Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 7 november

Nyheter Posted on 7 november 2016 17:34

Färskt öl i Berlin
Baren och ölbutiken Bierlieb i Berlin anordnar den första Wet Hops Festival den 26
november. Där har de samlat ihop alla öl de kan hitta som är gjorda på färsk,
opressad och otorkad, det vill säga våt, humle. Perioden som det går att samla
in färsk humle är ganska kort, så tillgången till dessa öl är begränsad. Så
detta är en unik möjlighet att prova de unika smaker som bara färsk humle kan
ge.

Bierlieb bjuder in till Wet Hops Festival senare i november (foto: Bierlieb).


Vått samarbetsöl i Hamburg

Även i
Hamburg satsar man på färsk humle. Hopper Bräu har tillsammans med Wildwuchs
Brauwerk
tagit fram Nordisch Wildhop,
ett öl gjort på humle som handplockades på morgonen den 26 september. Exakt två
månader senare, den 26 november, blir det stor releasefest när årets färskaste
öl lanseras. Kalaset äger rum hos Hopper Bräu och förutom det nya ölet finns
många andra öl från de båda bryggerierna att prova. Musik och mat utlovas också.

Nordisk humle är vad som står på programmet hos Hopper Bräu (foto: Hopper Bräu).


Tysklands bästa pale ale korad

Den tyska
öltidningen Meiningers Craft har testat och betygsatt det som Tyskland har att
erbjuda när det gäller pale ale. Man konstaterar att kvaliteten i högsta grad
varierar och att vissa bryggerier behöver förbättra sig radikalt. Men det finns
dock också en hel del godbitar. Så här ser tidningens topp fem-lista ut:

1. Bremer Pale
Ale, Union Brauerei (92 poäng)
2. Brlo Pale Ale, Braukunst Berlin (91)
3. Köstritzer Pale Ale, Köstritzer Schwarzbierbrauerei (90)
4. Steelyard Pale Ale, Buddelship Brauerei (89)
5. Camba Pale Ale, Camba Bavaria (88)

Tysklands bästa pale ale enligt Meiningers Craft (foto: hoptimizer.de).

Andra hantverksmässan i Mainz
Den 25-26 november står
Mainz för andra gången värd för Mainzer Craft Beer Messe. På plats i Halle 45 finns
en rad små och innovativa bryggerier, som visar upp sitt breda utbud av
olika ölkreationer. Självklart går det också att provsmaka. Det finns också mycket
att uppleva för alla hobbybryggare där ute, inte minst hemmabryggartävlingen
där årets tema är pale ale med ABV mellan 4,5 och 6,0 procent. Dessutom går det att
köpa allt som behövs till hemmabryggeriet på mässan.

Mässan i Mainz lockade många besökare förra året (foto: Craft Beer Messe).


Schussenrieder moderniserar sig

Schussenrieder Brauerei i Bad Schussenried är
i moderniseringstagen. Genom att installera ett nytt buteljerings- och
förpackningssystem, kan de fem olika flasktyper som bryggeriet i dag hanterar
förpackas snabbare. Dessutom blir ljudnivån lägre, vilket personalen är extra tacksam för. Tack vare att transportbandet
är längre behöver inte heller små störningar någonstans längs vägen innebära
totalt stopp i produktionen. Bryggeriet gör också en betydande insats för
miljön genom att vatten och energi sparas genom att värmeåtervinning införs.

Den nya buteljeringsanläggningen kunde beskådas under ett öppet hus tidigare i år (foto: Schussenrieder Brauerei).



Bryggeriet: Lemke Berlin

Bryggerier Posted on 2 november 2016 18:29

En rastlös företagsekonom har på knappt tjugo år byggt upp ett riktigt ölimperium i Berlin. Bryggeri efter bryggeri och bryggpub efter bryggpub har öppnats av den aldrig tröttnande Oliver Lemke.


Oliver Lemke studerade företagsekonomi och tog en bryggarexamen från universitetet innan han bestämde sig för att starta eget bryggeri. Det första bryggverket svetsade han ihop i en kompis garage 1998. Kompisar hjälpte honom också att bygga om en övergiven pendeltågstation vid Hackescher Markt i Berlin till ett bryggeri. Den 21 november 1999 öppnade Brauhaus Lemke. Verksamheten växte och det blev svårt att få plats med alla Berlins ölälskare. 2003 övertog man därför det nedlagda Tiergartenquelle. 2004 blev Leopolds Brauhaus vid Alexanderplatz ledigt, vilket döptes om till Brauhaus Mitte; nu i november återinvigs det som Brauhaus Lemke am Alex. 2007 inlemmades också Berlins äldsta mikrobryggeri i Lemke-sfären, Luisen-Bräu i Charlottenburg, där Oliver tog sina första stapplande steg som bryggarlärling. 2015 installerades bryggeriets första buteljeringsutrustning. I samma veva satte man också upp ett eget laboratorium, som även innehåller en jästbank. Det ursprungliga bryggeriet vid Hackescher Markt har nu blivit testbryggeri och används endast för produktutveckling.

Oliver Lemke är en rastlös själ som gillar att öppna bryggerier (foto: Lemke Berlin).

Fyra snabba frågor till chefsassistenten Annette Karpaty:

Har ni någon speciell filosofi?
Vår filosofi är ”Geschmack ist unser Bier“, ett svåröversatt tyskt uttryck som ungefär betyder: ”Vi fokuserar på våra öls smak – vi vill att människor ska tycka om, fira, hänge sig åt den goda smaken av våra öl”. Vi gör ”craft beer”. Fokus ligger på kvalitet i produktionen och på att skapa individuella, distinkta men ändå reproducerbara ölsmaker, i motsats till likriktad massproduktion. Förutom att vi brygger den bästa pale alen och IPA:n, så arbetar våra bryggare med att förfina traditionella, tyska österrikiska/tjeckiska, ölrecept samtidigt som de utvecklar nya smaker och stilar. Fatlagrade öl och att återuppliva ett månghundraårigt recept på berliner weisse finns också på deras agenda.

Vad är speciellt med era öl?
Vi har tålamod när vi utvecklar våra öl. Ett öl måste vara perfekt, smaken välbalanserad, med högsta produktkvalitet innan vi häller det i våra kunder. Vissa öl tar flera år att utveckla, eftersom våra bryggare alltid strävar efter den bästa kvaliteten och den bästa smaken. Vi använder vår egen jäststam och bayersk malt när vi producerar den stora variationen av olika smaker. Dessutom följer vi den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). Vi använder bara de fyra ingredienserna humle, malt, jäst och vatten i våra öl.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vi är specialiserade på fatlagrade öl. Bästsäljare kan vara vår India Pale Ale, men alla våra åtta standardöl har vunnit såväl nationella som internationella priser.

Vad har ni för planer för framtiden?
Som jag nämnde tidigare håller vi för närvarande på med att återuppliva det ursprungliga receptet till berliner weisse – ett recept som har sitt ursprung i 1700-talet. Eftersom vi också har börjat buteljera våra öl måste vi snart utöka våra bryggerilokaler.

Lemke Original är ett av de åtta standardölen (foto: Lemke Berlin).

Standardölen

Bohemian Pilsner
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Beska: 35 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Carared
Humle: Saaz, East Kent Golding
Färg: 14 EBC/Gyllene brons

030 Pale Ale
Stil: Amerikansk pale ale
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,8 %
Beska: 30 IBU
Malt: Pale ale, Wiener, Carared, Melanoidin
Humle: Cascade, Centennial
Färg: 20 EBC/Bärnsten, koppar

Weizen
Stil: Tyskt veteöl
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Beska: 15 IBU
Malt: Vete, Pilsner, Carared, Caraaroma
Humle: Hallertauer Magnum
Färg: 17 EBC/Bärnsten

Original
Stil: Wienerlager
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 13,2 %
Beska: 26 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Carafa, Caraaroma
Humle: Hallertauer Magnum
Färg: 47 EBC/Kastanj

India Pale Ale
Stil: IPA
Alkoholhalt: 6,5 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Beska: 60 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Carared, Caraaroma
Humle: Amarillo, Cascade, Simcoe
Färg: 25 EBC/Bärnsten, koppar

Hopfenweisse
Stil: Vetebock
Alkoholhalt: 7,0 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Beska: 40 IBU
Malt: Vete, Pilsner, Carared, Caraaroma
Humle: Cascade
Färg: 18 EBC/Bärnsten

Imperial IPA
Stil: Dubbel-IPA
Alkoholhalt: 10,0 %
Stamvörtstyrka: 23,0 %
Beska: 75 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Caraamber
Humle: Amarillo, Simcoe, Chinook
Färg: 29 EBC/Koppar

Imperial Stout
Stil: Imperial stout
Alkoholhalt: 11,0 %
Stamvörtstyrka: 29,0 %
Beska: 70 IBU
Malt: Pilsner, Münchner, Caraaroma, Carafa
Humle: Taurus
Färg: >200
EBC/Kolsvart



Nyhetssvep 31 oktober

Nyheter Posted on 31 oktober 2016 17:57

Kärleksöl i ny förpackning
Det var
ett tag sedan vi hörde av gänget på Camba Bavaria. Men nu är de på gång igen,
och den här gången är det kärlek i luften. I samarbete med Stefan Dettl,
Truchtlachings mest kända musiker och frontman i bandet LaBrassBanda, har man
tagit fram Lovebeer. Detta är en spännande
tolkning av ett klassisk veteöl, som nu kommer i nydesignad flaska. Doft av
mango och papaya ger en fruktig öppning. Smaken domineras av citrustoner från
grapefrukt och blodapelsin, som övergår i en distinkt blommig beska från
Simcoe-humlen. Alkoholhalten ligger på 5,2 procent och stamvörtstyrkan på 12,8
procent. För lite extra kärlek fylldes de första flaskorna till tonerna av Stefan
Dettls trumpet i bryggeriet i Chiemgau.

Stefan Dettl visar upp den första flaskan Lovebeer (foto: Camba Bavaria).


Färsk humle i fokus

Berliner
Berg
kommer med en ny ölserie kallad Wet Hop Series. Först ut blir Wet Hop series #1 IPA, som också är
bryggeriets första india pale ale. Ett ”Wet hop”-öl är i princip ett öl som
bryggs av helt färska humlekottar i samband med höstens humleskörd. I det här
fallet handlar det om Comet- och Cascade-humle. ”Wet hops” kallas så eftersom
de innehåller 75-80 procent vätska. Det bidrar till att ölen får en unik smak
och arom, som gör dem mer individuella och levande än öl som bryggs med torkad
humle eller pellets. Comet är en amerikansk humlesort, som numera även odlas i
Hallertau. I färskt tillstånd ger den ölet en vild, gräsig och grapefruktig
smak, som är mindre påträngande och besk än många moderna ipor.

Den färskaste humlen har använts i Berliner Bergs Wet Hop-öl (foto: Berlliner Berg).


Dubbelt nytt från Hannover

I
Hannover lanserade nyligen två nya öl av Mashsee Brauerei, bryggeriet som gillar
ordlekar när de namnger sina öl (bland tidigare brygder finns Beverly Pils och Trainings Lager). Det första kallar man Lena Meyer-Landsud (sud=brygd), ett landbier uppkallat efter den
tidigare Eurovision-vinnaren Lena Meyer-Landrut. Alkoholhalten är 4,9 procent
och beskan 33 IBU. Den andra nykomlingen har det inte fullt lika fantasieggande
namnet Hanover IPA – en, ja, IPA på
6,4 procent och 55 IBU.

Så här glad blir man när man får ett öl uppkallat efter sig (foto: wallgallery.org).


Öl för kalla dagar

Kaiser Brauerei
i Geislingen har tagit fram ett nytt öl att värma sig med under årets kalla
dagar. Deras nya Kumpf Winterbier är
ofiltrerat och överjäst och sägs passa bra till den kyliga årstidens kraftigare
mat, till exempel vilt. Med en beska på 13 IBU är det inte direkt någon
humlebomb. Den kraftfulla smaken drivs istället av malten och att ölet fått
jäsa på flaska i sju veckor i iskalla källare. Alkoholhalten ligger på 5,5
procent och stamvörtstyrkan på 12,8 procent.

Kaiser Brauerei lanserar öl för vinterns kalla dagar (foto: Kaiser Brauerei).



Nu är det bockölstid i Franken

Ölhistoria Posted on 28 oktober 2016 18:19

Släppen av höstens
bocköl (Bockbieranstich) är en stor
händelse i många delar av Tyskland. Inte minst är det så i landets
bryggeritätaste område – Franken.

Bockbieranstich på Mahr’s Bräu i Bamberg (foto: Anna-Maria Schülein/Bamberg Tourismus).

Även om de fränkiska
bockölen alla har sin egen karaktär, så
har de i alla fall två saker gemensamt. För det första härstammar de från
klostrens bryggartradition. Bockölen hörde till de livsmedel som inte bröt mot
reglerna om fasta. Under fasteveckorna bryggde därför munkarna ett öl som var
starkare och mer näringsrikt än annars – något som fortfarande kännetecknar ett
riktigt bocköl. För det andra bryggs de ofta i begränsade mängder, vilket gör att
vissa sorter är svåra att få tag i. Så det gäller att passa på när tillfälle ges,
bocköl är väldigt populära i Franken och tar snabbt slut.


Många bryggerier hittar på
olika roliga sätt att inleda
bockölssäsongen på. I Memmelsdorf firas till exempel den första bocken (”Böckla”) på bryggeriet Drei Kronen den
31 oktober. Den 5 november kan det första bockölet avsmakas på Brauerei Greif i
Forchheim. Bocköl dricks i regel på eftermiddagen, gärna ute trots att det kan
vara lite kyligt. Det starka ölet bidrar till att hålla värmen uppe.

Böckla har premiär på Drei Kronen i Memmelsdorf den 31 oktober (foto: Neubierig).

Ett vanligt bocköl har en stamvörtstyrka på minst sexton procent. Dubbelbock har minst arton procent stamvörtstyrka och eisbock minst 22 procent.
Alkoholstyrkan är klart högre än fem procent, men sällan över tio. Att
det heter just bocköl lär ha att göra med en bryggmästare från Einbeck, som
lockades till München för att brygga ölet där. Ölet var känt under namnet ”Ainpöckische
Bier”, vilket på bayersk dialekt uttalades ”Oanpock” som senare blev
”Bockbier”.



Bryggeriet: Hasen-Bräu

Bryggerier Posted on 26 oktober 2016 15:41

En historisk
bryggartradition och en hare på villovägar. På den grunden vilar bryggeriet som
kan se tillbaka på en över 500 år lång historia i ett av världens verkliga
ölcentrum – Bayern.

Hasen-Bräu har haft sitt hem i bayerska Augsburg sedan 1464.
På den tiden var det vanligt med små husbryggerier och Hasen-Bräu härstammar
också från ett av dessa, nämligen tavernan Zu den drey Glass. Det nuvarande
namnet kommer sig av att en hare (Hase)
en gång letade sig in i bryggeriet. När ägaren skulle jaga ut djuret, ramlade
han på harens nos. Haren försvann dock oskadd, men namnet blev kvar. 550 år
senare håller Hasen-Bräu fortfarande den gamla bryggartraditionen i Augsburg vid
liv. 2011 öppnade man sina nya lokaler i stadens gamla, byggnadsminnesmärkta slakteri.
Kälberhalle, som stället heter, har plats för både bryggeri och restaurang.
Sedan 2004 ägs Hasen-Bräu av Oetker-Gruppe och ingår därmed också i
Radeberger-gruppen.

Fyra snabba frågor
till
Stefanie Lehmeyer på bryggeriet:

Har ni någon speciell filosofi?
Enkelt, ärligt, genuint – det är Hasens öl.

Vad är speciellt med era öl?
Det faktum att Hasen-Bräu har en över 550 år lång tradition
känns inte bara i smaken – det kan också ses. De klockformade flaskorna med de
enkla pappersetiketterna står för brygghantverk och jordnärhet. Ölbryggning är,
i dag som förr, ett hantverk. Våra bryggmästare har hjälp av modern teknik, men
inga ingredienser hamnar i bryggkaret utan att först ha kontrollerats av dem
själva. Förutom sina händer, använder de även sina näsor och ögon för att
brygga de goda Hasen-ölen.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår ofiltrerade kellerbier, Augsburger Original, är populär. Den bryggs med hantverksmässiga
metoder i Kälberhalle och avnjuts av äkta finsmakare och kännare av ofiltrerat
öl.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vårt mål i dag är att inspirera dem som köper Hasen-öl, styra
vårt traditionella bryggeri mot en bra framtid och föra det vidare till nästa
generation. Det är detta som driver oss – dag efter dag.

Augsburger Original är populärt bland öldrickarna (foto: Hasen-Bräu).


Öl i urval

Augsburger
Original

Stil: Kellerbier
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Hasen
Hell

Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %

Hasen
Extra

Stil: Helles/Export
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Weisser
Hase

Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %

33
Dry

Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %

Oster-Festbier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 6,0 %
Stamvörtstyrka: 13,2 %



Nyhetssvep 24 oktober

Nyheter Posted on 24 oktober 2016 18:09

Tucher skapar klassisk kellerbier
En gång i
tiden fanns det uppåt 42 bryggerier i Nürnberg. För att kunna lagra all öl kallt,
skapades djupa stenkällare under slottet Kaiserburg. Som en hyllning till den
gamla goda tiden har Tucher i Fürth skapat Aecht
Nürnberger Kellerbier
. Precis som sina historiska föregångare får detta
ofiltrerade öl flaskjäsa i svala källare till full mognad. Det honungsfärgade
ölet har en fyllig, fruktig smak med toner av jäst. Alkoholhalten är 5,3
procent och stamvörtstyrkan 12,5 procent.

Äkta nürnbergskt kellerbier från Fürth (foto: Tucher).


Vinteröl i Hamburg

Att vintern
står för dörren blir allt tydligare. Den 19 november blir det extra tydligt i
Hamburg. Då anordnas nämligen något som kallas Winter Beer Day 2016. Mellan
klockan 12.00 och 23.00 finns arton bryggerier på plats på Altes Mädchen för
att visa upp sina vinteröl. Under dagen bjuds det inte bara på god öl, utan
även läcker mat, musik och intressanta seminarier. Inträdet kostar fem euro.

På Altes Mädchen blir det vinterölsfest i november (foto: Altes Mädchen).


Veteöl med endast en humlesort

Chemnitzbaserade
bryggeriet Stonewood Braumanufaktur har nyligen släppt ett nytt öl. Det är en kallhumlad
weizen där endast en humlesort använts, nämligen amerikansk Citra. Namnet är Fruit Garden, eftersom ölet enligt
uppgift är en riktig fruktbomb. I smaken återfinns klassiska veteölssmaker, som
banan och kryddnejlika tillsammans med aromer av citron, blåbär och vinbär. Alkoholhalt:
5,3 procent.

En riktig fruktbomb från Chemnitz (foto: Stonewood Braumanufaktur).


Ny bryggarboss på gång

Vid sitt
årliga höstmöte i Berlin bestämde det tyska bryggarförbundet, Deutsche Brauer-Bund, enhälligt att nominera Dr Jörg Lehmann till ny ordförande. Valet kommer
att ske i samband med de tyska bryggardagarna (Deutschen Brauertages) i juni nästa år. 47-årige Lehmann är
född i Berlin och är sedan 2013 Chief
Technology Officer (CTO) på Kulmbacher Brauerei AG. Det innebär att han
har det övergripande ansvaret för produktion, logistik och inköp för hela
Kulmbacher-gruppen. Vid valet efterträder Jörg Lehmann ordföranden sedan 2011,
Dr Hans-Georg Eils, som i dag är CTO på Karlsberg Brauerei i Homburg.

Jörg Lehmann föreslås bli Tysklands nya bryggarboss (foto: Kulmbacher Brauerei).



Bryggeriet: Rhanerbräu

Bryggerier Posted on 21 oktober 2016 18:17

I den lilla bayerska kommunen
Schönthal bor det endast lite drygt 2 000 människor. Bland dessa finns
familjen Plössl, som har ägt det lokala bryggeriet sedan 1700-talet.
Verksamheten är dock mycket äldre än så.

Rhanerbräu har anor från 1200-talet (foto: Rhanerbräu).

Bryggeriet, som ligger i byn Rhan, omnämns för första gången
i ett dokument från 1283. Det gör det till ett av de tio först omnämnda
bryggerierna i världen. Av dessa är endast fem fortfarande verksamma.
Rhanerbräu är dessutom det äldsta familjeägda bryggeriet i Oberpfalz, ja hela
östra Bayern faktiskt, och ett av de femton äldsta företagen i hela Tyskland. 1776
blir Josef Bruckmayer ägare av bryggeriet och sedan dess har det varit i samma
familjs ägo. 1977 tas ägandet över av Christa Plössl, dotter till Josef
Bruckmayer jr. Hon inleder en automatisering och utbyggnad av bryggeriet. I dag
drivs verksamheten av Alois Plössl. 2014 skapar bryggeriet varumärket Rhaner
Biermanufaktur under vilket man säljer ”craft beer” – eller gourmetöl som
Rhaner själva kallar det.

Fyra snabba frågor
till Stefanie Plössl från ägarfamiljen:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vi är ett modernt bryggeri som står väl rustat för
framtiden. Ett traditionellt men också trendsättande familjeföretag, med stor
bryggartradition och de bästa förutsättningarna för att brygga öl av
toppkvalitet.

Vad är speciellt med
era öl?

Det runt tjugo, ofta prisade Rhanerölen får sin karaktär från
vårt eget mjuka källvatten, regional malt, humle av toppkvalitet och jäst från
vår egenodlade stam. Under namnet Rhaner Biermanufaktur skapar vi extraordinära
öl i mycket små mängder. Allt bryggs i enlighet med den bayerska renhetslagen.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår bästsäljare är Rhaner
Export Hell
. Bland craft-ölen är det vår 1776 Max Oak-Aged Bock – ett bocköl som får mogna på bourbonfat i
flera veckor – och 1833 Chateaubriand
Barley Wine
, som jäser två gånger med öl- och vinjäst.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vi planerar att brygga en ofiltrerad bayersk märzen.

1904 Pale
Märzen bryggs under varumärket Rhaner Biermanufaktur (foto: Rhanerbräu).


Öl i urval

Rhaner 1283 Hell
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11 %

Rhaner Kellerbier
Stil: Kellerbier
Alkoholhalt: 5,2 %

Rhaner Export Hell
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,2 %

Rhaner Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,8 %

Rhaner Pandurenweisse
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,2 %

Rhaner Maxi-Bock
Stil: Mörk bocköl
Alkoholhalt: 6,5 %

Rhaner Weihnachtsbier
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12 %

Rhaner 1904 Pale
Märzen

Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,6 %
Stamvörtstyrka: 11 %

Rhaner 1776 Max
Oak-Aged Bock

Stil: Mörk bocköl
Alkoholhalt: 7,2 %

Rhaner 1833
Chateuabriand

Stil: Barley Wine
Alkoholhalt: 12 %



Nyhetssvep 19 oktober

Nyheter Posted on 19 oktober 2016 17:41

Samarbete skapar
humlig vinterale
Münchenbryggarna Isarkindl har slagit sig samman med
Yankee & Kraut från grannstaden Ingolstadt för att skapa ett nytt öl.
Tillsammans brygger de en vinterale, som båda bryggerierna är ganska säkra på
kommer bli bra. Det vi med säkerhet vet är att det gått åt en hel del humle.
Hur det egentliga utfallet blir får vi veta senare i höst.

Gänget från Isarkindl och Yankee & Kraut brassar på med humle i sin vinterale (foto: Isarkindl).


Humlefest i Stuttgart

Den 28-29 oktober blir det fest i Stuttgart – närmare
bestämt Hopfenfest. Som värd står det lokala bryggeriet Cast-Brauerei, som har
bryggt några pinfärska öl festen till ära. På kranarna hittar vi en IPA med
Magnum- och Cascadehumle från Hallertau, ett pumpaöl med ekologisk hokkaidopumpa,
lönnsirap och ingefära samt en pale ale. Till detta serveras det mat från
O’Reilly’s Irish Pub och Super Jami. Festen pågår mellan klockan 10 och 21 båda
dagarna.

Cast-Brauereis pale ale serveras på humlefesten (foto: Cast-Brauerei).


Skapa nästa års
Oktoberfestaffisch

Fram till den 6 november kan den som vill lämna in förslag
på hur affischen till nästa års Oktoberfest ska se ut. För första gången kommer
delar av tävlingen att ske på nätet. Bidragen laddas upp på sajten muenchen.de,
där de trettio bästa förslagen sedan utses genom en onlineomröstning i januari.
Därefter väljer en expertjury vilket av dessa motiv som kommer att pryda nästa
års Oktoberfestaffisch, liksom mängder av souvenirartiklar och marknadsföringsprodukter. Ladda upp ditt bidrag här.

Münchens
borgmästare, tillika Oktoberfestgeneralen, Josef Schmid visar upp årets
affisch, som designats av Susanna Schneider and Linda Sophia Schultheis (foto: Leonie Liebich/muenchen.de).


Tyskbryggd Stone i
julsläppet

Den 1 november släpps årets julöl på Systembolaget. På
Tysklandsfronten är det ovanligt tunt denna gång. Det enda som har någon slags
anknytning till denna blogg är Stone Brewings Xocoveza For The Holidays & New Year, som bryggs i deras
Berlinbryggeri. Det handlar om en imperial mjölkstout på 8,1 procent ABV. Receptet
är skapat av Chris Barker, som vann Stones hemmabryggartävling 2014. Ölet är
inspirerat av Mexiko och bryggt med choklad, kanel, muskot, chilipeppar och
kaffe. Det är också framtaget i samarbete med det mexikanska bryggeriet Cervecería
Insurgente
.

Mexikoinspirerat julöl kommer i november (foto: Stone Brewing).



« FöregåendeNästa »