För att motverka överkapacitet i bryggerierna kommer Warsteiner kraftigt utöka sin kontraktbryggningsverksamhet. Redan nu produceras polska Tyskie i Warstein, men enligt koncernledningen blir det definitivt fler samarbeten under året.

För trettio år sedan bryggdes det 6,5 miljoner hektoliter Warsteiner i anläggningen i Warstein. Numera utnyttjas endast en tredjedel av kapaciteten till bryggeriets flaggskeppsmärke. Även på anläggningarna i Herford och Paderborn kämpar ägarkoncernen Haus Cramer Group med att utnyttja den fulla kapaciteten. Till skillnad från övriga konkurrenter bland Tysklands tio största bryggerier, som avstår kontraktsbryggning med erkänt dåliga marginaler och hellre lägger ner eller säljer bryggerianläggningar man inte behöver, väljer dock Warsteiner en annan väg och erbjuder sin kapacitet till andra, skriver Getränke News.

Haus Cramer Group vill brygga mer åt andra bryggerier hos Warsteiner och sina andra anläggningar (foto: Haus Cramer Group).

Den utökade kontraktsbryggningen är en del av en större strategi, som Haus Cramer Group antog förra året. Då bildades bland annat dotterbolaget H.C. Drinks Solutions, som kan anlitas av andra dryckesföretag för tjänster inom produktion, buteljering, förpackning och lagerlogistik. Några som valt att utnyttja den möjligheten är japanskägda Ashai Deutschland, som nu brygger den polska ljusa lagern Tyskie Gronie hos Warsteiner. Förra året beslutade Haus Cramer dessutom att investera elva miljoner euro i anläggningen i Paderborn, något som kommer öka kapaciteten med 25 procent. I sommar öppnar även en ny förpackningsanläggning för flaskor och burkar i Paderborn, där man redan under flera år buteljerat åt detaljhandelskedjan Edeka och dess dryckesmärke Trinkgut.