Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 11 januari

Nyheter Posted on 11 januari 2017 18:47

Münchentraktens populäraste bryggeri utsett
Nyhetssajten München tz har frågat sina läsare vilket som är deras favoritbryggeri i München med omnejd. Efter flera röstningsomgångar, inklusive semifinaler och final, står en vinnare klar: Kapplerbräu i Altomünster, som får 41 procent av rösterna. Tvåa kommer Bräu z’Loh i Dorfen med 37 procent, medan bronset tas hem av Weilheimbryggeriet Dachsbräu med sexton procent. På fjärde och sista plats i finalen kommer Starnberger Brauhaus i Berg, som sex procent röstade på. Från början gick det att rösta på 75 bryggerier, som slogs ut vartefter. Bland dessa fanns storheter som Löwenbräu, Augustiner, Ayinger och Weihenstephaner. Totalt registrerades 221 412 röster.

Kapplerbräu är populärt hos München tz:s läsare (foto: Kapplerbräu).

Feierling öppnar nytt
I anslutning till Hausbrauerei Feierling i Freiburg im Breisgau öppnar nu bar- och restaurangdelen Insel. I de modernt inredda lokalerna, med mycket trä och industridesign, finns det plats för åttio gäster. Mat och dryck är samma som i Feierlings huvudrestaurang, med fräscha, lokala specialiteter från Baden-regionen. Självklart serveras även bryggeriets egen öl. Insel har öppet tisdag-fredag 18.00-24.00 samt lördagar 11.00-24.00.

Insel öppnar i moderna, fräscha lokaler i Freiburg (foto: Hausbrauerei Feierling).

Rösta fram årets Oktoberfestaffisch
Nu går det att rösta fram affischen till årets Oktoberfest. Av totalt 143 inskickade bidrag har 49 valts ut till webbomröstningen. De trettio som får flest röster till den 25 januari kommer granskas av Oktoberfests affischjury, som sedan utser årets vinnare. Detta är första gången som affischtävlingen arrangeras online. Det vinnande bidraget kommer inte bara att pryda årets Oktoberfestaffisch, utan även en mängd andra marknadsföringsmaterial och souvenirer. Mer information om omröstningen finns här.

Förra årets affisch designades av Susanna Schneider och Linda Sophia
Schultheis
(foto: chip.de).

Lär mer om Berlins fantastiska ölhistoria
Den 19 januari anordnar Berlin Beer Academy en föreläsning om Berlins ölhistoria. Under drygt två timmar talar journalisten Peter Korneffel om allt från att ölbryggning ursprungligen var en kvinnosyssla och öl på apoteket, till ölkylning med naturis, Berlins stora ölbojkott och nedgången för ölstilen Berliner weisse. Men också om hur en ny, ung generation bryggare har återuppväckt den fantastiska ölkulturen i Tysklands huvudstad. Inträdet är gratis, men förbokning krävs eftersom antalet platser är begränsat.

En gång i tiden fanns det närmare 400 bryggerier i Berlin (foto: Berlin Beer Academy).

Till sist…
Stadsportalen Hamburg.de har presenterat förra årets vanligaste förnamn på nyfödda barn i hansastaden. Bland pojkarna har namnet Fiete tagit sig in på plats nummer 25, som nykomling på topp 30-listan. Om det är en hyllning till stadens första fantombryggare, Friedrich Carl Richard ”Fiete” Matthies på Wildwuchs Brauwerk, låter jag dock vara osagt. 2016 års populäraste namn i Hamburg är för övrigt Finn för pojkar och Emma för flickor.

Fiete Matthies delar namn med många nyfödda Hamburgpojkar (foto: Hamburger Morgenpost).



Bayrare tar sig gärna en lunchöl

Nyheter Posted on 9 januari 2017 16:38

Att dricka alkohol
under arbetstid är en kontroversiell fråga, inte minst för oss svenskar. I
Tyskland har man dock en delvis annan syn på saken. Så är det i alla fall i
Bayern, där man inte har något emot att ta sig en öl till lunchen.

I Bayern förgyller man gärna lunchen med en öl (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Undersökningsföretaget Yougov
har frågat drygt tusen tyskar om det är okej att dricka en öl eller ett glas
vin till lunchen en vanlig arbetsdag. Resultatet som redovisas i Stuttgarter Nachrichten talar
för sig självt. För de flesta tyskar är alkohol tabu under arbetstid; 62
procent av de svarande anser att det är oacceptabelt.

Tittar man närmare på
siffrorna, ser man dock att det finns stora regionala skillnader. Till
exempel har folk i Bayern en lite mer avslappnad attityd till alkoholkonsumtion
under dagtid. Enligt studien tycker 44 procent av bayrarna att det är okej med
en öl till lunchen. Det är tolv procentenheter mer än det tyska genomsnittet.

I andra änden av skalan
finns Nordrhein-Westfalen. Här tycker endast 29 procent att det är okej att
dricka under lunchen, medan 64 procent är helt emot. Generellt sett har
tyskarna svårt att acceptera att alkohol konsumeras innan arbetsdagens slut.
När klockan har passerat 17.00 är inställningen dock en annan. Då tycker mer än
häften av de svarande att det är okej att ta sig ett glas.

Som jämförelse kan
sägas
att siffrorna till stor del liknar dem i Storbritannien, där samma
undersökning har gjorts. Där tycker sextio procent av de svarande att det inte
är okej att dricka alkohol under arbetstid. Men även här finns det regionala
skillnader. I London tycker till exempel 43 procent att det är okej med en öl
till lunch. Att det bor många utflyttade bayrare i den brittiska huvudstaden
kanske också spelar en viss roll.

Frågan som ställdes
var:
Är det okej att dricka en alkoholhaltig dryck till lunch en vanlig
arbetsdag?

Hela Tyskland
Nej: 62 %
Ja: 32 %
Vet inte: 6 %

Bayern
Nej: 50 %
Ja: 44 %
Vet inte: 6 %

Totalt svarade
1 009 tyskar under perioden 6-9 december 2016. Yougov är ett
internationellt marknadsundersökningsföretag med huvudkontor i Storbritannien.



Nyhetssvep 4 januari

Nyheter Posted on 4 januari 2017 17:53

Ärofyllt pris till Alpirsbacher
Det tyska hushållningssällskapet DLG ger sitt Bundesehrenpreis till Alpirsbacher Klosterbräu. Priset delas ut till bryggerier som fem år i rad får minst tre kvalitetstämplar av DLG, för att de på ett hållbart sätt upprätthållit en god kvalitet. Alpirsbachers vd Carl Glauner menar att utmärkelsen är ett bevis på att bryggeriets öl håller en konstant hög kvalitet. Han anser också att priset är en viktig bekräftelse för de anställda och ger dem motivation och incitament att fortsätta göra sitt bästa varje dag.

Bara glada miner på Alpirsbacher efter utmärkelsen (vd Carl Glauner längst t.h.). (Foto: Die Freien Brauer).

Belönas med bayersk ölorden
Sebastian Priller, vd för Brauhaus Riegele, får den bayerska ölorden (Bayerischer Bierorden) för att på ett framgångsrikt sätt ha utvecklat ett medelstort bryggeri och samtidigt upprätthållit dess värderingar, kvalitet och traditioner. Samtidigt har bryggeriet tagit innovativa steg, som att exempelvis utveckla nya ölstilar och starta flera internationella samarbeten. Vid samma tillfälle belönades också Werner Glossner, vd för bryggeriorganisationen Privaten Brauereien Bayern och den bayerske ministerpresidenten Horst Seehofer för sina engagemang för den bayerska bryggerinäringen. Den bayerska ölorden har delats ut av Privaten Brauereien Bayern sedan 1979 och har bland annat tilldelats politiker, vetenskapsmän, odlare och andra människor i och runt bryggerinäringen, som på något sätt arbetat för att gynna branschen och bilden av det bayerska ölet.

Den bayerska ölorden tilldelas bland andra Sebastian Priller (tvåa fr.v.). (Foto: Die Freien Brauer).

Bayern söker ny öldrottning
Från och med den 6 februari går det att börja skicka in ansökningar för att bli Bayerns nya öldrottning. Den ettåriga regeringstiden för den nuvarande drottningen Sabine-Anna Ullrich går ut i maj och nu söker det bayerska bryggarförbundet (Bayerischer Brauerbund) efter hennes efterträdare. Den som vill bli bayersk öldrottning måste vara född och uppväxt i Bayern, vara minst 21 år gammal samt gärna tala flera språk och vara bra på moderna kommunikationskanaler. Bland de ansökningar som kommit in senast den 6 mars, väljs tjugo kandidater ut till en uttagning i München. Där utses sju slutfinalister, som kommer göra upp om titeln i en öppen omröstning. Kröning av den nya öldrottningen sker i München den 18 maj. Den bayerska öldrottningens uppgift är att under ett år representera bayersk öl och ölkultur i Tyskland och utomlands.

Den regerande öldrottningen Sabine-Anna Ullrich (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).



Vaka in det nya året med en ölcocktail

Ölrecept Posted on 30 december 2016 16:57

Öl är ju som alla vet en mångsidig dryck. Bäst är det givetvis att dricka den som den är. Men så här till årets festligaste helg kan ni också fundera på att använda tyskt öl som bas i nyårsfestens drinkar. Här kommer några förslag på roliga cocktails till fördrinken eller i väntan på tolvslaget.

En Wotijo kanske kan smaka innan klockan slår tolv (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.)?

Bavarian Fizz
5 cl gin
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag

Blanda ingredienserna i ett högt glas och fyll på med lämpligt ljust veteöl, förslagsvis Weihenstephaner Hefe Weissbier.

Biba
3 cl vit rom
2 cl blå curacao
7 cl ananassaft

Blanda ingredienserna i ett högt glas och fyll på med valfri ljus tysk lager, till exempel Löwenbräu Original.

Blue Zoom
3 cl gin
1 cl blå curacao
1 cl citronsaft
Spritzer triple sec

Blanda ingredienserna i ett högt glas och fyll på med ljust veteöl (varför inte Franziskaner Hefe-Weissbier).

Dark Digi
3 cl Ramazzotti (bitter likör)
2 cl citronsaft
1 cl sockerlag

Blanda ingredienserna i ett högt glas och fyll på med en mörk tysk lager, som König Ludwig Dunkel.

Old Bralex
3 cl brandy
2 cl kaffelikör
3 cl grädde
5 cl mörkt öl
Muskot

Blanda brandy, kaffelikör, grädde och öl i en shaker, häll upp i ett cocktailglas och riv över lite muskot.

Picampa
3 cl Campari
2 cl vodka
2 cl citronsaft
Spritzer angostura

Häll upp i ett högt glas och fyll på med tysk pilsner, förslagsvis Jever Pilsener.

Wotijo
1 lime
1-2 tsk brunt socker
5 cl vit rom
Färsk mynta

Häll ingredienserna i ett högt glas och fyll på med ljust veteöl, som Schneider Weisse Tap 4 Festweisse.

Recept från Bayerischer Brauerbund e.V.



Frohe Weihnachten!

Nyheter Posted on 23 december 2016 16:28

Så här i juletider finns det mycket att stå i. Julklappar ska slås in, släkten ska träffas och, inte minst, goda öl ska drickas. Därför kan det bli lite si och så med bloggandet framöver. Jag hoppas att ni får tid till sådant ni tycker om och även en chans att pusta ut från vardagens stress. Själv hoppas jag få till ytterligare något eller några blogginlägg innan året är slut, men kan inte lova något.

Med det sagt ber jag att få önska er alla en riktigt god jul!



Bryggeriet: Lang-Bräu

Bryggerier Posted on 21 december 2016 15:41

Familjeägda
bryggerier med en lång historia finns det gott om i Tyskland i allmänhet och
Bayern i synnerhet. Här är berättelsen om ytterligare ett, som har en drygt 160
år lång historia att se tillbaka på.

Byn Schönbrunn i kommunen Wunsiedel ligger vackert vid
bergskedjan Fichtelgebirge i Oberfranken, mellan Bayreuth och den tjeckiska
gränsen. Här huserar det familjeägda bryggeriet Lang-Bräu. Exakt när bryggeriet grundades
är svårt att säga, eftersom mycket förstördes och försvann i andra
världskrigets kaos. De äldsta skyltarna och brevpappren som hittats pekar dock
mot 1853. Då ägs bryggeriet av familjerna Zeitler, Rasp och Schmidt. Den första
Lang äntrar scenen 1883, i form av Friedrich Gustav, som gifter sig med dottern
till grundare Schmidt. 1920 slog sonen Rudolf Lang samman de tre familjernas
bryggarrättigheter till en. När Rudolf dog vid 53 års ålder, tog hans änka
Frida över styret. Senare kom hon att få hjälp av Ernst Hopf, som gift sig med
dottern Irma 1948. Under Ernst tid utökades sortimentet och man började även
göra läsk under namnet Frucade. 1978 blev dagen ägare Jürgen Hopf klar med sin
bryggarexamen och tog över rörelsen. Han har gett bryggeriet en hel del medial uppmärksamhet,
inte minst 2002 då man skapade sitt Erotikbier.

Tre snabba frågor till
Richard Hopf, son till Jürgen och sjätte generationens bryggare:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vi vet vad som behöver justeras och var. Med en känsla för
tajming, erfarenhet av rätt sammansättning och passion för bryggarkonsten, gör
vi varje öl till något unikt. I familjen har vi fört denna kunskap vidare från
generation till generation, vilket har bevarat våra traditioner och
värderingar.

Vad är speciellt med
era öl?

Varje öl har sin egen individuella karaktär. Det är vad som
skiljer oss från storskalig löpande bandet-produktion. Vi tar vårt vatten direkt
från egen källa i Fichtelgebirge. Vi ställer högre kvalitetskrav på vattnet än
vad lagen föreskriver och behandlar det inte på något konstgjort sätt. Korn- och
vetemalten kommer från välkända mälterier i Oberfranken, med samma
kvalitetskrav som vi har. När det kommer till humle, så är vi endast nöjda med
det bästa och använder därför den berömda Hallertauer-humlen.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
De öl med högst
betyg på Ratebeer är Schönbrunn Urbock Dunkel, Maibock Dunkel och Schönbrunner Weissbier.

Lang-Bräu har en stor mängd öl att välja mellan (foto: Lang-Bräu).


Öl i urval

Schönbrunner Weissbier
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,6
%
Beska: 15 IBU

Naturtrübes Super Ale
Stil: Amerikansk pale
ale
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 12,0
%
Beska: 22 IBU

Schönbrunner Fichtelgebirgs Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,7
%
Beska: 29 IBU

Schönbrunner Fichtelgebirgs Hell
Stil:
Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 4,5 %
Stamvörtstyrka: 11,1
%
Beska: 26 IBU

Schönbrunner Fichtelgebirgs Spezial
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 13,1
%
Beska: 26 IBU

Erotikbier
Stil:
Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 13,1
%
Beska: 25 IBU

Schönbrunner Burggraf Dunkel
Stil: Dunkel
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 13,1
%
Beska: 24 IBU

Maibock
Stil: Ljust bocköl
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 18,1
%
Beska: 29 IBU

Schönbrunner Urbock Dunkel
Stil: Dubbelbock
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 18,1
%
Beska: 30 IBU



En försmak av Stuttgarts ölställen

Ölställen Posted on 19 december 2016 18:18

Till våren börjar SAS flyga direkt till Stuttgart. Därför kan det
vara på sin plats att ta en närmare titt på några ölställen i
Baden-Württembergs huvudstad med omnejd.

Sophie’s Brauhaus
Adress: Marienstrasse 28, Stuttgart
Öppettider: Måndag-torsdag 11.30-00.30, fredag-lördag
11.30-02.30, söndag 11.30-24.00
Ölpriser: Sophie’s
Helles
och Sophie’s Schwarzbier
(40 cl): 3,80 euro, Sophie’s Hefeweizen
(50 cl): 4,20 euro.
Mat: Klassiska tyska, och särskilt schwäbiska, kraftfulla
maträtter.
Övrigt: Öppnades 1993. Restaurangen har plats för 250 ätande
gäster. Ölen bryggs i en stor kopparpanna som syns bakom baren. Förutom de tre
permanenta ölen kan gästerna njuta av olika specialöl beroende på säsong, till
exempel maibock och julöl.

Kopparpannan är väl synlig i restaurangen (foto: Sophie’s Brauhaus).


Brauhaus am Solitudeplatz

Adress: Bahnhofstrasse 17, Ludwigsburg
Öppettider: Dagligen från 11.00
Ölpriser: Hausbrau
naturtrüb
, Weizenbier naturtrüb
och säsongsöl (50 cl): 3,90 euro.
Mat: Regionala maträtter från lokala råvaror. Känt för sin
rustika, schwäbiska mat, men överraskar också med nya kreationer och
säsongsspecialiteter.
Övrigt: Mysig bryggerirestaurang med tillhörande ölträdgård.
Ölen, som bryggs i byggnaden enligt Reinheitsgebot,
serveras direkt från den svala lagringskällaren. Ölen går att köpa med sig hem
i growler eller på fat.

Rustik mat och god öl erbjuds i Ludwigsburg (foto: Brauhaus am Solitudeplatz).


Gaststätte zum Bären

Adress: Marktstrasse 18, Kirchheim unter Teck
Öppettider: Måndag-torsdag samt söndag 10.00-23.00, fredag
10.00-24.00, lördag 09.30-24.00, helgdagar 12.00-23.00
Ölpriser: Schwabenbräu
Urtyp
(50 cl): 3,60 euro, Schwabenbräu
Mesterpils
(30 cl): 3,20 euro, Sanwald
Weizen
(50 cl): 3,60 euro.
Mat: Har maträtter från såväl det schwäbiska som det
internationella köket.
Övrigt: Har drivits av samma familj i flera generationer.
Ligger precis intill Hundertwasser-huset och har en genuin, mysig atmosfär.
Maten serveras i källarvalven eller under sommaren på terrassen, som ligger i
direkt anslutning till gågatan och shoppingstråket.

Drick öl i en trevlig omgivning (foto: Gaststätte zum Bären).


Seemühle 11

Adress: Seemühle 11, Vaihingen/Enz
Öppettider: Tisdag-fredag 12.00-14.00 samt från 18.00,
lördag från 18.00, sön- och helgdag från 12.00, måndag stängt.
Ölpriser: Hefeweizen,
Spezial och Naturtrüb (50 cl): 3,40 euro, Pils
(30 cl): 2,80 euro.
Mat: Lokala maträtter såväl som internationella rätter som
hamburgare, pasta och medelhavsmat.
Övrigt: Restaurangen är inrymd i en gammal lantbruksfastighet
vid ett historiskt kvarnområde. Har stor ölträdgård, cigarrlounge, rökrum,
cocktailbar och ett stort urval av singelmaltwhisky.

Seemühle 11 är inrymt i en gammal lantbruksfastighet (foto: Seemühle 11).


Schlapphüadle Böblingen

Adress: Böblinger Strasse 1, Böblingen
Öppettider: Måndag-fredag från 16.30
Ölpriser: Ingen uppgift.
Mat: Rustik schwäbisk mat med moderna inslag.
Övrigt: Ligger i anslutning till Hotel Waldhorn i elegant
lantlig stil. Vid fint väder är ölträdgården öppen. Är ett idealiskt ställe för
fester av olika slag.

I Böblingen finns hotell och restaurang i elegant lantlig stil (foto: Hotel Waldhorn).



Ölaktiviteter som piggar upp i vintermörkret

Festivaler Posted on 16 december 2016 18:28

Julen står som bekant för dörren och
många har säkert fullt upp med att fixa allt som behövs inför helgen. Men det
finns ett liv efter jul och nyår också. Här kommer några tips på festivaler och
andra aktiviteter i ölets tecken för den som har vägarna förbi Tyskland i
januari eller februari.

6 januari, Erlangen Beer
Market, Erlangen

För andra
året arrangeras Erlangen Beer Market under trettonhelgen. Under en dag helt
tillägnad god öl går det att upptäcka, prova och njuta av öl från nio små
bryggerier från regionen runt bayerska Erlangen. Bland mycket annat kommer det
att finnas bryggare på plats, som live visar hur hantverket går till. Dessutom finns förlagen Ars
Vivendi
och Homunculus
plats med de senaste publikationerna om öl, som givetvis går att läsa på plats.
För den som blir hungrig finns det välgjorda matdelikatesser från Restaurant Frau B.

Tid: 13.00-21.00
Plats: Kulturzentrum
E-Werk

Inträde: 4 euro

Bryggerierna
som medverkar är: Braumanufaktur Hertl, St. Erhard, Veto – Brauspezialitäten, New Beer Generation, Gänstaller Bräu, Lenny’s Artisanal Ales, Eppelein & Friends Craft Bier-Manufaktur, Nikl Bräu Pretzfeld samt Brauerei & Gasthof Zwanzger.

Det är på Kulturcentret E-Werk som Erlangen Beer Market äger rum (foto: E-Werk).


13-14
januari, Gesundbrewing Craft Beer Festival Winter Edition, Berlin

Den tyska huvudstaden stod i somras värd för Gesundbrewing Craft
Beer Festival
i dagarna två. Nu är det dags för en vinterupplaga.
Förutom en hel rad Berlinbryggerier, kommer precis som tidigare flera utländska
gäster på besök. Bland de klara bryggerierna märks de lokala Vagabund Brauerei, Schneeeule och svenskbekanta Pirate Brew. Från andra länder kommer bland
annat israeliska The Dancing Camel, polska Browar Kingpin och holländska The Sisters Brewery. Mer information kommer när vi
närmar oss festivalstarten.

Tid: startar 16.00 på fredagen
Plats: The Castle Pub


Pirate Brews Andreas Håkansson med flickvän Christipa dyker upp på Gesundbrewing (foto: berlinbeerweek.com).


19
januari, Upptäck hantverksölens underbara värld, Loifling

Hofmark Brauerei i bayerska Loifling
arrangerar en dag i hantverksölets tecken. Under ledning av en professionell
ölsommelier får besökarna lära sig allt om öl och träna upp smaksinnet. Det
blir en djupdykning bland hantverksöl, som kan vara kreativa, exotiska,
punkiga, avantgarde, moderna eller på olika sätt lite udda. Som de själva
säger: ”När doften leder gommen till näsan och tungan slår volter, då finns det
hantverksöl i glaset”. Alla deltagare får dessutom en liten present att ta med
sig hem.

Tid: 19.00-21.00
Plats: Hofmark Brauerei
Kostnad: 25 euro per person
Antal platser: 25
Anmälan görs till bryggeriet på info@hofmark-brauerei.de


Hofmark Brauerei bjuder in till en resa i kraftölens värld (foto: Hofmark Brauerei).


10-12 februari, Braukunst Live, München
Bayerns huvudstad bjuder in till internationell ölfestival
under tre februaridagar. Det är sjätte gången som den stora branschhändelsen Braukunst Live äger rum. Nationella och internationella
ölpersonligheter och älskare av genuin bryggkonst möts under en festival med
unik atmosfär. Öl av högsta kvalitet finns att prova. En nyhet är ”Rare beer
area”, där det går att testa ovanliga vintageöl och experimentella brygder som
inte finns i handeln. Dessutom finns det spännande Masterclasses att gå på, med
teman runt vår älskade humlenektar.

Tid: Fredag 16.00-23.00, lördag 14.00-22.00, söndag
13.00-19.00
Plats: Münchner MVG Museum
Inträde: En dag 20 euro (40 euro inklusive Rare beer
area), två dagar 35 euro, tre dagar 45 euro.

Braukunst Live – en ölfestival med unik atmosfär (foto: mixology.eu).



« FöregåendeNästa »