I mars år 2000 klev Josef Schrädler in som vd för Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Det blev starten på en tillväxtresa som gjort Weihenstephaner till ett av världens mest kända ölmärken.
När Josef Schrädler tog över vd-stolen på Weihenstephan var det med målet skapa ett starkt globalt ölmärke med mycket höga kvalitetskrav. Då producerade bryggeriet cirka 180 000 hektoliter öl per år och exporterade sina drycker till elva länder. 25 år senare har försäljningen fyrdubblats, bryggkapaciteten ökat till 650 000 hektoliter och ölen skeppas till ett sextiotal länder. Särskilt framgångsrikt har bryggeriet varit i USA, där Weihenstephan är det mest importerade veteölet. Även marknaderna i Asien, Australien och Israel har drivit på tillväxten, enligt About Drinks.

Den häpnadsväckande förvandlingen startade med att bryggeriets veteöl helt tog slut en sommar i början av 2000-talet. Schrädler beslutade då att investera flera miljoner i att modernisera produktionsanläggningen. 2003 utökades jäsningskällaren och 2014 installerades en toppmodern buteljeringsanläggning i det helautomatiska bryggeriet. I samma veva utökades produktionskapaciteten till 600 000 hektoliter. En annan milstolpe nåddes 2019, då ett nytt logistikcenter invigdes. Kostnaden landade på sexton miljoner euro, den största investeringen i bryggeriets historia.

Ett centralt inslag i omvandlingsprocessen har varit förmågan att kombinera tradition med innovation. I samarbete med Münchens tekniska universitet (TUM) har Weihenstephan successivt integrerat nya metoder och tekniska framsteg i bryggprocessen. Uppfinningsrikedomen märks också i produktutvecklingen, där Weihenstephan vid sidan av sina klassiska veteöl också fått mycket uppmärksamhet för flera specialöl och samarbeten med andra bryggerier. Världens äldsta bryggeri har därmed slagit in på en väg som lär bädda för fler framgångar under lång tid framöver.