Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggeriet: Rhanerbräu

Bryggerier Posted on 21 oktober 2016 18:17

I den lilla bayerska kommunen
Schönthal bor det endast lite drygt 2 000 människor. Bland dessa finns
familjen Plössl, som har ägt det lokala bryggeriet sedan 1700-talet.
Verksamheten är dock mycket äldre än så.

Rhanerbräu har anor från 1200-talet (foto: Rhanerbräu).

Bryggeriet, som ligger i byn Rhan, omnämns för första gången
i ett dokument från 1283. Det gör det till ett av de tio först omnämnda
bryggerierna i världen. Av dessa är endast fem fortfarande verksamma.
Rhanerbräu är dessutom det äldsta familjeägda bryggeriet i Oberpfalz, ja hela
östra Bayern faktiskt, och ett av de femton äldsta företagen i hela Tyskland. 1776
blir Josef Bruckmayer ägare av bryggeriet och sedan dess har det varit i samma
familjs ägo. 1977 tas ägandet över av Christa Plössl, dotter till Josef
Bruckmayer jr. Hon inleder en automatisering och utbyggnad av bryggeriet. I dag
drivs verksamheten av Alois Plössl. 2014 skapar bryggeriet varumärket Rhaner
Biermanufaktur under vilket man säljer ”craft beer” – eller gourmetöl som
Rhaner själva kallar det.

Fyra snabba frågor
till Stefanie Plössl från ägarfamiljen:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vi är ett modernt bryggeri som står väl rustat för
framtiden. Ett traditionellt men också trendsättande familjeföretag, med stor
bryggartradition och de bästa förutsättningarna för att brygga öl av
toppkvalitet.

Vad är speciellt med
era öl?

Det runt tjugo, ofta prisade Rhanerölen får sin karaktär från
vårt eget mjuka källvatten, regional malt, humle av toppkvalitet och jäst från
vår egenodlade stam. Under namnet Rhaner Biermanufaktur skapar vi extraordinära
öl i mycket små mängder. Allt bryggs i enlighet med den bayerska renhetslagen.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår bästsäljare är Rhaner
Export Hell
. Bland craft-ölen är det vår 1776 Max Oak-Aged Bock – ett bocköl som får mogna på bourbonfat i
flera veckor – och 1833 Chateaubriand
Barley Wine
, som jäser två gånger med öl- och vinjäst.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vi planerar att brygga en ofiltrerad bayersk märzen.

1904 Pale
Märzen bryggs under varumärket Rhaner Biermanufaktur (foto: Rhanerbräu).


Öl i urval

Rhaner 1283 Hell
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11 %

Rhaner Kellerbier
Stil: Kellerbier
Alkoholhalt: 5,2 %

Rhaner Export Hell
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,2 %

Rhaner Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,8 %

Rhaner Pandurenweisse
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,2 %

Rhaner Maxi-Bock
Stil: Mörk bocköl
Alkoholhalt: 6,5 %

Rhaner Weihnachtsbier
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12 %

Rhaner 1904 Pale
Märzen

Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,6 %
Stamvörtstyrka: 11 %

Rhaner 1776 Max
Oak-Aged Bock

Stil: Mörk bocköl
Alkoholhalt: 7,2 %

Rhaner 1833
Chateuabriand

Stil: Barley Wine
Alkoholhalt: 12 %



Nyhetssvep 19 oktober

Nyheter Posted on 19 oktober 2016 17:41

Samarbete skapar
humlig vinterale
Münchenbryggarna Isarkindl har slagit sig samman med
Yankee & Kraut från grannstaden Ingolstadt för att skapa ett nytt öl.
Tillsammans brygger de en vinterale, som båda bryggerierna är ganska säkra på
kommer bli bra. Det vi med säkerhet vet är att det gått åt en hel del humle.
Hur det egentliga utfallet blir får vi veta senare i höst.

Gänget från Isarkindl och Yankee & Kraut brassar på med humle i sin vinterale (foto: Isarkindl).


Humlefest i Stuttgart

Den 28-29 oktober blir det fest i Stuttgart – närmare
bestämt Hopfenfest. Som värd står det lokala bryggeriet Cast-Brauerei, som har
bryggt några pinfärska öl festen till ära. På kranarna hittar vi en IPA med
Magnum- och Cascadehumle från Hallertau, ett pumpaöl med ekologisk hokkaidopumpa,
lönnsirap och ingefära samt en pale ale. Till detta serveras det mat från
O’Reilly’s Irish Pub och Super Jami. Festen pågår mellan klockan 10 och 21 båda
dagarna.

Cast-Brauereis pale ale serveras på humlefesten (foto: Cast-Brauerei).


Skapa nästa års
Oktoberfestaffisch

Fram till den 6 november kan den som vill lämna in förslag
på hur affischen till nästa års Oktoberfest ska se ut. För första gången kommer
delar av tävlingen att ske på nätet. Bidragen laddas upp på sajten muenchen.de,
där de trettio bästa förslagen sedan utses genom en onlineomröstning i januari.
Därefter väljer en expertjury vilket av dessa motiv som kommer att pryda nästa
års Oktoberfestaffisch, liksom mängder av souvenirartiklar och marknadsföringsprodukter. Ladda upp ditt bidrag här.

Münchens
borgmästare, tillika Oktoberfestgeneralen, Josef Schmid visar upp årets
affisch, som designats av Susanna Schneider and Linda Sophia Schultheis (foto: Leonie Liebich/muenchen.de).


Tyskbryggd Stone i
julsläppet

Den 1 november släpps årets julöl på Systembolaget. På
Tysklandsfronten är det ovanligt tunt denna gång. Det enda som har någon slags
anknytning till denna blogg är Stone Brewings Xocoveza For The Holidays & New Year, som bryggs i deras
Berlinbryggeri. Det handlar om en imperial mjölkstout på 8,1 procent ABV. Receptet
är skapat av Chris Barker, som vann Stones hemmabryggartävling 2014. Ölet är
inspirerat av Mexiko och bryggt med choklad, kanel, muskot, chilipeppar och
kaffe. Det är också framtaget i samarbete med det mexikanska bryggeriet Cervecería
Insurgente
.

Mexikoinspirerat julöl kommer i november (foto: Stone Brewing).



Kölns mest älskade ölrestauranger

Ölställen Posted on 17 oktober 2016 17:58

Köln är inte bara hem
för en helt egen ölstil – kölsch. Här finns också många trevliga ställen där
man kan avnjuta den lokala specialiteten med en god bit mat. Här är några tips
på de mest omtyckta ölrestaurangerna, eller brygghusen (Brauhäuser).

Früh am Dom
Adress: Am Hof 12-18
Öppettider: Dagligen 8.00-24.00 (julafton stängt)
Antal platser: 1 500
Ölpriser: Früh Kölsch
från fat (20 cl): 1,80 euro, Früh Radler
(33 cl): 3,00 euro.
Mat: Traditionell som tillagas enligt de gamla recepten.
Många rätter baseras på kött, potatis och nudlar.
Övrigt: Öppnade 1904 och är Tysklands näst största brygghus,
efter Hofbräu München. Lockar närmare 2,5 miljoner besökare varje år. Här
serveras kölsch fortfarande från träfat, som rymmer 90 liter – eller 450 glas (Stangen) kölsch.

Früh am Dom är Tysklands näst största brygghus (foto: Cölner Hofbräu P. Josef Früh).


Brauhaus zur Malzmühle

Adress: Heumarkt 6
Öppettider: Måndag-torsdag 11.30-24.00, fredag-lördag
11.30-01.00, sön- och helgdagar 11.30-23.00
Antal platser: 120
Ölpriser: Mühlen
Kölsch
från fat (20 cl): 1,80 euro.
Mat: Typisk brygghusmat med flera specialiteter från Köln.
Övrigt: Äldsta bryggeriet i gamla staden (Altstadt). I
samband med G8-mötet i Köln 1999, besöktes brygghuset av USA:s dåvarande
president Bill Clinton, som var mycket nöjd med mat och dryck.

Bill Clinton hör till Malzmühles många nöjda besökare (foto: Brauhaus zur Malzmühle).


Brauhaus Päffgen

Adress: Friesenstrasse 64-66
Öppettider: Söndag-torsdag 10.00-24.00, fredag-lördag
10.00-00.30
Antal platser: 460
Ölpriser: Päffgen
Kölsch
från fat (20 cl): 1,70 euro.
Mat: Specialiteter är den egna Bierhaxe med maltsås, äppelrödkål och rågbrödsknödel eller 3/4
meter bratwurst. Erbjuder också andra klassiska brygghusrätter som Dicke Bunne, Strammer Max och Himmel un Äd.
Övrigt: Öppnade 1884 och är belägen på en av Kölns
livligaste nöjesgator. Erbjuder också ett trevligt stopp mellan besöken i
stadens modebutiker.

Brauhaus Päffgen ligger mitt i Kölns nöjesdistrikt (foto: Brauerei Päffgen).


Peters Brauhaus

Adress: Mühlengasse 1
Öppettider: Dagligen 11.00-00.30
Antal platser: Ingen uppgift om antal platser, men sex rum
finns till gästernas förfogande.
Ölpriser: Peters
Kölsch
från fat (20 cl): 1,80 euro.
Mat: Traditionell tysk mat med många specialiteter från Köln
och Nordrhein-Westfalen. Prova till exempel Brauhaus-Topf,
en Schlachtplatte eller Hämmchen.
Övrigt: Har legat på dagens adress vid Alter Markt sedan 1994.
Bryggeriet har dock anor från 1847, då Peter Josef Peters fick tillstånd att
brygga öl i Monheim.

Peters Brauhaus har legat vid Alter Markt sedan 1994 (foto: Peters Brauhaus).


Haus Unkelbach

Adress: Luxemburger Strasse 260
Öppettider: Måndag-torsdag 17.00-24.00, fredag 17.00-01.00,
lördag 11.00-01.00, söndag 11.00-24.00
Antal platser: Okänt antal inomhus, 200 platser ute på
sommaren.
Ölpriser: Reissdorf
Kölsch
(20 cl): 1,70 euro, Franziskaner
Weissbier
(50 cl): 4,20 euro.
Mat: Tisdagar och torsdagar serveras den klassiska Rievkooche, en slags råraka som antingen
serveras som pizza med grönsaker och ost, med mörkt bröd och lax eller med
äppelmos.
Övrigt: Grundades 1930 och hamnade på dagens adress efter
att den ursprungliga lokalen förstörts i andra världskriget. Är känt för sina
extravaganta karnivalsfester.

Unkelbach har 200 platser i sin Biergarten (foto: Haus Unkelbach/Nina Simone).


Gaffel am Dom

Adress: Bahnhofsvorplatz 1
Öppettider: Måndag-torsdag och söndag 11.30-24.00,
fredag-lördag 11.30-02.00
Antal platser: 700 inne, 300 ute
Ölpriser: Gaffel
Kölsch
från fat (20 cl): 1,80 euro, Gaffels
Sonnenhopfen
(50 cl): 4,30 euro, Gaffel
Kölsch Light
(50 cl): 3,50 euro.
Mat: Rustik och regional mat, som en 1 100-grams Grillhaxe eller en Bierkutscherkotelett med kölschsås. Tisdag är det schnitzeldag.
Övrigt: Öppnade 2008 och är ett av de nyare brygghusen i
Köln. Satsar en hel del på olika evenemang och unika konserter. I
Fassbierkeller kan du lära dig att hälla upp kölsch och få ett diplom med dig
hem. Stamlokus för supportar till fotbollslaget FC Köln.

Stämningen brukar vara hög på Gaffel am Dom (foto: Privatbrauerei Gaffel).



Bryggeriet: Brauerei Schimpfle

Bryggerier Posted on 14 oktober 2016 18:17

I mer än 150 år har
namnet Schimpfle stått för förstklassig bryggkvalitet. Sedan 1864 har familjen bryggt
öl i den bayerska orten
Gessertshausen, strax sydväst om Augsburg. I dag har bryggeriet
två ölmärken, där det mest uppskattade kommer i lite mindre förpackning.


Det var Mathias Schimpfle som 1864 startade ett värdshus med
rättigheter att brygga öl i liten skala. I dag drivs Brauerei Schimpfle av Thomas
Schimpfle, den fjärde generationen bryggare i Gessertshausen. Det var också han
som 1998 kom på Lösch-Zwerg, som i dag är bryggeriets mest omtyckta varumärke.
Det är känt för sina små flaskor i rolig design och att det gav en modernare
touch till den gamla, väletablerade rörelsen. I dag erbjuder bryggeriet sex
olika öl under namnet Lösch-Zwerg, varv tre egentligen är blanddrycker.
Dessutom gör man fyra traditionella öl under varunamnet Freiherr von Zech. Totalt
producerar bryggeriet cirka 120 000 hektoliter per år och sysselsätter
ungefär femtio personer.

Fyra snabba frågor
till
Marina
Wuschek på marknadsavdelningen:

Har ni någon speciell filosofi?
Vår filosofi har alltid varit att erbjuda öl av hög kvalitet
och att upprätthålla hantverket i ett traditionellt bryggeri. Därför använder
vi bara ingredienser av högsta kvalitet: vatten från vår egen källa, utvald
kornmalt från närbelägna producenter, den finaste och färskaste aromahumlen
från Tettnang och Hallertau samt den bästa jästen, som vi själva odlar.

Vad är speciellt med era öl?
Våra öl definieras av sin höga kvalitet, sin goda smak och
den speciella bryggmetoden med öppna jäskar. På detta sätt får våra öl sin
oefterhärmliga, milt aromatiska smak.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår bästsäljare och specialitet är Lösch-Zwerg Würzig, ett lageröl och vår klassiker. Aromahumlen som
används kommer endast från Hallertau. Den karaktäristiskt milda, aromatiska
smaken kommer från vår speciella jäst, som låter ölen frigöra extra aromatiska
smaker i den öppna jäsprocessen.

Vad har ni för planer för framtiden?
En hälsosam tillväxt för vårt bryggeri, bevara kvaliteten på
våra öl och erbjuda smakfulla, aromatiska öl till våra ölälskare.

Lösch-Zwerg kommer i mindre flaskor i flera varianter (foto: Brauerei Schimpfle).


Öl i urval

Lösch-Zwerg Würzig
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,4 %

Lösch-Zwerg Kellerbier
Naturtrüb

Stil: Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,4 %

Lösch-Zwerg Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,8 %

Freiherr von Zech
Hefe-Weizen

Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,6 %

Freiherr von Zech
Premium

Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,4 %

Freiherr von Zech
Kellerbier

Stil: Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Freiherr von Zech
Kellerbier Hell (Gold-Zwickel)

Stil: Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %



Nyhetssvep 12 oktober

Nyheter Posted on 12 oktober 2016 17:48

Ayinger
vinnare i Stockholm

Vid den
nyligen avslutade Stockholm Beer and Whisky Festival, delades det ut priser
till mässans bästa öl. I kategorin ”Lager” gick guldet till Ayingers Celebrator. Bryggeriet kammade även hem
den ädlaste medaljen i kategorin ”Veteöl” med sin Ur-Weisse. I den kategorin hamnade även bronset i Tyskland, hos
Paulaner och deras Hefe-Weissbier.

Ayingers Celebrator vann guld vid Stockholms öl- och whiskyfestival (foto: Ayinger Privatbrauerei).


Fjärde ölet från Tilman

I München
hittar vi det lilla bryggeriet Tilmans Biere, uppkallat efter grundaren och
bryggmästaren Tilman Ludwig. I morgon torsdag släpper han sitt och bryggeriets fjärde
öl, som fått namnet Der Weizen. Som
namnet antyder är det ett veteöl på 6,0 procent ABV. Stor releasefest blir det
på restaurangen Usagi. Under helgen gör bryggare Tilman sedan en miniturné för
att lansera ölet i olika butiker och barer i München. I sortimentet finns sedan
tidigare Das Helle, Die Dunkle och Brown Ale.

Der Weizen är det fjärde ölet från Tilmans Biere (foto: Bierhandwerk).


Starkt tysk-italienskt samarbete

Bryggmästaren
från Berliner Berg har varit i Italien och bryggt öl tillsammans med Fabbrica Birra Busalla i Savignone. I dagarna släpps den
gemensamma skapelsen i Berlin, passande nog på det italienska kraftölskaféet Birra.
Det handlar om en dubbel-IPA kallad Hoppissima. Ölet, som landar
på 8,2 procent alkohol, säljs endast under begränsad tid.

Hoppissima har landat i Berlin (foto: Berliner Berg).


Ny öl framröstad i Geislingen

Kaiser-Brauerei
i Geislingen (Baden-Württemberg) har tagit hjälp av folket för att ta fram sitt nya öl. Bland tre
varianter av zwickel, har ölköpare röstat på den de tycker bäst om. Den
vinnande varianten fick drygt 44 procent av rösterna och har en alkoholhalt på
5,2 procent och en stamvörtstyrka på 12,4 procent. Den nya Kaiser-Export är bryggd med Münchner-
och pilsnermalt samt humlesorterna Hallertauer Mittelfrüh och Perle. Det ger
ett ganska maltigt öl, som genom ett nytt mäskningsförfarande ändå är ganska
lätt och lekfullt. Aromerna beskrivs som örtiga, blommiga och gräsiga.

Alternativ C fick flest röster när Kaiser-Brauereis nya öl valdes (foto: Kaiser-Brauerei).



En odyssé bland tyskarna i beställningssortimentet

Systembolaget Posted on 10 oktober 2016 18:10

Systembolagets fasta
sortiment innehåller några riktigt bra tyska öl. Den som vill bredda urvalet
kan med fördel kika på beställningssortimentet, som innehåller flera höjdare.
Tänk dock på att kollikravet ibland innebär att kostnaderna drar iväg.

Vill man vara säker på att få de allra bästa tyskarna ur
Systembolagets beställningssortiment, så räcker det egentligen med att söka på
Schneider Weisse och Weihenstephaner. Det finns några riktigt tunga pjäser från
de två klassiska bryggerierna.

Vad sägs till exempel
om Schneiders Tap 6 Aventinus och Aventinus Eisbock till att börja med? Dessa två vetebockar får 100 respektive 99 poäng på Ratebeer och passar bra att värma sig med under höst och vinter. Vill man ha en ljusare och humligare vetebock bör man kolla in Tap 5 Meine Hopfenweisse – kanske den bästa i kategorin. Lägg till Schneider Original och ni har en närmast kunglig laguppställning.

Aventinus Eisbock klockar in på stadiga 12 procent alkohol (foto: pivnimozaika.cz).

Världens äldsta
bryggeri vill inte vara mycket sämre. Weihenstephaners Hefeweissbier Dunkel är nästan i klass med deras ljusa hefeweizen, som finns i ordinarie sortimentet. Dessutom gör de en mycket trevlig kristallweizen (filtrerad veteöl). Men bäst av dem alla är tunga dubbelbocken Korbinian och vetebocken Vitus, som båda passar till vilken
höstgryta som helst.

Weihenstephaner har många höjdare i beställningssortimentet (foto: pinterest.com).


Ett annat bryggeri
som
är väl värt att ta en extra titt på är Klosterbrauerei Andechs. I
sortimentet hittar vi bland annat den högklassiga Doppelbock Dunkel samt Weissbier
Dunkel
och, inte minst, Weissbier
Hell
, som båda visar varför Tyskland är världens främsta veteölsnation.
Vill man fortsätta på klosterspåret är Klosterbrauerei Weltenburg ett hett
alternativ, med inte mindre än sju öl att välja mellan. Asam Bock och Barock Dunkel
är de bästa, men missa inte heller Kloster
Pils
.

Andechsers mörka veteöl är väl värd ett smakprov (foto: Klosterbrauerei Andechs).


För pilsnerälskare
finns det
dock ett annat måste – Rothaus
Tannenzäpfle. När det gäller tysk pilsner blir det nästan inte bättre än så
här. Kollikravet (24 flaskor) och ett pris på 35,10 kronor flaskan gör det hela
till en något dyr affär, men det är det värt. På pilsnerfronten hittar vi också
Riedenburgers Martha Krieger
Spitzenpilsner
, saknad av många sedan den försvann från ordinarie
sortimentet tidigare i år.

Rothaus Tannenzäpfle är ett måste för alla pilsnerälskare (foto: schwarzwald-laden.de).


Riedenburger står även
för
sortimentets bästa tyska IPA i Dolden
Sud IPA
, även om konkurrensen inte är stenhård på den fronten. Craftbryggarna
Brlo från Berlin finns representerade med fyra öl, där deras Pale Ale är värd ett smakprov. Den som
vill testa en specifik tysk ölstil bör också kolla in deras Berliner Weisse. Propeller är ett litet fantombryggeri
som gör den rosade Nachflug Imperial
Stout
. Till sist kanske en del ale-fantaster blir förvånade över att en av
de bättre bland tyskarna i beställningssortimentet kommer från Störtebeker. Atlantik-Ale är en APA som humlats med Magnum, Tradition, Perle, Cascade,
Amarillo och Citra, som ger
en rejält fruktig smakupplevelse.

Brlo är ett av Berlins många spirande ”craftbryggerier” (foto: pickabrew.com).



Bryggeriet: Brauerei Schwarzbräu

Bryggerier Posted on 7 oktober 2016 18:17

Törstiga svenskar har spelat en viss
roll i detta bryggeris historia. En misslyckad stormning under trettioåriga
kriget markerar startpunkten för dagens bryggeri.

Den 17 maj
1648
strider svenska och kejserliga tysk-romerska trupper mot varandra vid Zusmarshausen
i Bayern, i ett av trettioåriga krigets sista slag. Efter bataljen stormar
utmattade svenskar bryggeriet Zum Grünen Baum i stadens centrum, bara för att
finna tomma ölfat. I dag heter bryggeriet Brauerei Schwarzbräu, som räknar 1648
som året för sitt grundande. Fanbäraren i loggan härstammar från denna tid. Som
ytterligare en påminnelse brygger man också Schweden
Pils
och Schweden Weizen. 1927 tas
det familjeägda bryggeriet över av Konrad Schwarz Sr, farfar till dagens ägare
Leopold. Efter andra världskriget utses bryggeriet till att brygga öl åt de
allierade segrarmakterna. För att inte all värdefull malt ska hamna i
segrarmakternas händer, bryggs ett mörkt bocköl som sedan muras in i de djupa
källarvalven. Senare säljs ölet under namnet Schwedenbock (i dag kallas det
Aged Bock
). 1958 blir Schwarzbräu det första tyska bryggeri att vinna Croix
d’Honneur vid världsutställningen i Bryssel. I dag är man ett av Tysklands mest
prisade bryggerier.

Fyra snabba frågor till Vanessa
Holzem:

Har ni någon speciell filosofi?
Schwarzbräu är ett
familjeägt bryggeri som grundades 1648. Våra öl bryggs fortfarande efter
traditionella recept i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) från 1516. Dessutom är
vi ett av endast sex bryggerier i Bayern som fortfarande gör egen malt i bryggeriets
eget mälteri.

Vad är speciellt med era öl?
2015 fick
Schwarzbräu pris som Tysklands bästa bryggeri. Med mer än 400 utmärkelser är vi
ett av de mest prisade tyska bryggerierna.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Bästsäljare i vårt stora
sortiment är Exquisit.

Vad har ni för planer för framtiden?
Ett nuvarande och
pågående projekt är vår Aged Bock.
Detta är en speciell ölsort, som genomgår en extra lång mognadsprocess.

Schweden Pils påminner om bryggeriets historia (foto: Brauerei Schwarzbräu).


Öl i urval

Stolz der
Bayern

Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,7
%

Exquisit
Stil:
Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12,5
%

Aged Bock
Stil: Dubbelbock
Alkoholhalt: 8,1 %
Stamvörtstyrka: 19,5
%

Schweden
Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,6
%

Schweden
Weizen

Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,7
%

Dunkel
Export

Stil: Dunkel (mörk
lager)
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 13,4
%

Friedensbier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,8 %
Stamvörtstyrka: 13,6
%

Keller Bier
Stil:
Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,6
%

Premium
Select

Stil: Amerikansk
pale ale
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 17,6
%

Weissbier
Hell

Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12,7
%



Nyhetssvep 5 oktober

Nyheter Posted on 5 oktober 2016 18:12

Färre besökare på Oktoberfest
Årets Oktoberfest i München är över och det är dags för en sammanfattning. I år kom 5,6 miljoner
besökare till Theresienwiese, vilket är 300 000 färre än förra året. 2,69 miljoner kilowattimmar el förbrukades, vilket är sju procent mindre än i fjol. 110 000 kubikmeter vatten och 188 000 kubikmeter gas användes också. På matsidan kan vi konstatera att det gick åt 109 oxar och 58 kalvar i Ochsenbraterei. Dessutom lämnades 2 915 tappade föremål in, bland annat 680 klädesplagg, 660 plånböcker, 580 id-kort, 410 smartphones, 250 par glasögon, 220 nycklar och 90 väskor. Många ville även ha gratis souvenirer med sig; ordningsvakterna lyckades hindra närmare 96 000 ölsejdlar från att lämna festtälten.



Tredje kameleonten från Braukollektiv

I sin pale
ale-serie Ziggy, har Freiburgbryggeriet Braukollektiv nu kommit ut med det
tredje ölet. Ziggy#3 är bryggt med
humlesorterna Tradition, Mandarina och Jarrylo. I Ziggy-serien har alla öl
samma grundrecept men olika humle. I det gemensamma grundreceptet finns
maltsorterna pilsner, Caramel pilsner och Caramel Munich. Amerikansk alejäst
används i ölen, som har alkoholhalt 5,9 procent, stamvörtstyrka 14,7 procent
och en beska på 36 IBU. Ziggy#1 är
bryggt med humlesorterna Ella, Citra och Amarillo, medan Ziggy#2 innehåller Cascade, Chinook och Perle.

Ett tredje Ziggyöl har sett dagens ljus (foto: Braukollektiv).


Tysk-amerikansk-tjeckiskt samarbete

Bryggeriet
Yankee & Kraut i Ingolstadt har slagit sina påsar ihop med tjeckiska
Pivovar Raven i Plzen (Pilsen). Tillsammans har de tagit fram något de kallar DBC IPA, eller Double Black Cream IPA. Så mycket mer information har jag inte om
detta öl, som annars låter mycket smarrigt. Yankee & Kraut drivs av Bryan
France och Max Senner, som är – just det – amerikan respektive tysk.

Tyskar och tjecker i samarbete ger Double Black Cream IPA (foto: Yankee & Kraut).


Fackmässa i Nürnberg

Den 8-10
november anordnas mässan Braubeviale i Nürnberg. Mässan vänder sig till
dryckesbranschen och innehåller allt från högkvalitativa råvaror, effektiv
teknik, logistiklösningar och nya marknadsidéer. Över tusen utställare
presenterar sina produkter, lösningar och trender för tillverkare av öl,
vatten, alkoholfria drycker, sprit, vin samt flytande mejeriprodukter. Mer än
37 000 yrkesmänniskor från hela Europa deltog förra året, vilket man
siktar på även i år.

Fackmässan Braubeviale lockar många besökare (foto: Braubeviale).


…liksom i Berlin

Berlin står
som värd för Europas största yrkesmässa för folk inom bar- och dryckesindustrin.
Den 11-12 oktober är det tionde gången som Bar Convent Berlin äger rum. Samtidigt
anordnas Brew Berlin, i det här fallet för fjärde gången i ordningen. Här möts de
främsta bryggerierna, öldistributörer och kända ölexperter från Tyskland och
andra länder. Totalt blir det 37 ölrelaterade utställare i Station Berlin. Brew
Berlin vänder sig i första hand till bryggare, bartenders, krögare, cateringfirmor
och andra yrkesverksamma inom ölbranschen.

På Brew Berlin möts olika yrkesmänniskor inom ölbranschen (foto: brewberlin.com).



« FöregåendeNästa »