Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 12 februari

Nyheter Posted on 12 februari 2018 18:08

240
får gå från Warsteiner

Vid ett personalmöte förra torsdagen
informerade Warsteiner
Gruppe
om sina framtidsplaner. De
innebär bland annat att upp till 240 av koncernens cirka 1 400 anställda
kommer att sägas upp. Bland dessa finns ungefär åttio av de 730 som arbetar på
huvudkontoret i Warstein. Samtidigt meddelande företaget att man sannolikt kommer
att göra sig av med dotterbolaget Warsteiner Distribution och bryggeriet Herforder Brauerei. Det sistnämnda har i dag en egen produktion på cirka
300 000 hektoliter och brygger även 200 000 hektoliter på kontrakt
för Tysklands största matvarukedja Edeka. Sedan 1990-talet har Warsteiners produktion minskat
stadigt, från sex miljoner hektoliter till 2,5 miljoner förra året. Märket
Warsteiner har gått från att vara det största i Tyskland till att nu vara
placerat på plats sju. Warsteiner Gruppe är dock fortfarande en av de största
privatägda bryggerikoncernerna i Tyskland och omfattar varumärken som
Herforder, Paderborner, König
Ludwig
och Frankenheim.

Warsteiner vill bryta en negativ trend genom att skära ner personalen (foto: Warsteiner).


Får
inte heta enhörningsöl – innehåller inte enhörning

Brauerei
Zwönitz
får inte längre sälja sitt öl Einhorn & Bier under det namnet. Varför?
Det innehåller inte enhörningar (Einhorn).
Det må låta som ett skämt, men är ett resultat av de hårda tyska reglerna kring
öl och dess innehåll. Numera kommer det hallonsmakande ölet istället säljas
under namnet Zwönitzer Hörnchen. Enhörningsölet är ett veteöl blandat med
hallonsirup som ger det en rosa nyans. Med sina flasketiketter, som pryds av en
enhörning som kräks upp en regnbåge, har ölet gjort succé i sociala medier. När
bilder på flaskan publicerades på Facebook för ett drygt år sedan ledde det
till en veritabel hysteri. På bara några dagar hade hundratusentals människor
klickat på bilden; nyligen hade den fått 31 000 kommentarer och mer än 1,5
miljoner klick. Även de stora tyska mataffärskedjorna hörde av sig för att få
sälja ölet. Uppmärksamhet ledde dock också till att de tyska
livsmedelsmyndigheterna fick upp ögonen för ölet och nu alltså tvingar bryggeriet
att byta dess namn.

Einhorn-Bier har gjort succé i sociala medier, men inte hos myndigheterna (foto: kitchen-news.at).


Blandat öl ska mäkla fred i rhensk tvist
I århundraden
har det rått osämja mellan Düsseldorf och Köln. Tvisten har gällt vilken stad
som egentligen har det bästa ölet – Düsseldorf med sin altbier eller Köln med
sin kölsch. Nu vill bryggarna Hans Berlin, Matthias Ross och Henning Barkey gjuta olja på vågorna
genom ett nytt öl. Költ är både
språkligt och färgmässigt ett mellanting mellan den ljusare kölschen och den
mörkare alten. De första 800 litrarna serverades i samband med torsdagens start
för den traditionella karnevalen i Rhenländerna. Det överjästa,
bärnstensfärgade ölet bryggs av Monheimer Biermanufactur i staden Monheim. Den ligger precis
på gränsen mellan Düsseldorf och Köln, på en plats som också är känd som
ölekvatorn. Även flaskornas etiketter vittnar om bryggarnas
fredsmedlingsförsök. De visar nämligen Kölnerdomens två torn med Düsseldorfs
tv-torn mellan sig. För att kunna förverkliga sin idé, har de tre kompanjonerna
samlat in pengar via en crowdfunding-kampanj som gett mer än 20 000 euro.

Matthias
Ross, Henning Barkey och Hans Berlin med varsitt glas Költ (foto: faz.net).


Fränkisk
ölfestival portar nationaldemokrat

Janus Nowak driver Brauereigasthof Polster i Oberfranken och vill i egenskap av bryggare delta på
årets Fränkisches Bierfest i Nürnberg. Det han inte är lika tydlig med är att han
dessutom är ordförande för det ultranationalistiska partiet NPD (Tysklands
nationaldemokratiska parti) i Baden-Württemberg. Festivalgeneral Thomas
Landherr menar att Nowak därmed har diskvalificerat sig från att delta på
ölfesten. ”För mig går det inte ihop. Öl handlar om att vara tillsammans och
inte vara emot varandra”, säger han till tidningen Nordbayern. Janus
Nowak driver också en internetplattform med syfte att samla in pengar för att
kunna köpa fler bryggerier i Franken. En crowdfunding-kampanj via Startnext har
dock stoppats på uppmaning av plattformens skapare. Den 21:a Fränkischen
Bierfest äger rum mellan den 30 maj och 3 juni i Burggraben i Nürnberg. Totalt
medverkar fyrtio bryggerier. ”Årets gästbryggeri kommer från Skottland och
dessutom ska det tillkomma fler små- och mikrobryggerier”, säger Thomas
Landherr, som till vardags driver restaurangerna Nürnberger Alm och Zeltner
Bierhaus
.

Thomas Landherr vill inte se några nationaldemokrater på sin Bierfest (foto: nordbayern.de/Roland Fengler).


Lämnar
Paulaner hastigt och lustigt

Paulaner Brauerei Gruppes tekniska chef Stefan Lustig har oväntat lämnat
företaget, som är en av Tysklands största bryggerikoncerner. Enligt ett
pressmeddelande har han i enighet med delägarna valt att inte förlänga sin
anställning. Lustig var bland annat med och utformade Paulaners nya bryggeri i
Langwied utanför München, en anläggning som aldrig fungerat bra och som orsakat
koncernen flera problem. Bland annat gick Paulaners försäljning ner med
100 000 hektoliter (- 4,3 procent) 2016. Istället för att minska
arbetsstyrkan med planerade nittio personer, var bryggeriet tvunget att nyanställa
för att klara produktionen. De som är insatta i frågan hävdar dock att en del
av problemen berodde på Heineken, som brukade äga 49,9 procent av Paulaners moderbolag
Brau Holding International. Det bolaget är numera upplöst och Heinekens andel i
Paulaner uppgår nu till trettio procent, resten tillhör familjen Schörghuber.
Lustigs tjänst tas nu över av Jörg Lehmann, som varit ansvarig för teknikdivisionen
Kulmbacher
Brauerei
, som ägs av Paulaner Brauerei
Gruppe. I Paulaner-koncernen ingår även varumärken som Hacker-Pschorr, Fürstenberg och Auerbräu.

Stefan Lustig lämnar hastigt sin post som teknisk chef på Paulaner (foto: siemens.com).



Brygger öl med grönkål

Bryggerier Posted on 9 februari 2018 16:25

Grönkål
är en tålig och användbar grönsak som innehåller mängder av vitaminer och andra
nyttigheter. Den passar bland annat bra till soppor och stuvningar – och numera
också som ölingrediens.

Oldenburger Palmenbräu heter
kreationen från Oldenburg-bryggeriet OLs Brauerei, som startade sin verksamhet 2010. Bryggmästaren Josef
Herzog har arbetat sedan 2016 med att utveckla ett öl som innehåller grönkål,
en typisk grönsak för trakten. Lagom till grönkålssäsongens början i november
förra året kunde det första fatet öppnas av Oldenburgs borgmästare Jürgen
Krogmann.

Josef Herzog har utvecklat sitt grönkålsöl sedan 2016 (foto: aboutcities.de).


De
som fått smaka
konstaterar att ölet är klart
majsgult och har en lätt fruktig doft. Den första klunken är ganska bitter, men
smaken övergår sedan i en lätt sötma och fruktighet. Ölet finns tillgängligt i
femlitersfat och kan köpas direkt från bryggeriets restaurang, som ligger i ett
renoverat timmerhus nära Oldenburgs hamn. Maten som serveras här är typisk för
bryggeripubar och innehåller så klart en hel del grönkål.

Det första fatet öppnades i samband med grönkålssäsongen i november (foto: aboutcities.de).


Bland
OLs Brauereis övriga
öl finns en
halvmörk lager, en pilsner, en IPA, ett schwarzbier kallat Black Betty och flera
säsongsspecialiteter. Alla öl bryggs med hantverksmässiga metoder och de bästa
ingredienserna, och har en helt egen karaktär.



Nyhetssvep 7 februari

Nyheter Posted on 7 februari 2018 11:46

Tysk
ölförsäljning minskade med 2,5 procent

Nu har de slutgiltiga siffrorna över 2017 års
tyska ölförsäljning presenterats av statistiska centralbyrån Destatis. De
visar att det under förra året såldes 93,5 miljoner hektoliter öl i Tyskland,
vilket är en minskning med 2,5 procent – eller 2,4 miljoner hektoliter – från
2016. 82,6 procent av försäljningen gick till den inhemska tyska marknaden,
vilket motsvarar 77,2 miljoner hektoliter (- 2,3 procent). 16,3 miljoner
hektoliter gick på export, en minskning med 3,1 procent. Av detta gick 9,7
miljoner hektoliter till andra länder inom EU (- 2,4 procent) och 6,5 miljoner
hektoliter till övriga länder (- 4,1 procent). 0,1 miljoner hektoliter (- 6,6
procent) dracks av de bryggerianställda. Ölblandningar, det vill säga öl
blandat med citronläsk, cola, fruktsaft eller andra alkoholfria drycker, stod
för 4,2 procent av den totala försäljningen med 4 miljoner hektoliter (- 1,2
procent). Sedan 1993 har den tyska ölförsäljningen minskat med 18,6 miljoner
hektoliter eller 16,6 procent.

Den tyska ölförsäljningen gick ner med 2,5 procent 2017 (foto: DBB).


Waldhaus
fortsätter att växa

Privatbrauerei
Waldhaus
i Schwarzwald växer så det
knakar. Försäljningen har ökat med cirka tio procent, från 85 000
hektoliter 2016 till 93 000 hektoliter förra året. Det innebär att
bryggeriet sätter försäljningsrekord för elfte gången i rad. Drömgränsen på 100 000
hektoliter, som för bara några år sedan sågs som omöjlig, ligger dessutom klart
inom räckhåll. Samtidigt ökar företagets omsättning med 11,8 procent och är nu
11,4 miljoner euro. Bäst av bryggeriets femton produkter går Diplom Pils, men nästan alla de övriga
har också en positiv försäljningskurva. För att lyckas med detta investerar
ägarfamiljen Schmid ständigt i ny teknik och satsar hårt på att expandera varje
år. Förra året investerades drygt 2,9 miljoner euro i bland annat nya
jästankar, en ny ånggenerator och ett solenergisystem. Bryggeriets har i dag
kapacitet att brygga 130 000 hektoliter öl om efterfrågan ökar
ytterligare. I dagsläget sysselsätter Waldhaus 45 fast anställda och tre lärlingar.

Waldhaus bryggerichef Dieter
Schmid (längst upp) med sina medarbetare (foto: Privatbrauerei Waldhaus).


Trump
blir konstprojekt med nytt öl

Ett nytt öl, som samtidigt är ett
konstprojekt mot populism, har sett dagens ljus. Det heter Ronald Dump och kommer från Dump-Beer. Att flaskan pryds av en mörk kavaj och röd slips och
att ölet säljs under slogans som ”Make beer great again” och ”Grab ’em by the
bottle!”, gör det ganska tydligt vem det är som står som inspirationskälla. Ölet
ska inte bara skicka ett budskap och väcka tankar hos dem som köper det, för
varje såld flaska går också en slant till välgörande ändamål. Ölet i fråga är
en ljus lager som är humlat med Hallertau Tradition och Tettnanger. Doften är
blommig med lite citrus och malt, medan smaken är rund och lite söt, även där
med inslag av citrus. Alkoholhalten ligger på 5,0 procent och stamvörtstyrkan
på 11,8 procent. Vem eller vilka som står bakom projektet är inte helt klart,
men ölet bryggs enligt uppgift av ”ett bayerskt bryggeri” i Truchtlaching (det
vill säga Camba
Bavaria
).

Ronald Dump är inte bara ett öl, det är också ett konstprojekt (foto: probier.at).


Kölneröl från Berlin

Berlin-bryggeriet Berliner Berg har tagit upp en ölstil från en helt annan del av
Tyskland, nämligen kölsch. Med sin Neuköllsch
sätter man en modern twist på den klassiska ölstilen. Ölet är bryggt med
humlesorterna Azacca och Cascade, vilket ger det gräsiga och citrusaktiga
aromer och en aning beska. Precis som alla andra öl från Berliner Berg är detta
opastöriserat och ofiltrerat och finnas få på såväl flaska som från fat. Namnet
Neuköllsch anspelar på
Berlin-stadsdelen Neukölln, där bryggeriet huserar. Det är också ett sätt att
komma runt den regel som säger att det endast är öl bryggda i Köln med omnejd
som får kallas kölsch. Berliner Berg har gjort det till sin specialitet att
brygga traditionella tyska ölstilar, men med egna tolkningar i craft-trendens
anda. Nya humle- och maltsorter används för att ge ölen egna smakprofiler, som
matchar den aktuella stilen. Neuköllsch
serveras för första gången den 8 februari i Berliner Bergs taproom Bergschloss,
där ölet även därefter kommer att kunna köpas.

Den 8 februari är det premiär för det nya ölet Neuköllsch (foto:
Berliner Berg/Pär Kjellén).


Alkoholfri
Krombacher sponsrar cyklister

Krombacher är med sin alkoholfria ölserie 0,0% ny partner till det
tyska cykelförbundet Bund Deutscher Radfahrer (BDR). BDR är ett av de största idrottsförbunden i
Tyskland och är bland annat medlem i den tyska olympiska kommittén DOSB.
Partneravtalet med Krombacher innebär bland annat omfattande kommunikationsinsatser.
Dessutom kommer öltillverkaren sponsra cyklingsserien Radtourenfahrten (RTF),
som är ett av de största arrangemangen för motionscyklister med cirka en miljon
deltagare fördelat på ungefär 5 000 lopp. Krombacher 0,0% beskrivs som en
naturlig törstsläckare, som med sitt innehåll av såväl vitamin B12 som folsyra
också bidrar till återhämtningen. Krombacher 0,0% finns i varianterna Pils och Weizen.

Tyska cyklister ska släcka sin törst med alkoholfri öl i fortsättningen (foto: Krombacher).



Nyhetssvep 5 februari

Nyheter Posted on 5 februari 2018 17:45

Bryggeridöden
i Oberfranken stannar upp

Antalet bryggerier i den bayerska regionen Oberfranken
har minskat enormt under lång tid. Nu ser det dock bättre ut igen. För första
gången på länge ökar nämligen antalet bryggerier. 2015 fanns det 149 bryggerier
i regionen, nu finns det 172 stycken. Oberfranken har en stor andel små bryggerier,
men strukturomvandlingar och prispress från stora bryggerikoncerner
har länge orsakat problem. På 1970-talet fanns det 300 bryggerier i regionen,
en siffra som sedan dess snabbt sjunkit. Den nuvarande uppgången beror till stor
del på den blomstrande hantverkstrenden. Oberfranken och dess restauranger och
ölträdgårdar blir alltmer populärt bland såväl turister som lokalbor. Många
unga bryggmästare har därför bestämt sig för att driva sina
småbryggerier i regionen. I hela Bayern finns det i dag drygt 600 bryggerier.

Efter många års nedgång ökar åter antalet bryggerier i Oberfranken (foto:
Tiburi/pixabay.com).


Politiker
sätter käppar i hjulen för Augustiner

Augustiner Bräus planer på en ölträdgård vid det
gamla elverket Maxwerk i München-stadsdelen Haidhausen ser ut att gå om intet. Stadsdelsförvaltningen har nästan enhälligt röstat ner förslaget om en restaurang och ölträdgård i den
K-märkta byggnaden vid floden Isar. Trots att Augustiner ändrade sitt
ursprungliga förslag från 430 platser till 230, menar politikerna ändå att det
blir en för stor verksamhet i ett kulturskyddat område. Det finns också ett
gammalt avtal från 1800-talet som säger att Maxwerk inte får användas som
restaurang. Staden München fick överta elverket från familjen Wittelsbach 1894,
med villkoret att huvudbyggnaden endast användes för att alstra energi. Om
användningsområdet ändras kan staden bli tvungen att lämna tillbaka byggnaden
till de ursprungliga ägarna. Stadsdelsförvaltningen menar också att Augustiners
ansökan saknar svar på vissa viktiga frågor. Bryggeriet själva säger att de
inte kommer att lämna in någon ny ansökan för tillfället. Man är fortfarande
intresserade av att starta en restaurang i Maxwerk, men kommer inte att gå emot
folkviljan, enligt en talesman.

Augustiner ser inte ut att få öppna en restaurang i Maxwerk (foto:
SWM/tz.de).


Krombacher
ger sig i kast med dartförbund

Krombacher Brauerei är ny officiell ölpartner
till den europeiska dartorganisationen Professional Darts Corporation Europe
(PDC Europe). Partnerskapet innebär att bryggeriet ska servera öl vid olika
dartturneringar på Europatouren, men omfattar också rättigheter kring logotyper
och biljettlotterier till olika tävlingar. Dart är en sport som har vuxit
snabbt under senare år. Europatouren har arrangerats sedan 2012 och har blivit
en av de viktigaste darttävlingarna. Under årets turnering deltar världens
bästa dartspelare och 250 000 åskådare förväntas komma till arenorna i
Tyskland, Österrike, Danmark, Nederländerna och Gibraltar. Touren avslutas i
höst med de europeiska dartmästerskapen i Westfalenhallen i Dortmund.
Krombacher är sedan tidigare partner och sponsor till flera andra stora sportevenemang.

Krombacher Brauerei är ny officiell partner till Europatouren i dart (foto:
siegerlandkurier.de).


Paulaner
delar ut stjärnor till god gästfrihet

Paulaner Brauerei Gruppe har för femte året delat
ut stjärnor för bra gästfrihet (“Stern
der Gastlichkeit
”). Gästfrihetsstjärnor delas ut till restauranger som inte
bara serverar bra mat, utan som erbjuder bäst helhetsupplevelse utifrån 128
olika kriterier uppdelade i tio huvudområden. Att servera god mat och bra öl är
givetvis viktiga faktorer, men man bedömer även saker som webbplatser, första
intrycket, hur borden är dukade, hur personalen uppträder och om toaletterna är
rena och fina. Bedömningen görs utifrån rapporter från de ”hemliga gäster” som
skickas ut till de deltagande etablissemangen.
Av totalt 280 medverkande matställen i hela Tyskland, var det 125
stycken som fick godkänt på minst nittio procent av kriterierna och tilldelades
stjärnor för sin höga kvalitet. Femton av pristagarna fick ett speciellt pris
för att ha varit bäst i sina respektive kategorier.

Paulaner Brauerei Gruppes vd Andreas Steinfatt (t.v.) delar ut stjärnor till gänget från Wirtshaus in der Au
i München (foto: Paulaner Brauerei Gruppe).

Ny
försäljningschef på Oettinger

Peter Böck är ny chef för försäljning och
marknadsföring på Oettinger
Brauerei
. Han är 49 år gammal och har lång
erfarenhet av att arbeta inom dryckesindustrin. Innan han kom till Oettinger
var han ansvarig för marknadsföring och distribution på Capri Sun AG.
Böck blir den tredje chefspersonen som bryggeriet anställer sedan november
2017, då den tekniska chefen Andreas Boettger tillträdde. I december började
även Bernhard Wenninger som chef för IT, personalfrågor och ekonomi.
Tillsammans med vd Michael Mayer utgör dessa nu Oettingers ledningsgrupp. Under
hösten förra året sparkades
två av bryggeriets högsta chefer

efter en tvist inom ägarfamiljen Kollmar.

Peter Böck är sist in i Oettinger Brauereis nästan helt nya ledningsgrupp (foto:
Lebensmittel Zeitung).



Här är årets Oktoberfestaffisch

Oktoberfest Posted on 2 februari 2018 14:49

Folket – och en jury – har sagt
sitt! I dag presenterades affischen till årets Oktoberfest av festivalgeneralen
Josef Schmid.

Festivalgeneral Josef Schmid visar upp årets Oktoberfestaffisch (foto: muenchen.de/Leonie Liebich).

Förväntningarna var på topp i München när Oktoberfestchefen, tillika
borgmästaren, Josef Schmid presenterade det motiv som ska pryda årets
festivalaffisch. Det vinnande bidraget är bokstavligt talat himmelskt. Mot en
ljusblå bakgrund svävar typiska symboler för Oktoberfest bland molnen. Här finns ett pepparkakshjärta,
en kringla (Brezn), ett par weisswurst,
en rädisa, en tuba och – så klart – två ölsejdlar (Masskrugs). I förgrunden syns också ett pariserhjul, som representerar
det obligatoriska tivolit. Lämpligt nog har designen fått namnet ”För en
himmelsk Wiesn 2018!”

Mannen bakom årets vinnande
bidrag heter Dirk Lippmann, som är född 1974 och kommer från Osnabrück. Han kan
nu kvittera ut prissumman på 2 500 euro. Vinnaren är ett stort fan av
Oktoberfest och en gedigen München-älskare, vilket också bidragit till hans
inspiration. Att han dessutom har studerat grafisk design och arbetar på en
reklambyrå har säkert också varit till hjälp. Sitt vinnande motiv kommer han nu
inte bara kunna se på 10 000 affischer, utan också på internet, souvenirer
och den officiella festivalsejdeln.

Det vinnande bidraget innehåller de flesta symboler som hör Oktoberfest till (foto: muenchen.de).


1952 var året då
den första affischtävlingen
anordnades av staden München, som även arrangerar Oktoberfest. I år var det
andra gången som allmänheten kunde rösta via internet. Av 184 inskickade bidrag
valdes sextio ut för webbesökarna att rösta på. Totalt var det 10 833 personer
som röstade på nätet och tillsammans la 31 431 röster (det gick att rösta
på flera bidrag). De trettio främsta motiven gick sedan vidare till en jury,
som utsåg vinnaren. Årets Oktoberfest äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.



Rök och vete i små partier

Systembolaget Posted on 1 februari 2018 17:39

I februari bjuder Systembolaget på två släpp av öl i små partier och i båda dessa hittar vi tyska öl. Det blir dels en gammal rökig bekant och dels en efterlängtad vetehöjdare åt det starkare hållet.

Först ut, i morgon den 2 februari, hittar vi ett öl som även kom lagom till fastetiden förra året. Det handlar om det ofiltrerade rökölet Aecht Schlenkerla Fastenbier från Bamberg – ett öl som får 99 poäng på Ratebeer. Doft och smak domineras av den intensiva rökigheten, som för tankarna till charkuterier. Lite karamell kan anas i eftersmaken, tillsammans med en lätt humleton. I år släpper Systembolaget 10 000 flaskor av detta speciella öl.

Schlenkerlas rötter går att spåra till 1300-talet, även om det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna var Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det i dag. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial).

Fakta Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,5 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,50 kr (57,00 kr/l)

Aecht Schlenkerla Fastenbier träffade vi även på förra året (foto: Jaskankaljat).

Två veckor senare är det dags för en nykomling i form av Ayinger Weizenbock. Detta öl har mycket av det som ett bra veteöl ska ha. Vid upphällning framträder en gyllene, lätt bärnstensfärgad dryck med en rejäl skumkrona. I doften finns (så klart) vete, men även banan, citrus och ljust bröd. Smaken är lätt sötaktig och kryddig och har samma inslag som doften, fast kanske ännu fruktigare. Särskilt påtaglig är smaken av övermogen banan. 97 poäng på Ratebeer vittnar om den goda kvaliteten. Endast 3 888 flaskor kommer till Sverige, så det gäller att passa på.

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt – dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Weizenbock
Stil: Vetebock
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co AB
Alkoholhalt: 7,1 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 25,90 kr (78,48 kr/l)

Ayinger Weizenbock hamnar på systemhyllorna den 16 februari (foto: Privatbrauerei Ayinger).



Nyhetssvep 31 januari

Nyheter Posted on 31 januari 2018 14:46

Dinkelacker
femfaldigt prisade för hög kvalitet

Fem öl från det familjeägda
Stuttgart-bryggeriet Dinkelacker-Schwaben Bräu har belönats med guld av det tyska
hushållningssällskapet av Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG). Den ärofyllda kvalitetsutmärkelsen går till ölen Dinkelacker CD Pils,
Dinkelacker Kellerbier, Das Echte Märzen från varumärket Schwaben Bräu samt Hefeweizen och Kristallweizen
från varumärket Sanwald. Det är tionde året i rad som Sanwald Hefeweizen tilldelas en
guldmedalj. Varje år testar DLG kvaliteten
på cirka 800 öl, som på eget initiativ skickats in av ungefär 200 tyska bryggerier.
De öl som klarar de hårda testerna tilldelas guld, silver eller brons.

Fem av Dinkelackers öl har fått guld för sin höga kvalitet (foto: Dinkelacker-Schwaben Bräu).


Ny
film berättar humlens historia

Det tyska bryggarförbundet (Deutsche Brauer-Bund) och Förderkreis Forum Bier har gjort en film om humle,
som premiärvisades i samband med årets Grüne Woche i
Berlin. Filmen är producerad i samarbete med den Münchenbaserade byrån Explain It och
visar humlens historia och dess betydelse för bryggerinäringen. Den förklarar
också hur humle behandlas och bevaras i praktiken. I år kan den totala
odlingsarealen för humle komma att överstiga 20 000 hektar i Tyskland.
Bara under 2017 ökade den tyska humlearealen med cirka 1 000 hektar till
totalt 19 543 hektar, vilket motsvarar ungefär 27 000 fotbollsplaner.
Bayerska Hallertau är det största sammanhängande odlingsområdet i världen.

Filmen om humle finns att se på Youtube på
både tyska och engelska.

Humle är en historisk kulturväxt som nu fått en egen film (foto: altmuehlfranken.de).


Alpirsbacher
hyllar chefen med eget öl

När Alpirsbacher Klosterbrauereis ägare Carl
Glauner fyllde sextio fick han en alldeles särskild gåva av sina anställda,
nämligen ett öl med namnet Carl Glauner
Spezial Lager
. Öppnandet av det första fatet utgjorde starten för det stora
födelsedagskalaset i bryggeriets Braukeller tidigare i januari, dit 160 gäster
var inbjudna. Bakom ölet står bryggmästare Hans-Martin Walz, som bryggt det
enligt ett gammalt unikt recept. Det består av Tettnanger-humle, flera sorters
specialmalt och bryggeriets egen jäst. Efter en komplicerad bryggningsprocess,
har ölet fått mogna i bryggeriets källare. Totalt sexton hektoliter har bryggts
och fyllts på 4 600 flaskor och fat.

Hans-Martin Walz, Carl Glauner och vd Markus Schlör har slagit tappen ur
första tunnan med Carl Glauner Spezial Lager (foto: Alpirsbacher Klosterbräu).


Baywa
investerar i pelletsanläggning
Baywa AG investerar 2,7 miljoner euro fram till 2019 i sin humlepelletsanläggning
i Tettnang. Den största delen, två miljoner euro, kommer att gå till en
lupulinberikningsanläggning. I år kommer man också att bygga ett nytt kontor
och laboratorium för cirka 400 000 euro. Dessutom ska lagret moderniseras
med ett nytt hyllsystem för 250 000 euro. Humlepelletsanläggningen öppnades
i oktober 2015 och byggdes till en kostnad av fyra miljoner euro. I treskift
förvandlas här humleskörden från Tettnang och andra regioner till humlepellets
under en sexmånadersperiod. I mindre utsträckning gör man även balar av färska
humlekottar. Lupulinberikningsanläggningen ska vara i full drift från 2019. Här
framställs lupulinpulver, också känt som humlemjöl, som är som ett koncentrat
av smaker och bittra substanser.

Anläggningschef Anton Locher (t.v.) ser fram emot Baywas satsning (foto: Schwäbische Zeitung).


Rävbryggeri
ny ölpartner till stor folkfest

Mellan den 14 och 23 juli arrangeras den största
folkfesten vid Rhen i Düsseldorf. Nytt för i år är att Düsseldorf-bryggeriet Brauerei im Füchschen är ny partner och officiell ölleverantör till det stora
festtältet Schützenfestzelt. Med ett nytecknat treårsavtal ersätter Füchschen
därmed den tidigare partnern Diebels från Issum. Förutom att servera sina traditionella öl Alt och Pils, kommer Füchschen också att erbjuda alla andra drycker från
sitt sortiment till de cirka 2 000 gäster som får plats i tältet.
Bryggeriet har funnits sedan 1848 och sysselsätter i dag 110 personer. Förutom
flera typer av öl, gör man även olika fruktdrycker. Der größten Kirmes am Rhein är en av de tre största folkfesterna i Tyskland och arrangeras
traditionsenligt av föreningen St. Sebastianus
Schützenverein Düsseldorf 1316 e.V
. Ursprunget
till festen går att spåra ända tillbaka till 1435.

Bryggerichef Peter König är nöjd med Füchschens nya partnerskap
(foto: bild.de/Hojabr Riahi).



Prisas för interaktivt ölglas

Utmärkelser Posted on 30 januari 2018 17:41

Kölschbryggeriet
Gaffel och glastillverkaren Rastal vinner det ärofyllda Promotional Gift Award.
Priset går till ett glas som ger öldrickarna ett multimedialt mervärde.

Den tyska glastillverkaren Rastal har
tillsammans med Privatbrauerei
Gaffel
utvecklat ett kölschglas (Stange) som ger öldrickarna en visuell
upplevelse. Totalt 1 000 stycken 20-centilitersglas har försetts med en
QR-kod. Genom att scanna koden med sina mobiltelefoner, får öldrickarna via en
app upp ett filmklipp från Gaffels utomhusfestival Jeck i Sunnesching.

En mobiltelefon, en app och ett ölglas är vad som krävs (foto: Privatbrauerei Gaffel).


Glaset
har nu tilldelats
Promotional Gift Award 2018 i konkurrens med 229 andra bidrag. Priset har
delats ut varje år sedan 2013 av det Köln-baserade tidningsförlaget WA Media. Det går till särskilt kreativa marknadsföringsprodukter
i totalt åtta kategorier. Gaffel och Rastal vinner i år kategorin ”Best
practice”. Vinnarna utses av en femhövdad expertjury.

Rastal
är den första
glastillverkare som har
utvecklat glas med multimedia-funktioner. Den första testversionen av det
vinnande glaset släpptes förra sommaren. För att nå så många användare som
möjligt har Gaffel producerat en förklarande video, som har visats mer än 6 000
gånger. Klippet från festivalen Jeck har visats drygt 2 500 gånger.



« FöregåendeNästa »