Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Tysk ölförsäljning backar något

Nyheter Posted on 2 juli 2019 16:59

Den riksomfattande organisationen för tyska dryckeshandlare rapporterar en minskad ölförsäljning från årets början till och med maj.

Det är Bundesverband des Deutschen Getränkefachgrosshandels (BV GFGH) som hänvisar till tidigare opublicerade siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis. De visar att den tyska ölförsäljningen minskade med 1,3 procent mellan januari och maj i år.

Fram till slutet av april såg det dock ganska bra ut; vid den tiden låg ölförsäljningen faktiskt på 1,9 procent plus. En riktigt dålig majmånad, med kallt och fuktigt väder, gjorde dock att den inhemska försäljningen sjönk med 10,6 procent under månaden jämfört med samma period 2018. Om även exporten inkluderas sjönk försäljningen dock “endast” med 10,1 procent.

Skillnaden mellan de olika förbundsländerna är också ganska stor. I Sachsen-Anhalt backade ölförsäljningen med måttliga två procent under maj, medan den i Rheinland-Pfalz/Saarland rasade med 16,7 procent. Till och med starka ölfästen som Nordrhein-Westfalen (minus 7 procent) och Bayern (minus 12,3 procent) fick se en kraftig nedgång i försäljningssiffrorna. Försäljningen av ölblandningar sjönk också kraftigt under maj månad, med ett minus på hela 18 procent.



Här är årets Oktoberfestpriser

Oktoberfest Posted on 28 juni 2019 16:08

Än är det långt kvar till det som för många är höjdpunkten på året – Oktoberfest i München. Men redan nu har de deltagande krögarna presenterat dryckespriserna för årets festival.

En liter öl (Mass) kommer under årets Oktoberfest kosta mellan 10,80 och 11,80 euro. Det har de deltagande krögarna meddelat staden Münchens förvaltning för arbete och ekonomi. Det betyder att festölen i genomsnitt är 3,11 procent dyrare än förra året. Störst prisökning bland de stora festtälten gör Bräurosl, Hacker-Festzelt och Schützen-Festzelt, som alla höjer med 3,51 procent. 2018 var första året som en liter öl kunde kosta mer än elva euro; en Mass kostade då mellan 10,70 och 11,50 euro.

En liter öl kostar mellan 10,80 och 11,80 euro under årets Oktoberfest (foto: München Tourismus/J. Wildgruber).

Snittpriset för alkoholfria drycker är också något högre i år. En liter mineralvatten kostar 8,87 euro (8,72 euro förra året), cola- och apelsinläskblandningen Spezi kostar 10,01 euro (9,80 euro senast) och literpriset för övrig läsk är 9,56 euro (mot 9,27 euro 2018).

Här är ölliterpriserna i de stora festtälten (förra årets priser inom parentes):
Käfer Wiesn Schänke: 11,80 euro (11,50)
Löwenbräu-Festzelt: 11,80 euro (11,50)
Marstall: 11,80 euro (11,50)
Paulaner-Festzelt: 11,80 euro (11,50)
Bräurosl: 11,80 euro (11,40)
Hacker-Festzelt: 11,80 euro (11,40)
Schützen-Festzelt: 11,80 euro (11,40)
Armbrustschützen-Festzelt: 11,70 euro (11,40)
Schottenhamel-Festhalle: 11,75 euro (11,40)
Hofbräuhaus-Festzelt: 11,70 euro (11,40)
Fischer-Vroni: 11,70 euro (11,35)
Ochsenbraterei: 11,50 euro (11,20)
Augustiner-Festhalle: 11,40 euro (11,10)
Weinzelt (weissbier): 15,90 euro (15,90)
Snittpris per liter: 11,54 euro (11,19)*

Staden München arrangerar Oktoberfest och kontrollerar att de mat- och dryckespriser som sätts av krögarna baseras på någon slags rimlighet. I München med omnejd ligger kostar en liter öl normalt mellan 5,50 och 10,40 euro. Årets Oktoberfest äger rum mellan den 21 september och 6 oktober.

*Snittpriset inkluderar även de mellanstora och små festtälten. Weissbier är inte medräknat, här är årets snittpris 13,43 euro (13,00).



Tyska grillare föredrar öl

Nyheter Posted on 26 juni 2019 15:38

Sommar och grillning hör ihop, så även i Tyskland. Nu har Krombacher tillsammans med undersökningsföretaget Yougov tagit reda på vem det är som grillar och hur. 2 000 tyskar har tillfrågats om sina grillvanor. Det finns så klart skillnader, men när det kommer till dryck är de flesta överens.

Tyskar grillar ofta och gärna. En vanlig grillmåltid består av korv eller en köttbit, hemmagjord sallad, småfrallor eller baguette och – i vissa fall – lite grönsaker eller bakad potatis. De flesta (39 procent) föredrar klassiska kolgrillar, medan 16 procent kör elektriskt och 12 procent använder gasolgrill. Kolgrillning är något vanligare i öst än i väst (52 respektive 35 procent). Den genomsnittlige grillaren äger många grillrelaterade attiraljer, men använder endast ett fåtal. Grillbestick tillhör de populäraste prylarna med 77 procents användning. Desto färre använder grönsakskorg (12 procent), köttermometer (7 procent) eller pizzasten (5 procent).

Tyskar grillar ofta och gärna och öl är det självklara dryckesvalet (foto: kochbar.de).

När det kommer till hur tyskarna bedömer sina färdigheter vid grillen uppger 41 procent att de är väldigt väl insatta i hur man grillar kött. 24 procent säger till och med att deras köttbitar blir perfekta varje gång. 38 procent svarar att de knappt behöver någon förberedelsetid och har roligt när de grillar. Nära hälften (48 procent) grillar en eller två gånger i månaden, medan 28 procent säger att de drar igång grillen en eller flera gånger i veckan om vädret tillåter under säsongen. Studien som Krombacher och Yougov gjort pekar ut fem typer av tyska grillare: bratwurstmästaren (gillar det enkla), köttälskaren, den vågade ”prövaren”, den varierade vego-grillaren samt finsmakaren, som alltid söker efter det där lilla extra.

Men även om grilltyperna sinsemellan är ganska olika, kan de ändå enas om en sak – valet av dryck. 37 procent uppger att en kall öl är det viktigaste när de grillar. Bland ölstilarna är det pilsner som är den klara favoriten (55 procent föredrar en pils). Veteöl (16 procent) och ölblandningen radler (15 procent) gör upp om andraplatsen, medan alkoholfria öl och special- eller hantverksöl (Craft bier) inte efterfrågas i samma utsträckning (endast 5 respektive 4 procent av de tillfrågade föredrar detta). Enligt undersökningen är just Krombacher det populäraste ölmärket bland tyska grillare; 15 procent av de svarande säger att det är deras favorit-grillöl. Efter öl är det läsk som går hem bäst hos tyskarna (35 procent). Vatten (17 procent), vin (8 procent) och mousserande vin (1 procent) är inte fullt lika populärt under tyska grillkvällar.

Den som vill ta reda på vilken grilltyp man själv är kan gå in på www.grilltypentest.de. Här finns detaljerade beskrivningar av de olika typerna samt grillrecept med tillhörande ölrekommendationer, framtagna av Krombachers ölsommelierer.



Sigmar Gabriel ny ölambassadör

Nyheter Posted on 24 juni 2019 16:50

Tysklands
tidigare vicekansler och utrikesminister Sigmar Gabriel har utsetts till ny
ölambassadör av det tyska bryggeriförbundet. Det skedde vid den tyska
bryggeridagen i Berlin tidigare i juni. Han tar därmed över hederstiteln från
Julia Klöckner, minister för livsmedel och jordbruk.

I sitt tacktal sa Sigmar Gabriel att han som
kommer från det bryggeritäta Niedersachsen känner en närhet till bryggeriindustrin.
Under sin studietid arbetade han till och med i ett bryggeri och fick på så
sätt en möjlighet att titta in bakom kulisserna i denna spännande värld. Han
menade också att tyska bryggerier står för hållbarhet, tradition och
innovation. De för inte bara en tusenårig tradition vidare, utan anpassar sig
även till framtidens krav genom ständig modernisering. Gabriel avslutade sitt
tal med att lyfta fram bryggerierna som viktiga arbetsgivare och stor del av ekonomin,
liksom dess roll som handelspartner till jordbruket och andra leverantörer till
branschen.

Julia Klöckner (längst t.v.) lämnar över till Sigmar Gabriel (mitten) som ny ölambassadör (foto: Deutscher Brauer-Bund).

Jörg Lehmann, ordförande för det tyska bryggeriförbundet (Deutschen Brauer-Bund), lyfte fram den
tidigare SPD-ordföranden (Tysklands socialdemokrater) Sigmar Gabriel som en
stor statsman, som profilerat sig i frågor rörande ekonomi och miljö. Under
hela sin karriär har han visat ett starkt engagemang för bryggerihantverket, liksom
för att stärka medelklassen och att skydda naturen. ”Oavsett om det gällt
tillväxt och välfärd, fri och rättvis handel eller skydd av regionerna och deras
naturresurser, har Sigmar Gabriel alltid drivit en politik för en socialt
hållbar marknadsekonomi och för människan. Det förtjänar respekt och erkännande”,
sa Lehmann.

Det tyska bryggeriförbundet grundades i Dresden 1871, vilket gör det till en av de
äldsta branschföreningarna i Tyskland. Varje år sedan 2002 har föreningen utsett
en ny ölambassadör. Hederstiteln går till personer som utmärker sig genom sitt
stora engagemang i frågor som är viktiga för bryggerinäringen. Bland tidigare
ambassadörer finns förbundsministern för
jordbruk Julia Klöckner (2018), premiärminister Winfried Kretschmann (2017),
talmannen i tyska riksdagen (Förbundsdagen) Norbert Lammert (2016) och jordbruksminister
Christian Schmidt (2015).



Brygger öl med avloppsvatten

Nyheter Posted on 19 juni 2019 19:34

I renhetslagens land finns det numera ett öl där avloppsvatten använts. Bakom ölet står företaget Xylem från Herford i Nordrhein-Westfalen.

Det har bryggts fyra hektoliter av ölet, som fått det engelskklingande namnet Reuse Brew. Detta har fördelats på 1 000 flaskor och ett antal fat. Ölet ska dock inte säljas, utan har bara bryggts i marknadsföringssyfte. Företaget Xylem vill visa att renat avloppsvatten kan återanvändas till att göra drycker av hög kvalitet, vilket är särskilt viktigt i tider av hotande vattenbrist.

Ölet har bryggts av Herforder i Berlin och projektet har fått stöd av Berliner Wasserbetriebe, som sköter huvudstadens vattenförsörjning och avloppshantering. Företaget har i många år undersökt möjligheterna att behandla avloppsvatten. Utöver avloppsvatten från hushåll, som toaletter, disk, tvättmaskiner och duschar, tar man även hand om vatten från industrier samt regnvatten. Det renade vattnet från Berlins sex reningsverk släpps ut i vattendrag och återgår till grundvattnet, där sedan dricksvattnet hämtas.

Frågan är dock om ölbryggning med avloppsvatten är framtiden. Talespersoner från vattenföretagen säger att det är mer av en rolig grej, för att visa att det är tekniskt möjligt. Förmodligen smakar dock öl bryggt med naturligt vatten bättre eftersom det, till skillnad från starkt renat vatten, fortfarande innehåller många mineraler som bidrar med smak. Enligt Xylem kan avloppsvatten renas så mycket att det har bättre kvalitet än många buteljerade bordsvatten. Att rena vatten till den graden är dock fortfarande väldigt dyrt. Om avloppsvatten ska spela en större roll i vattenförsörjningen framöver behöver processen göras billigare. Tekniken finns dock och används på många ställen, till och med i rymden. Astronauterna på den internationella rymdstationen ISS kan till exempel bara ta med sig femtio liter per person och måste klara sig på detta i flera månader.



Meckatzer Löwenbräu växer mer än snittet

Bryggerier Posted on 14 juni 2019 16:25

Meckatzer Löwenbräu går åter mot strömmen på en sjunkande ölmarknad. Förra året ökade bryggeriets försäljning med närmare sju procent jämfört med året innan.

Resultatet är därmed en bra bit över hela branschen som bara ökade med 0,5 procent, mest beroende på den varma sommaren. Meckatzer Weiss-Gold och Meckatzer Hell stod för den största delen av Meckatzer Löwenbräus försäljning förra året, med en total andel på 75 procent. Men det var framför allt den ökade efterfrågan på bryggeriets två alkoholfria sorter som drog upp resultatet. Försäljningen av dessa ökade med tjugo procent jämfört med 2017. Till detta kommer också Meckatzers populära veteöl.

Bryggerichef Michael Weiss ser tillbaka på ännu ett bra år (foto: Meckatzer Löwenbräu).

Meckatzer Löwenbräu har stora planer för kommande år. Målet är inte bara att vara stora i sin hemregion Allgäu och runt storstaden Stuttgart, utan att hitta partners över hela Baden-Württemberg som kan marknadsföra Meckatzers öl. Bryggeriet kommer också att belöna de som bidrar till högre livskvalitet i Allgäu. I oktober kommer man med hjälp av en expertjury, för första gången dela ut ett pris för bra kulinarisk kultur. Priset ska gå till produkter, producenter och krögare och under de kommande veckorna kan de som vill skicka in förslag till bryggeriet.

Rötterna till bryggeriet från Meckatz i västra Allgäu går att spåra tillbaka till 1738. Bryggeriet kallades från början bara för Löwenbräu, men fick ändra namn i början av 1900-talet för att inte förväxlas med det mer kända Löwenbräu i München. Meckatzer Löwenbräu har ägts av familjen Weiss sedan 1853 och styrs numera av Michael Weiss. 1905 ansökte man om registrering av varumärket för Meckatz Weiss-Gold, något som beviljades tre år senare som det första ölmärket i Allgäu. Produktionen ökade från 6 000 hektoliter år 1900 till 14 000 hektoliter 1914. 1975 nådde man för första gången 100 000 hektoliter. 2014 låg produktionen på 170 000 hektoliter.



Riegele årets bryggeri tre gånger i rad

Utmärkelser Posted on 13 juni 2019 18:28

Brauhaus Riegele blir det första bryggeri som vinner titeln ”Årets tyska bryggeri” tre år i rad. Det står klart sedan man åter belönats med guld av hedersutmärkelsen Bundesehrenpreis.

Den federala utmärkelsen Bundesehrenpreis går till de tolv bästa bryggerierna i Tyskland och betraktas som ett stort erkännande av deras höga kvalitet. Det är dock bara ett av dessa bryggerier som får guld och kan ståta med titeln ”Årets tyska bryggeri”. I år tilldelades Augsburg-bryggeriet Brauhaus Riegele utmärkelsen av det tyska jordbruksdepartementet vid en ceremoni, under överseende av den bayerska öldrottningen Veronika Ettstaller och Hallertaus humledrottning Katharina Maier. Silvermedalj och titeln näst bästa bryggeri går till Privat-Brauerei Schmucker från Mossautal.

Riegele tog emot priset i närvaro av såväl öl- som humledrottningar (foto: Rigele KG).

Det är första gången som ett bryggeri får Tysklands mest prestigefyllda titel tre år i rad, något som gör bryggerichef Sebastian Priller mycket stolt. Det var dessutom tolfte året i rad som Riegele var med bland de tolv bästa bryggerierna. Priserna baseras på de kvalitetstester som den tyska jordbruksorganisationen DLG gör varje år och som brukar betraktas som de främsta i Tyskland. Förutom att vinna titeln “Årets tyska bryggeri” tre år i rad, har Riegele tidigare även utsetts till “Årets craft-bryggare”. 2010 fick bryggeriets Riegele Commerzienrat Privat även titeln “Årtiondets bästa öl” av Probier-Club.

Brauhaus Riegele arbetar efter devisen ”att bevara det beprövade och vara öppna för det nya”. Det familjeägda bryggeriet från Augsburg grundades 1386 och styrs i dag av Sebastian Priller och Sebastian B. Priller-Riegele, som vann världsmästerskapen för ölsommelierer 2011. I dagsläget har bryggeriet cirka 130 anställda. Förutom fjorton klassiska ölsorter, består bryggeriets sortiment även av tio specialöl och årgångsölsserien Magnus. Brauhaus Riegel tillverkar även läskklassikern Spezi Original.

Övriga mottagare av Bundesehrenpreis 2019:
Arcobräu Gräfliches Brauhaus, Moos
Bürgerbräu, Bad Reichenhall
Privatbrauerei Eibau, Eibau
Biermanufaktur Engel, Crailsheim
Frankfurter Brauhaus, Frankfurt an der Oder
Gampertbräu, Weissenbrunn
Privatbrauerei Gessner, Sonneberg-Malmerz
Schlossbrauerei Maxlrain, Tuntenhausen
Brauerei Ustersbach, Ustersbach
Störtebeker Braumanufaktur, Stralsund



Nytt rekordår för Waldhaus

Bryggerier Posted on 12 juni 2019 18:31

Privatbrauerei Waldhaus gjorde ett bra
fjolår. Schwarzwaldbryggeriet växte mer än marknadssnittet och sålde för första
gången mer än 100 000 hektoliter öl.

Jämfört med året innan motsvarar 2018 års försäljning en ökning med
nästan nio procent. Som jämförelse växte hela den tyska ölmarknaden med endast
0,5 procent förra året. I pengar räknat ökade Privatbrauerei Waldhaus sina intäkter
med tolv procent till cirka tolv miljoner euro. Detta är Waldhaus tolfte rekordresultat
i rad, vilket ägarfamiljen Schmid firade genom att ta alla sina anställda med
respektive på en tredagarsresa till Amsterdam.

Bryggmästarna Bernhard Vötter och Bernhard Ebner och vd Dieter Schmid firar ett bra år (foto: Privatbrauerei Waldhaus).

Bland de femton ölen i Waldhaus
produktutbud är det fortfarande Diplom Pils som säljer bäst, följt av de
tre ofiltrerade specialölen och de tre veteölen i sortimentet. Under året
lanserades även två nya så kallade Naturradler, en söt och en syrlig,
som båda fått en bra start. De två nya radlersorterna har lett till att
försäljningen fördubblats jämfört med tidigare radlervarianter. Waldhaus öl har
under 2018 också vunnit 41 guldmedaljer i diverse öltävlingar. Diplom Pils
fick bland annat guldmedalj av den tyska jordbruksorganisationen DLG för tjugonde året i rad för sin goda
kvalitet.

Privatbrauerei Waldhaus är känt för
att ta egna vägar när de tillverkar sin öl. De använder exempelvis alltid hela
humlekottar istället för pellets eller koncentrat, de odlar sina egna
jäststammar och försöker alltid upprätthålla en optimal balans mellan temperatur
och tryck under bryggningsprocessen – även om det gör att bryggningen tar
längre tid. En annan framgångsfaktor är de investeringar som gjorts under senare
år. Förra året uppgick investeringarna till drygt 3,3 miljoner euro. I år
kommer dessutom buteljeringsanläggningen att uppgraderas för cirka 1,8 miljoner
euro, något som borgar för ännu bättre resultat i framtiden.



« FöregåendeNästa »