Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 12 februari

Nyheter Posted on 12 februari 2016 18:40

Bayerskt öl säljer mer
Under 2015 ökade bryggerierna i Bayern sin försäljning med 2,5 procent jämfört med året innan. Totalt såldes 23,7 miljoner hektoliter bayerskt öl i och utanför Tyskland. Det är 576 000 hektoliter mer än under 2014. Räknar man dessutom in alkoholfritt öl, så uppgick försäljningen till hela 25,5 miljoner hektoliter. Det mesta dricks upp i Bayern och övriga Tyskland, men cirka 4,9 miljoner hektoliter exporteras. Det motsvarar 20,7 procent av den totala tyska ölexporten, vilket är nytt rekord.
– En lyckad start på 500-årsfirandet av Reinheitsgebot, konstaterade bayerska bryggeriförbundets president Friedrich Düll vid en presskonferens i München på torsdagen.

(Foto: Bayerische Brauerbund e.V.)

Världens bästa öl i München
Mellan den 26 och 28 februari är München värd för mässan Braukunst Live. På Münchner MVG Museum möts bryggerier, bryggare och ölälskare. Under mässan presenterar över hundra utställare sina produkter och nyheter. Det utlovas något för alla, oavsett om du är traditionalist eller revolutionär, etablerad eller ny i branschen.

Fotoutställning med renhetslagens väktare
Mer München. Mellan den 12 och 18 februari uppmärksammas 500-årsjubileet av Reinheitsgebot med en fotoutställning i Alte Kongresshalle på Theresienhöhe 15. Under rubriken ”Wächter des Reinheitsgebotes” (”Reinheitsgebots väktare”), visas cirka hundra fotografier i storformat föreställande brygder, bryggare och bayerska ölpersonligheter.



Akkurat tar Franken till Stockholm

Festivaler Posted on 11 februari 2016 17:55

Franken anses av många vara en av de allra främsta ölregionerna i Europa, eller rentav världen. Det är åtminstone en av de bryggeritätaste. Regionen är hem för cirka 300 bryggerier, vilket gör att det går ett bryggeri på varje 5 500 invånare.

Den som vill stifta närmare bekantskap med den frankiska ölkulturen behöver dock inte åka dit. Det räcker att bege sig till Stockholm mellan den 24 februari och 9 mars. För tredje året i rad arrangerar då Akkurat sin Franken- och Bambergfestival. Bara Bier kontaktade Akkurats ägare Stene Isacsson för att kolla läget.

Varför en Frankenfestival?
Vi tycker att det är roligt med en liten motvikt till IPA-hysterin. Nu har festivalerna förvisso varit oerhört populära, men vanliga kvällar kan det bli rätt enahanda med alla som bara frågar: ”Vad har du för IPA?”

Jag tror dessutom att dessa öl är något man måste kämpa för att behålla. Tyskland ihop med några andra länder blev aldrig utarmat på kvalitetsöl som till exempel Sverige och USA. Så till skillnad mot vad en del säger, så ligger de inte efter i ”The Craft Beer Revolution”. De har aldrig behövt hoppa på jänketåget, eftersom de haft en egen tradition av världsklassöl. Deras problem nu är att ölförsäljningen går ner och de har lite svårt att ta betalt för sin kvalitet.

Vad jag bävar för är att de kommer komma på att med rejält med US-humle och lite flashigare etiketter, så kommer de kunna vända sig till en ny målgrupp som är beredda att betala mycket mer för något som känns nytt och kul. Jag skulle hata att se alla dessa fina gamla lagerbryggerier hälla tonvis med amerikansk humle i all sin öl. De frankiska ölen är unika och bör skyddas, precis som äkta lambic eller cask ale.

Vi har ju alltid jobbat för bättre kvalitet, men framför allt för en bredare flora av öl. Inget ont om amerikansk humle, men jag är lite rädd att det blir IPA av hela skiten om man inte aktar sig.

Vad kan festivalbesökarna förvänta sig?
Jag vet inte exakt vad som dyker upp än. Det tar nog någon vecka till innan allt är klart. Men det lutar åt femton-tjugo bryggerier och en 20-25 olika öl.

Jag försöker få ihop en bra blandning av självrunnet och kolsyredrivet. Men bryggerierna brukar skicka det som är fräschast. I fjol var kvaliteten mycket hög och det var bara ett bryggeri som skickade öl som vi fick destruera. Även ett fat med en oönskad efterjäsning i, vilket gästerna som var här märkte. Det blev väldigt blött, väldigt fort. Men det är alltid en risk man tar när man jobbar med självrunnet och opastöriserat.

Matmenyerna håller vi på och jobbar med i skrivande stund, så de är inte heller klara. Men de som varit här tidigare vet ungefär vad vi brukar köra. Schnitzel, haxe samt ett antal korvar, där alla är tillverkad på plats som sig bör.

Kommer det att bryggas någon speciell festivalöl?
Nej, det blir ingen specialbrygd i år. Vi har funderat på något nytt, så kanske det kommer lite längre fram i höst. Jag har lite idéer …

Vilka är dina personliga favoritöl från Franken?
Oj, det är svårt. Det finns så mycket. Jag är väldigt svag för riktigt, riktigt färsk rököl som Spezial och Schlenkerla, framför allt till den tyska maten. Vad det gäller de ljusare sorterna så tycker jag Herrmann Ampferbach Kellerbier är fantastisk. Sedan är jag ju barnsligt förtjust i Andreas Gänstallers Pils, även om förståsigpåarna hävdar att den inte är traditionellt frankisk. Men vilken balans mellan malt och humle han får till!

(Bilden används med Akkurats tillåtelse.)




Camba Bavaria bygger nytt bryggeri

Nyheter Posted on 10 februari 2016 18:59

Ett av Tysklands mer innovativa bryggerier, Cambia Bavaria, bygger sitt tredje bryggeri. Det ska ligga i Seeon, strax norr om sjön Chiemsee i södra Bayern. Öppningen är planerad till våren eller sommaren i år.

Bryggeriet kommer att ha en kapacitet på 40 hl och kommer även innehålla ett utställningsrum för företaget som tillverkar bryggutrustningen – BrauKon. Det kommer även finnas en shop och en servering, där Cambas alla öl kan provas eller köpas med hem. I planerna finns också ett eget jästlaboratorium samt speciella gångar, där besökarna själva kan gå på upptäcktsfärd genom bryggeriet.

Sedan tidigare har Camba ett 10 hl bryggeri i Truchtlaching, som ligger fyra kilometer från det nya bryggeriet samt en bryggerirestaurang i Gundelfingen. Båda dessa anläggningar kommer att finnas kvar.

Camba Bavaria startade 2008 som ett testbryggeri för BrauKon GmbH – en av världens största leverantörer av bryggeriutrustning. Sedan starten har bryggeriet tagit fram ett femtiotal öl, allt från klassiska bayerska veteöl till fruktiga pale ales och imperial stouts lagrade på konjaksfat. Namnet Cambia kommer från tiden då Truchtlaching var en celtisk bosättning; det är det celtiska ordet för bryggkärl. Bavaria kommer så klart från att bryggeriet ligger i Bayern.



Herzlich willkommen!

Nyheter Posted on 9 februari 2016 11:17

Välkomna till en ny blogg om öl! Behövs det verkligen, kanske vissa av er undrar. De senaste årens explosionsartade intresse för den gyllene drycken, har ju inte minst fört med sig en enorm flora av bloggar. Visst är det så, det är jag väl medveten om. Men jag vill tro att denna blogg är lite annorlunda. Den ska nämligen helt handla om tyskt öl (därav namnet).

Varför Tyskland? Tja, i min mening är vårt södra grannland ett av världens främsta ölländer. En traditionell ölscen, som ändå visar upp en imponerade bredd. Visst gillar jag även humlestinn amerikansk IPA, och ett och annat belgiskt klosteröl glider också ner om tillfälle ges. Men få saker ger mig sådan tillfredsställelse som en bra dubbelbock eller weissbier. En lagom välkyld tysk pilsner till sommarens sillmiddagar får mig att må riktigt gott.

Men det händer andra spännande saker i Tyskland också. Allt fler, oftast yngre, bryggare börjar nu experimentera med öltyper som inte uppfattas som typiskt tyska. Det borgar för många intressanta möten i framtiden, när det traditionella möter det lite nyare.

Så välkomna att följa med mig på denna resa i ölets förlovade land! Jag kommer dela med mig av nyheter, tankar och åsikter om allt som rör tysk bryggarkonst. Jag vet att många redan delar min passion. Min förhoppning är att vi kan bli många fler.



« Föregående