Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Femte ölet i djurisk serie

Bryggerier Posted on 6 november 2017 17:43

Sedan
tidigare ingår det fyra ”djur” i Hopferei Hertrichs ölserie Veto. Mitt under den
mörka hösten kommer nu det femte – och det är passande nog en mörk och lite starkare
historia.

Det femte ölet i Veto-serien är ett bocköl
med namnet Lammbock. Hopferei
Hertrich
i Feucht fortsätter därmed på temat
klassiska tyska ölstilar med djuriska namn. Men bryggeriet skulle inte vara vad
det är om man inte satt en egen twist på den nya brygden.

Lanseringen av Lammbock skedde förra veckan på Bierothek (foto: Bierothek).


Lammbock
har tack vare sin kombination av olika maltsorter fått en mörkt
rödbrun kastanjefärg och en kraftig maltarom. I doften anas lädersoffa och i
smaken finns en lätt ton av bacon. De fem humlesorter som använts spelar
möjligen en underordnad roll till malten. Enigma, som tillsatts sent i
bryggprocessen, ger dock ölet en smak som för tankarna till röda bär.

Enligt
bryggeriet ska den
ofiltrerade Lammbock helst drickas vid 9-11 grader
och passar alldeles utmärkt som ersättare till rött vin. Extra bra funkar ölet
till viltkött, ost eller bara som det är.

Lammbock är Hopferei Hertrichs femte öl med djurtema (foto: Hopferei Hertrich).


Sedan
tidigare består Veto
-serien av fyra
öl med djurtema i såväl namnen som på etiketterna: den prisbelönta stouten Schokobär
(björn), dubbel-IPA:n Hopfentiger (tiger), vetebocken Weisser Hai
(vithaj) samt zwickeln Zwickelhahn (tupp).

Fakta
Lammbock

Alkoholstyrka: 7,3 %
Stamvörtstyrka: 17,9 %
Beska: 28 IBU
Färg: 51 EBC
Malt: Münchener-, pilsner-, wiener-, karamell- och rökmalt
Humle: Hallertauer Mittelfrüh, Hersbrucker Spät, Spalter Select, Enigma och
Merkur



Bayersk prins brygger öl i Kroatien

Bryggerier Posted on 1 november 2017 16:29

Snart börjar Schlossbrauerei
Kaltenberg brygga öl i Kroatien. Det bekräftas av bryggeriets vd, som också
råkar vara prins av Bayern.

Prins Luitpold av Bayern bygger nytt i Kroatien (foto: banjaluckapivara.com).

Inom kort startar König
Ludwig Schlossbrauerei Kaltenberg
ett nytt bryggeri i Kukuljanovo, som
ligger tolv kilometer öster om Kroatiens tredje största stad Rijeka.
– Arbetet går framåt varje dag. Vi kommer att testa all utrustning
intensivt tills vi når samma kvalitet som vi har i Bayern innan vi släpper ölet
på marknaden. De flesta av de femtio anställda är på plats och vi har ett helt
år av förberedelser bakom oss, säger bryggeriets vd prins Luitpold av Bayern
till den kroatiska tidningen Novi List.

Kaltenberg Adria, som
bryggeriet
heter, täcker en yta av 10 000 kvadratmeter och är byggt i
moduler. Den första etappen har kostat 10 miljoner euro och har en kapacitet på
30 000 hektoliter. För ytterligare 15 miljoner euro kan bryggeriet byggas
ut till att klara 100 000 hektoliter om året. I början kommer bryggeriet fokusera
på att brygga Kaltenberg Pils och Kaltenberg Hefeweissbier. Det mesta som
produceras kommer att säljas lokalt, mycket på grund av att Rijeka inte har
något eget bryggeri. Kaltenberg kommer också att driva en restaurang och en
ölträdgård i anslutning till bryggeriet.

Kaltenberg Hefeweissbier är ett av ölen som ska bryggas (foto: banjaluckapivara.com).


Kaltenberg har funnits på

den kroatiska marknaden sedan 1994, då man ingick ett licensavtal med Jadranska
Pivovara i Split. 2001 köpte det slovenska bryggeriet Pivovarna Laško upp majoriteten i Jadranska,
men blev i sin tur uppköpta av Heineken
2015. Heineken, som även äger Karlovačka
Pivovara
(Karlovačko) och två bryggerier i Serbien, valde då att säga upp
licensavtalet med Kaltenberg.

Förutom Kroatien brygger Kaltenberg
även på licens hos bland annat Krönleins Bryggeri
i Sverige och Marston’s i
Storbritannien. Man finns även i Mongoliet, Kazakstan, Bosnien, Bulgarien,
Indien, Vitryssland, Ukraina, Iran, Indonesien, Kina och Turkmenistan. I juni
nästa år inleder Kaltenberg också ett samarbete i Ryssland.

Schloss Kaltenberg är ett riktigt bayerskt sagoslott (foto: festicket.com).


Prins Luitpold av Bayern

tillhör huset Wittelsbach, som styrde Bayern fram till 1918. Schlossbrauerei
Kaltenberg startade 1871 och var från början ett litet bryggeri vid prins
Luitpolds släktgods Schloss Kaltenberg. Prins Luitpold tog över slottet 1976 och
återupplivade då en 750-årig familjetradition med att brygga öl. Sedan 2001
ingår Schlossbrauerei Kaltenberg i Warsteiner
Gruppe
.



Tysk forskare: Veteöl doftar inte kryddnejlika

Nyheter Posted on 30 oktober 2017 18:14

Ofta
får vi höra att veteöl har en tydlig doft av bland annat banan och
kryddnejlika. Men det sistnämnda stämmer inte enligt en tysk forskare.

Veteöl doftar mycket, men inte kryddnejlika (foto: kegworks.com).

Thomas A. Vilgis är professor vid universitetet i Mainz och forskar även kring livsmedel vid Max Planck-institutet i samma stad. Han har lagt ner en ansenlig tid på att
förstå vilka aromer som återfinns i olika livsmedel, däribland öl. Bland annat
hävdar han att kryddnejlika inte är en doft som finns i veteöl, trots att många
öldrickare säger sig känna just det.
– I veteöl finns det många aromatiska
substanser, till exempel 4-vinylguaiacol eller 4-vinylfenol som också finns i
rökt kött. Dessa substanser för ofta tankarna till kryddnejlika, men finns sällan
i den kryddan. Där är det istället eugenol som ger doft, säger han till Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Veteöl luktar alltså inte som
kryddnejlika, utan snarare som väldoftande bacon eller rökt skinka. Thomas
Vilgis påpekar också att den som får lukta på ren eugenol, den typiska
kryddnejlikedoften, kommer att känna skillnaden.

Thomas A. Vilgis forskar kring livsmedels dofter (foto: Fona Verlag).


Det finns
ungefär 300 substanser
som påverkar
hur öl, och faktiskt alla livsmedel, doftar. Thomas
Vilgis delar i
sin tur in dessa i åtta familjer, bland annat gröna dofter
(till exempel nyklippt gräs), svavelliknande dofter (kål, katturin), blommiga
dofter (pelargoner, rosor), citrusdofter samt kryddiga dofter (oregano,
rosmarin). Öl omfattar ofta alla familjer, förutom starkt kryddiga substanser
som kryddnejlika, persilja och muskot. Enda möjligheten att återskapa dem är
att lagra ölet på fat eller att använda rökmalt.

Thomas
Vilgis ger sig
också på att jämföra öl med vin
och menar att ölet visar upp en större bredd i smak och doft. Druvans aromer
skiljer sig kanske inte så mycket från humlens, men i öl har man ju även malt som
ger en extra dimension. Vilgis tycker att det tack vare bredden av stilar oftast
är oproblematiskt att kombinera öl med mat. Även om han gärna dricker vin, så
tycker han till exempel att det passar bättre att kombinera ost med öl.



Historisk bryggeribyggnad till salu

Ölhistoria Posted on 27 oktober 2017 15:08

Nu finns chansen för den som vill äga en egen del av den
tyska bryggerihistorien. Det gamla Feldschlösschen-bryggeriet i Greiz ligger ute
till försäljning.

Om du vill
äga ett eget bryggeri och har 299 000 euro över så ska du fortsätta läsa. Nu
finns nämligen chansen att köpa en bryggeribyggnad från 1896 i den lilla staden
Greiz i sydöstra Thüringen. Nackdelen? Bryggeriet har inte varit aktivt sedan
2005 och utrustningen är närmare trettio år gammal.

Nu går det att förvärva ett stycke bryggerihistoria i Greiz (foto: Immovario).


Bryggeriutrustningen inkluderar
bland annat två maltsilon,
kopparpannor, whirlpool, vörtkylare på sjuttio hektoliter och en åttio
hektoliters varmvattentank. Det är dock svårt att säga exakt i vilket skick som
utrustningen är. Inom den 3 000 kvadratmeter stora fastigheten finns också
kontor, lager, garage och verkstad. Totalt omfattar byggnad och omgivande tomtmark
14 604 kvadratmeter, enligt mäklarfirman Immovarios
hemsida.

Det var den 1 juni 1893 som
bryggmästaren Franz Wiedemar köpte bryggeriet och döpte det till Brauerei
Feldschlösschen. Vid sekelskiftet 1800/1900 byggdes bryggeriet mer eller mindre
helt om och fick dagens utseende. Vid den här tiden tillkom också bryggeriets
restaurang.

Bryggeriutrustningen från tidigt 1990-tal är i okänt skick (foto: Immovario).


Efter andra världskriget
hamnade bryggeriet i Östtyskland,
vilket inte direkt hade någon positiv effekt på underhållet. När Berlinmuren fallit
gick dock bryggeri och restaurang igenom en totalrenovering åren 1991-1992. Det
är också från den här tiden som den mesta av bryggeriutrustningen är.

I december 1995 togs bryggeriet över av Isolde Haase,
som drev det vidare i tio år. 2005 las dock bryggeridelen ner och i dag
återstår bara restaurangen Gaststätte Feldschlösschen. Det är fortfarande en populär
mötesplats för såväl gammal som ung. Byggnaden har delvis restaurerats och är i
bra kondition. Den har också fortfarande kvar många vackra inredningsdetaljer
från sin glans dagar.

Många vackra detaljer från förr är bevarade (foto: Immovario).



Ölförbud på nordtyska tåg

Nyheter Posted on 25 oktober 2017 11:45

Att dricka öl på tåg i Nordtyskland kommer bli nästan lika dyrt som att tjuvåka. Öl som öppnas på plattformen måste kastas i soptunnan innan påstigning.

Passagerare på vissa tåg i norra Tyskland kommer snart få klara sig utan öl eller annan alkohol under resan. Från årsskiftet gäller strikt alkoholförbud på regionaltåg samt pendeltåg i förbundsländerna Niedersachsen och Bremen. De tåg som omfattas av förbudet markeras med särskilda symboler, skriver webbtidningen shz.de.

Öldrickande blir snart förbjudet på nordtyska tåg (foto: shz.de).

Förutom att dricka på tågen, blir det också förbjudet att ta ombord flaskor och burkar som är avsedda för omedelbar konsumtion. Det gäller till exempel öppnade flaskor, ölflaskor med bygelkork eller mindre pappersförpackningar. Däremot går det bra att ta med sig oöppnade flaskor.

Onyktra personer kommer även fortsättningsvis kunna åka med tågen. Den som ertappas med att dricka ombord kommer dock i framtiden att få böta fyrtio euro. Men bara efter den inkörningsperiod som gäller till den 1 mars 2018. Fram till 2015 var detta lika med den lägsta bötessumman för att tjuvåka på tågen. Denna har nu höjts till sextio euro.

Enligt tågbolaget DB Regio görs dessa förändringar efter önskemål från resenärerna själva. Undersökningar visar att en majoritet av passagerarna vill ha ett generellt alkoholförbud på tåget. På tåg som trafikerar Nordwestbahn samt Metronom-tågen till Hamburg har det varit förbjudet med alkohol sedan 2009. Dessa förbud har enligt tågbolagen bidragit till renare tåg och ökad säkerhet för passagerarna.



Erlangen-original hyllas med eget öl

Nyheter Posted on 23 oktober 2017 17:42

Många av Erlangens
invånare har fina och roliga minnen av konstnären som gick under smeknamnet Pinsl.
På onsdag är det premiär för ett nytt öl till hans ära.

Konstnären Erhard ”Pinsl” Königsreuther (1927-2009) var en välkänd
profil i Erlangens kulturvärld. Men han var inte heller någon främling på
stadens restauranger, där han tillbringade en stor del av sin tid med att måla
tavlor i utbyte mot öl. Några hundra tavlor lär på detta sätt ha fått nya ägare
genom åren.

Konstnären Erhard ”Pinsl” Königsreuther kallades också Bergakungen (foto: erlanger.de).


Nu, nästan tio år

efter hans död, hyllas Pinsl med ett helt nytt öl. Det har tagits fram av ölbutikskedjan
Die Bierothek,
som behöver ett nytt husöl till sin filial i konstnärens hemstad. På onsdag den
25 oktober släpps ölet under festliga omständigheter; det lovas till och med
gratis smakprover till alla som tar sig till butiken.

Ölet i fråga heter
självklart Pinsl och beskrivs som en
pale märzen. Detta för att det kombinerar de fruktiga och blommiga smakerna hos
en pale ale med en mer traditionell fränkisk märzen. Kraftölsrörelsen i Franken
tar därmed ytterligare ett steg när det gäller att skapa nya ölstilar genom att
”hotta upp” klassiska stilar med nya humlesorter och bryggmetoder.

När Pinsl pale märzen släpps väntas gratis smakprover (foto: Die Bierothek).


De som köper ölet

Pinsl får inte bara en trevlig
dryckesupplevelse, utan bidrar även till en god sak. För varje hektoliter såld
öl skänker nämligen Die Bierothek tio euro till den lokala stadsmissionen, som tog
hand om Pinsl när han hade det svårt.

Die Bierothek är grundat
av Christian Klemenz, som även är mannen bakom fantombryggeriet St. Erhard i Bamberg. I dagsläget har
Die Bierothek filialer på nio orter i främst södra Tyskland.

Christian Klemenz är mannen bakom Die Bierothek (foto: dagusta.de).



Paulaner väljer årets humle

Bryggerier Posted on 20 oktober 2017 18:22

Fälten är skördade och tomma i
världens största odlingsområde för humle, Hallertau. Nu är det dags för
bryggerierna att välja ut den humle som ska användas i kommande brygder. I
veckan var därför Paulaners bryggmästare i Niederlauterbach.

Peter
Winter är bryggmästare och kvalitetsansvarig för råvarorna hos Paulaner Brauerei i München.
I veckan besökte han humlehandlaren IGN i Niederlauterbach för att välja ut den
humle som ska användas i bryggeriets öl framöver. Vanligen brukar bryggerierna
förlita sig på humleförsäljarnas goda omdöme, men Paulaner vill gärna testa
humlekvaliteten själva på plats varje år. För bryggeriet är det viktigt att råvarorna
kommer från bryggeriets närområde. En stor del av den humle som Paulaner
använder kommer från Hallertau, men även odlingsområdena Spalt och Tettnang.

Peter Winter (t.v.) väljer vilken humle som är bäst för Paulaners öl (foto: Paulaner).


Det är många saker
som spelar in när
Peter Winter bestämmer vilken humle
som är bäst. Kvalitet och aromer påverkas av
flera faktorer, som hur mycket sol humlen fått eller om den vuxit i en
sluttning. Detta gör att kvaliteten till och med kan skilja sig mellan olika
skördar av samma humlesort. Peter använder ingen modern utrustning för
att göra sina bedömningar, utan förlitar sig helt på sin erfarenhet, sitt
luktsinne, sina ögon och sin fingertoppskänsla. Han är framför allt ute efter
vissa specifika smaker, så att Paulaners öl smakar likadant från år till år.

Peter
Winter har arbetat
på Paulaner
sedan 1993. Han menar att ”en bra näsa” är den viktigaste egenskapen för att
bli expert på att kvalitetstesta humle, tillsammans med erfarenhet och en
gedigen utbildning. Med dessa egenskaper känner han inte bara skillnad på de
flesta humlesorter, han kan också skilja ut vilka skördar som lämpar sig bäst
att använda i Paulaners öl.

Paulaner
Brauerei är ett
av de klassiska och största
bryggerierna i München. Bryggeriet startade 1634 och tillhör numera Paulaner Braugruppe
tillsammans med märkena Hacker-Pschorr, Auer Bräu, Weissbierbrauerei
Hopf
och Thurn und Taxis.



Dags att ta fram nästa års Oktoberfestaffisch

Oktoberfest Posted on 18 oktober 2017 17:27

Lugnet efter årets Oktoberfest
har nyligen lagt sig över Theresienwiese och München. Men redan nu är det läge
att börja fundera på nästa års festival.

Alla grafiska formgivare, konstnärer, konststuderande och andra som
vill vara med och skapa nästa års Oktoberfestaffisch bör spetsa öronen. Från
och med i dag och fram till och med den 15 november går det nämligen att skicka
in sina alster via internet.

Oktoberfestgeneralen Josef Schmid visar upp årets affisch (foto: br.de).


Alla bidrag som uppfyller

kraven för deltagande kommer att finnas med i en offentlig omröstning på
webbplatsen muenchen.de i januari nästa
år. Utifrån resultatet kommer sedan en specialistjury att välja ut de trettio
bästa affischförslagen. Det vinnande bidraget utses till officiell
Oktoberfestaffisch 2018 och kommer att synas på allt från webbsidor till
licensierade produkter och cirka 10 000 affischer.

Staden München, som arrangerar
Oktoberfest, har anordnat affischtävlingar sedan 1952. Årets affisch skapades
av Sarah Eigenseher och Hanna Hodzic, som studerar vid tekniska högskolan i
Nürnberg. Nästa års Oktoberfest äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.



« FöregåendeNästa »