Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 19 juli

Nyheter Posted on 19 juli 2016 18:22

Camba i österrikiskt samarbete
Alltid
lika aktiva Camba Bavaria har gjort gemensam sak med det österrikiska
bryggeriet Bierol. Tillsammans har de tagit fram tre innovativa och
experimentella öl. Det första, Rivière, är en saison som skapats i Cambas
bryggeri i Truchtlaching. Det är ett halmgult, ofiltrerat öl med doft av
krusbär. Kazbek- och Saphirhumle ger ölet en viss torrhet. För den andra delen
av samarbetet begav sig gänget från Camba till kollegorna i Tyrolen. Där
bryggdes en amber ale med enbär plockade från alpsluttningarna. De två första
ölen blev så bra att man bestämde sig för att blanda dem. Resultatet blev Cuvée
Frontière
– en perfekt blandning av två världar. Alla tre ölen går att prova
på Cambas Tap-House i München. Såvida de inte redan är slut förstås.

Camba kokar ihop nya öl tillsammans med Bierol (foto: Camba Bavaria).


Festa med Welde

I
nordvästra Baden-Württemberg hittar vi Plankstadt. Där huserar bryggeriet
Welde. Den 5-7 augusti bjuder de in till Weldefest i deras Lustgarten. Under
dessa dagar bjuds det på levande musik, food trucks, bryggerivisningar och – så
klart – massor med öl. Under Craft Beer
Tap Day
den 5 augusti går det att prova flera spännande öl av småbryggerier
från olika delar av Tyskland, direkt från fat. Självklart har Welde själva
flera av sina specialiteter på plats.

Tidigare Weldefester har dragit mycket folk (foto: heidelberg24.de).


Blandar weissbier med citron

Att
blanda öl med fruktsaft eller -läsk är populärt i Tyskland. Blandar man
exempelvis weissbier med citronsaft får man något som kallas Russ. Detta är precis vad Franziskaner
har gjort. I deras nya Natur Russ har de blandat sin klassiska veteöl
med lika delar äkta citronsaft. Drycken har en pikant citronsmak, helt utan onaturliga
tillsatser. Den har också en för varma dagar mycket drickvänlig alkoholhalt på
2,5 procent.


Skörda humle med Kauzen

Humle
är som bekant en vital ingrediens i ölbryggning. Sensommar och tidig höst är
det dags att skörda det gröna guldet. Kauzen Bräu i Ochsenfurt bjuder
traditionsenligt in allmänheten att delta i skördandet i den egna
humleodlingen. I år äger den stora begivenheten rum den 3 september. Mer
information väntas senare i sommar.

Alla som vill får hjälpa till med humleskörden (foto: Kauzen Bräu).



Bryggeriet: Kevin Brewery

Bryggerier Posted on 15 juli 2016 16:43

Under DDR-tiden
byggdes kultbilen Trabant i Zwickau i Sachsen. Hur mycket punk det är med
Trabanter låter jag vara osagt, men i samma stad startade i alla fall ett gäng
punkrockare ett eget bryggeri. Allt kretsar kring någon som heter Kevin.


2002 bildade några vänner bandet Eat my horst, som omväxlande
spelade punkrock och hängde med varandra. Bandet splittrades 2005, varpå tre av
medlemmarna bildade ett nytt punkband. Det fick namnet Kevin, eftersom alla
deras låtar handlade om en pojke med detta namn. 2007 upplöstes även det bandet.
Sju år senare träffades de gamla kompisarna igen över några öl. De tog upp punkrockandet
och sina gamla låtar igen. Samtidigt började de fundera på om inte ölbryggning också
är väldigt punkigt när man är i 35-årsåldern. I deras nya replokal fanns plats
för en bar och ett litet bryggrum. Efter ett års testande med ett femtioliters
bryggverk, var den första ölen klar att avsmakas av vänner och andra
ölintresserade i Zwickau. Eftersom mottagandet blev mycket positivt, bestämde
sig gänget för att satsa mer på bryggningen. Nu drivs Kevin Brewery av fyra
killar och en tjej – nära vänner som är glada över att inte ta allting så
seriöst och strikt.

Fyra snabba frågor
till Denny, en av de ursprungliga grundarna:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vår filosofi är att sätta lite mer färg på en liten stad
genom att göra hantverksöl utan vinstsyfte. Fokus ligger på att göra något bra
för människor som gillar hantverk, långt ifrån de stora företagens tankesätt.
Punkrock är fortfarande vår passion och vi hoppas kunna inspirera människor
till att göra något för andra och inte bara för pengar.

Vad är speciellt med
era öl?

craft beer-scenen
finns det väldigt många bra öl. Våra är inte bättre än de andra, även om många
säger det. Men varje öl från Kevin Brewery har en egen sång, det vill säga att
varje öl är uppkallad efter en av våra låtar.

Vilket öl är er
bästsäljare eller specialitet?

För tillfället har vi tre öl: IPA, Session Pale Ale och
Lager. De flesta tycker om vår Session Pale Ale, kanske för att den har
lägre alkoholhalt (4 %) och dess fruktiga smak. Den är perfekt att dricka till
grillning eller en konsert på sommaren. Beskan (IBU) på IPA:n är som en skrikande hårdrockslåt och är kanske inte rätt öl
för en nybörjare inom hantverksöl.

Vad har ni för planer
för framtiden?

Till vintern ska vi försöka skapa en stout. Ett nytt projekt
är också bryggardagar i vår replokal, då vi omväxlande ska göra konserter, spela
med andra band och dricka öl tillsammans. Vårt bryggrum ska också bli lite
större och bättre.

Kevin Session Pale Ale uppskattas av många (foto: tee-eck.de).


Ölen

Kevin Session Pale Ale
Alkoholhalt: 4,0 %

Kevin Lager

Alkoholhalt: 4,9 %

Kevin IPA
Alkoholhalt: 5,8 %



Världens bästa weissbier är tysk

Nyheter Posted on 13 juli 2016 19:03

Ratebeer låter
användarna betygsätta öl enligt olika kriterier. Resultatet blir en totalpoäng
med vilken olika öl kan jämföras. I kategorin ”German Hefeweizen” är det, inte
helt oväntat, en tysk som får högst poäng.

Världens bästa hefeweizen kommer från Tyskland (foto: theperfectlyhappyman.com).

Weihenstephaner är inte bara världens, enligt egen utsago,
äldsta bryggeri. Det är också det bryggeri som gör världens bästa hefeweizen – i alla fall om man får tro
Ratebeers användare. Ölet får en poäng på 3,82, vilket ger det förstaplatsen på
en annars USA-tung lista. Av de femtio högst rankande hefeweizen är endast elva från Tyskland, som ändå får betraktas som
veteölens hemland. Men Ratebeer är en amerikansk sida med huvudsakligen
amerikanska användare, och då blir det så. Noterbart är annars att Schneider-Weisse
har tre öl på listan.

De elva tyska ölen på
topp femtio-listan är (placering, öl, totalpoäng):

1. Weihenstephaner Hefe Weissbier (3,82)
4. Ayinger Bräuweisse (3,69)
7. Andechser Weissbier Hell (3,65)
12. Schneider Tap 4 Meine Festweisse
13. Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrub (3,59)
15. Paulaner Hefe-Weissbier (3,58)
18. Schneider Weisse Original (3,57)
22. Schneider Weisse Tap X Meine Sommer Weisse (3,57)
27. Hacker-Pschorr (Hefe) Weisse (3,54)
28. Maisels Weisse Original (3,54)
35. Camba Bavaria Nelson Sauvin Weissbier (3,5)

Övriga veteöl på topp
fem är:

2. Live Oak Hefe Weizen, USA (3,76)
3. Side Launch Wheat, Kanada (3,73)
5. New Glarus Bubbler, USA (3,69)



Nyhetssvep 11 juli

Nyheter Posted on 11 juli 2016 18:41

Nya öltrender i fokus
i Metzingen

Till helgen den 16-17 juli anordnas den nya festivalen och
mässan Neubraugebiet i Henning-Areal i Metzingen. Ett tjugotal utställare från
Tyskland och Polen visar upp sina produkter, med fokus på hantverksöl (craft beer). Det kommer även finnas
representanter för den ”klassiska” ölscenen, som Schneider Weisse och
Privat-Brauerei Zötler. Provsmakningar och food trucks förgyller de två
dagarna.

Hopper Bräu öppnar
sitt bryggeri

Några planer inför hösten? Kanske lockar det med en resa
till Hamburg, när hantverksbryggeriet Hopper Bräu inviger sitt nya bryggeri med
pompa och ståt. Helgen den 24-25 september anordnas festligheter med musik, god
mat, bryggkurser och inte minst – den högtidliga invigningen av själva bryggeriet.
En lycklig bingovinnare kommer även få chansen att brygga sitt eget öl.

Bygget av bryggeriet går in i slutfasen (foto: Hopper Bräu).

Ayinger ställer till
med höstkalas

Ett annat hösttips är att besöka Aying i oktober. Då anordnar
Ayinger sin årliga Bräu-Kirta, en fyra dagar lång fest. Mellan den 7 och 10 oktober
bjuder bryggeriet in till sin gård, där det blir musik, loppmarknad, hantverk
och mycket mer. På eftermiddagen den 8 oktober blir det också stor kapplöpning
med oxar. Låter onekligen ganska så spektakulärt.

Ayinger ställer till med fest i oktober (foto: culinaria-bavaria.de).


Utmärkelse till
Weismainer
Weismainer Püls-Bräu har för sin höga kvalitet fått ta emot
utmärkelsen Gütesiegel av samarbetsorganisationen Brauring. Beviset
delades ut av Bayerns jordbruksminister Helmut Brunner, som pekade på vikten av
bryggeriets anknytning till det lokala samhället. Braurings Gütesiegel är
den enda kvalitetsutmärkelsen som endast delas ut till medelstora
privatbryggerier.

Glada mottagare av kvalitetsutmärkelsen (foto: Weismainer Püls-Bräu).



Kölns mest omtyckta ölträdgårdar

Ölställen Posted on 9 juli 2016 15:44

Att slå sig ned i
skuggan med en sval öl – finns det något bättre en varm sommardag? För den som
tänker sig en semester i Köln kommer här några tips på trevliga ställen för en
stunds vila.

Det finns ett åttiotal ölträdgårdar (Biergärten) i Köln och dess omedelbara närhet. Här listar jag fem
av de mest populära ställena, där det bland annat går att avnjuta stadens helt
egna specialitet – kölsch.

Biergarten am Aachener Weiher är en av de mest populära i Köln (foto: koeln.de).

Biergarten am
Aachener Weiher

Område: Centrum
Adress: Richard-Wagner-Strasse
Öppettider: Dagligen kl 11.00-24.00
Antal platser: 900
Ungefärliga ölpriser: Gaffel
Kölsch
(25 cl): 2,30 euro, weissbier (50 cl): 4,10 euro.
Övrigt: Utsikt över parken Kölner Grüngürtels och Aachener
Weiher. Livemusik, fotbollssändningar och andra evenemang.


Biergarten Herbrand’s

Område: Väst
Adress: Herbrandstrasse 21
Öppettider: Vardagar från 18.00 (vid bra väder från 16.00),
lördagar från 15.00, söndagar från 10.00.
Antal platser: 700
Ungefärliga ölpriser: Gaffel
Kölsch
(30 cl): 2,60 euro, Paulaner
Hefeweizen
(50 cl): 3,90 euro.
Övrigt: En av Kölns största ölträdgårdar. Vid bra väder
grillas det ute under helgerna. Cocktailbar. Sportsändningar inomhus.

Biergarten
Rathenauplatz

Område: Centrum
Adress: Rathenauplatz 30
Öppettider: April till mitten av oktober, vid bra väder
dagligen kl 12.00-23.00.
Antal platser: 330
Ungefärliga ölpriser: Hellers
Kölsch
(30 cl): 2,80 euro, weissbier (50 cl): 4,10 euro.
Övrigt: Från maj till september är det jazzkonsert varje
söndag mellan kl 17.00 och 19.00.


Biergarten im
Stadtgarten

Område: Centrum
Adress: Venloer Strasse 40
Öppettider: 12.00-24.00 beroende på vädret.
Antal platser: 600 (50 under tak).
Ungefärliga ölpriser: Gilden
Kölsch
(30 cl): 2,80 euro, Schöfferhofer
Hefeweizen
(50 cl): 3,90 euro.
Övrigt: Idylliskt belägen i Grüngürtel, nära tågstationen
Köln-West.


Biergarten im Volksgarten

Område: Syd
Adress: Volksgartenstrasse 27
Öppettider: Dagligen från kl 11.30 vid bra väder.
Antal platser: 650
Ungefärliga ölpriser: Hellers
Kölsch
(30 cl): 2,70 euro, Hellers
Weiss
(50 cl): 4,30 euro.
Övrigt: Ligger vid en liten sjö där man kan åka
trampbåt. Har sedan 1891 varit en omtyckt träffpunkt för Kölnborna.



Bryggeriet: Brauhaus Thombansen

Bryggerier Posted on 6 juli 2016 18:01

Lippstadt ligger cirka
sju mil öster om Dortmund i Nordrhein-Westfalen och är hem för drygt
65 000 invånare. Sedan millennieskiftet brygger Daniel Thombansen öl i
staden, som även har fostrat fotbollsikonen Karl-Heinz Rummenigge.

Daniel Thombansen har bryggt öl sedan år 2000 (foto: fairtrade-lippstadt.de).

Det var år 2000 som grundaren, ägaren och bryggmästaren
Daniel Thombansen startade sitt bryggeri vid floden Lippe. Då gjordes allt för
hand, till och med de självsvetsade bryggkärlen. När Daniel tre år senare
startade en bryggpub, insåg han att bryggeriet behövde större kärl och ett
begagnat brygghus på fem hektoliter köptes in. På åtta timmar kan bryggeriet nu
producera 500 liter vört. Två kar på vardera 1 200 liter finns för jäsning
och lagring. Med flaskfyllaren kan 150-200 flaskor fyllas med öl varje timme. Bryggeriet
bygger helt på tanken att upprätthålla kvalitet och traditionell
bryggartradition, men att göra det i kombination med nya idéer och genom att
använda den modernaste tekniken.


Fyra snabba frågor
till Daniel Thombansen:

Har ni någon speciell
filosofi?

Tanken är att brygga gott öl och att ha roligt varje dag.
Jag älskar att brygga öl, men även att göra rent flaskor, fylla dem och
leverera ölet till olika ställen. Det är ett heltidsjobb, men jag älskar det.
Alla medarbetare älskar också ölet och jobbet runt omkring. Hela familjen och
många vänner hjälper till.

Vad är speciellt med
era öl?

Vi brygger tolv till femton olika öl varje år. Pilsner, mörk
lager, veteöl, maibock, vinterbock, pumpaöl, IPA och så vidare.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Bästsäljare är i
första hand pilsnern och i andra hand den mörka lagern. Specialöl är pumpaölet,
ett veteöl med blodapelsin och en mycket stark wit.

Vad har ni för planer för framtiden?
Framtiden? Kanske
gör vi ett mycket starkt öl, men vi får se.

Brauhaus Thombansen har ett brett urval av öl (foto: lipps-kola.de).

Öl i urval

Lippstädter Export Hell
Stil: Ljus lager
Alkoholstyrka: 4,5 %
Stamvörtstyrka: 11,5
%

Lippstädter Dunkel
Stil: Mörk lager
Alkoholstyrka: 4,5 %

Lippstädter Pils
Stil: Pilsner
Alkoholstyrka: 4,5 %

Lippstädter Weizen
Stil: Veteöl
Alkoholstyrka: 5,4 %

Lippstädter Frühlingsbock
Stil: Maibock
Alkoholstyrka: 6,5 %



Berlins bästa hemmabryggare korade

Utmärkelser Posted on 4 juli 2016 18:23

I helgen presenterades vinnarna i Berlin
Homebrewing Competition
2016. Pristagare utsågs i totalt sex kategorier samt en
totalsegrare för hela tävlingen.

Juryn har haft ett tufft arbete med att utse vinnarna (foto: Berlin Homebrewing Competition).

Totalt anmäldes 98 öl
till tävlingen, som i år arrangeras för andra gången. Flest anmälningar (22) kom
in till årets specialkategori, belgisk ale. Tävlingen är öppen för personer
över arton år, som är permanent boende i Berlin eller Brandenburg.

Årets vinnare
är:

Totalsegrare
Dirk Nolte, Hefeweizen

Kategori 1: Underjäst öl
Vinnare: Ingen
totalsegrare i denna kategori.
Delade tvåor: Stefan Wolf, Zwickel/Kellerbier
Jörg Schlömer, Dunkel
Daniel Stobbe, Dunkel

Kategori 2: Veteöl
Vinnare: Dirk Nolte, Hefeweizen
Tvåa: Ralf Borau, Weizenbock

Kategori 3: Pale ale
Vinnare: Ralf Borau, American Pale Ale
Tvåa: Johannes Funcke, American Pale Ale

Kategori 4: India pale ale
Vinnare: Simon Palmqvist, American Imperial IPA
Tvåa: Johannes Funcke, American IPA

Kategori 5: Brown ale, porter & stout
Vinnare: Sebastian Mittag, Brown ale
Tvåa: Tilo Schwarzbach, Baltic porter

Kategori 6: Belgisk ale (årets specialkategori)
Vinnare: Sam O’Neill, Saison
Tvåa: Alexander Sperr, Witbier

Totalsegraren får brygga sitt vinnande öl i både Berlin
och London. Ölet kommer sedan att serveras på barerna hos Hops & Barley i
Berlin och Ubrew i London. Kategorivinnarna får värdecheckar värda 100 euro och
tvåorna får checkar på tjugo euro från Hopfen und mehr.



Nyhetssvep 30 juni

Nyheter Posted on 30 juni 2016 19:04

Ny kraftveteöl från
München

Det lilla Münchenbryggeriet Kraft-Bier har en ny weissbier
på gång. I dagarna testades den nya skapelsen av bryggarna, som är mycket nöjda
med resultatet. I morgon fredag börjar den säljas på bryggeriet. Då beslutar också
bryggmästare Nikolaus Starkmeth om även den nya ljusa lagern (Helles) går att släppa till törstiga
kunder.

Kraft-Bier har en ny veteöl på gång (foto: Kraft-Bier).


Hantverksfestival i
Berlin

Den 8-9 juli är det Berlin som gäller för alla fans av hantverksöl.
Då anordnas nämligen Gesundbrewing Craft Beer Festival. Här finns alla
Berlinbryggerier, tillsammans med utländska gäster som polska Browar Kingpin
och danska Ugly Duck Brewing. Platsen är The Castle Pub på Hochstrasse 2 i
stadsdelen Gesundbrunnen. Husets egna bryggare, Two Fellas Brewery, kommer att servera en IPA, en wit och kanske en överraskning eller två.

Sommarlager för heta
dagar

Mer från Berlin. Hantverksbryggeriet Fräulein Bräuer
har släppt en ny lager för sommarens lata dagar. Hitzefrei Sommerlager är brygd med vetemalt och har en alkoholhalt
på 6,6 procent. Stamvörtstyrkan är 15,1 procent och beskan 35 IBU.

Planera
ditt Oktoberfest
besök med ny barometer
Blir det en resa till München och Oktoberfest i höst? Då kan
det vara bra att veta när bästa tiden för ett besök är – i alla fall om man
vill undvika de allra största folksamlingarna. Arrangörerna har tagit fram en
barometer som visar vilka tider som är mest välbesökta. Den som inte vill
trängas allt för mycket gör klokt i att undvika lördagar och söndagar, särskilt
eftermiddag och kväll. Lugnast är det på vardagar mellan klockan 10 och 15. Om
det även är lika roligt att gå på Oktoberfest då är kanske en annan femma.

Vardagar är en bra tid för Oktoberfestbesök (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Utmärkelse till Oechsner
Privatbrauerei Oechsner i Ochsenfurt har för sin höga
kvalitet fått ta emot utmärkelsen Gütesiegel av samarbetsorganisationen Brauring.
Priset delades ut av Bayerns jordbruksminister Helmut Brunner, som påpekade att
bryggeriet utmärker sig genom en stor mångfald av öl och sin regionalitet.
Braurings Gütesiegel är den enda kvalitetsutmärkelsen som endast delas ut till
medelstora privatbryggerier.

Stolta bryggare får ta emot kvalitetsutmärkelse av jordbruksministern (foto: Privatbrauerei Oechsner).



« FöregåendeNästa »