Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 7 december

Nyheter Posted on 7 december 2016 17:37

Årgångsöl från Aalen
Till helgen
lanserar Aalener Löwenbräu sitt årgångsöl för 2016. Årets öl i
serien Aalener Selektion blir Schwäbisch
Pale Ale
, bryggeriets egen tolkning av den brittiska ölstilen. Basen är en
ljus ale, bryggd med ljus korn- och vetemalt, ljus alemalt och några mörkare
maltsorter. Vörten har fått jäsa mycket långsamt. Den speciellt utvalda (och
hemliga) blandningen av humle har tillsatts precis innan ölet fått mogna under
iskalla förhållanden. Resultatet är en stark, gyllene pale ale. Humlen ger en
distinkt arom av citron, grapefrukt och lite krusbär, men också mer exotiska
inslag som mango och papaya. Alkoholhalten landar på 6,0 procent och
stamvörtstyrkan på 15,4 procent.

Årets öl från Aalener är en pale ale (foto: Aalener Löwenbräu).


Rökigt
från Hamburg

Wildwuchs Brauwerk
i Hamburg lanserar en rökig altbier. Alt
Kanzler
heter det och är enligt bryggeriets beskrivning ett aningen
egensinnigt öl med en torvrökig ton, med en karaktär som påminner om en mild
Islay-whisky. Malten är rökt med bokved och humlen som används är bryggeriets
egna Cascade från Hamburg. Alkoholhalt 5,1 procent, stamvörtstyrka 12,5 procent
och beska 20 IBU.

Wildwuchs lanserar en rökande kansler (foto: Wildwuchs Brauwerk).


Akademiskt samarbete kring öl

Berlin Beer
Academy
inleder ett
samarbete med Deutschen Bierakademie i Bamberg, det främsta institutet för
kunskap kring öl och ölkultur i södra Tyskland. På senare år har akademien
blivit känd för sina ölprovningar liksom utbildningar av anställda inom
dryckes- och turistindustrin. De två organisationerna ska nu arbeta nära
varandra när det gäller planering och genomförande av kurser i Berlin och norra
Tyskland. Samarbetet omfattar gemensamma utbildningar, ett utökat program för
utbildning av anställda inom mat- och dryckesbranschen samt andra intressanta
arrangemang. Redan nu finns några höjdpunkter inplanerade i form av en öl- och
ostprovning samt en öl- och chokladprovning, som äger rum i Berlin den 27
januari respektive den 14 februari nästa år.

Gänget på Deutschen Bierakademie är glada för det nya samarbetet (foto: Deutschen Bierakademie).


Bayerska
munkar och öl i ny bok

I boken Bayerns
Kloster und ihre Brauereien
av André Liebe och Monika Uhl får vi följa med
på en resa bland de bayerska klosterbryggerierna. En gång i tiden fanns det
cirka 300 kloster med egna bryggerier i Bayern. I samband med sekulariseringen
i början av 1800-talet upplöstes dock flera av dessa, vilket ofta också innebar
slutet på ölbryggningen. I dag finns det endast ett fåtal klosterbryggerier
kvar, som trots regionala skillnader har två saker gemensamt: en intressant
historia och fantastiskt öl.

Följ med på en resa bland bayerska kloster och klosteröl (foto: carllibri.com).


Ny IPA från amerikanen och tysken

Ingolstadt-bryggarna
Yankee & Kraut har precis fyllt sitt senaste öl på
flaska. Apotheose IPA heter det och
har en alkoholhalt på 6,8 procent. Så mycket mer än att det är en kraftfull
amerikansk IPA vet jag inte. Men det släpps i alla fall till försäljning i
utvalda lokala butiker i mitten av nästa vecka.

Härlig färg på Yankee & Krauts nya IPA (foto: Yankee & Kraut).



En konstfylld bryggeriupplevelse för hela familjen

Bryggerier Posted on 5 december 2016 17:31

Tre mil sydväst om
Regensburg i Niederbayern ligger Abensberg. Där huserar bryggeriet Kuchlbauer, ett
av de äldsta bryggerierna i världen. Förutom att vara mästare på att göra
veteöl, har det en hel värld med upplevelser för alla som gillar öl och konst.

Bryggeriet Kuchlbauers
Bierwelt är en väldigt speciell turistattraktion, där bayersk ölkultur möter
konst och arkitektur. Upplevelsedelen har byggnader som är ritade av ingen
mindre än den berömda konstnären Friedensreich Hundertwasser, känd
för sina säregna byggnader i allsköns former och färger. Det mest spektakulära
inslaget är Kuchlbauer Turm, från vilket besökarna har
en magnifik utsikt över bygden.

Kuchlbauer Bierwelt med det berömda tornet i bakgrunden (foto: bayern.by).


Inredningen är
som
ett enda stort konstverk och innehåller mycket att uppleva. Under
en guidad rundtur får besökarna bland annat träffa ”Weissbier-dvärgarna”. De
får också beskåda Leonardo da Vincis målning ”Nattvarden” i Leonardo-källaren,
samtidigt som de får lyssna på en tolkning av verket. Självklart får besökarna också
veta allt de behöver veta om ölbryggningens ädla konst. Det går till och med
att se på när bryggmästarna utövar sin magi i brygghuset. Efter rundturen
belönas (de vuxna) besökarna med en kall Turmweisse
och ett diplom som visar att de nu är weissbierexperter. Visningarna tar cirka
90 minuter och det är bäst att boka i förväg.

Hundertwassers inredning är verkligen spektakulär (foto: bayern.by).


Även om många besökare
kommer
sommaren, så erbjuder Kuchlbauers Bierwelt stora upplevelser även så här års.
Till advent varje år lyses bryggeriet upp av mer än 300 000 led-lampor och
hela området förvandlas till Kuchlbauers Turmweihnacht (”tornjul”). Otaliga
marknadsstånd och traditionella hantverkare erbjuder lokala specialiteter och
mycket annat för hela familjen.

Till advent tänds hela området upp och fylls med allsköns läckerheter (foto: Kuchlbauer).


Kuchlbauer kan falla
tillbaka
på en lång historia. Redan runt år 1300 fick bryggeriet i
Abensberg bryggrättigheter av greven av Abensberg. 1751 köptes godset i Abensberg
av Joseph Amann, som då även kom att äga bryggeriet och ge det dess namn. 1904
togs bryggeriet över av Michael Salleck, farfar till dagens ägare Leonhard
Salleck. Familjen har bryggt öl i åtta generationer. 1918 byggde man ett nytt
bryggeri utanför staden och kom att specialisera sig på veteöl. I dag är
Kuchlbauer ett medelstort bryggeri med cirka fyrtio anställda, som totalt
brygger sex olika veteöl.

Bryggeriets sex olika veteöl spelar givetvis en stor roll (foto: Kuchlbauer).



Fira advent med varm öl

Ölrecept Posted on 2 december 2016 18:15

Den som besöker en julmarknad i Tyskland passar kanske på att prova Glühwein, den tyska motsvarigheten till vår glögg. För ölälskare som tröttnat på kladdiga vindrycker finns det dock ett annat alternativ – Glühbier.

En Glühbier värmer gott i decemberkylan (foto: Picture Alliance/dpa).

Glühbier är helt enkelt öl som liksom glögg kryddas och serveras varmt. Traditionen med denna varma öldryck har funnits länge. Dess ursprung tillskrivs ibland Belgien, där den vanligen kallas Glühkriek och baseras på körsbärslambic. Redan för många hundra år sedan var det dock vanligt att tyska smeder doppade sina varma järn i besk, mörk öl i några sekunder. På så sätt karamelliserades den lakritsaktigt smakande malten och ölet fick en sötare smak.

Numera gör många tyska bryggerier sina egna varianter av Glühbier, som säljs färdigblandade på flaska. Om någon av dessa inte faller en i smaken, går det dock alldeles utmärkt att blanda ihop sitt eget Glühbier. Basen utgörs så klart bäst av mörka ölsorter, helst starka bocköl. Ayingers Celebrator är ett bra alternativ, liksom Schneider Weisses Aventinus eller Aventinus Eisbock.

Ayinger Celebrator är en bra bas för Glühbier (foto: Ayinger Privatbrauerei).

Här är två recept för den som vill blanda till sitt eget Glühbier i advent:

Recept 1 (ger cirka fyra liter)
3 l mörkt bocköl eller annat mörkt öl
100 g brunt socker
3 msk honung
1 paket julkryddor, eller 6-8 nejlikor, 2 stjärnanis, kardemumma, 3 kanelstänger
80 ml rom (eller mer eller mindre efter smak)
Saft från en halv citron
500 ml körsbärs- eller apelsinsaft

Börja med att värma ölen och häll i honungen. Låt julkryddorna ligga i cirka 30 minuter. Värm igen och smaksätt med saft, rom och ytterligare kryddor. Låt det hela värmas i 20 minuter utan att koka.

Recept 2 (ett glas)
0,5 l mörkt öl
4 msk socker
1 tsk citronsaft
1 knivsudd (0,15 ml) kanel
3 knivsuddar ingefära

Värm ölet långsamt i en kastrull. Tillsätt ingredienserna och låt det dra i 5 minuter. Tänk på att ölet ska värmas till max 60 grader, det får aldrig koka!

Källa: Lieblingsbier.de



Bryggeriet: Brauerei Würth

Bryggerier Posted on 30 november 2016 15:13

I hjärtat av norra Oberpfalz har familjen Würth bryggt öl i tre generationer. Bryggeriet erbjuder ett brett urval av öl, men är mest känt för sina zoiglöl. Inte så konstigt med tanke på att hemorten brukar räknas som ölstilens födelseplats.

I östra Bayern, mellan Nürnberg och den tjeckiska gränsen, hittar vi den lilla staden med det tungvrickande namnet Windischeschenbach. I staden som brukar kallas zoiglölets huvudstad huserar sedan 1885 Brauerei Würth. Självklart har bryggeriet också flera sorters zoigl i sitt sortiment, vid sidan av flera andra klassiska tyska ölstilar. Bryggeriet drivs i dag av Ludwig Würth, som fick bryggningen med sig redan som nyfödd. Som den tredje generationens bryggare, satsade Ludwig tidigt på den flera hundra år gamla zoigltraditionen. Den stora efterfrågan gör att det fasta utbudet av zoiglöl hela tiden utökas, senast med en vetezoigl och blanddrycken zoiglradler. Olika säsongsöl tas också fram. Ölen säljs såväl på flaska som på fat. För de riktigt stora konsumenterna erbjuder Brauerei Würth till och med hemleverans av sina öl.

En Zoigl är egentligen en skylt för ett offentligt brygghus, ibland i form av en pil som genom att peka uppåt eller neråt visar om stället är öppet eller stängt. Andra Zoigl visar samma sak bara genom att vara upphängda eller inte. Ordet kommer följaktligen också från det tyska ordet för skylt eller visare, Zeiger, som på oberpfalzisk dialekt blev Zeigl och senare Zoigl.

Tre snabba frågor till Sina Meyer på bryggeriets ekonomiavdelning:

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår främsta produkt är våra zoigl. Det är en specialitet från vår region Oberpfalz, särskilt vår hemstad Windischeschenbach. Vi har fyra sorters zoigl i vårt fasta sortiment: Zoigl Hell, Zoigl Dunkel, Zoigl-Weizen och Zoigl-Radler.

Vad är speciellt med era öl?
Vi har ett brett utbud, som även innehåller klassiska tyska öl som Lagerbier Hell, Perlweisse, Märzen och Pils. Men zoigl är den produkt som vi säljer mest av.

Vad har ni för planer för framtiden?
Inga omedelbara planer. Vi har nyligen presenterat vårt vinteröl, Winter-Zoigl. I våras skapade vi också en ny produkt med namnet Zoigl-Bock. Ölet tillverkades endast under fasteperioden, till och med 1 maj.

Winter-Zoigl är det senaste säsongsölet (foto: Brauerei Würth).

Öl i urval

Zoiglbier
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Smak: Mycket fyllig, mild

Dunkles Zoiglbier
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Smak: Fyllig, maltig, mild

Zoigl-Weizen
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Smak: Fyllig, lätt kryddig, syrlig

Zoigl-Bock
Alkoholhalt: 7,0 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Smak: Fyllig, maltig, harmonisk beska



Nyhetssvep 28 november

Nyheter Posted on 28 november 2016 17:57

Camba
brygger i Seeon

Efter många turer bryggs det äntligen öl i Camba
Bavarias
nya anläggning i Seeon. Efter att försiktigt
ha testat det toppmoderna Braukon-systemet
på 40 hektoliter, är det nu full fart som gäller. Först ut är bryggningen av en
modern klassiker – Camba Summer Ale.
De varma hösttemperaturerna sägs ligga bakom det beslutet. Men efter hand som
det blir kallare, kommer ett mer värmande öl att börja bryggas denna vecka. Nu
återstår det bara lite finputsning innan bryggeriet är redo för det stora
invigningspartyt. Ni som läser denna blogg har kunnat följa historien kring Camba
Bavarias nya bryggeri i Seeon. Bygget försenades kraftigt på grund av att
grannarna överklagade, men efter ett antal vändor i bayerska domstolar fick
bryggeriet rätt och kan nu gå för fullt i sina nya lokaler.

Äntligen är första bryggningen avklarad i Seeon (foto: Camba Bavaria).


Ny
bok guidar till ölen i öst

Den 1 december släpps en ny guidebok på
marknaden. Den går under namnet Bierland
Sachsen und Thüringen
och är skriven av Markus Raupach och Bastian Böttner.
Två år har det tagit att sammanställa tips och information om bryggerier,
ölträdgårdar och ölkultur i de östra förbundsländerna Sachsen och Thüringen. En
av de intervjuade bryggarna kallar boken för ”österns ölbibel”.

Hitta östra Tysklands öl med ny guidebok (foto: Markus Raupach).


Årgångsöl
från Riegele

Magnus
16
är namnet på det andra fatlagrade ölet från Riegele Biermanufaktur i Augsburg. Tre olika
jästsorter har använts i form av trappist-, ale- och champagnejäst. Malten är
speciellt utvald från Tyskland och England och består av ljus och mörk
chokladmalt samt Steffi-, Münchner-, Amber- och vetemalt. Humlen utgörs av
First gold och Golding. Med sina stadiga 12 procent ABV är det närmast ett
likörliknande öl med en komplex smak, som bör tilltala alla ölkännare.

Magnus 16 är det nya årgångsölet från Riegele (foto: Biershop Bayern).


Wildwuchs
vilda öl är ute

I helgen släppte Hamburgbryggerierna Wildwuchs Brauwerk
och Hopper Bräu sitt
samarbetsöl Wildhopp Nordisch Ale. Som ni tidigare kunnat läsa är ölet gjort
på färsk humle, som handplockades på morgonen den 26 september. Ölet släpptes
under en stor releasefest på Hopper Bräu, som samtidigt serverade maträtter med
en annan tysk säsongsspecialitet – grönkål.

Wildhopp är gjord på färsk humle från i höstas (foto: Wildwuchs Brauwerk).



Fem nya tyskar i fasta sortimentet

Systembolaget Posted on 25 november 2016 18:09

Mellan julölssläpp och små partier, lyckas Systembolaget även klämma in lite nytt i det ordinarie sortimentet. Den 1 december hittar vi inte mindre än fem nya tyska öl på hyllorna. Ett av dem är en pinfärsk brygd från ett välkänt bryggeri.

Vi börjar väl med den nyaste bekantskapen. Karmeliten Brauerei i Straubing har varit med i olika släpp förut och deras Biobier finns också i ordinarie sortimentet. Nu lanseras deras senaste öl, Karmentinus Heller Weizen-Doppelbock. Detta är en flaskjäst vetedubbelbock med sjuttio procent vete. Humlen som använts är Spalter Select.

Karmentinus Heller Weizen-Doppelbock
Stil: Weizenbock
Producent: Karmeliten Brauerei Karl Sturm
Leverantör: Fondberg
Alkoholhalt: 8,0 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 25,90 kr (51,80 kr/l)

Karmentinus är det senaste ölet från Karmeliten Brauerei (foto: Bierselect.de).

Nästa nykomling har vi tidigare hittat i beställningssortimentet, men då i större flaska. König Ludwig Dunkel är ett av Tysklands populäraste mörka öl och bryggs normalt av Schlossbrauerei Kaltenberg (Warsteiner). De flaskor som släpps i Sverige är dock bryggda på licens av Krönleins Bryggeri i Halmstad. Klassisk dunkel med lätt rostade toner och smak av karamell, mörkt bröd och en aning choklad.

König Ludwig Dunkel

Stil: Dunkel (mörk lager)
Producent: Krönleins Bryggeri (Schlossbrauerei Kaltenberg)
Leverantör: Krönleins
Alkoholhalt: 5,1 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 13,90 kr (42,12 kr/l)

König Ludwig Dunkel bryggs på licens av Krönleins Bryggeri (foto: warsteiner.com).

Näst ut är den första av två nya pilsner. Denna kommer från Wernersgrüner Brauerei, grundat redan 1436 och ett av världens äldsta bryggerier (numera ägt av Bitburger Braugruppe). Som en typisk tysk pilsner har den lite högre humlebeska än de tjeckiska motsvarigheterna. Viss maltighet samt gräs och ljust bröd hittas i smaken.

Wernesgrüner Pils Legende

Stil: Pilsner
Producent: Wernesgrüner Brauerei
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 4,9 %
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 14,90 kr (29,80 kr/l)

Wernesgrüner är ett av världens äldsta bryggerier (foto: Systembolaget).

Den andra pilsnern i släppet kommer från Hamburgbryggeriet Holsten, som numera ingår i Carlsberg-koncernen. Detta är vad man i Tyskland kallar ett tv-tittaröl (Fernsehbier) – ljus lager av beprövad modell. Ölet har en lätt maltsötma med en mild humlebeska. Hö, majs och en försvinnande örtighet kan också anas.

Holsten Edel
Stil: Pilsner
Producent: Holsten-Brauerei
Leverantör: Carlsberg Sverige AB
Alkoholhalt: 4,9 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 12,90 kr (39,09 kr/l)

Holsten Edel – ett riktigt tv-tittaröl (foto: bierkonig.blog).

Vad alkoholfria drycker har på Systembolaget att göra kan man diskutera. Men vi avrundar ändå med ett sådant öl, som är ett alternativ för den som måste köra. Clausthaler Zwickl finns sedan tidigare i halvlitersburk, men kommer nu i mindre flaska. Lär ha en maltig, något humlearomatisk smak med inslag av honung, ljust bröd och örter.

Clausthaler Zwickl
Stil: Alkoholfritt
Producent: Radeberger Gruppe KG
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 0,4 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 11,90 kr (36,06 kr/l)

Ett alternativ för den som måste köra (foto: Systembolaget).

Till mångas glädje återkommer också Martha Krieger Spitzenpilsner, som kvalat in från beställningssortimentet. Samtidigt säger vi tack och hej för den här gången till Becker’s Pils och, tyvärr, Augsburger Herrenpils.



Nyhetssvep 23 november

Nyheter Posted on 23 november 2016 17:32

Djävulsöl
från flygplatsbryggeri

Bryggeriet Airbräu är inrymt i en
terminalbyggnad på Münchens flygplats. Lagom till advent presenterar man nu ölet Krampus, som säljs under begränsad tid.
Det hela handlar om ett mörkt vollbier med den drickvänliga alkoholhalten 4,9
procent. Till det ofiltrerade ölet har använts Münchner-, pilsner-, karamell-
och rökmalt. Humlen består av Hallertauer Magnum och Spalter Select. Krampus är en gestalt i
adventsfolktron i delar av Mellaneuropa, däribland Bayern, och brukar
framställas som en djävulslik och skrämmande följeslagare till den vänlige
Sankt Nikolaus.

Krampus anländer lagom till adventstiden (foto: Airbräu).


Kaisers framröstade exportöl kommer ut

På lördag lanserar Kaiser-Brauerei sitt nya
öl Export 1881, namngett efter året
då bryggeriet grundades. Ölet är resultatet av den omröstning som hölls
tidigare i höstas, då allmänheten fick välja vilket öl som skulle produceras.
Vinnarölet har en alkoholhalt på 5,2 procent, en stamvörtstyrka på 12,4
procent och är bryggt med Münchner- och pilsnermalt samt humlesorterna
Hallertauer Mittelfrüh och Perle. Det ger ett ganska maltigt öl, som genom ett
nytt mäskningsförfarande ändå är ganska lätt och lekfullt. Aromerna beskrivs
som örtiga, blommiga och gräsiga.

Export 1881 är ett öl som öldrickarna själva röstat fram (foto: Kaiser-Brauerei).


Ny
IPA från München

Även i traditionstyngda München bryggs det ny
hantverksöl. Haderner Bräu har specialiserat sig på ekologiska öl. I slutet av
förra veckan presenterade de sin senaste skapelse – Bayerisches India Pale
Ale
. Ölet har fått
jäsa på flaska, har en alkoholhalt på 6,0 procent och innehåller endast
ekologiska ingredienser från Bayern. Frukt- och citrusaromer dominerar doft och
smak, som balanseras med en lagom beska.

Även i München kan det göras IPA (foto: Haderner Bräu).


Stout
i begränsad upplaga

Kevin Brewery i Zwickau lanserar ett nytt öl
i veckan. Denna gång handlar det om en stout som fått namnet Shouted Out. Ölet säljs i begränsad
upplaga och finns endast i 200 numrerade flaskor. Eftersom bryggeriet startades
av ett gäng punkrockare, är varje öl namngett efter en av deras låtar. Att de
hade en stout på gång kunde jag avslöja redan i somras.

Shouted Out är det senaste från punkarna i Zwickau (foto: Kevin Brewery).


Ölutställning i Mainburg

”Prost
Mainburg” är rubriken på en utställning som visas på Hallertauer Heimat- und
Hopfenmuseum
i Mainburg med anledning av Reinheitsgebots
500-årsjubileum. Genom föremål och bilder får besökarna lära sig mer om de
bryggerier som funnits i staden. Utställningen visas klockan 14.00-17.00 den
första och tredje söndagen i månaden fram till och med den 18 december. Den som
ändå är i krokarna kan även passa på att besöka Deutsches Hopfenmuseum i
Wolnzach, som bara ligger en kort bilresa bort.

Föremål från stadens bryggerihistoria visas på stadsmuseet i Mainburg (foto: webmuseen.de).



Bryggeriet: Keiler Brauhaus

Bryggerier Posted on 21 november 2016 17:30

I vackra
Unterfranken hittar vi den lilla staden Lohr am Main. Här finns ett bryggeri
med anor från 1836.


Keiler
Brauhaus
grundades
1836 som Lohrer Brauerei. När bryggeriet köptes av
bryggmästaren Pleikard Stumpf 1878 låg produktionen på cirka 1 400
hektoliter. När Pleikard dog 1920 övertogs rörelsen av hans äldsta son, Alfred.
2001 övertogs bryggeriet av Würzburger Hofbräu och blev då en del av Kulmbacher
Gruppe
. Bryggeriet bytte även namn till dagens Keiler Brauhaus. Ölen bryggs
numera i Würzburg, men i Lohr am Main finns fortfarande ett visningsbryggeri
samt restaurang med tillhörande ölträdgård. Bryggeriet är känt för att sälja flera
av sina öl på flaska med bygelkork, något man återinförde 1980 av nostalgiska
skäl. Sedan fem år tillbaka exporterar Keiler sitt öl till Italien och förra
året gick även den första lasten till Kina. I dagsläget är det ingen som
importerar deras öl till Sverige.

Tre snabba
frågor till Chris Heinze, internationell produktchef:

Har ni någon speciell filosofi?
Vi älskar själva hantverket kring
ölbryggning och använder den senaste bryggeritekniken.

Vad är speciellt med era öl?
Alla våra öl bryggs fortfarande enligt
den kända tyska renhetslagen, Reinheitsgebot.
Flaskorna med bygelkork är också väldigt populära bland våra fans världen runt.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Keiler
Weissbier Dunkel
är det
ursprungliga ölet från regionen Spessart. Det är fylligt och ofiltrerat och
bryggs enligt gamla traditioner.

Keilers huvudsakliga laguppställning (foto: Keiler Brauhaus).


Öl i urval

Keiler
Weissbier Dunkel

Stil: Mörkt veteöl
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Keiler
Weissbier Hell

Stil: Ljust veteöl
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Keiler
Land-Pils

Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,3 %

Keiler Kellerbier
Stil: Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12,4 %



« FöregåendeNästa »