Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 13 maj

Nyheter Posted on 13 maj 2016 18:37

Ny öldrottning i
Bayern

Sabine-Anna Ullrich från Bürgstadt i Unterfranken är Bayerns
nya öldrottning (Bayrischen Bierkönigin). Den 22-åriga sjuksköterskan besegrade
sina rivaler under gårdagens final i München. Efter tre veckors webbröstning
låg Ullrich tvåa inför finalen. När även juryns röster räknats hade hon dock
passerat ledaren och kunde därmed överta kronan från regerande drottning
Marlene Speck. Det ursprungliga startfältet bestod av 120 kandidater, som till
finalen hade reducerats till sju. Den nya drottningens uppgift blir att under
ett år representera bayersk ölkultur i såväl Tyskland som utomlands.

Sabine-Anna Ullrich, Bayerns nya öldrottning (foto: Bayrischen Brauerbund e.V.).


Bayerska
bryggarförbundet byter boss

Georg Schneider valdes under torsdagen enhälligt till ny
president för det bayerska bryggarförbundet, Bayerischer Brauerbund. Han ersätter därmed Friedrich Düll, som haft posten i fem år. Till
vardags är Georg Schneider vd för klassiska Schneider Weisse i Kelheim. Han har
varit en del av bryggarförbundets ledning i tio år och var länge Bayerns
representant i samarbetsorganisationen Brewers of Europe. Sedan 2005 är han
även ordförande för arbetsgruppen för medelstora privatbryggerier inom det
tyska bryggarförbundet, Deutschen Brauer-Bund. Övriga i den nya styrelsen är Michael Möller,
Staatliches Hofbräuhaus München, Karl-Heinz Pritzl, Kauzen-Bräu, Georg
Reichert, Gräfliche Brauerei Arco-Valley, Bernhard Sailer, Hofbräuhaus
Traunstein
och Andreas Steinfatt, Hacker-Pschorr-Bräu.

Georg Schneider är ny president i bayerska bryggarförbundet (foto: Bayrischen Brauerbund e.V.).

Samarbete i Freiburg
Johannes Gothe är bryggmästare på Martin’s Bräu i Freiburg.
Tillsammans med Braukollektiv från samma stad har han tagit fram receptet till
samarbetsölet Brown Ale. Inte mindre
än sex olika maltsorter har använts tillsammans med de engelska humlesorterna
Target och Brewers Gold. Resultatet blir ett traditionellt engelskt öl i modern
Freiburg-tappning. Alkoholhalt 5 procent, stamvörtstyrka 13,1 procent.


König Pilsener hyllar
grundaren

I ett försök att vända minskad försäljning och vinna nya
kundgrupper, skapar König Pilsener ett nytt ölmärke. Th. König Brauwerke är en
hyllning till Theodor König, som grundade bryggeriet i Duisburg 1858. Första ölet
som släpps under det nya märket heter Zwickl,
en kellerbier som inspirerats av den bryggarkunskap som Theodor samlade på sig
under sina resor. Alkoholhalten ligger på 5,3 procent och stamvörtstyrkan på
12,8 procent. Beskan landar på 20 IBU. Detta öl kan ses som en ny inriktning
för König Pilsener, som annars mest är kända för att göra vad som i Tyskland
kallas TV-öl (Fernsehbier).

König-Brauereis vd Guido Christiani, utvecklingschefen
Tom Pauwels och bryggmästare Horst-Jürgen Soja presenterar nya Th. König (foto: obs/Th. König/König-Brauerei).

Nytt specialöl från
Nürnberg
Schanzenbräu lanserar ett nytt specialöl med namnet Roter Bock. Detta bocköl har en
alkoholhalt på 7 procent och en stamvörtstyrka på 17 procent. Ölet släpps på
flaska i bryggeriets egen lagerbutik och på fat på utvalda restauranger. Det
görs dock endast i begränsad upplaga, så när det är slut så är det slut.

Roter Bock, nytt specialöl från Schanzenbräu (foto: Schanzenbräu).



Bryggeriet: Gampertbräu

Bryggerier Posted on 11 maj 2016 17:45

Gampertbräu är det äldsta bryggeriet i Weissenbrunn i
Oberfranken – och faktiskt ett av de äldsta i hela Bayern. För ett par år sedan
firade man 500-årsjubileum. Dagens ägarfamilj har drivit bryggeriet i drygt 400
av dessa år.

Det äldsta dokument där bryggeriet nämns är
från 1514. Det var den 13 oktober det året som Fritz Zollstab fick rättigheter
att brygga öl i Weissenbrunn. 1614 togs bryggrättigheter och
utskänkningstillstånd över av familjen Gampert, som drivit bryggeriet sedan
dess. I dag heter dock familjen Höfner, eftersom mamman till dagens ägare
tvingades byta efternamn när hon gifte sig. Sedan 1990-talet drivs bryggeriet
av Christian Höfner, som 2012 fick sällskap av sin syster Anette. Bryggeriet
har alltid försökt ligga före sin tid och producerar i dag 80 000
hektoliter öl årligen.

Fyra snabba frågor till Anette Höfner:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vi fokuserar på regionalitet, både när det
gäller råvaror och försäljning. Vi köper korn från gårdar i närheten, humle
från Spalt, använder vatten från egna brunnar och vår egen jäststam. Fram till
nu har vi koncentrerat vår försäljning till Oberfranken och södra Thüringen,
det vill säga en radie på cirka 100 kilometer.

Vad är speciellt med er öl?
Som ett av få bryggerier gör vi fortfarande
vår egen malt. Vi använder också bara humle från Bayern och vatten från våra
egna brunnar. Självklart blir våra öl även speciella tack vare våra särskilda recept
och vår skickliga och välutbildade personal.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Bästsäljare är vår Förster-Pils, en fränkisk pilsner med markerad humlesmak. I samband
med vårt 500-årsjubileum tog vi fram Jubiläums-Trunk,
ett aromatiskt specialöl med kraftig kropp, rund beska och bärnstensskimrande
färg.

Vad har ni för planer för framtiden?
För närvarande planerar vi inte för några nya
öl.

Christian Höfner har drivit bryggeriet sedan 1990-talet (foto: franken-bierland.de).

Öl i urval

Förster-Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %

Förster-Gold
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,5 %

Förster-Dunkel
Stil: Mörk lager/Dunkel
Alkoholhalt: 5,5 %

Förster-Hell
Stil: Helles
Alkoholhalt: 4,4 %

Förster-Märzen
Stil: Oktoberfest/Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %

Förster-Weisse
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,4 %

Förster-Weisse Dunkel
Stil: Dunkelweizen
Alkoholhalt: 5,4 %

Förster Jubiläums-Trunk
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %



Nyhetssvep 9 maj

Nyheter Posted on 9 maj 2016 18:42

Karmeliten i amerikanskt
samarbete

Bryggmästare Thomas Eichenseher från Karmeliten Brauerei var
nyligen i St. Louis för att brygga öl med Urban Chestnut Brewing Co. Resultatet
blev Xaver – en traditionell,
kopparfärgad weissbier. Alkoholhalten ligger på 5,8 procent, stamvörtstyrkan på
14 procent och beskan på 14 IBU. Hersbrucker-malt tillsammans med vete-,
Münchener-, pilsner- och karamellmalt skapar en fruktighet med nötiga toner.
Tillsatsen av ny vört i jästtanken ger kolsyran en extra skjuts. Detta är det
första ölet i en serie samarbeten mellan Karmeliten och Urban Chestnut.

Bryggmästare Eichenseher har varit i USA (foto: Karmeliten Brauerei).

Franziskaner släpper källaröl
Franziskaner Bräu i München tillhör de klassiska weissbier-bryggerierna.
Men när de nu kommer med ett nytt öl är det inte vete det handlar om. Istället
har man tagit upp en annan av de klassiska tyska ölstilarna – kellerbier. Ölet
är bryggt med humle från Hallertau och helt i enlighet med den tyska
renhetslagen Reinheitsgebot. Som en
äkta kellerbier är den ofiltrerad och har därför alla smak- och doftämnen
intakta. Det vitaminrika jästinnehållet ger en mjuk och lite kryddig smak.
Kolsyrehalten har reducerats för en bättre munkänsla och ökad drickbarhet.

Kellerbier, nyhet från Franziskaner i München (foto: Spaten-Franziskaner-Bräu).

Sommaren kommer med
Hirschbräu

Hirschbräu i Sonthofen, Bayern, släpper den nya Sommerlager kommande fredag. Det är en
ljus, ofiltrerad lager på 5,7 procent alkohol. Ölet är bryggt i enlighet med Reinheitsgebot, med vatten från Allgäu
och malt från bayerska åkrar. I smaken återfinns citrusfrukter i kombination
med en kraftig beska. Enligt bryggeriet är detta en idealisk törstsläckare, som
bara finns under en begränsad tid – sommaren.

Sommar i en flaska (foto: Hirschbräu).


Pilsner från frökenbryggeri

På paradgatan Kurfürstendamm i Berlin är Brauatelier Fräulein
Brauer
baserat. I mitten av nästa vecka släpper de sin Goldelse Pilsener Imperial på flaska. Det är en gyllene brygd, som
trots sina 6,9 procent alkohol är härligt uppfriskande. Stamvörtstyrkan landar
på 15,9 procent och beskan på 33 IBU.



Många tyska vinnare i ölets världsmästerskap

Utmärkelser Posted on 7 maj 2016 16:26

För elfte gången har amerikanska The Brewers Association delat ut priser i World Beer Cup. Över 200 domare har utsett guld-, silver- och bronsmedaljörer i över nittio olika stilkategorier.

Många priser delades ut under World Beer Cup (foto: Brewers Association).

Totalt delades det ut sjutton priser till följande tyska bryggerier:

Pris Ölnamn Bryggeri
(ort)
Kategori
Silver Ulmer
Hexensud
Familienbrauerei
Bauhöfer (Renchen)
Kellerbier/Zwickel
Brons Saalfelder
Premium
Bürgerliches
Brauhaus (Saalfeld)
Tysk pilsner
Guld Löwenbräu
Original
Löwenbräu
(München)
Münchener helles
Silver Aktien Hell ABK
Betriebsgesellschaft der Aktienbrauerei (Kaufbeuren)
Münchener helles
Guld Festbier Müllerbräu
(Pfaffenhofen)
Dortmunder/Export
eller tysk oktoberfestöl
Silver Eder’s Export Eder &
Heylands Brauerei (Grossostheim)
Dortmunder/Export
eller tysk oktoberfestöl
Brons Ur-Saalfelder Bürgerliches
Brauhaus (Saalfeld)
Tysk märzen
Brons Engel Bock
Dunkel
Biermanufaktur
Engel (Crailsheim)
Tysk bock eller
maibock
Brons ATOR 20 Brauhaus Riegele
(Augsburg)
Tysk dubbelbock
eller eisbock
Brons Original
Ritterguts Gose
Ritterguts
Gose (Borna)
Tysk suröl
Silver Weihenstephaner
Hefeweissbier
Bayerische
Staatsbrauerei Weihenstephan (Freising)
Sydtysk hefeweizen
Brons Franziskaner
Weissbier Royal
Spaten-Franziskaner-Bräu
(München)
Tysk veteöl
Guld Weihenstephaner
Kristallweissbier
Bayerische
Staatsbrauerei Weihenstephan (Freising)
Tysk veteöl
Silver Plank
Original Hefeweizen
Brauerei
Michael Plank (Laaber)
Tysk veteöl
Brons Ladenburger
Weizenbock Hell
Brauerei
Ladenburger (Neuler)
Sydtysk vetebock
Guld Plank Heller
Weizenbock
Brauerei
Michael Plank (Laaber)
Sydtysk vetebock
Silver Plank Dunkler
Weizenbock
Brauerei
Michael Plank (Laaber)
Sydtysk vetebock

Glada vinnare från Brauerei Michael Plank (foto: Brewers Association).

World Beer Cup
har anordnats vartannat år sedan 1996. Tävlingen grundades för att uppmärksamma konsten och vetenskapen bakom ölbryggning samt öka medvetenheten och kunskapen om olika ölstilar. Tävlingen ses som den mest prestigefulla i världen och kallas ibland för öltävlingarnas olympiska spel.

The Brewers Association har i dag mer än 3 000 amerikanska bryggerier som medlemmar. Under sina vingar samlar man även 46 000 hemmabryggare i American Homebrewers Association samt andra aktörer inom ölbranschen.



Brauhaus Riegele tar över Monks

Festivaler Posted on 6 maj 2016 14:57

Med start den 14 maj är det tap takeover med Brauhaus RiegeleMonks
Café
på Wallingatan i Stockholm. Första dagen kommer även bryggmästare Frank
Müller att finnas på plats i egen hög person.


Dessa öl kommer att serveras:
Commerzienrat Privat (5,2 %)
Augsburger Herrenpils (4,7 %)
Aechtes Dunkel (4,9 %)
Sebastian Riegele’s Weisse (5 %)
Feines Urhell (4,7 %)
Kellerbier (5,2 %)
Augustus
Weizendoppelbock
(8 %)
Alte Weisse (5 %)
Speziator
Heller Doppelbock (7,5 %)
Speziator Dunkel
(7,5 %)
Lauterbacher
Hefe Weisse (5,3 %), bryggt för Privatbrauerei
Lauterbach

Bayerische Hiasl
(5,7 %), bryggt för Privatbrauerei Lauterbach
Alkoholfritt öl

Bryggmästare Frank Müller medverkar den 14 maj (foto: wanted.de).

Brauhaus Riegele bildades i
Augsburg 1884, då Sebastian Riegele köpte bryggeriet Zum Goldenen Ross, med anor från 1386. Med sina 200 000
hektoliter är Riegele i dag det största privatägda bryggeriet i Augsburg. Bryggeriet
är helt familjeägt, har ett hundratal anställda och omsätter cirka arton
miljoner euro.



Bryggeriet: Alpirsbacher Klosterbräu

Bryggerier Posted on 4 maj 2016 18:40

Mitt bland Schwarzwalds gröna skogar och kullar ligger Alpirsbach. Här brygger den fjärde generationen Glauner öl, något familjen gjort sedan 1880. Det kan vi tacka järnvägen för.

Redan 1877 bestämde sig Gottfried Glauner för att ge det nedlagda bryggeriet i Alpirsbacher nytt liv. Han förstod att den kommande järnvägslinjen skulle ge staden fler besökare och att dessa säkert ville ha gott öl att dricka. Sonen Karl Albert skickades iväg till Weihenstephan för att lära sig hantverket. När han kom tillbaka som färdig bryggmästare 1880 tog han sig an uppdraget att brygga ”det bästa ölet i när och fjärran”. På den vägen kom det sig att Alpirsbacher Klosterbräu fortsatte den lokala bryggartradition som benediktinmunkar startade när de bodde i stadens kloster 1095-1534.

Fyra snabba frågor till John Hartmut på bryggeriets marknadsavdelning:

Har ni någon speciell filosofi?
Vårt fokus ligger på den regionala marknaden; ungefär hälften av vår försäljning sker inom en radie på femton mil från bryggeriet. Vi har nitton öl i vårt sortiment, några säsongsöl och ett specialöl (”craft beer”). Det var det första specialölet i Tyskland, men bryggs helt i enlighet med den tyska renhetslagen, Reinheitsgebot. Vår filosofi är att göra riktiga öl, genom att använda bra råvaror och med välutbildad och professionell personal på alla positioner.

Vad är speciellt med era öl?
Vi har tillgång till eget vatten från källor och andra vattentäkter i ett närbeläget skogsområde, vilket gör oss oberoende. Genom det geografiska läget har vi en mycket hög vattenkvalitet och väldigt mjukt vatten, vilket är perfekt för att brygga ljus lager och pilsner. På våra etiketter skriver vi att ölet är ”bryggt med det berömda bryggarvattnet från Schwarzwald”. Vi använder endast hela humlekottar i våra öl, inget humleextrakt! Det kan vi göra eftersom vi har ett humlefilter och en speciell filtreringskonstruktion i bryggeriet. Dessutom använder vi bara vår egen jäststam; ursprungsjästen finns förvarad i en jästbank.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår bästsäljare heter Spezial och utgör ungefär femtio procent av vår produktion. Det är en ljus, gyllenfärgad lager med hundra procent kornmalt. Vi har även specialölet Ambrosius, som säljs i 75-centilitersflaska. Endast 20 000 flaskor tillverkas varje år. Hållbarhetstiden i oöppnad flaska är sju år och ölet passar bra som aperitif.

Vad har ni för planer för framtiden?
För tillfället finns inga planer på några nya öl, men det däremot på ny utrustning. En sak vi jobbar på är att själva kunna reducera alkoholen i våra alkoholfria öl. Öl med låg alkoholhalt blir alltmer populära, men som det är nu måste vi göra alkoholreduceringen hos andra bryggerier. Vi vill helst kunna göra detta själva, eftersom det är bättre att ha allt under egen kontroll. Dessutom försöker vi hela tiden förbättra organisationen och kanske få fler nationella och internationella kunder.


Ambrosius görs endast i begränsad upplaga (foto: Alpirsbacher Klosterbräu).

Öl i urval

Spezial
Stil: Underjäst klosteröl
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12 %

Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11 %

Kleiner Mönch
Stil: Underjäst mildbier
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12 %

Kloster Zwickel
Stil: Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12 %

Kloster Starkbier
Stil: Bocköl
Alkoholhalt: 7,3 %
Stamvörtstyrka: 16 %

Ambrosius
Stil: Överjäst klosteröl
Alkoholhalt: 7,7 %
Stamvörtstyrka: 18 %

Klosterstoff
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,9 %
Stamvörtstyrka: 13 %

Klosterweisse
Stil: Bärnstensfärgad weissbier
Alkoholhalt: 5,7 %
Stamvörtstyrka: 12 %

Weizen Hefe Hell
Stil: Ljus weissbier
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12 %



Nyhetssvep 2 maj

Nyheter Posted on 2 maj 2016 18:03

Brlo får tillfälligt
hem i Berlin

Hantverksbryggarna Brlo skapar en egen borg i Berlin. Lagom
till sommarsäsongen öppnar man sitt Brlo Brwhouse vid Gleisdreieck i stadsdelen
Kreuzberg. Platsen kommer att husera bryggeri, bar, restaurang och ölträdgård. Totalt
kan besökarna välja mellan tjugo ölkranar med såväl Brlos egna öl som roterande
gästfat från lokala och internationella bryggerier. Brlos nya hem kommer dock
endast finnas temporärt. Hela anläggningen är nämligen mobil, uppbyggd av
fraktcointainrar som bland annat inrymmer ett tjugo hektoliters bryggverk från
Braukon. Exakt när Brwhouse öppnar är inte helt klart. Ölträdgården kommer dock
att vara öppen redan till att fotbolls-EM startar i juni.

Brlo startade sin verksamhet 2014 och ägnar sig endast åt småskalig öltillverkning. Man har bland annat gjort sig kända för att för varje såld flaska donera
en slant till olika ideella organisationer.

Så här kommer Brlo Brwhouse se ut (foto: Graft arkitektbyrå).

Norsk-tyskt samarbete
Berlin har många aktiva småbryggerier. I dag åkte bryggare
från Heidenpeters till Norge för att brygga öl tillsammans med Lervig
Aktiebryggeri
i Stavanger. Än så länge är det hemligt vad resultatet kommer att
bli. Men bryggerierna avslöjar så mycket som att det blir såväl surt som
fruktigt, kryddigt och salt. Heidenpeters är ett av de mer produktiva småbryggerierna
i Tyskland och har på senare tid bland annat släppt en ale med hallon och en
saison med apelsinskal.

Heidenpeters och Lervig kokar ihop något tillsammans (foto: Heidenpeters).

Lemke släpper
fatlagrad stout

Ännu mer från Berlin. Bryggeriet Lemke har låtit sin Imperial Stout mogna i ett halvår på franska
ekfat som tidigare innehållit tequila och bourbon. Därefter har man blandat den
med sin Imperial IPA. Resultatet blir
en ny, maffig imperial stout med en alkoholhalt på hela 11 procent.
Stamvörtstyrkan landar på 29 procent och beskan på 70 IBU. Pilsnermalt har
använts tillsammans med Münchener, Caraaroma och Carafa. Humlen är Taurus. Ölet
finns tillgängligt i begränsad upplaga i Lemkes webbshop.

Basen utgörs av Lemkes Imperial Stout (foto: Private Braugasthöfe).



Välkomna sköna maj med en ur-bock

Systembolaget Posted on 29 april 2016 18:45

Nästa fredag är det
åter dags för nyhetssläpp i små partier på Systembolaget. Bland annat får vi
stifta bekantskap med ett våröl från bockarnas hemstad.

Einbecker Brauhaus har anor från medeltiden (foto: Einbecker Brauhaus).

Bockölen har sitt ursprung i staden Einbeck i närheten av
Hannover. Därifrån kommer också Einbecker
Mai-Ur-Bock
, ett öl med en kraftig smak, bra beska och en uppfriskande
vårfräschör. Fredagen den 6 maj släpper Systembolaget 15 552 stycken 33-centilitersflaskor
av denna säsongsbrygd. Priset är 18,90 kronor styck.

I Tyskland bryggs Maibock för att välkomna våren
och dricks ofta i samband med de vårfestivaler som anordnas runt om i landet.
Maibock är något ljusare än andra bocköl och bryggs i regel med aningen mer
humle. Precis som andra bocköl har Maibock en mer påtaglig alkoholton.

Ett vanligt bocköl har en stamvörtstyrka på minst sexton procent,
vilket även gäller Maibock. Men varför heter det egentligen bocköl? Jo, det
lär komma från en bryggmästare från Einbeck, som lockades till München för att
brygga ölet där. Ölet var känt under namnet ”Ainpöckische Bier”, vilket
på bayersk dialekt uttalades ”Oanpock”, som senare blev ”Bockbier”.

Einbecker Mai-Ur-Bock dyker upp på Systemet den 6 maj (foto: Einbecker Brauhaus).

Ölbryggning i Einbeck har anor från medeltiden,
då det fanns 700 bryggmästare i staden och alla medborgare hade rätt att brygga
öl. Einbecker själva anger 1378 som sitt startår. Det baseras på ett kvitto man
hittat från den 28 april det året, då två ton Einbeckeröl såldes till staden
Celle. Det är dock först 1794 som Einbecker Brauhaus grundas, som ett gemensamt
brygghus i staden. Dagens aktiebolag bildades 1967 och man är i dag det enda
bryggeriet i Einbeck.

Fakta Einbecker
Mai-Ur-Bock

Alkoholhalt:
6,5
%
Stamvörtstyrka: 16,2 %
Beska: 29 IBU
Färg: Brungul
Producent:
Einbecker Brauhaus
Leverantör:
Wicked Wine Sweden
Jämförpris
på Systembolaget: 57,27 kr/l



« FöregåendeNästa »