Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 3 mars

Nyheter Posted on 3 mars 2017 16:36

Ingen
pilsner på fotboll i Köln

Från och med nästa säsong kommer det bara att serveras Gaffel KölschRheinenergiestadion,
hemmaarena för Bundesligalaget FC Köln. Inte ens på bortasektionen kommer det
gå att få en pilsner eller Helles. Avtalet
med Bitburger, som tidigare levererat de ölsorterna förlängs inte. Därmed blir
”getabockarnas” hemmaplan den enda kölsch-arenan i ligan. Samtidigt fördjupas det
samarbete som arenan och Privatbrauerei
Gaffel
inledde 2002. Brygghuset Gaffel am Dom har också
blivit Köln-fansens samlingspunkt innan matcherna.

Nästa säsong blir det bara kölsch på fotboll i Köln (foto: Imago/Norbert Schmidt).


Hantverksöl
i centrum i Norderstedt

Återupplivande av historiska ölstilar och upptäckande av nya
ölkreationer är vad som står i centrum under Craft Beer Day i Norderstedt den
25 mars. På plats i Kulturwerk am
See
finns tjugo bryggerier som låter dig testa sina nya och gamla skapelser. Bland
de anmälda utställarna finns Schneider
Weisse
, Ratsherrn Brauerei, Blockbräu och Mashsee. Inträdet kostar tre euro,
plus fem euro per provningsglas. Självklart finns det också mat att köpa för
den som vill grunda lite.

Schneider Weisse kommer till årets Craft Beer Day (foto: Kulturwerk am See).


…och får
egen arena på Hamburgmässa

Men redan den 17-21 mars finns det chans att utforska den tyska
kraftölsscenen. Under mässan Internorga
i Hamburg finns en särskild Craft Beer Arena, där ett trettiotal bryggerier från
både Tyskland och andra länder visar upp sig. Bland de tyska utställarna märks And Union, Braufactum, Brlo
och Crew Republic. Internorga är
Europas främsta fackmässa för verksamma inom hotell, restaurang, catering, bageri
och andra gastronomiska verksamheter.

På Craft Beer Arena samlas bryggerier från flera länder (foto: Internorga).


Stones
lilla j-vel till systemet

Den 17 mars kommer Little
Bastard Ale
från Stone
Brewing Berlin
till Systembolagets
små partier. Detta är ett aningen mer återhållsamt öl i förhållande till
bryggeriets mer kraftfulla skapelser. I det här fallet handlar det om en
amber ale på lättdruckna 4,7 procent. Färgen är ganska klart rödbrunaktig. I
doften hittar man karamell, kola och lite grapefrukt. Smaken går i samma stil, men
med ännu mer fruktiga humletoner. Totalt släpps 25 000 stycken
33-centilitersburkar för 23,90 kronor styck.

Berlinbryggd Little Bastard kommer till Sverige i mars (foto: beer-pedia.com).



Bästa mörka bockölen utsedda

Utmärkelser Posted on 28 februari 2017 18:26

Fastetid
är som bekant bockölstid – eller Starkbierzeit.
Lagom till årets säsong har öltidningen
Meiningers
Craft
utsett de
bästa mörka bockarna och dubbelbockarna.

Två dussin bocköl har testats och poängsatts utifrån olika
kriterier. Topp tio-listan blev som
följer:

95 poäng
Asam Bock
Bryggeri: Klosterbrauerei
Weltenburg
(Kelheim)
Alkoholhalt: 6,9 %
Stamvörtstyrka: 18,2 %
Systembolaget: Kan beställas i kollin
om 20 flaskor á 32,50 kr till utvalda butiker.
Kommentar: Maltig med lätt rostade aromer som ger en antydan om
kaffe i smaken. Weltenburgers starkaste öl är uppkallat efter dekoratören och arkitekten Cosmas Damian Asam (1686-1739).

Tysklands bästa mörka bocköl enligt Meiningers Craft (foto: Klosterbrauerei Weltenburg).

93 poäng
Schneeböckchen
Bryggeri: Schwarzbräu (Zusmarshausen)
Alkoholhalt: 8,1 %
Stamvörtstyrka: 19,5 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Dubbelbock bryggd med mörk bayersk malt och humle från
Hallertau. Mahognyfärgat öl med en kraftfull, fyllig och sammetslen smak.
Lagras kallt i sex veckor.

91 poäng
Wiethaler
Bockbier

Bryggeri: Brauerei Wiethaler (Lauf-Neunhof)
Alkoholhalt: 6,0 %
Stamvörtstyrka: Okänd
Systembolaget: Nej
Kommentar: Maltig och brödig smak med viss örtighet, låg sötma. Choklad
anas i eftersmaken. Bryggs under perioden februari-mars och november-januari.

90 poäng
Veldensteiner
Saphir Bock

Bryggeri: Kaiser
Bräu
(Neuhaus an der
Pegnitz)
Alkoholhalt: 7,8 %
Stamvörtstyrka: 18,3 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Kraftfull och sammetslen dubbelbock. Bryggs med
Saphir-humle från Hallertau, vilket ger ölet en fruktig smak som kompletterar
specialmaltens inslag av karamell, honung och vanilj.

89 poäng
Ator 20
Bryggeri: Riegele
Biermanufaktur
(Augsburg)
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 20,0 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Primärjäsningen sker kallt, liksom den långa
mognadsprocessen. Svartbrun färg med karamellaktiga och rostade aromer. Russinliknande
sötma i smaken.

Riegele Biermanufakturs specialöl får höga poäng (foto: craftbeer-shop.com


Doppel-Hirsch

Bryggeri: Privatbrauerei
Höss
(Sonthofen)
Alkoholhalt: 7,2 %
Stamvörtstyrka: 18,5 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Bryggs med minst 75 procent mörk malt. Smaken är
sötaktig med toner av karamell, melass och bakat äpple. Aningen vinös karaktär med
litet alkoholbett i eftersmaken.

Ur-Bock
Dunkel

Bryggeri: Einbecker
Brauhaus
(Einbeck)
Alkoholhalt: 6,5 %
Stamvörtstyrka: 16,2 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Gräs, karamell och banan i doften, kraftfull smak av
rostad malt. Viss alkoholton i eftersmaken. Bryggs enligt Einbeckers
originalreceptet med mörk malt.


88 poäng

Salvator
Bryggeri: Paulaner
Brauerei
(München)
Alkoholhalt: 7,9 %
Stamvörtstyrka: 18,3 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Brukar kallas dubbelbockens urfader, som i
princip bryggs efter samma recept som 1773. Söt och alkoholaktig doft. Smaken
är söt med inslag av karamell, malt, nötter och torkad frukt.

Dubbelbockens urfader bryggs nästan enligt samma recept som 1773 (foto: Paulaner Brauerei).

87 poäng
Floriani-Bock
Bryggeri: Brauerei
Krieger
(Landau/Isar)
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 18,8 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Massor av karamell och sötma i smaken med inslag av torkad
och konserverad frukt samt vissa kryddiga humletoner. Söt avslutning.

Celebrator (Winter Bock)
Bryggeri: Privatbrauerei
Aying
(Aying)
Alkoholhalt: 6,7 %
Stamvörtstyrka: 18,5 %
Systembolaget: Ordinarie
sortimentet
. Säljs på 33-centilitersflaskor för 23,20 kronor styck.
Kommentar: Får 100 poäng på Ratebeer och
brukar rankas som ett av Tysklands bästa öl alla kategorier. Ett mycket
mörkt öl med rostade aromer och smak av choklad, mörkt bröd, kryddor och
farinsocker. Aningen torr avslutning.

Celebrator får 100 poäng på Ratebeer men bara 87 här (foto: Privatbrauerei Aying).


Bocköl kallas också Starkbier

och är mycket riktigt starkare än den genomsnittliga ölen. Trots det har namnet
inget med alkoholstyrkan att göra. Istället handlar det om stamvörtstyrka. För
att kallas Starkbier ska ölet ha en stamvörtstyrka på minst 16 %, vilket
motsvarar vanligt bocköl. Dubbelbock har minst 18 % stamvörtstyrka och eisbock
minst 22 %. Alkoholstyrkan är klart högre än fem procent, men sällan över tio. Att
de kommit att kallas bocköl lär ha att göra med en bryggmästare från Einbeck,
som lockades till München för att brygga ölet där. Ölet var känt under namnet Ainpöckische Bier, vilket på bayersk
dialekt uttalades Oanpock som senare
blev Bockbier.



Nyhetssvep 26 februari

Nyheter Posted on 26 februari 2017 19:13

Strassenbräu
brygger klosteröl

Berlinbaserade Strassenbräu
ska brygga öl till Klosterland,
en organisation bestående av sexton kloster i Tyskland och Polen. Valet av
Berlinbryggarna skedde via en tävling, där Klosterland sökte efter bryggerier
som ville brygga deras nya öl. Fram till försommaren kommer Strassenbräu brygga
sju nya öl. Av dessa kommer sedan en expertjury välja ut tre stycken under en
ceremoni på ett av medlemsklostren. Den slutliga vinnaren utses genom en
offentlig provsmakning. Det vinnande ölet kommer sedan finnas till försäljning
hos de olika klostren, vid olika evenemang, online i Klosterlands webbshop samt
hos samarbetspartnern Manufactum. Strassenbräu
säger att de, precis som forna tiders munkar, kommer att experimentera med
gamla maltsorter, örter och frukter.

Strassenbräus Sebastian Pfister och Timo Thoennissen ska brygga klosteröl (foto: Meininger Craft).


Nytt öl för
att hylla Luther

Mer på det kyrkliga temat. För att uppmärksamma 500-årsminnet av
reformationen, har Giesinger Bräu gjort
gemensam sak med Münchens evangelisk-lutherska kyrka för att brygga ett bocköl.
Ölet är en hyllning till Martin Luther, som inte bara startade reformationen,
utan även gav oss citatet ”den som inte har öl, har inget att dricka”. Ölet har
namnet Innovator och beskrivs som en
kraftfull, mörk dubbelbock med en fyllig, maltig smak. Alkoholhalten ligger på
7,3 procent. Innovator bryggs i
begränsad mängd och finns tillgängligt i alla sjuttio protestantiska kyrkor i
och runt München, hos välsorterade ölhandlare och i flera ölstugor.

Bockölet Innovator hyllar Luther och reformationen (foto: Giesinger Bräu).


Nytt
bocköl till fastan

Fastetiden har inletts, vilket historiskt inneburit en ökad
konsumtion av bocköl. Starnberger
Brauhaus
i bayerska Berg vill dra sitt strå till stacken och introducerar
nu sin första bock. Seenator är en
traditionell dubbelbock på 7,5 procent. Det malttunga, mörka ölet är bryggt med
det bästa vattnet och helt i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot). Smakar enligt
bryggeriet själva bäst ur deras egna keramikkrus.

Seenator smakar bäst ur keramikkrus (foto: Starnberger Brauhaus).


Förslag
för en bättre Oktoberfest

Oktoberfestgeneralen Josef Schmid presenterade i dagarna tre
förslag, som han menar kommer göra ölfesten ännu bättre. Det första handlar om
att ett pristak på 10,70 euro för en liter öl (Mass) införs, vilket ska gälla till och med 2019. Schmid vill också
se över den avgift som bryggerierna betalar för att ha ett festtält under Oktoberfest. I dag betalar de en daglig
avgift för sina tält, som Schmid istället vill förvandla till en
omsättningshyra baserad på tältens totala försäljning. För det tredje vill han
förlänga Oktoberfest med en extra måndag, som i första hand ska ge Münchenborna
en chans att besöka Wiesn efter det
att de flesta turister har åkt hem. Förslagen läggs fram till Münchens
stadsfullmäktige, som sedan fattar det avgörande beslutet.

Tre förslag ska göra Oktoberfest ännu bättre (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).


Tyska bryggare
för alkoholfria graviditeter

Det tyska bryggarförbundet, Deutschen
Brauer-Bund e.V.
, har startat kampanjen Schwanger ohne alkohol (Gravid utan
alkohol). Syftet är att uppmärksamma de negativa effekterna av att dricka alkohol
under graviditeten. Kampanjen inleddes häromveckan med avtäckande av en informationsaffisch
vid Brandenburger Tor i Berlin. Nästan var femte gravid kvinna i Tyskland dricker
alkohol under graviditeten, trots att det ofödda barnet kan ta skada. Alkohol
motverkar den celldelning som är nödvändig för att barnet ska växa. Embryon är
särskilt känsliga mot alkohol under den period då de inre organen utvecklas.
Försiktighet behövs dock även efter tre månaders graviditet, eftersom alkoholen
kan göra så att organ och vävnader inte utvecklas normalt.

Ny kampanj uppmärksammar farorna med att dricka under graviditeten (foto: Deutschen Brauer-Bund e.V.).



Många tyskar på systemhyllorna i mars

Systembolaget Posted on 24 februari 2017 16:57

Nästa vecka släpper Systembolaget lite nyheter igen. På Tysklandsfronten hittar vi nytt i såväl små partier som i det fasta sortimentet.

De nya ölen i fasta sortimentet landar på hyllorna den 1 mars. Den här gången hittar vi inte mindre än fem tyskar. Vi börjar med en gammal bekantskap från bockölens hemstad – Einbeck. Ölet fanns senast på systemhyllorna för knappt tio år sedan. Kallas av bryggeriet själva för ”ölen över alla öl” och ligger närmast bockölens originalrecept. Sötaktig, maltig doft. Smaken domineras av malt, där humlen endast anas i bakgrunden. Lätt alkoholton i eftersmaken.

Einbecker Ur-Bock Hell
Stil: Ljust bocköl
Producent: Einbecker Brauhaus (Einbeck)
Leverantör: Wicked Wine Sweden
Alkoholhalt: 6,5 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 18,20 kr (55,15 kr/l)

En gammal bekant från Einbeck dyker upp igen (foto: Einbecker Brauhaus).

Lammsbräu använder endast ekologiska råvaror och utsågs tidigare i år till Bayerns bästa ekobryggeri för sin Edel Hell. Nu kommer deras Dunkel, i vilken de använder egenproducerad mörk malt. Det ger en maltaromatisk och lätt karamellaktig smak. Toner av mörk choklad och tysk pepparkaka (Lebkuchen) anas också. Ett öl att dricka till vilt eller andra kraftiga maträtter och efterrätter, eller bara njuta som det är.

Lammsbräu Dunkel
Stil: Mörk lager
Producent: Neumarkter Lammsbräu (Neumarkt)
Leverantör: Stragas-Gruppen AB
Alkoholhalt: 5,0 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 16,80 kr (50,91 kr/l)

Lammsbräu Dunkel kommer till Sverige, men då i mindre flaska (foto: Neumarkter Lammsbräu).

Näst ut är ett bryggeri som grundades 2009 av Torsten Schumacher, som lärde sig brygga öl via en folkhögskolekurs på 1990-talet. Enligt Systembolagets noteringar är doften från Das Pils maltig med inslag av knäckebröd, honung och örter. Humlen kommer från Hallertau och malten från Werra-Meissner.

Das Pils
Stil: Pilsner
Producent: Grönwohlder Vertriebs- und Event GmbH (Ahrensburg)
Leverantör: Concealed Wines AB
Alkoholhalt: 4,8 %
Förpackning: Burk, 50 cl
 Pris: 15,90 kr (31,80 kr/l) (Pant tillkommer)

Tysk pilsner på burk från relativt ungt bryggeri (foto: Systembolaget).

Ytterligare en pilsner kommer härnäst – enligt uppgift en av de första pilsner som bryggdes i Tyskland enligt den tjeckiska metoden. Vattnet tas direkt från Donaus källa i Schwarzwald och jästen har bryggeriet tagit fram själva. Humlen är en särskild blandning av Hallertauer och Tettnanger. Grästoner, malt och örter i smaken. Aningen sötare än vanliga tyska pilsner.

Fürstenberg Premium Pilsener
Stil: Pilsner
Producent: Fürstenberg Brauerei (Donaueschingen)
Leverantör: Spendrups Bryggeri AB
Alkoholhalt: 4,8 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 14,90 kr (45,15 kr/l)

Vatten från Donau används i denna pilsner (foto: Bierkules Bierblog).

Sist ut i fasta sortimentet är ett bilföraröl. Tysklands första alkoholfria IPA kommer från bryggeriet som är Hamburgs bästa enligt Ratebeers användare. Den bryggs med en speciell jästsort, som inte kan bearbeta maltos. Det gör att ölet kan bryggas som vanligt, men utan att alkohol bildas. Smaken från, bland annat, Simcoe- och Mosaic-humlen blir på så sätt fylligare. I doften finns inslag av tropisk frukt, honung, örter och apelsin.

Kehrwieder Ünn IPA Alkoholfrei
Stil: Alkoholfri/låg alkohol
Producent: Kehrwieder Kreativbrauerei (Hamburg)
Leverantör: Wicked Wine Sweden
Alkoholhalt: 0,4 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 21,90 kr (66,36 kr/l)

Tysklands första alkoholfria IPA finns snart på Systembolaget (foto: bierlager.de).

De små partierna släpps den 3 mars och innehåller ännu en höjdare från Bamberg, som släpps lagom till fastetiden. Systembolaget har skämt bort oss med flera bra öl från Schlenkerla den sista tiden och detta är inget undantag. Detta ofiltrerade rököl får 99 poäng på Ratebeer. Doft och smak domineras av den intensiva rökigheten, som för tankarna till charkuterier. Lite karamell kan anas i eftersmaken, tillsammans med en lätt humleton. Totalt släpper Systembolaget 12 000 flaskor av detta speciella öl. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial), som nyligen lades till i organisationen Slow Food Deutschlands Ark av smaker (Arche des Geschmacks).

Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,5 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)

Ännu ett hyllat rököl från Bamberg lagom till fastan (foto: blackheartsandsparrows.com.au).



Månaden mars har en egen ölstil

Ölhistoria Posted on 21 februari 2017 18:46

Trots att det är snö och vinter ute så står faktiskt vårmånaden mars för dörren. I gamla tiders Tyskland innebar det en sista chans att brygga öl innan sommarvärmen slog till. Resultatet blev en egen ölstil.

Ölstilen märzen har sitt ursprung i Bayern, där den har bryggts åtminstone sedan 1500-talet. Namnet kommer från det tyska ordet för månaden mars – März – den tid på året då ölet bryggdes. I en bayersk bryggarlag från 1553 fastslogs att öl endast fick bryggas mellan den 29 september och den 23 april. En enkel förklaring till detta är att det helt enkelt inte gick att brygga öl under den varma tiden på året och att ölet då kunde bli dåligt av luftburna bakterier. Det var först när kylmöjligheterna blev bättre under senare delen av 1800-talet som ölet kunde bryggas året runt. Det öl som bryggdes i mars skulle alltså räcka över hela sommaren, då det förvarades i svala källare. Det som var kvar innan höstens bryggningar drog igång dracks helt enkelt upp under festliga former, som på Oktoberfest till exempel.

Ayingers Oktoberfestöl räknas som en av de bästa märzen (foto: beerinfo.com).

Den ursprungliga märzen beskrivs som mörkt brun, med kraftig kropp och beska. Dagens moderna varianter är mycket maltaromatiska, har en mild humlesmak och en torr avslutning. De har i regel också lagrats i svala källare i minst fyra till åtta veckor. I Tyskland omfattar stilen öl som varierar i färg från ljus (Helles), via bärnstensfärg, till mörkt brun (Dunkles). Stamvörtstyrkan ligger vanligen mellan 12,5 och 14,0 procent och alkoholhalten mellan 5,0 och 6,2 procent. Ölen går ofta under namn som Festbier eller Oktoberfestbier. Den österrikiska varianten kallas för Wiener.

Under Oktoberfest dricks det mycket märzen (foto: Hofbräu).

Några av de bästa tyska märzen:
Ayinger Oktober Fest-Märzen
Brauerei Hoffman Festbier
Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen
St. Georgen Bräu Annafestbier
Camba Bavaria Truchtlinger Märzen



Bayern toppar tysk ölförsäljning

Nyheter Posted on 15 februari 2017 17:46

Bayern är, inte helt oväntat, den tyska delstat där det säljs mest öl. En liten minskning gör dock att förstaplatsen inte är lika klar som tidigare. Förra årets stora vinnare hittar vi längre norrut.

Oktoberfest bidrar till den höga bayerska ölförsäljningen (foto: Bayerischer Brauerbund).

2016 såldes det 95 837 456 hektoliter öl i Tyskland, vilket är en ökning med ungefär 100 000 hektoliter jämfört med året innan. Av dessa såldes drygt 23 miljoner hektoliter i Bayern, vilket ger det södra förbundslandet förstaplatsen på försäljningslistan. Jämfört med 2015 har dock den bayerska ölförsäljningen minskat med drygt 260 000 hektoliter. I den lika solklara tvåan, Nordrhein-Westfalen, såldes det drygt 22 miljoner hektoliter öl förra året – en minskning med cirka 90 000 hektoliter från 2015. Därefter följer ett jättehopp till trean på listan, Niedersachsen och Bremen. Där ökade dock ölförsäljningen med nästan 900 000 hektoliter jämfört med 2015, vilket gör regionen till förra årets stora vinnare.

Så här fördelade sig ölförsäljningen mellan förbundsländerna 2016:

Förbundsland/region Ölförsäljning 2016 Ölförsäljning 2015 Skillnad
Bayern 23 506 934 hl 23 774 398 hl – 267 464 hl
Nordrhein-Westfalen 22 331 817 hl 22 422 070 hl – 90 253 hl
Niedersachsen/Bremen 8 695 928 hl 7 807 778 hl + 888 150 hl
Sachsen 8 347 612 hl 8 536 205 hl – 188 593 hl
Rheinland-Pfalz/Saarland 7 260 771 hl 7 625 801 hl – 365 030 hl
Baden-Württemberg 6 475 576 hl 6 272 412 hl + 185 164 hl
Schleswig-Holstein/Hamburg 4 109 638 hl 4 042 357 hl + 67 281 hl
Berlin/Brandenburg 3 888 127 hl 3 925 229 hl – 37 102 hl
Thüringen 3 100 316 hl 3 278 673 hl – 178 357 hl
Mecklenburg-Vorpommern 3 055 445 hl 2 874 274 hl + 181 171 hl
Hessen 2 809 785 hl 2 911 404 hl – 101 619 hl
Sachsen-Anhalt 2 255 509 hl 2 301 394 hl – 45 885 hl

Källa: Bayerischer Brauerbund e.V. Siffrorna inkluderar inte alkoholfria ölsorter.



Nyhetssvep 13 februari

Nyheter Posted on 13 februari 2017 18:05

Rököl
från Bamberg får särskilt erkännande

Organisationen Slow Food Deutschland
har tagit upp rököl från Bamberg i sin Ark av smaker (Arche des Geschmacks). Projektet omfattar cirka 4 000
regionala och värdefulla livsmedel, kreatursraser och växter som bör skyddas
från glömska och försvinnande för att de inte längre har någon plats i rådande
ekonomiska system eller uppfattas som omoderna. Bryggning av rököl är ett
hantverk som egentligen inte anses vara ekonomiskt lönsamt och vars existens
därför kan vara hotad. Det finns i dag endast två bryggerier som gör äkta bambergskt
rököl: Schlenkerla
(Brauerei Heller) och Brauerei Spezial.

Rököl från Bamberg får särställning (foto: Franken Tourismus).


Tysklands
bästa ölsommelier utsedd

I helgen avgjordes de tyska mästerskapen för
ölsommelierer. Bland totalt 56 tävlande stod till slut Frank Lucas som segrare.
Han är till vardags kvalitetssäkrare på Störtebeker Braumanufaktur.
De tävlande fick ge prov på sina sensoriska färdigheter, sin kunskap om olika
ölstilar samt sin presentationsförmåga. Tävlingen arrangerades av Doemens Akademie
i Gräfeling och var uppdelad i två kvalomgångar och en rafflande final. Frank
Lucas kvalificerade sig till finalen med nästan full poäng. Väl där övertygade
han med sin distinkta presentationsteknik. Tillsammans med tvåan Christoph
Puttnies, trean Klaus Artmann och ytterligare sjutton av de bästa
ölsommeliererna, kommer Lucas att representera Tyskland vid VM för
ölsommelierer i München i september.

Frank Lucas är Tysklands bästa ölsommelier (foto: Doemens Akademie).


Störtebeker
växer

Apropå Störtebeker. 2016 innebar en riktig framgång
för Stralsundsbryggeriet, som hade sitt bästa år i bryggeriets historia.
Försäljningssiffrorna visar att bryggeriet sålde 180 000 hektoliter öl,
vilket är 40 000 hektoliter mer än 2015. Bedriften blir inte mindre av att
den totala ölkonsumtionen per person i Tyskland sjunker. För att möta den ökade
efterfrågan har bryggeriet under det senaste året investerat i ett nytt mälteri
samt utökat jäsnings- och lagringsutrymmena. Störtebeker behöver också öka
personalstyrkan och räknar med att anställa ett drygt tjugotal nya medarbetare.

Tillverkningsledare Christoph Puttnies och marknadsförare Christine Lorenz njuter av Störtebekers framgångar (foto: about-drinks.com).

Ayinger
gör Tysklands bästa öl

Nyligen presenterade ölsajten Ratebeer sina rankinglistor för
2016. Enligt sajtens användare var Tysklands bästa öl förra året dubbelbocken Celebrator från Privatbrauerei Ayinger.
Som tur är för oss svenskar så finns ölet i Systembolagets
fasta sortiment. Bästa tyska bryggeri blev Gänstaller Bräu
i Hallerndorf, medan bästa nya bryggeri är Stone Brewing Berlin.
Nya bryggerier är de som fått sina första användarbetyg under eller efter
tredje kvartalet 2015.

Tysklands bästa öl 2016 kommer från Aying (foto: Privatbrauerei Ayinger).


Alpirsbacher
moderniserar sig

Alpirsbacher
Klosterbräu
har installerat ett modernare kylsystem. Numera
används endast det naturliga kylmedlet ammoniak, som inte skadar ozonskiktet
och därför är mer miljövänligt. På så sätt kan bryggeriet kyla sexton
lagertankar, tio jäskar och två jästtankar ner till noll grader året runt. Även
om det är 35 grader varmt på sommaren så är nedkylningen pålitlig. Den nya
anläggningen är dessutom mer energieffektiv. Även tillverkningen av alkoholfria
öl behöver optimal nedkylning. För att få ner alkoholhalten hettas ölet upp
till max 40 grader i ett vakuum, så att alkoholen avdunstar. Ju lägre
temperatur man kan hålla under denna process, desto godare smakar ölet. Alpirsbacher har flera gånger prisats
för sina alkoholfria öl.

Alpirsbachers nya kylanläggning är mer miljövänlig (foto: Die Freien Brauer).



Tysk klassiker i ny kostym till Systembolaget

Systembolaget Posted on 10 februari 2017 18:17

Ljus lager är något många med
goda skäl förknippar med Tyskland. Nästa fredag kommer en modern variant av den
tyska klassikern till Systembolaget i små partier.

Braukunstkeller har tidigare dykt
upp på Systembolagets hyllor med
iporna Amarsi och Mandarina. Den 17 februari kommer dock det
tyska fantombryggeriet med en ny version av ett tyskt paradöl. Bavarian Dry Hop Lager är ett ofiltrerat
lageröl med friska humlearomer och subtila citrustoner. För den genuina
bayerska känslan har ölet bryggts på Hofmark
Brauerei
i de bayerska skogarna. Ingredienserna består bland annat av friskt
källvatten och ekologisk malt av sorterna Pilsner-Karamell och Sauermalz. Dessutom
ingår inte mindre än sex humlesorter, nämligen Citra, Simcoe, Perle,
Hallertauer Mittelfrüh, Hersbrucker och Smaragd, vilket ger ölet en skön fruktighet.

Bavarian Dry Hop Lager kommer den 17 februari (foto: instarix.com).


Total släpps det
12 960
stycken 33-centilitersflaskor till det facila priset av 25,50 kronor stycket.

Braukunstkeller grundades av
Alexander Himburg i Michelstadt i södra Hessen. Där bryggde han sina öl under
eget namn och i egen firma hos Michelstädter
Brauerei
. I slutet av januari förra året gick dock hans företag i konkurs.
Därefter har Alexander flyttat till München och bestämt sig för att satsa
vidare som en fantombryggare som mest fokuserar på att utveckla nya recept. Dessa
brygger han sedan hos mindre bryggerier, som skiftar beroende på ölstil. De
viktigaste ölen bryggs på Hofmark Brauerei, där Alexander Himburg i dag brygger
cirka 75-100 hektoliter öl.

Alexander Himburg är numera stationerad i München (foto: Hopfenhelden).


Fakta Braukunstkeller Dry Hop Lager

Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12 %
Beska: 30 IBU
Färg: Gul
Producent: Himburgs Braukunstkeller
Leverantör: Art of Beverage AB
Jämförpris på Systembolaget: 77,27 kr/l
Poäng på Ratebeer:
85



« FöregåendeNästa »