Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Vacker oktober drar upp tysk ölförsäljning

Nyheter Posted on 18 december 2018 18:20

En varm oktobermånad bidrar till att ölförsäljningen i Tyskland ökar med 6,8 procent jämfört med samma månad föregående år. Det finns dock stora variationer mellan förbundsländerna.

Störst är ökningen i Hessen, där försäljningen i oktober ökar med 30,2 procent jämfört med förra året. Därefter följer ett fallande spann ner till Niedersachsen/Bremen, där ölförsäljningen ökar med endast 0,9 procent. Det enda förbundsland som har en negativ försäljningsstatistik under månaden är Sachsen-Anhalt, som backar med 22,3 procent.

Den varma oktobermånaden fick tyskarna att dricka mer öl (foto: diepresse.com).

Mellan januari och oktober ökar den totala tyska ölförsäljningen med 1,4 procent jämfört med samma period 2017. Här är det Thüringen som går bäst med en ökning på 6,8 procent. Minst ökar Rheinland-Pfalz/Saarland med ett plus på 1,3 procent. Trots oktoberökningen tillhör Hessen de förbundsländer som har en totalt sett negativ försäljning under året (minus 1,7 procent). Allra sämst går det för Sachsen-Anhalt, där ölförsäljningen minskar med 9,3 procent under årets första tio månader.

En positiv sak för bryggerierna är att försäljningen av ölblandningar fortsätter att öka. Under oktober ökar den med hela 20,2 procent jämfört med samma månad 2017. Sammantaget landar ökningen under januari-oktober 2018 på 11,8 procent och uppgår till 3 969 miljoner hektoliter enligt siffror från dryckesbranschens organisation Bundesverband des Deutschen Getränkefachgrosshandels e.V.



En psalm och en bärs – I Worringen spelas det numera ölorgel

Nyheter Posted on 12 december 2018 19:43

Peter Mohrs har fått något speciellt att inreda sin dryckesbutik i Worringen med. Det som började som en galen idé resulterade i en orgel med 410 pipor – och en ölkran.

Det var inte från dryckeshandlare Peter Mohrs själv som idén kom. Den härstammar istället från Eckhard Isenberg, kyrkomusiker och körledare i den lokala kör där Mohrs sjunger basstämman. Isenberg fick reda på att en 1970-talsorgel av märket Borr var till salu och såg genast en chans att kombinera sina två största intressen: musik och öl.

Peter Mohrs har fått ett udda inredningsinslag i sin dryckeshandel (foto: Schmitz).

Det krävdes inte mycket övertalning från Isenberg för att få med Peter Mohrs på att skapa en ölorgel till dryckeshandeln i Worringen, strax norr om Köln. Det udda uppdraget att konvertera instrumentet gick till orgelbyggarna Seiferts & Sohn, som inte bara skulle göra rent orgeln. De skulle dessutom måla den för att se ut som ett nyupphällt glas öl. Reglagen skulle även märkas med uttryck som ”O’Zapft is” (ungefär ”Tappen är ur tunnan”), “Malzflöte” (Maltflöjt) och ”Worringer Schaumkrone” (Worringer-skumkrona). Dessutom installerades en ölkran intill klaviaturen.

Ölorgelns reglage har märkts upp med diverse ölrelaterade uttryck (foto: Schmitz).

Hur invigs då en ölorgel bäst? Jo, så klart med en konsert i dryckeshandeln! Eckhard Isenberg hade engagerat kyrkoorganisten Winifried Bönig, som spelade en repertoar med kända ölrelaterade låtar, många med koppling till Köln. Peter Mohrs säger till Kölnische Rundschau att alla sjöng med i publiken, som var i åldrarna 18 till 91 år. Som avslutning lät sig de flesta väl smaka av den ädla drycken från orgelns ölkran. Trots platsen var det vare sig kölsch eller alt som serverades, utan det helt nya Worringer Orgelbier, ett specialbryggt landbier. För den som vill uppleva ölorgeln i aktion är en ny konsert planerad till mars nästa år. Då hoppas Peter Mohrs på en ännu större publik.



AB Inbev omorganiserar och får ny Tysklandschef

Bryggerier Posted on 6 december 2018 18:41

Öljätten AB Inbevs tyska affärsenhet byter chef. Harm van Esterik ersätts av Florian Weins, som började som trainee på huvudkontoret i Bremen 2008.

De senaste tio åren har Florian Weins raskt klättrat på karriärstegen. I juli förra året blev han chef för det spanska bryggeriet Compañía Cervecera de Canarias, som varit en del av AB Inbev sedan 2016. 34-årige Weins börjar sin nya tjänst den 1 januari 2019 och kommer att arbeta sida vid sida med Harm van Esterik under de två första månaderna. Van Esterik lämnar AB Inbev i slutet av februari, efter att ha arbetat i företaget i över 25 år. Enligt uppgifter till Inside Beer har chefsbytet inget att göra med AB Inbevs misslyckade försäljning av bryggerierna Hasseröder och Diebels tidigare i år.

Florian Weins blir AB Inbevs nye Tysklandschef från årsskiftet (foto: Eldia.es).

Holländaren van Esterik har varit chef för AB Inbevs tyska gren i två år. Innan dess var han chef för koncernens holländska bolag. Hans utträde är en del av en större omorganisering av AB Inbev, som inletts av den nye Europachefen Jason Warner, som tillträdde sin tjänst i somras. Tyskland är nu en del av affärsområdet ”Tyskland-Belgien-Luxemburg”, som leds av den före detta Sydamerika-chefen Fabio Sala. I och med att den gamla affärsenheten ”Västeuropa” upphör lämnar även dess chef Jean-Jacques Velkenier, som arbetat för AB Inbev i femton år.



Krombachers starke man har avlidit

Nyheter Posted on 4 december 2018 18:09

En av Tysklands sista stora
ölpampar, Friedrich Schadeberg, har avlidit 98 år gammal. Han föddes i en
familj som ägde ett mälteri och hade på så sätt ölet i blodet redan från
början.

Efter att ha stridit och tillfångatagits i andra världskriget, utbildade
sig Friedrich Schadeberg till bryggeritekniker vid det berömda tekniska
universitetet i Weihenstephan. Efter att ha arbetat hos många bryggerier,
började han som fältförsäljningschef på det familjeägda Siegener Aktienbrauerei
1951. Bryggeriet hade dock totalförstörts under kriget och slogs därför samman
med närliggande Krombacher Brauerei, som
Friedrich Schadeberg tog över 1953.

Friedrich Schadeberg förvandlade Krombacher från ett litet regionalt bryggeri till Tysklands största (foto: Krombacher Brauerei).

Vid tiden för Schadebergs

övertagande producerade bryggeriet cirka 50 000 hektoliter öl om året.
Under de följande sex årtiondena förvandlade dock Schadeberg det till ett av
Tysklands ledande bryggerier, med en årlig produktion på cirka sex miljoner
hektoliter. 2001 lämnade Friedrich Schadeberg över verksamheten till nästa
generation, men var mycket aktiv i bryggeriet ända till de sista åren av sitt
liv. Hans två barn, Bernhard Schadeberg och Petra Schadeberg-Herrmann, har
framgångsrikt drivit bryggeriet vidare och fått det att växa än mer. Krombacher
har i många år varit det största och mest framgångsrika ölmärket i Tyskland.

Friedrich Schadeberg har fått
ta emot många hedersutmärkelser genom åren och är, tillsammans med Leo König som dog tidigare i år, en symbol
för återuppbyggnaden av den tyska bryggeriindustrin efter andra världskriget.



Storslam för Schwarzbräu i belgisk öltävling

Utmärkelser Posted on 27 november 2018 18:52

2018 års Brussels Beer Challenge har avgjorts i Mechelen. Totalt femton tyska öl fick motta priser. Bäst gick det för ett bryggeri från Bayern.

Störst vinnare bland de tyska bryggerierna blev Schwarzbräu, som tog hem nästan hälften av alla priser som gick till Tyskland. Bland annat fick deras ”lättöl” Light & Fit utmärkelsen Certificate of Excellence. Det svenskanknutna ölet Schweden Pils belönades med en silvermedalj.

Öl från hela världen tävlar iBrussels Beer Challenge (foto: Bart Van der Perre).

Här är de tyska pristagarna:

Kategori Bryggeri Ölnamn Pris
Helles Bayreuther Bierbrauerei Bayreuther Hell Silver
Strong/Extra Special Bitter Braufactum Palor Brons
Lager: Isbock i tysk stil Brauhaus Faust Faust Eisbock Silver
Dunkel weizen Brauhaus Faust Hefeweizen Dunkel Brons
Dunkel weizen Schwarzbräu Weissbier dunkel Guld
Alkoholfria och lågalkoholöl Kehrwieder Kreativbrauerei Ünn IPA Alkoholfrei Silver
Weizen Familienbrauerei M. Ketterer Ketterer Ur-Weisse Hell Silver
Weizen Schwarzbräu Weissbier hell German revelation
Porter Riedenburger Brauhaus Riedenburger Dolden Dark Certificate of Excellence
Barley Wine Schwarzbräu Aged Bock Guld
Märzen i tysk stil Schwarzbräu Friedensbier Brons
Lätt lager Schwarzbräu Light & Fit Certificate of Excellence
Internationell pilsner Schwarzbräu Schweden Pils Silver
Tysk pilsner Schwarzbräu Stolz der
Bayern
Brons
Mörk vetebock Schneider
Weisse
Tap 6 Mein
Aventinus
Silver


Detta var sjunde
gången som Brussels Beer Challenge avgjordes. Under tre dagar testar en panel med åttio internationella ölexperter 1 250 öl från världens alla hörn. Innan ölen testas delas de in i kategorier baserade på ursprung, typ och stil. De bästa ölen i varje kategori tilldelas guld, silver eller brons. Brussels Beer Challenge är Belgiens första professionella öltävling och ägde rum för första gången 2012 i Bryssel.



Han är Tysklands bästa ölsommelier

Nyheter Posted on 20 november 2018 18:31

De
tyska mästerskapen för ölsommelierer avgjordes i samband med branschmässan
Braubeviale i Nürnberg förra veckan. I finalen kämpade sju tävlande om förstapriset,
som gick till en utmärkt presentation av ett belgiskt öl.

Tysklands bästa ölsommelier 2018 heter Markus
Fohr, till vardags verksam på Lahnsteiner Brauerei. Han övertygade expertjuryn med sin presentation av det belgiska ölet
Duvel. För första gången var det tyska mästerskapet för ölsommelierer uppdelat
på två tävlingsdagar. Redan i mitten av oktober ägde den första deltävlingen
rum på bryggarskolan Doemens
i Gräfeling. Därifrån gick sju sommelierer vidare till den stora finalen i
Nürnberg förra veckan.

Werner
Glossner (Doemens), Christoph Kämpf, (ölsommelierernas förbund), Andrea Kalreit (Braubeviale),
Elisa Raus, Markus
Fohr och Philipp Ketterer (foto: Doemens).

I finalen
sattes deras
ölkunskaper på hårda prov. Varje
finalist tilldelades ett öl via lottdragning. Sedan gällde det att klassificera
ölet på rätt sätt, ge rekommendationer om vilken mat det passar till och ge en beskrivning
av doft och smak. Dessutom bedömde juryn de tävlandes scennärvaro och inlevelse.
För den blivande vinnaren Markus Fohr var Duvel rena vinstlotten och han
lyckades framför allt vinna över juryn med en skicklig och känslofylld
presentation. Tvåa i tävlingen blev Philipp Ketterer från Familienbrauerei Ketterer och på tredje plats kom
Elisa Raus, Störtebeker Braumanufaktur.

Som
nybliven tysk mästare
får nu
Markus Fohr chansen att representera Tyskland vid ölsommelierernas världsmästerskap,
som äger rum i italienska Rimini i september 2019. Men han blir inte ensam tysk
i Italien. Samtliga deltagare som hamnade på de femton första platserna i de
tyska mästerskapen får åka med till tävlingen, där de ställs mot världseliten
bland ölexperter.



Tyskland dominerar bland europeiska ölstjärnor

Utmärkelser Posted on 16 november 2018 16:54

I samband med branschmässan Braubeviale
i Nürnberg har det delats ut priser i öltävlingen European Beer Star 2018.
Tyska öl drog som vanligt hem flera priser i de 64 kategorierna.

De bästa ölen tilldelas
guld, silver eller brons. Flest guldmedaljer fick arrangörslandet (som vanligt)
i kategorierna med klassiska tyska ölstilar. I övriga kategorier har dock en
viss tillbakagång skett. Medaljerna delas mellan ganska många bryggerier, men Hirsch-Brauerei
Honer
, Braufactum och Brauerei-Gasthof Kundmüller sticker ut en aning med flera priser.

Brauerei-Gasthof Kundmüller kammade hem flera priser (foto: European Beer Star).


Här är alla tyska guldvinnare:

KATEGORI

BRYGGERI

ÖLNAMN

Lågalkoholöl, tysk stil

Landbrauerei Schönram

Surtaler Schankbier

Pilsner, tysk stil

Aktienbrauerei Kaufbeuren

Pils anno 1907

Märzen, tysk stil

Brauerei Wilhelm Krieger

Onkel Pepps Märzen

Festbier, tysk stil

Dachsbräu

Weilheimer Festbier

Helles/Lager, tysk stil

Hohenthanner Schlossbrauerei

Tannen Hell

Mild lager, europeisk stil

Brauerei-Gasthof Kundmüller

Weiherer Landbier

Exportöl, europeisk stil

Familienbrauerei Bauhöfer

Ulmer Export

Dunkel, europeisk stil

Schlossbrauerei Unterbaar

Unterbaarer Dunkel

Schwarzbier, tysk stil

Braufactum

Darkon

Bocköl, ljust, tysk stil

Bürgerliches Brauhaus Wiesen

Wiesener Räuberbock

Bocköl, mörkt, tysk stil

Hatz Moninger Brauhaus

Bertold Bock dunkel

Dubbelbock, ljus, tysk stil

Erl-Bräu

Erlkönig Imperator

Dubbelbock, mörk, tysk stil

Schwarzbräu

Aged Bock 2017

Suröl, fatlagrad

Schneider Weisse

Tap X Cuvee Barrique

Saison, belgisk stil

Braufactum

Soleya

IPA, ny stil

Brauerei Lemke

Spree Coast IPA

Golden ale, engelsk stil

Crew Republic

Easy

Weizen med låg alkoholhalt,
sydtysk stil

Hirsch-Brauerei Honer

Hirsch Sport Weisse

Hefeweizen, ljus, sydtysk stil

Distelhäuser Brauerei

Distelhäuser Weizen Hell

Hefeweizen, bärnsten, sydtysk
stil

Weissbräu Schwendl

Schalchner Ursprung

Hefeweizen, mörk, sydtysk stil

Gräfliches Hofbrauhaus Freising

Huber Weisses Dunkel

Kristallweizen, sydtysk stil

Hirsch-Brauerei Honer

Hirsch Kristall Weisse

Vetebock, ljus, sydtysk stil

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan

Vitus

Vetebock, mörk, sydtysk stil

Unertl

Luis 1. Weisser Bock

Rököl, fränkisk stil

Brauerei Göller

Göller Rauchbier

Rököl, starkt

Brauerei-Gasthof Kundmüller

Weiherer/Cervejaria Bamberg Rauchbock

Kellerbier, ljust, tysk stil

Privatbrauerei Hofmann

Lagerbier

Alkoholfri öl, överjäst

Kehrwieder Kreativbrauerei

Über Normal Null

Tävlingen European Beer
Star
har arrangerats av den tyska bryggarorganisationen Private Brauereien
sedan 2004. Den har kommit att bli en av de viktigaste öltävlingarna i världen.
Ölen bedöms av en jury bestående av internationella experter, bryggmästare,
dryckesjournalister och ölsommelierer från ett trettiotal länder. I år ökade antalet
deltagande öl med nio procent jämfört med förra året; totalt bedömdes 2 344
öl från 51 länder (fem fler än 2017).



Lillebräu öppnar bryggeri

Bryggerier Posted on 13 november 2018 18:12

Efter ett och ett halvt år av planerande och byggande är det snart dags. I november öppnar Lillebräu sitt nya bryggeri i en före detta Coca Cola-fabrik i Kielstadsdelen Eichkamp.

1,5 miljoner euro och många sömnlösa nätter har Lillebräus ägare Max Kühl och Florian Scheske investerat i det nya bryggeriet. Till Kieler Nachrichten säger de två bryggarna att de upplevt nya katastrofer var och varannan dag. I något fall har arkitekterna räknat fel, ibland har banklånen inte beviljats i tid. Dessutom tog leveranserna längre tid än väntat och man hade vissa problem med brandlarmet. Men nu är allt klart för invigning av de 1 000 kvadratmeter stora lokalerna i Eichkamp, där ölet redan jäser i de fem tankarna om 3 000 och 6 000 liter.

Max Kühl och Florian Scheske öppnar sitt Lille-bryggeri i november (foto: Frank Peter).

I dagsläget bryggs det tre olika öl i lokalerna: lager, pale ale och pilsner. Dessa kommer snart få sällskap av en helles, en weissbier och en stout. Med start nästa år vill bryggarna dessutom brygga ett nytt specialöl varje månad. I anslutning till bryggeriets laboratorium finns det en bar, fullt utrustad med bardisk, bord och – inte minst – tolv ölkranar. Varje torsdag, fredag och lördag kommer Kielbor och andra besökare kunna prova hela Lillebräus utbud, tillsammans med fyra utländska öl, och samtidigt se hur bryggningen går till.

Kühl och Scheske började brygga öl i liten skala 2014. Lillebräus succé var snart ett faktum och i dag hittar man bryggeriets öl i ett fyrtiotal restauranger. Fram till nu har dock all bryggning skett hos bryggerier i andra delar av Tyskland, där de två Kielbryggarna hyrt in sig. Men nu är det alltså slut med långa resor och leveranser, och Lillebräu kan börja kalla sig ett Kielbryggeri på riktigt.



« FöregåendeNästa »