Efter höstens produktionsstopp på grund av kolsyrebrist kan Bayerns bryggerier nu producera för fullt igen. Men trots att det inte längre är några flaskhalsar i kolsyreleveranserna finns det andra problem som drar upp ölpriserna.

Bayerns bryggerier har tillräckligt med kolsyra igen. Bryggerier som Aktienbrauerei Kaufbeuren i Allgäu, Brauerei Riegele i Augsburg, Karmeliter Bräu i Salz och Strecks Brauhaus i Ostheim vor der Rhön meddelar att det inte längre finns några flaskhalsar i leveranserna av den värdefulla gasen. I september stoppade Kaufbeuren sin läsktillverkning i fyra veckor för att kunna fortsätta producera öl. Förutom att det nu finns kolsyra att tillgå, använder bryggeriet även kväve i vissa delar av produktionen, rapporterar nyhetssajten BR24.

Efter höstens brist har Bayerns bryggerier åter tillräckligt med kolsyra (foto: Fotolia/Kzenon).

Men än är faran inte över för de bayerska bryggerierna, som fortfarande kämpar med ökade produktionskostnader. Det mesta av vad ett bryggeri behöver har blivit dyrare; priset på sådant som malt, socker, kapsyler, glasflaskor och rengöringsmedel har i vissa fall trettiodubblats. Detta är något som kommer tvinga bryggerierna att höja priset på sina produkter under vintern och våren; priset för en back öl från Karmeliter Bräu har redan ökat från 15,00 euro till 16,50 euro

Kolsyra är en biprodukt vid gödseltillverkning och anledningen till höstens kolsyrebrist var höga gaspriser, som tvingade gödseltillverkarna att minska sin produktion. I slutet av september 2022 gick det tyska bryggeriförbundet, Deutscher Brauer-Bund (DBB), tillsammans med sex regionala förbund ut i ett öppet brev till landets makthavare med krav på åtgärder kring energi och ekonomi. Med press från landets politiker kunde också kolsyrebristen motverkas och tankarna fyllas på under november och december.