Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 2 augusti

Nyheter Posted on 2 augusti 2016 18:31

Aftonrodnad från Göller
Till helgen släpper bayerska Brauerei Göller sitt senaste öl. Zeiler Abendrot är en rödskimrande ale med den mycket drickvänliga alkoholhalten 4,8 procent. Sin rödaktiga färg får ölet från intensivt rostad och torkad specialmalt. Den sötaktiga maltaromen balanseras med frisk Comet-humle, som ger smak av skogsbär. Ölet bryggs i begränsad upplaga och säljs hos bryggeriet och av utvalda restauranger och butiker.

Brauerei Göller har något nytt på gång (foto: Brauerei Göller).

Ljus sommarnatt i augusti
Vad sägs om ett nytt öl från Camba Bavaria? I fredags presenterades augusti månads öl från de bayerska ölhjältarna. Sommernachtshell heter det. Något pompöst beskriver bryggarna själva detta som ”ett öl med samma färg som de magnifika höbalarna på ett grönt sommarfält, med en doft av en sydlig vind som blåser genom citronträden och med smak av en tupplur i middagshettan”. Med en något mer sansad beskrivning är detta ett halmgult öl med fin maltarom med toner av citrus och med en lätt maltkropp. Alkoholhalten på 4,5 procent passar bra för sommarölet, vars stamvörtstyrka landar på 10,4 procent.

Det senaste från Camba Bavaria – Sommernachtshell (foto: Camba Bavaria).

Kundmüller satsar på zwickel
Brauerei Kundmüller tar i sin senaste skapelse fasta på en gammal tysk ölstil – zwickel. Weiherer Zwickerla är en ljus, fränkisk lager, som går att hitta i bryggeriets egen restaurang samt hos utvalda dryckeshandlare. Ölet är, som sig bör, ofiltrerat och bryggt med bryggmästare Roland Kundmüllers favorithumle: frankisk Spalt och Perle. Malten som använts är pilsner- och caramalt från trakten. Alkoholhalt: 4,9 procent.

Brauerei Kundmüller satsar på klassisk zwickel (foto: Brauerei Kundmüller).

Tysk-israeliskt samarbete
Bryggmästare David Cohen från det Tel Aviv-baserade bryggeriet Dancing Camel besöker just nu Berlin. Tillsammans med gänget på Bierfabrik brygger han i dagarna ihop en chililager med namnet Gates of Helles. Mer information om alkoholstyrka, humle, malt och när det finns ute till försäljning lär följa.

Sebastian Mergel, David Cohen och Andre Schabrackentapir har ett öl ihop (foto: Bierfabrik).

Riddare och öl i Schmieheim
I Baden-Württemberg huserar Hieronymus Schlossbrauerei Schmieheim. Helgen den 13-14 augusti bjuder de för fjortonde gången in till medeltidsfestival på orten. Hieronymus-Schlossfestspiele innebär två dagar med riddare, gycklare, eldshow, dueller och annat som hör medeltiden till. Dessutom blir det så klart öl. Bryggeriet har laddat faten med färskt öl, som givetvis är bryggt enligt den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). Klockan 16.00 på lördagen går en stor parad till slottsgården, där borgmästaren i Kippenheim/Schmieheim inviger festligheterna med fatöppning till trummornas fanfarer.

Öl och svärd – en bra kombination? (Foto: lahrer-zeitung.de)



Nyhetssvep 29 juli

Nyheter Posted on 29 juli 2016 16:40

Tysklands befäster
plats som Europas främsta ölland

Tyskland har länge varit det europeiska land där det
bryggs mest öl. Under det senaste året har denna position ytterligare
förstärkts. Trots en vikande trend i Europa som helhet, har Tysklands
ölproduktion varit stabil och ligger nu på 95,6 miljoner hektoliter. Det ger
landet tätpositionen före Ryssland (78,2 miljoner hektoliter), Storbritannien
(44,1 miljoner) och Polen (39,8 miljoner). I Europa som helhet producerades det
2015 smått otroliga 1,933 miljarder hektoliter öl, vilket ändå är en minskning
med 1,5 procent från 2014. Detta visar den senaste ”Barth-Report
Hops 2015/2016
”, som släpptes tidigare i veckan. I ett globalt perspektiv är
Tyskland världens fjärde största ölproducent efter Kina, USA och Brasilien.

Tyskland befäster sin plats som Europas största ölproducent (foto: haz.de).


Ölförsäljningen steg
första halvåret

Den tyska ölförsäljningen ökade med 1,9 procent, eller
0,9 miljoner hektoliter öl, under första halvåret i år, jämfört med samma
period i fjol. Det visar siffror från den tyska statistiska centralbyrån,
Destatis. De rapporterar samtidigt att Tysklandsbaserade bryggerier och
distributörer sålde cirka 47,8 miljoner hektoliter öl under årets första sex
månader. I denna siffra ingår inte alkoholfria öl, ölblandningar eller öl från
länder utanför EU. Öl blandat med saft, läsk, fruktjuice eller andra
alkoholfria tillsatser (Radler, Russ med mera) stod med två miljoner
sålda hektoliter för 4,2 procent av den totala ölförsäljningen. 80,9 procent av
all såld öl gick till inhemsk konsumtion. Exporten ökade med 0,3 procent
jämfört med 2015 och uppgick till 38,7 miljoner hektoliter. 0,07 miljoner hektoliter
dracks upp som ”husöl” av bryggeriarbetarna själva.

Ölförsäljningen i Tyskland steg under första halvåret (foto: Die deutschen Brauer).


Nytt från Schneider Weisse på
Systembolaget

Nästa fredag
(5 augusti) släpps Schneider Weisses senaste Tap X i små partier. Marie’s
Rendezvous
heter skapelsen,
som först presenterades på Braukunst Live i München i februari. Ölet i
fråga är en vetedubbelbock med tio procents alkoholstyrka, en stamvörtstyrka på
24 procent samt en bitterhet på 27 IBU. Humlen som använts är Hallertauer
Tradition och Cascade. En ny förädlingsstam av den senare har använts för att
torrhumla ölet. De som provat säger att ölet doftar vildhonung, banan och
övermogna stenfrukter. I smaken slår söta toner av stenfrukter och russin igenom.
Marie’s Rendezvous kommer på 75-centilitersflaskor som kostar 89 kronor
styck och släpps i totalt 2 000 exemplar.

Marie’s Rendezvous kommer till Systembolaget den 5 augusti (foto: Schneider Weisse).


Camba samarbetar igen

Camba Bavaria
och samarbetsöl. Har ni hört det förut? Nu är det dags igen. Tillsammans med
Hoppebräu i Waakirchen har de denna gång kokat ihop en pale ale med vete. Bravo är namnet på det ofiltrerade ölet,
som har en alkoholhalt på 5,6 procent och en stamvörtstyrka på 12,1 procent. Ölet
har en ljust gul färg och doftar av tropiska frukter som papaya, passionsfrukt
och apelsin. I smaken återfinns en kraftig, blommig beska tillsammans med en
lättare maltighet. De gräsiga humletonerna ligger kvar länge i gommen.

Markus Hoppe från Hoppebräu och Ferdinand Weingarten från Camba Bavaria har ett öl ihop (foto: Camba Bavaria).

Pfefferbräu får Tripadvisor-certifikat
Pfefferbräu, med bryggeri och restaurang i Berlin, har
tilldelats resesajten Tripadvisors ”Certificate of Excellence”. Det är en
kvalitetsstämpel som delas ut till hotell, restauranger och andra besöksmål som
får höga betyg av sajtens användare. Pfefferbräu finns på Schönhauser Allee och
restaurangen serverar i dagsläget fem av deras egna öl – tre på fat och två på
flaska.



Bryggeriet: Brauhaus in Spandau

Bryggerier Posted on 28 juli 2016 18:08

Det enda bryggeriet i Berlinstadsdelen Spandau har varit i drift i snart 22 år. Bryggeripuben, med tillhörande ölträdgård och hotell, tar fram ett nytt öl varje månad.

Bryggeriet är inrymt i ett gammal armétvätteri (foto: Brauhaus in Spandau).

Idén till en bryggeripub i Spandau föddes redan 1984, då de första kontakterna med myndigheterna togs. Tanken var att inrymma bryggeriet i ett gammalt armétvätteri, som skulle renoveras efter att ha totalförstörts i andra världskriget. Det dröjde dock ända till 1992 innan byggnationerna kunde komma igång. I oktober 1994 var allt klart för den första bryggningen, och den 1 december samma år öppnade Brauhaus in Spandau sin pub för allmänheten. Succén var ett faktum och bryggeriet har vuxit stadigt sedan dess. I dag brygger man cirka 1 900 hektoliter öl varje år. En stor del utgörs av husölet Havelbräu, som finns tillgängligt året runt. Varje månad bryggs dessutom ett nytt, säsongsanknutet och regionalt specialöl.

Fyra snabba frågor till Michael Dornemann på bryggeriets evenemangskontor:

Har ni någon speciell filosofi?
Vi vill erbjuda våra gäster något speciellt, mysighet och färskt öl direkt från tankarna. Vi ligger nära Spandaus gamla stadsdelar och serverar bra, traditionell tysk mat. Bryggeripuben är perfekt som avslutning på en stadspromenad, men även för större evenemang.

Vad är speciellt med era öl?
De är ofiltrerade, naturligt grumliga. Som komplement till Havelbräu, som finns tillgänglig året runt, har vi varje månad en ny, mörk Special. Dessa bryggs enligt gamla recept, men även som helt nya kreationer. Här respekterar vi alltid den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot).

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Eftersom Havelbräu  serveras året runt, är det också det mest populära ölet. Det är fylligt, lent och friskt. Det dricks med glädje av såväl kvinnor som män.

Vad har ni för planer för framtiden?
Varje år kommer vi att brygga nya öl. En aktuell översikt kan man alltid hitta på vår webbplats.

Havelbräu finns tillgängligt året runt och är bryggeriets bästsäljare (foto: thebeercast.com).

Öl i urval

Spandauer Havelbräu
Tillgängligt: Året runt
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %

Spandauer Potz Blitz Bier
Tillgängligt: Januari
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,8 %
Stamvörtstyrka: 14 %

Spandauer Rotbier
Tillgängligt: Februari
Stil: Dunkel
Alkoholhalt: 6,2 %
Stamvörtstyrka: 13,5 %

Spandauer Märzen
Tillgängligt: Mars
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,8 %
Stamvörtstyrka: 13 %

Spandauer Herbstbock Maronator
Tillgängligt: September och oktober
Stil: Mörk bock
Alkoholhalt: 6,2 %
Stamvörtstyrka: 16,8 %

Spandauer Weihnachtsbier
Tillgängligt: December
Stil: Mörk bock
Alkoholhalt: 6,0 %
Stamvörtstyrka: 13,5 %



Tankar om en inställd ölfestival

Festivaler Posted on 26 juli 2016 18:10

I måndags kom jag hem
från en femdagarsresa till München. Det som skulle blivit en rolig tripp i
ölets tecken, blev istället en något mer dämpad historia.

I år fyller den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot) 500 år, vilket firas med pompa och ståt på många håll
i Tyskland. Extra festligt är det så klart i Bayern, eftersom det var här som
lagen en gång nedtecknades. Helgen 22-24 juli var det den bayerska huvudstadens
tur att stå som värd för ett kalas till ölets ära.

Allt klart för den traditionella Schäfflertanz, som ursprungligen bara dansades av Münchens ölfatstillverkare (foto: Niclas Samuelsson).

Festivalen hann dock
bara
vara igång i knappt sex timmar när beskedet kom att nio människor –
varav de flesta mycket unga – skjutits till döds vid ett köpcentrum utanför
staden. I det tidiga skedet var det mycket som var osäkert om vad som hände.
Rykten gick om att det var tre gärningsmän och att det även pågick attentat
inne i staden. Många människors nerver låg minst sagt på utsidan. Med det läge
som är i världen nu, är det så klart lätt att tro att det rör sig om ett
terrordåd med islamistiska förtecken. På morgonen dagen efter hade dock läget
klarnat så mycket att sådana tankar kunde uteslutas. Denna gång rörde det sig
om en ensam gärningsman med stora psykiska problem. Då hade dock arrangörerna
redan beslutat att ställa in resten av ölfestivalen, efter att ha haft ett
krismöte med alla inblandade på fredagskvällen.

Var det då rätt att
ställa in? Visst, på ett sätt är en ölfestival helt obetydlig i skenet av vad
som hänt. Unga, oskyldiga människor har offrat sina liv på grund av en psykiskt
instabil individs handlingar. Att många inte känner för att festa och ha roligt
då går att ha all förståelse för. Säkerhetsläget gjorde att många andra
evenemang också ställdes in, bland annat en ungdomsfestival. Å andra sidan kan inte
handlingarna göras ogjorda. Att stoppa en festival förändrar ingenting.

Nu var det dock
inte bara det hundratalet bryggerier som var på plats som var involverade i
beslutet. Under festivalen medverkade också hundratals andra människor;
musiker, cateringfirmor, elektriker, tekniker med mera. För deras skull var man
tvungna att fatta beslut om de fortsatta aktiviteterna senast vid midnatt på
fredagen. Som säkerhetsläget var vid den tidpunkten är det lätt att förstå att
man ställde in. Enligt uppgifter ska även festivalens försäkringar slutat
gälla, vilket i så fall ska ha underlättat arrangörernas beslut.

Hade man däremot väntat
med beslutet till lördagsmorgonen hade det säkert gått att genomföra
festivalen, men kanske något dämpad. De som känt sig alltför obekväma kunde
alltid välja att utebli. Man kan också fundera på vad man gjort om detta dåd
hade inträffat under Oktoberfest, en tillställning som omsätter närmare tio
miljarder kronor varje år.

Bland mycket annat visades historisk bryggning upp på festivalen (foto: Niclas Samuelsson).

Den inställda
festivalen
kan bli ekonomiskt kännbart för de småbryggerier som lagt ner
tid och pengar för att komma till München, och som säkert också räknat med en
del intäkter. Frågan är om de kommer få någon ersättning. Även för besökarna
får det konsekvenser. Jag hörde till exempel talas om vissa som åkt ända från
Australien för just detta tillfälle. Nu går det utmärkt att turista och dricka
öl i München i alla fall, men självklart måste det kännas snopet. Någon ny
festival går inte att arrangera i brådrasket, eftersom det bland annat kräver
att man ”bokar upp” gator och torg som ska stängas av i flera dagar.

Det jag och många
tusen
andra hann uppleva av festivalen var i alla fall trevligt. Bra väder,
historisk bryggning, traditionell musik och dans och massor av bayerska
bryggerier, gjorde att festivalen hade alla förutsättningar att bli något att
minnas. Nu fick istället sorgen, hatet och rädslan segra.



Nyhetssvep 19 juli

Nyheter Posted on 19 juli 2016 18:22

Camba i österrikiskt samarbete
Alltid
lika aktiva Camba Bavaria har gjort gemensam sak med det österrikiska
bryggeriet Bierol. Tillsammans har de tagit fram tre innovativa och
experimentella öl. Det första, Rivière, är en saison som skapats i Cambas
bryggeri i Truchtlaching. Det är ett halmgult, ofiltrerat öl med doft av
krusbär. Kazbek- och Saphirhumle ger ölet en viss torrhet. För den andra delen
av samarbetet begav sig gänget från Camba till kollegorna i Tyrolen. Där
bryggdes en amber ale med enbär plockade från alpsluttningarna. De två första
ölen blev så bra att man bestämde sig för att blanda dem. Resultatet blev Cuvée
Frontière
– en perfekt blandning av två världar. Alla tre ölen går att prova
på Cambas Tap-House i München. Såvida de inte redan är slut förstås.

Camba kokar ihop nya öl tillsammans med Bierol (foto: Camba Bavaria).


Festa med Welde

I
nordvästra Baden-Württemberg hittar vi Plankstadt. Där huserar bryggeriet
Welde. Den 5-7 augusti bjuder de in till Weldefest i deras Lustgarten. Under
dessa dagar bjuds det på levande musik, food trucks, bryggerivisningar och – så
klart – massor med öl. Under Craft Beer
Tap Day
den 5 augusti går det att prova flera spännande öl av småbryggerier
från olika delar av Tyskland, direkt från fat. Självklart har Welde själva
flera av sina specialiteter på plats.

Tidigare Weldefester har dragit mycket folk (foto: heidelberg24.de).


Blandar weissbier med citron

Att
blanda öl med fruktsaft eller -läsk är populärt i Tyskland. Blandar man
exempelvis weissbier med citronsaft får man något som kallas Russ. Detta är precis vad Franziskaner
har gjort. I deras nya Natur Russ har de blandat sin klassiska veteöl
med lika delar äkta citronsaft. Drycken har en pikant citronsmak, helt utan onaturliga
tillsatser. Den har också en för varma dagar mycket drickvänlig alkoholhalt på
2,5 procent.


Skörda humle med Kauzen

Humle
är som bekant en vital ingrediens i ölbryggning. Sensommar och tidig höst är
det dags att skörda det gröna guldet. Kauzen Bräu i Ochsenfurt bjuder
traditionsenligt in allmänheten att delta i skördandet i den egna
humleodlingen. I år äger den stora begivenheten rum den 3 september. Mer
information väntas senare i sommar.

Alla som vill får hjälpa till med humleskörden (foto: Kauzen Bräu).



Bryggeriet: Kevin Brewery

Bryggerier Posted on 15 juli 2016 16:43

Under DDR-tiden
byggdes kultbilen Trabant i Zwickau i Sachsen. Hur mycket punk det är med
Trabanter låter jag vara osagt, men i samma stad startade i alla fall ett gäng
punkrockare ett eget bryggeri. Allt kretsar kring någon som heter Kevin.


2002 bildade några vänner bandet Eat my horst, som omväxlande
spelade punkrock och hängde med varandra. Bandet splittrades 2005, varpå tre av
medlemmarna bildade ett nytt punkband. Det fick namnet Kevin, eftersom alla
deras låtar handlade om en pojke med detta namn. 2007 upplöstes även det bandet.
Sju år senare träffades de gamla kompisarna igen över några öl. De tog upp punkrockandet
och sina gamla låtar igen. Samtidigt började de fundera på om inte ölbryggning också
är väldigt punkigt när man är i 35-årsåldern. I deras nya replokal fanns plats
för en bar och ett litet bryggrum. Efter ett års testande med ett femtioliters
bryggverk, var den första ölen klar att avsmakas av vänner och andra
ölintresserade i Zwickau. Eftersom mottagandet blev mycket positivt, bestämde
sig gänget för att satsa mer på bryggningen. Nu drivs Kevin Brewery av fyra
killar och en tjej – nära vänner som är glada över att inte ta allting så
seriöst och strikt.

Fyra snabba frågor
till Denny, en av de ursprungliga grundarna:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vår filosofi är att sätta lite mer färg på en liten stad
genom att göra hantverksöl utan vinstsyfte. Fokus ligger på att göra något bra
för människor som gillar hantverk, långt ifrån de stora företagens tankesätt.
Punkrock är fortfarande vår passion och vi hoppas kunna inspirera människor
till att göra något för andra och inte bara för pengar.

Vad är speciellt med
era öl?

craft beer-scenen
finns det väldigt många bra öl. Våra är inte bättre än de andra, även om många
säger det. Men varje öl från Kevin Brewery har en egen sång, det vill säga att
varje öl är uppkallad efter en av våra låtar.

Vilket öl är er
bästsäljare eller specialitet?

För tillfället har vi tre öl: IPA, Session Pale Ale och
Lager. De flesta tycker om vår Session Pale Ale, kanske för att den har
lägre alkoholhalt (4 %) och dess fruktiga smak. Den är perfekt att dricka till
grillning eller en konsert på sommaren. Beskan (IBU) på IPA:n är som en skrikande hårdrockslåt och är kanske inte rätt öl
för en nybörjare inom hantverksöl.

Vad har ni för planer
för framtiden?

Till vintern ska vi försöka skapa en stout. Ett nytt projekt
är också bryggardagar i vår replokal, då vi omväxlande ska göra konserter, spela
med andra band och dricka öl tillsammans. Vårt bryggrum ska också bli lite
större och bättre.

Kevin Session Pale Ale uppskattas av många (foto: tee-eck.de).


Ölen

Kevin Session Pale Ale
Alkoholhalt: 4,0 %

Kevin Lager

Alkoholhalt: 4,9 %

Kevin IPA
Alkoholhalt: 5,8 %



Världens bästa weissbier är tysk

Nyheter Posted on 13 juli 2016 19:03

Ratebeer låter
användarna betygsätta öl enligt olika kriterier. Resultatet blir en totalpoäng
med vilken olika öl kan jämföras. I kategorin ”German Hefeweizen” är det, inte
helt oväntat, en tysk som får högst poäng.

Världens bästa hefeweizen kommer från Tyskland (foto: theperfectlyhappyman.com).

Weihenstephaner är inte bara världens, enligt egen utsago,
äldsta bryggeri. Det är också det bryggeri som gör världens bästa hefeweizen – i alla fall om man får tro
Ratebeers användare. Ölet får en poäng på 3,82, vilket ger det förstaplatsen på
en annars USA-tung lista. Av de femtio högst rankande hefeweizen är endast elva från Tyskland, som ändå får betraktas som
veteölens hemland. Men Ratebeer är en amerikansk sida med huvudsakligen
amerikanska användare, och då blir det så. Noterbart är annars att Schneider-Weisse
har tre öl på listan.

De elva tyska ölen på
topp femtio-listan är (placering, öl, totalpoäng):

1. Weihenstephaner Hefe Weissbier (3,82)
4. Ayinger Bräuweisse (3,69)
7. Andechser Weissbier Hell (3,65)
12. Schneider Tap 4 Meine Festweisse
13. Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrub (3,59)
15. Paulaner Hefe-Weissbier (3,58)
18. Schneider Weisse Original (3,57)
22. Schneider Weisse Tap X Meine Sommer Weisse (3,57)
27. Hacker-Pschorr (Hefe) Weisse (3,54)
28. Maisels Weisse Original (3,54)
35. Camba Bavaria Nelson Sauvin Weissbier (3,5)

Övriga veteöl på topp
fem är:

2. Live Oak Hefe Weizen, USA (3,76)
3. Side Launch Wheat, Kanada (3,73)
5. New Glarus Bubbler, USA (3,69)



Nyhetssvep 11 juli

Nyheter Posted on 11 juli 2016 18:41

Nya öltrender i fokus
i Metzingen

Till helgen den 16-17 juli anordnas den nya festivalen och
mässan Neubraugebiet i Henning-Areal i Metzingen. Ett tjugotal utställare från
Tyskland och Polen visar upp sina produkter, med fokus på hantverksöl (craft beer). Det kommer även finnas
representanter för den ”klassiska” ölscenen, som Schneider Weisse och
Privat-Brauerei Zötler. Provsmakningar och food trucks förgyller de två
dagarna.

Hopper Bräu öppnar
sitt bryggeri

Några planer inför hösten? Kanske lockar det med en resa
till Hamburg, när hantverksbryggeriet Hopper Bräu inviger sitt nya bryggeri med
pompa och ståt. Helgen den 24-25 september anordnas festligheter med musik, god
mat, bryggkurser och inte minst – den högtidliga invigningen av själva bryggeriet.
En lycklig bingovinnare kommer även få chansen att brygga sitt eget öl.

Bygget av bryggeriet går in i slutfasen (foto: Hopper Bräu).

Ayinger ställer till
med höstkalas

Ett annat hösttips är att besöka Aying i oktober. Då anordnar
Ayinger sin årliga Bräu-Kirta, en fyra dagar lång fest. Mellan den 7 och 10 oktober
bjuder bryggeriet in till sin gård, där det blir musik, loppmarknad, hantverk
och mycket mer. På eftermiddagen den 8 oktober blir det också stor kapplöpning
med oxar. Låter onekligen ganska så spektakulärt.

Ayinger ställer till med fest i oktober (foto: culinaria-bavaria.de).


Utmärkelse till
Weismainer
Weismainer Püls-Bräu har för sin höga kvalitet fått ta emot
utmärkelsen Gütesiegel av samarbetsorganisationen Brauring. Beviset
delades ut av Bayerns jordbruksminister Helmut Brunner, som pekade på vikten av
bryggeriets anknytning till det lokala samhället. Braurings Gütesiegel är
den enda kvalitetsutmärkelsen som endast delas ut till medelstora
privatbryggerier.

Glada mottagare av kvalitetsutmärkelsen (foto: Weismainer Püls-Bräu).



« FöregåendeNästa »