Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Fastetid är Starkbierzeit

Ölhistoria Posted on 1 mars 2016 18:02

När
fastetidens karnevaler är slut i Bayern, börjar det som i München kallas för
”den femte årstiden”. Starkbierzeit ska
göra fastan lite lättare att uthärda. Då gör bryggerierna sina starka bocköl, som
innehåller tillräckligt med kalorier för att man ska orka med tiden med mindre
mat. Åtminstone var det så förr, när fler fastade. Numera är Starkbierzeit en tradition som mer går
ut på att umgås under festliga former och dricka en bocköl eller två.

Trots
att Starkbier är starkare än den
genomsnittliga ölen, så har namnet inget med alkoholstyrka att göra. Istället
handlar det om stamvörtstyrka. För att kallas Starkbier ska ölet ha en stamvörtstyrka på minst 16 %, vilket
motsvarar vanligt bocköl. Dubbelbock har minst 18 % stamvörtstyrka och eisbock
minst 22 %. Alkoholstyrkan är klart högre än fem procent, men sällan över tio.

Starkbierfest på Paulaner am Nockherberg (foto: doppelbock.es).

Vad
ursprunget till
det starka ölet är varierar beroende på vem man frågar. Den
vanligaste förklaringen är att det var munkar som bryggde starkt öl för att
klara fastan. Att dricka var nämligen inte förbjudet och ölet kom därför att kallas för ”flytande
bröd”. Redan 1629 lär Paulanermunkar, som kom till München från Italien, ha
bryggt den första dubbelbocken i Bayern. 1773 utvecklades receptet av fader
Barnabas och ölet fick namnet Salvator. I början fick ölet bara drickas av dem
som tillhörde klostret, men 1780 lättades reglerna upp och ölet började säljas
till allmänheten.

Numera
är Starkbierfest
ett välkänt
begrepp och vanligt förekommande långt utanför Bayerns gränser. Starkbierzeit slutar som senast vid påsk
och följs sedan upp av Maibock-säsongen,
som välkomnar våren. På Paulaners restaurang på Nockherberg i München firas Starkbierfest
alltid lite extra; i år mellan den 26 februari och 13 mars. Där kan man också
dricka den legendariska Salvator, dubbelbockens urfader, som i princip bryggs
efter samma recept som 1773.

Det
flesta bryggerier
har i dag sina egna varianter på Starkbier, som alla slutar på -ator. Det första bockölet bryggdes
dock inte i Bayern, som man kanske kan tro, utan har sitt ursprung i Einbeck
nära Hannover.

Den legendariska Salvator från Paulaner (foto: Paulaner Brauerei).

Exempel på Starkbier

Salvator – Paulaner Brauerei
Triumphator
Löwenbräu/Spaten-Brauerei
Maximator
Augustiner-Brauerei
Unimator
Unionsbräu Haidhausen
Delicator
Hofbräuhaus
Aviator
Airbräu
Multiplikator
Edelweissbrauerei
Spekulator
Weissbräu Jodlbauer
Kulminator
EKU Actienbrauerei
Bambergator
Brauerei Fässla
Celebrator
Brauerei Aying
Rhönator
Rother-Bräu
Suffikator
Bürgerbräu Röhm & Söhne
Speziator
Brauerei S. Riegele
Rariator
Münzbräu
Honorator
Ingobräu
Bavariator
Müllerbräu



Tyskt i Systembolagets fasta sortiment

Systembolaget Posted on 28 februari 2016 18:27

På tisdag den 1
mars släpper Systembolaget lite nytt i det fasta sortimentet. Vi
Tysklandsvänner har två öl att bevaka lite extra.

Först
ut är Becker’s Pils (nr 1618), en ljus lager från Karlsberg Brauerei i Homburg,
Saarland. Den kommer i 33-centilitersburk och kostar 11,90 kronor + pant.


Ratebeer har ölet endast lyckats få ihop åtta (8) i totalpoäng. Nu säger inte
alltid dessa poäng så mycket. Men jag har lite svårt att se att denna lager
tillför så mycket till det befintliga sortimentet. Med det sagt måste jag
erkänna att jag inte har provat ölet, så jag låter resten vara osagt tills jag
har gjort det.

Systembolagets
noteringar

Alkoholhalt: 4,9 %
Färg: Gul färg
Doft: Maltig doft med inslag av ljust
bröd, citron, apelsin, halm och örter.
Producent: Karlsberg Brauerei
Leverantör: Great Brands AB
Jämförpris: 36,06 kr/liter

Becker’s Pils kommer i fasta sortimentet den 1 mars (foto: Systembolaget).


Den andra
nyheten

är lite roligare. Det är nämligen Gaffel Kölsch (nr 1320) som kvalat in från
beställningssortimentet. Det är i dagsläget den enda kölsch som finns att
tillgå på Systembolaget. Ölet säljs i 33-centiliters glasflaska och kostar
16,90 kronor.

Kölsch är en intressant öltyp,
som bara får bryggas i Köln i Nordrhein-Westfalen. Den är överjäst, vilket gör den
till en ale. Men efter jäsningen lagras den kallt som en lager. Det ger ett friskt
och lättdrucket öl med viss karaktär. På Ratebeer får Gaffel Kölsch en
totalpoäng på blygsamma 33. Men låt inte det avskräcka er, detta är en öltyp som
är väl värd att prova!

Systembolagets
noteringar

Alkoholhalt: 4,8 %

Färg: Gul färg

Doft: Maltig, något kryddig doft
med inslag av honung, ljust bröd, färska örter och citrus.

Råvaror: Kornmalt och humle.

Producent: Privatbrauerei Gaffel,
Köln

Leverantör: TOMP Beer Wine &
Spirits AB

Jämförpris: 51,21 kr/liter

Gaffel Kölsch har också kvalat in i det fasta sortimentet (foto: Systembolaget).



Nyhetssvep 26 februari

Nyheter Posted on 26 februari 2016 18:37

Schneider presenterar ny Tap X
Schneider-Weisse kommer med jämna mellanrum ut med öl i begränsade upplagor under namnet Tap X. I morgon (27/2) är det dags igen. Då presenteras nämligen årets specialbrygd under den pågående ölfestivalen Braukunst Live i München. Årets Tap X heter Marie’s Rendezvous och är uppkallad efter Anna-Maria Schneider, hustru till bryggeriets grundare Georg I. Schneider. Bryggeriet har ännu inte avslöjat alla detaljer. Men de säger så mycket som att ölet har en alkoholhalt på 10 procent och innehåller en speciellt framtagen humlesort. Alla detaljer kommer att avslöjas under morgondagen.

Schneider Weisses nya Tap X – Marie’s Rendezvous (foto: Schneider Weisse).

Reinheitsgebot på Technoseum
Få har väl missat att det i år är 500 år sedan den tyska renhetslagen, Reinheitsgebot, nedtecknades. Under året uppmärksammas detta på många håll i Tyskland. På Technoseum i Mannheim visas en utställning om öl, bryggning och 500 år med Reinheitsgebot. Besökarna får inte bara en inblick i hur öl tillverkas, utan även hur det har använts i reklam och vilken roll det har spelat i att skapa bilden av dagens tyska förbundsrepublik. Ett annat tema som tas upp är berusning och missbruk. Utställningen är öppen till och med den 24 juli.

Glyfosat i tyskt öl
I veckan exploderade en mindre bomb i Tyskland. Miljöinstitutet (Umweltinstitut) i München avslöjade då att man hittat spår av bekämpningsmedlet glyfosat i fjorton av de mest populära tyska ölen. I ett av ölen (Hasseröder Pils) var glyfosatnivån hela trettio mikrogram per liter, vilket är betydligt mer än vad som är tillåtet i tyskt dricksvatten.

Bryggerijätten Anheuser-Busch Inbev, som bland annat äger Beck’s i Bremen, menar att resultaten inte är trovärdiga. De citerar ett uttalande från Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), som säger att en vuxen person måste dricka tusen liter öl om dagen för att få i sig skadliga mängder glyfosat. Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt tonar också ner riskerna för konsumenterna och hänvisar även han till BfR:s studier.

Den tyska lantbrukarorganisationen Deutscher Bauernverband (DBV) avsäger sig allt ansvar, eftersom det är förbjudet att bespruta korn med glyfosat i Tyskland. Organisationen medger dock att fälten kan ha besprutats innan sådd. De tyska bryggerierna kan också ha använt korn från andra länder, där besprutning är tillåtet.

Efter avslöjandet har flera mindre och medelstora bryggerier känt sig tvungna att offentligt gå ut och förklara hur de tillverkar sina öl.

Glyfosat är det vanligaste bekämpningsmedlet i världen. Det säljs bland annat under varunamnet Roundup och anses vara mindre giftigt än många andra medel. Det finns inga vetenskapliga studier som visar att glyfosat orsakar allvarliga sjukdomar hos människor.

De öl i vilka Umweltinstitut München har hittat spår av glyfosat.



Bayern firar sin Reinheitsgebot

Festivaler Posted on 24 februari 2016 18:17

Det
var i Bayern som den tyska (eller snarare bayerska) renhetslagen, Reinheitsgebot, först nedtecknades 1516.
I år är det alltså 500-årsjubileum, vilket så klart firas med pompa och ståt på
många håll i Bayern. Här följer ett urval av några av de aktiviteter som
anordnas under året.

Evenemang:

Ingolstadt
Ingolstadt
i Oberbayern kallas för Reinheitsgebots
födelsestad. Det var här som den bayerska renhetslagen instiftades den 23
april 1516 av hertig Wilhelm IV. Därför är det inte förvånande att det firas
lite extra i staden.

– 16-17
april: Nordbräus bryggerifest. Festival för hela familjen, aktiviteter för
barn, guidade visningar, bondens marknad och delikatesser.

– 22-24
april: Fest till det rena ölets ära i gamla staden. Jonglörer och musik,
hertigen tillkännager renhetslagen igen, mat och dryck och program för barnen.
Procession med bryggerier den 23 april.

– 3-5
juni: 500 år med Reinheitsgebot.
Gågatan i centrala staden fylls med musik och underhållning. Restaurangerna och
bryggerierna står för provsmakningar.

– April-oktober:
Ölvandringar i staden på lördagar och söndagar. Leta efter spår om stadens och
ölets historia och lär dig intressanta fakta om Reinheitsgebots födelseplats.

München
22-24
juli: Den bayerska huvudstaden firar jubileum i dagarna tre med stor fest på
temat öl och ölbryggning runt Odeonsplatz, Wittelsbacher Platz och
Briennerstrasse. Cirka 100 bayerska bryggerier medverkar för att visa upp
variationsrikedomen hos bayerskt öl och Reinheitsgebots
inflytande. Nya och välkända specialöl och delikatesser från hela Bayern. Musik
och uppträdanden från tre scener.

Zwiesel
17
juli: Den traditionella bryggarvagnskörningen. Fyrspann med vagn ska ta sig
förbi olika hinder, bland annat en träbro, smala kurvor, en uppfart och
vattenhinder. En jury bedömer och utser bästa ekipage.

I Zwiesel blir det fyrspannskörning den 17 juli (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Steindorf
25
juni: Jubileumsfestival. En musikfestival för unga och gamla. Mer eller mindre
kända band från Bayern uppträder. Det kommer finnas sexton olika öl att prova.
Avslutas med fyrverkeri.

Fränkische
Schweiz, Oberbayern

10
februari-23 april: Ölveckor med ölvandringar och rullande ölprovning med sjuttio
familjebryggerier och 350 ölsorter.

Rettenberg
23
april: Ölfest i Kurpark med stadens tre bryggerier, varav ett (Zötler) har
varit i samma familjs ägo i 565 år och 21 generationer. Engel-Brauerei och
Familiebrauerei Höss är de övriga. Ett jubileumsöl har tagits fram gemensamt av
de tre bryggerierna.

Tittinger
19-21
augusti: Kellerfest. Wasserschloss är högkvarter för Privatbrauerei Gutmann. Under
Kellerfest bjuds det där på fränkisk öl, mat och musik.

Freising
28
april-18 september: Ingenstans är ölmångfalden i Bayern lika tydlig som i Weihenstephaners
hemstad. Flera evenemang på temat ölkultur anordnas under perioden.

Erlangen
23
april: Intressanta och pittoreska evenemang på flera ställen i staden. Visning
av Steinbach Bräus museum. Lär mer om råvarorna på mälteriet Bergler.

Regensburg
22-24
april: I Regensburg beslutade man redan 1469 att öl bara får bryggas med malt,
humle och vatten. Under tre dagar blir det bryggerivisningar, äventyrsturer och
bryggarkurser. Sju regionala bryggerier bjuder in till Ölets dag på Haidplatz.


Utställningar:

Öl
i Bayern, 29 april-30 oktober, Aldersbach

Utställning
i klostret i Aldersbach, Passauer Land. På 1 400 kvm utställningsyta visas
olika aspekter och händelser kring öl, dess tillverkning och konsumtion. Multimediainstalltioner
och projektioner visar hur ölbryggning gick till förr i tiden. Dessutom bjuds
det på mat, musik, ölmarknad med bryggerifestival samt provsmakning av öl från
hela Bayern.

Reinheitsgebots
väktare, 20 april-10 november, flera platser

Vandringsutställning
med bilder på brygder, bryggare och bayerska ölpersonligheter.
– Ingolstadt,
Exerzierhalle,
20-24 april
– Traunstein, Alte Klosterkirche, 6-22 maj
– Freising,
Asamsaal,
1-8 juni
– Straubing, Hubertushalle, 11-22 juni
– Andechs,
Florianstadel,
Kloster Andechs, 16-30 september
– Nürnberg,
Meesezentrum,
8-10 november

Utställningen ”Reinheitsgebots väktare” reser runt i Bayern (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

BIER.MACHT.MÜNCHEN,
München, 8 april 2016-8 januari 2017

Utställning
på Münchens stadsmuseum. 700 objekt på temat öl och bryggerier i München. Se hur
ölet har influerat staden, kulturen, politiken och samhället.

Judisk
ölhistoria, München, 13 april 2016-8 januari 2017

Utställning
på Münchens judiska museum med rubriken ”Öl är detta lands vin – judisk
ölhistoria”. Bland annat ställs frågor om öl är kosher och om det kan användas
istället för vin i olika ceremonier. Prova det första tysk-israeliska
samarbetsölet, som tagits fram av Herzl-Brewery i Jerusalem och CREW Republic
från München.

HOPFEN
+ MALZ, Kitzingen, 29 juli-4 september

Utställning
i det gamla rådhuset. Foton, dokument och filmer visar hur bryggerinäringen har
format staden.

Museum
HopfenBierGut, Spalt, hela året

Museet
i Spalt har ett omfattande program under hela jubileumsåret. Museet öppnade i
april 2015 i historiska Kornhaus och omfattar 1 200 kvm utställningsyta
tillägnad vår favoritdryck.



Bryggeriet: Rheinhessen-Bräu

Bryggerier Posted on 22 februari 2016 18:26

Familjen Karl
har bedrivit lantbruk i trakterna kring Mainz sedan 1820. Dagens verksamhet
startades av farfar Edmund Karl efter andra världskriget och omfattar såväl
vintillverkning som ett bryggeri.


Bryggeriet
Rheinhessen-Bräu är den nyaste grenen i familjeföretaget Karl. Det grundades
2007 av Peter och Christian, andra
och tredje generationen Karl. Från början var det enbart ett mälteri för det egenodlade kornet, men så småningom utökades verksamheten med ett eget
bryggeri. 2010 bryggdes det första egna ölet; i dag ingår en ljus
och en mörk lager samt ett veteöl i deras standardsortiment. Ölet säljs direkt
från bryggeriet och på marknader samt av dryckesdistributörer och restauranger.

Rheinhessen-Bräu finns i Ebersheim som ligger i den södra delen av Mainz,
som är huvudstad i Rheinland-Pfalz.

Fyra
snabba frågor till Jutta Binder-Schürmann, assistent
på bryggeriet:

Har ni någon
speciell filosofi?

Vår
filosofi är ”från korn till öl”. Det betyder att vi odlar vårt eget korn och
brygger öl av det.

Vad är speciellt
med era öl?

Alla
öl bryggs i enlighet med den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). De är vare sig filtrerade, pastöriserade eller
konserverade på något sätt. Det innebär att ölet har kvar alla smaker och
näringsämnen från jäst, proteiner, vitaminer och mineraler.

Vilket öl är er specialitet
eller bästsäljare?

Vårt
ljusa öl (Rheinhessen-Bräu Hell) är det som säljer mest.

Vad har ni för
planer för framtiden?

Vi
tänker ut och brygger speciella säsongsöl, som kan vara olika från år till år.

Rheinhessen-Bräus standardutbud (foto från bryggeriet).


Ölen:

Rheinhessen-Bräu
Hell

Stamvörtstyrka:
11,9 %
Alkoholhalt: 4,9 %
Humle:
Hallertau

Rheinhessen-Bräu
Dunkel

Stamvörtstyrka:
11,8 %
Alkoholhalt: 4,6 %
Humle:
Hallertau

Rheinhessen-Bräu
Weizen

Stamvörtstyrka:
12,6 %
Alkoholhalt: 5,2 %
Andel vetemalt: över 60 %
Humle:
Hallertau

Bryggeriet
gör även säsongsöl som Pils, Maibock, Festbier,
Winterbock med flera.



Frankenfestivalens öllista klar

Festivaler Posted on 19 februari 2016 16:55

Som vi skrivit om tidigare, är det snart dags för Akkurats Frankenfestival.
Den 24 februari slås tappen ur det första fatet och sedan kommer ölen att flöda
till och med den 9 mars.

Öllistan som presenterades i dagarna är som vanligt både imponerande och
intressant. Totalt handlar det om 32 sorters öl från nitton olika bryggerier.
Här är vad som kommer att serveras (keg = kolsyretryckt, BA = självrunnen, combi
= Akkurat avgör själva hur ölen serveras):

Gänställer Bräu
Gänstaller Pils (keg)
Gänstaller Zoigl
(keg)

Brauerei Gradl
Leupser Dunkel (keg)

Brauerei Griess
Kellerbier
(BA)

Privatbrauerei
Günter

Bernstein
Lager (combi)

Günter Schwarz (keg)

Brauerei
Hartleb

Hartleb Landbier
(BA)

Brauerei Hartmann
Erbschänk
1550 Schwarz (combi)

Heller-Bräu
Schlenkerla
Märzen (keg + BA)

Schlenkerla Lager
(BA)

Schlenkerla
Lenthe
(fastenbier) (BA)

Brauerei Heckel
Heckel
Vollbier (keg)

Brauerei Herrmann

Kellerbier
(keg)

Brauerei Hummel

Hummel
Räucherla (BA)

Hummel Märzen (combi)
Hummel Kellerbier (BA)

Hübner-Bräu
Hübner Helles/Vollbier
(BA)

Brauerei Keesmann
Sterna
Lager (combi)

Herren
Pils (keg)

Krug-Bräu
Krug
Kellerbier (BA)

Krug Dunkel Lagerbier
(BA)

Brauerei Kundmüller

Weiherer
Rauch (combi)

Weiherer Lager
(combi)

Brauerei Scharpf

Scharpf
Märzen (BA)

Brauerei Spezial
Spezial
Lager (BA)

Spezial
Ungespundet (keg)

Brauerei Witzgall
Witzgall
Landbier (keg)

Brauerei Wagner
Wagner Weiss (keg)
Wagner Märzen (BA)
Wagner U-Lager (BA)

Brauerei Zehendner
Zehenden
Ungespundet (combi)

Zehendner
Export Lager (keg)

Stene
Isacsson och company lovar att servera upp till tolv olika sorter varje dag.
Fatöppningar sker på vardagar klockan 17.00, på lördagar klockan 15.00 och på
söndagar klockan 18.00. Håll utkik på Akkurats webbplats för den senaste
informationen!



Nyhetssvep 17 februari

Nyheter Posted on 17 februari 2016 16:49

Weisses Bräuhaus bästa arbetsgivare
Schneider Bräuhaus (Weisses
Bräuhaus) i München har fått pris som bästa arbetsgivare. Priset delades ut vid
en ceremoni i Berlin den 12 februari. Schneider
Bräuhaus arbetar efter en metodik som tagits fram inom arbetslivsprojektet Top Job. Den gör bland annat att de cirka 100 anställda har en bra balans
mellan arbete och fritid.

– Vi ger våra anställda tryggheten
i att arbeta i ett familjeägt företag, som etablerades för snart 145 år sedan.
Det innebär att det inte blir några plötsliga ändringar i strategin, säger
Eduard Fichtner, chef på Weisses Bräuhaus.

Weisses Brähaus chefer Otmar Mutzenbach och Eduard Fichtner, tillsammans med prisutdelaren Wolfang Clement (foto: top.job).

Bierhaus Malmö i
konkurs

Svenska
älskare av tyskt öl har fått ett ställe mindre att gå till sedan Bierhaus Malmö
begärts i konkurs. Det var i november 2014 som Bierhaus Stockholm fick en
filial på Drottninggatan i Malmö, som efter bara femton månader nu alltså
tvingas slå igen. Varför konceptet inte har fungerat går bara att spekulera i. Enligt
Sydsvenskans blogg Dygnet runt finns det någon sorts konflikt mellan ägarna, medan bloggen
tungan
i samma tidning anser att ölutbudet inte var tillräckligt bra.

Öldrottning sökes
Det bayerska
bryggarförbundet söker nu efter kandidater till att bli Bayerns öldrottning (Bayrischen Bierkönigin) 2016/2017. Drottningens
uppgift är att representera bayersk ölkultur i såväl Tyskland som utomlands. Kandidaterna
måste vara minst 21 år gamla och gärna kunna tala flera språk. Av alla
intresseanmälningar som kommer in senast den 22 februari, väljs tjugo kandidater
ut till en casting i München. Av dessa tas slutligen sju stycken ut som får göra
upp om titeln vid ett val den 12 maj i samma stad.

Regerande öldrottning Marlene Speck (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Stone tar över
kranarna

Stone
Brewing
anordnar en tap takeover för första gången sedan man öppnade sitt
bryggeri i Berlin. Det hela kommer att äga rum den 25-26 februari på The
Shakespeare i Herdecke, som ligger söder om Dortmund. Totalt blir det tio öl på
fat, inklusive de Berlinbryggda versionerna av Stone IPA och Arrogant Bastard
Ale.

Meet the blogger
Den
som vill veta mer om mig som har denna blogg, kan med fördel surfa in på
Ölresan. Där hittar ni en intervju med mig under rubriken ”Meet the blogger”.



Zoiglbier i Systembolagets små partier

Systembolaget Posted on 15 februari 2016 17:47

Den 19 februari är det åter dags för Systembolaget att
släppa öl i små partier. En ny tysk bekantskap finns med denna gång, nämligen
Zoiglbier från Gänstaller Bräu i Hallerndorf.

Zoiglöl har
sitt ursprung i den östbayerska regionen Oberpfalz och går att spåra många
hundra år tillbaka i tiden. Förr i tiden ägdes bryggerier där ofta gemensamt av
flera hembryggare, som fick använda det efter ett speciellt schema. Zoigl var
det öl som bryggdes i dessa bryggerier.

– Det är ett typiskt tyskt lageröl, som är
lite starkare, ofiltrerat och lätt att dricka. Precis som zwickel tas det
direkt från lagringstanken, så det är väldigt färskt. Vi har bryggt vår
Zoiglbier sedan 2007, säger Andreas Gänstaller, ägare och bryggare på
Gänstaller Bräu.

Andreas Gänstaller och hans dotter Daniela (bilden används med tillstånd av Andreas Gänstaller).

Även om det finns många traditioner kring
bryggningen, så är alla zoiglöl i Oberpfalz olika. Andreas Gänstaller menar
dock att deras variant ligger väldigt nära det äkta zoiglölet, om än med en
egen twist.

– Vårt öl har mer humle och är fint
balanserat. Istället för whirlpool använder vi ett traditionellt kylskepp (Kühlschiff), vilket är en av grunderna i
zoiglbryggning. Andra traditioner är att ölet tas direkt från lagringstanken,
utan filtrering eller pastörisering. Det enda icke-traditionella är att vi inte
eldar med ved under vörtpannan, utan med en oljebrännare.

För många svenskar är nog Gänstaller annars mest kända för sina samarbeten med Närke
Kulturbryggeri
och Oppigårds. Till exempel har de gjort specialbryggda öl till
krogen Akkurat i Stockholm. Några nya samarbeten är dock inte inplanerade, i
alla fall inte för stunden.

Inte just nu. Men var så säkra på att vi kommer att göra något med Närke eller Oppigårds i framtiden! Vi gör ofta öl tillsammans, avslutar Andreas.

En Zoigl är egentligen en skylt för ett
offentligt brygghus eller en pub/restaurang. Vissa skyltar är i form av en pil,
som genom att peka uppåt eller neråt visar om stället är öppet eller stängt. Andra
visar samma sak bara genom att vara upphängd eller inte. Ordet kommer följaktligen
också från det tyska ordet för skylt eller visare, Zeiger, som på oberpfalzisk dialekt blev Zeigl och senare Zoigl.

(Foto: Systembolaget)



« FöregåendeNästa »