Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 29 juni

Nyheter Posted on 29 juni 2017 18:04

Nytt
ställe för älskare av bryggkonsten

Det senaste tillskottet i den omfattande floran av ölställen i
München heter Schiller
Bräu
. Här utlovas gästerna en bit av den bayerska landsbygden mitt i delstatshuvudstadens
centrum. Älskare av välbryggd öl kommer inte heller bli besvikna. På
Schillerstrasse, inte långt från Münchens centralstation, ligger stället som
förutom att servera bayerska specialiteter också brygger sitt eget öl. Varje
månad erbjuds nya öl; månadens brygd heter Gambsart
och är en ljus bock som bryggts särskilt för premiären. För den som vill veta
hur den gyllene drycken blir till, erbjuds dessutom guidade rundvandringar.

Med en provbricka kan man smaka sig igenom Schiller Bräus sortiment (foto: Schiller Bräu).


Öl i
begränsad sommarutgåva

Bayreuth-bryggeriet Maisel
& Friends
och Camba
Bavaria
i Seeon har (minst) en sak gemensamt: båda förgyller sommaren med
varsitt specialöl i begränsad upplaga. Maisel & Friends bjuder på en Summer Pale Ale, ett öl som med sina 4,4
procent alkohol är perfekt till picknicken, en romantisk solnedgång eller till
sommarens grillfester. Den fruktiga smaken kommer från humlesorterna Citra,
Topaz, Mandarina Bavaria och Simcoe. Camba Bavaria å sin sida satsar på
syrlighet. Ölet med namnet 2 Sour
släpps i juli och är en tolkning av den klassiska stilen Berliner weisse.
Alkoholhalten ligger som sig bör lågt, i detta fall på blott 3 procent. Perfekt
för varma dagar i skuggan således.

Maisel & Friends firar sommaren med en pale ale (foto: Tobias Oehlke Photography).


Tyskarna
delad trea på öldrickarlista

I Tyskland dricks det 104,7 liter öl per person och år. Det ger
landet en delad tredjeplacering i världen, tillsammans med Österrike. Toppar
listan gör för 23:e året i rad Tjeckien, där man petar i sig hela 142,2 liter
öl per person. Tvåa på listan är något överraskande Seychellerna med 114,6
liter. Efter Tyskland och Österrike följer ett annat otippat land – Namibia –
med 102,7 liter öl per person och år. Topp tio avslutas med Polen (99 liter),
Irland (97,5), Litauen (97,1), Belize (94,7) och Rumänien (92,1). Allt enligt
siffror från Craftbeer.se.

Tyskarna dricker drygt 104 liter öl per person och år (foto: Deutscher Brauer-Bund).


Bygger Kölnerdom
med ölbackar

I Köln har arkitekturstudenter vid stadens tekniska högskola tagit sig an uppgiften att bygga
en kopia av Kölnerdomen – med hjälp av ölbackar. På Roncalliplatz staplas totalt
400 backar på varandra för att återskapa den världsberömda byggnaden i
skala 1:20. När den är klar kommer kopian vara 4,8 meter hög, 5 meter lång och
2,7 meter bred. Bygget görs för att fira 175-årsjubilerande Zentral-Dombau-Verein, som är
den organisation som har hand om underhållet av den gotiska byggnaden.

Ölbackar går att använda till mycket – kyrkbyggen till exempel (foto: Roland Breitschuh).


En bit av
Bayern på Grönan

Den som vill få en fläkt av Bayern utan att lämna landet kan i
höst besöka Gröna Lund i
Stockholm. Mellan den 5 och 12 oktober förvandlas nöjesparken till en stor
ölträdgård med egen oktoberfest. I den inglasade Biergarten bjuds det på tyska
delikatesser som korvar, kringlor (Bretzel)
och schnitzlar, som sköljs ner med skummande tysk öl. Precis som på riktiga
Oktoberfest utlovas också levande musik och fantastisk stämning.

I höst går det att fira oktoberfest på Gröna Lund i Stockholm (foto: Gröna Lund).



Tyska dryckeskedjan bojkottar öljätten efter prisbråk

Nyheter Posted on 26 juni 2017 11:00

Dryckeskedjan Fristo har tagit bort alla AB Inbevs ölmärken från sitt sortiment. Bakom beslutet ligger missnöje med bryggerikoncernens aggressiva prissättningspolicy. Det rapporterar den Münchenbaserade nyhetssajten tz.de.

Den tyska dryckeskedjan Fristos kunder kan inte längre köpa öl från stora tyska bryggerier som Löwenbräu, Spaten, Franziskaner, Beck’s och Hasseröder. Detta efter att den privatägda dryckeshandlarkedjan tagit bort alla drycker från den Belgienbaserade bryggerikoncernen Anheuser-Busch Inbev från sitt sortiment.

Fristo slutar sälja öl från AB Inbev efter prisbråk (foto: welt.de).

Bakgrunden till missnöjet är att AB Inbev vill bestämma priserna och sätta ett tak för hur mycket handlarna får ta för vissa öl ur koncernens sortiment. Fristos ägare menar att AB Inbev sätter press på små och medelstora handlare genom att diktera villkor som resulterar i en prissättningsmodell som inte är ekonomiskt lönsam för handlarna. Efter förhandlingar ska AB Inbev istället ha ändrat villkoren, så att Fristo inte längre kan erbjuda koncernens öl till rimliga priser. Därför väljer man att helt ta bort ölen ur sitt sortiment.

Åtta av tio kunder väljer andra öl efter en kort diskussion, säger Ferenc Agardi, chef för en Fristobutik i München (foto: tz.de).

AB Inbev menar att man i de årliga förhandlingarna med Fristo har haft olika åsikter om vilka villkor som ska gälla för samarbetet. Det har dock inte förekommit några prishöjningar. Koncernens talesman säger vidare att AB Inbev mycket gärna fortsätter diskussionerna och att man också meddelat Fristo detta. Samtidigt har dryckeskedjan ombetts att ta bort AB Inbevs produkter från butikerna eftersom deras senaste uttalanden inte är hållbara.

Denis Valentic, chef för Fristo i Planegg, förklarar gärna för kunderna varför vissa öl saknas i butiken (foto: tz.de).

Fristo är en av Tysklands största dryckeskedjor med mer än 220 butiker i åtta förbundsländer. Ägarna säger att man nu kommer att fokusera ännu mer på regionala bryggerier, eftersom kunderna efterfrågar dessa öl i allt större utsträckning. De menar också att det inte är lika problematiskt att samarbeta med de lokala bryggerierna som det är med AB Inbev, något som flera tyska dryckeshandlare skriver under på.



Ölblandning inte bara för cyklister

Ölhistoria Posted on 23 juni 2017 10:53

Heta, lata sommardagar behöver man en svalkande dryck att kyla ned sig med. För den som tycker att en vanlig starköl blir för mycket i solen, finns det ett alternativ med rötterna i Bayern.

Att blanda öl med olika former av läsk är närmast en specialitet för Centraleuropa i allmänhet och Tyskland i synnerhet. Mest känd av dessa ölblandningar är förmodligen Radler, vilket historiskt sett är en blandning av ljust lageröl och citronläsk. Numera går det dock att hitta Radler med andra citrusfrukter också, som blodapelsin och grapefrukt.

Radler är en uppfriskande dryck – inte bara för cyklister (foto: merkur.de).

Bakgrunden till dryckens namn är inte helt känd, men cyklar lär vara inblandade i dess tillkomst (Radler är det tyska ordet för cyklist). För att hitta Radlers förmodade skapare får vi bege oss hundra år tillbaka i tiden, till den lilla staden Deisenhofen utanför München. Här fanns det en krögare vid namn Franz Xaver Kugler, som under 1920-talet skapade en cykelled som passande nog passerade förbi hans ölställe. En varm junidag 1922 lär det ha stannat en stor mängd cyklister (”säkra källor” talar om cirka 13 000) för att släcka törsten. Kugler märkte till sin förskräckelse att han inte hade tillräckligt med öl kvar och blandade helt sonika ut det han hade hemma med citronläsk. Drycken blev populär hos stamgästerna och resten är, som man säger, historia. I alla fall om man ska tro sägnen. Kombinationen av öl och läsk finns dock dokumenterad i texter redan 1912.

Alla tyska bryggerier med självaktning gör Radler (foto: Karmeliten Brauerei).

Nu för tiden dricks Radler inte bara i Bayern, utan i hela Tyskland, liksom under olika namn i länder som Österrike, Tjeckien, Ungern, Italien, Slovakien, Slovenien, Kroatien, Polen, Holland och Rumänien. Framför allt uppskattas drycken som en törstsläckare under årets heta månader. En klassisk Radler består av en 50/50-blandning av ljus lageröl och citronläsk. Blandar man istället citronläsken med veteöl får man en Russ, vilket är vanligt i södra Tyskland. I norra Tyskland kallas en blandning mellan pilsner och citronläsk för Alsterwasser, vilket betyder ”vatten från (floden) Alster”. I Hamburg blandas ölen ibland med cola istället, för att än mer efterlikna flodens grumliga vatten. Öl- och colablandningar kallas ibland också för Diesel, bland annat i Berlin.

En av de populärare blandningarna – Schöfferhofer Grapefrukt (foto: schofferhofer.us)

Fortfarande kommer de bästa Radler från Tyskland, där alla bryggerier med självaktning har någon form av Radler eller Russ i sitt sortiment. En av de mest populära på senare år är Schöfferhofer Grapefruit – en blandning av veteöl och grapefruktläsk. I Sverige har Radler inte riktigt slagit igenom, trots vissa försök att lansera drycken på marknaden. En tillgänglig variant är Clausthaler Lemon, en alkoholfri ölblandning som finns i många matvaruaffärer. Lidl har (så klart) också ett antal ölblandningar i sitt sortiment. På senare år har även Carlsberg lanserat den svenska varianten Pripps Radler. Men för den som vill prova går det givetvis alldeles utmärkt att själva blanda till en Radler med sin ljusa, tyska favoritöl som bas.



Här är ölpriserna på årets Oktoberfest

Oktoberfest Posted on 20 juni 2017 18:25

Ölpriserna på Oktoberfest brukar stiga för varje år och så även denna gång. I år får festivalbesökarna räkna med att hosta upp drygt 2,5 procent mer för ölen. Priserna ligger dock fortfarande under 11 euro för en liter (mass). Även de alkoholfria dryckerna blir något dyrare.

Ölpriserna under Oktoberfest fortsätter att stiga (foto: Bayerische Brauerbund e.V.)

Krögarna under Oktoberfest har meddelat staden Münchens kontor för arbete och ekonomi vilka priser de tänker ta för dryckerna under årets festival. En liter (mass) festöl kommer att kosta mellan 10,60 och 10,95 euro, vilket är en ökning med i snitt 2,55 procent jämfört med förra året.

Staden München arrangerar Oktoberfest, men bestämmer inte mat- och dryckespriserna. Istället har man låtit krögarna själva göra detta utifrån någon slags rimlighet. Ölpriserna baseras på jämförelser av vad en liter kostar utanför Oktoberfest. I München med omnejd ligger literpriset normalt mellan 7,40 och 10,40 euro.

Här är literpriserna i de stora festtälten (förra årets priser inom parentes):
Fischer-Vroni: 10,95 euro (10,60)
Paulaner-Festzelt: 10,95 euro (10,60)
Schottenhamel-Festhalle: 10,95 euro (10,55)
Bräurosl: 10,90 euro (10,60)
Hacker-Festzelt: 10,90 euro (10,60)
Hofbräuhaus-Festzelt: 10,90 euro (10,60)
Käfer Wies’n Schänke: 10,90 euro (10,60)
Marstall: 10,90 euro (10,60)
Schützen-Festzelt: 10,90 euro (10,60)
Armbrustschützen-Festzelt: 10,85 euro (10,55)
Löwenbräu-Festzelt: 10,80 euro (10,65)
Augustiner-Festhalle: 10,70 euro (10,40)
Ochsenbraterei: 10,70 euro (10,45)
Weinzelt: 15,60 euro (weissbier) (15,60)
Snittpris per liter: 10,81 euro (10,54)

Priserna för alkoholfria alternativ har också ökat något. Exempelvis kostar en liter bordsvatten i år 8,73 euro (8,27 euro förra året), Spezi (blandning mellan cola och apelsinläsk) kostar 9,64 euro (9,27) och annan läsk kostar 9,55 euro (9,04).

Oktoberfest, eller Wiesn, är en sexton dagar lång ölfest i München. Ursprunget är den bayerske prinsen Ludvigs bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen, som ägde rum den 12 oktober 1810. Årets fest är den 184:e i ordningen och äger rum från den 16 september till den 3 oktober.



Nyhetssvep 15 juni

Nyheter Posted on 15 juni 2017 15:15

Maisel & Friends
i amerikanskt samarbete

I dagarna beger sig bryggmästare Marc Goebel och ölsommelier
Michael König från Bayreuth till Cincinnati. Där ska de två representanterna
för Maisel & Friends brygga öl
med det lokala bryggeriet Christian
Moerlein Brewing Co
. Nästa vecka kommer de två bryggerierna starta sitt
samarbete med att göra en humlig veteale kallad Spacetime – en modern tolkning av en tysk weissbier. Basen kommer
utgöras av tysk malt, som kryddas med amerikansk humle för att skapa dofter och
smaker av tallbarr, citrus, ananas och andra tropiska frukter. Ölet släpps
först på fat, men kommer även på burk i slutet av juli. Steg två i samarbetet
äger rum om ett par månader, då gänget från Moerlein åker till Bayern för att
brygga ölet Teleporter. Denna
imperial porter släpps i samband med kraftölsfestivalen i Bayreuth i mitten av
september.

Michael König och Marc Goebel åker till Cincinnati (foto: Kingunion Photography).


Tuppöl det senaste i
Veto-serien

Zwickelhahn är
namnet på det senaste ölet i Hopferei
Hertrich
serie Veto. Som namnet antyder är detta en zwickel, eller
kellerbier, med en alkoholhalt på 5,2 procent, stamvörtstyrka på 13,8 procent
och en beska på 24 IBU. Malten utgörs av Münchner-, pilsner- och karamellmalt
medan humlen som använts är Herbsrucker Spät, Hallertauer Tradition och Opal. Enligt
bryggeriet passar ölet bra till hamburgare eller till den bayerska
specialiteten Brotzeit – ett lite
kraftigare mellanmål bestående av bröd och diverse charkuterier och ostar.
Sedan tidigare består Veto-serien av den prisbelönta stouten Schokobär (chokladbjörn), dubbel-IPA:n Hopfentiger (humletiger) och vetebocken Weisser Hai (vithaj). Nu kompletteras
alltså menageriet med en tupp.

Zwickelhahn är det senaste tillskottet i den djuriska ölserien Veto (foto: Hopferei Hertrich).


Ölfestival med
bryggarmästerskap

Den 28-29 juli anordnar Störtebeker Braumanufaktur ölfestivalen
Das Festival i Stralsund. Höjdpunkten blir det tyska mästerskapet för
hobbybryggare, som även är öppet för internationella tävlanden. I själva huvudtävlingen
ska bryggarna göra ett ljust bocköl, där vinnaren utses av en expertjury.
Utöver detta kommer det också delas ut ett besökarpris till det mest kreativa
ölet. Förutom att prova sig igenom ett stort antal hemmagjorda öl, finns det
också möjlighet till intressanta samtal och att få spännande nyheter från
hobbybryggarvärlden. Det hela ramas in av ett omfattande program på temat öl.
Exempelvis presenterar tyska råvaruleverantörer sina produkter, representanter
från landets oberoende bryggerier informerar om sin verksamhet och studenter
berättar om vilka utbildningsmöjligheter som finns för den som vill satsa på
bryggaryrket.

Många hemmabryggda öl kommer testas i Stralsund i slutet av juli (foto: Störtebeker).


Källaröl för att hylla
nationalpark

Lagom till nationalparksfesten i Hunsrück-Hochwald släppte Kirner
Privatbrauerei
en specialutgåva av sin kellerbier. Etiketten har
kompletterats med nationalparkens logotyp med parkens symbol Keltenkatzen. Precis
som en kellerbier ska vara är ölet ofiltrerat och har en distinkt och
humlebetonad smak. Alkoholstyrkan ligger på 4,8 procent och stamvörtstyrkan på
11 procent. I handeln säljs ölet i kartong om nio 33-centilitersflaskor eller i
backar med 24 flaskor. Nationalparken Hunsrück-Hochwald
ligger i de västra förbundsländerna Rheinland-Pfalz och Saarland. Parken är den
sextonde nationalparken i Tyskland och öppnade officiellt under pingsten 2015.

Kirner har gjort ett eget öl till nationalparken Hunsrück-Hochwalds ära (foto: Kirner).


Ännu en lång natt med
bryggerier

Münchenbryggeriet Giesinger
Bräu
står åter värd för Langen
Nacht der Brauereien
. Med start klockan 17.00 den 21 juli fylls området
runt deras lokaler med kreativa hantverksbryggerier från hela Tyskland. Efter
fjolårets succé har festivalen nu utökats till två dagar och har plats för fler
bryggerier. Bland de anmälda bryggerierna till årets festival märks bland andra
Isarkindl, Tilmans Biere, Hoppebräu, Brlo
och Crew Republic. Mat,
musik och mycket annat står också på programmet. Inträdet kostar tio euro och
av det går en euro till Sozialpsychiatrische Zentrum i München.

Populär lång natt med bryggerier har blivit två i München (foto: tz.de).



Nyhetssvep 9 juni

Nyheter Posted on 9 juni 2017 15:23

Försäljning av falsk kölsch avslöjad
En dryckeshandel i Kölnstadsdelen
Niehl har under flera år sålt billig öl från Sauerland under förespegling att
det varit äkta kölsch. Nu ställs affärsinnehavarna, två bröder, inför rätta för
bedrägeri i Kölns regionala domstol. Polisen fick nys om verksamheten redan
2015, när man under en undersökning hittade tusentals liter falsk kölsch i butiken.
Bröderna hade bryggt det egna ölet Bachsteiner
i ett lokalt bryggeri i Sauerland, men hällt det i riktiga kölschfat. För att
undgå misstankar satte man på Bachsteiner-etiketter,
som sedan togs bort efter leverans. Äkta kölsch får enligt Köln-konventionen
endast bryggas av bryggerier i Köln och av några få specialbryggerier i stadens
närhet.

Äkta kölsch får bara bryggas i Köln med omnejd (foto: koeln-magazin.info).


Berlins ölvecka får eget festivalöl

Årets Berlin Beer Week är hela tio dagar lång och äger rum mellan den 21 och 30
juli. Årets officiella festivalöl har bryggts av Berlinbryggerierna Brlo och Bierfabrik. Det är en torrhumlad pilsner som bryggs med Lady
Grey-te, vilket ger ölet en frisk doft och smak av bergamott, apelsin och
citron. En lättdrucken, modern tolkning av en klassisk ölstil, som passar bra
till varma sommardagar och -nätter. Under festivalen uppmärksammas ölkultur och
gemenskap genom evenemang, ölprovningar, uppträdanden, föreläsningar och mycket
annat på flera av Berlins bryggerier, barer, restauranger och ölbutiker.
Förutom lokala bryggerier medverkar även öltillverkare från andra delar av
världen.

Bryggare från Brlo och Bierfabrik har gjort årets festivalöl (foto: Berlin Beer Week).


Priser till Schussenrieder

Glädjen är stor på Schussenrieder Brauerei sedan man belönats med två guld och ett silver i
smaktävlingen ”Årets öl 2017” (”Biere der
Saison 2017
”), som anordnas av facktidningen Genussmagazin. Guldmedaljerna
får det schwabiska bryggeriet för sina Schussenrieder
Original No 1
och Weissbräu. Silvret
bärgades genom deras Natur Radler. Med
sina tre priser tillhörde Schussenrieder de bästa bryggerierna i tävlingen. Juryn
bestod av ölsommelierer och journalister, som representerar tidningens läsare
inom gastronomi samt livsmedels- och restaurangbranschen.

Idel glada miner hos Schussenrieder efter tre medaljer (foto: Die Freien Brauer).


Generationsskifte på Welde

Braumanufaktur Welde tar in en ny generation bryggare. Sedan april förstärker
28-åriga Max Spielmann, son till ägaren Hans Spielmann, Plankstadt-bryggeriets
ledning som bryggare och ölsommelier. Max Spielmann har lärt sig
bryggarhantverket från grunden och har efter sin masterexamen hunnit med att
praktisera inom flera företag och arbetat med marknadsföring och innovation på
en av världens största öltillverkare. Som bryggare på Welde hoppas han kunna starta
flera samarbeten med andra bryggerier och experimentera med olika ölstilar, för
att på så sätt testa bryggeriets gränser.

Max Spielmann ingår numera i Weldes ledning (foto: Die Freien Brauer).


Prisas för konstant hög kvalitet

Weihenstephaner
får pris för sin konstant höga
kvalitet på flaskversionen av sin Kristall
Weissbier
. Priset delades ut i samband med 2017 års upplaga av Australian International Beer
Awards
. Samma öl kammade
också hem en guldmedalj i kategorin ”Kristallweizen i tysk stil”. Australian International Beer Awards
(AIBA) arrangeras av The
Royal Agricultural Society of Victoria
(RASV) och är den största årliga
öltävlingen i världen som bedömer öl på såväl fat som flaska och burk.

Weihenstephaner Kristall Weissbier håller konstant hög kvalitet (foto: Weihenstephaner).



Ölstilen som var borta i nästan 500 år

Ölhistoria Posted on 7 juni 2017 18:01

Råg har en av de mest mångfacetterade smakerna bland alla sädesslag som används i ölbryggning. I dag används råg allt oftare av hantverksbryggare i nya ölsorter eller för att sätta en modern prägel på gamla stilar. I södra Tyskland har rågöl bryggts länge, om än med ett ”litet” uppehåll.

Råg har en mångfacetterad, kryddig smak (foto: kws.de).

Rågöl, eller Roggenbier, var vanliga i Bayern före och under medeltiden. Ölen var kända för sin mustiga och grumliga kryddighet. När den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) antogs 1516, lyftes dock korn fram som det sädesslag som skulle prioriteras för ölbryggning. Råg skulle istället i första hand användas till brödbakning, vilket resulterade i att rågölen mer eller mindre försvann under närmare 500 år. Det var först 1988 som stilen åter började bryggas av en handfull bayerska bryggerier.

Störtebekers Roggen-Weizen har vi sett på Systembolaget (foto: Störtebeker).

I Tyskland klassas Roggenbier som specialöl och innehåller upp till sextio procent rågmalt. Det ger ölen en karaktäristisk maltig och kryddig smak med vanligen låg beska. Eftersom man i regel använder samma jästsorter som i veteöl, får rågölen en liknande karaktär med inslag av torr citrus, vanilj och bubbelgum. Eftersom rågöl började bryggas långt innan filtreringstekniken uppfanns 1878, ska ett klassiskt rågöl vara ofiltrerat och naturligt grumligt (naturtrüb). Enligt gammal sedvänja serveras Roggenbier ofta även starkt kolsyrade.

Paulaner Roggen är en av de klassiska sorterna (foto: tiposdecerveza.com).

De moderna rågölen är något mörkare än de gamla förlagorna och påminner om mörka veteöl (Dunkelweizen). Alkoholhalten ligger vanligen på lite drygt fem procent. Genom att röka rågmalten över öppen låga kan man skapa Rauchroggen, även om det är få bryggerier som gör detta numera. I dag är det egentligen ingen som vet hur nära dagens rågöl ligger den historiska varianten.

Några tyska Roggenbier (med alkoholhalt)
Andreasbräu Roggenbier (5,7 %)
Bürgerbräu Wolnzacher Roggenbier (5,5 %)
Störtebeker Roggen-Weizen (5,4 %)
Paulaner Roggen (5,3 %)
Weyermann Roggenbier (5,4 %)
Schoppe Roggen Roll Ale (7,0 %)
Apostelbräu Roggen (5,3 %)



Specialare från Schneider gör comeback

Systembolaget Posted on 2 juni 2017 15:10

Ett nytt släpp av öl
i små partier, vad sägs om det? Nästa fredag kommer ett gäng öl till
Systembolagets hyllor, bland dem en efterlängtad återkomst från Kelheim.


I år är det fem år sedan som Schneider Weisses Tap X Mein Nelson Sauvin bryggdes för första gången. Samma år
släpptes det också i små partier på Systembolaget.
Det eleganta ölet blev mycket populärt och har nu på allmän begäran bryggts på
nytt. På fredag (9 juni) återkommer den till de svenska systemhyllorna i 2 004
stycken 75-centilitersflaskor till det överkomliga priset av 79 kronor styck
(för övrigt samma pris som ölet såldes för 2012).


Schneider Weisse Tap X Mein

Nelson Sauvin
är en vetebock som bryggs med den ovanliga nyazeeländska humlesorten
Nelson Sauvin. Ölet har jäst på flaska och påminner i karaktären lite om en
kraftig Sauvignon Blanc. I den friska doften hittar vi exotiska blommor, vete
och jäst. Smaken är maltig, men innehåller även klassiska veteölssmaker som skumbanan
och muskot tillsammans med en viss gräsighet. Man kan även ana en lätt syrlig
fruktighet, som övergår i en torr avslutning. Enligt bryggeriet passar ölet bra
till parmaskinka, syrade grönsaker, pasta, krämiga ostar och fruktiga
efterrätter.

Tap X Mein Nelson Sauvin gör comeback efter fem år (foto: iamthebeersnob.com).


Schneider Weisse,
eller G.
Schneider & Sohn, grundades
1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som
fick tillstånd att brygga veteöl av Bayerns kung Ludwig II. Det första
bryggeriet låg i Münchens Altstadt
gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp, och 1946
flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget är dock fortfarande starkt
förknippat med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal. I
alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led
på den manliga sidan – i dag är det Georg VI. Schneider som är ägare.


Fakta Schneider Weisse Tap
X Mein Nelson Sauvin

Stil: Vetebock
Alkoholhalt: 7,3 %
Stamvörtstyrka: 16,8 %
Beska: 27 IBU
Producent: Schneider Weisse
Leverantör: Brewery International Sweden AB
Jämförpris på Systembolaget: 105,33
kr/l



« FöregåendeNästa »