Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggeriet: Brauerei Spezial

Bryggerier Posted on 28 september 2016 15:54

Bryggeritäta
staden Bamberg är för många synonymt med rököl. Ett av stadens äldsta
bryggerier har i stor grad bidragit till detta, med öl som får sin lätta
rökighet från egenproducerad malt.

Brauerei Spezial är känt för sina milda rököl (foto: Brauerei Spezial).

Brauerei
Spezial
grundades 1536
och är därmed ett av de äldsta bryggerierna i Bamberg.
Sedan 1898 har bryggeriet varit i familjen Merz ägo; bryggmästare och huvudägare
är Christian Merz. Hans fru Manuela driver den restaurang och det lilla hotell
som också hör till bryggeriet. Brauerei Spezial producerar varje år ungefär
6 500 hektoliter öl, som i huvudsak konsumeras i regionen runt Bamberg.
Trots att bryggeriet inte ägnar sig åt någon direkt exportverksamhet, det mesta
säljs inom femton kilometer från Bamberg, händer det ändå att några enstaka av
deras öl letar sig till Sverige.

Fyra snabba
frågor till Christian Merz:

Har ni
någon speciell filosofi?

Vår
filosofi är ”Rädda miljön för rent öl!” Vi gör fortfarande all mältning själva
– det vill säga köper inget från de stora tillverkarna – på ett flera hundra år
gammalt sätt, där malten torkar över en öppen eld med bokved. Det ger en bra
röksmak, som skiljer våra öl från andras. Till malten använder vi ekologiskt
odlat korn från regionen. Bryggvattnet kommer från vår egen brunn. Energin som
krävs får vi från egna solceller. Humlen kommer också från regionen, inte från
ekologiska, men väl kontrollerade producenter, som försöker använda så lite
kemikalier som möjligt.

Vad är
speciellt med era öl?

Typiskt
är den bra, milda röksmaken, som kommer från den egenproducerade malten. Bryggmästaren
kontrollerar den 24 timmar långa processen, när kornet torkas över öppen eld.
Det är fortfarande ett hantverk i bryggeriet. Vi har två olika sorters rököl:
den bärnstensfärgade Spezial Rauchbier
Lager
och den mörkare och starkare Spezial
Rauchbier Märzen
. Dessutom har vi några säsongsöl, som Spezial Rauchbier Bockbier, det mörkaste och starkaste ölet i vårt
sortiment, som endas säljs kring jul.

Vilket öl
är er bästsäljare eller specialitet?

Människorna från Bamberg, liksom många turister, föredrar Spezial Rauchbier Lager.

Vad har ni
för planer för framtiden?

Vi
har inte något planerat för tillfället.

Malten torkas över öppen eld med bokved (foto: Brauerei Spezial).


Ölen

Spezial
Rauchbier Lager

Alkoholhalt:
4,7 %
Stamvörtstyrka:
12,0 %

Spezial
Rauchbier Märzen

Alkoholhalt:
5,3 %
Stamvörtstyrka:
13,6 %

Spezial Weisse
Alkoholhalt:
5,0 %
Stamvörtstyrka:
12,0 %

Spezial Rauchbier
Ungespundetes
Alkoholhalt:
4,9 %
Stamvörtstyrka:
12,5 %

Spezial Rauchbier
Bockbier
Alkoholhalt:
7,0 %
Stamvörtstyrka:
17,0 %



World Beer Awards: Världens bästa IPA är tysk

Utmärkelser Posted on 26 september 2016 18:43

I fredags
presenterades vinnarna av priserna i årets World Beer Awards. Flera av dem gick
till tyska bryggerier. Bäst gick det för Camba Bavaria, Brauerei Ketterer,
Privatbrauerei Waldhaus, Alpirsbacher, Störtebeker, Hoepfner, Kaiser-Brauerei
och Ayinger, som alla vann pris för världens bästa öl i olika kategorier.


Här är hela den långa listan över årets tyska vinnare i World
Beer Awards. Mest noterbart är kanske att världens bästa IPA kommer från Tyskland och Rügener Insel-Brauerei.

Bryggeri

Namn

Kategori

Stil

Pris

Camba Bavaria

Hop Gun

Mörkt öl

Amerikansk brown
ale

Världens bästa
amerikanska brown ale

Insel-Brauerei

Baltic Dubbel

Mörkt öl

Belgisk dubbel

Tysklands bästa

Crew Republic

Barley wine

Mörkt öl

Mörk barley wine

Guld

Schöfferhofer

Grapefruit

Smaksatt öl

Frukt och grönsak

Guld

Craftbee

No 2 Golden Honey

Smaksatt öl

Honungs- och lönnöl

Tysklands bästa

Brauhaus Riegele

Magnus 15

Smaksatt öl

Fatlagrad öl

Tysklands bästa

Weihenstephaner

Korbinian

Lager

Bocköl

Tysklands bästa

Brauerei Ketterer

Heller Bock

Lager

Bocköl

Guld

Baisinger

Teufels Bock Hell

Lager

Bocköl

Silver

Altenburger

Altenburger Bock

Lager

Bocköl

Brons

Barre

Maibock

Lager

Bocköl

Brons

Alpirsbacher

Kloster Dunkel

Lager

Mörk lager

Tysklands bästa

Bauhöfer

Vollmondbier

Lager

Mörk lager

Guld

Camba Bavaria

Dark Side

Lager

Mörk lager

Guld

Ayinger

Altbairisch Dunkel

Lager

Mörk lager

Silver

Brauhaus Riegele

Aechtes Dunkel

Lager

Mörk lager

Silver

Autenrieder

Urtyp Dunkel

Lager

Mörk lager

Brons

Barre

Barre Dunkel

Lager

Mörk lager

Brons

Brauerei Göller

Göller Dunkel

Lager

Mörk lager

Brons

Schwarzbräu

Dunkel

Lager

Mörk lager

Brons

Brauerei Ketterer

Ketterer Edel

Lager

Dortmunder

Världens bästa
dortmunder

Bauhöfer

Ulmer Export

Lager

Dortmunder

Guld

Kaiser-Brauerei

Exportbier

Lager

Dortmunder

Guld

Schwarzbräu

Urtyp

Lager

Dortmunder

Guld

Baisinger

Spezial

Lager

Dortmunder

Silver

Beck’s

1873 Pils

Lager

Dortmunder

Silver

Alpirsbacher Klosterbräu

Kleiner Mönch

Lager

Dortmunder

Brons

Schnitzlbaumer

Export Hell

Lager

Dortmunder

Brons

Brauerei Ketterer

Gold Export

Lager

Dortmunder

Brons

Waldhaus

Diplom Pils

Lager

Ljus lager, tysk
stil

Världens bästa
ljusa lager i tysk stil

Bauhöfer

Ulmer Pilsener

Lager

Ljus lager, tysk stil

Guld

Franziskaner

Kellerbier

Lager

Ljus lager, tysk stil

Guld

Hirsch-Brauerei

Zwuckl

Lager

Ljus lager, tysk stil

Guld

Hoepfner

Hoepfner Pilsner

Lager

Ljus lager, tysk stil

Guld

Brauerei Ketterer

Ketterer Pils

Lager

Ljus lager, tysk stil

Guld

Brauhaus Riegele

Augsburger Herrenpils

Lager

Ljus lager, tysk stil

Silver

Brauhaus Riegele

Commerzienrat

Lager

Ljus lager, tysk stil

Silver

Freiherr
von Zech

Kellerbier Hell

Lager

Ljus lager, tysk stil

Silver

Schnitzlbaumer

Edel Pils

Lager

Ljus lager, tysk stil

Silver

Schwarzbräu

Stolz der Bayern

Lager

Ljus lager, tysk stil

Silver

Waldhaus

Extra Herb

Lager

Ljus lager, tysk stil

Silver

Würzburger Hofbräu

Würzburger Pils

Lager

Ljus lager, tysk stil

Silver

Hoepfner

Krausen

Lager

Ljus lager, tysk stil

Brons

Brauerei Ketterer

Zwickel Pils

Lager

Ljus lager, tysk stil

Brons

Kulmbacher

Edelherb

Lager

Ljus lager, tysk stil

Brons

Störtebeker

Pilsener-Bier

Lager

Ljus lager, tysk stil

Brons

Alpirsbacher

Spezial

Lager

Helles/Münchner

Tysklands bästa

Bauhöfer

Ulmer Keller No 5

Lager

Helles/Münchner

Guld

Greif Bräu

Greif Hell

Lager

Helles/Münchner

Guld

Schwarzbräu

Bayerisch Hell

Lager

Helles/Münchner

Guld

Mönchshof

Bayerisch Hell

Lager

Helles/Münchner

Silver

Schwarzbräu

Feines Helles

Lager

Helles/Münchner

Silver

Autenrieder

Urtyp Hell

Lager

Helles/Münchner

Brons

Ayinger

Lager Hell

Lager

Helles/Münchner

Brons

Lösch-Zwerg

Würzig

Lager

Helles/Münchner

Brons

Brauhaus Riegele

Feines Urhell

Lager

Helles/Münchner

Brons

Waldhaus

Waldhaus Hell

Lager

Helles/Münchner

Brons

Waldhaus

Sommerbier

Lager

Låg alkoholhalt

Världens bästa
lager med låg alkoholhalt

Mönchshof

Natur Radler

Lager

Låg alkoholhalt

Guld

Alpirsbacher

Alkoholfrei

Lager

Alkoholfri lager

Världens bästa
alkoholfria lager

Beck’s

Beck’s Blue

Lager

Alkoholfri lager

Guld

Alpirsbacher

Kloster Zwickel

Lager

Säsongslager

Världens bästa
säsongslager

Flötzinger Bräu

Maibock

Lager

Säsongslager

Guld

Mönchshof

Märzen

Lager

Säsongslager

Guld

Flötzinger Bräu

Rosenheimer Märzen

Lager

Säsongslager

Silver

Alpirsbacher

Klosterstoff

Lager

Säsongslager

Brons

Störtebeker

Stark-Bier

Lager

Stark lager

Tysklands bästa

Kulmbacher

Eisbock

Lager

Stark lager

Guld

Kulmbacher

EKU 28

Lager

Stark lager

Silver

Brauhaus Riegele

Auris 19

Lager

Stark lager

Brons

Beck’s

Amber Lager

Lager

Wienerlager

Tysklands bästa

Störtebeker

Bio Baltik-Lager

Lager

Wienerlager

Guld

Schwarzbräu

Friedensbier

Lager

Wienerlager

Silver

Lösch-Zwerg

Kellerbier natur

Lager

Wienerlager

Brons

Beck’s

Taste the World Real Ale

Ljus öl

Amber pale ale

Tysklands bästa

Insel-Brauerei

Baltic Ale

Ljus öl

Ljus öl, belgisk stil

Guld

Alpirsbacher

Ambrosius

Ljus öl

Belgisk trippel

Guld

Insel-Brauerei

Insel Saison

Ljus öl

Saison

Guld

Insel-Brauerei

Insel Herb

Ljus öl

Bitter 4-5 %

Tysklands bästa

Crew Republic

Munich Easy

Ljus öl

Golden ale

Tysklands bästa

Crew Republic

7:45 Escalation

Ljus öl

Imperial IPA

Tysklands bästa

Insel-Brauerei

Überseehopfen

Ljus öl

IPA

Världens bästa IPA

Pfaffen Bier

Obergärig Mild

Ljus öl

Kölsch

Guld

Crew Republic

Detox

Ljus öl

Pale ale, låg alkoholhalt

Tysklands bästa

Beck’s

Beck’s Pale Ale

Ljus öl

Pale ale

Guld

Lemke Berlin

Pale Ale 030

Ljus öl

Pale ale

Guld

Crew Republic

Foundation 11

Ljus öl

Pale ale

Silver

Brauhaus Riegele

Golden Seit 1386

Ljus öl

Pale ale

Brons

Camba Bavaria

Summer Ale

Ljus öl

Pale ale, säsong

Tysklands bästa

Insel-Brauerei

Meerjungfrau

Suröl

Gose

Tysklands bästa

Insel-Brauerei

Insel Kreide

Specialöl

Champagneöl

Tysklands bästa

Camba Bavaria

Cherry Ale

Specialöl

Experimentellt öl

Tysklands bästa

Störtebeker

Bio Roggen-Weizen

Specialöl

Rågöl

Världens bästa
rågöl

Hofmühl

Imperial Strong Porter

Stout & Porter

Imperial stout

Tysklands bästa

Brauhaus Riegele

Noctus 100

Stout & Porter

Imperial stout

Silver

Brauhaus Riegele

Robustus 6

Stout & Porter

Porter

Tysklands bästa

Insel-Brauerei

Insel Kap

Stout & Porter

Sweet/Milk/Oatmeal stout

Guld

Alpirsbacher

Weizen Isotonisch

Veteöl

Veteöl, alkoholfri

Världens bästa
alkoholfria veteöl

Franziskaner

Blutorange

Veteöl

Veteöl, alkoholfri

Silver

Weihenstephaner

Hefeweissbier Alkoholfrei

Veteöl

Veteöl, alkoholfri

Brons

Hoepfner

Hoepfner Hefeweizen

Veteöl

Bayersk hefeweizen

Världens bästa
veteöl

Herrnbräu

Weissbier Hell

Veteöl

Bayersk hefeweizen

Guld

Weihenstephaner

Hefeweissbier

Veteöl

Bayersk hefeweizen

Guld

Ketterer

Hefeweissbier

Veteöl

Bayersk hefeweizen

Guld

Ayinger

Bräuweisse

Veteöl

Bayersk hefeweizen

Silver

Baisinger

Teufel Weisse

Veteöl

Bayersk hefeweizen

Silver

Hirsch

Hefe Weisse

Veteöl

Bayersk hefeweizen

Silver

Kapuziner

Kellerweizen

Veteöl

Bayersk hefeweizen

Silver

Hofmühl

Weissbier Hell

Veteöl

Bayersk hefeweizen

Brons

Würzburger Hofbräu

Julius Echter Weissbier

Veteöl

Bayersk hefeweizen

Brons

Schwarzbräu

Weissbier Hell

Veteöl

Bayersk hefeweizen

Brons

Kaiser-Brauerei

Kumpf Kristall

Veteöl

Bayersk kristall

Världens bästa
kristallweizen

Baisinger

Teufel Kristall

Veteöl

Bayersk kristall

Guld

Hirsch

Kristall Weisse

Veteöl

Bayersk kristall

Silver

Alpirsbacher

Weizen Kristall

Veteöl

Bayersk kristall

Brons

Ayinger

Urweisse

Veteöl

Mörkt veteöl

Världens bästa
mörka veteöl

Kapuziner

Hefe-Dunkel

Veteöl

Mörkt veteöl

Guld

Alpirsbacher

Weizen Hefe Dunkel

Veteöl

Mörkt veteöl

Silver

Eders

Hefeweizen Dunkel

Veteöl

Mörkt veteöl

Silver

Schwarzbräu

Weissbier Dunkel

Veteöl

Mörkt veteöl

Silver

Hirsch

Dunkle Weisse

Veteöl

Mörkt veteöl

Brons

Keiler

Weissbier Dunkel

Veteöl

Mörkt veteöl

Brons

Brauhaus Riegele

Alte Weisse

Veteöl

Mörkt veteöl

Brons

Waldhaus

Schwarzwald Weisse Dunkel

Veteöl

Mörkt veteöl

Brons

Weihenstephaner

Vitus

Veteöl

Starkt veteöl

Tysklands bästa

Autenrieder

Weizenbock

Veteöl

Starkt veteöl

Guld

Flötzinger

Gambrinus

Veteöl

Starkt veteöl

Silver



Nyhetssvep 23 september

Nyheter Posted on 23 september 2016 18:41

Festöl från Weilheim
Att det är
oktoberfesttider har väl inte undgått någon. Dachsbräu i Weilheim i Oberfranken
firar detta med att presentera sin Weilheimer
Festbier
. Ölet har tagits fram genom ett speciellt, dubbelt
mäskningsförfarande. Tillsammans med utsökt bayersk aromahumle ger ölet en
smakupplevelse utöver det vanliga, enligt bryggeriet. Ölet har fyllts på flaska
efter att ha mognat i tio veckor och därefter filtrerats. Alkoholhalt 6,3
procent och stamvörtstyrka 13,5 procent.

Weilheimer Festbier är framtagen för oktoberfestsäsongen (foto: Dachsbräu).


Tillfällig nyhet från Pyraser

Hopfenpflücker Pils är
namnet på den senaste brygden från Pyraser Landbrauerei. Det är ett öl som är
framtaget speciellt för humleplockarsäsongen och finns endast tillgängligt
under en begränsad tid. Till denna pilsner har Spalter aromahumle använts
tillsammans med pilsnermalt. Resultatet är ett uppfriskande och lättdrucket öl
med visst humlesting. Alkoholhalten är 5,0 procent, stamvörtstyrkan 11,8
procent och beskan 30 IBU.

Pyrasers humleplockaröl finns bara under begränsad tid (foto: stisbraeu.de).

Oktoberfest på turné
Badische
Oktoberfest
är en turnerande festlighet, som startade i Baden förra året. Årets
turné har redan spenderat två veckor i Karlsruhe, för att nästa helg vara i
Weil am Rhein i Dreiländereck. Därefter rullar det på till Rothaus im
Hochschwarzwald 1-2 oktober, Offenburg 7-8 oktober, med avslutning i Freiburg
under helgerna 14-15 och 21-22 oktober. God mat och levande musik utlovas. Ölet
som serveras är Rothaus Festbier från
Badische
Staatsbrauerei Rothaus
. Biljetterna
kostar mellan 8,41 och 27,57 euro.

Trevligt värre på Badische
Oktoberfest, här i Freiburg (foto: Badische
Oktoberfest).


Öl och kultur i Bayreuth

Den 7 oktober
blir det kultur i kombination med öl hos Becher Bräu i Bayreuth. Då gästas
bryggeriet av föreställningen Bier
gewinnt!
, som kretsar kring musik och historier om öl. På scenen återfinns
tre exceptionella folkmusiker i Christoph Lambertz (kontrabas, klarinett,
mandola, säckpipa), David Saam (dragspel, viola, ukulele, gitarr) och Res
Richter (klarinett, säckpipa, bleckflöjt, tuba och näsflöjt).

Christoph Lambertz, David Saam och Res
Richter står för underhållningen (foto: concertbuero-franken.de).

Keiler firar femton år
Keiler
Brauhaus
i Lohr am Main firar jubileum den 15 oktober. Det är då femton år
sedan bryggeriet övertogs av Würzburger Hofbräu och fick sitt nuvarande
namn. Födelsedagen firas från klockan 10 med Weisswurstfrühstück och musik. Underhållningen fortsätter sedan in på kvällen. Keiler
Brauhaus härstammar från Lohrer Brauerei, som grundades 1836. När bryggeriet bytte
ägare 2001 blev det samtidigt en del av Kulmbacher Gruppe.

Keiler Brauhaus firar femtonårsjubileum i år (foto: Keiler Brauhaus).



Bryggeriet: Rügener Insel-Brauerei

Bryggerier Posted on 21 september 2016 17:41

Denna gång möter vi ett av de
nyare bryggerierna på den tyska ölkartan. I Rambin på den vackra ön Rügen
bryggs det öl med inspiration från såväl Belgien som Storbritannien.

Rügener
Insel-Brauerei
startades av Markus
Berberich och slog upp
sina portar i augusti 2015. Redan efter ett drygt år har man tolv olika
ölstilar i sitt fasta sortiment, som visar på en stor variation av ölsmaker.
Räknar man alla tillfälliga och experimentella brygder, så hamnar man dock en
bra bit över 100 sorter. Bryggeriet gör bara vad man själva kallar specialöl,
stilar som är ovanliga i Tyskland och som inte sällan är inspirerade av de
belgiska och brittiska öltraditionerna. De tolv standardölen är indelade i tre grupper,
eller ”expeditioner”, som var och en har inspirerats av olika delar av ölivet,
havet och omgivningarna kring Östersjön. Insel-Brauerei har i dag en kapacitet
att brygga och fylla 300 000 flaskor i månaden.

Insel-Brauerei är ett av de nyare tyska bryggerierna (foto: Rügener Insel-Brauerei).

Fyra snabba frågor till
pressansvariga
Koyka
Stoyanova:

Har ni någon
speciell filosofi?

Vår filosofi
är att brygga smakfulla, uttrycksfulla, men ändå lättillgängliga öl.

Vad är
speciellt med era öl?

Vi använder bara hela humlekottar, liksom specialmalt,
olika sädesslag (vete, råg, havre), traditionella ölkryddor och en stor
variation av alejäst. All jäsning sker i öppna jäskar samt att ölen får jäsa
färdigt på flaska i tempererade jäsningskammare. Vi använder den traditionella
metoden Méthode champenoise. Detta är
mycket ovanligt i Tyskland och skiljer oss från andra bryggerier.

Vilket öl är
er bästsäljare eller specialitet?

Vi är mycket glada över att våra öl tas emot
väldigt bra av kunderna. Vissa av dem upptäcker för första gången att öl inte
bara är en törstsläckare, utan också kan vara perfekt att kombinera med en
finare matmeny. Vinkännare tycker till exempel mycket om våra sura ales Meerjungfrau och Seepferd, liksom vår champagneale Insel Kreide eller vår Baltic
Dubbel
.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vi är mycket stolta över att ha blivit
uppmärksammade av World Beer Awards jury i år och fått flera utmärkelser. Det
ger oss så klart uppmuntran och sporrar oss att fortsätta.

Bryggmästare Markus Berberich framför sina anställda Jan och Sebastian (foto: Rügener Insel-Brauerei).


Öl i urval

Insel Herb
Stil: Premium bitter/ESB
Alkoholhalt: 5,2 %
Speciella ingredienser*: Vetemalt, druvsocker**

Insel Kap
Stil: Stout
Alkoholhalt: 5,5 %
Speciella ingredienser: Vete- och havremalt,
druvsocker

Insel Saison
Stil: Saison
Alkoholhalt: 5,5 %
Speciella ingredienser: Vetemalt, druvsocker,
kryddor

Insel Kreide
Stil: Witbier/champagneale
Alkoholhalt: 5,5 %
Speciella ingredienser: Vetemalt, champagnejäst,
druvsocker, kryddor

Baltic Ale
Stil: Belgisk strong ale
Alkoholhalt: 7,5 %
Speciella ingredienser: Vetemalt, druvsocker

Baltic Stout
Stil: Imperial stout
Alkoholhalt: 7,5 %
Speciella ingredienser: Vete- och havremalt, druvsocker

Baltic Dubbel
Stil: Belgisk dubbel
Alkoholhalt: 8,5 %
Speciella ingredienser: Vete- och rågmalt, druvsocker

Baltic Tripel
Stil: Belgisk trippel
Alkoholhalt: 9,5 %
Speciella ingredienser: Vetemalt, druvsocker, kryddor

Überseehopfen
Stil: India pale ale
Alkoholhalt: 5,5 %
Speciella ingredienser: Vetemalt, druvsocker

Meerjungfrau
Stil: Sour ale
Alkoholhalt: 5,5 %
Speciella ingredienser: Vetemalt, druvsocker

Seepferd
Stil: Sour ale
Alkoholhalt: 5,5 %
Speciella ingredienser: Vetemalt, druvsocker

Strandgut
Stil: Rököl
Alkoholhalt: 5,5 %
Speciella ingredienser: Vetemalt, druvsocker

* Utöver vatten, naturhumle, kornmalt och jäst.
** Försvinner helt i jäsningen.



Nyhetssvep 19 september

Nyheter Posted on 19 september 2016 17:59

Bästa ölkonceptet i Bayreuth
Restaurangen
och hantverksölsbaren Liebesbier i Bayreuth vinner årets Fizzz Award i
kategorin ”Bästa ölkoncept”. Motiveringen är att Jeff Maisel och Thomas Wenk
har skapat ett pilgrimsmål för ölälskare över hela Tyskland. Juryn menar att allt är skapat och inrett med ett öga
för trender och med material av hög kvalitet. Liebesbier har 21
öl på fat och över åttio på flaska. Inomhus har restaurangen 260 sittplatser
och utomhus cirka 300. Priset delas ut av tidskriften
Fizzz, som vänder sig till alla som arbetar med gastronomi i Tyskland.

Liebesbiers personal firar priset för Bästa ölkoncept (foto: Liebesbier).


Handgjort även på hösten

Den populära kraftölfestivalen
Handgemacht i Berlin återkommer med en höstupplaga. Den 1-2 oktober öppnas
dörrarna till Kulturbrauerei på Schönhauser Allee. Precis som på sommaren
kommer det att bli provsmakningar, street food och diverse underhållning. Bland
de cirka tjugo utställande bryggerierna märks Vagabund Brauerei, Brlo, Fräulein
Brauer
, Stone Brewing Berlin och svenskbekanta Pirate Brew.

Kulturbrauerei är platsen för Handgemacht Herbst (foto: Handgemacht Berlin).

Imperial
stout från Hanscraft
I dagarna lanserar Hanscraft & Co i
Aschaffenburg
sin nya Black Nizza Imperial Stout. Ölet
har fått mogna på bayerska whiskyfat från Feinbrennerei Simon’s. Resultatet
är en intensivt smakande stout på 10,5 procent alkohol.

Black Nizza släpps i dagarna (foto: Hanscraft & Co).


Wigger bästa hobbybryggare i Gundelfingen

I helgen gick
Camba Bierfestival av stapeln i Camba-Old-Factory i Gundelfingen. Ett av
inslagen var hobbybryggartävlingen, som vanns av Stefan Wigger. En överväldigad jury
gav honom förstaplatsen med hans North
East IPA
, som han kommer att få brygga i större skala i Camba Bavarias
bryggeri i Truchtlaching.

Stefan Wigger rodde hem förstapriset (foto: Camba Bavaria).


Oktoberfest på Bishops

I lördags
började den stora Oktoberfest i München. I dag är det pubkedjan The Bishops
Arms
tur att dra igång sitt festande. Fram till och med söndag går det att ta
del av lite tysk ölkultur på någon av kedjans fyrtio restauranger. Hela veckan
serveras wienerschnitzel som specialrätt. Givetvis kommer öl från flera
klassiska tyska bryggerier att finnas tillgängligt. Räkna även med att trevlig
livemusik kommer att förgylla festligheterna på många ställen.



Nu börjar ölfesternas fest

Oktoberfest Posted on 16 september 2016 18:32

I morgon brakar det loss i München. Då startar årets Oktoberfest med sedvanlig pompa och ståt. Sedan väntar sexton dagars festande i ölets tecken.

Nu börjar en sexton dagar lång fest i ölets tecken (foto: muenchen.de).

Efter en inledande parad med cirka 8 000 deltagare och på slaget klockan 12, slår Münchens borgmästare tappen ur den första öltunnan med de klassiska orden O’zapft is. Det är bayerska och betyder ungefär ”Det är tappat”. De första tre litrarna ges sedan till Bayerns ministerpresident. Med en salut på tolv kanonskott är sedan den 183:e Oktoberfest, eller Wiesn, invigd. Därefter är det fritt fram för de drygt sex miljoner väntade besökarna att hugga in på tivoli, marknadsstånd, rejäl tysk mat och – så klart – öl. I år avslutas festen på Tysklands nationaldag den 3 oktober.

I den inledande paraden deltar bland annat bryggerivagnar (foto: oktoberfest.ws).

Trots att Oktoberfest i dag främst förknippas med öl, var det först 1880 som stadens myndigheter tillät ölförsäljning under festligheterna. Ganska snart blev dock de tillfälliga ölhallarna, eller tälten, de mest populära inslagen på festivalområdet. Årets besökare har fjorton stora och 21 små öltält att välja mellan. Tillsammans kommer de att sälja över sex miljoner liter öl, som endast kommer från de sex stora Münchenbryggerierna: Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner och Hofbräu. Enligt traditionen får endast öl som bryggts enligt den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) serveras. Årets literpriser ligger mellan 10,40 och 10,70 euro, vilket är en ökning med drygt tre procent från förra året.

Oktoberfest har sitt ursprung i bröllopet mellan Bayerns kronprins Ludwig (I) och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810. Fem dagar senare firades brudparet med en stor hästkapplöpning på området Theresienwiese (Wiesn), uppkallat efter bruden. Kapplöpningen blev en återkommande tradition och 1819 övertog staden München ansvaret. Med åren ändrades nöjesutbudet gradvis mer mot dagens nöjesfält och marknad samt mat och dryck. Hästarna fanns dock kvar som ett inslag ända in på 1960-talet. Oktoberfest har anordnats i princip varje år, med uppehåll för diverse krig samt inflationsåren 1923-24. Sedan 1950 har den arrangerats utan avbrott.

Oktoberfest i siffror:
· Theresenwiese är 42 hektar stort. Själva festområdet upptar 31 hektar.
· År 2007 dracks det 6,7 miljoner liter öl av 6,2 miljoner besökare.
· Under festen arbetar cirka 12 000 personer.
· Oktoberfest omsätter omkring nio miljarder kronor årligen.
· Under festveckorna står området för cirka tretton procent av stadens energiförbrukning.
· Det finns cirka 1 800 toaletter och pissoarer på området.
Källa: Wikipedia



Nyhetssvep 14 september

Nyheter Posted on 14 september 2016 17:38

Nytt världsrekord i
sejdellyft

I måndags (12 september) sattes det ett nytt världsrekord i
Hofbräuhaus i München. Matthias Völkl lyckades då lyfta och bära 27 stycken
enliterssejdlar (Masskrüge) fyllda
med öl. Egentligen skulle det varit 29 sejdlar, men två föll när de skulle
ställas ner. Det är dock osäkert om Guinness Rekordbok kommer att acceptera
rekordet, eftersom Völkl fick hjälp att ställa ner sejdlarna. Det tidigare
rekordet sattes den 21 september 2014 av Oliver Strümpfel, som lyfte och bar 25
sejdlar.

27 fulla enliterssejdlar lyckades Matthias Völkl lyfta (foto: Picture alliance).


Flera nya tyskar på Akkurat

Det är Stockholm som gäller för den som vill dricka tyskt.
Listan till Man in the Moons oktoberfest har vi redan sett. Nu kontrar Akkurat
på Söder med att ta in ett gäng nya tyska öl. Först och främst handlar det om
Gänstaller Bräu, vars Pils går in som
fast öl under en period. Dessutom kommer två helt nya öl från Hallerndorf. Daniela’s Wheat Lager (5,0 %) har
bryggmästare Andreas Gänstallers dotter Daniela själv gjort receptet till och
bryggt. Det andra heter Andreator,
som är en röd amerikansk dubbelbock på 8,0 procent och är Andreas hyllning till
sin andra dotter. Dessutom kommer det Landbier från Brauerei Witzgall samt tre öl från Brauerei Knoblach i
Schammelsdorf: Ungespundes Lagerbier, Ungespundes Räuschla Märzen och
Rauch Südla.
Lägg till lite veteöl från Brauerei Wagner i Merkendorf samt Spezial Lager och Schlenkerla
Märzen
, så förstår ni att det är
värt ett besök. Enligt Stene Isacsson kommer man att koppla på ölen ”vart efter det blir snablar lediga och
i någon turordning som vi bestämmer på volley”.

Daniela och Andreas Gänstaller levererar öl till Akkurat (foto: Gänstaller Bräu).


Nytt säkerhetskoncept
för Oktoberfest

Årets Oktoberfest i München kommer att vara den mest
övervakade någonsin. I ljuset av de terrorattentat och andra våldsdåd som skett
i Tyskland och övriga Europa, väljer arrangörerna att satsa extra mycket på
säkerheten. Bland annat kommer inte ryggsäckar, tunga väskor och väskor som
rymmer mer än tre liter att vara tillåtna. Kontroller kommer att göras vid alla
entréer, där även mindre väskor kan komma att kollas. Ett staket kommer att
sättas upp längs med Theresienhöhe, så att ingen kan smita förbi
säkerhetskontrollen. Ingången från Theresienwieses tunnelbanestation har
ändrats så att ingen kan komma in på festivalområdet utan att kontrolleras.
Under tider med extra många besökare kommer uppemot 450 säkerhetsvärdar och
-vakter att finns på området.

Säkerheten är hög på årets Oktoberfest (foto: sueddeutsche.de).


Festa in oktober i
Spandau

Den 16 september inleder Brauhaus in Spandau sin oktoberfest
med traditionell fatöppning. Då passar man på att ha säsongspremiär för sitt
oktoberöl – Herbstbock Maronator. Bryggeriets
festöl är en mörk lager med en alkoholstyrka på 6,2 procent och en stamvörtstyrka
på 16,8 procent. Som ett extra inslag under festveckorna kommer bryggeriet även
att anordna en bryggmästarbrunch den 25 september.

Den 16 september öppnas första festfatet i Spandau (foto: unterwegs-in-spandau.de).


Även Schussenrieder
oktoberfestar

I Bad Schussenried i Baden-Württemberg hittar vi bryggeriet Schussenrieder
Brauerei
, som också anordnar oktoberfest. Denna äger rum mellan den 30
september och 3 oktober. Festligheterna brukar locka cirka 30 000 besökare
varje år och är en av de mest besökta festivalerna i regionen Oberschwaben.
Upptagningsområdet sträcker sig dock mer än tio mil från regionen. I år
sammanfaller slutdagen med den traditionella Fuhrmannstag, med ett festtåg med
över 100 hästspann med inslag ur traktens historia.

Även i Schussenried blir det traditionell oktoberfest (foto: Schussenrieder Brauerei).



Gedigen öllista på Man in the Moons oktoberfest

Festivaler Posted on 12 september 2016 17:59

Som jag skrev i
Nyhetssvep 7 september blir det traditionell oktoberfest på Man in the Moon i
Stockholm. Nu är den preliminära öllistan klar och den innehåller mycket gott.

Man in the Moons oktoberfest börjar på torsdag den 15
september och avslutas den 8 oktober. Öllistan skiftar under festivalveckorna,
men enligt Daniel Rhawi kommer det att finnas uppemot fyrtio olika tyska fatöl
under oktoberfesten. Nya öl kopplas på allt eftersom. Förutom nedanstående,
kommer det bland annat även komma in öl från Klosterbrauerei Andechs.

Den kraftfulla Vitus från Weihenstephaner kommer finnas på fat (foto: neubierig.de).

Här är några av de andra ölen som kommer att finnas på fat:

Weihenstephaner Vitus
Hofbräu Oktoberfest
Radeberger Pils
Köstritzer Kellerbier
Köstritzer Schwarzbier
Braufactum Progusta IPA
Schlenkerla Helles Lager
Schlenkerla Märzen
Schlenkerla
Weizen
Einbecker
Brauherren Pils
Berliner Kindl
Jever Pils
Schöfferhofer Hefe
Hövels Altbier
Gaffel Kölsch
Ayinger Festbier
Ayinger Kellerbier
Weltenburger Oktoberfestbier
Weltenburger Kloster Pils
Weltenburger Bock
Schneider Weisse Mein Grüner
Schneider Weisse Mein Festweisse
Schneider Hopfenweisse
Paulaner Hefe Weissbier
Paulaner Oktoberfestbier
Spaten Oktoberfestbier

Som synes en redan imponerande lista, som kommer att fyllas
på ytterligare!

Passa på att prova Progusta, en IPA från Braufactum (foto: Braufactum).



« FöregåendeNästa »