Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggeriet: Martin’s Bräu

Bryggerier Posted on 20 maj 2016 18:28

I hjärtat av Freiburg
ligger stadens första bryggeripub. Martin’s Bräu öppnade 1989 och bjuder
besökarna på klassisk tysk husmanskost, förutom den egenbryggda ölen förstås.


Den första öl som bryggdes hos Martin’s Bräu 1989 var föga
oväntat en pilsner. Då som nu bryggs ölen i en tusenliters kopparpanna från
Kaspar Schulz. Bryggeriutrustningen har för övrigt varit densamma i alla år,
bortsett från att vissa tekniska uppgraderingar har gjorts mellan varven.
Antalet ölstilar har också utvecklats genom åren. Från den ursprungliga
pilsnern, brygger man nu allt från IPA till stout. I den tillhörande
restaurangen med mysig inredning kan upp till 200 personer njuta av vällagad,
rustik mat. På sommaren öppnar man även upp den stora terrassen.

Fyra snabba frågor
till restaurangchef Peter Schulz:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vår bryggmästare brygger endast naturliga öl i enlighet med
den tyska renhetslagen. De är alltid ofiltrerade och opastöriserade, vilket gör
dem naturligt grumliga. Förra året började vi dessutom med ”craft beer”, något
vi fortsätter att utveckla. I år har vi sex craftöl i sortimentet, vilket vi
vill öka till tolv under 2017.

Vad är speciellt med
era öl?

Kärlek och hängivenhet till produkten och att ölen säljs
exklusivt i restaurangen.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Med råge pilsnern! Det ligger i den tyska dryckeskulturen att
föredra det vi kallar karaktärsöl (Charakterbiere),
det vill säga öl med viss humleton. Annars har även Dunkles Export och Hefeweizen
stark ställning i utbudet. Varannan månad tar vi även fram ett nytt craftöl!

Vad har ni för planer för framtiden?
I planerna för 2016 finns ljust bocköl, rököl, brown ale, Saphirlager,
oktoberfestöl och julöl. För 2017 planerar vi IPA, stout, amber lager, Saphirlager,
ljust bocköl, kallhumlad weissbier och flera andra som ännu inte är bestämda.

Fotnot: Den
amerikanska definitionen av ”craft beer” kan inte direkt tillämpas i Tyskland.
Här används begreppet huvudsakligen om nya, ur tysk synvinkel icke-traditionella
öl, inspirerade av främst USA, men även Belgien och Storbritannien

Martin’s Bräus trevliga bryggeripub (foto: Martin’s Bräu).

Öl i urval

Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,5 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %

Dunkel Export
Stil: Dunkel (mörk lager)
Alkoholhalt: 5,2 %

Hefeweizen
Stil: Ofiltrerad veteöl
Alkoholhalt: 5,5 %

Rauchbier
Stil: Rököl
Alkoholhalt: 5,2 %



Nyhetssvep 18 maj

Nyheter Posted on 18 maj 2016 18:16

Kölsch för
att fira Reinheitsgebot

Trodde ni att det var slut med jubileumsöl till Reinheitsgebots 500-årsjubileum? Då får
ni tänka om! Nu kommer nämligen Gaffel Kölsch med ytterligare ett bidrag till
firandet. FAB4 är en pale ale som
bryggmästare Reiner Radke använt fyra humlesorter till. Lemondrop, Galaxy,
Chinook och Perle ger fruktiga och gräsiga smaker. Korn- och karamellmalt
bidrar till den fina bärnstensfärgen. Alkoholhalten är 5,8 procent och
stamvörtstyrkan 13 procent. Självklart är ölet bryggt helt i enlighet med den
tyska renhetslagen. Det säljs på 75-centilitersflaskor i 1 516 exemplar
och är endast tillgängligt på Gaffel am Dom i Köln, Gaffel am Bock i Bergisch
Gladbach och i Gaffels webbshop.

FAB4 släpps endast i 1 516 flaskor (foto: Gaffel Kölsch).

Nytt öl i
Cambas PHNTM-serie
Varje månad presenterar Camba Bavaria ett nytt öl i begränsad
upplaga i sin PHNTM-serie. Maj månads öl heter HCMT, vilket står för Helmut’s
Comet IPA
. Det är helt enkelt en india pale ale bryggd på Comet-humle. Receptet
kommer ursprungligen från Helmut Weber, vinnare av Cambas hobbybryggartävling
förra året. Bryggmästare Ferdinand Weingarten och bryggare Sabine Thaler har förfinat
det och skapat en gyllene öl på 6,9 procent alkohol och 16,5 procent
stamvörtstyrka. I doften anas citrongräs och vilda bär, som även återkommer i
smaken. PHNTM-serien beskrivs som en kreativ lekplats för bryggmästaren, som
verkligen tillåts släppa loss. Det första ölet i serien hette RHGB och släpptes
i april som en hyllning till den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). Dessa öl tappas bara en gång på flaska och när dessa
är slut är ölen borta för alltid.

Sabine Thaler, Ferdinand Weingarten och Helmut Weber har ett öl ihop (foto: Camba Bavaria).


Inspirerade
av kanariefåglar

Glückauf Biere i Gersdorf, Sachsen, har gått tillbaka till regionens
gamla gruvindustri i skapandet av sitt nya öl Bubi Helles. De färgglada flaskorna pryds av kanariefåglar, som i
hundratals år offrade sina liv för gruvarbetarnas säkerhet och blev en symbol
för gruvnäringen. För att hedra denna lojala medarbetare i gruvans mörker, har
Glückauf skapat ett ljust öl enligt ett över hundra år gammalt recept – ett
recept som alltså fanns redan under gruvbrytningens storhetstid. Alkoholhalten
ligger på 5 procent och stamvörtstyrkan på 11,5 procent.

Som om detta inte vore nog, så bjuder Glückauf dessutom in till
bryggerifest den 4 juni. Bryggerivisningar, mat, musik och aktiviteter för
barnen blir det från klockan 15.00.

Glückauf Bieres vd Astrid Peiker visar upp Bubi Helles (foto: blick.de).


Hantverksfest
i Freising

Apropå ölfester. Den 28-29 maj är det Hopfen & Malz Craftbeerfest i Freising. Detta är den första ”craft
beer”-festivalen i centrala Freising. Det kommer att gå att prova mer än
trettio ölsorter, som alla visar upp mångfalden av stilar, kultur och nya
trender. Med ”craft beer” menar arrangörerna hantverksmässigt producerad öl,
som utmärker sig genom högkvalitativa ingredienser, okonventionella smaker och
återupplivande av gamla bryggartraditioner. Tradition och utveckling står inte
i motsats till varandra för ”craft beer”-bryggare, snarare tvärtom. Traditionell
ölbryggning har en historia som inte bara ska bevaras, utan även utvecklas och
föras vidare. Men att alltid berätta samma historia skulle vara tråkigt.


Gyllene pris till
Brauhaus Faust

I torsdags höll den bayerska ölbranschen stor fest- och galadag i
München. Inte bara korades en ny öldrottning, det delades även ut priser.
Brauhaus Faust i Miltenberg fick ta emot priset ”Gyllene ölidén”(Goldenen Bieridee). I motiveringen står
det bland annat att bryggeriet är en galjonsfigur inom fränkisk ölkultur.
Brauhaus Faust har på många sätt arbetat för lokalsamhället och betyder mycket
för regionen, så väl när det gäller miljö som socialt, kulturellt och ekonomiskt.
Det finns en stark koppling mellan staden Miltenberg och bryggeriet, och människor
i regionen Churfranken och Rhein-Main identifierar sig mycket och gärna med
”sitt” bryggeri.

Brauhaus Faust tar emot priset Gyllene Ölidén (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.)


Honungsöl
från Lahnstein

Lahnsteiner Brauerei släpper en ny version av sitt Honigbier. Alkoholhalten hamnar på
stadiga 11,7 procent, vilket dock är lägre än tidigare versioner. Ölet har jäst
med äkta honung från Rhein-Lahn-Kreis i delstaten Rheinland-Pfalz.
Redan de gamla germanerna var kända för sitt honungsöl, som var överjäst och
naturligt grumligt. Drycken innehåller såväl humle som kornmalt och skulle i Sverige
kanske kallas mölska, ölmjöd eller maltmjöd.



Festivaltätt i månadsskiftet

Festivaler Posted on 16 maj 2016 19:11

I Tyskland tycker man
om sitt öl och att anordna festivaler. Slutet av maj och början av juni bjuder
på många möjligheter för den som vill hylla den gyllene drycken.

Schneider bjuder in
till Weissbierfest

Volksfestplatz i Kelheim är platsen att vara på den 25 maj.
Då anordnar Schneider Weisse sin Weissbierfest
med många roligheter. Öltält och levande musik med partybandet Shark är bara
något av det som bjuds. På med dirndl och lederhosen och kom, lyder uppmaningen
från arrangören.

Den 25 maj går det att festa loss i Kelheim (foto: kelheim.de).

Frankens öl i fokus

Den 25 till 29 maj är det Franken för hela slanten i
Nürnberg. Under Fränkisches Bierfest serverar
ett fyrtiotal bryggerier mer än hundra olika öl i vad som kallas Europas
längsta ölträdgård. Årets fest blir något extra med anledning av
500-årsjubileet av den tyska renhetslagen, Reinheitsgebot.
Det hela inleds med en procession från stora torget till festplatsen runt det
historiska slottet. Där slår Bayerns finansminister Markus Söder och Nürnbergs
borgmästare Christian Vogel tappen ur den första tunnan och festligheterna kan börja.
Festivalen till ära har ett speciellt festivalöl bryggts utifrån ett flera
hundra år gammalt recept.

En ögonblicksbild från förra årets festival i Nürnberg (foto: Fränkisches Bierfest).

Ölkultur i Köln
Små och oberoende nationella och internationella bryggerier möts
under Festival der Bierkulturen i
Köln den 28-29 maj. Bürgerzentrum i Ehrenfeld är platsen för det årliga
arrangemanget, som har mottot ”Traditionella och innovativa specialöl, även bortom
Reinheitsgebot och kölsch-konvention”.
Målet är ett livligt utbyte mellan bryggare och ölälskare. Inträde: 9 euro.

Peter Esser är en av festivalens grundare (foto: koeln.de/Fabian Radix).

Bayerns
huvudstad bjuder på h
antverksöl
München är inte bara Oktoberfest. Den 3-4 juni anordnas
också Craft Beer Fest i staden. Med ”craft
beer” menas här den stora variationen av ölstilar, som bryggs av handplockade
ingredienser av högsta kvalitet med kreativa recept och mycket manuellt arbete.
Med andra ord, raka motsatsen till det som de stora ölindustrierna pumpar ut. I
centrum står kärleken till produkten. Bland de deltagande bryggerierna märks
Camba Bavaria, Crew Republic, Giesinger Bräu och And Union. Platsen är Gaszählerwerkstatt
och inträdet ligger på 10 euro.

And Union är ett av bryggerierna som kommer (foto: Craft Beer Fest Munich).

Tre gånger 4 juni
Den som inte är i München den fjärde juni kan välja på tre
andra evenemang:
· Hirschbräu i Sonthofen anordnar Brauereifest. Klockan 11.00 till 23.00
firas Reinheitsgebot under festliga
former.
·
I Straubing är det Bierconvent hos Karmeliten Brauerei. Provsmaka utvalda klosteröl
under ledning av en ölsommelier. Food trucks serverar mat, som med fördel kan
paras med Karmelitenöl. Tiden är 16.00 till 21.00.
·
Hirschauer Schlossbrauerei i Hirschau bjuder in
till bryggerifestival med öppet hus. I samband med detta passar man på att fira
invigningen av sitt nya brygghus samt Reinheitsgebots
500-årsjubileum. Mat, musik, ölbacksklättrartävling och mycket mer står på
programmet.



Nyhetssvep 13 maj

Nyheter Posted on 13 maj 2016 18:37

Ny öldrottning i
Bayern

Sabine-Anna Ullrich från Bürgstadt i Unterfranken är Bayerns
nya öldrottning (Bayrischen Bierkönigin). Den 22-åriga sjuksköterskan besegrade
sina rivaler under gårdagens final i München. Efter tre veckors webbröstning
låg Ullrich tvåa inför finalen. När även juryns röster räknats hade hon dock
passerat ledaren och kunde därmed överta kronan från regerande drottning
Marlene Speck. Det ursprungliga startfältet bestod av 120 kandidater, som till
finalen hade reducerats till sju. Den nya drottningens uppgift blir att under
ett år representera bayersk ölkultur i såväl Tyskland som utomlands.

Sabine-Anna Ullrich, Bayerns nya öldrottning (foto: Bayrischen Brauerbund e.V.).


Bayerska
bryggarförbundet byter boss

Georg Schneider valdes under torsdagen enhälligt till ny
president för det bayerska bryggarförbundet, Bayerischer Brauerbund. Han ersätter därmed Friedrich Düll, som haft posten i fem år. Till
vardags är Georg Schneider vd för klassiska Schneider Weisse i Kelheim. Han har
varit en del av bryggarförbundets ledning i tio år och var länge Bayerns
representant i samarbetsorganisationen Brewers of Europe. Sedan 2005 är han
även ordförande för arbetsgruppen för medelstora privatbryggerier inom det
tyska bryggarförbundet, Deutschen Brauer-Bund. Övriga i den nya styrelsen är Michael Möller,
Staatliches Hofbräuhaus München, Karl-Heinz Pritzl, Kauzen-Bräu, Georg
Reichert, Gräfliche Brauerei Arco-Valley, Bernhard Sailer, Hofbräuhaus
Traunstein
och Andreas Steinfatt, Hacker-Pschorr-Bräu.

Georg Schneider är ny president i bayerska bryggarförbundet (foto: Bayrischen Brauerbund e.V.).

Samarbete i Freiburg
Johannes Gothe är bryggmästare på Martin’s Bräu i Freiburg.
Tillsammans med Braukollektiv från samma stad har han tagit fram receptet till
samarbetsölet Brown Ale. Inte mindre
än sex olika maltsorter har använts tillsammans med de engelska humlesorterna
Target och Brewers Gold. Resultatet blir ett traditionellt engelskt öl i modern
Freiburg-tappning. Alkoholhalt 5 procent, stamvörtstyrka 13,1 procent.


König Pilsener hyllar
grundaren

I ett försök att vända minskad försäljning och vinna nya
kundgrupper, skapar König Pilsener ett nytt ölmärke. Th. König Brauwerke är en
hyllning till Theodor König, som grundade bryggeriet i Duisburg 1858. Första ölet
som släpps under det nya märket heter Zwickl,
en kellerbier som inspirerats av den bryggarkunskap som Theodor samlade på sig
under sina resor. Alkoholhalten ligger på 5,3 procent och stamvörtstyrkan på
12,8 procent. Beskan landar på 20 IBU. Detta öl kan ses som en ny inriktning
för König Pilsener, som annars mest är kända för att göra vad som i Tyskland
kallas TV-öl (Fernsehbier).

König-Brauereis vd Guido Christiani, utvecklingschefen
Tom Pauwels och bryggmästare Horst-Jürgen Soja presenterar nya Th. König (foto: obs/Th. König/König-Brauerei).

Nytt specialöl från
Nürnberg
Schanzenbräu lanserar ett nytt specialöl med namnet Roter Bock. Detta bocköl har en
alkoholhalt på 7 procent och en stamvörtstyrka på 17 procent. Ölet släpps på
flaska i bryggeriets egen lagerbutik och på fat på utvalda restauranger. Det
görs dock endast i begränsad upplaga, så när det är slut så är det slut.

Roter Bock, nytt specialöl från Schanzenbräu (foto: Schanzenbräu).



Bryggeriet: Gampertbräu

Bryggerier Posted on 11 maj 2016 17:45

Gampertbräu är det äldsta bryggeriet i Weissenbrunn i
Oberfranken – och faktiskt ett av de äldsta i hela Bayern. För ett par år sedan
firade man 500-årsjubileum. Dagens ägarfamilj har drivit bryggeriet i drygt 400
av dessa år.

Det äldsta dokument där bryggeriet nämns är
från 1514. Det var den 13 oktober det året som Fritz Zollstab fick rättigheter
att brygga öl i Weissenbrunn. 1614 togs bryggrättigheter och
utskänkningstillstånd över av familjen Gampert, som drivit bryggeriet sedan
dess. I dag heter dock familjen Höfner, eftersom mamman till dagens ägare
tvingades byta efternamn när hon gifte sig. Sedan 1990-talet drivs bryggeriet
av Christian Höfner, som 2012 fick sällskap av sin syster Anette. Bryggeriet
har alltid försökt ligga före sin tid och producerar i dag 80 000
hektoliter öl årligen.

Fyra snabba frågor till Anette Höfner:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vi fokuserar på regionalitet, både när det
gäller råvaror och försäljning. Vi köper korn från gårdar i närheten, humle
från Spalt, använder vatten från egna brunnar och vår egen jäststam. Fram till
nu har vi koncentrerat vår försäljning till Oberfranken och södra Thüringen,
det vill säga en radie på cirka 100 kilometer.

Vad är speciellt med er öl?
Som ett av få bryggerier gör vi fortfarande
vår egen malt. Vi använder också bara humle från Bayern och vatten från våra
egna brunnar. Självklart blir våra öl även speciella tack vare våra särskilda recept
och vår skickliga och välutbildade personal.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Bästsäljare är vår Förster-Pils, en fränkisk pilsner med markerad humlesmak. I samband
med vårt 500-årsjubileum tog vi fram Jubiläums-Trunk,
ett aromatiskt specialöl med kraftig kropp, rund beska och bärnstensskimrande
färg.

Vad har ni för planer för framtiden?
För närvarande planerar vi inte för några nya
öl.

Christian Höfner har drivit bryggeriet sedan 1990-talet (foto: franken-bierland.de).

Öl i urval

Förster-Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %

Förster-Gold
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,5 %

Förster-Dunkel
Stil: Mörk lager/Dunkel
Alkoholhalt: 5,5 %

Förster-Hell
Stil: Helles
Alkoholhalt: 4,4 %

Förster-Märzen
Stil: Oktoberfest/Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %

Förster-Weisse
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,4 %

Förster-Weisse Dunkel
Stil: Dunkelweizen
Alkoholhalt: 5,4 %

Förster Jubiläums-Trunk
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %



Nyhetssvep 9 maj

Nyheter Posted on 9 maj 2016 18:42

Karmeliten i amerikanskt
samarbete

Bryggmästare Thomas Eichenseher från Karmeliten Brauerei var
nyligen i St. Louis för att brygga öl med Urban Chestnut Brewing Co. Resultatet
blev Xaver – en traditionell,
kopparfärgad weissbier. Alkoholhalten ligger på 5,8 procent, stamvörtstyrkan på
14 procent och beskan på 14 IBU. Hersbrucker-malt tillsammans med vete-,
Münchener-, pilsner- och karamellmalt skapar en fruktighet med nötiga toner.
Tillsatsen av ny vört i jästtanken ger kolsyran en extra skjuts. Detta är det
första ölet i en serie samarbeten mellan Karmeliten och Urban Chestnut.

Bryggmästare Eichenseher har varit i USA (foto: Karmeliten Brauerei).

Franziskaner släpper källaröl
Franziskaner Bräu i München tillhör de klassiska weissbier-bryggerierna.
Men när de nu kommer med ett nytt öl är det inte vete det handlar om. Istället
har man tagit upp en annan av de klassiska tyska ölstilarna – kellerbier. Ölet
är bryggt med humle från Hallertau och helt i enlighet med den tyska
renhetslagen Reinheitsgebot. Som en
äkta kellerbier är den ofiltrerad och har därför alla smak- och doftämnen
intakta. Det vitaminrika jästinnehållet ger en mjuk och lite kryddig smak.
Kolsyrehalten har reducerats för en bättre munkänsla och ökad drickbarhet.

Kellerbier, nyhet från Franziskaner i München (foto: Spaten-Franziskaner-Bräu).

Sommaren kommer med
Hirschbräu

Hirschbräu i Sonthofen, Bayern, släpper den nya Sommerlager kommande fredag. Det är en
ljus, ofiltrerad lager på 5,7 procent alkohol. Ölet är bryggt i enlighet med Reinheitsgebot, med vatten från Allgäu
och malt från bayerska åkrar. I smaken återfinns citrusfrukter i kombination
med en kraftig beska. Enligt bryggeriet är detta en idealisk törstsläckare, som
bara finns under en begränsad tid – sommaren.

Sommar i en flaska (foto: Hirschbräu).


Pilsner från frökenbryggeri

På paradgatan Kurfürstendamm i Berlin är Brauatelier Fräulein
Brauer
baserat. I mitten av nästa vecka släpper de sin Goldelse Pilsener Imperial på flaska. Det är en gyllene brygd, som
trots sina 6,9 procent alkohol är härligt uppfriskande. Stamvörtstyrkan landar
på 15,9 procent och beskan på 33 IBU.



Många tyska vinnare i ölets världsmästerskap

Utmärkelser Posted on 7 maj 2016 16:26

För elfte gången har amerikanska The Brewers Association delat ut priser i World Beer Cup. Över 200 domare har utsett guld-, silver- och bronsmedaljörer i över nittio olika stilkategorier.

Många priser delades ut under World Beer Cup (foto: Brewers Association).

Totalt delades det ut sjutton priser till följande tyska bryggerier:

Pris Ölnamn Bryggeri
(ort)
Kategori
Silver Ulmer
Hexensud
Familienbrauerei
Bauhöfer (Renchen)
Kellerbier/Zwickel
Brons Saalfelder
Premium
Bürgerliches
Brauhaus (Saalfeld)
Tysk pilsner
Guld Löwenbräu
Original
Löwenbräu
(München)
Münchener helles
Silver Aktien Hell ABK
Betriebsgesellschaft der Aktienbrauerei (Kaufbeuren)
Münchener helles
Guld Festbier Müllerbräu
(Pfaffenhofen)
Dortmunder/Export
eller tysk oktoberfestöl
Silver Eder’s Export Eder &
Heylands Brauerei (Grossostheim)
Dortmunder/Export
eller tysk oktoberfestöl
Brons Ur-Saalfelder Bürgerliches
Brauhaus (Saalfeld)
Tysk märzen
Brons Engel Bock
Dunkel
Biermanufaktur
Engel (Crailsheim)
Tysk bock eller
maibock
Brons ATOR 20 Brauhaus Riegele
(Augsburg)
Tysk dubbelbock
eller eisbock
Brons Original
Ritterguts Gose
Ritterguts
Gose (Borna)
Tysk suröl
Silver Weihenstephaner
Hefeweissbier
Bayerische
Staatsbrauerei Weihenstephan (Freising)
Sydtysk hefeweizen
Brons Franziskaner
Weissbier Royal
Spaten-Franziskaner-Bräu
(München)
Tysk veteöl
Guld Weihenstephaner
Kristallweissbier
Bayerische
Staatsbrauerei Weihenstephan (Freising)
Tysk veteöl
Silver Plank
Original Hefeweizen
Brauerei
Michael Plank (Laaber)
Tysk veteöl
Brons Ladenburger
Weizenbock Hell
Brauerei
Ladenburger (Neuler)
Sydtysk vetebock
Guld Plank Heller
Weizenbock
Brauerei
Michael Plank (Laaber)
Sydtysk vetebock
Silver Plank Dunkler
Weizenbock
Brauerei
Michael Plank (Laaber)
Sydtysk vetebock

Glada vinnare från Brauerei Michael Plank (foto: Brewers Association).

World Beer Cup
har anordnats vartannat år sedan 1996. Tävlingen grundades för att uppmärksamma konsten och vetenskapen bakom ölbryggning samt öka medvetenheten och kunskapen om olika ölstilar. Tävlingen ses som den mest prestigefulla i världen och kallas ibland för öltävlingarnas olympiska spel.

The Brewers Association har i dag mer än 3 000 amerikanska bryggerier som medlemmar. Under sina vingar samlar man även 46 000 hemmabryggare i American Homebrewers Association samt andra aktörer inom ölbranschen.



Brauhaus Riegele tar över Monks

Festivaler Posted on 6 maj 2016 14:57

Med start den 14 maj är det tap takeover med Brauhaus RiegeleMonks
Café
på Wallingatan i Stockholm. Första dagen kommer även bryggmästare Frank
Müller att finnas på plats i egen hög person.


Dessa öl kommer att serveras:
Commerzienrat Privat (5,2 %)
Augsburger Herrenpils (4,7 %)
Aechtes Dunkel (4,9 %)
Sebastian Riegele’s Weisse (5 %)
Feines Urhell (4,7 %)
Kellerbier (5,2 %)
Augustus
Weizendoppelbock
(8 %)
Alte Weisse (5 %)
Speziator
Heller Doppelbock (7,5 %)
Speziator Dunkel
(7,5 %)
Lauterbacher
Hefe Weisse (5,3 %), bryggt för Privatbrauerei
Lauterbach

Bayerische Hiasl
(5,7 %), bryggt för Privatbrauerei Lauterbach
Alkoholfritt öl

Bryggmästare Frank Müller medverkar den 14 maj (foto: wanted.de).

Brauhaus Riegele bildades i
Augsburg 1884, då Sebastian Riegele köpte bryggeriet Zum Goldenen Ross, med anor från 1386. Med sina 200 000
hektoliter är Riegele i dag det största privatägda bryggeriet i Augsburg. Bryggeriet
är helt familjeägt, har ett hundratal anställda och omsätter cirka arton
miljoner euro.



« FöregåendeNästa »