Tyska bryggerier genomgår nu en extremt tuff period och många fruktar för sin existens. Därför vädjar nu det tyska bryggeriförbundet till landets politiker att agera innan det är för sent.

Det tyska bryggeriförbundet, Deutschen Brauer-Bund (DBB), har tillsammans med sex regionala förbund gått ut i ett öppet brev till landets makthavare med krav på omedelbara beslut kring energi och ekonomi. Detta för att göra vad man kan för att hindra massnedläggningar bland de drygt 1 500 tyska bryggerier som är medlemmar i organisationen, varav många är små och medelstora familjeägda verksamheter.

Det kan bli tomt i många ölglas om inte Tysklands politiker agerar kring energipriserna menar det tyska bryggeriförbundet (foto: Adobe Stock/gannamartysheva).

Bryggeriförbundet menar att klockan redan är ”fem i tolv” och påpekar att inköpspriset för el och gas är tusen procent högre än förra året, med kraftiga prishöjningar på andra varor som följd. Malt, glas, kapsyler och förpackningsmaterial har stigit med cirka åttio procent, medan exempelvis lastpallar är 150 procent dyrare. Dessutom fungerar inte logistikkedjorna som de ska och det råder även stor brist på kolsyra.

Det tyska bryggeriförbundet kritiserar samtidigt politikernas beslut att införa en gasanskaffningsavgift, som bara gör energi dyrare och inte billigare. Politiken har istället fokuserat på att lansera dyra hjälppaket, som enligt förbundet har en begränsad nytta för bryggerierna. Nu vill förbundet att politikerna inser allvaret i situationen och kräver att de agerar innan det är för sent.

Därför har man presenterat en lista över saker som bör prioriteras:

  1. Ett tak på gas- och elpriserna.
  2. En ideologifri användning av alla tillgängliga energikällor för att generera el.
  3. Sänkning eller avskaffande av alla skatter, tullar och tilläggsavgifter på gas.
  4. Avskaffande eller justering av politiken kring den så kallade marginalelen, så att den inte påverkar elpriserna.