Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggeriet: Riedenburger Brauhaus

Bryggerier Posted on 8 april 2016 18:25

Den här gången möter vi bryggeriet som blev det första i
Bayern att bara ha ekologiska öl i sitt sortiment. Men familjen Krieger var
pionjärer tidigare än så.

Familjen Krieger började brygga öl redan 1756
och var då bland de första i sin region som fick brygga veteöl. 1866 startade
Michael Krieger Riedenburger Brauhaus i centrala Riedenburg, som ligger cirka
åtta mil norr om München. I dag finns bryggeriet dock i distriktet St. Anna. Länge
var Riedenburger mest känt för sin Ur-Weizen,
inte minst tack vare Michael III Krieger som bryggde klassiska bayerska veteöl
i början av 1950-talet. Dagens ägare Michael IV Krieger tog över verksamheten
1970. Han lyckades navigera företaget genom det tuffa 80-talet, då många mindre
bryggerier fick stänga. En av framgångsfaktorerna var att bryggeriet tidigt
hakade på hållbarhetstrenden och skapade smakrika öl med lokala och ekologiska ingredienser.
1989 började Riedenburger ställa om mot helt ekologisk produktion, en process
som slutfördes 1994. 1997 slutade man dessutom filtrera sina öl. I dag
exporterar Riedenburger till åtta länder, däribland Sverige genom Designbrew
Scandinavia
.

Fyra snabba frågor till Maximilian Krieger, femte
generationens bryggare på Riedenburger Brauhaus:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vår filosofi är att producera speciella och
karaktäristiska öl på ett traditionellt och ekologiskt sätt. Vi filtrerar inte
något av våra öl, eftersom vi anser att filtrering tar bort en del av smaken.

Vad är speciellt med er
öl?

Alla våra öl är som sagt ekologiska och ofiltrerade. Vi
använder också gamla sädesslag som emmervete och dinkel i vissa av våra öl.

Vilket öl är er specialitet eller bästsäljare?
Bästsäljare är vårt Emmerbier. Det bryggs med över femtio procent emmermalt samt vete-,
dinkel- och kornmalt. På senare tid har även vår IPA Dolden Sud sålt väldigt bra. Både Emmerbier och Dolden Sud
är tillgängliga i Sverige.

Vad har ni för planer för framtiden?
Självklart har vi planer. Just nu brygger vi mer än 25
sorters öl och vi har många fler idéer. Men vi tänker inte berätta om dem nu.

Emmerbier är en riktig storsäljare (foto: Riedenburger Brauhaus).

Ölen
I Sverige är Riedenburger kanske mest kända
för Martha Krieger Spitzenpilsner,
brygd för den svenska marknaden och uppkallad efter kvinnan bakom den
ekologiska omställningen. Här är ett urval av några av de andra framträdande
ölen.

Ur-Weizen
Typ:
Bayerskt veteöl
Alkoholhalt:
5,3 %
Stamvörtstyrka:
12,8 %

Emmerbier
Typ:
Historiskt veteöl
Alkoholhalt:
5,1 %
Stamvörtstyrka:
12,8 %

Ur-Helles
Typ:
Bayersk lager
Alkoholhalt:
4,6 %
Stamvörtstyrka:
11,8 %

Viva Bavaria
Typ:
Festbier
Alkoholhalt:
5,3 %
Stamvörtstyrka:
13,5 %

Dolden Sud
Typ:
India pale ale
Alkoholhalt:
6,5 %
Stamvörtstyrka:
15,5 %



Glastest: Schöfferhofer

Recensioner Posted on 6 april 2016 14:38

Tredje glaset ut i mitt testande av weissbierglas från Sejdelshoppen.se är ett glas från Schöfferhofer. Dessvärre kunde halvlitersglaset inte testas tillsammans med originaldrycken.

Schöfferhofers Hefeweizen finns bara i Systembolagets beställningssortiment och säljs endast i hela kollin om 24 flaskor. Dessutom i 33-centilitersflaskor, vilket inte funkar lika bra med det 0,5-litersglas jag testat. Så jag fick istället fylla det med Erdingers Weissbier Hefe, som är ett aningen sämre öl. Detta har dock förmodligen inte påverkat testet på något större sätt.

Schöfferhofers smäckra weissbierglas (foto: Niclas Samuelsson).

Först till utseendet. Schöfferhofers weissbierglas är mer timglasformat än andra glas. ”Midjan” sitter dock inte mitt på glaset, utan en bit ner. Det saknar också den klassiska kupningen längst upp. Glaset är dock mycket stilrent och ger ett gracilt intryck. Utseendemässigt konkurrerar det i toppklassen. Ska man anmärka på något är det att botten inte är riktigt rak på glasets insida. Frågan är om det är medvetet eller ett tillverkningsfel? Det är i vilket fall inget som påverkar balansen när glaset står på bordet; botten är tillräckligt tjock för att det ska stå stadigt.

Det går att få ett bra och stadigt grepp om man tar tag i själva ”midjan” på glaset. När glaset är fullt kan det dock kännas lite rangligt att hålla så långt ner. Första klunken bör drickas försiktigt, så man inte får sig en dusch i ansiktet. Glaset riskerar också att bli en aning halt när det är blött.

Vid upphällningen skummar det rejält, även om man tar det aldrig så försiktigt. Det är inte ett glas för den som har bråttom, för det tar ett tag att få i hela flaskans innehåll i takt med att skummet sjunker undan. Detta kan ju givetvis bero på vilket öl man häller upp också, något bara ett test med Schöfferhofers egna weissbier kan ge svar på. Å andra sidan bidrar detta säkert också till att ölets aromer frigörs på ett bra sätt.

Till skillnad från de två andra glas jag testat (Weihenstephaner och Franziskaner), så blir detta inte så obalanserat när hälften av innehållet druckits ur. Men det gäller att passa sig när det är dags att dricka ur sista ”slatten”, som får sig en rejäl skjuts genom glasets smala midja. Eller så gör man som många tyskar och lämnar den sista skvätten.

Sammanfattningsvis: Utseendemässigt är detta ett glas som spelar i den högre divisionen, rent och snyggt. Dessutom bättre balanserat när man kommer ner mot hälften. Nackdelar är att det tar lång tid att hälla upp ölet samt att det känns något vingligt att hålla i glaset när det är fullt.

Fakta
Glas: Schöfferhofer 0,5 liter
Vikt: 500 gram
Höjd: 25 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 59 kr för ett, 299 kr för sex stycken och 555 kr för tolv stycken.



Nyhetssvep 4 april

Nyheter Posted on 4 april 2016 18:15

Einbecker gör ur-bock
Det var i Einbeck utanför Hannover som det första bockölet
bryggdes. Det tar Einbecker Brauhaus fasta på och lanserar Ainpöckisch Bier lagom till 500-årsjubileet av den tyska
renhetslagen (Reinheitsgebot). Ölet
är en ofiltrerad och välhumlad bockölsspecialitet, som bryggs enligt ett
traditionellt recept. Efter ett halvårs experimenterande har bryggeriet fått
fram en gyllene dryck med 6,7 procent alkohol och en stamvörtstyrka på 16,4
procent. På själva jubileumsdagen kommer ett fat att öppnas av framträdande
politiker, men därefter säljs ölet bara på flaska. I handeln finns det endast i
en box med sju flaskor och ett specialdesignat glas. Ainpöckisch Bier omnämns
första gången 1378 och var under Hansa-tiden det mest eftertraktade ölet. Till
och med reformatorn Martin Luther gillade det och lär 1521 ha sagt: ”Den bästa
dryck man känner till heter Ainpöckisch
Bier
”.

Ulrich Meiser och Ingo Schrader med den nya Ainpöckisch Bier (foto: Einbecker Bräuhaus).

Distelhäuser humlar
rejält

Även Distelhäuser Brauerei i Tauberbischofsheim firar Reinheitsgebot med ett specialöl. I det
här fallet handlar det om Distelhäuser
Jubiläumshopfen
, en kallhumlad och ofiltrerad pilsner. Ölet bryggs med
humlesorterna Perle, Smaragd, Tettnanger, Saphir, Nordbrauer och Centennial.
Under kallhumlingen kyls ölet ner till en temperatur mellan två och tre grader
och får jäsa klart. Under källarlagringen humlas det igen, denna gång med
Cascade och Citra. Eteriska oljor löser upp humlen, vilket ger en fruktig och
frisk pilsner. Ölet, som bryggs i begränsad mängd, har en alkoholhalt på
5,2 procent och en stamvörtstyrka på 12,5 procent.

Angela Merkel firar Reinheitsgebot
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att hålla ett
tal i samband med att Reinheitsgebots
500-årsjubileum firas i Ingolstadt den 22 april. Även Bayerns ministerpresident
Horst Seehofer kommer att tala vid samma tillfälle. Senare under dagen framträder
även den tyska livsmedels- och jordbruksministern Christian Schmidt i egenskap
av ölambassadör.

Förbundskansler Angela Merkel tar sig gärna en öl (foto: DPA/Abendblatt).


Tyskt i Växjö

På lördag den 9 april är det dags för den tredje upplagan av
Växjö Ölfestival. Bland de tjugo utställarna och cirka 230 ölen hittar vi några
tyska bekantskaper. Boxbeers kommer med tre öl från Berlinbryggeriet
Heidenpeters: Pale ale, Framboise och Pilz. Brill & Co tar med sig Ayingers Ur-Weisse och Constant Companion bjuder på Ritterguts Gose, som numera bryggs av Brauerei Reichenbrand.

Reinheitsgebot på
frimärke

Mer Reinheitsgebot.
Med anledning av 500-årsjubileet släpps den 7 april ett nytt specialfrimärke i
Tyskland. Märket är värt 0,45 euro och är designat av Thomas och Martin
Poschauko, vilka även formgivit den speciella förstadagsstämpeln.

Jubileumsfrimärket släpps den 7 april (foto: Deutsche Post).

Tre guldmedaljer till
Kauzen Bräu

Kauzen Bräu i Ochsenfurt prisas tre
gånger om för sin kvalitet av det tyska hushållningssällskapet, Deutsche
Landwirtschafts-Gesellschaft
(DLG). Alla öl som bryggeriet fick testade
belönades med en guldmedalj. De som testades var Käuze Urhell, Hefeweissbier
Hell
och Hefeweissbier Dunkel.
Med stolthet säger bryggeriets ägare Karl-Heinz Pritzl och bryggmästaren Otto
Resch att detta visar att Kauzen Bräu håller en konstant hög kvalitet, trots de
svårigheter som hänger samman med att endast arbeta med naturliga ingredienser.



Bryggeriet: Brauvaria

Bryggerier Posted on 1 april 2016 18:38

Ett av de nyare tillskotten till den tyska ölscenen är
Brauvaria i Weiden. Sedan sommaren 2015 har fem vänner bryggt öl med
inspiration från olika delar av världen.


Brauvaria är en liten öltillverkare i
Oberpfalz i den nordvästra delen av Bayern, nära gränsen till Tjeckien. Vännerna
som startade verksamheten är för tillfället så kallade fantombryggare, vilket
innebär att de brygger sina öl hos andra bryggerier. Det finns dock planer på
att starta ett eget bryggeri. Bryggarna har inriktat sig på lokala
specialiteter från hela ölvärlden och säger själva att de rör sig i den tyska
renhetslagens (Reinheitsgebot)
gränsland. Spannet sträcker sig från stora bryggningar till speciella varianter
och små serier.

Tre snabba frågor till
Fabian Schöberl, en av Brauvarias delägare:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vårt
mål är att brygga många olika ölstilar för att visa på ölens olika
smakvarianter. Så här långt har vi haft tre olika öl till försäljning: #001 Hopfenweisse,
en torrhumlad vetebock, #002 Wuidara, en pale ale med elva olika
humlesorter samt #003 Barbatus Rubidus, en bärnstensfärgad
lager, torrhumlad med Barbe Rouge, en ny humlesort från Alsace. #001 och #002
är redan slutsålda. #003 är vårt första säsongsöl. Den första satsen är på väg
att ta slut, men en andra ligger redan och mognar i ölkällaren.

Vilket öl är er specialitet
eller bästsäljare?


här långt har alla våra öl sålt väldigt bra, så det går inte att urskilja någon
bästsäljare.

Vad har ni för planer för framtiden?
Nästa
brygd kommer att bli Grosswuidara, en
IPA-liknande spinoff på vår Wuidara.
Vi deltog med en provbryggning av den i European Underdog IPA Award och blev
regionala vinnare för Tyskland. Vi kommer snart att brygga en större sats av
denna. Vi har också testat en del nya ölstilar under vintern och vill få ut
några av dem på marknaden i sommar.

Ölen

#003 Barbatus Rubidus
Typ:
Amber lager
Alkoholhalt:
5,0 %
Stamvörtstyrka:
12 %
Beska:
28 IBU
Humle:
Taurus, Topaz,
Barbe Rouge

#001 Hopfenweisse (slutsåld)
Typ:
Weizenbock
Alkoholhalt:
6,8 %
Stamvörtstyrka:
16 %
Beska:
18 IBU
Humle:
Hercules, Cascade,
Mandarina Bavaria

#002 Wuidara (slutsåld)
Typ:
Pale ale
Alkoholhalt:
5,2 %
Stamvörtstyrka:
12,5 %
Beska:
35 IBU
Humle:
Magnum, Bramling
Cross, Summit, Crystal, Spalter Select, Comet, Bouclier, Relax, Dr. Rudi,
Topaz, Wakatu



Nyhetssvep 30 mars

Nyheter Posted on 30 mars 2016 17:50

Ritterguts brygger ur-gose
Den 23 april slår sig Tilo Jänichen från Ritterguts Gose
samman med Sebastian Sauer från Freigeist Bierkultur. I Vormann-Brauerei i
Hagen-Dahl ska de tillsammans brygga ett öl med mycket speciella ingredienser –
Urgose 1375. Ölet bryggs i enlighet
med en äldre renhetslag, som fortfarande gäller för gosebryggning. Den här
varianten kommer att vara lite starkare och innehålla fler kryddor, som i de
gamla recepten. Både ny och gammal bryggutrustning kommer att användas. Öltypen
gose härstammar från Goslar och bryggs med minst femtio procent vetemalt. Salt
och koriander är vanliga ingredienser och ölet brukar jäsas med
mjölksyrabakterier för att ge det dess syrlighet. Alkoholhalten ligger normalt
mellan fyra och fem procent.

I april bryggs en urgose enligt gammal stil.

Camba i polskt
samarbete

Camba Bavarias bryggmästare träffade nyligen sina kollegor
från det polska bryggeriet Browar Stu Mostów. Resultatet blev två samarbetsöl i
form av en vetebock och en röd IPL (India pale lager). Båda ölen kommer inom
några veckor att finnas på fat på Camba Biererlebniswelt i Truchtlaching och
på deras Tap-House i München.

Öppet hus på
flygplatsbryggeri

Den som passerar Münchens internationella flygplats i april
kan se fram emot ett par evenemang på Airbräu, bryggeriet som finns inrymt i
terminalbyggnaden. Den 9 april med start klockan 16.00 firas 500-årsjubileet av
den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot)
med en specialbryggd vetebock med mycket smak. Dessutom bjuds det på musik av
Wendlsteiner Musikanten. På själva jubileumsdagen den 23 april blir det gratis
bryggerivisningar. Bryggmästaren visar sina domäner mellan klockan 10.00 och
15.00. Även denna dag blir det musik, denna gång med bandet Groovesteiner. Münchens flygplats utsågs nyligen till
den tredje bästa i världen av Skytrax.

Airbräu på Münchens internationella flygplats (foto: Airbräu).


Wichtel öppnar i Esslingen

Wichtel Hausbrauerei bygger ny bryggerirestaurang i
Esslingen. Öppnandet var tidigare planerat till juni. På grund av diverse
förseningar räknar man nu istället med att bryggeriets fjärde
etablissemang slår upp portarna den 7 augusti. Sedan tidigare finns Wichtel-restauranger i
Ditzingen, Feuerbach och Böblingen, samtliga i eller runt Stuttgart.



Glastest: Franziskaner

Recensioner Posted on 28 mars 2016 18:59

Testandet av
weissbierglas från Sejdelshoppen.se fortsätter. Denna gång är det ett
halvlitersglas från ett annat av de klassiska bryggerierna – Franziskaner.

Ett vackert glas från Franziskaner (foto: Niclas Samuelsson).

Jag har testat Franziskaner-glaset med deras Hefe-Weissbier, som finns i
Systembolagets ordinarie sortiment.

Precis som i mitt förra test, av Weihenstephaner-glaset,
rymmer detta glas hela flaskans innehåll och uppfyller därmed mitt
grundkriterium för ett bra ölglas. Glaset i sig har inga räfflor eller andra
mönster, vilket ger det ett rent och närmast smäckert utseende. Det är kanske
till och med ännu vackrare än Weihenstephaner. På minussidan är Franziskaner-glaset
något halare och glider lite lättare i handen, särskilt om man lyckas blöta ner
det. Franziskaner-glaset är heller inte lika kupat i toppen som Weihenstephaners.
Det är dock inga större problem att få ett bra grepp. Även detta glas har en bra tyngd och en bred
botten, som gör att det står stadigt på bordet.

Vid upphällningen bildas ett stort och fint skum. Eftersom
glaset fortsätter en bra bit ovanför halvlitersmarkeringen och är mycket brett
upptill, så finns det gott om plats för skummet att breda ut sig på. Det gör
också att det går att hälla i ölet lite hastigare, utan att riskera
översvämning. Glasets form bidrar även till att frigöra ölets dofter och smaker
på ett bra sätt.

Förutom den lite halare ytan, blir även detta glas något
instabilt när man kommer ner mot hälften av innehållet. Men det är å andra
sidan ett vanligt ”problem” med weissbierglas. På det hela taget känns dock
Franziskaners glas mer stabilt och bättre balanserat än Weihenstephaners
motsvarighet.

För att sammanfatta: Jämfört med Weihenstephaner-glaset är
Franziskaners snyggare och stabilare. Det är dessutom billigare. Däremot går
det att få ett något bättre grepp kring Weihenstephaner-glaset. Dessutom är
Weihenstephaner ett bättre öl, men det är kanske en annan historia.

Fakta
Glas: Franziskaner 0,5 liter
Vikt: 420 gram
Höjd: 25 cm
Djup: 8 cm
Bredd: 8 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 59 kr för ett, 299 kr för sex
stycken och 555 kr för tolv stycken.



Bryggeriet: Brauerei Gutmann

Bryggerier Posted on 25 mars 2016 14:43

Historien börjar
1707, när furstebiskopen av Eichstätt inrättar ett bryggeri i sitt slott i byn
Titting. Bryggeriet hamnade i privat ägo 1821 och drivs sedan flera
generationer av familjen Gutmann.


Brauerei Gutmann finns mitt i hjärtat av Bayern i byn Titting, som ligger i
vackra Altmühltal
mellan Nürnberg och München. Bryggeriet har varit i familjen Gutmanns ägo sedan
1855, då det togs över av Michael Gutmann. Han är farfars farfar till den
nuvarande ägaren med samma namn. Kunskapen om hur man brygger bra öl har därmed
förts vidare från generation till generation. Utrustningen anpassas dock
ständigt efter tidens krav, för att man ska kunna leverera bästa möjliga
produkter till kunderna. Att ta väl hand om de anställda har alltid varit
viktigt, liksom att värna om miljön. Sex gånger har bryggeriet blivit
certifierade enligt EMAS
(Eco-Management and Audit Scheme) för
sitt aktiva miljöarbete.

I
dag är bryggeriet ett renodlat veteölsbryggeri, med flera specialiteter
i sitt utbud. Familjen Gutmann driver dessutom tre restauranger i Eichstätt,
Titting och Nürnberg.

Tre frågor till Michael Hertrich, marknadsassistent på
bryggeriet:

Har ni någon speciell filosofi?
Vi har helt koncentrerat oss på att brygga
veteöl. För att säkra framtiden arbetar vi mycket med att se till att såväl
kunder som anställda är nöjda. Vi är också måna om att ta hand om vår miljö.

Vad är speciellt med
era öl?

När det gäller råvarorna så kommer vattnet
från vår egen, sjuttio meter djupa brunn. Vetet och kornet kommer från vårt
eget lantbruk och från odlare runt om i Altmühltal. Vi har också ett eget mälteri i anslutning till
bryggeriet. Humlen kommer från Hallertau, inklusive odlingsområdena Kinding och
Spalt. Bryggeriets egen jäststam ger ölet en säregen och unik smak.

Bryggningen
görs enligt traditionella metoder. Jäsningen sker till exempel fortfarande i
öppna jäskar i våra gamla källare. Ölen får därefter efterjäsa i tre veckor på
flaska. Ölen är vare sig filtrerade eller pastöriserade, vilket gör dem mer
aromatiska. Men det innebär också att hållbarheten bara är fyra månader.

Vilket öl är er
specialitet eller bästsäljare?

Bästsäljare är vår Hefeweizen Hell. En specialitet är vårt starkare säsongsöl Gutmann Weizenbock.

Hefeweizen Hell är den som säljer bäst (foto: Brauerei Gutmann).

Ölen

Gutmann
Hefeweizen Hell

Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Gutmann
Hefeweizen Dunkel

Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Gutmann Hefeweizen Leicht

Alkoholhalt: 3,1 %
Stamvörtstyrka:
7 %

Gutmann
Hefeweizen Dunkel

Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Gutmann
Weizenbock

Alkoholhalt: 7,2 %
Stamvörtstyrka:
17 %

Gutmann
Alkoholfreies Hefeweizen

Alkoholhalt: under 0,5 %
Stamvörtstyrka:
7 %



Nyhetssvep 23 mars

Nyheter Posted on 23 mars 2016 17:45

BRLO får vingar
Kraftbryggarna BRLO från Berlin tar
sig upp i luften tillsammans med flygbolaget Air Berlin. Från och med april går
det att köpa deras Pale Ale på burk under bolagets flygningar. Därmed följer
man det danska fantombryggeriet Mikkeller i spåren efter deras samarbete med
SAS.

BRLO Pale Ale finns snart i luften också (foto: BRLO).


Hildesheimer gör nyskapande pilsner

Hildesheimer Braumanufaktur har
nyligen startat, men spottar redan ur sig nya öl på löpande band. Senaste i
raden är en upphottad variant av Tysklands populäraste ölsort, pilsnern.
Hildesheimer kallar sin version för Keller
Pils
, ett ofiltrerat öl med mycket smak. Malten kommer från tvåradigt
sommarkorn och ölet bryggs på naturligt mjukt vatten. Tre stora portioner
tjeckisk humle i form av Saaz, Agnus och Premiant bidrar till en rejäl, men
ändå balanserad beska. Den 23 april öppnar bryggeriet officiellt under festliga
former med den första fatöppningen.


Mörkt veteöl från Zwiefalter

Zwiefalter Klosterbräu utökar sin
veteölsfamilj med Urweizen – en
fruktig, mörk weissbier som fått jäsa i öppna jäskar. En gammal och numera
ovanlig bryggmetod, där bryggmästaren skummar av den stigande jästen för hand
direkt från jäskaret. Rostad malt ger ölet en fin, mörk färg. Alkoholhalten
landar på 5,6 procent och stamvörtstyrkan på 13,3 procent.

Urweizen – nytt, mörkt veteöl från Zwiefalter (foto: Zwiefalter Klosterbräu).


Binding välkomnar våren

Lagom till vårdagjämningen
presenterade Frankfurtbryggeriet Binding ett nytt öl – Binding Naturtyp. Det är ett ofiltrerat, lätt syrligt öl som passar
bra under de lite varmare dagar som kommer. Ölet finns redan på fat, men släpps
även på flaska under begränsad tid i butik. Binding Brauerei ingår i
Radeberger-gruppen, tillsammans med märken som Jever, DAB, Schöfferhofer,
Berliner Kindl med flera.


Prisas för sin goda kvalitet

Rother Bräu får pris för sin
mångåriga produktkvalitet av det tyska hushållningssällskapet, Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG). Det är tjugonde gången som bryggeriet prisas för sin goda kvalitet. Priset delades ut vid en ceremoni i Würzburg tidigare i veckan.

DLG:s vicepresident Achim Stiebing (t.h.) lämnar över priset till Xaver Weydringer (foto: Rother Bräu).



« FöregåendeNästa »