Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Uppåt för ljus lager – neråt för veteöl

Utmärkelser Posted on 29 januari 2018 16:08

Presentationen av Ratebeers bästa öl från 2017 har nu kommit fram till listan baserad på stilkategori. Även i år kommer alla vinnande tyska bryggerier från Bayern. Däremot har det skett en del förändringar vad gäller placeringar.

Schneider Weisses Aventinus är Tysklands bästa veteöl, även om den fått lämna förstaplatsen på Ratebeers lista (foto: Schneider Weisse).

I kategorin ”Ljus lager” har Tyskland fått tre nya öl på topp 15-listan, vilket är två öl fler än förra året. I veteölskategorin, där dominansen tidigare var total, får dock de tyska bryggerierna se sig nerpetade, även om man kammar hem lika många topp 15-placeringar totalt sett. Flest utmärkelser fick (återigen) Schneider Weisse.

Stilkategori Bryggeri Ölnamn Pris Totalplacering
Ljus lager 1) Seinsheimer Kellerbräu Sasemer Danzbier Hell Guld 4 (ny)
Seinsheimer Kellerbräu Dunkles Kellerbier Guld 5 (ny)
Brauerei Heckel Vollbier Hell Brons 12 (ny)
Bock, stark lager 2) Schneider Weisse Aventinus Eisbock Guld 4 (2)
Ayinger Privatbrauerei Celebrator Doppelbock Guld 5 (1)
Weihenstephaner Korbinian Silver 9 (6)
Klosterbrauerei Andechs Andechser Doppelbock Dunkel Brons 14 (9)
Klosterbrauerei Andechs Andechser Bergbock Hell Brons 15 (ny)
Veteöl 3) Schneider Weisse Aventinus Guld 3 (1)
Schlossbrauerei Friedenfels Friedenfelser Hefe-Weizen Hell Guld 4 (ny)
Schneider Weisse Tap X Mein Cuvée Barrique Silver 8 (ny)
Weihenstephaner Hefeweissbier Silver 9 (2)
Ayinger Privatbrauerei Weizen-Bock Brons 11 (7)
Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse Brons 15 (3)
Mörk lager 4) Mahrs Bräu Sierra Nevada/Mahrs Oktoberfest Silver 6 (ny) *

1) Omfattar stilarna ljus lager, pilsner, tjeckisk pilsner, dortmunder/helles, zwickel/kellerbier/landbier samt premiumlager.
2) Omfattar stilarna malt liquor, mörk bock, dubbelbock, isbock, imperial pilsner/stark ljus lager samt ljus bock.
3) Omfattar stilarna hefeweizen, veteale, vetebock, witbier samt kristallweizen.
4) Omfattar stilarna dunkel, schwarzbier, amber lager/vienna, oktoberfest/märzen samt polotmavý.

* Bryggd i USA i samarbete med Sierra Nevada Brewing Company.



Här är Tysklands bästa ölställen

Ölställen Posted on 26 januari 2018 16:20

I går tittade vi på Ratebeers lista över 2017 års bästa tyska öl och
bryggerier. Nu går vi över till att se var man helst dricker dessa öl. Även
denna gång är listan uppdelad efter förbundsland.

Brlo Brwhouse rankas av Ratebeer som ett av de bästa ölställena i Berlin (foto: Brlo).

Förbundsland

Bryggeripub

Restaurang

Taproom

Ölbutik

Bar

Baden-Württemberg

*

*

*

*

Mon Petit
Café (Stuttgart)

Bayern

Brauerei Kundmüller (Viereth-Trunstadt)

Ayingers
Speis und Trank (München)

Kloster Andechs

Biervana (München)

Tap House Munich

Berlin

Stone
Brewing World Bistro

Das
Meisterstück

Brlo
Brwhouse

Hopfen
& Malz

Muted Horn

Brandenburg

Braumanufaktur Forsthaus Templin (Potsdam)

*

*

*

*

Hamburg

Alles Elbe

*

*

Beyond Beer

Galopper
des Jahres

Hessen

*

*

*

Maruhn (Darmstadt)

Naiv (Frankfurt)

Nordrhein-Westfalen

Braustelle
(Köln)

*

*

P&M
Getränke (Bonn)

Craftbeer
Corner Coeln

Sachsen

Gasthaus
und Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof (Leipzig)

*

*

*

*


Definitionen
mellan de olika
formerna av ölställen är något
flytande och ändras beroende på vem man pratar med. Vilka definitioner som
Ratebeer vill att användarna ska hålla sig till har jag inte hittat. Generellt kan man
säga att en bryggeripub är en pub med tillhörande bryggeri. De serverar ofta
både sina egna öl och öl från andra bryggerier samt mat och annan alkohol. Taproom
kan syfta på en lokal i anslutning till ett bryggeri där dess öl kan
provsmakas, men där det inte serveras mat. Men det kan också vara en pub som är
kopplad till ett mindre bryggeri, som i regel endast serverar sina egna
produkter (även om undantag finns) och som ibland (men inte alltid) brygger öl
på plats i mindre skala.



Förbundsländernas bästa öl och bryggerier

Utmärkelser Posted on 25 januari 2018 13:50

Ölsajten Ratebeer presenterar i dagarna traditionsenligt sina listor över de bästa ölen, bryggerierna och ölställena under 2017. Listorna baseras på de betyg som sajtens användare gett under året. Som vanligt betar jag av dem som är mest intressanta ur tysk synvinkel. Först ut är listan över de bästa ölen, bryggerierna och nya bryggerierna i varje region, eller i det här fallet förbundsland.

Braufactum är bäst i Hessen enligt Ratebeers användare (foto: Braufactum).

Förbundsland Bästa öl Bästa bryggeri Bästa nya bryggeri
Baden-Württemberg Emma Zapotopaz Braukollektiv *
Bayern Schönramer Barrel Aged Imperial Stout Kentucky Brauerei Aying Fraugruber
Brewing
Berlin Schneeeule/H.Ertie Weisse Geuze Yasmin Fuerst Wiacek Fuerst Wiacek
Brandenburg Labieratorium
Alte Welt Ale
Klosterbrauerei
Neuzelle
*
Bremen * Union Brauerei Bremen *
Hamburg Keherwieder
Imperial Black Prototyp
Buddelship
Brauerei
Überquell
Brauwerkstätten
Hessen Braufactum Yakeros Braufactum *
Mecklenburg-Vorpommern Störtebeker
Nordik Porter
Störtebeker
Braumanufaktur
*
Niedersachsen Mashsee Trainings
Lager
Einbecker
Brauhaus
Back- &
Brauhaus Brinker
Nordrhein-Westfalen Schumacher
1838er
Uerige
Obergärige Hausbrauerei
Finne
Brauerei
Rheinland-Pfalz Brauart/Freigeist
Apricot Fest
Kuehn Kunz
Rosen
Haardt Bier
Saarland * Saarfürst
Merziger Brauhaus
*
Sachsen Original
Ritterguts Gose
Ritterguts
Gose
*
Sachsen-Anhalt * Brewckau Brewckau
Schleswig-Holstein Wacken Beer Surtr Wacken
Brauerei
Wacken Brauerei
Thüringen Köstritzer
Meisterwerke Pale Ale
Köstritzer
Schwarzbierbrauerei
*

Fotnot: Med nya bryggerier menas de bryggerier som fick sina första betyg från Ratebeers användare under eller efter tredje kvartalet 2016.

Fetstil = Även bäst i hela Tyskland.



Klassiska bryggerier ingår pakt i ölform

Bryggerier Posted on 24 januari 2018 17:54

Samarbeten skapar ofta spännande möten inom bryggeribranschen. Förra veckan var bryggare från Sierra Nevada på plats i Freising för att brygga öl tillsammans med Weihenstephaner.

Det är lite ”den gamla ölvärlden möter den nya” över samarbetet mellan tyska Weihenstephaner och amerikanska Sierra Nevada. Det förra räknas ju som bekant som världens äldsta bryggeri, medan det senare kan sägas ha startat den hantverkstrend vi nu är mitt uppe i. Tillsammans har de nu bryggt ett öl de kallar Braupakt.

.
Tobias Zollo och Scott Jennings brygger det nya ölet tillsammans (foto: probier.at)


Ölet i fråga är
ett ljust veteöl som innehåller den tyska humlen Hallertauer Tradition, men som också smaksatts med rejäla mängder amerikansk Chinook och Amarillo. Det ger en aningen mer humlig weissbier än vi är vana vid, men som ändå har en elegant beska. Alkoholhalten landar på 6,0 procent, medan stamvörtstyrkan är 14,5 procent och beskan 30 IBU. Ölet bryggs i hela 6 500 hektoliter och kommer, när det släpps i mars, att säljas i 32 länder. Om något av det hittar till Sverige återstår att se.

.
6 500 hektoliter Braupakt kommer att säljas i 32 länder (foto: probier.at)

Receptet har tagits fram av Sierra Nevadas bryggmästare Scott Jennings och Weihenstephaners Tobias Zollo. Jennings fanns själv på plats när den första givan Amarillohumle åkte ner i bryggkaret. Till webbkanalen Probier.tv säger de två bryggarna att deras respektive bryggerier delar samma grundläggande värderingar, men att de ändå kan lära mycket av varandra. Scott Jennings menar att han framför allt är imponerad av den tyska bryggeriutrustningens höga kvalitet. Tobias Zollo å sin sida säger att tyska bryggerier kan lära mycket av sina amerikanska kollegor när det gäller användandet av humle.



De har världens vackraste ölflaska

Utmärkelser Posted on 23 januari 2018 17:45

Störtebeker
Braumanufaktur har fått många utmärkelser för sina öl. Nu har man även vunnit
pris för en särskilt vacker flaska.

Stralsund-bryggeriet Störtebeker Braumanufaktur vinner årets World Star Packaging Award i kategorin ”Drycker”. Priset går till flaskan som
innehåller deras Eisbock – ett öl som
vunnit flera priser genom åren. Flaskans etikett, som tagit ett år att utforma,
går i svart och vitt med inslag av olika metalliska färger. Tillsammans
förmedlar de ölets speciella karaktär samt den iskyla som krävs för att
framställa öl i stilen isbock.

Störtebekers
ägare Jürgen Nordmann visar upp den vinnande flaskan (foto: Störtebeker
Braumanufaktur/Christian Rödel).


För
att få flaskan
att stå ut ytterligare på
ölhyllorna, har den dessutom försetts med en liten röd flagga på flaskhalsen.
Denna fästs i samband med flaskfyllningen med så kallat kall-lim. Tillsammans
med förpackningsföretaget Krones AG, har
Störtebeker utvecklad en unik maskin för ändamålet – en maskin som man är
ensamma om i hela bryggerivärlden. Juryns motivering: ”Den speciella designen
och den unika tekniken bakom eisbock-ölen sätter standarden för hela industrin.
Med denna förpackning står Störtebeker
Eisbock
ut från alla andra öl på marknaden.”

Förutom
att vinna pris
för bästa flaskdesign, har
Störtebeker också nominerats till World Packaging Organizations pris för bästa marknadsföringsstrategi. Vinnaren utses i
Australien den 2 maj, då också den officiella prisutdelningen för World Star
Packaging Award äger rum. World Star Packaging Award delas ut varje år i flera
kategorier. I år deltog totalt 318 produkter från 38 länder. 64 av bidragen
tävlade i kategorin ”Drycker”. Vinnarna utsågs av en expertjury bestående av
sexton personer.



Maisel samlar vännerna för nytt specialöl

Nyheter Posted on 22 januari 2018 15:51

För tredje gången har Maisel & Friends bryggt sin speciella dubbel-ipa Hopfenreiter. Ölet är ett samarbete mellan flera bryggerier – ett samarbete som är närmast unikt i sitt slag.

Normalt brukar bryggmästarna göra saker tillsammans på plats när de tar fram samarbetsöl. Bayreuth-bryggarna Maisel & Friends gör dock saker på sitt eget sätt. De ber istället sina vänner i bryggerivärlden att skänka olika humlesorter till den unika brygden. Ofta består gåvan av en ovanlig eller ny humlesort, som ger varje öl en spännande smaksättning. Bland givarna finns bryggerier från såväl Tyskland som andra delar av världen.

Årets Hopfenreiter kan provsmakas i början av mars (foto: Maisel & Friends).

Det är hela sex bryggerier som bidrar till 2018 års Hopfenreiter. Tyska Superfreunde skänker humlesorten Calypso, danska Mikkeller bidrar med Citra (Cryo hops), belgiska Duvel skickar Styrian Golding och tyska Fraugruber sorten Enigma. Från österrikarna Bevog kommer den helt nya humlesorten Styrian Fox. Maisel & Friends själva stoppar Mandarina Bavaria i mixen.

Förutom Maisel själva är det fem bryggerier som bidrar med humle (foto: Maisel & Friends).

Hopfenreiter bryggs alltid i en begränsad mängd och finns bara så länge lagret räcker. Många är därför de ölfantaster som ser fram emot den första provsmakningen. I år äger den rum i samband med Maisels Hoppy birthday festival den 2 mars på deras eget ställe Liebsebier i Bayreuth. Då närvarar också alla bryggerier som har bidragit med humle. Under de två dagar som firandet pågår går det också att provsmaka andra öl från de inblandade bryggerierna.



Andechser am Dom ska rivas

Ölställen Posted on 19 januari 2018 16:50

Den 30 juni tar en epok slut. Då stängs
München-restaurangen Andechser am Dom, som ska rivas för att ge plats åt en ny
byggnad.

En epok tar snart slut bakom Münchens berömda kyrka (foto:
Süddeutsche Zeitung/Stephan Rumpf).

Sepp Krätz och
hans familj har drivit den traditionella restaurangen Andechser am Dom i 23 år. Men den 30 juni i år är
det slut. Då stängs den klassiska restaurangen bakom Münchens kända landmärke Frauenkirche.
Ägaren, Nymphenburg
Immobilien AG
, ska riva huset för att sedan
uppföra en ny byggnad på platsen. Det innebär att kontraktet med Klosterbrauerei Andechs avslutas i förtid, trots att det egentligen gäller till
2019 och man så sent som för ett halvår sedan blev lovade att få vara kvar.

Istället blir det åter en byggarbetsplats bakom kyrkan
och rådhuset, där Nymphenburg
Immobilien så sent som 2016 byggde om ett annat hus på samma gata (Weinstrasse).
Den 969 kvadratmeter stora tomt som Andechser am Dom i dag ligger på är
värderad till 135 miljoner euro. Att byggnaderna nu rivs beror helt enkelt på
att det skulle bli för dyrt att renovera dem, säger Nymphenburgs fastighetschef
Werner Schätzler till Süddeutsche
Zeitung
. Bygglovsansökan för det nya
huset är inlämnad och enligt uppgifter till tidningen kommer det där att flytta
in en ”stor kedja”.

Sepp Krätz och hans familj har drivit Andechser am Dom i 23 år (foto: Abendzeitung/DPA).


Klosterbrauerei Andechs säger att
de gärna hade gärna fortsatt med
verksamheten, men att man nu insett att hela kvarteret kommer att göras om
totalt. Bryggeriet är dock fortsatt intresserat av att driva en restaurang i
centrala München, vilket också gäller Sepp Krätz och hans femtio anställda. Andechser
am Dom har genom åren haft många kända gäster, som den blivande påven Joseph Ratzinger, den förre detta förbundskanslern Helmut
Kohl och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Sepp
Krätz har räknat ut att restaurangen under 23 år har serverat tio miljoner
halvlitrar öl och att de kalvfärsbiffar man sålt skulle bli lika höga som
Tysklands högsta berg, Zugspitze (som är 2 962,06 m.ö.h).



Tysk ölförsäljning minskar

Nyheter Posted on 18 januari 2018 10:50

Den
tyska ölmarknaden krymper. Förra årets försäljning ligger på ungefär samma nivå
som innan Tysklands återförening 1990, trots att det i dag finns 17 miljoner
fler konsumenter.


2017 såldes det 92,6 miljoner hektoliter öl i
Tyskland. Det visar
preliminära siffror från den tyska statistikmyndigheten Destatis (Statistisches Bundesamt) och
bryggeribranschen. Siffrorna bygger på den faktiska försäljningen under januari
till november samt industrins uppskattning av decemberförsäljningen. Det
innebär en minskning med cirka tre miljoner hektoliter från 2016. Den inhemska
tyska försäljningen minskade med 2,4 miljoner hektoliter, eller 2,5 procent.

Nio
av årets tolv
månader visar negativa siffror,
bland annat september och december som av tradition är viktiga
försäljningsmånader för tyska bryggerier. Den minskade försäljningen har främst
drabbat stora bryggerier med en produktion på mer än en miljon hektoliter.
Dessa har minskat sin försäljning med fyra procent, enligt tidningen Welt. Mindre bryggerier, med en produktion på max
100 000 hektoliter och som främst verkar regionalt, har dock ökat sin försäljning.

Det är framför allt de stora bryggerierna som säljer mindre öl i Tyskland (foto: moz.de).


Det
finns flera förklaringar
till den
sjunkande försäljningen. En kall och regnig sommar samt avsaknad av stora
idrottsevenemang är ett par. Några av de större bryggerierna har dock lyckats
bättre än förra året. Krombacher ökade
med 2,5 procent till 7,1 miljoner hektoliter, Veltins
med knappt en procent till 2,9 hektoliter och Paulaner
med tre procent till 2,4 miljoner hektoliter. Bland de stora förlorarna finns
bryggerier som Oettinger, Bitburger, Beck’s,
Warsteiner, Hasseröder, Radeberger och Erdinger, som alla visar röda försäljningssiffror
för 2017.

Pilsnern behåller sitt grepp som Tysklands mest populära ölstil; mer än varannan öl som säljs är en pils. Weissbier står för cirka sju procent medan andelen för de ljusa lagerstilarna export och helles är sex procent. Försäljningen av traditionella stilar som zwickel-, keller- och landbier fortsätter att öka. Enligt uppskattningar finns det i dag mer än 6 000 olika ölsorter i Tyskland. De flesta öl (cirka åttio procent) säljs i returglasflaska, medan knappt tio procent säljs i PET-flaska. Burköl har något överraskande endast fem procent av marknaden.



« FöregåendeNästa »