Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Kölns mest omtyckta ölträdgårdar

Ölställen Posted on 9 juli 2016 15:44

Att slå sig ned i
skuggan med en sval öl – finns det något bättre en varm sommardag? För den som
tänker sig en semester i Köln kommer här några tips på trevliga ställen för en
stunds vila.

Det finns ett åttiotal ölträdgårdar (Biergärten) i Köln och dess omedelbara närhet. Här listar jag fem
av de mest populära ställena, där det bland annat går att avnjuta stadens helt
egna specialitet – kölsch.

Biergarten am Aachener Weiher är en av de mest populära i Köln (foto: koeln.de).

Biergarten am
Aachener Weiher

Område: Centrum
Adress: Richard-Wagner-Strasse
Öppettider: Dagligen kl 11.00-24.00
Antal platser: 900
Ungefärliga ölpriser: Gaffel
Kölsch
(25 cl): 2,30 euro, weissbier (50 cl): 4,10 euro.
Övrigt: Utsikt över parken Kölner Grüngürtels och Aachener
Weiher. Livemusik, fotbollssändningar och andra evenemang.


Biergarten Herbrand’s

Område: Väst
Adress: Herbrandstrasse 21
Öppettider: Vardagar från 18.00 (vid bra väder från 16.00),
lördagar från 15.00, söndagar från 10.00.
Antal platser: 700
Ungefärliga ölpriser: Gaffel
Kölsch
(30 cl): 2,60 euro, Paulaner
Hefeweizen
(50 cl): 3,90 euro.
Övrigt: En av Kölns största ölträdgårdar. Vid bra väder
grillas det ute under helgerna. Cocktailbar. Sportsändningar inomhus.

Biergarten
Rathenauplatz

Område: Centrum
Adress: Rathenauplatz 30
Öppettider: April till mitten av oktober, vid bra väder
dagligen kl 12.00-23.00.
Antal platser: 330
Ungefärliga ölpriser: Hellers
Kölsch
(30 cl): 2,80 euro, weissbier (50 cl): 4,10 euro.
Övrigt: Från maj till september är det jazzkonsert varje
söndag mellan kl 17.00 och 19.00.


Biergarten im
Stadtgarten

Område: Centrum
Adress: Venloer Strasse 40
Öppettider: 12.00-24.00 beroende på vädret.
Antal platser: 600 (50 under tak).
Ungefärliga ölpriser: Gilden
Kölsch
(30 cl): 2,80 euro, Schöfferhofer
Hefeweizen
(50 cl): 3,90 euro.
Övrigt: Idylliskt belägen i Grüngürtel, nära tågstationen
Köln-West.


Biergarten im Volksgarten

Område: Syd
Adress: Volksgartenstrasse 27
Öppettider: Dagligen från kl 11.30 vid bra väder.
Antal platser: 650
Ungefärliga ölpriser: Hellers
Kölsch
(30 cl): 2,70 euro, Hellers
Weiss
(50 cl): 4,30 euro.
Övrigt: Ligger vid en liten sjö där man kan åka
trampbåt. Har sedan 1891 varit en omtyckt träffpunkt för Kölnborna.



Bryggeriet: Brauhaus Thombansen

Bryggerier Posted on 6 juli 2016 18:01

Lippstadt ligger cirka
sju mil öster om Dortmund i Nordrhein-Westfalen och är hem för drygt
65 000 invånare. Sedan millennieskiftet brygger Daniel Thombansen öl i
staden, som även har fostrat fotbollsikonen Karl-Heinz Rummenigge.

Daniel Thombansen har bryggt öl sedan år 2000 (foto: fairtrade-lippstadt.de).

Det var år 2000 som grundaren, ägaren och bryggmästaren
Daniel Thombansen startade sitt bryggeri vid floden Lippe. Då gjordes allt för
hand, till och med de självsvetsade bryggkärlen. När Daniel tre år senare
startade en bryggpub, insåg han att bryggeriet behövde större kärl och ett
begagnat brygghus på fem hektoliter köptes in. På åtta timmar kan bryggeriet nu
producera 500 liter vört. Två kar på vardera 1 200 liter finns för jäsning
och lagring. Med flaskfyllaren kan 150-200 flaskor fyllas med öl varje timme. Bryggeriet
bygger helt på tanken att upprätthålla kvalitet och traditionell
bryggartradition, men att göra det i kombination med nya idéer och genom att
använda den modernaste tekniken.


Fyra snabba frågor
till Daniel Thombansen:

Har ni någon speciell
filosofi?

Tanken är att brygga gott öl och att ha roligt varje dag.
Jag älskar att brygga öl, men även att göra rent flaskor, fylla dem och
leverera ölet till olika ställen. Det är ett heltidsjobb, men jag älskar det.
Alla medarbetare älskar också ölet och jobbet runt omkring. Hela familjen och
många vänner hjälper till.

Vad är speciellt med
era öl?

Vi brygger tolv till femton olika öl varje år. Pilsner, mörk
lager, veteöl, maibock, vinterbock, pumpaöl, IPA och så vidare.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Bästsäljare är i
första hand pilsnern och i andra hand den mörka lagern. Specialöl är pumpaölet,
ett veteöl med blodapelsin och en mycket stark wit.

Vad har ni för planer för framtiden?
Framtiden? Kanske
gör vi ett mycket starkt öl, men vi får se.

Brauhaus Thombansen har ett brett urval av öl (foto: lipps-kola.de).

Öl i urval

Lippstädter Export Hell
Stil: Ljus lager
Alkoholstyrka: 4,5 %
Stamvörtstyrka: 11,5
%

Lippstädter Dunkel
Stil: Mörk lager
Alkoholstyrka: 4,5 %

Lippstädter Pils
Stil: Pilsner
Alkoholstyrka: 4,5 %

Lippstädter Weizen
Stil: Veteöl
Alkoholstyrka: 5,4 %

Lippstädter Frühlingsbock
Stil: Maibock
Alkoholstyrka: 6,5 %



Berlins bästa hemmabryggare korade

Utmärkelser Posted on 4 juli 2016 18:23

I helgen presenterades vinnarna i Berlin
Homebrewing Competition
2016. Pristagare utsågs i totalt sex kategorier samt en
totalsegrare för hela tävlingen.

Juryn har haft ett tufft arbete med att utse vinnarna (foto: Berlin Homebrewing Competition).

Totalt anmäldes 98 öl
till tävlingen, som i år arrangeras för andra gången. Flest anmälningar (22) kom
in till årets specialkategori, belgisk ale. Tävlingen är öppen för personer
över arton år, som är permanent boende i Berlin eller Brandenburg.

Årets vinnare
är:

Totalsegrare
Dirk Nolte, Hefeweizen

Kategori 1: Underjäst öl
Vinnare: Ingen
totalsegrare i denna kategori.
Delade tvåor: Stefan Wolf, Zwickel/Kellerbier
Jörg Schlömer, Dunkel
Daniel Stobbe, Dunkel

Kategori 2: Veteöl
Vinnare: Dirk Nolte, Hefeweizen
Tvåa: Ralf Borau, Weizenbock

Kategori 3: Pale ale
Vinnare: Ralf Borau, American Pale Ale
Tvåa: Johannes Funcke, American Pale Ale

Kategori 4: India pale ale
Vinnare: Simon Palmqvist, American Imperial IPA
Tvåa: Johannes Funcke, American IPA

Kategori 5: Brown ale, porter & stout
Vinnare: Sebastian Mittag, Brown ale
Tvåa: Tilo Schwarzbach, Baltic porter

Kategori 6: Belgisk ale (årets specialkategori)
Vinnare: Sam O’Neill, Saison
Tvåa: Alexander Sperr, Witbier

Totalsegraren får brygga sitt vinnande öl i både Berlin
och London. Ölet kommer sedan att serveras på barerna hos Hops & Barley i
Berlin och Ubrew i London. Kategorivinnarna får värdecheckar värda 100 euro och
tvåorna får checkar på tjugo euro från Hopfen und mehr.



Nyhetssvep 30 juni

Nyheter Posted on 30 juni 2016 19:04

Ny kraftveteöl från
München

Det lilla Münchenbryggeriet Kraft-Bier har en ny weissbier
på gång. I dagarna testades den nya skapelsen av bryggarna, som är mycket nöjda
med resultatet. I morgon fredag börjar den säljas på bryggeriet. Då beslutar också
bryggmästare Nikolaus Starkmeth om även den nya ljusa lagern (Helles) går att släppa till törstiga
kunder.

Kraft-Bier har en ny veteöl på gång (foto: Kraft-Bier).


Hantverksfestival i
Berlin

Den 8-9 juli är det Berlin som gäller för alla fans av hantverksöl.
Då anordnas nämligen Gesundbrewing Craft Beer Festival. Här finns alla
Berlinbryggerier, tillsammans med utländska gäster som polska Browar Kingpin
och danska Ugly Duck Brewing. Platsen är The Castle Pub på Hochstrasse 2 i
stadsdelen Gesundbrunnen. Husets egna bryggare, Two Fellas Brewery, kommer att servera en IPA, en wit och kanske en överraskning eller två.

Sommarlager för heta
dagar

Mer från Berlin. Hantverksbryggeriet Fräulein Bräuer
har släppt en ny lager för sommarens lata dagar. Hitzefrei Sommerlager är brygd med vetemalt och har en alkoholhalt
på 6,6 procent. Stamvörtstyrkan är 15,1 procent och beskan 35 IBU.

Planera
ditt Oktoberfest
besök med ny barometer
Blir det en resa till München och Oktoberfest i höst? Då kan
det vara bra att veta när bästa tiden för ett besök är – i alla fall om man
vill undvika de allra största folksamlingarna. Arrangörerna har tagit fram en
barometer som visar vilka tider som är mest välbesökta. Den som inte vill
trängas allt för mycket gör klokt i att undvika lördagar och söndagar, särskilt
eftermiddag och kväll. Lugnast är det på vardagar mellan klockan 10 och 15. Om
det även är lika roligt att gå på Oktoberfest då är kanske en annan femma.

Vardagar är en bra tid för Oktoberfestbesök (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Utmärkelse till Oechsner
Privatbrauerei Oechsner i Ochsenfurt har för sin höga
kvalitet fått ta emot utmärkelsen Gütesiegel av samarbetsorganisationen Brauring.
Priset delades ut av Bayerns jordbruksminister Helmut Brunner, som påpekade att
bryggeriet utmärker sig genom en stor mångfald av öl och sin regionalitet.
Braurings Gütesiegel är den enda kvalitetsutmärkelsen som endast delas ut till
medelstora privatbryggerier.

Stolta bryggare får ta emot kvalitetsutmärkelse av jordbruksministern (foto: Privatbrauerei Oechsner).



Nyhetssvep 28 juni

Nyheter Posted on 28 juni 2016 19:11

Kraftfull IPA från Berlin
Strassenbräu i Berlinstadsdelen Friedrichshain kommer med den andra batchen av sin Nelson Mosaic Imperial IPA. Från att ha haft en alkoholhalt på 9 procent jämnt, landar den nya omgången på hela 9,9 procent. Beskan hamnar på 77 IBU. Ölet finns än så länge endast i bryggeriets egen bar på Neue Bahnhofstrasse 30.


Strassenbräu serverar nytt öl i sin bar (foto: Strassenbräu).

Nattligt besök i humlegården
I Rheinland-Pfalz hittar vi bryggeriet Hachenburger i staden med samma namn. Under tre sommarkvällar bjuder man in ölälskare att besöka deras bryggeri och egna humleodling. Den 14 och 28 juli samt den 4 augusti öppnar man dörrarna för grupper på max 25 personer. Under en guidad tur får besökarna veta mer om den aromahumle som varje år skördas för att användas i ölbryggningen. Det finns även möjlighet att testa det färdiga resultatet i en blindprovning av olika ölsorter. Visningarna börjar klockan 19.00 och beräknas pågå i cirka tre timmar. Pris: 29 euro per person.


Hachenburger bjuder in till nattvandring i humlegården (foto: Hachenburger).

Tyskbryggda Stone till Systembolaget
Den 8 juli släpper Systembolaget nya öl i små partier. Bland mycket annat kommer två öl som bryggts av Stone Brewing Co i deras Berlinbryggeri. Det handlar dels om den mäktiga Arrogant Bastard Ale, som i amerikansk version fått hela 99 poäng på Ratebeer. Ölet kommer i 20 000 halvlitersburkar à 32,90 kronor. Det andra ölet är klassiska Stone IPA, som kommer i 33-centilitersburkar och kostar 24,90 kronor styck. Totalt släpps det 30 000 burkar av ölet som fått full pott (100 poäng) på Ratebeer. Återstår att se om det har satts någon tysk prägel på ölen.


Här bryggs det tyska Stone-ölet (foto: beerpulse.com).

Lammert ny ölambassadör
Tyska förbundsdagspresidenten Norbert Lammert har utsetts till ölambassadör av tyska bryggarförbundet, Deutsche Brauer-Bund. Han efterträder därmed jordbruksminister Christian Schmidt. Hederstiteln ölambassadör har funnits sedan 2002 och delas ut till tyskar som visat ett stort engagemang inom olika områden. Tidigare har titeln bland annat innehafts av Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier (2008) och skådespelerskan Jessica Schwarz (2004).


Norbert Lammert är ny ölambassadör (foto: Deutscher Brauer-Bund e.V.).

Sommartider hej hej!
Så här innan semestrarna börjar på allvar, vill jag ta chansen att tacka för alla glada tillrop jag fått. Kul att bloggen är uppskattad! Jag vill också passa på att förvarna om att det kanske inte kommer att vara lika stor aktivitet under sommaren. Men räkna ändå med en del nya inlägg om öllandet framför andra – Tyskland. Trevlig sommar!



Gå på bryggerivisning i Köln

Ölställen Posted on 25 juni 2016 10:42

Köln är kanske inte staden man åker
till för dess skönhet. Andra världskriget gick hårt åt staden, och till
skillnad från en del andra städer har man inte satsat så mycket på att återskapa
det tidigare utseendet. Men det finns många andra skäl att åka dit, inte minst
sådana relaterade till öl.

Früh am Dom är ett av ställena som besöks under turerna (foto: eventic.de).

Köln är Nordrhein-Westfalens
största stad och Tysklands äldsta storstad. Men det är också hemvist för en
helt egen ölstil – kölsch – som bara får bryggas i just Köln. Det är ett
överjäst öl, vilket gör det till en ale. Men efter jäsningen lagras det kallt
som en lager, vilket ger ett friskt och lättdrucket öl med viss karaktär.

I Köln finns
flera
framstående kölschbryggerier och en del av dem går att besöka och
samtidigt få en rejäl dos Kölnhistoria. Här är några förslag på bryggeriturer för
enskilda eller mindre grupper att spendera några semestertimmar på.

Brauhaustour Altstadt 1
Längd: 2,5 h
När: Fredagar
kl 17.00 och lördagar kl 16.00
Utgår från:
Kreuzblume vid domens huvudingång.
Pris: 12 euro
eller 19,90 euro inklusive tre kölsch.
Arrangör:
Colonia Prima
Vad: Besök
tre bryggerier och ölträdgårdar. Efter denna tur vet du varför humle av hankön
inte funkar så bra till ölbryggning, varför en ”Kölnspegel” inte kan imma igen
och varför den preussiska polisen förbjöd servitriser att arbeta.

Brauhaustour Altstadt 2 – Köbes,
Keller, Kölsch

Längd: 2,5 h
När: Lördagar
kl 16.00
Utgår från:
Kreuzblume vid domens huvudingång.
Pris: 26
euro, inklusive tre kölsch och en Halver
hahn
(rågbrödsmacka med ost).
Arrangör:
Colonia Prima
Vad: Följ med
medeltidens kypare till tiden då Köln var en hansestad med hundratals krogar,
bryggerier och vinbarer. Besök urgamla källarvalv och njut av den unika atmosfären.
Hör varför bryggarna köpte avhuggna fingrar av bödeln och om man kunde göra
insättningar på Kotzbank vid Alter Markt.

Brauhaustour Altstadt 3
När: Dagligen
Pris: 25 euro
Arrangör:
AE-event
Vad: Efter
den här turen har du lärt känna fyra bryggpubar och deras produkter. Du vet
också vad ölstilarna kölsch och alt har gemensamt, vad en Pittermännche är och var talesättet ”etwas auf dem Kerbholz haben” kommer ifrån. Alla deltagare får ett
dokument med de besökta bryggeriernas historia, anekdoter och en lista över
alla bryggerier som fortfarande existerar. Följande ölställen besöks: Früh am
Dom
, Peters Brauhaus eller Brauhaus Sion, Gaffel Haus am Alter Markt och Bierhaus
an der Salzgass
. Vid önskemål kan andra stopp göras.

Brauhaustour Altstadt 4
När: Varje
lördag
Pris: 22
euro, inklusive tre kölsch och biljett till kollektivtrafiken.
Arrangör: FF Stadtführungen
Vad: På ett
humoristiskt sätt får du veta hur lång tid en bra kölsch tar när malt och humle
saknas samt likheterna mellan kölsch och cannabis och kölsch och Bordeaux. Under
turen får du uppleva den mysiga atmosfären i bryggerierna och veta varför
kölsch gör dig vacker, smart, smal och frisk samt hur öldrickande kan göra ditt
kärleksliv bättre. Kanske hittar du till och med din favoritkölsch under denna
tur?

Brygghustur: Lär dig flytande kölsch!
När:
Torsdagar och lördagar
Pris: 25
euro, inklusive fyra kölsch
Arrangör:
Rent-a-guide
Utgår från: Kreuzblume
vid domens huvudingång.
Vad: På
promenaden genom gamla staden besöker du flera olika bryggerier (till exempel
Früh am Dom, Gaffel Haus med flera). Mellan stoppen får du lära dig mer om
staden och dess bryggerikultur. Få svar på frågor som: Hur har Kölns kypare, Köbes, fått sitt namn? Hur beställer man
en kölsch? Vad är egentligen altbier? Varför tog det så lång tid att bygga Kölnerdomen?

Vissa av
turerna kräver bokning i förhand, så besök gärna arrangörernas webbplatser och
kolla vad som gäller.



Bryggeriet: Badische Staatsbrauerei Rothaus

Bryggerier Posted on 22 juni 2016 15:10

Det grundades som ett
klosterbryggeri av försteabbot Martin Gerbert II i slutet av 1700-talet.
Framgångarna lät inte vänta på sig, men det stora genombrottet kom först för
sextio år sedan.


1791 grundas bryggeriet Rothaus i anslutning till benediktinerklostret
St. Blasien i Grafenhausen. Den första hemvisten är restaurangen Zum Rothen Haus, som funnits sedan
åtminstone 1681. Grafenhausen ligger mitt på handelsrutten mellan Freiburg och
Waldshut, vilket gör att Rothaus erbjuder en perfekt plats för trötta resenärer
att pusta ut på. 1806 övergår ägandet till staten Baden och bryggeriet byter
namn till Grossherzogliche Badische Staatsbrauerei
Rothaus. Ökad efterfrågan gör att bryggeriet måste byggas ut flera gånger,
särskilt när nya marknader öppnas upp efter Tysklands enande 1871. Redan i
mitten av 1890-talet säljs den första flaskan med Rothausöl. Men det är 1956 som
den stora succén är ett faktum, när 33-centilitersflaskan med favoritpilsnern Tannenzäpfle introduceras. Bryggeriet är
i dag ett av Tysklands modernaste, med en omsättning på cirka 83 miljoner euro.

Fyra snabba frågor till PR-chef Jennifer Maurer:

Har ni någon speciell
filosofi?

Bryggeriet ligger mitt i Hochschwarzwald, ett av de vackraste landskapen
i Tyskland. Därför har vi redan från början känt att vi måste bevara miljön. Redan
innan dagens miljötänk blev vanligt, vägde vi in miljöfrågorna i vår
produktion.

Vad är speciellt med
era öl?

Vi använder bara de bästa, handplockade och hållbara
ingredienserna, även om de är dyrare. Vi köper dessa från etablerade
distributörer i Baden-Württemberg och andra omgivande regioner. Det stämmer som
det sägs, att bra öl bara kan göras av de bästa ingredienserna.

Vilket öl är er
bästsäljare eller specialitet?

Den mest kända produkten är vår Rothaus Tannenzäpfle.

Vad har ni för planer
för framtiden?

I år har vi ett speciellt jubileumsöl som heter Schwarzwald Maidle, ett traditionellt,
ofiltrerat öl som bryggs med historiska stilar som förebild. Det bryggs med
anledning av att det är 225 år sedan bryggeriet grundades och sextio år sedan
den första Tannenzäpfle kom. Dessutom
investerar vi mycket i hållbarhet.

Bryggeriets stora genombrott kom 1956 med Tannenzäpfle (foto: trip.me).


Öl i urval

Tannenzäpfle
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,4 %
Beska: 32 IBU

Hefeweizen Zäpfle
Stil: Ljust veteöl
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Beska: 13 IBU

Eiszäpfle
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,6 %
Stamvörtstyrka: 13,4 %
Beska: 25 IBU

Schwarzwald Maidle
Stil: Kellerbier
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Beska: 16 IBU



Nyhetssvep 20 juni

Nyheter Posted on 20 juni 2016 17:48

Cambas
mjölkstout får nytt liv i Österrike

Efter att tidigare ha stött på patrull i Tyskland, har
Camba Bavaria beslutat att ta upp produktionen av sin efterfrågade Milk Stout igen. För att undkomma den
tyska byråkratin har man denna gång valt att brygga ölet i samarbete med
Landbrauhaus Hofstetten i Österrike, varifrån ölet sedan kommer att importeras
till Tyskland. Man har också tvingats byta namn på ölet, från Milk Stout till Sweet Stout. Detta eftersom det, namnet till trots, inte innehåller
mjölk utan mjölksocker (laktos). Alla andra hänvisningar till mjölk har också
tagits bort från etiketten, vilket innebär att en ko har ersatts med en cowboy.

Camba Bavaria har under ett antal år fört en kamp mot
tyska myndigheter för att få tillverka och sälja sin Milk Stout i hemlandet. Enligt det bayerska livsmedelsverket kan en
mjölkstout dock varken klassas som öl eller blanddryck enligt lagen. Tullverket
å sin sida klassar ölet som ”jäst, alkoholhaltig dryck”, vilket innebär att man
måste betala ölskatt för det. Cambas Milk
Stout
var på så sätt både öl och inte öl på samma gång. Resultatet av denna
paradox blev alltså att Camba valde att tillverka ölet utomlands istället.

Cambas bryggare Martin Simion får åka till Österrike och brygga stout (foto: Camba Bavaria).


Ännu ett fantomöl från Bayern

Mer från det alltid lika aktiva Camba Bavaria, som fortsätter att släppa öl i sin
PHNTM-serie. Nummer 3 heter MNRS,
vilket står för Miners Sun Light. Ölet
beskrivs som en grisette, vilket i den tidiga industrialismens Belgien (eller
Vallonien) var gruvarbetarnas svar på böndernas saison. Så mycket mer information
om Cambas grisette har jag inte hittat. Men enligt belgoölens gudfader Jens
Skrubbe
ska en traditionell grisette vara var svag (mellan 3 och 5 procent), lätt
i kroppen, ren, torr och uppfriskande.


Citrussmakande öl från Franken

Martinsbräu i
Marktheidenfeld i Unterfranken lanserar sommarens öl. 04 Lemon Drop är ett kallhumlat,
underjäst öl med såväl Citra som Lemon Drop, två mycket ”citroniga”
humlesorter. Citrontonerna är därför tydliga i såväl doft som smak. I den
sistnämnda återfinns även björnbär, apelsin och peppar. Ölet är i övrigt
ofiltrerat och ganska maltbetonat. Enligt bryggeriet passar det bra till
sommarens fräscha sallader samt fågel- och fiskrätter.

Mycket citron i smak och doft har 04 Lemon Drop (foto: Martinsbräu).


Två nyheter från Thombansen

I Lippstadt
(Nordrhein-Westfalen) hittar vi Brauerei Thombansen. Inför sommarsäsongen
passar bryggeriet på att släppa två nya öl. Det första heter Otto-Ale 2 och är torrhumlat med
humlesorterna Simcoe och Summit. Alkoholhalt: 6,5 procent. Det andra ölet är
ett experimentellt veteöl, som bryggs med citrongräs, apelsiner och deras skal,
koriander och chili. Thom-Kah-Cai har
en alkoholhalt på 7,8 procent och kan kallas för en imperial wit.

Thombansen lanserar två nya öl till sommaren (foto: Brauerei Thombansen).


Lager mot kölsch i
het duell

Torsdagen den 23 juni är det showdown i Filmcasino i
München. Då ställs två av de mest populära tyska ölstilarna mot varandra i en
het duell: Helles (ljus lager) mot
kölsch! Totalt elva öl har valts ut för att blindtestas och betygssättas av
besökarna under Das bestes Bier der Welt. I ena ringhörnan står Augustiner
Hell
, Giesinger Erhellung, Hacker-Pschorr Hell, Löwenbräu Urtyp, Tegernseer Hell och outsidern San
Miguel
. De ställs mot Kölns finest i form av Früh Kölsch, Gaffel Kölsch,
Mühlen Kölsch, Reissdorf Kölsch och Zunft
Kölsch
. Förutom denna heta fajt, bjuds det på god mat, underhållning och
efterfest. Må bästa öl vinna!



« FöregåendeNästa »