Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 18 augusti

Nyheter Posted on 18 augusti 2017 18:31

Zombiebryggare tar hjälp av stadsbor
Mikrobryggarna i Zombräu låter invånarna i sin bayerska hemstad Mirskofen bestämma
hur bryggeriets nästa öl ska smaka. Genom att fylla i enkäter får stadsborna
avgöra om ölet innehåller för mycket eller för lite humle eller malt, om färg
och smak stämmer överens och mycket mer. Utifrån dessa åsikter får bryggarna
sedan justera ölet så att det passar medborgarnas smak. Även namnet på det nya
ölet kommer att bestämmas tillsammans med Mirskofenborna. Enligt killarna bakom
Zombräu gör de helt enkelt detta eftersom de vill ge något tillbaka till den
lilla orten, som tagit emot dem och bryggeriet så väl.

Byborna hjälper till med Bastian och Tobias Merches nya öl (foto: Magdalena Loschner/Meininger Craft).


Första tyska mästaren i hobbybryggning korad

Nico Leffler, även kallad Humulus
Lucullus, är Tysklands första mästare i hobbybryggning. Bryggaren från
Erzhausen i Hessen övertygade den 35 man starka juryn bestående av
ölsommelierer, bryggmästare och ölkännare med sitt bärnstensfärgade bocköl på 7
procent ABV. Han besegrade därmed ett åttiotal medtävlare vid mästerskapen som
arrangerades hos Störtebeker
Braumanufaktur
i slutet av juli. Enligt juryn
är det ett runt och mycket drickbart öl, fullpackat med fruktiga aromer. Förstapriset
blir att brygga vinnarölet i större skala på Störtebeker. Vinnare Leffler får
själv ta hem fyrtio lådor av sitt öl, medan resten säljs via Störtebeker. På
andra plats i tävlingen kom Udo Sierks från Wester-Ohrstedt i Schleswig-Holstein.
Bronset kammades hem av Wiebke Melcher från Hamburg.

Nico Leffler är Tysklands första mästare i hembryggning (foto: Störtebeker Braumanufaktur).


Störtebeker bara växer och växer

Jag har tidigare i bloggen
skrivit om framgångarna för Störtebeker
Braumanufaktur
i Stralsund. Bryggeriet är det
snabbast växande i Tyskland och i slutet av året kommer produktionen att ligga
på drygt 220 000 hektoliter, enligt vd Jürgen Nordmann. För att kunna
svara på den stora efterfrågan kommer bryggeriet återigen behöva utöka sin kapacitet.
1996 producerade bryggeriet cirka 9 000 hektoliter öl; 2013 hade det ökat
till 100 000 hektoliter. Nu passeras alltså även
200 000-hektolitersbarriären och framgångarna ser bara ut att fortsätta.

Störtebeker Braumanufaktur bara fortsätter att växa (foto: Ben Fuchs/Meininger Craft).


Ölvin sålde snabbt slut

Freiburgbryggeriet Brauerei Ganter ville hitta på något nytt och spännande med sitt öl.
Resultatet blev aperitifen Wier, som
helt enkelt är en blandning mellan vin (Wein)
och öl (Bier). Med sina grapefrukt-
och humletoner blev den nya drycken snabbt populär – så populär att den sålde
slut på bara två veckor. Efter årets vinskörd är det dock dags att ta fram den
andra omgången Wier, som kommer
släppas på 75-centilitersflaskor i februari nästa år. Aperitifen är ett
samarbete mellan Ganter, vinstället Alte Wache i Freiburg och vingrossisten Badische Winzerkeller i Breisach.

Öl och vin i ett – en populär kombination (foto: badische-zeitung.de).

Andra kraftbryggarfestivalen i Bayreuth
Den 15-16 september står Maisel & Friends värd för den andra upplagan av Craft Brauer Festival i bryggeriets Bier-Erlebnis-Welt i hemstaden Bayreuth. Under de två dagarna kan besökarna
bland annat upptäcka många spännande bryggerier, prova nya öl, testa öl- och
matkombinationer under ledning av en ölsommelier och ta ett snack med
bryggmästarna om deras ingredienser, bryggprocesser och specialiteter.
Självklart bjuds det också på musikalisk underhållning och kulinariska
höjdpunkter. Förra årets festival lockade cirka 3 000 besökare till
Bayreuth. På plats fanns då elva tyska och österrikiska bryggerier liksom ett destilleri.

Förra årets Craft Brauer Festival lockade 3 000 besökare (foto: Maisel & Friends).



Nyhetssvep 15 augusti

Nyheter Posted on 15 augusti 2017 18:42

Flaskbrist stoppar ölleveranser
Bryggerierna Augustiner Bräu och Brauhaus Tegernsee har svårt med sina leveranser.
Enligt Süddeutsche Zeitung är det
dock inte brist på öl som är problemet, utan avsaknaden av flaskor att fylla
ölen i. De två bryggerierna, liksom flera andra i och runt München, håller
nämligen kvar vid de gamla Euroflaskorna som slog igenom på 1960-talet. När de flesta
andra bryggerier bytte till de smalare NRW-flaskorna i början av 1990-talet,
minskade tillverkningen av Euroflaskor. Detta har lett till att tillgången är
låg, särskilt under sommaren när mer öl säljs och flaskorna inte lämnas
tillbaka lika snabbt. På längre sikt tror man dock att tillgången på
Euroflaskor kommer att bli bättre, eftersom allt fler små och medelstora bryggerier
har börjat använda dem av nostalgiska skäl. Alla som använder Euroflaskor måste
se till att de tillverkas och att de cirkulerar i systemet.

Under sommaren sjunker tillgången på Euroflaskor (foto: Alessandra
Schellnegger/Süddeutsche Zeitung).


Bästa ölet i Rhein-Neckar-regionen

Privatbrauerei Eichbaum är det bästa bryggeriet i
storstadsregionen Rhein-Neckar, som bland annat omfattar Mannheim, Heidelberg
och Ludwigshafen. Det menar i alla fall läsarna av webbtidningen Mannheim24, som i flera omgångar har fått rösta fram områdets bästa
bryggeri. Genom två inledande omröstningsomgångar utsågs tre finalister. Finalomröstningen
visade att Mannheimbryggeriet Eichbaum vunnit folkets hjärtan med hela 57
procent av rösterna. Tvåa kom Hemsbacher
Hemsbier
med 27 procent,
medan bronset togs hem av Dachsenfranz i Zuzenhausen med 16 procent. Totalt
röstade 819 personer i den sista rundan.

Rhein-Neckar-regionens bästa bryggeri finns i Mannheim (foto: mapio.net).


Hallertaus nya humledrottning utsedd

Theresia Ziegelmeier heter
den nyvalda Hallertauer Hopfenkönigin
för 2017/18. Under det närmaste året ska hon som humledrottning representera regionen
Hallertau och dess humleodlare samt marknadsföra Hallertauhumlen världen över. Varje
år sedan 1952 har en ny humledrottning valts i samband med den traditionella
folkfesten i Wolnzach i augusti. Drottningen måste vara dotter till en av
regionens cirka 1 000 humleodlare. I samband med valet utses också en vice
humledrottning och en humleprinsessa. Hallertau omfattar ungefär 15 000 hektar
odlingar och är därmed världens största region för humleodling. Hallertauhumlen
exporteras till drygt 140 länder och återfinns i var tredje öl som produceras
världen över.

Theresia Ziegelmeier ska regera över Hallertau ett år framöver (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).


Specialdesignat ölfat till alla FC Köln-fans

Supportrar till FC Köln kan ladda upp inför säsongens matcher med ett
helt nytt FC-Partyfass från Gaffel Kölsch. Det har blivit
lite av en tradition att Bundesligalagets sponsor kommer med en ny
specialupplaga av sitt fan-ölfat inför varje säsong. Årets fatvariant ser ut
att vara klätt i en fotbollssupporters jeansjacka, full med tygmärken med
koppling till fotboll och FC Köln. Ölfatet säljs i begränsad upplaga från
mitten av augusti och finns i Kölns matbutiker och i FC Kölns souvenirbutiker.

Ett jeansjackeklätt ölfat till alla FC Köln-supportrar (foto: Privatbrauerei Gaffel).



Löwenbräu lämnar historisk plats

Nyheter Posted on 12 augusti 2017 13:51

Planer finns att riva det gamla Löwenbräu-bryggeriet
och flytta produktionen till Spaten-bryggeriet. Om allt går i lås blir det
istället moderna bostäder på den historiska platsen.

Sedan 1826 har Löwenbräu
bryggt sin öl på Nymphenburgerstrasse och Sandstrasse i München-stadsdelen
Maxvorstadt. Nu finns det dock planer på att riva det klassiska bryggeriet och flytta
all produktion till Spaten-Franziskaner-bryggeriet på närliggande Marsstrasse. På den tomt som då blir
ledig vill fastighetsägaren Sedlmayr
Grund und Immobilien KGaA
istället bygga bostäder. Det avslöjar Süddeutsche Zeitung i dagarna.

Snart kan det vara färdigbryggt i Löwenbräus klassiska lokaler (foto: Robert Haas/Süddeutsche Zeitung).


Det har
länge förts
en diskussion om hur man bäst kan använda den mark som
Löwenbräu-bryggeriet nu står på. Enligt en ursprunglig plan skulle både
Löwenbräu och Spaten lämna centrala München 2018, men denna är nu skrotad. Det
nu aktuella planeringsarbetet sker i samarbete med AB Inbev, där
Spaten-Löwenbräu-gruppen ingår sedan 2004. På AB Inbevs tyska huvudkontor
i Bremen är man dock försiktiga och vill inte gå in på några detaljer i detta
skede. Man vill inte heller bekräfta om Löwenbräu-bryggeriet kommer att rivas.

AB Inbev
har dock
sedan länge haft planer på att uppgradera Spaten-bryggeriet och
ser nu över möjligheterna att centralisera all produktion, inklusive Löwenbräu,
till Spatens anläggning. Det finns redan i dag en koppling mellan de två
bryggerierna; den öl som bryggs och lagras på Löwenbräu-bryggeriet pumpas
nämligen över till Spaten-bryggeriet för att buteljeras.

Om de
nya flyttplanerna
blir verklighet kommer AB Inbev att spara en tredjedel av
de kostnader man nu har för de två München-bryggerierna. Byggentreprenören
räknar dock med att flytt, rivning och byggnation av bostäder kommer ta cirka
tio år från det att beslut har fattats. Innan dess måste AB Inbevs huvudkontor ge sitt godkännande.

Av det
ursprungliga
Löwenbräu-bryggeriet på Karlstrasse, Nymphenburger Strasse och
Sandstrasse finns i dag endast brygghuset och jäsningskällaren kvar, liksom den
K-märkta Löwenbräukeller i hörnet Dachauer/Nymphenburgerstrasse. Buteljeringsbyggnaden
revs 2007 för att ge plats åt det allt annat än populära bostads- och kontorskomplexet
Nymphenburger Höfe.

Löwenbräukeller har varit ett vattenhål i över 130 år (foto: aviewoncities.com).


Spaten-Löwenbräu-gruppen

togs 1997 över av Jobst Kayser-Eichberg, som hade aktiemajoritet till 2003. När
AB Inbev (då Interbrew Group) tog över bryggeriverksamheten, övergick ägandet
av flera bryggeribyggnader till Sedlmayr Grund und Immobilien KGaA, som i dag
äger runt 300 fastigheter i München. AB Inbev är i dag världens största
bryggerikoncern med en omsättning på 45,5 miljarder euro förra året. Löwenbräu
var för 100 år sedan Tysklands största bryggeri, men betraktas numera som en
liten lokal ölproducent.



Kineser köper tyskt bryggeri

Nyheter Posted on 10 augusti 2017 18:58

Kaiser-Brauerei
i Geislingen har köpts av det kinesiska investmentbolaget Aitedian Holding med
säte i Ottobrunn. Affären räddar det traditionella schwabiska bryggeriet efter dess
konkursansökan i september 2014.

Rekonstruktionen
av bryggeribolaget är nu genomförd och det knappa femtiotalet anställda kommer
att få behålla sina jobb, rapporterar Frankfurter
Allgemeine Zeitung
. Den tidigare ägarfamiljen Kumpf finns också kvar i
ledningen. Bryggeriets nya ansikte utåt blir 28-årige Christoph Kumpf, som avslutade
sina studier vid Weihenstephan
för två år sedan.

Bryggmästare Ulrich Rink (vänster) och Christoph Kumpf skålar för framtiden (foto: Frankfurter Allgemeine Zeitung).


Redan när konkursansökan
lämnades in
började arbetet med att hitta nya finansiärer för att kunna driva verksamheten
vidare. Att hitta en tysk köpare på en marknad med överkapacitet är dock svårt.
Många kinesiska investerare visade dock intresse för att köpa och valet föll
alltså på Aitedian Holding. Nu finns det stora planer för det lilla bryggeriet,
grundat 1881, som fram till nu i princip inte sålt sina öl längre än till
Stuttgart fem mil bort.

Om allt går som planerat är affären
slutförd senast den 1 september och kinesernas inträde i Kaiser kommer att
märkas. Bryggeriet ska snabbt dubbla sin produktion är budskapet. Bryggeriet
har kapacitet att brygga 80 000-100 000 hektoliter öl om året, men
har på slutet bara lyckats producera cirka 40 000 hektoliter. De kinesiska
köparna räknar med att investera massor med pengar i ny utrustning för att snart
kunna exportera mycket öl från Schwaben till Kina.

Ordet Kaiser
i bryggerinamnet
är en anledning till att bryggeriet har slagit an en ton
hos kineserna. I Kina är det ett namn som imponerar. Samtidigt uppskattar
kineserna tyskt öl i allmänhet; Kinas största ölmärke Tsingtao är faktiskt grundat av tyska
immigranter. Trakten runt Geislingen tar också emot många kinesiska turister. Kina
är dessutom den näst största exportmarknaden för tyskt öl. Tillväxten är enorm;
sedan 2010 har ölexporten till Kina ökat från blott 175 000 hektoliter
till 2,5 miljoner hektoliter.



Oväntad etta bland Tysklands bryggerier

Utmärkelser Posted on 7 augusti 2017 18:27

När användarna av ölsajten Untappd får välja hamnar ett lite oväntat namn överst bland de bästa bryggerierna i Tyskland. Om det ens är ett bryggeri?

Untappd är en USA-baserad social nätverkssajt, där användarna kan betygsätta de öl de dricker. Betygen ligger sedan till grund för en totalpoäng, där även bryggerierna och deras öl vägs mot varandra. Bryggerier med många högt rankade öl får också en högre totalpoäng. Utifrån detta får vi fram följande lista med de tio högst rankande tyska bryggerierna och bryggarna.

1. Huisstekerij Hertie, Duisburg (4,171)
Inte ett bryggeri i sig, utan ett fristående lambicblanderi drivet av Ulrich ”Uli” Kremer. Känt för sin experimentella stil som inte bara omfattar lambic, utan även stout, trappist-, vete- och rököl bland annat. Hittills har två blandningar tillkommit genom samarbeten med andra bryggerier; Eszett Gueuze gjordes tillsammans med Freigeist Bierkultur och Lambik Peated Weizen i samarbete med Brauart Sausenheim.

Uli Kremer är populär bland Untappds användare (foto: belgian-bierfriends-germany.de).

2. Fuerst Wiacek, Berlin (3,917)
Ett fantombryggeri som hämtar inspiration från olika delar av världen. Bland annat blandas tyska stilar och den nya favoriten New England-stilen med de erfarenheter som bryggarna fått efter att ha praktiserat på bryggerier som Põhjala, Beavertown och Boneyard Beer.

Fuerst Wiaceks öl säljer bra på Berlins uteställen (foto: Fuerst Wiacek).

3. Stone Brewing Berlin (3,827)
Det amerikanska bryggeriet som ville komma närmare den europeiska marknaden och öppnade i Berlin. Brygger i huvudsak samma sorter som i USA, men gör även en del öl som är unika för Berlinbryggeriet. Har förvandlat ett gammalt gasverk till en unik destination för älskare av hantverksöl.

Stone har förvandlat Berlins gamla gasverk till ett ölmecka (foto: Stone Brewing).

4. Schneider Weisse G. Schneider & Sohn, Kelheim (3,82)
Ett klassiskt tyskt bryggeri i ordets rätta bemärkelse. Deras veteöl rankas ständigt bland de absolut bästa i världen. Det enda bryggeri i världen som endast har examinerade ölsommelierer i sin säljarstab. Deras öl säljs i dagsläget i drygt trettio länder världen över.

Schneider Weisses veteöl tillhör de bästa i världen bästa (foto: craftbeer-shop.com).

5. Brauerei Zehendner, Mönchsambach (3,811)
Bryggeriet grundades 1808 och är sedan 1938 familjeägt. Bland ölen finns klassiska stilar som Export, Lagerbier och Hefeweizen. Även säsongsöl som Weinachtsbock och Maibock finns på programmet. Ölen säljs på såväl flaska som fat och finns på många restauranger inom en två mils radie från bryggeriet.

Zehendners klassiska ölstilar säljs under namnet Mönchsambacher (foto: bier.by).

Övriga på topp 10:
6. Braukollektiv, Freiburg (3,804)
7. Yankee & Kraut, Ingolstadt (3,784)
8. Ayinger Privatbrauerei, Aying (3,778)
9. Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Freising och Fraugruber Brewing, Gundelfingen an der Donau (3,776)

Fotnot: För att komma med på listan måste ett bryggeri ha fått minst 1 000 betyg på Untappd och ha minst fem öl i sitt sortiment. Siffrorna är från den 7 augusti 2017.



Nyhetssvep 1 augusti

Nyheter Posted on 1 augusti 2017 17:58

Against
the Grain brygger i Tyskland

Det amerikanska bryggeriet Against the Grain börjar
brygga öl hos tyska Brauhaus Binkert under
namnet Against the Grain Europe. Det Kentuckybaserade bryggeriet har exporterat
sina öl till Europa ända sedan bryggeriet startade 2011. Efter att bland annat
ha samarbetat med danska Mikkeller har man
byggt upp en bas av trogna öldrickare i Europa, vilka man nu vill komma närmare
med det nya tyska samarbetet. De första ölen som är avsedda för den europeiska
marknaden är bland annat ipan Neoanderthal
och en amerikansk pale ale kallad Plus
One
. Brauhaus Binkert grundades i Oberfranken 2012 och brygger i dagsläget
sex egna ölsorter, inklusive en kellerbier, en porter och ett veteöl.

Brauhaus Binkert blir europeiskt hem för Against the Grain (foto: days-out.de).


Två nya öl
från Nürnberg

Det lilla hantverksbryggeriet Orca
Brau
i Nürnberg har på kort tid presenterat två nya öl. Road Sip är en västkust-IPA på 5,8
procent ABV. Det beska, kryddiga och friska ölet är torrhumlat med Chinook,
Citra och Columbus. Det andra ölet har fått namnet Fun Days och är ett veteöl
som även det har torrhumlats, denna gång med Vic Secret och Mandarina Bavaria.
Alkoholhalten ligger på 5,7 procent. Båda ölen finns att köpa direkt från det i
år startade bryggeriet, som redan har sjutton öl på sin stadigt växande
repertoar.

Fun Days är en ny rolig öl från Orca Brau (foto: Orca Brau).


Ölfest i
Kassel

Den 24-26 augusti vankas det för andra året i rad ölfestival i
Kassel. Bierfest
Kassel
samlar ett flertal regionala, nationella och internationella
bryggerier, som i huvudsak serverar sina skapelser direkt från fat. Eftersom
bra öl smakar ännu bättre tillsammans med god mat och bra musik, finns det ett
gediget utbud av matförsäljare och ett färgstarkt scenprogram med ett varierat
musikutbud. Detta är en av flera ölfester som
anordnas i norra delen av Tyskland av ölbaren GiG Linden under året. Premiären skedde 2013 i
Hannover och i år arrangeras festivalen på hela fjorton orter mellan maj och
september.

Förra årets Bierfest lockade många ölfantaster till Kassel (foto: Bierfest Kassel).


Säsongsöl
från Sachsen

Bryggeriet Hammerbräu i
sachsiska Riesen lanserar säsongsölet Hammerbräu
Red
. Detta är ett så kallat Vollbier
som bryggts med två olika maltsorter samt humlesorterna Herkules, Spalter
Select och Callista. Det ger ett bärnstensfärgat öl med en elegant och vital
beska samt sötaktiga maltaromer. Alkoholhalten ligger på 4,8 procent och
stamvörtstyrkan hamnar på 12,1 procent. Vollbier är i detta fall en tysk klass
för öl med en stamvörtstyrka på mellan 11,0 och 15,9 procent.

Hammerbräu utökar sitt sortiment med ett säsongsöl (foto: Hammerbräu).


Traditionell
ale i ny variant

Berlinbryggarna i Superfreunde har tagit
ett nytt grepp om en gammal tysk ölstil. Old
School Ale
är en nästan traditionell altbier, som i detta fall har
kallhumlats med den amerikanska humlesorten Chinook. Det ger ett uppfriskande
öl med en lätt citruston, som ackompanjerar de rostade aromer vi känner igen
från en äkta altbier. Alkoholhalten ligger på 5,5 procent.

Old School Ale är ett nytt öl från de vänskapliga Berlinbryggarna (foto: Superfreunde).



Tysk ölförsäljning minskar

Nyheter Posted on 29 juli 2017 16:14

Ölförsäljningen
i Tyskland sjönk med 2,1 procent under första halvåret i år. Det motsvarar
cirka en miljon hektoliter öl mindre jämfört med samma tid förra året, visar siffror från den tyska statistiska centralbyrån Destatis.


Tyska bryggerier och ölbutiker
sålde ungefär 46,8 miljoner hektoliter öl under årets sex första månader.
Siffrorna inkluderar inte alkoholfria ölsorter eller andra maltbaserade drycker
(Malztrunk). De omfattar inte heller
öl som importerats från länder utanför EU.

Blanddrycker,
det vill säga
öl blandat med
citronläsk (Radler), cola, fruktjuice
eller andra alkoholfria tillsatser, stod för 4,5 procent av den totala
ölförsäljningen. Totalt såldes det 2,1 miljoner hektoliter av dessa drycker.

81,7
procent av den
totala ölförsäljningen var
avsedd för konsumtion inom Tyskland och därmed beskattad. Försäljningen av denna
öl föll med 1,2 procent jämfört med första halvåret 2016 och landade på 38,3
miljoner hektoliter. Försäljningen av skattebefriad öl (exporterad öl och öl
avsedd för konsumtion inom bryggerierna, så kallad Haustrunk) hamnade på 8,5 miljoner hektoliter, vilket är en
minskning med 6,2 procent från förra året. 4,9 hektoliter öl såldes till andra
EU-länder (en minskning med 5,3 procent) och 3,6 miljoner hektoliter
exporterades utanför EU (-7,3 procent). De bryggerianställda konsumerade totalt
0,06 miljoner hektoliter gratis öl (Haustrunk).



Gruvarbetarölet som erövrade världen

Ölhistoria Posted on 22 juli 2017 16:41

Den som beställer en ”stor stark” på krogen får med all säkerhet en
ljus lager i glaset. Ölen varierar kanske i kvalitet, men de flesta härstammar
från en ölstil med rötterna i 1800-talets Dortmund.

Dortmunder är en av världens mest populära ölstilar (foto: ruhrnachrichten.de).

Under 1800-talet var järn- och
kolindustrin dominerande i Ruhrområdet, där Dortmund ligger. Det svettiga
arbetet i gruvorna krävde stora mängder öl och staden utvecklades till ett av Tysklands
tidigaste bryggericentrum; en tid hade man den högsta andelen bryggerier i hela
landet. I början bryggdes huvudsakligen ett vetebaserat, mörkt öl, som fick
jäsa under ganska kort tid. Under senare delen av 1800-talet blir dock den ljusa,
kornbaserade pilsnern populär bland arbetarna. Det får flera av Dortmunds bryggerier
att slå sig samman i Dortmunder Union-Brauerei, som börjar ta fram sin egen
ljusa lager under ledning av bryggmästaren Fritz Brinkhoff.

Dortmunder Union-Brauerei grundades 1873 (foto: lwl.org).


Resultatet blev Dortmunder
– ett ljust lageröl, som enligt
historien serverades för första gången 1873. Ölet bryggdes i två styrkor, Lagerbier och Export. Den senare varianten hade högre alkoholhalt (cirka 5,5
procent) och blev den mest populära. Den är också förebilden till mycket av den
ljusa lager vi dricker i dag. Den gyllengula dortmundern är alltså inspirerad
av pilsnern, men har en något kraftigare beska och en mer maltig kropp. Stilen
är i regel också mer kolsyrad, vilket framhäver humlesmaken än mer. Många
bryggerier brukar därför begränsa mängden humle för att inte göra ölet alltför
beskt och istället sätta mer fokus på malten. Alkoholhalten ligger vanligen på
mellan 4,0 och 6,0 procent.

Fritz Brinkhoff (1848-1927) är mannen bakom dortmundern (foto: Brauereierlebnis Dortmund).


Efter andra världskriget var

exportvarianten av dortmundern den mest populära ölstilen i Tyskland. I takt
med att den tunga industrin går sämre, tappar dock stilen i popularitet. 1970 tar
pilsnern över som tyskarnas favoritstil och 1994 stänger Dortmunder Union-Brauerei.
Tillsammans med flera andra Dortmundbryggerier går man istället upp i Brauerei
Brinkhoff
(som i dag ingår i Radeberger
Gruppe
). Efter att ha nått sina lägsta försäljningssiffror under slutet
av 1990-talet, har dortmundern dock återhämtat sig något; i dag är ungefär tio
procent av all öl som säljs i Tyskland av dortmunder export-typ.

DAB Export återfinns bland annat på Systembolaget (foto: dab-beer.com).


I dag bryggs det öl
som kallas
dortmunder export i många delar av världen, inte minst i Sverige. Den
dortmunder som bryggs utanför Tyskland har dock ofta en något mjukare och rundare
karaktär än förlagorna. Även om dortmundern av flera ölexperter klassas som en helt
egen ölstil, buntas den ofta ihop med den andra stora lagerstilen – Helles (vilket betyder ljus). Den stilen
har sitt ursprung i München och påminner mycket om dortmunder, men är ljusare i
färgen och har en något lägre beska. Historiens första helles lär för övrigt ha
bryggts av Spatenbräu 1894, men den
historien tar vi en annan gång.



« FöregåendeNästa »