Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Trump gör tyska bryggerier glada

Nyheter Posted on 12 januari 2018 16:31

Innan jul antog USA:s kongress en omdiskuterad
skattereform. Den omfattar bland annat vissa skattefördelar för tillverkare av
alkoholhaltiga drycker. Syftet är att underlätta för lokala hantverksproducenter,
men även tyska ölbryggerier kommer att gynnas.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump vid ett tidigare toppmöte (foto: mashable.com).

Ordet öl (eller snarare beer) förekommer inte
mindre än 69 gånger i den flera hundra sidor tjocka lagtexten. Här finns
nämligen en klausul med syftet att göra livet enklare för små amerikanska bryggerier.
Enligt den nya lagstiftningen behöver bryggerierna inte längre betala sju
dollar per fat i skatt för de första 60 000 faten (motsvarande cirka sju
miljoner liter), utan endast hälften – 3,50 dollar. För varje fat utöver detta
betalar man sexton dollar.

Den
nya lagen ska
i första hand gynna dem som producerar
öl eller andra alkoholhaltiga drycker med ”hantverksmässiga metoder”. Samtidigt
gör den det lättare än någonsin att sälja alkohol under beteckningen ”craft”.
Det räcker till exempel att man tillsätter smak eller på annat sätt bearbetar
industriellt producerad alkohol, säger ekonomen Adam Looney till tidningen Welt. Han menar att även om de nya reglerna har
tillkommit för att stödja små hantverksproducenter, så är det i första hand de
stora drakarna som kommer att tjäna på dem – även utländska sådana.

Beck’s är det tyska ölmärke som säljer bäst i USA (foto: Beck’s Brauerei).


En förändrad
skattelagstiftning är
därmed goda
nyheter för tyska bryggerier, som har sett en sjunkande försäljning och export under
2017. Nu kommer säkert många tyska bryggerier istället att öka sina försäljningsaktiviteter
på den redan viktiga amerikanska marknaden. Den nya lagstiftningen kommer i ett
första skede endast att gälla i två år, så frågan är om några bryggerier också kommer
att satsa på att bygga egna anläggningar på andra sidan Atlanten.

Krombachers amerikanska importbolag säljer mest pilsner i staterna (foto: Krombacher).


Det
enda tyska bryggeri
som i dag
har ett eget bryggeri i USA är Beck’s, det mest
framgångsrika tyska märket ”over there”. Bremen-bryggeriet tillhör jättekoncernen
AB Inbev och säljer cirka 600 000 hektoliter
öl årligen i staterna. Det största ölmärket i Tyskland, Krombacher, har ett eget importbolag i USA,
dit de i huvudsak säljer pilsner (vilket för övrigt även gäller Veltins). Gaffel är å sin sida starkt etablerat
i New York sedan kölsch utsågs till årets öl 2011 av New York Times. Radeberger försöker locka amerikanska
kunder genom produktplacering i populära TV-serier som ”How I met your mother” och
”Two and a half men”. Hofbräu
München
förlitar sig i sin tur på sina världsberömda Hofbräuhaus som finns
på olika ställen i USA, där ölet också bryggs på licens.



DAB behåller tyska förstaplatsen

Systembolaget Posted on 8 januari 2018 11:41

Systembolagets försäljningsstatistik för 2017 har presenterats. På topp 100-listan över de mest sålda ölen hittar vi denna gång fem tyskar, en mer än förra året.

Den tysk som säljer bäst är återigen DAB, som ökar med drygt fyra procent och går upp en placering. Uppåt går det också för nykomlingen på listan – Erdinger Weissbier Hefe. Dessa tyska öl återfinns på topp-100 listan, som omfattar försäljningen i det fasta, tillfälliga och beställningssortiment:

Ölnamn Totalplacering Sålda liter Förändring
DAB 46 1 139 716 + 4,3 %
Löwenbräu Original 79 480 259 – 24,7 %
Spaten Original Münchener Helles 84 439 484 – 12,0 %
Bitburger Premium 98 330 719 – 8,6 %
Erdinger Weissbier 99 329 269 + 3,5 %

DAB Dortmunder Export behåller greppet som svenskarnas favorittysk (foto: dailybeerreview.com).

Bland de alkoholfria är läsningen ganska dyster. De tyskar som finns på topp 100-listan över alla alkoholfria produkter (oavsett produktkategori) har rasat rejält i försäljning. Någon förklaring till detta har jag inte, men andra alkoholfria produkter är tydligen mer intressanta för kunderna. Dessa fyra alkoholfria tyska öl hittar vi på topp 100:

Ölnamn Totalplacering Sålda liter Förändring
Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei 60 4 603 – 89,0 %
Störtebeker 1402 61 4 600 – 90,1 %
Clausthaler Zwickl 64 2 884 – 91,7 %
Paulaner
Hefe-Weissbier Non Alcoholic
67 1 938 – 84,3 %

Det mest sålda alkoholfria tyska ölet kommer från Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan (foto: Weihenstephaner).



Ta linbanan till ölträdgården

Ölställen Posted on 3 januari 2018 18:15

I sommar kan besökare hos Brauhaus Riegele få en åktur innan ölen. En linbana ska nämligen byggas från bryggeriets gamla skorsten, rätt ner i ölträdgården.

Det som nu byggs hos Brauhaus Riegele i Augsburg lär vara världens första öl-linbana. I hastigheter upp emot fyrtio kilometer i timmen ska gästerna kunna susa ner från den 58 meter höga bryggeriskorstenen och ner till ölträdgården.

Bryggeriägarna Sebastian Priller den yngre och den äldre ser fram emot sin nya attraktion (foto: Ulrich Wagner/Augsburger Allgemeine).

Innan sommarsäsongen drar igång och de åksugna öldrickarna kommer, måste dock en del arbete göras. Bland annat ska skorstenen förstärkas med 300 ton betong, 25 ton stål och nio kilometer armeringsjärn. Bygget innebär en avsevärd investering för Riegele – enligt bryggerichefen Sebastian Priller Sr kostar projektet ungefär lika mycket som ett enfamiljshus.

Hugade besökare måste dock prova linbanan innan den första ölen intas. Nollpromillegräns gäller för linbaneåkning och av den anledningen kommer det även finnas alkomätare på plats. Linbanebygget innebär också att en del av Riegeles personal måste utbildas som höghöjdsräddare.

För närvarande pågår förstärkningsarbeten på den gamla bryggeriskorstenen (foto: Silvio Wyszengrad/Augsburger Allgemeine).

Sebastian Priller Sr säger till tidningen Bild att han fick idén till linbanan under en personalutflykt till en klätterpark. Eftersom bryggeriet helt har gått över till naturgas, har man inte längre något behov av den gamla skorstenen. Man ville dock inte riva det klassiska landmärket, utan kommer istället använda det som en del i en planerad äventyrspark.



Planera in vårens ölfestivaler

Festivaler Posted on 2 januari 2018 11:48

2018 har precis börjat och ligger som ett oskrivet (almanacks)blad. Hög tid alltså att börja fundera på vilka ölevenemang som ska besökas. Här kommer några tips på ölfestivaler under det första halvåret i Tyskland.


Våren i Tyskland bjuder på många ölfestivaler (foto: hopfenhelden.de).

Braukunst Live
När: 2-4 februari
Var: MVG Museum, München
Vad: Med sina över hundra utställare är Braukunst Live en av de största öl- och mateventen i Europa. Här får besökarna möjlighet att fördjupa sig i ölets underbara värld och lära känna nya ölspecialiteter.

Hoppy Birthday Festival
När: 2-3 mars
Var: Liebesbier, Bayreuth
Vad: För andra året arrangerar Maisel & Friends sin ölfestival. Besökarna kan här upptäcka nya bryggerier, smaka goda öl och besöka seminarier. Levande musik, god mat och många överraskningar utlovas också.

Craft Beer Werkstatt
När: 23-24 mars
Var: Sparkassen Arena, Landshut
Vad: Den största hantverksölsfestivalen i Niederbayern. Ett trettiotal bryggerier serverar drygt 200 olika sorters öl. Seminarier och ölprovningar under ledning av ölsommelierer och bryggarna själva. Här finns något för alla smaker.

Artbrau Heilbronn
När: 6-7 april
Var: Süddeutsches Eisenbahnmuseum, Heilbronn
Vad: Under den årliga festivalen kan besökarna prova ett åttiotal öl i en unik miljö. Ingen behöver heller gå hungrig, eftersom det också serveras läcker ”street food”.

Schmeckfest von Hopfen + Happen
När: 6-8 april
Var: Gågatan Hoher Weg-Almstrasse, Hildesheim
Vad: Under den andra smakfesten förvandlas Hildesheims gågata till en öl- och matfest. Organiserar gör ölbutiken Hopfen & Happen.

Stuttgarter Craft Beer Festival
När: 20-21 april
Var: Im Wizemann, Stuttgart
Vad: Den tredje upplagan av Stuttgarts hantverksölsfestival. Förutom massor av god öl, serveras det gedigen och vällagad mat. Uppträdanden och andra happenings blir det också.


Trevlig samvaro, nya kunskaper och massor av god öl utlovas (foto: hopfenhelden.de).

Great Berlin Beer Festival
När: 27-28 april
Var: Spreewerkstätten, Berlin
Vad: Arrangörerna bakom Berlin Beer Week satsar på ännu en festival. Bryggerierna handplockas, vilket utlovar en ”hisnande” kvalitet på ölen. Bland de speciellt inbjudna bryggerierna finns många kända namn från olika hörn av världen.

Craft Beer Festival Regensburg
När: 9-11 maj
Var: Neupfarrplatz, Regensburg
Vad: Trevliga människor, en avslappnad atmosfär och massor av bra öl. Det råder heller ingen brist på musik och andra trevligheter.

Fest der 100 Biere
När: 18-21 maj
Var: Wolkering, Thalmassing
Vad: Det som en gång var en liten byfest är nu ett fyradagarsevenemang med ett gediget program. Massor av lokalproducerad öl att prova. Alla vinster går dessutom till olika välgörande ändamål.

Handgemacht Frühling Achtzehn
När: 25-26 maj
Var: Kulturbrauerei, Berlin
Vad: För femte gången arrangeras vårupplagan av Handgemacht. Ett drygt trettiotal bryggerier, spritdestillerier och fantastiska kockar finns på plats. Fri entré!

Bierinale
När: 1-3 juni
Var: Schloss Deidesheim, Deidesheim
Vad: Hantverksbryggande på högsta nivå, undervisning och provsmakning under ledning av ölsommelierer. Här går det att testa allt från pilsner och kellerbier till ipa och dubbelbock. För de riktiga ölnördarna erbjuds en mängd specialöl, ofta fatlagrade.

Craft Beer Fest München
När: 15-16 juni
Var: Tonhalle, München
Vad: Inga uppträdanden, ingen musik, bara riktigt bra öl från ungefär trettio olika bryggerier. Många av dem serveras av bryggarna själva.

Festival der Bierkulturen
När: 16-17 juni
Var: Bürgerzentrum Ehrenfeld, Köln
Vad: Små, oberoende bryggerier presenterar sina skapelser. Besökarna kan också prata öl med bryggarna själva och samtidigt lära sig nya saker.



Hockeyfans rasar över höjda ölpriser

Nyheter Posted on 27 december 2017 10:52

I Lanxess
Arena i Köln, spelplats för stadens hockeylag Kölner Haie, brukar stämningen
vara på topp. Dyrare öl har dock fått supportrarna att surna till.

Ölpriset i Lanxess Arena smyghöjdes nyligen, till stor
förtret för Kölner Haies supportar. Tidigare
kostade en halvliter Gilden-Kölsch
4,70 euro. Numera är ölmuggarna mindre (0,4 liter) och kostar 4,50 euro. Den
som är duktig på att räkna ser snabbt att literpriset därmed har höjts med
nästan två euro.

Lanxess Arena har höjt ölpriserna med nästan två euro per liter (foto: Kölner Haie).


Det
här har inte
passerat obemärkt för Haies
supporterförening. Dess ordförande Armin Höhner säger till tidningen Bild att han får cirka trettio till fyrtio klagomål
efter varje hemmamatch. Han tror dock att många fler än så är upprörda. Supporterföreningen
har därför skrivit ett öppet brev till ägarna av Lanxess Arena, där man å supportrarnas
vägnar säger att prisnivån på ölen inte är rimlig längre. Man ber också arenaägarna
att ta hänsyn till de klagomål som kommit in och se över de nyligen införda
priserna.

Till
sitt och arenans
försvar säger
Lanxess Arenas chef Stefan Löcher att priserna inom livsmedelsbranschen ökar,
men att detta hittills inte har påverkat de priser som arenabesökarna betalar.
Nu har man dock sett sig tvungna att föra över åtminstone en liten del av kostnadsökningarna
på kunderna. Samtidigt har arenan fått många klagomål för bristande hygien, bland
annat till följd av smutsiga och översvämmade toaletter. Stefan Löcher slår
tillbaka även den kritiken och menar att renligheten i arenan håller en hög
nivå.



Tysklands sista nunneledda bryggeri

Bryggerier Posted on 22 december 2017 15:39

I ett
kloster med anor från medeltiden är det nunnor som brygger öl. Klosterbryggeriet
är numera det enda i sitt slag i Tyskland – kanske i hela världen.

Kloster Mallersdorf ligger vackert beläget i östra Bayern (foto: Süddeutsche Zeitung).

I historieböckerna går det att läsa att
munkarna i klostret i
bayerska Mallersdorf
fick rätt att sälja öl 1623. Det blev starten på en
verksamhet som lever än i dag, även om det skett vissa förändringar och varit
en del uppehåll längs vägen. Numera är det till exempel nunnor som står för
ölbryggandet. Så har det varit sedan 1881, då det gamla klostret togs över av
den franciskanska nunneorden.

Det var
av två
anledningar som nunnorna återupptog
munkarnas ölbryggning. Den ena var att kunna erbjuda klostrets boende och
besökare en ren och närande dryck. Den andra var för att de ”vördnadsvärda och
hedersamma invånarna” i och kring Mallersdorf förtjänade detsamma för att må
bra och trivas. Dessa skäl är förmodligen lika giltiga nu som då.

Klosterbryggeriet i Mallersdorf har flera ölsorter i sitt sortiment (foto: bier.by).


Sedan
1933 är det
en av klostrets egna
bryggmästare som basar över det lilla företaget. Bryggeriet producerar
3 000 hektoliter öl och 700 hektoliter läsk varje år. I sortimentet finns
bland annat ett ljust bocköl, en dubbelbock, en zoigl och diverse säsongsöl. Arton
procent av det som produceras går åt för att täcka behovet för de 500 människor
som bor och verkar i klostret, resten säljs. Bryggmästare är syster M. Doris
Engelhard, som är den sista nunnan i Tyskland – och kanske i hela världen – som
driver ett klosterbryggeri.

Syster Doris kan vara den sista nunnan i världen som driver ett bryggeri (foto: draftmag.com).

Kloster
Mallersdorfs historia går
att spåra
tillbaka till 1109, då fem benediktinmunkar kommer dit från Michelsberg i
Bamberg. Klostret hade sin höjdpunkt på 1700-talet, men stängdes i spåren av
sekulariseringen 1803. Därefter har det bland annat fungerat som fängelse. 1869
blev det dock åter kloster, då nunnor från franciskanerorden köpte en del av
den delvis privatägda byggnaden. Sedan 1913 är klostret helt i nunnornas ägo.



Giesinger Bräu öppnar ett andra bryggeri

Bryggerier Posted on 19 december 2017 11:43

Det
lilla Münchenbryggeriet Giesinger Bräu blir större. I slutet av nästa år börjar
byggandet av deras andra bryggeri i stadsdelen Milbertshofen.

Så här ska det nya bryggeriet se ut när det är klart (foto: Aurelis Real Estate).

Byggstarten av Giesinger Bräus nya bryggeri är planerad till november nästa år,
rapporterar flera Münchentidningar. Den 4 700 kvadratmeter stora anläggningen
kostar femton miljoner euro att bygga och uppförs av Aurelis Real Estate, som sedan hyr ut den till Giesinger. Med det nya
bryggeriet kan Giesinger Bräu öka sin totala produktion till 32 000
hektoliter, varav åttio procent bryggs i den nya anläggningen.

Bryggeriet
i Giesinger Berg
nådde sin
maximala kapacitet på 12 000 hektoliter öl, eller 2,4 miljoner flaskor,
redan 2016. Det gamla bryggeriet kommer att finnas kvar som ett komplement till
den nya anläggningen i Milbertshofen. De 20 000 hektoliter som kommer
bryggas där motsvarar cirka fyra miljoner flaskor årligen.

Münchens borgmästare Josef Schmid, bryggerichef Steffen Marx och Aurelis vd
Stefan Wiegand skålar för det nya bryggeriet (foto: Aurelis Real Estate).


Det
nya bryggeriet innebär
också att
Giesinger kan minska sin klimatpåverkan. Som det är nu bryggs ölen i Giesinger
Berg, för att sedan fem gånger i veckan transporteras till Eitting en timmes
resväg bort. Där hälls ölet på flaskor och förpackas i lådor innan det körs
tillbaka till München. Bryggerichef Steffen Marx tror att man kommer kunna
halvera sin energiförbrukning när det nya bryggeriet invigs i slutet av 2019.
För att delfinansiera projektet har Giesinger Bräu startat en
crowdfunding-kampanj, som hittills har dragit in 650 000 euro.



Okej med nattliga ölköp igen

Nyheter Posted on 18 december 2017 15:30

Sedan den 8 december går
det åter att köpa öl och annan alkohol nattetid i Baden-Württemberg. Då
upphörde det säljförbud som gällt sedan 2010. Var den inköpta ölen får drickas
bestäms av varje stad.

Nu är det fritt fram att köpa öl på natten igen i Baden-Württemberg (foto: DPA).

I mars 2010 bestämde den politiska majoriteten i förbundslandet Baden-Württemberg
att förbjuda försäljning av alkoholhaltiga drycker under nattetid.
Bensinstationer, snabbköp och kiosker förbjöds att sälja alkohol mellan klockan
22.00 och 05.00. Politikernas främsta argument var att man ville skydda
ungdomarna. Förra året bestämde sig dock partierna CDU och Die Grüne för att
upphäva förbudet.

Samtidigt beslutade man
att
det är kommunerna själva som bestämmer om
alkoholförtäring ska förbjudas på vissa offentliga platser. Det finns dock
vissa villkor knutna till detta. Bland annat kan förbud bara gälla platser där
det förekommer fler alkoholrelaterade brott i förhållande till resten av staden.
Förbudet ska även fastställas av den lokala polismyndigheten, skriver Südwest Presse.

Det är högst osäkert
om det nu avskaffade försäljningsförbudet haft någon egentlig effekt, särskilt längs
Baden-Württembergs gränser. Wolfgang Jürgens, talesman för polisen i Ulm, menar
att det där inte haft någon betydelse alls. Gränsstadens ölsugna invånare har istället
åkt till närliggande Neu-Ulm i Bayern för att handla efter klockan 22.
Butiksföreståndare vittnar också om att ungdomar köpt på sig alkohol tidigare
på dagen, för att sedan dricka den under kvällen. Många handlare välkomnar nu de
ändrade reglerna, eftersom man menar att förbudet haft en negativ effekt på
deras övriga försäljning.



« FöregåendeNästa »