Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 13 februari

Nyheter Posted on 13 februari 2017 18:05

Rököl
från Bamberg får särskilt erkännande

Organisationen Slow Food Deutschland
har tagit upp rököl från Bamberg i sin Ark av smaker (Arche des Geschmacks). Projektet omfattar cirka 4 000
regionala och värdefulla livsmedel, kreatursraser och växter som bör skyddas
från glömska och försvinnande för att de inte längre har någon plats i rådande
ekonomiska system eller uppfattas som omoderna. Bryggning av rököl är ett
hantverk som egentligen inte anses vara ekonomiskt lönsamt och vars existens
därför kan vara hotad. Det finns i dag endast två bryggerier som gör äkta bambergskt
rököl: Schlenkerla
(Brauerei Heller) och Brauerei Spezial.

Rököl från Bamberg får särställning (foto: Franken Tourismus).


Tysklands
bästa ölsommelier utsedd

I helgen avgjordes de tyska mästerskapen för
ölsommelierer. Bland totalt 56 tävlande stod till slut Frank Lucas som segrare.
Han är till vardags kvalitetssäkrare på Störtebeker Braumanufaktur.
De tävlande fick ge prov på sina sensoriska färdigheter, sin kunskap om olika
ölstilar samt sin presentationsförmåga. Tävlingen arrangerades av Doemens Akademie
i Gräfeling och var uppdelad i två kvalomgångar och en rafflande final. Frank
Lucas kvalificerade sig till finalen med nästan full poäng. Väl där övertygade
han med sin distinkta presentationsteknik. Tillsammans med tvåan Christoph
Puttnies, trean Klaus Artmann och ytterligare sjutton av de bästa
ölsommeliererna, kommer Lucas att representera Tyskland vid VM för
ölsommelierer i München i september.

Frank Lucas är Tysklands bästa ölsommelier (foto: Doemens Akademie).


Störtebeker
växer

Apropå Störtebeker. 2016 innebar en riktig framgång
för Stralsundsbryggeriet, som hade sitt bästa år i bryggeriets historia.
Försäljningssiffrorna visar att bryggeriet sålde 180 000 hektoliter öl,
vilket är 40 000 hektoliter mer än 2015. Bedriften blir inte mindre av att
den totala ölkonsumtionen per person i Tyskland sjunker. För att möta den ökade
efterfrågan har bryggeriet under det senaste året investerat i ett nytt mälteri
samt utökat jäsnings- och lagringsutrymmena. Störtebeker behöver också öka
personalstyrkan och räknar med att anställa ett drygt tjugotal nya medarbetare.

Tillverkningsledare Christoph Puttnies och marknadsförare Christine Lorenz njuter av Störtebekers framgångar (foto: about-drinks.com).

Ayinger
gör Tysklands bästa öl
Nyligen presenterade ölsajten Ratebeer sina rankinglistor för
2016. Enligt sajtens användare var Tysklands bästa öl förra året dubbelbocken Celebrator från Privatbrauerei Ayinger.
Som tur är för oss svenskar så finns ölet i Systembolagets
fasta sortiment. Bästa tyska bryggeri blev Gänstaller Bräu
i Hallerndorf, medan bästa nya bryggeri är Stone Brewing Berlin.
Nya bryggerier är de som fått sina första användarbetyg under eller efter
tredje kvartalet 2015.

Tysklands bästa öl 2016 kommer från Aying (foto: Privatbrauerei Ayinger).


Alpirsbacher
moderniserar sig

Alpirsbacher
Klosterbräu
har installerat ett modernare kylsystem. Numera
används endast det naturliga kylmedlet ammoniak, som inte skadar ozonskiktet
och därför är mer miljövänligt. På så sätt kan bryggeriet kyla sexton
lagertankar, tio jäskar och två jästtankar ner till noll grader året runt. Även
om det är 35 grader varmt på sommaren så är nedkylningen pålitlig. Den nya
anläggningen är dessutom mer energieffektiv. Även tillverkningen av alkoholfria
öl behöver optimal nedkylning. För att få ner alkoholhalten hettas ölet upp
till max 40 grader i ett vakuum, så att alkoholen avdunstar. Ju lägre
temperatur man kan hålla under denna process, desto godare smakar ölet. Alpirsbacher har flera gånger prisats
för sina alkoholfria öl.

Alpirsbachers nya kylanläggning är mer miljövänlig (foto: Die Freien Brauer).



Tysk klassiker i ny kostym till Systembolaget

Systembolaget Posted on 10 februari 2017 18:17

Ljus lager är något många med
goda skäl förknippar med Tyskland. Nästa fredag kommer en modern variant av den
tyska klassikern till Systembolaget i små partier.

Braukunstkeller har tidigare dykt
upp på Systembolagets hyllor med
iporna Amarsi och Mandarina. Den 17 februari kommer dock det
tyska fantombryggeriet med en ny version av ett tyskt paradöl. Bavarian Dry Hop Lager är ett ofiltrerat
lageröl med friska humlearomer och subtila citrustoner. För den genuina
bayerska känslan har ölet bryggts på Hofmark
Brauerei
i de bayerska skogarna. Ingredienserna består bland annat av friskt
källvatten och ekologisk malt av sorterna Pilsner-Karamell och Sauermalz. Dessutom
ingår inte mindre än sex humlesorter, nämligen Citra, Simcoe, Perle,
Hallertauer Mittelfrüh, Hersbrucker och Smaragd, vilket ger ölet en skön fruktighet.

Bavarian Dry Hop Lager kommer den 17 februari (foto: instarix.com).


Total släpps det
12 960
stycken 33-centilitersflaskor till det facila priset av 25,50 kronor stycket.

Braukunstkeller grundades av
Alexander Himburg i Michelstadt i södra Hessen. Där bryggde han sina öl under
eget namn och i egen firma hos Michelstädter
Brauerei
. I slutet av januari förra året gick dock hans företag i konkurs.
Därefter har Alexander flyttat till München och bestämt sig för att satsa
vidare som en fantombryggare som mest fokuserar på att utveckla nya recept. Dessa
brygger han sedan hos mindre bryggerier, som skiftar beroende på ölstil. De
viktigaste ölen bryggs på Hofmark Brauerei, där Alexander Himburg i dag brygger
cirka 75-100 hektoliter öl.

Alexander Himburg är numera stationerad i München (foto: Hopfenhelden).


Fakta Braukunstkeller Dry Hop Lager

Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12 %
Beska: 30 IBU
Färg: Gul
Producent: Himburgs Braukunstkeller
Leverantör: Art of Beverage AB
Jämförpris på Systembolaget: 77,27 kr/l
Poäng på Ratebeer:
85



Här är öllistan till Akkurats Frankenfestival

Festivaler Posted on 8 februari 2017 17:46

Den 15 februari startar en sexton dagar lång tysk ölfest i Stockholm. Akkurats Frankenfestival bjuder som vanligt på en imponerande uppsättning öl, med mycket av det bästa som Tyskland har att uppbringa. Inte minst spännande blir premiären av det särskilda festivalölet, bryggt av inga mindre än Gänstaller Bräu.

Den 15 februari-2 mars är det Akkurat som gäller (bild används med tillstånd av Akkurat).

Festivalölet heter Rocks Steinbier mark III och är en variant av två tidigare Andreas Gänstaller-öl: Rocks Steinbier och Fatboy Braunbier, som Gänstaller gjorde i samarbete med Oppigårds. I grunden är detta en amerikansk brown ale, men som i denna version är både underjäst och dekoktionsmäskad. Ölet är humlat med Belma och Amarillo och har även kommit i kontakt med glödheta stenar, vilket ger det en viss rökighet och en kraftig karamellisering. Alkoholhalten ligger på drickvänliga 5,3 procent.

Andreas Gänstaller, här med dottern Daniela har gjort festivalölet (foto: Gänstaller Bräu).

Totalt serveras 43 öl från 21 bryggerier och listan ser ut som följer (BA = Självrunnet, K = Keg, C = Combi, FL = Flaska):

Gänstaller Bräu
Pils (K)
Rocks Steinbier (K)
Weizenator (K)
Schwarze (K)

Brauerei Heller (Schlenkerla)
Weizen (K, FL)
Märzen (K, BA, FL)
Helles Lager (K, BA)
Fastenbier (K, BA)
Eiche (K)
Urbock (BA)
Kräusen (K)

Brauerei Spezial
Spezial Märzen (K, FL)
Spezial Ungespundet (K)
Spezial Lager (BA)

Brauerei Kundmüller
Kundmüller Weiherer Rauch (C)
Kundmüller Weiherer Lager (C)
Kundmüller Urstöffla Dunkel (C)
Kundmüller Weiherer Märzen (C)

Brauerei Hummel
Hummel Räucherla (BA)
Hummel Kellerbier (BA)

Brauerei Hartmann
Erbschänk Dark 1550 (C)

Brauerei Griess
Kellerbier (BA)

Brauerei Heckel
Vollbier (BA)

Brauerei Keesman
Sterna Lager (C)
Herren Pils (K)

Brauerei Krüg
Kellerbier (BA)
Dunkel Lagerbier (BA)

Brauerei Herrmann
Kellerbier (K)

Brauerei Hübner
Vollbier (BA)

Privatbrauerei Günter
Günter Bernstein (C)
Günter Schwarz (K)
Günter Weisse (K)

Brauerei Gradl
Leupser Dunkel (BA)

Brauerei Scharpf
Scharpf Märzen (BA)

Brauerei Knoblach
Ungespund’s Lager (K)
Rauschla (K)

Brauerei Wagner
Wagner Märzen (BA)
Wagner U-Lager (BA)

Brauerei Witzgall
Landbier (K)

Brauerei Zehendner
Zehendener Lagerbier (BA)
Zehendner Export Naturtrüb (K)

Brauerei Hartleb
Landbier (BA)

Brauerei Roppelt
Kellerbier (K)

Det kommer att kopplas på upp till åtta keg och fem självrunna varje dag. Fatöppningar sker klockan 17.00 måndag-fredag samt 15.00 lördag-söndag. Information om vilka öl som kopplas på respektive dag finns på Akkurats webbplats.



Bayerns ölförsäljning minskar

Nyheter Posted on 7 februari 2017 18:39

Efter flera år av långsam men
stadig tillväxt, minskade den bayerska ölförsäljningen under 2016 med 1,1 procent
jämfört med året innan. Att exporten ökade med 5,9 procent (eller 290 000 hektoliter)
väger inte upp för det faktum att den inhemska försäljningen sjönk med 2,9
procent.

Ölförsäljningen i Bayern minskade med 1,1 procent 2016 (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Försäljningssiffrorna inkluderar inte alkoholfria öl, som ökade med 4,5
procent (eller 84 200 hektoliter) 2016. Dessa öl är skattefria och
omfattas inte av den officiella statistiken. Men även om den alkoholfria ölen
räknas in, är ölförsäljningen förra året ändå 0,7 procent sämre än 2015. Det bayerska
bryggarförbundets (Bayerischer Brauerbund) ordförande
Georg Schneider förklarar minskningen med att bryggerier från andra delar av
Tyskland på senare år allt mer börjat satsa på typiska bayerska ölstilar. Veteöl,
lågalkoholöl (Leicht), kellerbier,
landbier och mörka öl har varit de bayerska bryggarnas specialitet i årtionden,
men börjar i allt större grad kopieras av andra.
– Den bayerska bryggarindustrins framgångsrecept har imiterats både
hemma och utomlands, sa Georg Schneider under bryggarförbundets presskonferens
i München under tisdagen.

Georg Schneider, ordförande i det bayerska bryggarförbundet (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Totalt sålde bayerska bryggerier cirka 25,5 miljoner hektoliter öl
2016, inklusive alkoholfria sorter. Trots svårare tider på exportmarknaden gick
5,2 miljoner hektoliter på export, vilket innebär exportrekord för sjunde
gången i rad. Georg Schneider pekar på det framgångsrika införandet av varumärkesrättigheter
för kvalitetsbegreppet ”Bayerisches Bier
i Irland, England, Frankrike och Norge som en framgång för exporten. Det gäller
även den långa kampen för strykningen av termen från frihandelsavtalet CETA
mellan EU och Kanada, eftersom den inte skulle få samma skydd i de officiella
kanadensiska språken. Där skulle termen ”Bayerisches
Bier
” istället kunna användas av alla tyska bryggerier, vilket skulle vara
en exportnackdel för de bayerska.



Tyskland regerar i veteölsvärlden

Nyheter Posted on 3 februari 2017 16:18

Ratebeer fortsätter presentera sina listor över 2016 års bästa öl enligt
sajtens användare. Nu har vi kommit fram till de bästa ölen utifrån stilkategori.
Alla vinnande tyska bryggerier kommer från Bayern och i veteölskategorin är
dominansen total. Flest utmärkelser kammades hem av
Schneider Weisse, Ayinger Privatbrauerei och Weihenstephaner.

Världens bästa veteöl 2016 enligt Ratebeers användare (foto: Schneider Weisse).




Stilkategori

Bryggeri

Ölnamn

Pris

Totalplacering

Lager 1)

Brauerei Griess

Griess Kellerbier

Silver

10

Bock, stark lager 2)

Ayinger Privatbrauerei

Celebrator Doppelbock

Guld

1

Schneider Weisse

Aventinus Eisbock

Guld

2

Weihenstephaner

Korbinian

Silver

6

Klosterbrauerei Andechs

Andechser Doppelbock Dunkel

Silver

9

Klosterbrauerei Weltenburg

Weltenburger Asam Bock

Brons

12

Specialöl 3)

Gänstaller Bräu

Affumicator

Brons

15

Veteöl 4)

Schneider Weisse

Aventinus

Guld

1

Weihenstephaner

Hefeweissbier

Guld

2

Schneider Weisse

Tap 5 Meine Hopfenweisse

Guld

3

Weihenstephaner

Vitus

Silver

6

Ayinger Privatbrauerei

Weizen-Bock

Silver

7

Schneider Weisse

Tap X Mathilda Soleil

Silver

10

Mörk lager 5)

Brauerei Gradl

Leupser Dunkel

Silver

8

Ayinger Privatbrauerei

Oktober Fest-Märzen

Brons

14

1) Omfattar stilarna ljus lager, pilsner, tjeckisk pilsner,
dortmunder/helles, zwickel/kellerbier samt premium lager.

2) Omfattar stilarna malt liquor, mörk bock, dubbelbock,
isbock, imperial pilsner/stark ljus lager samt ljus bock.

3) Omfattar stilarna fruktöl, rököl samt ört-/kryddöl.

4) Omfattar stilarna hefeweizen, veteale, vetebock, witbier
samt kristallweizen.

5) Omfattar stilarna dunkel, schwarzbier, amber
lager/vienna, oktoberfest/märzen samt polotmavý.



Nyhetssvep 1 februari

Nyheter Posted on 1 februari 2017 18:10

Oktoberfest nya affisch utsedd
I dag presenterade Münchens
borgmästare och Oktoberfestgeneralen Josef Schmid årets Oktoberfestaffisch. Det vinnande motivet innehåller
flera typiska Oktoberfestsymboler och är designat av Sarah Eigenseher och
Hanna Hodžić från Nürnbergs tekniska högskola. Förutom 2 500 euro i
prispengar, kommer de att få se sitt vinnande motiv pryda cirka 10 000
affischer samt otaliga ölsejdlar, souvenirer och internetsidor. Totalt kom det in
143 förslag till ny affisch. Av dessa gick 48 vidare till en online-omröstning,
den första i Oktoberfests
historia, där inte mindre än 31 919 röster kom in.

Årets affisch innehåller många kända Oktoberfestsymboler (foto: Referat für Arbeit
und Wirtschaft München).


Eklagrat kornvin från
Camba

Det har varit tyst om Camba Bavaria ett tag. Men nu är de tillbaka med ett nytt öl, som de
själva kallar sitt kanske bästa hittills. Det handlar om ett barley wine som
lagrats på ekfat från Destillerie
Lantenhammer
i Hausham. Camba Oak Aged Barley Wine är en riktig
vintervärmare på 11,6 procent ABV och med en stamvörtstyrka på hela 20 procent.
Färgen är rödaktig brons och i aromen återfinns en lätt sötma och smaker av
katrinplommon, aprikos och äpple. Avslutningen har en angenäm beska och en kraftfull
intensitet med toner av ek och whisky.

Barley wine med smak av torkad frukt, ek och whisky (foto: Camba Bavaria).


Kameleonten Ziggy är tillbaka

Braukollektiv
från Freiburg fortsätter att släppa öl i sin
Ziggy-serie. Dessa pale ale har alla samma grundrecept men olika humle.
I det senaste ölet, Ziggy #4,
återfinns de nya humlesorterna Callista från Tyskland och Idaho 7 från USA samt
ett uns av den gamla favoriten Amarillo. I seriens gemensamma grundrecept ingår
maltsorterna pilsner, Caramel pilsner och Caramel Munich. Amerikansk alejäst
används också i ölen, som har en alkoholhalt på 5,9 procent, en stamvörtstyrka på
14,7 procent och en beska på 36 IBU.

Ziggy #4 innehåller två nya humlesorter (foto: Braukollektiv).


Tysklands bästa ölställen enligt Ratebeer

Ratebeers användare har sagt sitt: Den bästa
bryggpuben (brew pub) i Tyskland 2016
är Vagabund Brauerei i Berlin.
Det visar resultatet av ölsajtens årliga sammanställning utifrån användarnas
betyg. De bästa ölställena i anslutning till ett bryggeri (tap room) är Kloster
Andechs
ölstuga och Bräustüberl Weihenstephan.

Vagabund Brauerei
drivs av de amerikanska vännerna David Spengler, Tom Crozier och Matt
Walthall (foto: Vagabund Brauerei).


Pris till
Gaffel-restaurang

Restaurangen Gaffel im Marienbild har utsetts årets
gastronom i Köln 2016. Priset delar man med Brasserie
Fou im Marriott Hotel
och Catalogna
Cologne Catering
. Priset ”Die Besten” delas årligen ut till Kölns bästa
handlare, matställen och hantverkare för enastående prestationer inom
företagande och deras stora engagemang för Kölns näringsliv. Juryn består av
framstående personer bland Kölns politiker, stadsförvaltning och andra delar av
samhället. Bakom priset står Nordrhein-Westfalens handelsförbund (Handelsverband Nordrhein-Westfalen),
tyska hotell- och restaurangförbundet i Nordrhein (DEHOGA) och hantverksorganisationen Kreishandwerkerschaft Köln.

Alla glada vinnare av 2016 års ”Die beste” (foto: koeln.de).



Tysklands bästa öl och bryggerier – delstat för delstat

Nyheter Posted on 31 januari 2017 17:54

Ölsajten Ratebeer presenterar i dagarna sina listor över de bästa ölen, bryggerierna och
ölställena under 2016. Listorna baseras på de betyg som sajtens användare gett
under året. Jag tänker beta av dem som är mest intressanta utifrån bloggens
inriktning – Tyskland och dess öl. Först ut är listan över de bästa ölen,
bryggerierna och nya bryggerierna i varje region, eller i det här fallet förbundsland
(eller delstat).

Bayerns bästa öl enligt Ratebeers användare (foto: Ayinger Privatbrauerei).




Förbundsland

Bästa öl

Bästa bryggeri

Bästa nya bryggeri

Baden-Württemberg

Braukollektiv
Dolly IPA

Häffner
Bräu

Emma – Biere
ohne Bart

Bayern

Ayinger
Celebrator Doppelbock

Gänstaller
Bräu

Yankee &
Kraut

Berlin

Schoppe
Katerfrühstück

Brauerei
Lemke

Stone Brewing
Co. (Berlin)

Brandenburg

Braumanufaktur
Maibock

Meierei
Brauhaus

Labieratorium

Bremen

Hopfenfänger
Kräusen

Brauerei Beck & Co./Becks

Union
Brauerei Bremen

Hamburg

Buddelship 7
Bridges Rye Whisky

Kehrwieder Kreativbrauerei

Hopper
Bräu

Hessen

Braufactum
Progusta

Bad
Homburger Brauhaus Graf Zeppelin

Wiesbadener
Braumanufaktur UG


Mecklenburg-Vorpommern

Eick Bräu
Gievitzer Imperator

Störtebeker
Braumanufaktur

Rügener
Insel-Brauerei

Niedersachsen

Mashsee
Captain Blaubeer

Mashsee
Brauerei

Hemelinger
Getränke Ahlers


Nordrhein-Westfalen

Schlüssel
Stike

Freigeist
Bierkultur

Bieratelier
– Markus Harms

Rheinland-Pfalz

Sander
Protaste Rebel

Kuehn Kunz
Rosen

Hop’s
Brewing

Saarland

Bruch
Wadgasser Klosterbräu Hopfenperle

Mettlacher
Abtei-Bräu

Flammings
Flammbräu – Brauhof Saar

Sachsen

Bayerischer
Bahnhof Leipziger Porticus

Gasthaus
& Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof

Stonewood
Braumanufaktur

Sachsen-Anhalt

Original
Wippraer Schwarzbier

Brauhaus am
Landmarkt

*

Schleswig-Holstein

Wacken Beer
Tanngnjostir und Tanngrisnir

Privatbrauerei
Albersdorf

Wacken Brauerei

Thüringen

Köstritzer
Meisterwerke Pale Ale

Museumsbrauerei
Schmitt

*

Fotnot:
Med nya bryggerier menas de bryggerier som fick sina första betyg från
Ratebeers användare under eller efter tredje kvartalet 2015.



Bayraren som uppfann pilsnern

Ölhistoria Posted on 30 januari 2017 18:08

De flesta förknippar säkert
ölstilen pilsner med Tjeckien och staden Plzeň. Detta med all rätt, eftersom det var här den första pilsnern
bryggdes. Men vad alla inte vet är att upphovsmannen bakom ölet var tysk.

Året är 1842 och i staden Plzeň
i Böhmen i dåvarande Österrike-Ungern har missnöjet grott under en tid.
Invånarna är inte nöjda med det överjästa öl (ale) som bryggs i staden. I
protest har de hällt ut flera fat för att visa hur illa de tycker om ölets låga
kvalitet och korta hållbarhet. Som svar bestäms det att ett nytt bryggeri ska
byggas, Bürgerliches Brauhaus, där man kan brygga ett underjäst öl (lager)
med bättre hållbarhet. I Bayern har man vid denna tid redan bryggt öl av denna
typ i många år och ses därför som de riktiga experterna på området. Eftersom
bayerskt öl och bayerska bryggare har ett så bra rykte, är det också naturligt
för Plzeň-borna att vända blickarna västerut för inspiration. För att få
riktig fason på öltillverkningen beslutar Bürgerliches Brauhaus till och med att anställa en bryggmästare
från grannlandet i väst.

En modell av Josef Grolls laboratorium på Pilsner Urquell-museet (foto: brookstonbeerbulletin.com).

In på scenen kommer Josef Groll. Han föds den 21 augusti 1813 i
Vilshofen an der Donau i sydöstra Bayern, där hans far har ett bryggeri. Det är
också denne man som kommer att kallas pilsnerölens fader, när han den 5 oktober
1842 brygger den första omgången öl med det mjuka böhmiska vattnet, väldigt
ljus malt och Saaz-humle. Ölet får namnet Urquell
och serveras första gången den 11 november samma år på utskänkningsställena Zum Goldenen Anker, Zur Weissen Rose och Hanes, där det tas mycket väl emot av
gästerna.

Porträtt av Josef Groll (foto: brookstonbeerbulletin.com).

Josef Groll stannar i Plzeň
till den 30 april 1845 när hans kontrakt med Bürgerliches Brauhaus går ut. Han återvänder
till Vilshofen, där han senare ärver sin fars bryggeri. Bryggeriet i Plzeň kommer dock att styras av bayrare i
nästan ytterligare sextio år, till år 1900. Josef Groll dör den 22 november
1887 av en hjärtattack hemma hos sin dotter i Vilshofen. Grolls familjebryggeri
finns i dag inte längre kvar.

Josef Groll i cirka sextioårsåldern (foto: brookstonbeerbulletin.com).

Pilsner är numera den mest sålda ölstilen i världen, där den står för
cirka två tredjedelar av all öl som produceras. I Tyskland stod pilsner för
hälften av landets ölförsäljning förra året. Pilsner är ett friskt öl med en
aning större beska än andra lageröl. Den tyska typen upplevs i regel som lite
torrare än den tjeckiska. Den har också en ljusare och klarare färg, vilket bland
annat beror på att andra typer av vatten och malt används.

Pilsner Urquell är än i dag en av de bäst säljande pilsnersorterna (foto: prazdroj.cz).



« FöregåendeNästa »