Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggeriet: Brauerei Gutmann

Bryggerier Posted on 25 mars 2016 14:43

Historien börjar
1707, när furstebiskopen av Eichstätt inrättar ett bryggeri i sitt slott i byn
Titting. Bryggeriet hamnade i privat ägo 1821 och drivs sedan flera
generationer av familjen Gutmann.


Brauerei Gutmann finns mitt i hjärtat av Bayern i byn Titting, som ligger i
vackra Altmühltal
mellan Nürnberg och München. Bryggeriet har varit i familjen Gutmanns ägo sedan
1855, då det togs över av Michael Gutmann. Han är farfars farfar till den
nuvarande ägaren med samma namn. Kunskapen om hur man brygger bra öl har därmed
förts vidare från generation till generation. Utrustningen anpassas dock
ständigt efter tidens krav, för att man ska kunna leverera bästa möjliga
produkter till kunderna. Att ta väl hand om de anställda har alltid varit
viktigt, liksom att värna om miljön. Sex gånger har bryggeriet blivit
certifierade enligt EMAS
(Eco-Management and Audit Scheme) för
sitt aktiva miljöarbete.

I
dag är bryggeriet ett renodlat veteölsbryggeri, med flera specialiteter
i sitt utbud. Familjen Gutmann driver dessutom tre restauranger i Eichstätt,
Titting och Nürnberg.

Tre frågor till Michael Hertrich, marknadsassistent på
bryggeriet:

Har ni någon speciell filosofi?
Vi har helt koncentrerat oss på att brygga
veteöl. För att säkra framtiden arbetar vi mycket med att se till att såväl
kunder som anställda är nöjda. Vi är också måna om att ta hand om vår miljö.

Vad är speciellt med
era öl?

När det gäller råvarorna så kommer vattnet
från vår egen, sjuttio meter djupa brunn. Vetet och kornet kommer från vårt
eget lantbruk och från odlare runt om i Altmühltal. Vi har också ett eget mälteri i anslutning till
bryggeriet. Humlen kommer från Hallertau, inklusive odlingsområdena Kinding och
Spalt. Bryggeriets egen jäststam ger ölet en säregen och unik smak.

Bryggningen
görs enligt traditionella metoder. Jäsningen sker till exempel fortfarande i
öppna jäskar i våra gamla källare. Ölen får därefter efterjäsa i tre veckor på
flaska. Ölen är vare sig filtrerade eller pastöriserade, vilket gör dem mer
aromatiska. Men det innebär också att hållbarheten bara är fyra månader.

Vilket öl är er
specialitet eller bästsäljare?

Bästsäljare är vår Hefeweizen Hell. En specialitet är vårt starkare säsongsöl Gutmann Weizenbock.

Hefeweizen Hell är den som säljer bäst (foto: Brauerei Gutmann).

Ölen

Gutmann
Hefeweizen Hell

Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Gutmann
Hefeweizen Dunkel

Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Gutmann Hefeweizen Leicht

Alkoholhalt: 3,1 %
Stamvörtstyrka:
7 %

Gutmann
Hefeweizen Dunkel

Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Gutmann
Weizenbock

Alkoholhalt: 7,2 %
Stamvörtstyrka:
17 %

Gutmann
Alkoholfreies Hefeweizen

Alkoholhalt: under 0,5 %
Stamvörtstyrka:
7 %



Nyhetssvep 23 mars

Nyheter Posted on 23 mars 2016 17:45

BRLO får vingar
Kraftbryggarna BRLO från Berlin tar
sig upp i luften tillsammans med flygbolaget Air Berlin. Från och med april går
det att köpa deras Pale Ale på burk under bolagets flygningar. Därmed följer
man det danska fantombryggeriet Mikkeller i spåren efter deras samarbete med
SAS.

BRLO Pale Ale finns snart i luften också (foto: BRLO).


Hildesheimer gör nyskapande pilsner

Hildesheimer Braumanufaktur har
nyligen startat, men spottar redan ur sig nya öl på löpande band. Senaste i
raden är en upphottad variant av Tysklands populäraste ölsort, pilsnern.
Hildesheimer kallar sin version för Keller
Pils
, ett ofiltrerat öl med mycket smak. Malten kommer från tvåradigt
sommarkorn och ölet bryggs på naturligt mjukt vatten. Tre stora portioner
tjeckisk humle i form av Saaz, Agnus och Premiant bidrar till en rejäl, men
ändå balanserad beska. Den 23 april öppnar bryggeriet officiellt under festliga
former med den första fatöppningen.


Mörkt veteöl från Zwiefalter

Zwiefalter Klosterbräu utökar sin
veteölsfamilj med Urweizen – en
fruktig, mörk weissbier som fått jäsa i öppna jäskar. En gammal och numera
ovanlig bryggmetod, där bryggmästaren skummar av den stigande jästen för hand
direkt från jäskaret. Rostad malt ger ölet en fin, mörk färg. Alkoholhalten
landar på 5,6 procent och stamvörtstyrkan på 13,3 procent.

Urweizen – nytt, mörkt veteöl från Zwiefalter (foto: Zwiefalter Klosterbräu).


Binding välkomnar våren

Lagom till vårdagjämningen
presenterade Frankfurtbryggeriet Binding ett nytt öl – Binding Naturtyp. Det är ett ofiltrerat, lätt syrligt öl som passar
bra under de lite varmare dagar som kommer. Ölet finns redan på fat, men släpps
även på flaska under begränsad tid i butik. Binding Brauerei ingår i
Radeberger-gruppen, tillsammans med märken som Jever, DAB, Schöfferhofer,
Berliner Kindl med flera.


Prisas för sin goda kvalitet

Rother Bräu får pris för sin
mångåriga produktkvalitet av det tyska hushållningssällskapet, Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG). Det är tjugonde gången som bryggeriet prisas för sin goda kvalitet. Priset delades ut vid en ceremoni i Würzburg tidigare i veckan.

DLG:s vicepresident Achim Stiebing (t.h.) lämnar över priset till Xaver Weydringer (foto: Rother Bräu).



Glastest: Weihenstephaner Weissbier

Recensioner Posted on 21 mars 2016 17:42

I samarbete med
Sejdelshoppen.se ska jag testa några tyska weissbier-glas. Först ut är ett
halvlitersglas från Weihenstephaner, bryggeriet som utger sig för att vara
världens äldsta.

Weihenstephaner Hefe Weissbier i sitt rätta element (foto: Niclas Samuelsson).

Weihenstephaner är mest känt just för sina
veteöl, även om bryggeriet också har andra öltyper i sitt sortiment. Deras
klassiska Hefe Weissbier är en
personlig favorit, så det var ingen större uppoffring att göra detta test.
Dessutom är jag väldigt förtjust i glas och dess olika varianter.

Det finns många teorier kring hur och om glasets form bidrar
till ölets smak. Det ligger säkert en del i detta, även om jag personligen inte
tycker att man ska överdriva. En sak tycker jag dock är viktigt, och det är att
välja ett glas som rymmer hela flaskans eller burkens innehåll. Detta är inte
minst viktigt när det, som i det här fallet, handlar om ett ofiltrerat öl med
jäst kvar i flaskan.

Weihenstephaner-glaset är på 0,5 liter och rymmer således
hela flaskans innehåll, med jäst och allt. Glaset har en klassisk form för
weissbierglas; lätt kupat längst upp, avsmalnande mot mitten, för att sedan
svänga ut lite mot den nedre delen. Den lätt vridna formen bidrar till
ett vackert helhetsintryck. Glasets kraftiga botten gör att det står stadigt
och bidrar säkert också en hel del till glasets totala vikt. Jag greppar glaset
på mitten och låter kupan vila mot tummen och pekfingret, så att det ligger stadigt
i handen.

När jag häller upp bildas ett tjockt och vackert skum i
glasets övre, kupformade del. Härliga dofter av jäst, bröd och kryddor sprider
sig mot näsan. Smaken är klassisk, med skumbanan i främsta rummet, följt av
kryddighet och en aning citrus. Säkert bidrar glasets form till att smaker och
dofter frigörs på detta sätt. Men givetvis hade jag behövt jämföra med ett
annat glas parallellt för att kunna utveckla det resonemanget ytterligare.

Nackdelarna är få, men jag vill peka på två saker. För det
första är glaset ganska tungt redan när det är tomt och när det fylls blir det
givetvis inte lättare. Många föredrar säkert tunnare glas, samtidigt som
tyngden i botten behövs för stabiliteten. För mig är dock inte tyngden något
större problem. Värre är att glaset blir något obalanserat när man druckit upp
ungefär hälften av innehållet. Det är lätt att få sig en skvätt i ansiktet om
man stjälper i sig för hastigt. Men tar man det bara lugnt och fint så är det
inte något problem.

Det övergripande intrycket är att detta är ett mycket
trevligt och, inte minst, vackert glas som lämpar sig väl för ändamålet.

Fakta
Glas: Weihenstephaner weissbier 0,5 liter
Vikt: 450 gram
Höjd: 24 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 75 kr för ett, 399 kr för sex
stycken och 745 kr för tolv stycken.



Nyhetssvep 18 mars

Nyheter Posted on 18 mars 2016 16:00

Kehrwieder i
samarbete med Sierra Nevada

Hamburgbryggeriet Kehrwider Kreativbrauerei är det första
tyska bryggeri som gjort ett öl tillsammans med det legendariska
hantverksbryggeriet Sierra Nevada Brewing Co. Ölet i fråga heter Old Skool och är en mäktig dubbel-IPA på
8,5 procent ABV och kraftfulla 100 IBU i beska. Humlen som använts är Amarillo,
Simcoe, Columbus och Chinook. Old Skool
distribueras av One Pint, som även importerar Sierra Nevadas öl till Tyskland.

Old Skool – första tyska samarbetsölet med Sierra Nevada (foto: Kehrwieder Kreativbrauerei).


Byggstopp hotar
Cambia Bavarias existens

Bygget av Cambia Bavarias nya bryggeri i Seeon har stött på
patrull. Arbetet står helt stilla sedan den 29 februari, efter att ett antal
grannar överklagat bygglovet. De menar att ett bryggeri innebär för mycket buller
i området. Nu är det upp till en förvaltningsdomstol i München att avgöra om
byggandet får fortsätta; beslut väntas den 20 april. Men frågan är om det
räcker för bryggeriet, som redan nu förlorar 100 000 euro i månaden. Det
nuvarande bryggeriet i Truchtlaching klarar bara av att producera 4 000
hektoliter öl om året, medan det nya i Seeon ska ha en kapacitet på 12 000
hektoliter mer. Camba Bavaria hade räknat med att kunna flytta in om två
månader, men nu är allt mycket osäkert. Bryggeriet har dock starkt stöd av
såväl andra boende i Seeon, som av stadens borgmästare.

Många möjligheter
trots Reinheitsgebot

Det finns mer än en miljon
sätt att brygga öl med olika smak- och doftvarianter och ändå uppfylla kraven i
den tyska renhetslagen, Reinheitsgebot.
Det menar det bayerska bryggarförbundet Bayerischer Brauerbund, som tröttnat på pratet om att den 500
år gamla lagen förhindrar mångfald. De har räknat ut att en
bryggmästare har ungefär 170 olika humlesorter, cirka 40 typer av malt och
nästan 200 olika jäststammar att välja mellan. De påpekar även att vattnet spelar en viktig
roll för ölets smak och karaktär, för att inte tala om olika bryggprocesser. Reinheitsgebot instiftades i Bayern den
23 april 1516 och säger bland annat att öl bara får innehålla
fyra ingredienser: vatten, malt, humle och jäst.

Det går att göra många öl enligt Reinheitsgebot (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Öl får inte heta
Chiemseer

Chiemgauer Brauhaus får inte längre kalla sitt öl för Chiemseer. Anledningen? Bryggeriet i
Rosenheim ligger inte vid sjön Chiemsee. Beslutet fattades av den högre
regionala domstolen i München på torsdagen. Fallet togs upp efter en anmälan
från Centret för skydd mot orättvis konkurrens, Wettbewerbszentrale, som anser att namnet Chiemseer pekar på ett geografiskt ursprung. Eftersom Rosenheim
ligger för långt från Chiemsee, kan namnet uppfattas som missvisande.
Bryggeriet har nu möjlighet att överklaga domen till Tysklands högsta domstol, Bundesgerichtshof.

Nytt alkoholfritt
från Franziskaner

Lagom till att det
börjar bli varmare ute, kommer Franziskaner med ett alkoholfritt alternativ med
smak av blodapelsin. Drycken består till 55 procent av alkoholfritt veteöl och till
45 procent av blodapelsinläsk. Franziskaner
Alkoholfrei Blutorange
är fulladdad med vitaminer och lär innehålla färre
kalorier än den populära drycken Apfelschorle
(en blandning av äppeljuice och kolsyrat mineralvatten).



Bryggeriet: Urban Chestnut Hallertauer Brauerei

Bryggerier Posted on 16 mars 2016 15:33

Ett tyskt bryggeri, startat av ett
amerikanskt bryggeri, som i sin tur startats av en tysk bryggare. Låter det
rörigt? Låt mig då presentera Urban Chestnut Hallertauer Brauerei!


I
början av 2015 köper det amerikanska bryggeriet Urban Chestnut Brewing Co upp
ett litet tyskt bryggeri i Bayern. Därifrån kommer nämligen Urban Chestnuts
medgrundare och tillika bryggmästare, Florian Kuplent. Så blev den lilla staden
Wolnzach hem för Urban Chestnut Hallertauer Brauerei. Starten av den tyska
verksamheten innebär inte bara att Urban Chestnut får tillgång till den
europeiska marknaden, utan även att tysk öl nu kan exporteras till USA. Under
de närmaste veckorna kommer Urban Chestnut skicka sin lager Hopfenperle från Hallertauer Brauerei
till USA. Det blir då det första ölet som bryggts utanför USA i ett
amerikanskägt bryggeri, som importeras till USA på flaska.

Fyra snabba frågor till Joe Taylor,
kommunikationsansvarig på Urban Chestnut Brewing:

Har ni någon speciell filosofi?
Urban
Chestnut är ett okonventionellt tänkande, men samtidigt traditionsorienterat
hantverksbryggeri. Vi kallar vår unika bryggarfilosofi för ”Beer Divergency” – en ”nya världen möter
gamla världen”-inställning till bryggande. Vi bidrar till ”ölrevolutionen” med
hantverksmässiga, moderna amerikanska öl, samtidigt som vi visar respekt för de
klassiskt utformade europeiska ölstilarna.

Vad är speciellt med er öl?
Vi
brygger tre öl i Hallertauer Brauerei: Zwickel,
Zuagroast Pale Ale och Hopfenperle. Dessa öl ingår i Hallertauer-serien, jämsides våra
tidigare serier Revolution och Reverence. Hallertauer-serien exemplifierar vår filosofi. Vi använder
regionala ingredienser från Bayern och kombinerar dessa med vissa moderna amerikanska
bryggarideal.

Vilket öl är er
specialitet eller bästsäljare?

Vår
bästsäljare i Tyskland är Hopfenperle,
en humlig ljus lager som bryggs enligt ett recept från det gamla bayerska
bryggeriet Alterbräu
Wolnzach. Den balanserar kryddiga och
blommiga humlesmaker med dämpad, kexliknande maltighet. I USA är det vår Zwickel som säljer bäst. Det är en
ofiltrerad och opastöriserad tysk klassiker, lättdrucken med mycket vitaminer
från jästen.

Vad har ni för
planer för framtiden?

Vi
brygger nya öl hela tiden! Ett nytt säsongsöl som vi är mycket glada över är Grünhopfen. Det är en frisk och humlig
lager som innehåller humle från vår bryggmästare Georg Seitz gård, som ligger
cirka tio minuter från bryggeriet.

Hopfenperle är bryggeriets bästsäljare i Tyskland (foto: Urban Chestnut).


Ölen:

Hallertauer
Hopfenperle

Ljus
lager
Stamvörtstyrka:
12,5 %
Alkoholhalt:
5,2 %

Hallertauer
Zwickel

Klassisk
tysk ölsort
Stamvörtstyrka:
12 %
Alkoholhalt:
5,0 %

Hallertauer
Zoagroast

Pale
ale
Stamvörtstyrka:
14 %
Alkoholhalt:
5,7 %



Nyhetssvep 14 mars

Nyheter Posted on 14 mars 2016 18:40

Maisel blandar tyskt
och amerikanskt

Maisel & Friends i Bayreuth utökar sin Session-familj
med två nya öl. Session betyder i det här fallet öl med lite extra, snarare än
öl med låg alkoholhalt. Citrilla är
en korsning mellan ett tysk veteöl och en amerikansk IPA, bryggd med humlesorterna
Herkules, Citra och Amarillo. Alkoholstyrkan ligger på 6,0 procent, stamvörtstyrkan
landar på 13,8 och bitterheten på 37 IBU. Ölet beskrivs som en riktig
fruktbomb, med smak av mango, citrus och ananas.

Den andra nyheten är Maisel
& Friends IPA
, bryggd med humlesorterna Ahtanum och Cascade bland
annat. I smaken anas skogsbär, citrus och en aning plommon. Alkoholhalten är
6,3 procent, stamvörtstyrkan 14,4 och bitterheten 50 IBU.

Båda ölen kommer finnas till försäljning i Tyskland på 33-centilitersflaska
i maj.

Maisel & Friends utökar sin Session-familj (foto: Maisel & Friends).


Steam beer till
judiska museet

Jag har tidigare berättat att CREW Republic ska brygga ett
öl tillsammans med det israeliska bryggeriet Herzl Beer. Nu är det klart vad
det blir – en Californa Common, eller ”steam beer”. Detta är Münchenbryggeriet
CREW Republics första underjästa öl och har en alkoholhalt på 5,2 procent. Humlen
som använts är Hercules, Hallertauer Tradition och Golding. Pilsner-, karamell-
och münchenermalt ger ölet dess kropp. Ölet finns att prova på Münchens judiska
museum i samband med utställningen ”Öl är detta lands vin – judisk ölhistoria”,
som öppnar den 13 april. Det kommer också att finnas i många butiker över hela
Tyskland samt i CREW Republics webbshop.

Karmeliten Brauerei i
amerikanskt samarbete

Thomas Eichenseher, bryggmästare på Karmeliten Brauerei i
Straubing, har varit i USA för ett utbyte med Urban Chestnut Brewing Co i St.
Louis. Resultatet blev ett typiskt bayerskt veteöl, som fått jäsa på flaska.
Nästa steg blir att Urban Chestnuts bryggare Florian Kuplent kommer till
Straubing för att brygga ett typiskt amerikanskt öl i enlighet med de tyska
renhetslagarna (Reinheitsgebot). Om
allt går som det ska kommer båda ölen att presenteras på Karmeliten Brauereis bryggerifestival
Goidhaibalfest den 5 maj.


Rheinhessen firar med
mörkt öl

De tyska bryggerierna försöker nu överträffa varandra med
spännande öl inför firandet av Reinheitsgebots
500-årsjubileum. Senast i raden att presentera sitt jubileumsöl är
Rheinhessen-Bräu i Mainz. De har tagit fram ett mörkt, underjäst öl med
chokladmalt och en stor portion Saphir från Hallertau som aromhumle.
Alkoholhalten hamnar på måttliga 4,8 procent och stamvörtstyrkan på 12,8. Ölet finns
till försäljning från den 23 april i Rheinhessen-Bräus brygghus. Läs mer om
Rheinhessen-Bräu här
.

Bitburger tar fram
samlarburkar till EM

En av Tysklands största öltillverkare, Bitburger, är bland
annat sponsor till det tyska fotbollsförbundet. Till sommarens fotbolls-EM har
man därför tagit fram ölburkar med fyra olika fotbollsmotiv, som hugade fans
kan samla på.

I sommar kan fotbollsfans samla på burkar med motiv (foto: Bitburger).



Möt importören: Home of drinks AB

Bryggerier Posted on 12 mars 2016 16:45

Home of drinks är importören som har tagit Pfungstädter Brauerei till Sverige. I dag säljer man hela Pfungstädters sortiment till olika restauranger, huvudsakligen på den svenska västkusten.

Företaget har också fått in tre öl från Pfungstädter i Systembolagets beställningssortiment. I dagsläget är Home of drinks även leverantörer för de två Göteborgsbryggerierna West coast bryggeri och Två feta grisar.

Home of drinks importerar Pfungstädters alla öl (foto: Pfungstädter Brauerei).

Bara Bier har ställt några frågor till Martin Guldbrandsen, en av grundarna bakom Home of drinks.

Vilka står bakom Home of drinks och hur startade det hela?
Vi som driver Home of drinks AB är Johan Lindahl och jag, Martin Guldbrandsen. Vi är helt nya i ölbranschen, men vi vet hur man driver bolag och kan en hel del om marknadsföring och försäljning. Vi är båda entreprenörer – Johan från IT-branschen och jag själv kommer till största delen från turist- och reseindustrin.

Hur hittade ni Pfungstädter och vad fick er att börja importera deras öl?
Det hela började med att vi fick ett tips från en tredje person om att Pfungstädter ville in på den svenska marknaden. De hade försökt tidigare, men då gick det inte så bra på grund av andra omständigheter. Efter kontakt via mejl, besökte Johan bryggeriet i Pfungstadt i juli 2015. Ölen var god och bryggeriet verkade stabilt. Vi tänkte att detta kan vara en kul bransch och efter vår egen research pekar mycket på att tyska öl kommer stort i framtiden. Fyra månader senare kom den första lastbilen till vårt lager från Pfungstädter.

Hur många ställen levererar ni till och var?
Vi har levererat till cirka 65 restauranger från Halmstad i söder till Kungälv norr. Av dessa är ungefär hälften återkommande kunder. Vi söker aktivt efter möjligheter att förstärka vår organisation i Stockholmsområdet.

Kommer fler öl från Pfungstädter att hamna på Systembolaget?
I dag har vi Weizen Hefe Dunkel (nr 89228), Schwarzbier (nr 89772) och Hell (nr 89893) på Systembolaget. Det är tveksamt om vi satsar på fler sorter för beställningssortimentet. Men vi försöker givetvis matcha Systembolagets förfrågningar, som eventuellt passar in på någon av Pfungstädters ölsorter. Närmast i tiden ligger oktoberölen (Festbier) och eventuellt julöl.

Kommer ni att satsa på andra tyska öl?
Vi har inga planer på att satsa på andra tyska bryggerier. Vi breddar vår produktportfölj med svenska ölsorter just nu.

Läs mer om Pfungstädter Brauerei här.



Nyhetssvep 10 mars

Nyheter Posted on 10 mars 2016 18:41

Pfungstädter på prinsens bar
Dryckesleverantören Home of drinks har fått sin
första egna ölkran installerad på Prinsen bar & kök i
Kungsbacka. Först att kopplas på är Urstoff, en ofiltrerad lager från Pfungstädter
Brauerei
. Ölet är bryggt på humle från Hallertau och Elbe Saale.
Alkoholhalten är 5,3 procent och stamvörtstyrkan ligger på 12,3. Här kan ni läsa mer om Pfungstädter Brauerei.

Blockbräu firar in våren
Blockbräu i Hamburg välkomnar våren med sin Blockbräu
Frühling
. Det är ett ljust, fruktigt, överjäst öl med en lätt kopparton i
färgen. Det är enbart bryggt med pale ale-malt och Cascadehumle från Hallertau.
Alkoholstyrkan ligger på 4,9 procent och stamvörtstyrkan landar på 11,8.

Blockbräus våröl är fruktigt och friskt (foto: Blockbräu).


Öppet hus på Meinel Bräu

Den som har vägarna förbi Hof i Bayern den 16 april kan passa på att besöka Meinel Bräu. Bryggeriet har då öppet hus för att
fira 500-årsjubileet av Reinheitsgebot. Mellan klockan 10.00 och 17.00
blir det bryggerivisningar, upplevelser, musik och så klart provsmakningar.

Bryggardag i Fladungen
Även Fränkischen Freilandmuseum i
Fladungen firar 500 år med Reinheitsgebot. På självaste jubileumsdagen
den 23 april anordnar man sin årliga bryggardag med flera aktiviteter. Denna
dag kommer trettio hektoliter öl att bryggas med gamla metoder. Besökarna kan
under dagen följa bryggprocessen samt passa på att ställa frågor till museets
egna bryggare. En utställning om öltillverkare i Unterfranken och massor av
musik utlovas också. Det hela pågår från klockan 9.00 till 18.00.

Ölet flödar på bryggardag i Fladungen (foto: Fränkischen Freilandsmuseum).

Hembryggartävling i Berlin
Berlin Craft Beer och UBREW Berlin bjuder in till
huvudstadens andra hembryggartävling. Eftersom förra året blev en succé och att
antalet hembryggare växer stadigt i Berlin och Brandenburg, förväntas dubbelt
så många tävlande i år. Traditionell tysk öl står fortfarande i främsta rummet
med två tävlingskategorier. Den populära kategorin Pale ale/IPA har i år delats
upp, eftersom man där förväntar sig ett stort antal bidrag. Nytt för i år är
att arrangörerna inför en specialkategori, som ska sätta fokus på regionala
ölstilar. I år handlar det om belgisk ale. Hugade hembryggare i Berlin och
Brandenburg uppmanas registrera sina bidrag senast den 21 maj. Vinnarna
presenteras den 18 juni.



« FöregåendeNästa »