Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Ölförbud på nordtyska tåg

Nyheter Posted on 25 oktober 2017 11:45

Att dricka öl på tåg i Nordtyskland kommer bli nästan lika dyrt som att tjuvåka. Öl som öppnas på plattformen måste kastas i soptunnan innan påstigning.

Passagerare på vissa tåg i norra Tyskland kommer snart få klara sig utan öl eller annan alkohol under resan. Från årsskiftet gäller strikt alkoholförbud på regionaltåg samt pendeltåg i förbundsländerna Niedersachsen och Bremen. De tåg som omfattas av förbudet markeras med särskilda symboler, skriver webbtidningen shz.de.

Öldrickande blir snart förbjudet på nordtyska tåg (foto: shz.de).

Förutom att dricka på tågen, blir det också förbjudet att ta ombord flaskor och burkar som är avsedda för omedelbar konsumtion. Det gäller till exempel öppnade flaskor, ölflaskor med bygelkork eller mindre pappersförpackningar. Däremot går det bra att ta med sig oöppnade flaskor.

Onyktra personer kommer även fortsättningsvis kunna åka med tågen. Den som ertappas med att dricka ombord kommer dock i framtiden att få böta fyrtio euro. Men bara efter den inkörningsperiod som gäller till den 1 mars 2018. Fram till 2015 var detta lika med den lägsta bötessumman för att tjuvåka på tågen. Denna har nu höjts till sextio euro.

Enligt tågbolaget DB Regio görs dessa förändringar efter önskemål från resenärerna själva. Undersökningar visar att en majoritet av passagerarna vill ha ett generellt alkoholförbud på tåget. På tåg som trafikerar Nordwestbahn samt Metronom-tågen till Hamburg har det varit förbjudet med alkohol sedan 2009. Dessa förbud har enligt tågbolagen bidragit till renare tåg och ökad säkerhet för passagerarna.



Erlangen-original hyllas med eget öl

Nyheter Posted on 23 oktober 2017 17:42

Många av Erlangens
invånare har fina och roliga minnen av konstnären som gick under smeknamnet Pinsl.
På onsdag är det premiär för ett nytt öl till hans ära.

Konstnären Erhard ”Pinsl” Königsreuther (1927-2009) var en välkänd
profil i Erlangens kulturvärld. Men han var inte heller någon främling på
stadens restauranger, där han tillbringade en stor del av sin tid med att måla
tavlor i utbyte mot öl. Några hundra tavlor lär på detta sätt ha fått nya ägare
genom åren.

Konstnären Erhard ”Pinsl” Königsreuther kallades också Bergakungen (foto: erlanger.de).


Nu, nästan tio år

efter hans död, hyllas Pinsl med ett helt nytt öl. Det har tagits fram av ölbutikskedjan
Die Bierothek,
som behöver ett nytt husöl till sin filial i konstnärens hemstad. På onsdag den
25 oktober släpps ölet under festliga omständigheter; det lovas till och med
gratis smakprover till alla som tar sig till butiken.

Ölet i fråga heter
självklart Pinsl och beskrivs som en
pale märzen. Detta för att det kombinerar de fruktiga och blommiga smakerna hos
en pale ale med en mer traditionell fränkisk märzen. Kraftölsrörelsen i Franken
tar därmed ytterligare ett steg när det gäller att skapa nya ölstilar genom att
”hotta upp” klassiska stilar med nya humlesorter och bryggmetoder.

När Pinsl pale märzen släpps väntas gratis smakprover (foto: Die Bierothek).


De som köper ölet

Pinsl får inte bara en trevlig
dryckesupplevelse, utan bidrar även till en god sak. För varje hektoliter såld
öl skänker nämligen Die Bierothek tio euro till den lokala stadsmissionen, som tog
hand om Pinsl när han hade det svårt.

Die Bierothek är grundat
av Christian Klemenz, som även är mannen bakom fantombryggeriet St. Erhard i Bamberg. I dagsläget har
Die Bierothek filialer på nio orter i främst södra Tyskland.

Christian Klemenz är mannen bakom Die Bierothek (foto: dagusta.de).



Paulaner väljer årets humle

Bryggerier Posted on 20 oktober 2017 18:22

Fälten är skördade och tomma i
världens största odlingsområde för humle, Hallertau. Nu är det dags för
bryggerierna att välja ut den humle som ska användas i kommande brygder. I
veckan var därför Paulaners bryggmästare i Niederlauterbach.

Peter
Winter är bryggmästare och kvalitetsansvarig för råvarorna hos Paulaner Brauerei i München.
I veckan besökte han humlehandlaren IGN i Niederlauterbach för att välja ut den
humle som ska användas i bryggeriets öl framöver. Vanligen brukar bryggerierna
förlita sig på humleförsäljarnas goda omdöme, men Paulaner vill gärna testa
humlekvaliteten själva på plats varje år. För bryggeriet är det viktigt att råvarorna
kommer från bryggeriets närområde. En stor del av den humle som Paulaner
använder kommer från Hallertau, men även odlingsområdena Spalt och Tettnang.

Peter Winter (t.v.) väljer vilken humle som är bäst för Paulaners öl (foto: Paulaner).


Det är många saker
som spelar in när
Peter Winter bestämmer vilken humle
som är bäst. Kvalitet och aromer påverkas av
flera faktorer, som hur mycket sol humlen fått eller om den vuxit i en
sluttning. Detta gör att kvaliteten till och med kan skilja sig mellan olika
skördar av samma humlesort. Peter använder ingen modern utrustning för
att göra sina bedömningar, utan förlitar sig helt på sin erfarenhet, sitt
luktsinne, sina ögon och sin fingertoppskänsla. Han är framför allt ute efter
vissa specifika smaker, så att Paulaners öl smakar likadant från år till år.

Peter
Winter har arbetat
på Paulaner
sedan 1993. Han menar att ”en bra näsa” är den viktigaste egenskapen för att
bli expert på att kvalitetstesta humle, tillsammans med erfarenhet och en
gedigen utbildning. Med dessa egenskaper känner han inte bara skillnad på de
flesta humlesorter, han kan också skilja ut vilka skördar som lämpar sig bäst
att använda i Paulaners öl.

Paulaner
Brauerei är ett
av de klassiska och största
bryggerierna i München. Bryggeriet startade 1634 och tillhör numera Paulaner Braugruppe
tillsammans med märkena Hacker-Pschorr, Auer Bräu, Weissbierbrauerei
Hopf
och Thurn und Taxis.



Dags att ta fram nästa års Oktoberfestaffisch

Oktoberfest Posted on 18 oktober 2017 17:27

Lugnet efter årets Oktoberfest
har nyligen lagt sig över Theresienwiese och München. Men redan nu är det läge
att börja fundera på nästa års festival.

Alla grafiska formgivare, konstnärer, konststuderande och andra som
vill vara med och skapa nästa års Oktoberfestaffisch bör spetsa öronen. Från
och med i dag och fram till och med den 15 november går det nämligen att skicka
in sina alster via internet.

Oktoberfestgeneralen Josef Schmid visar upp årets affisch (foto: br.de).


Alla bidrag som uppfyller

kraven för deltagande kommer att finnas med i en offentlig omröstning på
webbplatsen muenchen.de i januari nästa
år. Utifrån resultatet kommer sedan en specialistjury att välja ut de trettio
bästa affischförslagen. Det vinnande bidraget utses till officiell
Oktoberfestaffisch 2018 och kommer att synas på allt från webbsidor till
licensierade produkter och cirka 10 000 affischer.

Staden München, som arrangerar
Oktoberfest, har anordnat affischtävlingar sedan 1952. Årets affisch skapades
av Sarah Eigenseher och Hanna Hodzic, som studerar vid tekniska högskolan i
Nürnberg. Nästa års Oktoberfest äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.



Så smakar det fränkiska ölköket

Nyheter Posted on 16 oktober 2017 17:56

I en
ny kokbok tar bryggerichefen och hobbykocken Karl-Heinz Pritzl oss med på en
kulinarisk resa genom Franken. På 48 fullmatade sidor får vi veta hur fränkiskt
öl kan användas för att ta matlagningen till nya höjder.

Till vardags sköter Karl-Heinz Pritzl
ruljangsen på Kauzen-Bräu i Ochsenfurt. Men han är också en passionerad matlagare,
särskilt av den lokala maten från hans hemtrakter i Franken. Han använder ofta
öl i sin mat och uppskattar särskilt de beska humlearomerna, som passar utmärkt
som smakförstärkare.
– I många rätter används vin eller sprit och
de ses därför som mer exklusiva. Öl har länge bara betraktats som en
törstsläckare som inte hör hemma i köket. Men det är mycket mer än så, det är
ett utmärkt komplement i matlagningen, säger han till Die Freien Brauer.

Karl-Heinz Pritzl är både bryggerichef och kokboksförfattare (foto: nuus.de).


Inga recept
i boken
Fränkische Bierküche är ”modifierade vinrecept”. Alla rätter som
finns med är Karl-Heinz Pritzls egna kreationer och har getts en extra twist
med Kauzen-Bräus egna öl. Något som också kännetecknar recepten är deras
enkelhet. Bryggeriet brygger rättframma, hantverksmässiga och högkvalitativa
öl, och matrecepten följer också samma enkla formel. Läsare som hoppas på
extravaganta och svåra rätter får leta förgäves.

På 48 sidor rymmer boken 21 recept samt lite bryggerihistoria (foto: Die Freien Brauer).


Det är
tydligt att
boken inte bara är skriven av
någon som älskar mat, utan som verkligen har provat sig fram i köket. På sina
48 sidor bjuder boken på 21 recept för alla smaker, från vegetariska rätter
till fisk, nötkött och fläsk. Dessutom bjuder författaren på en kort inblick i
bryggerihistorien.



Mahrs går tillbaka till rötterna

Bryggerier Posted on 13 oktober 2017 16:30

I slutet av september presenterade Franziskaner sin nya flaskdesign. Nu följer Mahrs Bräu efter. Under mottot “less is
more“ har bryggeriet ändrat sina flaskors utseende mot en rakare och mer
traditionell design.

Alla
flaskor från Bambergbryggeriet Mahrs Bräu
har nu ett nytt utseende, ett som är renare, tydligare och utan etikett på
flaskhalsen. Det är på många sätt en återgång till hur flaskorna såg ut på
1950- och 60-talet och ska signalera kvalitet, hantverk och tradition.

De nya flaskorna har fått jordnära färger och en renare design (foto: Mahrs Bräu).


Etiketter har funnits på
ölflaskor
i ungefär 150 år. Att även sätta en mindre etikett på flaskhalsen är dock en
något nyare företeelse. Marknadsavdelningen på Mahrs Bräu tycker att det har
blivit hög tid att göra sig av med allt som är onödigt på flaskan och därför
ryker nu halsetiketterna. Det är också ett sätt för bryggeriet att säga att man
står för en ”rakt på sak-attityd” och tar avstånd från allt ”lullull”.

Även flaskornas kapsyler har ändrats.
För första gången använder bryggeriet nu kapsyler med tryck. Dessa har dessutom
olika, jordnära färger beroende på vilket öl som finns i flaskan. Samma färger
återkommer för övrigt också på flasketiketterna. Kellerbier (eller Au) har
en jordigt brun färg, den ljusa lagern Helles
är klarblå, Pils har en grå nyans och
den lågalkoholhaltiga Sommerpils (2,8
procent ABV) är mintgrön. Det sistnämnda ölet har dessutom fått ett nytt namn;
tidigare hette det Leicht.

Mahrs Bräu ser även
förändringen som ett slag för ett mer hållbart samhälle. Genom att ta bort etiketterna
på flaskhalsen och använda ett mer naturligt papper till de stora flasketiketterna,
bidrar bryggeriet till ett långsiktigt ansvarstagande för miljön.



De är bäst på öl i Tyskland

Utmärkelser Posted on 11 oktober 2017 17:22

På tisdagen delades det ut
priser till Tysklands främsta bryggeri, ölpersonlighet och öl- och matställe.
Vinnarna är alla välkända och etablerade i den tyska ölvärlden.

Det var under den pågående fackmässan Bar Convention Berlin som de femtio
bästa bland Tysklands bryggerier, ölpersonligheter samt öl- och matställen
uppmärksammades. Bakom utmärkelsen Top 50 Award står ölplattformen Brew Berlin. Vinnarna av utmärkelserna
för år 2018 kommer från Augsburg, Hamburg och Berlin.

Först ut att prisas var
Tysklands bästa bryggeri. Vinnare blev Brauhaus
Riegele
i Augsburg, som enligt motiveringen är ett bra bevis på att ett
familjeägt bryggeri grundat 1884 kan vara minst lika trendigt som ett mikrobryggeri
i Berlin eller Hamburg. Sebastian Priller och hans medarbetare har med sina
specialiteter i världsklass, framgångsrikt kombinerat den rustika bayerska
öltraditionen med den unga, urbana ölscenen.

Tysklands bästa bryggeri ligger i Augsburg (foto: brewpublic.com).


Övriga bryggerier på topp 10:

2. Brlo (Berlin)
3. Buddelship (Hamburg)
4. Schönramer (Petting)
5. Ratsherrn (Hamburg)
6. Bierfabrik (Berlin)
7. Ale-Mania (Bonn)
8. Kehrwieder
Kreativbrauerei (Hamburg)
9. Heidenpeters (Berlin)
10. Stone Brewing (Berlin)


Nästa pris delades ut
till
årets ölpersonlighet. Här gick förstaplatsen till Oliver Wesseloh på Kehrwieder Kreativbrauerei i Hamburg. Han
är en av de personer som främst har format den tyska, moderna ölscenen till vad
den är i dag. Sitt bryggeri grundade han 2012 och är numera erkänd som en ledande
personlighet bland tyska ölbryggare. Wesseloh ligger bland annat bakom moderna
ölklassiker som Prototyp, Shipa Single Hop-serien och den
alkoholfria Ünn.

Oliver Wesseloh är årets tyska ölpersonlighet (foto: falstaff.de).


Övriga personligheter på topp
10:

2. Richard Hodges, tidigare Berliner Berg (Berlin)
3. Fritz Wülfing, Ale-Mania
(Bonn)
4. Sebastian Sauer,
Freigeist Bierkultur (Stolberg)
5. Katharina Kurz, Brlo
(Berlin)
6. Wolfgang Stempfl,
tidigare Doemens (München)
7. Axel Ohm, Überquell
(Hamburg)
8. Markus Quadt, Alte
Posthalterei (Lingen)
9. Mareike Hasenbeck, Feiner
Hopfen (München)
10. Jeff Maisel, Brauerei
Gebr. Maisel (Bayreuth)


Sist men inte minst

uppmärksammades Tysklands bästa öl- och matställen. Till etta utsågs Stone Brewing World
Bistro & Gardens
i Berlin. Stället som öppnade för ungefär ett år sedan
har snabbt blivit en snackis i ölvärlden. Från att ha ansetts vara ett för
stort ställe som ligger för långt bort, har Greg Koch och company visat att de
dagar definitivt är över då taxichaufförerna inte hittar till stället.

Stone Brewing har snabbt etablerat sig som ett av Berlins bästa ölställen (foto: hopfenliebe.com).


Övriga öl- och matställen på
topp 10:

2. Brlo Brwhouse (Berlin)
3. Altes Mädchen (Hamburg)
4. Liebesbier (Bayreuth)
5. Camba Tap House (München)
6. Försters Feine Biere
(Berlin)
7. Brewdog Berlin Mitte
(Berlin)
8. Muted Horn (Berlin)
9. Craftbeer Corner Coeln
(Köln)
10. Alte Posthalterei
(Lingen)


Prisutdelningen har föregåtts av

en webbundersökning under sommaren, där över 100 bryggare, barägare,
bartenders, butiksinnehavare och ölåterförsäljare har fått rösta på sina
favoriter i de tre kategorierna. Utifrån alla svar har tre topp 50-listor
tagits fram. Priserna delades ut av Juliane E- Reichert, chefredaktör på
tidningen Beer, Bars & Brewers,
Petra Lassahn från Brew Berlin samt Marco Retzlaff från Retzlaff Beer Fridges.



Fyra nya öl från Freiburg

Bryggerier Posted on 9 oktober 2017 17:04

Fantombryggeriet Braukollektiv i
Freiburg brukar inte ligga på latsidan när det gäller att ta fram nya öl. I
samband med årets Craftival släppte man hela fyra nyheter.

Det är i sin serie med lite mer experimentella öl som Freiburgbryggarna
Braukollektiv nu presenterar fyra
nya skapelser. Nyheterna serverades för första gången på årets upplaga av kraftölsfestivalen
Craftival.

De fyra nya ölen tillsammans med några äldre kompisar (foto: Braukollektiv).


Först ut är Imperial
Saison, en
stark ale bryggd med vete-, Münchner- och pilsnermalt. Humlesorterna som används
är Magnum, Hallertau Blanc och Huell Melon. Ölet har jäst med Belle saison-jäst
i öppna jäskar och har sedan fått fortsätta jäsa i flaskorna. Alkoholhalten
ligger på 8,6 procent, stamvörtstyrkan på 17 procent och beskan på 28 IBU.
Sammantaget ger det ett öl med en uppfriskande maltarom, komplexa kryddiga
smaker och en torr avslutning med bara en aning sötma.

Nästa öl är Barrel Aged Imperial
Saison
. Detta är egentligen samma öl som ovan, förutom att det har fått
ligga till sig i portvinsfat. Det ger ett aningen rundare och mer komplext öl. Denna
lagrade variant finns endast i extremt begränsad mängd.

Det tredje ölet har fått det
spännande namnet Needs More Dog. Denna
havrebaserade session-IPA är bryggd i samarbete med det schweiziska hantverksbryggeriet
St. Laurentius i Bülach. Även om
alkoholhalten endast är 4,2 procent, har detta öl ett rejält humlebett. Ölet är
bryggt med både havre och vete, vilket ger det en fyllig munkänsla. Proteinerna
från havren i kombination med jästen gör ölet lätt grumligt. Tillgången på
detta öl är också mycket begränsad.

Sist ut är en IPA i den
numera så populära västkuststilen. I Knucklebones
IPA
spelar den amerikanska Comethumlen huvudrollen. Tillsammans med Cascade
ger den ölet en härlig doft av tallbarr och grapefrukt. Chinook och Centennial
bidrar i sin tur med beskan i detta kraftfulla öl, som landar på 7,2 procent
ABV.

Bakom namnet Braukollektiv står Chris Murphy, Gil Scheuermann, James Tutor och Bernhard Frenzel (foto: fudder.de).


Braukollektiv startades 2014 av

fyra bryggare från tre olika kontinenter, som alla av olika anledningar hamnat i
Freiburg. Ölen brygger man hos Brauerei
Rogg
i Schwarzwald. De fyra fantombryggarna strävar efter att sprida smaken
av exceptionella öl under deras korståg för mer variation i ölvärlden.



« FöregåendeNästa »