Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Tysk ölförsäljning: Sen påsk drar ner marssiffrorna

Nyheter Posted on 2 maj 2025 11:14

Den negativa trenden för 2025 års tyska ölförsäljning fortsätter i mars. Enligt siffror från den statistiska centralbyrån Destatis tappade Tysklands bryggerier 9,5 procent i år jämfört med mars förra året.

Under mars 2025 sålde tyska bryggerier och återförsäljare 5,93 miljoner hektoliter öl, vilket är 621 000 hektoliter mindre jämfört med samma månad i fjol. Även exporten backade och uppgick till 1,12 miljoner hektoliter – en minskning med sju procent från mars 2024. Mest minskade försäljningen till andra EU-länder (-9,7 procent). Det är bara ölblandningarna som står för en liten ljuspunkt. Försäljningen av dessa drycker ökade med åtta procent till 337 000 hektoliter i mars i år, enligt siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis.

Årets sena påskhelg bidrog till att den tyska ölförsäljningen sjönk i mars.

En förklaring till de dåliga försäljningssiffrorna i mars är att påsken i år inföll sent i april. Inte heller fastefestivalerna i början av mars levde upp till förväntningarna, samtidigt som vädret inte heller bidrog till någon ökad köplust bland de tyska konsumenterna. Till detta kommer ekonomiska faktorer som ett ökat antal företagskonkurser med ökad arbetslöshet som följd, liksom en osäker utrikespolitisk situation, som gör att många håller hårdare i sina pengar. Det innebär att tyska bryggerier tappat 600 000 hektoliter i försäljning under de tre första månaderna 2025 jämfört med samma period förra året.

När siffrorna bryts ner på förbundslandsnivå ser vi att det ändå går uppåt på ett par håll i mars, närmare bestämt i Sachsen-Anhalt (+6,7 procent) och Thüringen (+4,5 procent). Annars är det bara minustecken. Sämst gick det i Hessen (-41,2 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (-22,1 procent), Schleswig-Holstein/Hamburg (-20,0 procent), Berlin/Brandenburg (-17,4 procent) och Baden-Württemberg (-16,9 procent). Höga, men ändå ensiffriga, negativa procenttal ser vi i Niedersachsen/Bremen (-9,8 procent), Mecklenburg-Vorpommern (-7,8 procent), Nordrhein-Westfalen (-7,2 procent), Sachsen (-6,7 procent) och Bayern (-6,3 procent).

Siffrorna omfattar inte alkoholfri öl, andra maltdrycker eller öl importerad från länder utanför EU.



Tysk ölexport har minskat med sex procent på tio år

Nyheter Posted on 30 april 2025 16:08

Det är inte bara den inhemska ölförsäljningen som stadigt har minskat i Tyskland de senaste årtiondena. Detsamma gäller för exporten enligt siffror från den statistiska centralbyrån Destatis.

Förra året exporterade tyska bryggerier 1,45 miljarder hektoliter öl. Det är sex procent mindre jämfört med 2014, då 1,54 miljarder liter öl lämnade Tyskland för andra länder. Av den öl som exporterades under fjolåret gick 55,7 procent till andra EU-länder, medan 44,3 procent hamnade i länder utanför unionen, enligt Tysklands statistiska centralbyrå Destatis.

Tysk ölexport har minskat med sex procent sedan 2014 (foto: München Tourismus/Frank Stolle).

Trots minskad efterfrågan från utlandet, har den tyska exporten varit mer stabil än den inhemska ölförsäljningen. Under 2024 såldes det 6,8 miljarder hektoliter öl i Tyskland, vilket är hela 15,1 procent mindre än 2014. Den exporterade ölens andel av försäljningen har i sin tur ökat från 16,1 procent 2014 till 17,6 procent 2024. Trots detta fanns det i fjol fler bryggerier i Tyskland (1 459 stycken) än tio år tidigare (1 359 stycken). Det aktuella antalet är dock betydligt färre än 2019, året innan coronapandemin, då det fanns 1 552 bryggerier i Tyskland.



Nästa generation tar över Schneider Weisse

Bryggerier Posted on 29 april 2025 18:34

Strax innan sin 60-årsdag lämnar Georg VI Schneider över styret av familjebryggeriet Schneider Weisse till sin son – Georg VII Schneider. 29-åringen har varit en del av ledningsgruppen sedan december 2022. 

Förutom att ha studerat företagsekonomi i såväl Tyskland som utomlands, är Georg Schneider VII även utbildad bryggmästare. Praktisk erfarenhet i det sistnämnda yrket har han bland annat fått genom att arbeta på flera internationella bryggerier. Den kunskapen har han tagit med sig in i familjeföretaget Schneider Weisse, där han sedan 2022 varit med om att på olika sätt modernisera verksamheten. Bland annat har han medverkat till att införa ett nytt IT-system och ett nytt system för inventering, skriver Getränke News.

Georg VII Schneider är den sjunde generationen att leda Schneider Weisse (foto: mittelbayerische.de/skärmdump).

Den unge Georg Schneider rivstartar sin tid som vd med att lansera ett nytt öl. Det kommer ut i handeln i maj och är ett ofiltrerat veteöl, som kommer att ersätta den gamla Helle Weisse (TAP 1). Det nya ölet ska framför allt marknadsföras mot de yngre ölkonsumenterna och kommer säljas i den klassiska euroflaskan. Lanseringen sker med en riksomfattande kampanj, där de 10 000 första flaskorna sponsras av bryggeriet; kunder som laddar upp sina kvitton får pengarna tillbaka.

Schneider Weisse G. Schneider & Sohn grundades 1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd av Bayerns kung Ludwig II att brygga veteöl. Därmed kan man också titulera sig Bayerns äldsta veteölsbryggeri. Det första bryggeriet låg i Münchens gamla stadsdel Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget förknippas dock fortfarande starkt med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal (eller Weisses Bräuhaus). I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan.



Tyskarna dricker alltmer alkoholfri öl

Nyheter Posted on 28 april 2025 18:00

Mellan 2004 och 2024 ökade produktionen av alkoholfri öl i Tyskland från 3,29 miljoner hektoliter till 7,0 miljoner hektoliter. Det tyska bryggeriförbundet tror att tillväxten kommer fortsätta och att var tionde såld öl i landet snart är alkoholfri.

I den tyska livsmedelshandeln står alkoholfri öl i dag för nio procent av den totala ölförsäljningen. Om alkoholfri öl betraktas som en egen stil är det den tredje mest sålda efter pilsner (som står för 48 procent av försäljningen) och helles (11 procent). Inte minst har alkoholfri öl blivit populär bland idrottare, då studier visar att alkoholfri öl bidrar till bättre återhämtning som isotonisk törstsläckare, skriver det tyska bryggeriförbundet (DBB) i ett pressmeddelande.

Tyska öldrickare väljer allt oftare ett alkoholfritt öl (foto: Deutscher Brauer-Bund e.V.).

En annan faktor som förbundet menar bidrar till de alkoholfria ölens framgång, är att de nu håller en tillräckligt hög klass för att tillfredsställa konsumenternas behov. Detta har inte minst den tekniska utvecklingen bidragit till; med modern bryggeriteknik går det i dag att ta bort alkohol ur öl utan att behöva kompromissa med kvalitet eller smak, samtidigt som ölen fortfarande är brygd i enlighet med den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). I Tyskland finns det ungefär 800 alkoholfria ölmärken, omfattande allt från klassisk pilsner till veteöl, helles, ipa och stout.



Weihenstephans nya belgiska samarbete i tillfälligt sortiment

Systembolaget Posted on 23 april 2025 17:56

Förra året släppte tyska Weihenstephan och belgiska St. Bernardus ett gemensamt öl i form av Braupakt 2024 – en belgisk ale som bryggdes hos tyskarna i Freising. Redan då utlovades ett nytt samarbete bryggerierna emellan. På fredag kommer resultatet av detta till Systembolaget – och denna gång är det en tysk specialitet som bryggts i Belgien.

Den som uppskattade fjolårets samarbete mellan Weihenstephan och St. Bernardus bör markera den 25 april i almanackan. Då släpps nämligen deras nya samarbetsöl i Systembolagets tillfälliga sortiment. Ölet i fråga heter Kombine 2025 och är en ofiltrerad ljus lager i bayersk stil (helles), som bryggts hos St. Bernadus i Watou. För St. Bernardus har samarbetet medfört en del utmaningar, då bryggeriet aldrig tidigare bryggt ett underjäst öl eller ett öl utan flaskjäsning. Dessutom har man bundit sig till att följa den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot).

Det nya samarbetet mellan Weihenstephan och St. Bernardus landar på systemhyllorna den 25 april (foto: Systembolaget).

För att ta fram ölet har man använt Weihenstephans jäst tillsammans med en humlemix från båda bryggerierna. Resultatet är något så motsägelsefullt som en ofiltrerad helles, som doftar maltigt med inslag av knäckebröd, örter, aprikos och citrus. Dessa aromer återkommer även i smaken tillsammans med honung och ett litet humlesting. Flasketiketten är designad av den belgiska illustratören Xavier Truant och pryds precis som på Braupakt 2024 av bryggeriernas förgrundsfigurer Korbinian och Bernardus.

Flasketiketten är designad av den belgiska illustratören Xavier Truant och pryds av Bernardus och Korbinian (foto: Brasserie St. Bernard NV).

Brasserie St. Bernard har sina rötter i det franska klostret Catsberg, som flyttade till Belgien av politiska skäl i början av 1900-talet, samt gården Refuge Notre Dame de St. Bernard, där fransmännen producerade ost. När munkarna återvände till Frankrike såldes ostgården, som efter andra världskriget fick ta över ölbryggarlicensen från klostret St. Sixtus. Då startades bryggeriet St. Bernard, som sedan 1992 brygger sin öl under varumärket St Bernardus.

Fakta Kombine St Bernardus Weihenstephaner Unfiltered Helles
Stil: Helles
Alkoholhalt: 6,0 %
Producent: Brasserie St. Bernard NV
Leverantör: Brewery International Sweden AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris 29,90 kr (90,61 kr/l)



Gilde brygger öl med kultbandet

Nyheter Posted on 17 april 2025 17:37

Gilde Brauerei gör gemensam sak med det klassiska hårdrocksbandet Scorpions. Lagom till gruppens 60-årsjubileum och årets arenaturné har Hannoverbryggeriet tagit fram ett öl som speglar bandets passion för såväl den gyllene drycken som musik.

Ölet heter kort och gott Scorpions Lager och säljs i burkar som designats i samarbete med medlemmarna i Hannovers musikaliska storheter. De har också arbetat tillsammans med bryggmästarna på Gilde Brauerei för att sätta sin egen prägel på drycken. Målet har varit att skapa ett lättdrucket lageröl, som ändå har en distinkt smak och karaktär. För att uppnå detta har man bland annat använt humlesorterna Mandarina Bavaria och Hallertauer Perle. Ölet finns snart att köpa via Gildes webbshop och kommer även serveras i samband med Scorpions konsert i Hannover den 5 juli, skriver Gilde i ett pressmeddelande som publicerats på About Drinks.

Gildes ägare Mike Gärtner tillsammans med tre av medlemmarna i Scorpions och deras nya öl (foto: Gilde Brauerei).

Gilde Brauerei grundades i Hannover 1546 och ägdes mellan 2003 och 2015 av Interbrew, som senare blev en del av AB Inbev. Den 1 januari 2016 såldes bryggeriet till TCB Beverages, som har sitt säte i Frankfurt an der Oder i östra Tyskland. Gilde är ett av TCB:s fyra bryggerier i Tyskland och Frankrike och har en kapacitet på 1,5 miljoner hektoliter per år.

Scorpions bildades i Hannover 1965. Gruppen är kanske mest känd för ”frihetsballaden” Wind of Change från 1990 samt poweballaden Still Loving You och rockrökaren Rock You Like a Hurricane, båda från genombrottsalbumet Love at First Sting som kom ut 1984. Sedan 2016 är det svenske Mikkey Dee som sitter bakom trummorna i det tyska kultbandet.



Så blev Weihenstephan ett globalt ölmärke

Bryggerier Posted on 15 april 2025 18:31

I mars år 2000 klev Josef Schrädler in som vd för Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Det blev starten på en tillväxtresa som gjort Weihenstephaner till ett av världens mest kända ölmärken.

När Josef Schrädler tog över vd-stolen på Weihenstephan var det med målet skapa ett starkt globalt ölmärke med mycket höga kvalitetskrav. Då producerade bryggeriet cirka 180 000 hektoliter öl per år och exporterade sina drycker till elva länder. 25 år senare har försäljningen fyrdubblats, bryggkapaciteten ökat till 650 000 hektoliter och ölen skeppas till ett sextiotal länder. Särskilt framgångsrikt har bryggeriet varit i USA, där Weihenstephan är det mest importerade veteölet. Även marknaderna i Asien, Australien och Israel har drivit på tillväxten, enligt About Drinks.

Josef Schrädler tog över vd-posten på Weihenstephan för 25 år sedan (foto: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan).

Den häpnadsväckande förvandlingen startade med att bryggeriets veteöl helt tog slut en sommar i början av 2000-talet. Schrädler beslutade då att investera flera miljoner i att modernisera produktionsanläggningen. 2003 utökades jäsningskällaren och 2014 installerades en toppmodern buteljeringsanläggning i det helautomatiska bryggeriet. I samma veva utökades produktionskapaciteten till 600 000 hektoliter. En annan milstolpe nåddes 2019, då ett nytt logistikcenter invigdes. Kostnaden landade på sexton miljoner euro, den största investeringen i bryggeriets historia.

I dag exporteras Weihenstephans berömda veteöl till ett sextiotal länder världen över (foto: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan).

Ett centralt inslag i omvandlingsprocessen har varit förmågan att kombinera tradition med innovation. I samarbete med Münchens tekniska universitet (TUM) har Weihenstephan successivt integrerat nya metoder och tekniska framsteg i bryggprocessen. Uppfinningsrikedomen märks också i produktutvecklingen, där Weihenstephan vid sidan av sina klassiska veteöl också fått mycket uppmärksamhet för flera specialöl och samarbeten med andra bryggerier. Världens äldsta bryggeri har därmed slagit in på en väg som lär bädda för fler framgångar under lång tid framöver.



Weihenstephan öppnar på klassisk mark

Ölställen Posted on 10 april 2025 17:42

I början av nästa år öppnar Weihenstephan en restaurang på Platzl i Münchens historiska centrum. Nu söker det statsägda bryggeriet efter en krögare som vill driva verksamheten.

Den 27 mars öppnades det första fatet Weihenstephaner Helles på Platzl i München av Weihenstephans vd Josef Schrädler och Bayerns vetenskapsminister Markus Blume. Den symboliska handlingen utgjorde startskottet för det projekt som i början av 2026 ska utmynna i en restaurang som ska rymma 180 gäster inomhus samt ha en uteservering. Restaurangen inryms i en byggnad som ägs av bryggeriets ägare, förbundslandet Bayern, och som i dag används av Bayerska statsoperan. En upphandling har också inletts för att hitta en erfaren krögare som vill driva verksamheten, skriver Bayerns ministerium för vetenskap och konst på sin hemsida.

Weihenstephans vd Josef Schädler och Bayerns vetenskapsminister Markus Blume med den första symboliska skålen (foto: Axel König/STMWK).

Detta innebär att det som kallas världens äldsta bryggeri nu flyttar in i historiska omgivningar i Münchens historiska centrum. Till grannar får man bland annat Ayinger am Platzl och, inte minst, det klassiska och likaså statsägda Hofbräuhaus. Weihenstephans intåg stärker inte bara München som ölstaden framför andra, det innebär också att det här finns den största koncentrationen av statsägda bryggerier i världen, enligt Markus Blume. Josef Schrädler tycker å sin sida att den nya lokalen är idealisk, ”inte för stor och inte för liten”, och ger Weihenstephan ett andra hem vid sidan av Freising.

Hur gammalt Weihenstephan egentligen är kan diskuteras. Enligt de flesta grundades det år 1040 som ett klosterbryggeri drivet av benediktinmunkar. Klostrets ölbryggningstradition lär dock gå ända tillbaka till 700-talet. Sedan 1803 ägs bryggeriet av förbundslandet Bayern, men drivs som vilket kommersiellt bryggeri som helst. Dagens namn fick bryggeriet dock först 1921. Bryggeriet har i dag drygt 180 anställda och exporterar sin öl till sextio länder världen över. I sortimentet finns i dagsläget sexton ölsorter, varav två är helt alkoholfria.



Nästa »