Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggeriet: Berliner Berg Brauerei

Bryggerier Posted on 25 april 2016 17:54

Berlin var en gång en stad där det kryllade av små bryggerier. Konkurrensen från utländska ölmärken bidrog dock till att många försvann. Men nu börjar småbryggerierna komma tillbaka. Ett av dem är Berliner Berg.

Berliner Berg Brauerei är ett hantverksbryggeri som drivs av fyra ölälskande entusiaster, baserade i stadsdelen Neukölln i den tyska huvudstaden. Bryggeriet startades 2015 med målet att upprätthålla Tysklands bryggartradition och återupprätta hantverksbryggandet i en stad som en gång var hemvist för dussintals småbryggerier. Detta gör man genom att brygga traditionella tyska ölstilar och kombinera dessa med moderna och kreativa stilar från andra delar av världen. Dessutom har man gett sig i kast med Berlinspecialiteten berliner weisse, som kräver en särskild buteljeringsutrustning. För att kunna köpa in detta, startade Berliner Berg en crowdfunding-kampanj med målet att samla in 50 000 euro. Resultatet blev 65 000 euro, vilket även räckte till en buteljeringsmaskin för 75-centilitersflaskor, en för growlers och ytterligare ett par saker. Förhoppningen är att den första berliner weissen snart ska vara på flaska.

Fyra snabba frågor till bryggmästaren Richard Hodges:

Har ni någon speciell filosofi?
Vi är redo att ge berliner weisse tillbaka dess forna glans och åter göra det till en hörnsten i Berlins ölvärld. Berliner weisse var i många år Berlins speciella öl. Det är ett veteöl med låg alkoholhalt, som är lätt syrligt och väldigt uppfriskande. Tyvärr har ölstilen nästan helt försvunnit av olika anledningar. En av dessa är att det bara finns ett fåtal bryggerier som fortfarande brygger detta öl. De har i sin tur gjort ett uselt jobb med att brygga denna underbara ölstil och har nästan helt förstört dess rykte.

Vad är speciellt med era öl?
Förutom berliner weisse, gör vi även en modern tolkning av en tysk lager. Vi har tagit traditionella bryggmetoder och ingredienser och kombinerat dem med kreativa bryggmetoder och nya tyska humlesorter för att tillverka en mycket njutbar lager. Den har så mycket mer att ge än den allt tristare tyska standardpilsnern. Samtidigt vill vi hylla våra bryggmästares rötter i hantverksbryggning och brygger därför en klassisk amerikansk pale ale. Det är en resa tillbaka till tiden då pale ales var väldigt humliga, men välbalanserade och mycket lättdruckna. En riktig amerikansk pale ale och inte någon låtsas-ipa.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår Pale Ale är vår bästsäljare.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vi har en irländsk stout på gång, liksom ett antal samarbetsöl tillsammans med några av våra bryggarvänner i Tyskland.

Pale Ale är Berliner Bergs bästsäljare (foto: Berliner Berg Brauerei).

Ölen

Berliner Berg Lager
Typ: Premiumlager
Bryggt på Hohenthanner Schlossbrauerei
Alkoholhalt: 5 %
Beska: 33 IBU

Berliner Berg Pale Ale
Typ: Amerikansk pale ale
Bryggt på Hohenthanner Schlossbrauerei
Alkoholhalt: 5,5 %
Beska: 40 IBU

Schwarzfahrer
Typ: Stout
Bryggt på Pfefferbräu
Alkoholhalt: 4,4 %

Stadtaffe Saison
Bryggt på Berliner Berg Brauerei
Alkoholhalt: 5,5 %

Hopfenalle
Typ: Amber ale
Alkoholhalt: 5,6 %
Beska: 38 IBU

Berliner Weisse
Kommer inom kort.
Bryggt på Berliner Berg Brauerei
Alkoholhalt: 3 %



Omtvistad lag firar 500 år i dag

Ölhistoria Posted on 23 april 2016 15:04

I dag är det exakt 500 år sedan den tyska, eller snarare bayerska, renhetslagen instiftades. Det firas med pompa och ståt på många håll i Tyskland denna dag, som sedan 1994 även är det tyska ölets dag.

Den 23 april 1516 instiftade hertig Wilhelm IV av Bayern den bayerska renhetslagen i Ingolstadt. Liknande lagar hade visserligen stiftats tidigare, bland annat i München 1487, men detta blev den mest betydelsefulla. När Tyskland enades 1871 var det Bayern som tryckte på för att göra lagstiftningen nationell. Andra tyska delstater gjorde dock motstånd, så det var först 1906 som lagen tillämpades på samma sätt över hela Tyskland. Namnet Reinheitsgebot får i sin tur fäste först under mellankrigstidens Weimarrepublik (1919-1933).

Reinheitsgebot är världens äldsta livsmedelslag (foto: Bayerischer Brauerbund e. V.).

Det de flesta vet om lagen är att den endast tillåter att öl innehåller vatten, malt och humle. Jäst tillkom senare, när dess betydelse för jäsprocessen blev känd. Det ursprungliga syftet med lagen var att förhindra priskonkurrens mellan bryggare och bagare när det gällde vete och råg, som var förbehållet brödtillverkning. Man ville också skydda det bayerska ölet från diverse tillsatser som användes av nordtyska bryggerier.

Ändringar, justeringar och tillägg i lagen har skett flera gånger. Från början var det bara kornmalt som tilläts. Men redan under 1500-talet godkändes vete, lager och koriander som ingredienser. Även andra sädesslag, som råg och havre har godkänts. 1987 menade franska bryggare att lagen var protektionistisk och stred mot Romfördraget. Europeiska domstolen dömde till deras fördel, men sa samtidigt att domen bara rör importerad öl. (Väst-)Tyskland kunde därmed fortsätta använda lagen för sin inhemska produktion. I ett uppmärksammat fall från 1990 fick inte Klosterbrauerei Neuzelle kalla sin Schwarzer Abt för öl, eftersom den innehåller socker. Efter tio års rättsliga turer, fick bryggeriet dock till sist rätt att kalla den för öl igen.

Skål för födelsedagsbarnet (foto: Bayerischer Brauerbund e. V.)!

I dag är Reinheitsgebots vara eller icke vara ett hett debattämne. Många menar att det är dags att skrota den gamla lagen, som man menar bara leder till likriktning av den tyska ölproduktionen. Det är sant att Tysklands ölmarknad till stor del består av pilsner. Men det finns även lokala varianter som har överlevt, som kölsch och altbier. Tidigare i år gick också det bayerska bryggarförbundet ut och bemötte kritiken. Bland annat påpekade man att det går att brygga öl på minst en miljon sätt enligt Reinheitsgebot, med tanke på alla olika humlesorter, malttyper och jäststammar som finns. Moderna tolkningar av lagen tillåter numera också undantag för vissa typer av öl, exempelvis överjästa öl, exportöl och för olika regioner.

Visst går det att tycka att en lag som begränsar ingredienserna också begränsar bryggeriernas möjligheter att skapa nya och speciella öl. Å andra sidan, har man haft 500 år på sig att arbeta efter en viss metod så lär man vara rätt bra på den. Så oavsett vad som händer med Reinheitsgebot i framtiden, så tycker jag att det är värt att utbringa ett ordentligt Prost för födelsedagsbarnet!



Nyhetssvep 22 april

Nyheter Posted on 22 april 2016 18:44

Mer alkoholfritt i
Tyskland

Alkoholfritt öl blir allt mer populärt bland tyskarna. 2015
såldes det 5,24 miljoner hektoliter alkoholfritt öl. Det är en ökning med fyra
procent sedan 2014, då gränsen på fem miljoner sålda hektoliter passerades. Det
alkoholfria ölets andel av den tyska ölproduktionen ökade därmed från 5,4 procent
till 5,6 procent.

Tyskarna dricker allt mer alkoholfritt öl (foto: iStockphoto).

Prisregn över Andechs
i Göteborg
En öl- och whiskymässa inleddes i dag i Göteborg. Under
den första dagen delades priser ut till mässans bästa öl, vilket medförde ett
mindre medaljregn över Klosterbrauerei Andechs. I kategorin ”Lageröl i
centraleuropeisk stil” vann man guld för sin Doppelbock Dunkel. Silvret i samma kategori gick till Weltenburger
Klosterbrauereis
Barock Dunkel. I
kategorin ”Veteöl” tog Andechs hem såväl guldet för sin Weissbier Hell, som bronset för Weissbier
Dunkel
.


Bronsöl i
beställningssortimentet

Bronsmedaljvinnande Weissbier
Dunkel
från Klosterbrauerei Andechs finns numera i Systembolagets
beställningssortiment. Ölet har fått 88 poäng på Ratebeer och har en
alkoholhalt på fem procent. Det säljs i kollin om sex halvlitersflaskor á 26:90
kronor. Importerar gör Cask Sweden. Klosterbrauerei Andechs grundades 1455 och
drivs fortfarande av benediktinmunkar.

Andechser Weissbier Dunkel nu i beställningssortimentet (foto: Klosterbrauerei Andechs).


Berliner Kindl
släpper zwickel

Bryggarna på Berliner Kindl har varit nere i källaren och
smakat. Nu presenterar de resultatet av sitt senaste projekt – Berliner Kindl Zwickelbier. Ett
ofiltrerat, ljust och underjäst öl med en kraftfull smak. Alkoholhalten ligger
på 5,2 procent, stamvörtstyrkan på 11,8 procent och beskan på 27 IBU. I samma
veva passar bryggeriet även på att släppa en Radler (öl med citronläsk) på två procent ABV.

Berliner Kindl har gjort en zwickel (foto: Berliner Kindl).


Många nyheter för att
fira ölets dag

I morgon firas den tyska renhetslagens (Reinheitsgebot) 500-årsjubileum och det tyska ölets dag. Det uppmärksammas
bland annat med en rad nya öl; flera har jag redan skrivit om i denna blogg.
Här följer ytterligare några, innan vi lägger locket på för denna gång:


Hausbrauerei zum Schlüssel i Düsseldorf släpper 18FÜNFZIG Schlüssel-Kellerbier. Ölet finns i begränsad upplaga och kommer i en flaska inslagen i papper med modern design,
signerat av bryggmästaren Dirk Rouen Hoff.


Kölnbryggeriet Brauerei Heller gör en
sommarbrygd som en hyllning till Reinheitsgebot
och bryggeriets eget 25-årsjubileum. Ölet är överjäst, ofiltrerat och humlat
med Mandarina Bavaria.


I Bad Staffelstein i
Oberfranken hittar vi Staffelberg-Bräu. Deras bidrag till festligheterna är en
brygd med inte mindre än fem sorters ekologisk malt. Korn, havre, råg,
emmervete och dinkel har använts tillsammans med ekologisk humle. Alkoholhalt:
5,2 procent.


Rhaner Biermanufaktur i Schönthal,
Bayern, slår på riktigt stort. Det tar fram inte ett, inte två, utan hela sju öl
till sin jubileumsfestival. Sex av dem finns i den speciella ”Craft
beer”-sektionen och är alla bryggda i enlighet med Reinheitsgebot:
o
Comet, zoiglbier bryggt med Comethumle. Alkoholhalt 5,3 procent,
stamvörtstyrka 12 procent, beska 40 IBU, aromer av blåbär och grapefrukt.
o
Lilly Belgique, bocköl med vete- och kornmalt, har jäst två gånger
med egen alejäst samt belgisk jäst. Alkoholhalt 7,3 procent, stamvörtstyrka 19
procent, fruktiga aromer med inslag av röda äpplen, banan, honung och ananas.
o
1833
Chateaubriand
, barley wine med alejäst och speciell Chablis-jäst. Alkoholhalt
över 10 procent, stamvörtstyrka 20 procent, aromer av skogsbär, saltvatten och
vin.
o
Bavarian
Amber Lager
, underjäst, kopparfärgat bocköl. Alkoholstyrka 7,5 procent, stamvörtstyrka
20 procent, aromer av honung, dadlar och fikon.
o
Vienna-Red
White
, bocköl med vete- och kornmalt. Alkoholhalt 7,5 procent,
stamvörtstyrka 20 procent, aromer av mogna bananer och honung.
o
Smokey-Brown
White
, bocköl med vete-, korn- och rökmalt. Alkoholhalt 7,3 procent,
stamvörtstyrka 19 procent, rökiga aromer.

Utöver detta släpps även jubileumsölet 1516, en märzen, som dagen till ära säljs på såväl 75-centiliters- som
enlitersflaska.

Jubileumsölet 1516 släpps av Rhaner i morgon (foto: Rhaner Biermanufaktur).



Jubileumsöl släpps på Systembolaget

Systembolaget Posted on 20 april 2016 17:53

På fredag är det åter dags för
Systembolaget att släppa nyheter i små partier. För ovanlighetens skull hittar
vi denna gång ett tyskt öl – ett öl som kommer från världens äldsta bryggeri.

Den som följer denna blogg har knappast missat att det i år är 500 år
sedan den tyska (eller bayerska) renhetslagen, Reinheitsgebot, nedtecknades. Många är de bryggerier som tagit fram
ett jubileumsöl inför denna stora händelse. Weihenstephaner, som ofta kallas
världens äldsta bryggeri, är så klart inget undantag. Nu på fredag den 22 april,
dagen innan självaste jubileumsdagen, släpps deras 1516 på många systembolag runt om i Sverige.

Så, vad hittar man då på om man är världens äldsta bryggeri och ska fira
en 500 år gammal lag? Jo, självklart tar man upp en av de gamla klassiska tyska
ölstilarna och gör en kellerbier. Detta lageröl fick helt enkelt sitt namn av
att det lagrades i källare, innan det fanns moderna kylmöjligheter. Det faktum att
kellerbier är ofiltrerade bidrar mycket till deras smak. Men i fallet med
Weihenstephaners 1516 är det inte
hela sanningen. Här har en del av jästen centrifugerats bort, vilket gör att ölet
endast är svagt grumligt. Ölets säregna smak kommer istället huvudsakligen från
valet av humle, som kombinerar Hallertauer Mittelfrüh med den historiska och
sällsynta sorten Hallertauer Record.

Weihenstephaner firar Reinheitsgebot med en kellerbier (foto: Weihenstephaner).

Hur gammalt Weihenstephaner egentligen är kan diskuteras. Officiellt startade bryggningen år 1040, då
bryggeriet fick licens av biskop Otto I av Freising att brygga och sälja öl.
Anor finns dock tillbaka till 700-talet, då ett benediktinkloster grundades. En
av klostrets verksamheter var just att brygga öl.

Weihenstephaners 1516 är
klart namngivet efter året då Reinheitsgebot
nedtecknades. Ölet släpps i 30 000 stycken 33-centlitersflaskor som kostar
19,90 kronor styck. Räkna med att undertecknad kommer att lägga vantarna på en
eller två.

Fakta Weihenstephaner 1516
Alkoholhalt:
5,6
%
Stamvörtstyrka: 12,6 %
Beska: 25 IBU
Färg: Bärnsten (ofiltrerat)
Producent:
Bayerische
Staatsbrauerei Weihenstephan
Leverantör:
Galatea
AB

Jämförpris
på Systembolaget: 60,30 kr/liter



Bryggeriet: Privat-Brauerei Zötler

Bryggerier Posted on 18 april 2016 17:59

Världens äldsta, ännu
verksamma familjeägda bryggeri finns i Rettenberg i sydvästra delen av Bayern. Privat-Brauerei
Zötler
startade 1447 och drivs i dag av den 20:e och 21:a generationens
bryggare.


Rettenberg ligger i regionen Allgäu. Det är också där som Zötler
säljer det mesta av sitt öl, även om en liten del också exporteras till
Italien, Österrike och Ryssland. Den 25 januari 1447 är det officiella
startdatumet för bryggeriet. Endast nio andra familjeägda bryggerier fanns
innan dess, men inget av dem är längre verksamt. I dag har Zötler nitton olika
öl på repertoaren, inklusive de alkoholfria sorterna samt ölblandningarna Radler och Russ (lager- respektive veteöl med citrusläsk). Dessutom gör man två
varianter av fruktdrycken Berglimo samt
en destillerad dryck kallad Bier-Brand,
en tysk specialitet som görs av de ljusa och mörka bockölen.

Fyra snabba frågor
till Niklas Zötler, junior bryggmästare:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vi vill tillfredsställa människor och skänka dem glädje med
smaken av våra genuina och högkvalitativa öl. Våra kunder ska ha en sann
ölupplevelse och njuta av livet med våra produkter. Ölens höga kvalitet är det
vi främst fokuserar på. Därför lagrar vi ölen i flera veckor, använder bara
tysk malt och humle och har en egen jäststam. Dessutom är vi väldigt jordnära
människor som älskar vår region, där vi har bryggt i över 565 år. För oss är
det viktigt att bevara kulturen och traditionerna.

Vad är speciellt med
er öl?

Jag tror att man kan smaka den passion, kärlek och kunskap
som vår familj under många århundraden lagt ner i de öl vi brygger. Det är
väldigt viktigt att hålla dem rena och äkta. Vi använder bara vatten, malt,
humle och jäst; inga kemikalier eller annat skit. För att hålla kunderna nöjda
försöker vi hela tiden skapa nya öl, som till exempel vår baltiska porter Schwarzer Ritter von Rettenberg.

Vilket öl är er
bästsäljare eller specialitet?

Vår bästsäljare är Zötler
Gold
och vi har många specialiteter, som den ofiltrerade 1447 Naturtrüb, våra alkoholfria öl och
vår Hefeweizen.

Vad har ni för planer
för framtiden?

Vi kommer att lansera två nya specialöl i år. Båda kommer
att vara väldigt kreativa, nya typer av öl och är tänkta att hedra vår familjs
nittonde generation, min farmor och farfar.

Bästsäljaren Zötler Gold (foto: Privat-Brauerei Zötler).

Öl i urval

Gold
Typ: Export
Alkoholhalt:
5,2 %
Stamvörtstyrka:
12,5 %
Beska: 20
IBU

Bayerisch Hell
Typ: Ljus
lager
Alkoholhalt:
4,9 %
Stamvörtstyrka:
11,5 %
Beska: 19
IBU

Pils
Typ: Pilsner
Alkoholhalt:
4,9 %
Stamvörtstyrka:
11,5 %
Beska: 31
IBU

1447 Naturtrüb
Typ:
Zwickel/Kellerbier
Alkoholhalt:
4,9 %
Stamvörtstyrka:
12,5 %
Beska: 25
IBU

Vollmond Bier
Typ:
Dortmunder
Alkoholhalt:
5,1 %
Stamvörtstyrka:
12,5 %
Beska: 17
IBU

Korbinian Dunkel
Typ: Mörk
lager
Alkoholhalt:
5,2 %
Stamvörtstyrka:
12,5 %
Beska: 19
IBU

Hefeweizen Hell
Typ: Veteöl
Alkoholhalt:
5,2 %
Stamvörtstyrka:
12,5 %
Beska: 11
IBU

Maibock
Typ: Ljust
bocköl
Alkoholhalt:
6,5 %
Stamvörtstyrka:
16,8 %
Beska: 22
IBU

St. Stephansbock
Typ:
Dubbelbock
Alkoholhalt:
7,1 %
Stamvörtstyrka:
18,8 %
Beska: 25
IBU



Nyhetssvep 15 april

Nyheter Posted on 15 april 2016 18:51

Bryggarstrejk i
München

I tisdags (12/4) la morgonskiftet på Münchens fyra största
bryggerier ner verksamheten. Arbetet på Augustiner, Paulaner/Hacker Pschorr,
Hofbräu och Spaten-Franziskaner-Löwenbräu stannade på uppmaning av
fackförbundet för livsmedel, dryck och restauranger, Gewerkschaft Nahrung-Genuss-Gaststätten (NGG). Kraven från de
strejkande var en sexprocentig löneökning för cirka 10 000
bryggerianställda i Bayern och femtio euro mer i månaden för lärlingar.
Arbetsgivarna har erbjudit löneökningar på 1,6 procent. Totalt deltog cirka 400
bryggeriarbetare i strejken. Om inga framsteg görs under veckans förhandlingar
är ytterligare aktioner planerade. München är då dock undantaget.


Torr saison från
Heidenpeters

Berlinbryggeriet Heidenpeters har bryggt en saison med
apelsinskal inför den torra delen av året. Deras Dry Saison är ett krispigt, fruktigt torrt och – enligt egen utsago
– funkigt öl, som passar bra i sommarvärmen. Alkoholstyrkan ligger på fem
procent.

En saison för den torra årstiden (foto: Heidenpeters).


Maffiaöl från München

Mer på citrustemat. Det relativt nya bryggeriet Munich Brew
Mafia
från – just det – München, har tagit fram en riktig citrusbomb till
pilsner. Don Limone har humlats inte
mindre än fyra gånger med den amerikanska humlesorten Citra. Provsmakare säger
att ölet doftar ganska påtagligt av citron och lime, men även en aning malt. Samma
aromer återkommer i smaken, tillsammans med en lätt örtig ton som följs av en
rätt besk avslutning. Endast pilsnermalt har använts i ölet, som har en
alkoholhalt på 5,3 procent.

Citronsmakande öl från München (foto: Getränk Oase).


Ursprungsbrygd från
Schwendl

Weissbräu Schwendl i Tacherting firar 500-årsjubileet av den tyska
renhetslagen (Reinheitsgebot)
med Schalchner Ursprung,
bryggt enligt originalreceptet från 1935. Det var med detta öl som Therese
Schwendl tillsammans med sin man Michael startade bryggeriet, som endast
brygger överjäst öl. Alkoholhalten i detta flaskjästa öl landar på 5,8 procent
och stamvörtstyrkan är 13,5 procent.

Originalreceptet från 1935 hänger på väggen i bryggeriet (foto: Weissbräu Schwendl).


Ölpromenad i
Distelhausen

Nu är det möjligt att kombinera en trevlig stadsvandring med
provsmakning av öl. I Tauberbischofsheim har Distelhäuser Brauereis ölstig nu
invigts. Under promenaden kan man såväl smaka och lukta på, som känna och höra
bryggeriets öl. Vandringen börjar vid bryggeriet i Distelhausen, passerar St.
Markus-kyrkan och fortsätter genom den vackra byn. Efter åtta kilometer når man
fram till målet – Distelhäusers egen restaurang. Ölpromenaden har skapats med
anledning av firandet av Reinheitsgebot av Taubertals turistbyrå och Distelhäuser Brauerei, med stöd av
staden Tauberbischofsheim.



Glastest: Schneider Aventinus

Recensioner Posted on 13 april 2016 18:04

Dags för sista weissbierglaset från Sejdelshoppen.se – Schneider Aventinus. Av de glas jag testat är detta det utseendemässigt mest udda glaset. Men tyvärr kunde inte heller detta testas med originaldrycken.


Ett mäktigt glas till ett mäktigt öl (foto: Niclas Samuelsson).

Aventinus från Schneider Weisse är en mäktig vetebock, som fått högsta poäng (okej, 99,63 då) på Ratebeer. Det är också mitt absoluta favoritöl från Tyskland. Därför är det extra tråkigt att inte kunna testa glaset med rätt dryck. Efter att ha funnits i Systembolagets fasta sortiment i många år, är Aventinus numera förpassat till beställningssortimentet med kollikrav. Så istället fyllde jag glaset med Erdingers Dunkel, vilket inte på något sätt matchar Aventinus. Men, nog gnällt om detta. Glasets funktion går att testa minst lika bra i alla fall.

Det första som slår en är formen. En enorm kupa vilar på en ganska smal nederdel, som i sin tur är förankrad i en bred bas. Botten är så pass stor att glaset står ordentligt stadigt på bordet. Precis som på Schöfferhoferglaset är insidan av botten inte riktigt rak. Jag börjar så smått fundera på om det inte finns någon poäng med det ändå. I övrigt är glaset rakt och klart, utan några överdrivna krusiduller.

I handen känns det som att glaset inte väger så mycket, trots att det inte är det lättaste glas jag testat. Inte ens när det är fullt känns det överdrivet tungt. Det går också att få ett riktigt bra grepp genom att hålla den smala delen och låta kupan vila mot handen. Risken att glaset ska glida ur handen känns minimal, även om det har blivit blött.

Vid upphällningen bildas ett rejält skum i den stora kupan. En vetebock skummar ännu mer, så man förstår varför det finns så mycket plats för skummet att breda ut sig i. Glaset känns välbalanserat och stadigt, såväl när det är fullt som när det är halvfullt. Det går alltså hela tiden att dricka utan att riskera en dusch i ansiktet.

Detta är favoriten bland de glas jag testat. Fördelarna överväger med råge nackdelarna. Glaset är väldigt vackert, ligger bra i handen och känns aldrig instabilt. Ska man hitta något negativt är det kanske att den sista ölskvätten blir lite väl ljummen, eftersom hela handen greppar kring den smala nederdelen. Men det beror ju också på hur fort man dricker och hur ofta man ställer ner glaset. Sedan hade det förstås varit gott med Aventinus i, men man kan inte få allt här i livet.

Fakta
Glas: Schneider Aventinus 0,5 liter
Vikt: 425 gram
Höjd: 22 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 49 kr för ett, 239 kr för sex stycken och 445 kr för tolv stycken.

Läs mina övriga glastest här: Weihenstephaner, Franziskaner, Schöfferhofer.



Nyhetssvep 11 april

Nyheter Posted on 11 april 2016 17:58

Ölmuseum i Saarland
Den 23 april nyöppnar Museum
für saarländische Brauereikultur
i Eppelborn. I museet samlas mängder av
intressant minnessaker och ovanliga föremål från Karlsberg Brauereis historia.
Besökarna kommer även att kunna njuta av det saarländska ölet framför andra – Karlsberg Urpils.

I museet ryms många bryggeriminnen (foto: Museum
für saarländische Brauereikultur).

Fatlagrat från
Stonewood

Chemnitzbaserade Stonewood Braumanufaktur släppte nytt förra
veckan. Efter lång väntan kom då deras Barrel
Aged Strong Ale Sour
. Ölet säljs bara genom bryggeriet och endast 500
flaskor har tagits fram. Risken är alltså stor att det redan är slut.

Hirschau inviger nytt
brygghus

23 april är det tyska ölets dag. I år firas det extra i
Hirschau när Schlossbrauerei Hirschau inviger sitt nya brygghus. Brygghuset
togs visserligen i drift redan förra året, men den officiella invigningen har
fått vänta tills allt är ordentligt inkört. Kvaliteten har förbättrats till
stor glädje för bryggerichefen Franz Dorfner och bryggmästaren Johann Wild. Det
nya brygghuset är mer flexibelt, för att på ett bra sätt möta upp
den ständigt föränderliga ölmarknaden. Ny teknik bidrar också till lägre
energiförbrukning. Den 4 juni arrangerar bryggeriet öppet hus där besökarna
inte bara får se hur öl bryggs, utan även smaka på resultatet.

Bryggmästare Johann Wild (t.v.) och bryggeriägare Franz Dorfner ser fram emot öppningen (foto: Schlossbrauerei Hirschau).


Handgjort i Berlin
Den 20-22 maj står hantverksmässig öl och mat i fokus i det gamla
Schultheissbryggeriet i Berlin. Under evenemanget Handgemacht möts unga bryggerier
och ”street food” i Kulturbrauerei i Prenzlauer Berg. Under tre dagar bjuder
cirka 25 entusiastiska hantverksbryggare från såväl Berlin som andra delar av
Tyskland på läckra, ovanliga och fräscha ölkreationer. För den som är hungrig
kommer det även finnas ett femtiotal ”food trucks”, som serverar allsköns
läckerheter. All mat och dryck innehåller regionala och säsongsbundna
ingredienser, tillsammans med en rejäl dos passion och berlinsk kreativitet. Dessutom
blir det musik, uppvisningsbryggning och provsmakningar.

Bok om bayerskt öl
För att fira 500-årsjubileet av den tyska renhetslagen
(Reinheitsgebot) har König Ludwig Schlossbrauerei tagit fram en bok med titeln ”Ohne Bayern kein Bier. Ohne Bier kein
Bayern.”
(”Utan Bayern inget öl. Utan öl inget Bayern.”). Boken är skriven
av Günter Albrecht tillsammans med ingen mindre än prins Luitpold av Bayern,
barnbarn till Bayerns sista kung Ludwig III. Boken delas ut gratis i Tyskland till
alla som köper en låda König Ludwig
Weissbier
, König Ludwig Hell
eller König Ludwig Dunkel. Den kommer
också att finnas till försäljning för fem euro under firandet i Kaltenberg den 24
april.

Prins Luitpold av Bayern gillar ölet som hans förfader gett namn åt (foto: Myheimat.de).



« FöregåendeNästa »