Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


”Skandalöst” ölunderlägg fall för reklammyndighet

Nyheter Posted on 15 december 2017 16:04

Bayerska Hofbräuhaus
Traunstein anklagas för sexism. Ett sjutton år gammalt motiv på ett ölunderlägg
har nämligen väckt vrede och nu blivit ett fall för den tyska reklammyndigheten.

I våras gick den tyska feministiska tidningen Emma till hårt angrepp mot Hofbräuhaus Traunstein
och anklagade bryggeriet för sexism. Anledningen var ett sjutton år gammalt ölunderlägg
med en bild på en urringad dirndl tillhörande en bayersk servitris, två skummande
ölsejdlar och texten ”Was darf’s sein?
(ungefär ”Vad får det lov att vara?”). Efter en anmälan har fallet nu nått
Tysklands motsvarighet till Reklamombudsmannen – Deutscher Werberat.

Det så omtalade ölunderlägget blir fall för reklammyndigheten (foto: Hofbräuhaus Traunstein).


Reklammyndigheten menar
att
klagomålen mot Hofbräuhaus Traunstein i huvudsak handlar
om att ölunderläggen är sexistiska och att de ”nedsätter och diskriminerar
människor”. Bilden ger i kombination med texten intrycket att kvinnan är ”sexuellt tillgänglig”. Värt att notera i sammanhanget är att Deutscher
Werberat fick klagomål på ölunderläggen redan för tio år sedan, men valde då
att avvisa kritiken. Till bryggeriet säger myndigheten att det var något man
gjorde då, men att medvetenheten om sexism har ökat under senare år,
rapporterar nättidningen Chiemgau24.

Bryggeriets svar lät
inte
vänta på sig. Där skriver man att det numera är
standard bland experter och företrädare för kvinnors rättigheter att spela ut ”sexismkortet”. Samtidigt menar man att ölunderlägget helt enkelt visar en
bayersk servitris som utför sitt arbete i dirndl – ett arbete som naturligtvis
omfattar att fråga vad gästerna önskar sig. Vidare säger bryggeriet att ”en
dirndl inte är en burka, utan en bayersk folkdräkt som i princip har sett
likadan ut i flera hundra år” och som ”tack och lov inte bryter mot några
förbud”. Dessutom påpekar man att ölsejdlarna på bilden tar minst dubbelt så
mycket plats som servitrisens urringning.

Bryggeriägare Bernhard och Maximilian Sailer tar saken med ro (foto: Chiemgau24/XE).


Deutscher Werberat har
ännu
inte kommit med ett officiellt klagomål mot
bryggeriet, vilket man normalt gör. Den rådgörande kommittén håller fortfarande
på att diskutera frågan. Fallet har dock väckt en del diskussion kring
vad som ska betraktas som sexistiskt och diskriminerande. I anslutning till sin
rapportering frågade Chiemgau24 sina läsare om Hofbräuhaus Traunsteins
ölunderlägg är sexistiska. Av de drygt 5 700 personer som röstade sa
knappt sex procent ja och drygt 94 procent nej.



Nu blir det bayerskt gemyt i Sibirien

Ölställen Posted on 14 december 2017 14:08

I morgon öppnar Rysslands första Hofbräuhaus,
närmare bestämt i sibiriska Kemerovo. Restaurangen kommer inte att skilja sig
nämnvärt från originalet 500 mil bort.

Nu blir det bayersk ölfest i Sibirien också (foto: Andreas Gebert/DPA).

Den 15 december öppnar ett nytt Hofbräuhaus i den västsibiriska staden
Kemerovo, som har cirka 533 000 invånare. Sibirien, som ofta kopplas samman med ödsliga vidder,
björnar, vargar och iskyla, kan numera också förknippas med bayersk öl och
mat.

Etableringen är möjlig tack vare Staatliches Hofbräuhaus licens-
eller franchisesystem, som låter restauranger i olika delar av världen använda
namnet Hofbräu. Några krav måste dock uppfyllas. Kemerovos Hofbräuhaus har 260
sittplatser och baseras strikt på förlagan i München. Bord, bänkar och
väggpaneler är tillverkade på samma sätt i trä och det serveras i huvudsak bayersk
mat. Självklart är det endast öl från Hofbräu som kommer ur kranarna.

Hofbräuhaus i Kemerovo följer i allt väsentligt förlagan i München (foto: muenchen.de).


I ett pressmeddelande
säger Markus Söder, bayersk
ekonomi- och inrikesminister och därmed huvudansvarig för det statliga bryggeriet,
att det världsberömda ölet från Hofbräu München är en exportsuccé. Det har han
verkligen fog för; mer än hälften av de 340 000 hektoliter Hofbräu-öl som
säljs varje år går nämligen på export.

Hofbräu grundades 1597 av hertig Vilhelm V av
Bayern, som ville slippa transportera öl från Einbeck i Niedersachsen. Det
första Hofbräuhaus på Platzl i München uppfördes 1607 på samma plats som dagens
byggnad. Hofbräu ägs sedan 1852 av den bayerska staten. Förutom originalet i
München finns det även Hofbräuhaus i bland annat Berlin, Hamburg, Bremen och
Las Vegas.



Avrunda julbordet med ölsmakande dessert

Ölrecept Posted on 13 december 2017 14:44

Julen är verkligen matens och dryckens högtid. Traditionerna är många, men varför inte prova något annat än ris á la Malta till efterrätt i år – något med öl, kanske? Här får ni tips på ett recept som passar bra så här i juletider, med sina smaker av pepparkaka och choklad.

Vad passar bättre som avslut på julmiddagen än en smarrig ölsmakande dessert? (Foto: Bayerischer Brauerbund)

Till fruktiga desserter som denna passar det alldeles utmärkt att dricka en mörk vetebock, till exempel Schneider Weisses Aventinus. En vanlig dubbelbock som Ayingers Celebrator funkar givetvis också. De karamellaktiga tonerna från den rostade malten i mörka öl funkar extra bra i kombination med smaker som söt kola, pepparkaka och choklad.

Pepparkaks- och körsbärsdessert med mörkt ölskum

Ingredienser:
1 paket chokladpuddingpulver
0,5 l mjölk
8 cl mörkt öl (till exempel Störtebeker Schwarzbier)
1/4 l dubbelbocköl (förslagsvis Ayinger Celebrator)
Florsocker
5 äggulor
2 gelatinblad
1 burk inlagda sura körsbär
100 g socker
Lite citronsaft
1 vaniljstång
1 kanelstång
Matstärkelse
8 Lebkuchen (fyllda pepparkakor med kexbotten)
0,5 l vispad grädde
Choklad att riva
Glas till servering

Gör så här:
1. Gör chokladpudding med mjölk och pulver enligt instruktionerna på paketet. Lägg chokladpuddingen i en skål och strö över socker så att det inte bildas skinn.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
3. Gör ölskum genom att blanda öl, socker och äggulor i en metallskål. Rör över varmt vattenbad tills blandningen är krämig. Lägg i gelatinet och låt det lösas upp i den varma blandningen. Rör om blandningen tills den svalnar, vänd ner lite av grädden under skummet (spara resten till chokladpuddingen) och låt stelna i kylen.
4. Häll av körsbären, men behåll saften.
5. Koka upp 80 gram socker med lite citronsaft och låt det karamelliseras. Häll i lite öl och körsbärssaften. Skrapa av vaniljen och lägg i tillsammans med kanelstången och låt det koka upp.
6. Blanda stärkelse med vatten och bind saften. Lägg i körsbär och låt det koka upp. Låt det sedan svalna.
7. Pressa chokladpuddingen genom ett durkslag. Tillsätt lite vispad grädde.
8. Skär bort bottenkexet från pepparkakorna. Skär dem i små bitar och lägg i botten av dessertglasen.
9. Fyll glasen med körsbär, pudding och ölskum. Toppa med vispad grädde och riven choklad innan servering.

Recept från bayern.by



Ny ölbar i Münchens slakthusområde

Ölställen Posted on 11 december 2017 18:48

En bar med öl från enbart små bryggerier och som endast serveras från fat är på väg att bli verklighet i München. Bakom projektet står en hantverksbryggare och en rutinerad barägare.

De nyblivna vännerna Tilman Ludwig och Maximilian Heisler förenas av sin starka kärlek till öl och dess mångfald. Tillsammans har de därför bestämt sig för att öppna en ölbar i distriktet Schlachthofviertel i Münchenstadsdelen Isarvorstadt. Tanken är att baren ska bli som gästernas andra vardagsrum, med fjorton ölkranar med drycker från små, regionala hantverksbryggerier.

Tilman Ludwig och Maximilian Heisler öppnar ölbar i München (foto: Florian Stielow/oh).

En lokal har införskaffats på Thalkirchner Strasse. Egentligen skulle baren ha stått klar i oktober, men lokalen ser fortfarande ut som en byggarbetsplats. De två kompanjonernas vanliga arbeten tar så mycket tid att de har tvingats skjuta upp öppnandet på obestämd tid. Barens namn är inte heller klart. Det är dock finansieringen. Projektet innebär en stor ekonomisk risk för de blivande barägarna, som satsat mycket av sina egna pengar. Ändå är de inte oroliga, utan menar att om det bara finns bra öl så kommer gästerna att komma. För att få in mer pengar har man också haft en crowdfunding-kampanj som dragit in 12 000 euro.

Maximilian Heisler är sedan två år tillbaka en av fyra ägare till puben Die Geyerwally i Glockenbachviertel. Till Süddeutsche Zeitung säger han att München på många sätt är Tysklands ölhuvudstad, men att mycket av den öl som säljs kommer från de stora bryggerierna. Därför har han länge närt en dröm om att få starta en egen bar med öl från enbart mindre, oberoende bryggerier. Med på tåget har han fått en av Geyerwallys ölleverantörer, Tilman Ludwig, som de senaste tre åren har livnärt sig på det egna bryggeriet Tilmans Biere.



Nyhetssvep 8 december

Nyheter Posted on 8 december 2017 15:44

Trampar
för ett gott syfte

Barn som kommer från mindre välbärgade
familjer äter ofta sämre. I Tyskland, där de flesta inte får varm skolmat,
skickas många barn till skolan med ohälsosamma mellanmål. Detta vill föreningen
Würzburger Kindertafel ändra på. Därför har man startat ett projekt där man ser
till att mindre bemedlade skolbarn får något nyttigt att äta. De har även fått
stöd av Würzburgs cykelklubb, som cyklar för att samla in pengar till
organisationen. Cyklisterna har dessutom fått med sig det närbelägna bryggeriet
Kauzen Bräu
tåget. Bryggeriet bidrar bland annat med fordon med kylaggregat att köra ut
maten med, samtidigt som delar av personalen ställer upp och cyklar. Bryggerichefen
Karl-Heinz Pritzl är själv en gammal elitidrottare och bidrar ofta till
idrottsföreningar, särskilt de som också ägnar sig åt välgörenhet.

Würzburgs cykelklubb har samlat in 1 000 euro till skolmatsprojektet (foto: Kauzen Bräu).


Bidrar
till flyktingars integration

Det klassiska Münchenbryggeriet Paulaner har
skänkt 20 000 euro till ungdomsföreningen Junges Bündnis für Geflüchtete, som arbetar med flyktingar och integration. Pengarna
kommer från Paulaners Salvatorpris och ska gå till föreningens arbete med
workshoppar för att öka flyktingarnas kunskaper om och deltagande i tysk
politik. På workshopparna diskuteras bland annat hur demokratin i Tyskland
fungerar och hur man kan engagera sig politiskt. Vid det första tillfället var
temat vilka rättigheter och skyldigheter deltagarna har och hur de kan skapa
kontakt med andra Münchenbor.

Flyktingar får lära sig om tysk politik med stöd av bland andra Paulaner (foto: Junges Bündnis für Geflüchtete).


Tettnangs
humleskörd summeras

I år skördades det totalt 1 975 ton
humle i odlingsregionen Tettnang. Mest skördades det av den lokala sorten
Tettnanger (976,89 ton) följt av Herkules (556,02), Hallertauer (224,25), Perle
(116,97), Hallertauer Tradition (97,92) och Saphir (80,65). Bland övriga sorter
märks bland annat amerikaner som Cascade (12,55 ton) och Amarillo (9,57) samt
tyskar som Hüll Melon (26,82) och Mandarina Bavaria (39,44). Ett drygt tjugotal
olika humlesorter blev det allt som allt, visar siffror från
odlarorganisationen Hopfenpflanzenerverband
Tettnang e.V
. Tettnang är i dag det enda
odlingsområdet i förbundslandet Baden-Württemberg och är en av världens ledande
leverantörer av toppklassig aromhumle.

Drygt tjugo olika humlesorter skördades i Tettnang i år (foto: altmuehlfranken.de).


Crowdfundar
för ny bar

Simon
Siemsglüss från Buddelship
Brauerei
och Nienke Oostra från bloggen Filosoof Jenever har
startat en crowdfunding-kampanj för att kunna öppna en bar i Hamburgs Neustadt.
Projektet har arbetsnamnet Bar Oorlam och kampanjens mål är att samla in
25 000 euro innan jul. De pengar som investeras kommer oavkortat gå till
renovering och ombyggnad, så att baren kan öppna så snart som möjligt efter
årsskiftet. Grundtanken är att baren bara ska ha bra hantverksöl på kran, och
då inte endast Buddelships egna alster, utan även gästöl från olika
kraftölskollegor. Dessutom ska det finnas en speciell geneverbar, där det
serveras de bästa dryckerna som Nienke Oostra kan hitta från små destillerier runt
om i världen.

Simon
Siemsglüss hoppas på många bidrag till hans och Nienke Oostras bar (foto: Bertold Fabricius/Hamburger Abendblatt).


Turistpris till Vulkan

Vulkan Brauerei i Mendig har
tilldelats årets Eifel Award tillsammans med ett sjuttiotal andra verksamheter.
Priset delas ut till familjeägda företag som verkar inom besöksindustrin i den
västliga regionen Eifel. Vinnarna kommer från Aachen-regionen och de
tysktalande delarna av Belgien liksom distrikt som Euskirchen, Düren och Mayen-Koblenz.
Priset ska verka för att ge turistindustrin och de familjeägda företagen en
framtid och för att stärka Eifel-regionens attraktionskraft bland besökare.
Vulkan Brauerei belönas för sitt exemplariska och hängivna arbete i och för regionen
Eifel-Ardennen. Familjeägda företag inom besöksnäringen är en stark
tillväxtmotor i Tyskland och har under de senaste tio åren skapat 300 000
nya jobb i landet.

Vulkan Brauerei prisas för sitt engagemang i och för sin hembygd (foto: Vulkan Brauerei).



Ölunderlägg mot främlingsfientlighet

Nyheter Posted on 6 december 2017 18:17

Fördomar mot flyktingar bemöts nu via ölunderlägg på restauranger
och pubar i Hückenswagen utanför Köln. Bakom initiativet står ett antal ungdomar,
som på detta sätt vill motverka felaktiga påståenden och uppmuntra till diskussion.

Den som besöker ett uteställe och som läser
på ölunderläggen i den lilla orten Hückenswagen kan mötas
av påståenden som ”invandrare tar våra jobb” och ”de kan inte ha det så dåligt
när de har smartphones”. På underläggens baksida finns dock fakta som motsäger
det som står på den andra sidan. Idén har kläckts av ungdomar från räddningstjänstens
frivilligkår (THW-Jugend), som på detta
sätt vill bidra till en större förståelse.

Stefan Pier, Deike Schütte, Anna Pier och borgmästare Dietmar Persian visar upp de fem budskapen (foto: Jürgen Moll).

Totalt finns
det fem
olika påståenden med tillhörande fakta, som från början tryckts på 1 000
ölunderlägg. Förutom att komma med korrekta fakta och motverka fördomar, är
syftet att starta givande diskussioner bland Hückenswagens öldrickare. Ungdomarnas
initiativ har tagits mycket väl emot, från högsta politiska nivå till de lokala
krögarna. Ett lokalt nätverk som hjälper flyktingar har till och med beställt ytterligare
6 000 underlägg för vidare distribution till stadens restauranger. Tolv av
fjorton uteställen har utan att tveka tagit emot dem, skriver webbtidningen RP Online.

Vad står det då som svar på frågan om hur flyktingar
kan ha mobiltelefoner? Jo, att smarta telefoner är en av de mest spridda apparaterna
i världen och är en naturlig del av vardagen för de många människor som
befinner sig på flykt. Då är mobiltelefonen det enda sättet att hålla kontakt
med vänner och familj samt att hitta längst okända och ibland farliga vägar. ”Skulle
du klara dig utan din mobiltelefon?” är en av de tankeväckande motfrågorna.
Svaret får den som läser själv komma fram till. Alla Hückenswagen-bor uppmanas
därför att titta lite extra under sina ölglas under nästa restaurangbesök.



Ölorden till schlagerdrottning

Nyheter Posted on 4 december 2017 16:19

Schlagersångerskan
Claudia Jung tilldelas Einbecker Bierorden 2018. Titeln delas ut av Einbecker
Brauhaus och Einbecks karnevalsförening.

Den 53-åriga sångerskan får utmärkelsen för
sin hängivenhet till ölbranschen och för sina insatser med att lyfta fram den
älskade kulturdrycken. Jung är den fjärde kvinnan som tilldelas ölorden, som i
år delas ut för 24:e gången. Bland tidigare pristagare finns
förbundsdagspresidenten Rita Süssmuth, programledaren Bettina Tietjen och
skådespelerskan Rebecca Siemoneit-Barum. Claudia Jung tar emot
utmärkelsen den 31 januari, när karnevalsföreningen har sitt sjuttionde sammanträde
i Einbecks stadshus.

Ölälskaren Claudia Jung har också synts på Oktoberfest med maken Hans (foto: DPA).


Det blir
inte första
gången som Claudia Jung besöker
Einbeck. Hon har bland annat uppträtt i samband med den så kallade Eulenfest
2004 och 2015. Vid båda tillfällena lockade hon en månghundrahövdad publik till
Einbecks Marktplatz. Jung släppte sin senaste skiva förra året, men det är inte
säkert att hon sjunger vid prisceremonin.

Claudia Jung föddes 1964 som Ute Krummenast i Ratingen i
Nordrhein-Westfalen. Sedan många år tillbaka bor hon i Bayern och var mellan
2008 och 2013 invald i det bayerska delstatsdepartementet (Landtag) för gruppen Freien Wähler. Hon har också suttit i
stadsfullmäktige i hemstaden Gerolsbach, som ligger mitt i en
humleodlingsregion.



FC Bayern testar återvinningsbara ölmuggar

Nyheter Posted on 1 december 2017 10:48

Det tyska storlaget FC Bayern München
kommer att använda returmuggar under matchen mot Hannover 96 i helgen. Om
försöket slår väl ut kan det bli permanent från nästa säsong.

Münchens fotbollsfans får betala pant för ölmuggarna i helgen (foto: Imago/Ulmer).

Den som vill dricka en öl ur de nya, återvinningsbara ölmuggarna får
betala en pant på två euro, pengar som betalas tillbaka när muggen återlämnas. De
engångsmuggar som i dag används på Allianz
Arena
är visserligen helt nedbrytningsbara. Målet med de nya muggarna är att
minska avfallet och spara naturresurser, detta som ett led i FC Bayerns arbete för bättre miljö och ökad
hållbarhet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Enligt FC Bayerns ordförande,
den gamle storspelaren Karl-Heinz Rummenigge, har klubben länge diskuterat en
lösning med återvinningsbara ölmuggar. Det är dock först sedan fotbollsklubben
blivit ensam ägare till sin hemmaarena som planerna kan förverkligas. Bland
annat har man förbättrat den logistisk kapacitet som krävs för att klara det
extraarbete som återvinningsbara muggar innebär.

Detta senaste initiativ är
bara ett i raden som FC Bayern tagit för att minska sitt ekologiska fotavtryck.
2015 installerades LED-belysning på Allianz Arenas fasad, vilket minskat energiförbrukningen
med nästan fyrtio procent. Dessutom kommer solpaneler att installeras på taket
till den nya parkeringsplats som öppnar 2019.



« FöregåendeNästa »