Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 1 februari

Nyheter Posted on 1 februari 2017 18:10

Oktoberfest nya affisch utsedd
I dag presenterade Münchens
borgmästare och Oktoberfestgeneralen Josef Schmid årets Oktoberfestaffisch. Det vinnande motivet innehåller
flera typiska Oktoberfestsymboler och är designat av Sarah Eigenseher och
Hanna Hodžić från Nürnbergs tekniska högskola. Förutom 2 500 euro i
prispengar, kommer de att få se sitt vinnande motiv pryda cirka 10 000
affischer samt otaliga ölsejdlar, souvenirer och internetsidor. Totalt kom det in
143 förslag till ny affisch. Av dessa gick 48 vidare till en online-omröstning,
den första i Oktoberfests
historia, där inte mindre än 31 919 röster kom in.

Årets affisch innehåller många kända Oktoberfestsymboler (foto: Referat für Arbeit
und Wirtschaft München).


Eklagrat kornvin från
Camba

Det har varit tyst om Camba Bavaria ett tag. Men nu är de tillbaka med ett nytt öl, som de
själva kallar sitt kanske bästa hittills. Det handlar om ett barley wine som
lagrats på ekfat från Destillerie
Lantenhammer
i Hausham. Camba Oak Aged Barley Wine är en riktig
vintervärmare på 11,6 procent ABV och med en stamvörtstyrka på hela 20 procent.
Färgen är rödaktig brons och i aromen återfinns en lätt sötma och smaker av
katrinplommon, aprikos och äpple. Avslutningen har en angenäm beska och en kraftfull
intensitet med toner av ek och whisky.

Barley wine med smak av torkad frukt, ek och whisky (foto: Camba Bavaria).


Kameleonten Ziggy är tillbaka

Braukollektiv
från Freiburg fortsätter att släppa öl i sin
Ziggy-serie. Dessa pale ale har alla samma grundrecept men olika humle.
I det senaste ölet, Ziggy #4,
återfinns de nya humlesorterna Callista från Tyskland och Idaho 7 från USA samt
ett uns av den gamla favoriten Amarillo. I seriens gemensamma grundrecept ingår
maltsorterna pilsner, Caramel pilsner och Caramel Munich. Amerikansk alejäst
används också i ölen, som har en alkoholhalt på 5,9 procent, en stamvörtstyrka på
14,7 procent och en beska på 36 IBU.

Ziggy #4 innehåller två nya humlesorter (foto: Braukollektiv).


Tysklands bästa ölställen enligt Ratebeer

Ratebeers användare har sagt sitt: Den bästa
bryggpuben (brew pub) i Tyskland 2016
är Vagabund Brauerei i Berlin.
Det visar resultatet av ölsajtens årliga sammanställning utifrån användarnas
betyg. De bästa ölställena i anslutning till ett bryggeri (tap room) är Kloster
Andechs
ölstuga och Bräustüberl Weihenstephan.

Vagabund Brauerei
drivs av de amerikanska vännerna David Spengler, Tom Crozier och Matt
Walthall (foto: Vagabund Brauerei).


Pris till
Gaffel-restaurang

Restaurangen Gaffel im Marienbild har utsetts årets
gastronom i Köln 2016. Priset delar man med Brasserie
Fou im Marriott Hotel
och Catalogna
Cologne Catering
. Priset ”Die Besten” delas årligen ut till Kölns bästa
handlare, matställen och hantverkare för enastående prestationer inom
företagande och deras stora engagemang för Kölns näringsliv. Juryn består av
framstående personer bland Kölns politiker, stadsförvaltning och andra delar av
samhället. Bakom priset står Nordrhein-Westfalens handelsförbund (Handelsverband Nordrhein-Westfalen),
tyska hotell- och restaurangförbundet i Nordrhein (DEHOGA) och hantverksorganisationen Kreishandwerkerschaft Köln.

Alla glada vinnare av 2016 års ”Die beste” (foto: koeln.de).



Tysklands bästa öl och bryggerier – delstat för delstat

Nyheter Posted on 31 januari 2017 17:54

Ölsajten Ratebeer presenterar i dagarna sina listor över de bästa ölen, bryggerierna och
ölställena under 2016. Listorna baseras på de betyg som sajtens användare gett
under året. Jag tänker beta av dem som är mest intressanta utifrån bloggens
inriktning – Tyskland och dess öl. Först ut är listan över de bästa ölen,
bryggerierna och nya bryggerierna i varje region, eller i det här fallet förbundsland
(eller delstat).

Bayerns bästa öl enligt Ratebeers användare (foto: Ayinger Privatbrauerei).




Förbundsland

Bästa öl

Bästa bryggeri

Bästa nya bryggeri

Baden-Württemberg

Braukollektiv
Dolly IPA

Häffner
Bräu

Emma – Biere
ohne Bart

Bayern

Ayinger
Celebrator Doppelbock

Gänstaller
Bräu

Yankee &
Kraut

Berlin

Schoppe
Katerfrühstück

Brauerei
Lemke

Stone Brewing
Co. (Berlin)

Brandenburg

Braumanufaktur
Maibock

Meierei
Brauhaus

Labieratorium

Bremen

Hopfenfänger
Kräusen

Brauerei Beck & Co./Becks

Union
Brauerei Bremen

Hamburg

Buddelship 7
Bridges Rye Whisky

Kehrwieder Kreativbrauerei

Hopper
Bräu

Hessen

Braufactum
Progusta

Bad
Homburger Brauhaus Graf Zeppelin

Wiesbadener
Braumanufaktur UG


Mecklenburg-Vorpommern

Eick Bräu
Gievitzer Imperator

Störtebeker
Braumanufaktur

Rügener
Insel-Brauerei

Niedersachsen

Mashsee
Captain Blaubeer

Mashsee
Brauerei

Hemelinger
Getränke Ahlers


Nordrhein-Westfalen

Schlüssel
Stike

Freigeist
Bierkultur

Bieratelier
– Markus Harms

Rheinland-Pfalz

Sander
Protaste Rebel

Kuehn Kunz
Rosen

Hop’s
Brewing

Saarland

Bruch
Wadgasser Klosterbräu Hopfenperle

Mettlacher
Abtei-Bräu

Flammings
Flammbräu – Brauhof Saar

Sachsen

Bayerischer
Bahnhof Leipziger Porticus

Gasthaus
& Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof

Stonewood
Braumanufaktur

Sachsen-Anhalt

Original
Wippraer Schwarzbier

Brauhaus am
Landmarkt

*

Schleswig-Holstein

Wacken Beer
Tanngnjostir und Tanngrisnir

Privatbrauerei
Albersdorf

Wacken Brauerei

Thüringen

Köstritzer
Meisterwerke Pale Ale

Museumsbrauerei
Schmitt

*

Fotnot:
Med nya bryggerier menas de bryggerier som fick sina första betyg från
Ratebeers användare under eller efter tredje kvartalet 2015.



Bayraren som uppfann pilsnern

Ölhistoria Posted on 30 januari 2017 18:08

De flesta förknippar säkert
ölstilen pilsner med Tjeckien och staden Plzeň. Detta med all rätt, eftersom det var här den första pilsnern
bryggdes. Men vad alla inte vet är att upphovsmannen bakom ölet var tysk.

Året är 1842 och i staden Plzeň
i Böhmen i dåvarande Österrike-Ungern har missnöjet grott under en tid.
Invånarna är inte nöjda med det överjästa öl (ale) som bryggs i staden. I
protest har de hällt ut flera fat för att visa hur illa de tycker om ölets låga
kvalitet och korta hållbarhet. Som svar bestäms det att ett nytt bryggeri ska
byggas, Bürgerliches Brauhaus, där man kan brygga ett underjäst öl (lager)
med bättre hållbarhet. I Bayern har man vid denna tid redan bryggt öl av denna
typ i många år och ses därför som de riktiga experterna på området. Eftersom
bayerskt öl och bayerska bryggare har ett så bra rykte, är det också naturligt
för Plzeň-borna att vända blickarna västerut för inspiration. För att få
riktig fason på öltillverkningen beslutar Bürgerliches Brauhaus till och med att anställa en bryggmästare
från grannlandet i väst.

En modell av Josef Grolls laboratorium på Pilsner Urquell-museet (foto: brookstonbeerbulletin.com).

In på scenen kommer Josef Groll. Han föds den 21 augusti 1813 i
Vilshofen an der Donau i sydöstra Bayern, där hans far har ett bryggeri. Det är
också denne man som kommer att kallas pilsnerölens fader, när han den 5 oktober
1842 brygger den första omgången öl med det mjuka böhmiska vattnet, väldigt
ljus malt och Saaz-humle. Ölet får namnet Urquell
och serveras första gången den 11 november samma år på utskänkningsställena Zum Goldenen Anker, Zur Weissen Rose och Hanes, där det tas mycket väl emot av
gästerna.

Porträtt av Josef Groll (foto: brookstonbeerbulletin.com).

Josef Groll stannar i Plzeň
till den 30 april 1845 när hans kontrakt med Bürgerliches Brauhaus går ut. Han återvänder
till Vilshofen, där han senare ärver sin fars bryggeri. Bryggeriet i Plzeň kommer dock att styras av bayrare i
nästan ytterligare sextio år, till år 1900. Josef Groll dör den 22 november
1887 av en hjärtattack hemma hos sin dotter i Vilshofen. Grolls familjebryggeri
finns i dag inte längre kvar.

Josef Groll i cirka sextioårsåldern (foto: brookstonbeerbulletin.com).

Pilsner är numera den mest sålda ölstilen i världen, där den står för
cirka två tredjedelar av all öl som produceras. I Tyskland stod pilsner för
hälften av landets ölförsäljning förra året. Pilsner är ett friskt öl med en
aning större beska än andra lageröl. Den tyska typen upplevs i regel som lite
torrare än den tjeckiska. Den har också en ljusare och klarare färg, vilket bland
annat beror på att andra typer av vatten och malt används.

Pilsner Urquell är än i dag en av de bäst säljande pilsnersorterna (foto: prazdroj.cz).



Nyhetssvep 26 januari

Nyheter Posted on 26 januari 2017 18:01

Konstbrygder
från Flensburg

Flensburger Brauerei lanserar två nya öl under
namnet Brauart. Dark Amber och Blonde är inspirerade av sjöfartsstaden
Flensburgs långa historia, där varor, kulturer och seder från hela världen
influerade stadens köpmän, kockar och öltillverkare. Dessa två specialiteter
har skapats genom en kombination av traditionell bryggarkonst och toppmodern
teknisk utrustning. Till Dark Amber
har inspiration hämtats från en klassisk engelsk brown ale. Fyra sorters kara-
och pale ale-malt ger ölet milda toner av karamell, kaffe och choklad. Engelsk
alejäst tillsammans med tysk Hallertauer Tradition och amerikansk Cascade-humle
ger ölet fina söta toner med lite citrus. Alkoholhalten landar på 6,6 procent. Blonde är en tolkning av det klassiska
belgiska ölet och bryggs med belgisk jäst, tillsammans med tre sorters kornmalt
samt vetemalt. De maltiga smakerna kompletteras med beskan från den slovenska
humlen Styrian Golding Celeia. Alkoholhalt: 6,1 procent.

Två nya och konstnärliga öl från Flensburg (foto: Flensburger Stadtanzeiger).

Akkurat
bjuder åter in till Frankenfestival

15 februari till 2 mars är datumen ni ska
boka in om ni vill uppleva något av det bästa som Franken har att erbjuda. Då
anordnar nämligen Akkurat
i Stockholm sin årliga Frankenfestival. Som vanligt kommer det serveras en
uppsjö av fränkiska öl, både som självrunna och som keg. Självklart är även
matmenyn tyskinspirerad med klassiska rätter som schnitzel, fläsklägg och
massor av korv. Extra spännande är att man i år låtit Andreas Gänstaller brygga
ett särskilt festivalöl. Det blir en korsning av två gamla favoriter: Rocks Steinbier och Fatboy Braunbier, som Gänstaller
gjorde tillsammans med Oppigårds
för ett par år sedan. Enligt Akkurats Stene Isacsson blir det ”ett balanserat
drickaröl på runt fem procent”. En komplett fatlista kommer presenteras lite
längre fram.

Andreas Gänstaller brygger årets festivalöl (foto: biertravel.com).


Bockölssläpp
i Hamburg

En nästan bortglömd tradition har
återupplivats i Hamburg. Tillsammans har de sex bryggerierna Blockbräu,
Gröninger Privatbrauerei, Brauhaus Joh. Albrecht, Kehrwieder Kreativbrauerei, Ratsherrn Brauerei och Buddelship Brauerei bryggt ölet Hamburger Senatsbock sedan 2014. I dag, den 26 januari, öppnas årets första
fat vid en högtidlig ceremoni på Blockbräu. Ölet i fråga är en dubbelbock med
en alkoholhalt på 7,7 procent, en stamvörtstyrka på 18,4 procent och en beska
på 38 IBU. Humlen som används är Spalt, Hallertauer Mittelfrüh och Amarillo.
Malten utgörs av Wienermalt, Special W, Melanoidinmalt, Carabelge och Carafa
Spezial Typ 1. Den första Senatsbock
bryggdes 1958 av fem Hamburgbryggerier. Traditionen dog så småningom ut, men
har alltså tagits upp igen.

Så här såg det ut när SPD-politikern Joachim Seeler öppnade det första fatet Senatsbock förra året (foto: hamburg.de).

Bayerns
bästa eko-bryggeri
I samband med Gröna veckan (Grüne Woche) i Berlin utsågs de bästa
ekologiska produkterna i Bayern 2017. Neumarkter
Lammsbräu
vann silver för sin Edel Hell, som bryggts sedan 2012. Bryggeriet arbetar med en helt
hållbar produktion och använder endast ekologiska råvaror. Totalt deltog 35
bayerska livsmedelsföretag med 55 produkter i tävlingen om Bayerns bästa ekologiska
produkter. Tävlingen anordnas av föreningen för ekologiskt jordbruk i Bayern (Landesvereinigung
für den ökologischen Landbau in Bayern – LVÖ)
med stöd av det bayerska departementet för jordbruk, livsmedel och skogsbruk.

Glada miner när Neumarkter Lammsbräu får pris för sina ekologiska öl (foto: LVÖ).

Hobbybryggare
håller öppet hus
Den 17 februari bjuder hobbybryggarföreningen
Kesselbrauer Stuttgart in till en kväll i ölets
tecken. På baren Kraftpaule
i Stuttgart träffas hobbybryggare, älskare av hantverksmässig öl och andra
ölintresserade människor för att på ett lättsamt sätt testa och prata öl
tillsammans. Kanske kan föreningen samtidigt vinna några nya medlemmar?

Förresten, på tal om Kraftpaule. Den 4
februari öppnar deras andra bar tillägnad hantverksölet. Denna gång i Böblingen
i hjärtat av Baden-Württemberg. Dagen firas med massor av craft beer på fat, Weisswurstfrühstück
och grillning.

Stuttgarts hobbybryggarförening hoppas på fler medlemmar (foto: Kesselbrauer Stuttgart).



Tyskarna som sålde bäst på systemet 2016

Nyheter Posted on 23 januari 2017 18:23

Systembolagets
försäljningsstatistik för 2016 är klar. Topp 100-listan över de mest sålda ölen
är något av en dyster läsning för oss Tysklandsvänner och innehåller endast fyra
tyska öl. Tre av dessa har dessutom tappat i försäljning jämfört med förra
året.

Dessa fyra tyska öl återfinns på topp-100 listan, som omfattar
försäljningen i det fast, tillfälligt och beställningssortiment:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

DAB

47

1 093 374

+ 7,9 %

Löwenbräu

71

637 823

– 12,1 %

Spaten München

77

499 915

– 5,3 %

Bitburger Premium

95

361 804

– 2,2 %

DAB Dortmunder Export sålde bäst av tyskarna förra året (foto: beerawareness.com).

Bland de alkoholfria är
placeringarna lite bättre. På topp 100-listan över alla alkoholfria produkter (oavsett
produktkategori) återfinns också fyra tyska öl:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

Störtebeker 1402

29

46 333

– 13,5 %

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei

33

41 739

– 17,1 %

Clausthaler Zwickl

38

34 763

+ 179 %

Paulaner
Hefe-Weissbier Non Alcoholic

63

12 336

NY

Paulaner Hefe-Weissbier
(0,5 %)

78

3 975

– 74,4 %

Den kraftiga ökningen för Clausthaler
Zwickl
beror på att den kom in i det fasta sortimentet under året. När det
gäller de två Paulaner-ölen, är det egentligen samma öl. I september kom det
dock in under annat namn och med ny etikett.

Det populäraste alkoholfria tyska ölet kommer från Störtebeker Braumanufaktur (foto: Systembolaget).



Bryggeriet: Westerwald-Brauerei

Bryggerier Posted on 20 januari 2017 16:38

En ung mans dröm och
beslutsamhet ledde fram till ett av Tysklands i dag äldsta pilsnerbryggerier.
Numera är utbudet lite bredare, men de höga kvalitetskraven består.

Westerwalds öl är mer känt som Hachenburger (foto: Westerwald-Brauerei).

Bryggeriet
heter egentligen
Westerwald-Brauerei, men ölet är mer känt som Hachenburger. Historien börjar år 1861, då den 25-årige Heinrich
Schneider bestämmer sig för att grunda ett bryggeri på Grünschen Hof i
Hachenburg, Rheinland-Pfalz. Detta gör han trots att det redan finns över 150
konkurrerande bryggerier i regionen. Men Heinrich är inte rädd, så nykomling i
branschen han är, för han har redan sin vision klar: att skapa unika
kvalitetsöl. Nu för tiden får det flytande guldet mogna i moderna tankar, men
förr i tiden lagrades det i Felsenkeller på Distelberg. Fortfarande är den
långa, kalla mognadsprocessen utmärkande för ett äkta Hachenburgeröl, liksom
användandet av råvaror av allra högsta kvalitet. En annan nyckel till framgång
är det rena, mjuka vattnet som kommer från en källa i närliggande
Rothbach-dalen.

Tre snabba frågor till
Laura Voges på bryggeriets marknadsavdelning:

Har ni någon speciell filosofi?
Trots att vi använder modern
utrustning, anammar vi det traditionella sättet att brygga och strävan efter en
och hög jämn kvalitet. Men vi har också modet att förändras, uppmuntra
innovation och nya, okonventionella vägar.

Vad är speciellt med era öl?
Likriktade smaker har aldrig varit vår
grej. Vi brygger alla våra öl med 100 procent aromahumle. Ölen får alltid mogna
i sex veckor i en speciell byggnad. Bryggeriet har belönats med den
internationella kvalitetsstämpeln ”Slow brewing”, något vi delar med endast 25
bryggerier i Tyskland, Österrike, Schweiz och Italien. Alla delar vi en passion
för det goda och är övertygade om att ölälskare vill ha mer än en enda smak.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
De av våra standardöl som får högst
poäng på Ratebeer är Hachenburger Weizen,
Hachenburger Zwickel och Westerwald Bräu. Dessutom har vi gjort
en populär serie specialöl, bland annat Selection
No. 01 India pale ale, Selection No. 04 Ice-Bock
och Selection No. 06 Chocolate Porter.

Hachenburger Weizen är ett av de mest populära ölen (foto: Westerwald-Brauerei).


Öl i urval

Hachenburger Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,6 %

Hachenburger Weizen
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Hachenburger Schwarze
Stil: Schwarzbier
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %

Hachenburger Zwickel
Stil: Zwickel/Kellerbier
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Hachenburger Festbier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Westerwald-Bräu
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Selection No. 01 India pale ale
Stil: IPA
Alkoholhalt: 7,2 %
Stamvörtstyrka: 16,0 %

Selection No. 02 Porter
Stil: Porter
Alkoholhalt: 7,6 %
Stamvörtstyrka: 16,9 %

Selection No. 03 Red Stout
Stil: Irish ale
Alkoholhalt: 7,7 %
Stamvörtstyrka: 18,2 %

Selection No. 04 Ice-Bock
Stil: Isbock (Eisbock)
Alkoholhalt: 10,2 %
Stamvörtstyrka: 24,0 %

Selection No. 05 Weizenbock
Stil: Vetebock
Alkoholhalt: 8,8 %
Stamvörtstyrka: 19,8 %

Selection No. 06 Chocolate Porter
Stil: Porter
Alkoholhalt: 6,8 %
Stamvörtstyrka: 18,8 %



Tysk ölförsäljning fortsätter att öka

Nyheter Posted on 16 januari 2017 17:07

2016 var ännu ett bra år för bryggerierna i Tyskland, där ölförsäljningen ökar för tredje året i rad. En varm sommar i kombination med flera stora evenemang är en del av förklaringen.

Ölförsäljningen i Tyskland ökar för tredje året i rad (foto: Deutschen Brauer-Bund).

2016 sålde tyska
bryggerier
cirka 96 miljoner hektoliter öl. Det visar preliminär statistik från
det tyska bryggarförbundet (Deutschen
Brauer-Bund
). Det är en liten ökning från 2015 då 95,7 miljoner hektoliter
öl såldes. De senaste siffrorna bekräftar därmed att ölförsäljningen i Tyskland
ökar för tredje året i följd. Detta innebär också att Tyskland fortfarande är
Europas största och världens fjärde största ölproducent efter Kina, USA och
Brasilien.

Det finns flera
förklaringar
till förra årets ökade försäljning. Dels var efterfrågan på
tyskt öl stor i andra länder; exporten ökade med drygt fyra procent till cirka
sexton miljoner hektoliter. Sommarens fotbolls-EM och 500-årsjubileet av den
bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot)
bidrog också till att öka försäljningen, menar bryggarförbundets ordförande
Hans-Georg Eils. Han påpekar också att 2016 års sommar var varmare än normalt,
vilket hjälpte försäljningssiffrorna uppåt.

Pilsner är (som
vanligt)
den ölstil som säljer bäst i Tyskland och står för cirka hälften
av marknaden. På andra och tredje plats kommer export- respektive veteöl. Enligt
bryggarförbundet ökar även försäljningen av gamla klassiska stilar som
kellerbier, landbier och zwickel. I takt med ett större utbud av olika malt-
och humlesorter växer också marknaden för så kallade kraftöl. Bryggarförbundet
konstaterar till sist att var tjugonde liter öl som bryggs i Tyskland är
alkoholfri. 2016 fanns det över 400 alkoholfria ölsorter i Tyskland, vilket är
femtio mer än året innan.



Bryggeriet: Schlossbrauerei Maxlrain

Bryggerier Posted on 13 januari 2017 16:39

I Bayern ses öl inte
i första hand som en alkoholhaltig dryck, utan som ett baslivsmedel. Därför
behandlas drycken alltid med största respekt av alla som arbetar inom
livsmedelsindustrin. I byn Maxlrain finns ett bryggeri som i snart 400 år
hängivet arbetat för att leva upp till de högt ställda kvalitetskraven. En
mängd utmärkelser visar att man lyckats.

Maxlrain ligger cirka fem mil sydöst om München. Det är en
liten by med ett slott, ett bryggeri, tre restauranger och 116 invånare, varav
25 arbetar på Schlossbrauerei Maxlrain. I
dag gör bryggeriet femton olika sorters öl i olika stilar, alla bryggda efter hantverksmässiga
metoder och med de bästa ingredienserna. Bryggeriet omnämns första gången 1636.
Då var man ett så kallat ”brunölsbryggeri”, som de flesta bryggerier på den
tiden. Mycket har givetvis förändrats sedan dess, men vissa saker består.
Maxlrain är till exempel fortfarande ett lokalt, fristående och privatägt
bryggeri. Bryggeriets fokus på kvalitet och regional förankring har gett många
utmärkelser genom åren. 2012 och 2016 utsågs man till och med till Tysklands
bästa bryggeri av det tyska hushållningssällskapet, DLG (Deutsche
Landwirtschafts-Gesellschaft).

Tre snabba frågor till
bryggeridirektör Roland Bräger:

Har ni någon speciell filosofi?
Alla öl bryggs i enlighet med den
bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot).
Vår filosofi grundar sig i den kvalitet som bayerska öl är kända för och som vi
arbetar hårt för att upprätthålla. Som ett bevis för detta pryds våra
flasketiketter med kvalitetssymbolen ”Bayerskt öl” (Bayerisches Bier”). Att vi har blivit utsedda till Tysklands
bästa bryggeri två gånger visar att alla anställda arbetar efter vår
kvalitetsbaserade filosofi.

Vad är speciellt med era öl?
Allt börjar med råvarorna. Det finns
endast ett fåtal lokala jordbrukare som odlar gamla sorters korn. Vi föredrar
sorter som Steffi och Barke, som vi är övertygade om ger ölet en bättre
kvalitet och smak. Humlen kommer från Hallertau, trots att humle från Kina, Nya
Zeeland eller USA är billigare. Den största delen av våra öl säljs i
närområdet, så därför vill vi också köpa råvarorna från vår region. Det är inte
bara bra för ekonomin, utan även för miljön eftersom det blir kortare
transporter.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Schloss
Gold Export
rankas som det
mest populära av alla våra öl. Det känns igen på sin milda, men ändå fylliga
friskhet och smak. Ölet är gjort av noggrant utvalda ingredienser och
kristallklart vatten, som tas från vår egen källa i Mangfalldalen.

Maxlrain har i dag femton öl i sitt sortiment (foto: schmankerlladen.at).


Öl i urval

Schloss
Gold Export

Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Leo
Weisse

Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Bairisches
Pils

Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,6 %

Aiblinger
Schwarzbier

Stil: Dunkel (mörk lager)
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Schloss
Trunk

Stil: Zwickl/Kellerbier
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Schloss
Weisse

Stil: Dunkelweizen (mörkt veteöl)
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,6 %

Jubilator
Stil: Dubbelbock
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 18,5 %

Kirtabier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 13,3 %



« FöregåendeNästa »