Existensen tycks åter vara hotad för Pfungstädter Brauerei. Ett fastighetsbolag vill med stadens välsignelse bygga lyxbostäder på den mark där bryggeriet nu står. Detta vill dock ett nyligen bildat medborgarinitiativ sätta stopp för.

Pfungstädter Brauerei har bryggt öl i Pfungstadt utanför Darmstadt sedan 1831. Existensen för den nära 200 år gamla verksamheten är dock åter hotad, då ett fastighetsbolag vill bygga bostäder på den mark på Eberstädter Strasse där bryggeriet nu står. Stadens styrande har redan gett klartecken, något som invånarna dock inte tänker finna sig i. Med kampanjen ”Bryggande istället för byggande” (”Brauen statt Bauen”) hoppas initiativtagaren Reinhard Ahlheim inom loppet av åtta veckor samla in 2 000 namnunderskrifter för att få till en folkomröstning för att rädda bryggeriet.

Ett nyligen bildat medborgarinitiativ ska förhindra att Pfungstädter Brauerei försvinner (foto: Echo Online).

Sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka ägs Pfungstädter Brauerei av företaget Lauer, som bland annat tillverkar bryggeriutrustning. Tomten som bryggeriet står på ägs dock av fastighetsbolaget Conceptaplan, som alltså vill bygga cirka 550 bostäder på marken när hyreskontraktet löper ut i slutet av 2023. Att flytta bryggeriet blir svårt, då den nuvarande ägaren äger rättigheterna till fyra vattentäkter i anslutning till bryggeriet, vilket blir svårt att få någon annanstans. Enligt Lauer ligger bollen nu hos staden Pfungstadt. Företagets ägare ser gärna att invånarna får avgöra frågan och om de hellre vill ha bostäder på platsen så får man acceptera det, rapporterar Hessenschau.