Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 7 mars

Nyheter Posted on 7 mars 2016 19:11

Två belgiska öl blir
ett tyskt

Pfefferbräu i Berlin har tagit fram ett nytt specialöl. Bryggmästaren
har skapat ölet genom att kombinera två belgiska ölstilar. Å ena sidan är det
en belgisk dubbel, å andra sidan har det karaktären av en witbier (belgiskt
veteöl). Ölet är bryggt med apelsinskal och koriander, vilket ger det en lika kryddig
som fruktig ton. Bryggeriet medger att det låter galet, men lovar att det är
extremt gott. Alkoholhalten ligger på 6 procent, stamvörtsstyrkan på 16 och
bitterheten är 25 IBU.

Pfefferbräu kombinerar två belgiska ölstilar och brygger nytt (foto: Pfefferbräu).

Nytt bryggeri presenterar första ölen
Det nystartade bryggeriet Hildesheim Braumanufaktur har
bryggt sitt första öl. Det är inget mindre än en India Brown Ale, kallat Brunhilde. Ölet är bryggt med
specialmalt, engelsk alejäst och olika humlesorter från hela världen. Ölet har
testats av flera ölsommelierer och annat fackfolk, som säger att det är
komplext fruktigt med en bra balans mellan humle och malt. Som en IPA, fast med
en mörk, maltig själ.

Berliner Weisses egen
dag

Den 19 mars samlar Berlin Beer Academy för tredje året bryggerier
från hela världen för att uppmärksamma huvudstadens ölspecialitet – Berliner Weisse. Ungefär tjugo
nationella och internationella bryggerier kommer till Berlin och
före detta Weissbierbrauerei Willners lokaler för att
bjuda på olika varianter och tolkningar av Berliner
Weisse
. Bland de medverkande bryggerierna finns de tyska BRLO,
Vagabund Brauerei och Buddelship Brauerei, Põhjala från Estland, Lervig Aktiebryggeri från Norge,
holländska Jopen, amerikanska New Belgium Brewing med flera. Berliner Weisse har fått en renässans på
senare år och kallas ibland för ”nordens champagne”.

Berliner Weisse uppmärksammas den 19 mars (foto: Berliner Kindl).

Hantverksöl i centrum
För fjärde gången anordnas Craft Beer DayKulturwerk am See i Norderstedt. Den 19 mars
öppnas portarna för den som vill prata om och prova nya spännande öl. I år
kommer ett tjugtotal tyska småbryggerier att presentera sina produkter. I en
avslappnad atmosfär kan besökarna prova nya, experimentella öl och träffa
bryggarna bakom dem. Det kommer finnas något för alla, oavsett om man gillar
klassisk pilsner, humlig IPA eller fylliga bocköl. Många av ölen på mässan kan
också köpas med hem.

Specialtidning
inför jubileum
Süddeutsche
Zeitung
ger ut en specialutgåva med anledning av 500-årsfirandet av den
tyska renhetslagen (Reinheitsgebot).
Tidningen kommer ut över hela Tyskland i slutet av mars, i god tid innan jubileumsdagen
den 23 april. Süddeutsche Zeitung har
sitt huvudkontor i München och är den största överregionala dagstidningen i
Tyskland.



Nyhetssvep 4 mars

Nyheter Posted on 4 mars 2016 18:25

Schneiders nya Tap X
avslöjad
Jag har tidigare skrivit om att Schneider-Weisse har tagit
fram ett nytt öl i sin Tap X-serie. Ölet Marie’s
Rendezvous
presenterades under mässan Braukunst Live i München den 27
februari. Men vad blev det då? Jo, en vetedubbelbock med tio procents
alkoholstyrka, en stamvörtstyrka på 24 procent samt en bitterhet på 27 IBU.
Humlen som använts är Hallertauer Tradition och Cascade. En ny förädlingsstam
av den senare har använts för att torrhumla ölet. De som provat säger att ölet
doftar vildhonung, banan och övermogna stenfrukter. I smaken slår söta toner av
stenfrukter och russin igenom. Nu väntar vi bara på att ölet kommer till
Sverige också!

Paulaner till beställningssortimentet
Den 1 mars
flyttades Paulaners Weissbier Kristall (nr 1530) från Systembolagets
ordinarie sortiment till beställningssortimentet. Ölet kan numera endast
beställas i hela kollin om tjugo flaskor à 22,90 kronor styck. Paulaner-fans
kan dock fortfarande hitta deras Hefe-Weissbier
(nr 1557) och Hefe-Weissbier alkoholfri
(nr 1993) i det ordinarie sortimentet.

Paulaner Weissbier Kristall numera i beställningssortimentet (foto: Paulaner Brauerei).


Regensburger firar
med råg(e)

Regensburger Spitalbrauerei har funderat länge på hur de
bäst ska fira Reinheitsgebots
500-årsjubileum. Svaret blev ett öl som numera sällan görs i Regensburg med
omnejd (eller någon annanstans för den delen), nämligen en rågbock. Ölet har en
alkoholstyrka på 6,8 procent och bryggs enligt ett gammalt recept. Försäljningen
startar i Tyskland nästa vecka.


Fylligaste
alkoholfria ölet hittills

Meckatzer Löwenbräu i Heimenkirch, Bayern, lanserar ett nytt
alkoholfritt veteöl på den tyska marknaden i mars. Under mottot ”Wir sind so frei. Alkoholfrei!” (”Vi är
så fria. Alkoholfria!”) har bryggeriet tagit fram ett öl, som genom sin komplicerade
tillverkningsprocess är fylligare och mer balanserat än något tidigare
alkoholfritt öl. I alla fall om man får tro bryggeriet själva.

Meckatzer Löwenbräus nya alkoholfria veteöl (foto: Meckatzer Löwenbräu).

Bayerskt öl
diskuteras på konferens

Det bayerska ölets värde är temat för den årliga konferensen
Marktforum, som för elfte gången
arrangeras av det bayerska lantbruksinstitutet (Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft,
LfL). Under en heldag diskuteras
den regionala och globala betydelsen av bayerskt öl och dess ingredienser, ölets
värdekedja samt dess roll på marknaden. Konferensen äger rum på Augustiner-Keller
i München den 17 mars.



Bryggeriet: Pfungstädter Brauerei

Bryggerier Posted on 3 mars 2016 18:06

1831 flyttade bryggmästaren Justus Hildebrand tillbaka till sin hemstad Hahn i Hessen. Där startade han en bryggeripub och började göra sitt eget öl. Det blev starten på det bryggeri som i dag rankas bland Tysklands största.

 

1846 flyttades bryggeriet till Pfungstadt mellan Heidelberg och Frankfurt am Main. Orsaken var att Hahns höga grundvatten hindrade byggandet av tillräckligt djupa lagringskällare. Att bryggeriet tidigt låg i teknikens framkant visade sig 1872, när Justus köpte den andra industriella ismaskinen som någonsin tillverkats. Det dröjde inte länge innan bryggeriet var känt över hela Tyskland, och under de följande åren ökade tillverkningsvolymerna stadigt. I dag räknas Pfungstädter Brauerei till ett av Tysklands åttio största bryggerier sett till volym, med en årlig tillverkning på 300 000 hektoliter. När det gäller export tillhör man de 25 största bryggerierna.

Även om mycket har förändrats genom åren, är det en sak som fortfarande är detsamma: receptet till bryggeriets ursprungliga pilsner (Pfungstädter Edel-Pils), som har förts vidare från generation till generation.

Fyra snabba frågor till Sebastian Ellies, exportchef:

Har ni någon speciell filosofi?
Vår verksamhet vilar på sju strategiska pelare: tradition, kvalitet, samarbete, innovation, kommunikation, effektivitet och export. Att hela tiden utvecklas och att nå högsta möjliga kundnöjdhet är målet för alla som arbetar i bryggeriet.

Vad är speciellt med era öl?
Vår främsta prioritet är kvalitet, särskilt när det gäller ingredienserna. Alla råvaror kommer från Hessen, med undantag av humlen som är från Hallertau. Vårt vatten kommer från en UNESCO-skyddad vattenreservoar och malten kommer från lokala bönder. När vissa bryggerier i dag har problem med glyfosat, eftersom de köper malt från andra länder, är vi trygga med att våra råvaror kommer från lokala leverantörer med samma kvalitetskrav som vi själva. För att garantera detta är vi certifierade enligt GQH (Geprüfte Qualität Hessen).

Vilket öl är er specialitet eller bästsäljare?
Bästsäljare är vår Edel-Pils. Pfungstädter Brauerei har en lång pilsnertradition, men vi erbjuder även många andra specialöl. Ett av de mest populära säsongsölen är vår Winterbock.

Vad har ni för planer för framtiden?
Om några veckor kommer vi att släppa ett jubileumsöl för att fira 500-årsjubileet av den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). Alla våra öl bryggs så klart enligt denna lag.

Foto: Pfungstädter Brauerei.

Ölen
Sedan 1 mars finns det tre öl från Pfungstädter Brauerei i Systembolagets beställningssortiment (importör är Home of drinks AB):

Hell
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Alkoholhalt: 4,9 %
Humle: Hallertau

Schwarzbier
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Alkoholhalt: 5,3 %
Humle: Hallertau

Weizen Hefe Dunkel
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Alkoholhalt: 5,3 %
Humle: Hallertau

Andra framträdande öl är:

Edel-Pils
Stamvörtstyrka: 11,4 %
Alkoholhalt: 4,9 %
Humle: Hallertau

Export
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Alkoholhalt: 5,3 %
Humle: Hallertau

Weizen Hefe Hell
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Alkoholhalt: 5,3 %
Humle: Hallertau

Weizen Kristall
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Alkoholhalt: 5,3 %
Humle: Hallertau

Bryggeriet tillverkar även ett antal säsongsöl samt två alkoholfria öl. I sortimentet finns också fyra Radler, det vill säga öl blandat med citronläsk.



Fastetid är Starkbierzeit

Ölhistoria Posted on 1 mars 2016 18:02

När
fastetidens karnevaler är slut i Bayern, börjar det som i München kallas för
”den femte årstiden”. Starkbierzeit ska
göra fastan lite lättare att uthärda. Då gör bryggerierna sina starka bocköl, som
innehåller tillräckligt med kalorier för att man ska orka med tiden med mindre
mat. Åtminstone var det så förr, när fler fastade. Numera är Starkbierzeit en tradition som mer går
ut på att umgås under festliga former och dricka en bocköl eller två.

Trots
att Starkbier är starkare än den
genomsnittliga ölen, så har namnet inget med alkoholstyrka att göra. Istället
handlar det om stamvörtstyrka. För att kallas Starkbier ska ölet ha en stamvörtstyrka på minst 16 %, vilket
motsvarar vanligt bocköl. Dubbelbock har minst 18 % stamvörtstyrka och eisbock
minst 22 %. Alkoholstyrkan är klart högre än fem procent, men sällan över tio.

Starkbierfest på Paulaner am Nockherberg (foto: doppelbock.es).

Vad
ursprunget till
det starka ölet är varierar beroende på vem man frågar. Den
vanligaste förklaringen är att det var munkar som bryggde starkt öl för att
klara fastan. Att dricka var nämligen inte förbjudet och ölet kom därför att kallas för ”flytande
bröd”. Redan 1629 lär Paulanermunkar, som kom till München från Italien, ha
bryggt den första dubbelbocken i Bayern. 1773 utvecklades receptet av fader
Barnabas och ölet fick namnet Salvator. I början fick ölet bara drickas av dem
som tillhörde klostret, men 1780 lättades reglerna upp och ölet började säljas
till allmänheten.

Numera
är Starkbierfest
ett välkänt
begrepp och vanligt förekommande långt utanför Bayerns gränser. Starkbierzeit slutar som senast vid påsk
och följs sedan upp av Maibock-säsongen,
som välkomnar våren. På Paulaners restaurang på Nockherberg i München firas Starkbierfest
alltid lite extra; i år mellan den 26 februari och 13 mars. Där kan man också
dricka den legendariska Salvator, dubbelbockens urfader, som i princip bryggs
efter samma recept som 1773.

Det
flesta bryggerier
har i dag sina egna varianter på Starkbier, som alla slutar på -ator. Det första bockölet bryggdes
dock inte i Bayern, som man kanske kan tro, utan har sitt ursprung i Einbeck
nära Hannover.

Den legendariska Salvator från Paulaner (foto: Paulaner Brauerei).

Exempel på Starkbier

Salvator – Paulaner Brauerei
Triumphator
Löwenbräu/Spaten-Brauerei
Maximator
Augustiner-Brauerei
Unimator
Unionsbräu Haidhausen
Delicator
Hofbräuhaus
Aviator
Airbräu
Multiplikator
Edelweissbrauerei
Spekulator
Weissbräu Jodlbauer
Kulminator
EKU Actienbrauerei
Bambergator
Brauerei Fässla
Celebrator
Brauerei Aying
Rhönator
Rother-Bräu
Suffikator
Bürgerbräu Röhm & Söhne
Speziator
Brauerei S. Riegele
Rariator
Münzbräu
Honorator
Ingobräu
Bavariator
Müllerbräu



Tyskt i Systembolagets fasta sortiment

Systembolaget Posted on 28 februari 2016 18:27

På tisdag den 1
mars släpper Systembolaget lite nytt i det fasta sortimentet. Vi
Tysklandsvänner har två öl att bevaka lite extra.

Först
ut är Becker’s Pils (nr 1618), en ljus lager från Karlsberg Brauerei i Homburg,
Saarland. Den kommer i 33-centilitersburk och kostar 11,90 kronor + pant.


Ratebeer har ölet endast lyckats få ihop åtta (8) i totalpoäng. Nu säger inte
alltid dessa poäng så mycket. Men jag har lite svårt att se att denna lager
tillför så mycket till det befintliga sortimentet. Med det sagt måste jag
erkänna att jag inte har provat ölet, så jag låter resten vara osagt tills jag
har gjort det.

Systembolagets
noteringar

Alkoholhalt: 4,9 %
Färg: Gul färg
Doft: Maltig doft med inslag av ljust
bröd, citron, apelsin, halm och örter.
Producent: Karlsberg Brauerei
Leverantör: Great Brands AB
Jämförpris: 36,06 kr/liter

Becker’s Pils kommer i fasta sortimentet den 1 mars (foto: Systembolaget).


Den andra
nyheten

är lite roligare. Det är nämligen Gaffel Kölsch (nr 1320) som kvalat in från
beställningssortimentet. Det är i dagsläget den enda kölsch som finns att
tillgå på Systembolaget. Ölet säljs i 33-centiliters glasflaska och kostar
16,90 kronor.

Kölsch är en intressant öltyp,
som bara får bryggas i Köln i Nordrhein-Westfalen. Den är överjäst, vilket gör den
till en ale. Men efter jäsningen lagras den kallt som en lager. Det ger ett friskt
och lättdrucket öl med viss karaktär. På Ratebeer får Gaffel Kölsch en
totalpoäng på blygsamma 33. Men låt inte det avskräcka er, detta är en öltyp som
är väl värd att prova!

Systembolagets
noteringar

Alkoholhalt: 4,8 %

Färg: Gul färg

Doft: Maltig, något kryddig doft
med inslag av honung, ljust bröd, färska örter och citrus.

Råvaror: Kornmalt och humle.

Producent: Privatbrauerei Gaffel,
Köln

Leverantör: TOMP Beer Wine &
Spirits AB

Jämförpris: 51,21 kr/liter

Gaffel Kölsch har också kvalat in i det fasta sortimentet (foto: Systembolaget).



Nyhetssvep 26 februari

Nyheter Posted on 26 februari 2016 18:37

Schneider presenterar ny Tap X
Schneider-Weisse kommer med jämna mellanrum ut med öl i begränsade upplagor under namnet Tap X. I morgon (27/2) är det dags igen. Då presenteras nämligen årets specialbrygd under den pågående ölfestivalen Braukunst Live i München. Årets Tap X heter Marie’s Rendezvous och är uppkallad efter Anna-Maria Schneider, hustru till bryggeriets grundare Georg I. Schneider. Bryggeriet har ännu inte avslöjat alla detaljer. Men de säger så mycket som att ölet har en alkoholhalt på 10 procent och innehåller en speciellt framtagen humlesort. Alla detaljer kommer att avslöjas under morgondagen.

Schneider Weisses nya Tap X – Marie’s Rendezvous (foto: Schneider Weisse).

Reinheitsgebot på Technoseum
Få har väl missat att det i år är 500 år sedan den tyska renhetslagen, Reinheitsgebot, nedtecknades. Under året uppmärksammas detta på många håll i Tyskland. På Technoseum i Mannheim visas en utställning om öl, bryggning och 500 år med Reinheitsgebot. Besökarna får inte bara en inblick i hur öl tillverkas, utan även hur det har använts i reklam och vilken roll det har spelat i att skapa bilden av dagens tyska förbundsrepublik. Ett annat tema som tas upp är berusning och missbruk. Utställningen är öppen till och med den 24 juli.

Glyfosat i tyskt öl
I veckan exploderade en mindre bomb i Tyskland. Miljöinstitutet (Umweltinstitut) i München avslöjade då att man hittat spår av bekämpningsmedlet glyfosat i fjorton av de mest populära tyska ölen. I ett av ölen (Hasseröder Pils) var glyfosatnivån hela trettio mikrogram per liter, vilket är betydligt mer än vad som är tillåtet i tyskt dricksvatten.

Bryggerijätten Anheuser-Busch Inbev, som bland annat äger Beck’s i Bremen, menar att resultaten inte är trovärdiga. De citerar ett uttalande från Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), som säger att en vuxen person måste dricka tusen liter öl om dagen för att få i sig skadliga mängder glyfosat. Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt tonar också ner riskerna för konsumenterna och hänvisar även han till BfR:s studier.

Den tyska lantbrukarorganisationen Deutscher Bauernverband (DBV) avsäger sig allt ansvar, eftersom det är förbjudet att bespruta korn med glyfosat i Tyskland. Organisationen medger dock att fälten kan ha besprutats innan sådd. De tyska bryggerierna kan också ha använt korn från andra länder, där besprutning är tillåtet.

Efter avslöjandet har flera mindre och medelstora bryggerier känt sig tvungna att offentligt gå ut och förklara hur de tillverkar sina öl.

Glyfosat är det vanligaste bekämpningsmedlet i världen. Det säljs bland annat under varunamnet Roundup och anses vara mindre giftigt än många andra medel. Det finns inga vetenskapliga studier som visar att glyfosat orsakar allvarliga sjukdomar hos människor.

De öl i vilka Umweltinstitut München har hittat spår av glyfosat.



Bayern firar sin Reinheitsgebot

Festivaler Posted on 24 februari 2016 18:17

Det
var i Bayern som den tyska (eller snarare bayerska) renhetslagen, Reinheitsgebot, först nedtecknades 1516.
I år är det alltså 500-årsjubileum, vilket så klart firas med pompa och ståt på
många håll i Bayern. Här följer ett urval av några av de aktiviteter som
anordnas under året.

Evenemang:

Ingolstadt
Ingolstadt
i Oberbayern kallas för Reinheitsgebots
födelsestad. Det var här som den bayerska renhetslagen instiftades den 23
april 1516 av hertig Wilhelm IV. Därför är det inte förvånande att det firas
lite extra i staden.

– 16-17
april: Nordbräus bryggerifest. Festival för hela familjen, aktiviteter för
barn, guidade visningar, bondens marknad och delikatesser.

– 22-24
april: Fest till det rena ölets ära i gamla staden. Jonglörer och musik,
hertigen tillkännager renhetslagen igen, mat och dryck och program för barnen.
Procession med bryggerier den 23 april.

– 3-5
juni: 500 år med Reinheitsgebot.
Gågatan i centrala staden fylls med musik och underhållning. Restaurangerna och
bryggerierna står för provsmakningar.

– April-oktober:
Ölvandringar i staden på lördagar och söndagar. Leta efter spår om stadens och
ölets historia och lär dig intressanta fakta om Reinheitsgebots födelseplats.

München
22-24
juli: Den bayerska huvudstaden firar jubileum i dagarna tre med stor fest på
temat öl och ölbryggning runt Odeonsplatz, Wittelsbacher Platz och
Briennerstrasse. Cirka 100 bayerska bryggerier medverkar för att visa upp
variationsrikedomen hos bayerskt öl och Reinheitsgebots
inflytande. Nya och välkända specialöl och delikatesser från hela Bayern. Musik
och uppträdanden från tre scener.

Zwiesel
17
juli: Den traditionella bryggarvagnskörningen. Fyrspann med vagn ska ta sig
förbi olika hinder, bland annat en träbro, smala kurvor, en uppfart och
vattenhinder. En jury bedömer och utser bästa ekipage.

I Zwiesel blir det fyrspannskörning den 17 juli (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Steindorf
25
juni: Jubileumsfestival. En musikfestival för unga och gamla. Mer eller mindre
kända band från Bayern uppträder. Det kommer finnas sexton olika öl att prova.
Avslutas med fyrverkeri.

Fränkische
Schweiz, Oberbayern

10
februari-23 april: Ölveckor med ölvandringar och rullande ölprovning med sjuttio
familjebryggerier och 350 ölsorter.

Rettenberg
23
april: Ölfest i Kurpark med stadens tre bryggerier, varav ett (Zötler) har
varit i samma familjs ägo i 565 år och 21 generationer. Engel-Brauerei och
Familiebrauerei Höss är de övriga. Ett jubileumsöl har tagits fram gemensamt av
de tre bryggerierna.

Tittinger
19-21
augusti: Kellerfest. Wasserschloss är högkvarter för Privatbrauerei Gutmann. Under
Kellerfest bjuds det där på fränkisk öl, mat och musik.

Freising
28
april-18 september: Ingenstans är ölmångfalden i Bayern lika tydlig som i Weihenstephaners
hemstad. Flera evenemang på temat ölkultur anordnas under perioden.

Erlangen
23
april: Intressanta och pittoreska evenemang på flera ställen i staden. Visning
av Steinbach Bräus museum. Lär mer om råvarorna på mälteriet Bergler.

Regensburg
22-24
april: I Regensburg beslutade man redan 1469 att öl bara får bryggas med malt,
humle och vatten. Under tre dagar blir det bryggerivisningar, äventyrsturer och
bryggarkurser. Sju regionala bryggerier bjuder in till Ölets dag på Haidplatz.


Utställningar:

Öl
i Bayern, 29 april-30 oktober, Aldersbach

Utställning
i klostret i Aldersbach, Passauer Land. På 1 400 kvm utställningsyta visas
olika aspekter och händelser kring öl, dess tillverkning och konsumtion. Multimediainstalltioner
och projektioner visar hur ölbryggning gick till förr i tiden. Dessutom bjuds
det på mat, musik, ölmarknad med bryggerifestival samt provsmakning av öl från
hela Bayern.

Reinheitsgebots
väktare, 20 april-10 november, flera platser

Vandringsutställning
med bilder på brygder, bryggare och bayerska ölpersonligheter.
– Ingolstadt,
Exerzierhalle,
20-24 april
– Traunstein, Alte Klosterkirche, 6-22 maj
– Freising,
Asamsaal,
1-8 juni
– Straubing, Hubertushalle, 11-22 juni
– Andechs,
Florianstadel,
Kloster Andechs, 16-30 september
– Nürnberg,
Meesezentrum,
8-10 november

Utställningen ”Reinheitsgebots väktare” reser runt i Bayern (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

BIER.MACHT.MÜNCHEN,
München, 8 april 2016-8 januari 2017

Utställning
på Münchens stadsmuseum. 700 objekt på temat öl och bryggerier i München. Se hur
ölet har influerat staden, kulturen, politiken och samhället.

Judisk
ölhistoria, München, 13 april 2016-8 januari 2017

Utställning
på Münchens judiska museum med rubriken ”Öl är detta lands vin – judisk
ölhistoria”. Bland annat ställs frågor om öl är kosher och om det kan användas
istället för vin i olika ceremonier. Prova det första tysk-israeliska
samarbetsölet, som tagits fram av Herzl-Brewery i Jerusalem och CREW Republic
från München.

HOPFEN
+ MALZ, Kitzingen, 29 juli-4 september

Utställning
i det gamla rådhuset. Foton, dokument och filmer visar hur bryggerinäringen har
format staden.

Museum
HopfenBierGut, Spalt, hela året

Museet
i Spalt har ett omfattande program under hela jubileumsåret. Museet öppnade i
april 2015 i historiska Kornhaus och omfattar 1 200 kvm utställningsyta
tillägnad vår favoritdryck.



Bryggeriet: Rheinhessen-Bräu

Bryggerier Posted on 22 februari 2016 18:26

Familjen Karl
har bedrivit lantbruk i trakterna kring Mainz sedan 1820. Dagens verksamhet
startades av farfar Edmund Karl efter andra världskriget och omfattar såväl
vintillverkning som ett bryggeri.


Bryggeriet
Rheinhessen-Bräu är den nyaste grenen i familjeföretaget Karl. Det grundades
2007 av Peter och Christian, andra
och tredje generationen Karl. Från början var det enbart ett mälteri för det egenodlade kornet, men så småningom utökades verksamheten med ett eget
bryggeri. 2010 bryggdes det första egna ölet; i dag ingår en ljus
och en mörk lager samt ett veteöl i deras standardsortiment. Ölet säljs direkt
från bryggeriet och på marknader samt av dryckesdistributörer och restauranger.

Rheinhessen-Bräu finns i Ebersheim som ligger i den södra delen av Mainz,
som är huvudstad i Rheinland-Pfalz.

Fyra
snabba frågor till Jutta Binder-Schürmann, assistent
på bryggeriet:

Har ni någon
speciell filosofi?

Vår
filosofi är ”från korn till öl”. Det betyder att vi odlar vårt eget korn och
brygger öl av det.

Vad är speciellt
med era öl?

Alla
öl bryggs i enlighet med den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). De är vare sig filtrerade, pastöriserade eller
konserverade på något sätt. Det innebär att ölet har kvar alla smaker och
näringsämnen från jäst, proteiner, vitaminer och mineraler.

Vilket öl är er specialitet
eller bästsäljare?

Vårt
ljusa öl (Rheinhessen-Bräu Hell) är det som säljer mest.

Vad har ni för
planer för framtiden?

Vi
tänker ut och brygger speciella säsongsöl, som kan vara olika från år till år.

Rheinhessen-Bräus standardutbud (foto från bryggeriet).


Ölen:

Rheinhessen-Bräu
Hell

Stamvörtstyrka:
11,9 %
Alkoholhalt: 4,9 %
Humle:
Hallertau

Rheinhessen-Bräu
Dunkel

Stamvörtstyrka:
11,8 %
Alkoholhalt: 4,6 %
Humle:
Hallertau

Rheinhessen-Bräu
Weizen

Stamvörtstyrka:
12,6 %
Alkoholhalt: 5,2 %
Andel vetemalt: över 60 %
Humle:
Hallertau

Bryggeriet
gör även säsongsöl som Pils, Maibock, Festbier,
Winterbock med flera.



« FöregåendeNästa »