Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggeriet: Keiler Brauhaus

Bryggerier Posted on 21 november 2016 17:30

I vackra
Unterfranken hittar vi den lilla staden Lohr am Main. Här finns ett bryggeri
med anor från 1836.


Keiler
Brauhaus
grundades 1836 som Lohrer Brauerei. När bryggeriet köptes av
bryggmästaren Pleikard Stumpf 1878 låg produktionen på cirka 1 400
hektoliter. När Pleikard dog 1920 övertogs rörelsen av hans äldsta son, Alfred.
2001 övertogs bryggeriet av Würzburger Hofbräu och blev då en del av Kulmbacher
Gruppe
. Bryggeriet bytte även namn till dagens Keiler Brauhaus. Ölen bryggs
numera i Würzburg, men i Lohr am Main finns fortfarande ett visningsbryggeri
samt restaurang med tillhörande ölträdgård. Bryggeriet är känt för att sälja flera
av sina öl på flaska med bygelkork, något man återinförde 1980 av nostalgiska
skäl. Sedan fem år tillbaka exporterar Keiler sitt öl till Italien och förra
året gick även den första lasten till Kina. I dagsläget är det ingen som
importerar deras öl till Sverige.

Tre snabba
frågor till Chris Heinze, internationell produktchef:

Har ni någon speciell filosofi?
Vi älskar själva hantverket kring
ölbryggning och använder den senaste bryggeritekniken.

Vad är speciellt med era öl?
Alla våra öl bryggs fortfarande enligt
den kända tyska renhetslagen, Reinheitsgebot.
Flaskorna med bygelkork är också väldigt populära bland våra fans världen runt.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Keiler
Weissbier Dunkel
är det
ursprungliga ölet från regionen Spessart. Det är fylligt och ofiltrerat och
bryggs enligt gamla traditioner.

Keilers huvudsakliga laguppställning (foto: Keiler Brauhaus).


Öl i urval

Keiler
Weissbier Dunkel

Stil: Mörkt veteöl
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Keiler
Weissbier Hell

Stil: Ljust veteöl
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Keiler
Land-Pils

Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,3 %

Keiler Kellerbier
Stil: Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12,4 %



Hitta bryggeriernas ställen i Hamburg

Ölställen Posted on 18 november 2016 18:17

Hamburg har både
vacker gammal bebyggelse och mer bohemiska kvarter – lite som en blandning
mellan München och Berlin om man så vill. Tysklands näst största stad är också
hemvist för många intressanta bryggerier, av vilka flera har egna pubar och
restauranger. Här får du veta mer om några av dem.

Hopper Bräu
Stadsdel: Altona
Adress: Beerenweg 12
Öppettider: Torsdag-fredag från 16.00, lördag-söndag från
12.00
Öl: Har alla sina öl till försäljning, bland annat den
kraftfulla IPA:n Amerikanischer Traum,
veteölet Weizheit och lagerölet Helle Aufregung. Minst sju fatöl finns
på de roterande kranarna och serveras direkt från tankarna i bryggeriet.
Mat: Hopper Dogs är bryggeriets egengjorda varmkorvar, som
bland annat innehåller Hopper Bräus porter.
Övrigt: Hamburgs nyaste hantverksbryggeri. Baren är inrymd i
ett industriområde i en tjugofots sjöcontainer, passande med tanke på platsen
och Hamburgs historia som sjöfartsstad.

Ät och drick i eller utanför en sjöcontainer (foto: Hopper Bräu).


Altes Mädchen

Stadsdel: Schanzenviertel
Adress: Lagerstrasse 28 B
Öppettider: Måndag-lördag från 12.00, söndag från 10.00
Öl: Har samma ägare som Ratsherrn
Brauerei
och erbjuder sju av bryggeriets öl på fat. Priserna varierar
mellan 2,90 och 3,90 euro för 30 cl. En halvliter kostar 4,90-6,20 euro. En
provbricka med fem olika öl kostar 6,90. Har ett stort urval av tyska och
utländska hantverksbryggerier på flaska.
Mat: Hamburgare och pulled pork samsas med mer klassiska
tyska rätter. Öltips finns till varje rätt.
Övrigt: Öppnades 2013 av Patrick Rüther och Oliver Nordmann.
Restaurangens interiör består huvudsakligen av trä. En eldstad bidrar med extra
mysfaktor.

På Altes Mädchen är stämningen alltid på topp (foto: Altes Mädchen).


Gröninger Braukeller

Stadsdel: Altstadt
Adress: Willy-Brandt-Strasse 47
Öppettider: Måndag-fredag från 11.00, lördag från 17.00,
söndag 15.00-22.00
Öl: Serverar främst Gröninger
Pils
i olika storlekar; 40 cl kostar 4,20 euro. Har också Hanseaten Weisse för 4,40 euro
halvlitern.
Mat: Klassiska tyska specialiteter.
Övrigt: Ölen bryggs fortfarande i de rustika källarvalven.
Gästerna sitter på långa träbänkar. Eftersom det gärna blir högljutt, är detta
inte den ideala platsen för en första dejt. Populärt bland turister. Bryggeriet
har även Gröninger Brauhaus på Zippelhaus 4, som bara har öppet tisdag-lördag.

Gröningers källarvalv bär på mycket historia (foto: Gröninger Privatbrauerei).


Blockbräu

Stadsdel: St. Pauli
Adress: Bei den St. Pauli Landungsbrücken 3
Öppettider: Måndag-söndag 11.00-24.00
Öl: Husölet är ofiltrerat och lätt humligt. 25 cl kostar
2,70 euro och halvlitern 5,10. Har även egna säsongsöl efter årstid.
Mat: Rustik mat med flera nordtyska specialiteter, inte
minst fiskrätter.
Övrigt: Öppnade på det tyska ölets dag, den 23 april 2012. Upp
till 1 000 gäster kan tillsammans med god mat och öl njuta av en
spektakulär utsikt över Elbe och Hamburgs hamn.

Blockbräus uteservering har fin utsikt över hamnen (foto: Hamburger Abendblatt).


Brauhaus Joh. Albrecht

Stadsdel: Altstadt
Adress: Adolphsbrücke 7
Öppettider: Måndag-söndag 11.00-24.00
Öl: Har tre egna öl på fat: Messing och Kupfer (4,00
euro för 40 cl) samt Weizenbier (4,70
euro för 50 cl). Brukar även ha något säsongsöl. Ölen kan också köpas med hem i
tvålitersflaskor.
Mat: Genuina maträtter från olika delar av Tyskland.
Övrigt: Ligger inte långt från rådhuset och lockar till sig
såväl turistgrupper som firmafester, vilket ger en ganska livlig och uppsluppen
atmosfär. Att boka bord i förväg är att rekommendera. Bryggeriet startades 1990
och har i dag restauranger i ytterligare fyra städer.

Brauhaus Joh. Albrecht bjuder även på lugnare utekvällar (foto: Brauhaus Joh. Albrecht).



Nyhetssvep 16 november

Nyheter Posted on 16 november 2016 17:34

Kölns bästa brygghus framröstat
Kölntidningen Express har på sin webbplats haft en omröstning om vilket som är stadens bästa brygghus. Vinnare blev Brauerei Päffgen med 28 procent av rösterna. Tvåa kom Brauhaus zur Malzmühle med 15 procent.
Gaffel am Dom fick 13 procent av rösterna och snuvade därmed Früh am Dom på bronset med en procentenhet. Hur många som röstade förtäljer dock inte historien.

Brauerei Päffgen har röstats fram som Kölns bästa brygghus (foto: Brauerei Päffgen).

Dykaröl från Freiburg
Braukollektiv i Freiburg tar fram nya öl i en jämn takt. Senast ut är Jacques, en West Coast IPA på 7,9 procent. Stamvörtstyrkan ligger på 17,8 procent och beskan på stadiga 80 IBU. Inte mindre än sex humlesorter har använts: Cascade, Chinook, Columbus, Nugget, Crystal och Citra, som ger ölet aromer av blommor och tall. Ljus malt tillsammans med pilsnermalt och Cara hell tar även fram citrus och apelsinskal i smaken. Ölet är uppkallat efter den franske upptäcktsresanden Jacques Cousteau och tillägnas alla äventyrare som gillar att simma mot snarare än med tidvattnet.

Jacques är det senaste från Braukollektiv i Freiburg (foto: Braukollektiv).

Ny ölspecialitet från Fürstenberg
Fürstenberg Brauerei i Donaueschingen presenterar sitt tredje specialöl, en nytolkning av den gamla mörka lagern Antonius. Det chokladbruna, fylliga ölet har fått mogna på ekfat, vilket gett det toner av vanilj, honung och mandel. I smaken återfinns också dadlar, fikon och plommon, tillsammans med karamell och toffee. Färgen kommer av att flera sorters specialmalt använts, vilka även ger ölet en lätt rostad ton. Alkoholhalt: 5,5 procent. Ölet säljs endast på bryggeriet och i deras webbshop. De två tidigare specialölen är pilsnern Bohemia och dubbelbocken Gustator.

Antonius säljs under begränsad tid i fin låda (foto: Fürstenberg Brauerei).

Serbiskt och amerikanskt samarbete
Fantombryggaren Christian Lennartz i Berlin och hans Lenny’s Artisanal Ales har varit i Serbien för att brygga tillsammans med Crow Brewery. Resultatet blir Serbiens första altbier, som kommer ha en lätt rökig touch. Samarbetar gör också (som vanligt) Camba Bavaria. Amerikanska Figueroa Mountain Brewing har varit på besök i bryggeriet i Truchtlaching, där de kokat ihop något som lär vara riktigt spännande. Fortsättning följer…

Camba Bavaria brygger nytt med Figueroa Mountain Brewing (foto: Camba Bavaria).

Njutningsambassadörer sökes!
Rettenberg-bryggeriet Zötler grundar en njutningsakademi nästa år. Därför söker man nu efter de trettio största Zötler-fansen i Allgäu och övriga Tyskland. Dessa kommer att läras upp vid akademin för att bli Zötlers njutningsambassadörer. Deras uppgift blir att sprida bryggeriets budskap om gott öl bland sina vänner och bekanta.

För gänget på Zötler handlar allt om njutning nästa år (foto: Privat-Brauerei Zötler).



European Beer Star: Guldstjärnor till tyska paradöl

Utmärkelser Posted on 14 november 2016 17:42

I samband med Braubeviale i Nürnberg förra veckan delades det ut priser i öltävlingen European Beer Star 2016. Tyska öl drog hem priser i flera kategorier. Flest guldmedaljer fick arrangörslandet i de klasser som innehåller klassiska tyska ölstilar. Här har ni alla tyska vinnare.


KATEGORI
PRIS BRYGGERI ÖLNAMN
Lågalkoholöl, tysk
stil
Guld Winkler, Amberg Leichtes Helles
Silver Kronenbrauerei,
Nagold-Hochdorf
Hopfenleicht
Brons Müllerbräu,
Pfaffenhofen
Heimer Leicht
Pilsner, tysk stil Silver Müllerbräu,
Pfaffenhofen
Hopfenland Pils
Pilsner, böhmisk
stil
Silver Wagner,
Merkendorf
Pils
Brons Alpirsbacher
Klosterbräu, Alpirsbach
Kleiner Mönch
Märzen, tysk stil Guld Bürgerliches
Brauhaus, Saalfeld
Ur-Saalfelder
Silver Brauerei Goss,
Deuerling
Goss-Bräu
Märzen
Festbier, tysk stil Guld Erl-Bräu, Geiselhöring Erlkönig Festbier
Silver Aktienbrauerei,
Kaufbeuren
Spezialbier
Edel
Brons Flötzinger,
Rosenheim
Wiesn Märzen
Ljus lager, tysk
stil
Silver Auerbräu,
Rosenheim
Rosenheimer
Hell
Brons Neder,
Forchheim
Klassik-Hell
Mild lager,
europeisk stil
Guld Gold Ochsen, Ulm OXX Lager
Silver Josef Greif,
Forchheim
Greif Lager
Exportöl, europeisk
stil
Guld Gold Ochsen, Ulm Special
Silver Familienbrauerei
Bauhöfer, Renchen-Ulm
Ulmer Export
Brons Brauerei
Maisach, Maisach
Maisacher Perle
Dunkel, europeisk
stil
Brons Klosterbrauerei
Weltenburg, Kelheim
Weltenburger
Kloster Barock Dunkel
Schwarzbier, tysk
stil
Silver Franken Bräu,
Mitwitz
Schwarzbier
Brons Privatbrauerei
Metzler, Dingsleben
Lava
Ljus bock, tysk
stil
Silver Alpirsbacher
Klosterbräu, Alpirsbach
Alpirsbacher
Kloster Starkbier
Mörk bock, tysk
stil
Brons Biermanufaktur
Engel, Crailsheim
Engel Bock
Dunkel
Ljus dubbelbock,
tysk stil
Guld Erl-Bräu, Geiselhöring Erlkönig Imperator
Silver Staffelberg-Bräu,
Bad Staffelstein
Staffelberg­Bräu
Doppel Bock
Brons Brauerei S. Riegele,
Augsburg
Auris 19
Mörk dubbelbock,
tysk stil
Guld Familienbrauerei
Bauhöfer, Renchen-Ulm
Ulmer Winterbock
Silver Brauerei S.
Riegele. Augsburg
Ator 20
Brons Ratsherrn,
Hamburg
Hamburger
Senatsbock
Saison, belgisk
stil
Silver Braufactum,
Frankfurt
Braufactum
Soleya
Bitter, engelsk
stil
Brons Holsten,
Hamburg
Rotklinker
Golden ale, engelsk
stil
Silver Braufactum,
Frankfurt
Braufactum
Colonia
Brons Crew Republic, Unterschleissheim Munich Easy
Brown ale, engelsk
stil
Brons Ratsherrn,
Hamburg
Flying Squirrel
Scotch ale/Wee
heavy
Silver Schwarzbräu,
Zusmarshausen
Schwarzbräu
Aged Bock
Dry stout Silver Insel-Brauerei,
Rambin
Insel Kap
Imperial stout Silver Brauerei Lemke,
Berlin
Imperial Stout
Altbier,
Düsseldorfstil
Brons Brauerei
Ferdinand Schumacher, Düsseldorf
Schumacher Alt
Lågalkohol ljus
weizen, sydtysk
Guld Müllerbräu,
Pfaffenhofen
Weissbier Leicht
Silver Hofmühl,
Eichstätt
Weissbier
Leicht
Brons Hirsch-Brauerei,
Wurmlingen
Hirsch Sport
Weisse
Ljus hefeweizen,
sydtysk stil
Guld Hirsch­Brauerei,
Wurmlingen
Hirsch Hefe Weisse
Brons Löwenbrauerei, Passau Stockbauer
Weisse Original
Bärnstensfärgad
hefeweizen, sydtysk stil
Silver Hirsch­Brauerei,
Wurmlingen
Hirsch Dunkle
Weisse
Brons Hacker-Pschorr,
München
Sternweisse
Mörk hefeweizen,
sydtysk stil
Silver Distelhäuser,
Tauberbischofsheim
Hefeweizen
Dunkel
Brons Flötzinger,
Rosenheim
Weissbier
Dunkel
Kristallweizen,
sydtysk stil
Guld Baisinger
Biermanufaktur, Rottenburg-Baisingen
Teufels Weisse
Silver Hirsch­Brauerei,
Wurmlingen
Hirsch Kristall
Weisse
Ljus vetebock,
sydtysk stil
Guld Brauerei
Ladenburger, Neuler
Weizenbock Hell
Brons Brauerei
Bischofshof, Regensburg
Altvater
Weissbierbock
Mörk vetebock,
sydtysk stil
Guld Kronenbrauerei
Alfred Schimpf, Neustetten
Weizenbock
Dunkel
Silver Schneider
Weisse, Kelheim
Tap 6 Mein Aventinus
Brons Kuchlbauer,
Abensberg
Kuchlbauer
Aloysius
Rököl Brons Crew Republic,
Unterschleissheim
Smoked Porter
Stark rököl Brons Rittmayer,
Hallerndorf
Smoky George
Guld Zum Löwenbräu,
Adelsdorf
1747 Original
Ljus kellerbier,
tysk stil
Silver Landshuter
Brauhaus, Landshut
Zwick’l Bio
Bier
Brons Camba Bavaria,
Truchtlaching
Camba Hell
Mörk kellerbier,
tysk stil
Guld Bürgerliches
Brauhaus, Wiesen
Wiesener
Kellerbier
Kellerpils, tysk
stil
Guld Winkler Bräu,
Lengenfeld
Lengenfelder Hefe­Pils
Alternativa
sädesslag
Silver Weissbräu
Schwendl, Tacherting
Schalchner
5-Korn
Brons Unertl,
Mühldorf am Inn
Bio Dinkel
Weisse
Red och amber lager Silver Fischerbräu,
Eitting
Eittinger Kirta
Bier
Brons Neder,
Forchheim
Braunbier
Fatlagrade starka
öl
Silver Braufactum,
Frankfurt
Braufactum
Arrique
Brons Faust,
Miltenberg
Brauerreserve
1237
Ultrastarkt öl Guld Faust,
Miltenberg
Faust Eisbock
Brons Crew Republic,
Unterschleissheim
Barley Wine

Bürgerliches Brauhaus i Wiesen firar sitt guld för bästa mörka kellerbier (foto: European Beer Star).

Tävlingen European Beer Star har arrangerats av den tyska bryggarorganisationen Private Brauereien sedan 2004. Den har kommit att bli en av de viktigaste öltävlingarna i världen. Priser delas ut till öl av hög kvalitet, som är genuina och fulla av karaktär. Företräde ges till öl tillverkade i Europa. Bryggerier från andra delar av världen, som brygger på ett traditionellt ”europeiskt sätt”, kan dock också delta.

Ölen bedöms av en jury bestående av internationella experter, bryggmästare, dryckesjournalister och ölsommelierer från ett trettiotal länder.

Juryn med den angenäma uppgiften att testa alla öl (foto: European Beer Star).



Schlenkerlas dubbelbock i små partier

Systembolaget Posted on 11 november 2016 18:27

Ölsläppen duggar tätt
under hösten. Nästa fredag (18/11) är det åter dags för Systembolaget att
släppa nytt i små partier. Och åter igen har vi en höjdare från Bamberg att se
fram emot.

Vi har redan fått stifta bekantskap med två öl från Schlenkerla
under hösten. I augusti kom deras Helles
Lagerbier
i små partier och den 1 september gjorde Rauchbier Märzen comeback i det ordinarie sortimentet. Den här
gången blir det också rökigt, men mycket starkare, när Eiche Doppelbock gör entré på systemhyllorna. Totalt släpps
8 000 halvlitersflaskor till priset 29,90 kronor.

Med sina åtta procent
är det här verkligen ett öl att värma sig med under kyliga vinterdagar. Till
de flesta rököl från Schlenkerla används bokved till att torka malten. Men i
det här fallet är det ek som använts, vilket ger ölet en lite lenare och mer
nyanserad röksmak. Innan ölet hälls på flaska får det mogna några månader i Bambergs
djupa källarvalv. Förutom rök är smaken maltigt sötaktig med inslag av karamell
och plommon. Detta kompletteras med beskan från aromahumle odlad i Hallertau.

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och
går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset
registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant
grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de
viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det
är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei
Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Den 18 november kommer denna höjdare till Systembolaget (foto: theperfectlyhappyman.com).


Fakta Aecht Schlenkerla Eiche
Doppelbock

Alkoholhalt:
8,0 %
Stamvörtstyrka: 18,9 %
Beska: 40 IBU
Färg: Bärnsten
Producent:
Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör:
Galatea AB
Jämförpris
på Systembolaget: 59,80 kr/l
Poäng på Ratebeer: 99



Bryggeriet: Wildwuchs Brauwerk

Bryggerier Posted on 9 november 2016 17:32

Möt Hamburgs första
fantombryggare, som gärna sätter sin egen twist på gamla klassiska ölstilar.
Framtidsdrömmen är att kunna brygga öl i egna lokaler.

Det var när Friedrich Carl Richard ”Fiete”
Matthies utbildade sig till bryggare och mältare, som han bestämde sig för att
han en dag skulle starta ett eget bryggeri. Efter att ha arbetat som bryggare i
Rostock och Berlin, byggt bryggeri i Frankrike och varit brygginstruktör i
Spanien, blev hans dröm verklighet 2012. Tillsammans med en kollega startade han
då Hamburgs första fantombryggeri, Kehrwieder Kreativbrauerei. 2014 fick Fiete
ett erbjudande om att börja brygga själv hos Bleckeder Brauhaus, som ligger öster om
Hamburg vid Elbes strand. Med stöd från sina bröder accepterade han erbjudandet
och bildade familjebryggeriet Wildwuchs Brauwerk. För närvarande bryggs alla deras öl hos
Bleckeder, uteslutande med ekologiska råvaror.

Fyra snabba frågor till Fiete Matthies:

Har ni någon speciell filosofi?
Allt ska vara
ekologiskt och så regionalt som möjligt.

Vad är speciellt med era öl?
I huvudsak är det
gamla ölstilar, som jag kompletterar med mina egna idéer. Det kan till exempel
vara en bock lagrad på vinfat, en altbier med egen humle eller en kallhumlad
pilsner.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Fastmoker Pils, en pilsner som är kallhumlad med
Tettnager-humle och smaksatt med färska och fruktiga kryddor.

Vad har ni för planer för framtiden?
Nästa år vill jag
öppna mitt eget bryggeri i Hamburg!

Fiete Matthies njuter av en Fastmoker Pils (foto: Hamburger Morgenpost).


Ölen

Schlankes
Stil: Ljus lager
Alkoholhalt: 4,7 %
Stamvörtstyrka: 11,7
%
Beska: 25 IBU

Carroux Caffee Espresso Ale
Stil: Amber ale
Alkoholhalt: 8,0 %
Stamvörtstyrka: 19 %
Beska: 12 IBU

Fastmoker Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 12 %
Beska: 38 IBU

Bock O’Range
Stil: Ljus bock
Alkoholhalt: 7,9 %
Stamvörtstyrka: 18 %
Beska: 45 IBU

X-tra Imperial Dark Ale
Stil: Belgisk strong
ale
Alkoholhalt: 8,0 %
Stamvörtstyrka: 19 %
Beska: 12 IBU

Bock O’Vin
Stil: Dubbelbock
Alkoholhalt: 7,9 %



Nyhetssvep 7 november

Nyheter Posted on 7 november 2016 17:34

Färskt öl i Berlin
Baren och ölbutiken Bierlieb i Berlin anordnar den första Wet Hops Festival den 26
november. Där har de samlat ihop alla öl de kan hitta som är gjorda på färsk,
opressad och otorkad, det vill säga våt, humle. Perioden som det går att samla
in färsk humle är ganska kort, så tillgången till dessa öl är begränsad. Så
detta är en unik möjlighet att prova de unika smaker som bara färsk humle kan
ge.

Bierlieb bjuder in till Wet Hops Festival senare i november (foto: Bierlieb).


Vått samarbetsöl i Hamburg

Även i
Hamburg satsar man på färsk humle. Hopper Bräu har tillsammans med Wildwuchs
Brauwerk
tagit fram Nordisch Wildhop,
ett öl gjort på humle som handplockades på morgonen den 26 september. Exakt två
månader senare, den 26 november, blir det stor releasefest när årets färskaste
öl lanseras. Kalaset äger rum hos Hopper Bräu och förutom det nya ölet finns
många andra öl från de båda bryggerierna att prova. Musik och mat utlovas också.

Nordisk humle är vad som står på programmet hos Hopper Bräu (foto: Hopper Bräu).


Tysklands bästa pale ale korad

Den tyska
öltidningen Meiningers Craft har testat och betygsatt det som Tyskland har att
erbjuda när det gäller pale ale. Man konstaterar att kvaliteten i högsta grad
varierar och att vissa bryggerier behöver förbättra sig radikalt. Men det finns
dock också en hel del godbitar. Så här ser tidningens topp fem-lista ut:

1. Bremer Pale
Ale, Union Brauerei (92 poäng)
2. Brlo Pale Ale, Braukunst Berlin (91)
3. Köstritzer Pale Ale, Köstritzer Schwarzbierbrauerei (90)
4. Steelyard Pale Ale, Buddelship Brauerei (89)
5. Camba Pale Ale, Camba Bavaria (88)

Tysklands bästa pale ale enligt Meiningers Craft (foto: hoptimizer.de).

Andra hantverksmässan i Mainz
Den 25-26 november står
Mainz för andra gången värd för Mainzer Craft Beer Messe. På plats i Halle 45 finns
en rad små och innovativa bryggerier, som visar upp sitt breda utbud av
olika ölkreationer. Självklart går det också att provsmaka. Det finns också mycket
att uppleva för alla hobbybryggare där ute, inte minst hemmabryggartävlingen
där årets tema är pale ale med ABV mellan 4,5 och 6,0 procent. Dessutom går det att
köpa allt som behövs till hemmabryggeriet på mässan.

Mässan i Mainz lockade många besökare förra året (foto: Craft Beer Messe).


Schussenrieder moderniserar sig

Schussenrieder Brauerei i Bad Schussenried är
i moderniseringstagen. Genom att installera ett nytt buteljerings- och
förpackningssystem, kan de fem olika flasktyper som bryggeriet i dag hanterar
förpackas snabbare. Dessutom blir ljudnivån lägre, vilket personalen är extra tacksam för. Tack vare att transportbandet
är längre behöver inte heller små störningar någonstans längs vägen innebära
totalt stopp i produktionen. Bryggeriet gör också en betydande insats för
miljön genom att vatten och energi sparas genom att värmeåtervinning införs.

Den nya buteljeringsanläggningen kunde beskådas under ett öppet hus tidigare i år (foto: Schussenrieder Brauerei).



Bryggeriet: Lemke Berlin

Bryggerier Posted on 2 november 2016 18:29

En rastlös företagsekonom har på knappt tjugo år byggt upp ett riktigt ölimperium i Berlin. Bryggeri efter bryggeri och bryggpub efter bryggpub har öppnats av den aldrig tröttnande Oliver Lemke.


Oliver Lemke studerade företagsekonomi och tog en bryggarexamen från universitetet innan han bestämde sig för att starta eget bryggeri. Det första bryggverket svetsade han ihop i en kompis garage 1998. Kompisar hjälpte honom också att bygga om en övergiven pendeltågstation vid Hackescher Markt i Berlin till ett bryggeri. Den 21 november 1999 öppnade Brauhaus Lemke. Verksamheten växte och det blev svårt att få plats med alla Berlins ölälskare. 2003 övertog man därför det nedlagda Tiergartenquelle. 2004 blev Leopolds Brauhaus vid Alexanderplatz ledigt, vilket döptes om till Brauhaus Mitte; nu i november återinvigs det som Brauhaus Lemke am Alex. 2007 inlemmades också Berlins äldsta mikrobryggeri i Lemke-sfären, Luisen-Bräu i Charlottenburg, där Oliver tog sina första stapplande steg som bryggarlärling. 2015 installerades bryggeriets första buteljeringsutrustning. I samma veva satte man också upp ett eget laboratorium, som även innehåller en jästbank. Det ursprungliga bryggeriet vid Hackescher Markt har nu blivit testbryggeri och används endast för produktutveckling.

Oliver Lemke är en rastlös själ som gillar att öppna bryggerier (foto: Lemke Berlin).

Fyra snabba frågor till chefsassistenten Annette Karpaty:

Har ni någon speciell filosofi?
Vår filosofi är ”Geschmack ist unser Bier“, ett svåröversatt tyskt uttryck som ungefär betyder: ”Vi fokuserar på våra öls smak – vi vill att människor ska tycka om, fira, hänge sig åt den goda smaken av våra öl”. Vi gör ”craft beer”. Fokus ligger på kvalitet i produktionen och på att skapa individuella, distinkta men ändå reproducerbara ölsmaker, i motsats till likriktad massproduktion. Förutom att vi brygger den bästa pale alen och IPA:n, så arbetar våra bryggare med att förfina traditionella, tyska österrikiska/tjeckiska, ölrecept samtidigt som de utvecklar nya smaker och stilar. Fatlagrade öl och att återuppliva ett månghundraårigt recept på berliner weisse finns också på deras agenda.

Vad är speciellt med era öl?
Vi har tålamod när vi utvecklar våra öl. Ett öl måste vara perfekt, smaken välbalanserad, med högsta produktkvalitet innan vi häller det i våra kunder. Vissa öl tar flera år att utveckla, eftersom våra bryggare alltid strävar efter den bästa kvaliteten och den bästa smaken. Vi använder vår egen jäststam och bayersk malt när vi producerar den stora variationen av olika smaker. Dessutom följer vi den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). Vi använder bara de fyra ingredienserna humle, malt, jäst och vatten i våra öl.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vi är specialiserade på fatlagrade öl. Bästsäljare kan vara vår India Pale Ale, men alla våra åtta standardöl har vunnit såväl nationella som internationella priser.

Vad har ni för planer för framtiden?
Som jag nämnde tidigare håller vi för närvarande på med att återuppliva det ursprungliga receptet till berliner weisse – ett recept som har sitt ursprung i 1700-talet. Eftersom vi också har börjat buteljera våra öl måste vi snart utöka våra bryggerilokaler.

Lemke Original är ett av de åtta standardölen (foto: Lemke Berlin).

Standardölen

Bohemian Pilsner
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Beska: 35 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Carared
Humle: Saaz, East Kent Golding
Färg: 14 EBC/Gyllene brons

030 Pale Ale
Stil: Amerikansk pale ale
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,8 %
Beska: 30 IBU
Malt: Pale ale, Wiener, Carared, Melanoidin
Humle: Cascade, Centennial
Färg: 20 EBC/Bärnsten, koppar

Weizen
Stil: Tyskt veteöl
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Beska: 15 IBU
Malt: Vete, Pilsner, Carared, Caraaroma
Humle: Hallertauer Magnum
Färg: 17 EBC/Bärnsten

Original
Stil: Wienerlager
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 13,2 %
Beska: 26 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Carafa, Caraaroma
Humle: Hallertauer Magnum
Färg: 47 EBC/Kastanj

India Pale Ale
Stil: IPA
Alkoholhalt: 6,5 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Beska: 60 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Carared, Caraaroma
Humle: Amarillo, Cascade, Simcoe
Färg: 25 EBC/Bärnsten, koppar

Hopfenweisse
Stil: Vetebock
Alkoholhalt: 7,0 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Beska: 40 IBU
Malt: Vete, Pilsner, Carared, Caraaroma
Humle: Cascade
Färg: 18 EBC/Bärnsten

Imperial IPA
Stil: Dubbel-IPA
Alkoholhalt: 10,0 %
Stamvörtstyrka: 23,0 %
Beska: 75 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Caraamber
Humle: Amarillo, Simcoe, Chinook
Färg: 29 EBC/Koppar

Imperial Stout
Stil: Imperial stout
Alkoholhalt: 11,0 %
Stamvörtstyrka: 29,0 %
Beska: 70 IBU
Malt: Pilsner, Münchner, Caraaroma, Carafa
Humle: Taurus
Färg: >200
EBC/Kolsvart



« FöregåendeNästa »