Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggeriet: Rheinhessen-Bräu

Bryggerier Posted on 22 februari 2016 18:26

Familjen Karl
har bedrivit lantbruk i trakterna kring Mainz sedan 1820. Dagens verksamhet
startades av farfar Edmund Karl efter andra världskriget och omfattar såväl
vintillverkning som ett bryggeri.


Bryggeriet
Rheinhessen-Bräu är den nyaste grenen i familjeföretaget Karl. Det grundades
2007 av Peter och Christian, andra
och tredje generationen Karl. Från början var det enbart ett mälteri för det egenodlade kornet, men så småningom utökades verksamheten med ett eget
bryggeri. 2010 bryggdes det första egna ölet; i dag ingår en ljus
och en mörk lager samt ett veteöl i deras standardsortiment. Ölet säljs direkt
från bryggeriet och på marknader samt av dryckesdistributörer och restauranger.

Rheinhessen-Bräu finns i Ebersheim som ligger i den södra delen av Mainz,
som är huvudstad i Rheinland-Pfalz.

Fyra
snabba frågor till Jutta Binder-Schürmann, assistent
på bryggeriet:

Har ni någon
speciell filosofi?

Vår
filosofi är ”från korn till öl”. Det betyder att vi odlar vårt eget korn och
brygger öl av det.

Vad är speciellt
med era öl?

Alla
öl bryggs i enlighet med den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). De är vare sig filtrerade, pastöriserade eller
konserverade på något sätt. Det innebär att ölet har kvar alla smaker och
näringsämnen från jäst, proteiner, vitaminer och mineraler.

Vilket öl är er specialitet
eller bästsäljare?

Vårt
ljusa öl (Rheinhessen-Bräu Hell) är det som säljer mest.

Vad har ni för
planer för framtiden?

Vi
tänker ut och brygger speciella säsongsöl, som kan vara olika från år till år.

Rheinhessen-Bräus standardutbud (foto från bryggeriet).


Ölen:

Rheinhessen-Bräu
Hell

Stamvörtstyrka:
11,9 %
Alkoholhalt: 4,9 %
Humle:
Hallertau

Rheinhessen-Bräu
Dunkel

Stamvörtstyrka:
11,8 %
Alkoholhalt: 4,6 %
Humle:
Hallertau

Rheinhessen-Bräu
Weizen

Stamvörtstyrka:
12,6 %
Alkoholhalt: 5,2 %
Andel vetemalt: över 60 %
Humle:
Hallertau

Bryggeriet
gör även säsongsöl som Pils, Maibock, Festbier,
Winterbock med flera.



Frankenfestivalens öllista klar

Festivaler Posted on 19 februari 2016 16:55

Som vi skrivit om tidigare, är det snart dags för Akkurats Frankenfestival.
Den 24 februari slås tappen ur det första fatet och sedan kommer ölen att flöda
till och med den 9 mars.

Öllistan som presenterades i dagarna är som vanligt både imponerande och
intressant. Totalt handlar det om 32 sorters öl från nitton olika bryggerier.
Här är vad som kommer att serveras (keg = kolsyretryckt, BA = självrunnen, combi
= Akkurat avgör själva hur ölen serveras):

Gänställer Bräu
Gänstaller Pils (keg)
Gänstaller Zoigl
(keg)

Brauerei Gradl
Leupser Dunkel (keg)

Brauerei Griess
Kellerbier
(BA)

Privatbrauerei
Günter

Bernstein
Lager (combi)

Günter Schwarz (keg)

Brauerei
Hartleb

Hartleb Landbier
(BA)

Brauerei Hartmann
Erbschänk
1550 Schwarz (combi)

Heller-Bräu
Schlenkerla
Märzen (keg + BA)

Schlenkerla Lager
(BA)

Schlenkerla
Lenthe
(fastenbier) (BA)

Brauerei Heckel
Heckel
Vollbier (keg)

Brauerei Herrmann

Kellerbier
(keg)

Brauerei Hummel

Hummel
Räucherla (BA)

Hummel Märzen (combi)
Hummel Kellerbier (BA)

Hübner-Bräu
Hübner Helles/Vollbier
(BA)

Brauerei Keesmann
Sterna
Lager (combi)

Herren
Pils (keg)

Krug-Bräu
Krug
Kellerbier (BA)

Krug Dunkel Lagerbier
(BA)

Brauerei Kundmüller

Weiherer
Rauch (combi)

Weiherer Lager
(combi)

Brauerei Scharpf

Scharpf
Märzen (BA)

Brauerei Spezial
Spezial
Lager (BA)

Spezial
Ungespundet (keg)

Brauerei Witzgall
Witzgall
Landbier (keg)

Brauerei Wagner
Wagner Weiss (keg)
Wagner Märzen (BA)
Wagner U-Lager (BA)

Brauerei Zehendner
Zehenden
Ungespundet (combi)

Zehendner
Export Lager (keg)

Stene
Isacsson och company lovar att servera upp till tolv olika sorter varje dag.
Fatöppningar sker på vardagar klockan 17.00, på lördagar klockan 15.00 och på
söndagar klockan 18.00. Håll utkik på Akkurats webbplats för den senaste
informationen!



Nyhetssvep 17 februari

Nyheter Posted on 17 februari 2016 16:49

Weisses Bräuhaus bästa arbetsgivare
Schneider Bräuhaus (Weisses
Bräuhaus) i München har fått pris som bästa arbetsgivare. Priset delades ut vid
en ceremoni i Berlin den 12 februari. Schneider
Bräuhaus arbetar efter en metodik som tagits fram inom arbetslivsprojektet Top Job. Den gör bland annat att de cirka 100 anställda har en bra balans
mellan arbete och fritid.

– Vi ger våra anställda tryggheten
i att arbeta i ett familjeägt företag, som etablerades för snart 145 år sedan.
Det innebär att det inte blir några plötsliga ändringar i strategin, säger
Eduard Fichtner, chef på Weisses Bräuhaus.

Weisses Brähaus chefer Otmar Mutzenbach och Eduard Fichtner, tillsammans med prisutdelaren Wolfang Clement (foto: top.job).

Bierhaus Malmö i
konkurs

Svenska
älskare av tyskt öl har fått ett ställe mindre att gå till sedan Bierhaus Malmö
begärts i konkurs. Det var i november 2014 som Bierhaus Stockholm fick en
filial på Drottninggatan i Malmö, som efter bara femton månader nu alltså
tvingas slå igen. Varför konceptet inte har fungerat går bara att spekulera i. Enligt
Sydsvenskans blogg Dygnet runt finns det någon sorts konflikt mellan ägarna, medan bloggen
tungan
i samma tidning anser att ölutbudet inte var tillräckligt bra.

Öldrottning sökes
Det bayerska
bryggarförbundet söker nu efter kandidater till att bli Bayerns öldrottning (Bayrischen Bierkönigin) 2016/2017. Drottningens
uppgift är att representera bayersk ölkultur i såväl Tyskland som utomlands. Kandidaterna
måste vara minst 21 år gamla och gärna kunna tala flera språk. Av alla
intresseanmälningar som kommer in senast den 22 februari, väljs tjugo kandidater
ut till en casting i München. Av dessa tas slutligen sju stycken ut som får göra
upp om titeln vid ett val den 12 maj i samma stad.

Regerande öldrottning Marlene Speck (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Stone tar över
kranarna

Stone
Brewing
anordnar en tap takeover för första gången sedan man öppnade sitt
bryggeri i Berlin. Det hela kommer att äga rum den 25-26 februari på The
Shakespeare i Herdecke, som ligger söder om Dortmund. Totalt blir det tio öl på
fat, inklusive de Berlinbryggda versionerna av Stone IPA och Arrogant Bastard
Ale.

Meet the blogger
Den
som vill veta mer om mig som har denna blogg, kan med fördel surfa in på
Ölresan. Där hittar ni en intervju med mig under rubriken ”Meet the blogger”.



Zoiglbier i Systembolagets små partier

Systembolaget Posted on 15 februari 2016 17:47

Den 19 februari är det åter dags för Systembolaget att
släppa öl i små partier. En ny tysk bekantskap finns med denna gång, nämligen
Zoiglbier från Gänstaller Bräu i Hallerndorf.

Zoiglöl har
sitt ursprung i den östbayerska regionen Oberpfalz och går att spåra många
hundra år tillbaka i tiden. Förr i tiden ägdes bryggerier där ofta gemensamt av
flera hembryggare, som fick använda det efter ett speciellt schema. Zoigl var
det öl som bryggdes i dessa bryggerier.

– Det är ett typiskt tyskt lageröl, som är
lite starkare, ofiltrerat och lätt att dricka. Precis som zwickel tas det
direkt från lagringstanken, så det är väldigt färskt. Vi har bryggt vår
Zoiglbier sedan 2007, säger Andreas Gänstaller, ägare och bryggare på
Gänstaller Bräu.

Andreas Gänstaller och hans dotter Daniela (bilden används med tillstånd av Andreas Gänstaller).

Även om det finns många traditioner kring
bryggningen, så är alla zoiglöl i Oberpfalz olika. Andreas Gänstaller menar
dock att deras variant ligger väldigt nära det äkta zoiglölet, om än med en
egen twist.

– Vårt öl har mer humle och är fint
balanserat. Istället för whirlpool använder vi ett traditionellt kylskepp (Kühlschiff), vilket är en av grunderna i
zoiglbryggning. Andra traditioner är att ölet tas direkt från lagringstanken,
utan filtrering eller pastörisering. Det enda icke-traditionella är att vi inte
eldar med ved under vörtpannan, utan med en oljebrännare.

För många svenskar är nog Gänstaller annars mest kända för sina samarbeten med Närke
Kulturbryggeri
och Oppigårds. Till exempel har de gjort specialbryggda öl till
krogen Akkurat i Stockholm. Några nya samarbeten är dock inte inplanerade, i
alla fall inte för stunden.

Inte just nu. Men var så säkra på att vi kommer att göra något med Närke eller Oppigårds i framtiden! Vi gör ofta öl tillsammans, avslutar Andreas.

En Zoigl är egentligen en skylt för ett
offentligt brygghus eller en pub/restaurang. Vissa skyltar är i form av en pil,
som genom att peka uppåt eller neråt visar om stället är öppet eller stängt. Andra
visar samma sak bara genom att vara upphängd eller inte. Ordet kommer följaktligen
också från det tyska ordet för skylt eller visare, Zeiger, som på oberpfalzisk dialekt blev Zeigl och senare Zoigl.

(Foto: Systembolaget)



Nyhetssvep 12 februari

Nyheter Posted on 12 februari 2016 18:40

Bayerskt öl säljer mer
Under 2015 ökade bryggerierna i Bayern sin försäljning med 2,5 procent jämfört med året innan. Totalt såldes 23,7 miljoner hektoliter bayerskt öl i och utanför Tyskland. Det är 576 000 hektoliter mer än under 2014. Räknar man dessutom in alkoholfritt öl, så uppgick försäljningen till hela 25,5 miljoner hektoliter. Det mesta dricks upp i Bayern och övriga Tyskland, men cirka 4,9 miljoner hektoliter exporteras. Det motsvarar 20,7 procent av den totala tyska ölexporten, vilket är nytt rekord.
– En lyckad start på 500-årsfirandet av Reinheitsgebot, konstaterade bayerska bryggeriförbundets president Friedrich Düll vid en presskonferens i München på torsdagen.

(Foto: Bayerische Brauerbund e.V.)

Världens bästa öl i München
Mellan den 26 och 28 februari är München värd för mässan Braukunst Live. På Münchner MVG Museum möts bryggerier, bryggare och ölälskare. Under mässan presenterar över hundra utställare sina produkter och nyheter. Det utlovas något för alla, oavsett om du är traditionalist eller revolutionär, etablerad eller ny i branschen.

Fotoutställning med renhetslagens väktare
Mer München. Mellan den 12 och 18 februari uppmärksammas 500-årsjubileet av Reinheitsgebot med en fotoutställning i Alte Kongresshalle på Theresienhöhe 15. Under rubriken ”Wächter des Reinheitsgebotes” (”Reinheitsgebots väktare”), visas cirka hundra fotografier i storformat föreställande brygder, bryggare och bayerska ölpersonligheter.



Akkurat tar Franken till Stockholm

Festivaler Posted on 11 februari 2016 17:55

Franken anses av många vara en av de allra främsta ölregionerna i Europa, eller rentav världen. Det är åtminstone en av de bryggeritätaste. Regionen är hem för cirka 300 bryggerier, vilket gör att det går ett bryggeri på varje 5 500 invånare.

Den som vill stifta närmare bekantskap med den frankiska ölkulturen behöver dock inte åka dit. Det räcker att bege sig till Stockholm mellan den 24 februari och 9 mars. För tredje året i rad arrangerar då Akkurat sin Franken- och Bambergfestival. Bara Bier kontaktade Akkurats ägare Stene Isacsson för att kolla läget.

Varför en Frankenfestival?
Vi tycker att det är roligt med en liten motvikt till IPA-hysterin. Nu har festivalerna förvisso varit oerhört populära, men vanliga kvällar kan det bli rätt enahanda med alla som bara frågar: ”Vad har du för IPA?”

Jag tror dessutom att dessa öl är något man måste kämpa för att behålla. Tyskland ihop med några andra länder blev aldrig utarmat på kvalitetsöl som till exempel Sverige och USA. Så till skillnad mot vad en del säger, så ligger de inte efter i ”The Craft Beer Revolution”. De har aldrig behövt hoppa på jänketåget, eftersom de haft en egen tradition av världsklassöl. Deras problem nu är att ölförsäljningen går ner och de har lite svårt att ta betalt för sin kvalitet.

Vad jag bävar för är att de kommer komma på att med rejält med US-humle och lite flashigare etiketter, så kommer de kunna vända sig till en ny målgrupp som är beredda att betala mycket mer för något som känns nytt och kul. Jag skulle hata att se alla dessa fina gamla lagerbryggerier hälla tonvis med amerikansk humle i all sin öl. De frankiska ölen är unika och bör skyddas, precis som äkta lambic eller cask ale.

Vi har ju alltid jobbat för bättre kvalitet, men framför allt för en bredare flora av öl. Inget ont om amerikansk humle, men jag är lite rädd att det blir IPA av hela skiten om man inte aktar sig.

Vad kan festivalbesökarna förvänta sig?
Jag vet inte exakt vad som dyker upp än. Det tar nog någon vecka till innan allt är klart. Men det lutar åt femton-tjugo bryggerier och en 20-25 olika öl.

Jag försöker få ihop en bra blandning av självrunnet och kolsyredrivet. Men bryggerierna brukar skicka det som är fräschast. I fjol var kvaliteten mycket hög och det var bara ett bryggeri som skickade öl som vi fick destruera. Även ett fat med en oönskad efterjäsning i, vilket gästerna som var här märkte. Det blev väldigt blött, väldigt fort. Men det är alltid en risk man tar när man jobbar med självrunnet och opastöriserat.

Matmenyerna håller vi på och jobbar med i skrivande stund, så de är inte heller klara. Men de som varit här tidigare vet ungefär vad vi brukar köra. Schnitzel, haxe samt ett antal korvar, där alla är tillverkad på plats som sig bör.

Kommer det att bryggas någon speciell festivalöl?
Nej, det blir ingen specialbrygd i år. Vi har funderat på något nytt, så kanske det kommer lite längre fram i höst. Jag har lite idéer …

Vilka är dina personliga favoritöl från Franken?
Oj, det är svårt. Det finns så mycket. Jag är väldigt svag för riktigt, riktigt färsk rököl som Spezial och Schlenkerla, framför allt till den tyska maten. Vad det gäller de ljusare sorterna så tycker jag Herrmann Ampferbach Kellerbier är fantastisk. Sedan är jag ju barnsligt förtjust i Andreas Gänstallers Pils, även om förståsigpåarna hävdar att den inte är traditionellt frankisk. Men vilken balans mellan malt och humle han får till!

(Bilden används med Akkurats tillåtelse.)




Camba Bavaria bygger nytt bryggeri

Nyheter Posted on 10 februari 2016 18:59

Ett av Tysklands mer innovativa bryggerier, Cambia Bavaria, bygger sitt tredje bryggeri. Det ska ligga i Seeon, strax norr om sjön Chiemsee i södra Bayern. Öppningen är planerad till våren eller sommaren i år.

Bryggeriet kommer att ha en kapacitet på 40 hl och kommer även innehålla ett utställningsrum för företaget som tillverkar bryggutrustningen – BrauKon. Det kommer även finnas en shop och en servering, där Cambas alla öl kan provas eller köpas med hem. I planerna finns också ett eget jästlaboratorium samt speciella gångar, där besökarna själva kan gå på upptäcktsfärd genom bryggeriet.

Sedan tidigare har Camba ett 10 hl bryggeri i Truchtlaching, som ligger fyra kilometer från det nya bryggeriet samt en bryggerirestaurang i Gundelfingen. Båda dessa anläggningar kommer att finnas kvar.

Camba Bavaria startade 2008 som ett testbryggeri för BrauKon GmbH – en av världens största leverantörer av bryggeriutrustning. Sedan starten har bryggeriet tagit fram ett femtiotal öl, allt från klassiska bayerska veteöl till fruktiga pale ales och imperial stouts lagrade på konjaksfat. Namnet Cambia kommer från tiden då Truchtlaching var en celtisk bosättning; det är det celtiska ordet för bryggkärl. Bavaria kommer så klart från att bryggeriet ligger i Bayern.



Herzlich willkommen!

Nyheter Posted on 9 februari 2016 11:17

Välkomna till en ny blogg om öl! Behövs det verkligen, kanske vissa av er undrar. De senaste årens explosionsartade intresse för den gyllene drycken, har ju inte minst fört med sig en enorm flora av bloggar. Visst är det så, det är jag väl medveten om. Men jag vill tro att denna blogg är lite annorlunda. Den ska nämligen helt handla om tyskt öl (därav namnet).

Varför Tyskland? Tja, i min mening är vårt södra grannland ett av världens främsta ölländer. En traditionell ölscen, som ändå visar upp en imponerade bredd. Visst gillar jag även humlestinn amerikansk IPA, och ett och annat belgiskt klosteröl glider också ner om tillfälle ges. Men få saker ger mig sådan tillfredsställelse som en bra dubbelbock eller weissbier. En lagom välkyld tysk pilsner till sommarens sillmiddagar får mig att må riktigt gott.

Men det händer andra spännande saker i Tyskland också. Allt fler, oftast yngre, bryggare börjar nu experimentera med öltyper som inte uppfattas som typiskt tyska. Det borgar för många intressanta möten i framtiden, när det traditionella möter det lite nyare.

Så välkomna att följa med mig på denna resa i ölets förlovade land! Jag kommer dela med mig av nyheter, tankar och åsikter om allt som rör tysk bryggarkonst. Jag vet att många redan delar min passion. Min förhoppning är att vi kan bli många fler.



« Föregående