Warsteiner Gruppe blir Haus Cramer Gruppe i en strategisk omgruppering. I samband med detta öppnar dryckeskoncernen även upp för nya affärsområden vid sidan av produktion och distribution av öl. En stor marknadsföringskampanj och ett nytt öl markerar startskottet för den nya tiden.

Warsteiner är inte längre en renodlad öltillverkare, utan öppnar ny upp för nya affärsområden och tjänster kopplade till restaurangnäringen och kundernas behov. Det beskedet ger bolagets vd och styrelseordförande Helmut Hörz i ett pressmeddelande. Framöver kommer koncernen vila på sex grundpelare: produktion, investeringar, försörjningskedjan, marknadsföring och försäljning, delade tjänster samt märken och licenser. Haus Cramer Gruppe ska enligt uppgift satsa cirka 200 miljoner euro de kommande två åren på nyanställningar, sina varumärken, en framtidsinriktad it-infrastruktur samt maskiner och byggnader.

Framöver kommer Warsteiner fokusera mindre på Premium Pilsener och mer på människor och känslor (foto: Warsteiner).

En stor del av nydaningen blir att ändra marknadsföringsstrategi, från att huvudsakligen prata om flaggskeppsmärket Warsteiner Premium Pilsener till att fokusera mer på människor, livsglädje och social samvaro. Denna nya strategi fick en storslagen start i samband med tv-sändningen av årets Super Bowl, under vilken Warsteiner hade en 43 sekunder lång reklamfilm som visar den känslomässiga sidan av att dricka det välkända ölet. I samma veva lanserar man även den nya pilsnern Warsteiner Extra, en banbrytande produkt för den tyska marknaden. Med sina blott 2,5 procent alkohol är ölet gjort för att tilltala den allt större kundskara som vill ha drycker med lägre alkoholhalt.

Den nya pilsnern Warsteiner Extra ska tilltala dem som vill ha drycker med lägre alkoholhalt (foto: Warsteiner).

Hans Cramer Gruppes sex nya grundpelare i detalj:

  • Produktion: I framtiden kommer bryggerikoncernen kombinera och samordna sina kärnverksamheter och sammanföra produktionen av såväl alkoholhaltiga som alkoholfria drycker under samma tak.
  • Investeringar: Här samordnas alla investeringar, som de nyligen genomförda satsningarna på Rye River Brewing och startupföretaget Hye. Ytterligare affärer är också att vänta.
  • Försörjningskedjan: Denna del omfattar bland annat Boxx Intermodal Logistics, som grundades i september 2021, samt de företag som transporterar Warsteiners produkter med tåg som körs av Westfälische Landes-Eisenbahn (WLE) samt DB Cargo.
  • Marknadsföring och försäljning: Denna del rör den nya marknadsföringsstrategin och -kampanjen, liksom en ny märkespositionering i form av Warsteiner Extra.
  • Delade tjänster: Sedan tidigare står det klart att Warsteiner och Karlsberg Brauerei kommer att starta ett gemensamt inköpsbolag, vilket kommer att bli verksamt så snart konkurrensmyndigheten ger klartecken. Fokus kommer här ligga på att förse kunderna med varor och förbättra möjligheterna till inköp och leveranser.
  • Varumärken och licenser: Ett separat bolag planeras för varumärken och licensrättigheter inom Haus Cramer Gruppe. Detta kommer bland annat ge bryggerier i andra delar av världen möjlighet att mer effektivt brygga Warsteiners öl på licens och öka koncernens internationella närvaro.