Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 5 februari

Nyheter Posted on 5 februari 2018 17:45

Bryggeridöden
i Oberfranken stannar upp

Antalet bryggerier i den bayerska regionen Oberfranken
har minskat enormt under lång tid. Nu ser det dock bättre ut igen. För första
gången på länge ökar nämligen antalet bryggerier. 2015 fanns det 149 bryggerier
i regionen, nu finns det 172 stycken. Oberfranken har en stor andel små bryggerier,
men strukturomvandlingar och prispress från stora bryggerikoncerner
har länge orsakat problem. På 1970-talet fanns det 300 bryggerier i regionen,
en siffra som sedan dess snabbt sjunkit. Den nuvarande uppgången beror till stor
del på den blomstrande hantverkstrenden. Oberfranken och dess restauranger och
ölträdgårdar blir alltmer populärt bland såväl turister som lokalbor. Många
unga bryggmästare har därför bestämt sig för att driva sina
småbryggerier i regionen. I hela Bayern finns det i dag drygt 600 bryggerier.

Efter många års nedgång ökar åter antalet bryggerier i Oberfranken (foto:
Tiburi/pixabay.com).


Politiker
sätter käppar i hjulen för Augustiner

Augustiner Bräus planer på en ölträdgård vid det
gamla elverket Maxwerk i München-stadsdelen Haidhausen ser ut att gå om intet. Stadsdelsförvaltningen har nästan enhälligt röstat ner förslaget om en restaurang och ölträdgård i den
K-märkta byggnaden vid floden Isar. Trots att Augustiner ändrade sitt
ursprungliga förslag från 430 platser till 230, menar politikerna ändå att det
blir en för stor verksamhet i ett kulturskyddat område. Det finns också ett
gammalt avtal från 1800-talet som säger att Maxwerk inte får användas som
restaurang. Staden München fick överta elverket från familjen Wittelsbach 1894,
med villkoret att huvudbyggnaden endast användes för att alstra energi. Om
användningsområdet ändras kan staden bli tvungen att lämna tillbaka byggnaden
till de ursprungliga ägarna. Stadsdelsförvaltningen menar också att Augustiners
ansökan saknar svar på vissa viktiga frågor. Bryggeriet själva säger att de
inte kommer att lämna in någon ny ansökan för tillfället. Man är fortfarande
intresserade av att starta en restaurang i Maxwerk, men kommer inte att gå emot
folkviljan, enligt en talesman.

Augustiner ser inte ut att få öppna en restaurang i Maxwerk (foto:
SWM/tz.de).


Krombacher
ger sig i kast med dartförbund

Krombacher Brauerei är ny officiell ölpartner
till den europeiska dartorganisationen Professional Darts Corporation Europe
(PDC Europe). Partnerskapet innebär att bryggeriet ska servera öl vid olika
dartturneringar på Europatouren, men omfattar också rättigheter kring logotyper
och biljettlotterier till olika tävlingar. Dart är en sport som har vuxit
snabbt under senare år. Europatouren har arrangerats sedan 2012 och har blivit
en av de viktigaste darttävlingarna. Under årets turnering deltar världens
bästa dartspelare och 250 000 åskådare förväntas komma till arenorna i
Tyskland, Österrike, Danmark, Nederländerna och Gibraltar. Touren avslutas i
höst med de europeiska dartmästerskapen i Westfalenhallen i Dortmund.
Krombacher är sedan tidigare partner och sponsor till flera andra stora sportevenemang.

Krombacher Brauerei är ny officiell partner till Europatouren i dart (foto:
siegerlandkurier.de).


Paulaner
delar ut stjärnor till god gästfrihet

Paulaner Brauerei Gruppe har för femte året delat
ut stjärnor för bra gästfrihet (“Stern
der Gastlichkeit
”). Gästfrihetsstjärnor delas ut till restauranger som inte
bara serverar bra mat, utan som erbjuder bäst helhetsupplevelse utifrån 128
olika kriterier uppdelade i tio huvudområden. Att servera god mat och bra öl är
givetvis viktiga faktorer, men man bedömer även saker som webbplatser, första
intrycket, hur borden är dukade, hur personalen uppträder och om toaletterna är
rena och fina. Bedömningen görs utifrån rapporter från de ”hemliga gäster” som
skickas ut till de deltagande etablissemangen.
Av totalt 280 medverkande matställen i hela Tyskland, var det 125
stycken som fick godkänt på minst nittio procent av kriterierna och tilldelades
stjärnor för sin höga kvalitet. Femton av pristagarna fick ett speciellt pris
för att ha varit bäst i sina respektive kategorier.

Paulaner Brauerei Gruppes vd Andreas Steinfatt (t.v.) delar ut stjärnor till gänget från Wirtshaus in der Au
i München (foto: Paulaner Brauerei Gruppe).

Ny
försäljningschef på Oettinger

Peter Böck är ny chef för försäljning och
marknadsföring på Oettinger
Brauerei
. Han är 49 år gammal och har lång
erfarenhet av att arbeta inom dryckesindustrin. Innan han kom till Oettinger
var han ansvarig för marknadsföring och distribution på Capri Sun AG.
Böck blir den tredje chefspersonen som bryggeriet anställer sedan november
2017, då den tekniska chefen Andreas Boettger tillträdde. I december började
även Bernhard Wenninger som chef för IT, personalfrågor och ekonomi.
Tillsammans med vd Michael Mayer utgör dessa nu Oettingers ledningsgrupp. Under
hösten förra året sparkades
två av bryggeriets högsta chefer

efter en tvist inom ägarfamiljen Kollmar.

Peter Böck är sist in i Oettinger Brauereis nästan helt nya ledningsgrupp (foto:
Lebensmittel Zeitung).



Här är årets Oktoberfestaffisch

Oktoberfest Posted on 2 februari 2018 14:49

Folket – och en jury – har sagt
sitt! I dag presenterades affischen till årets Oktoberfest av festivalgeneralen
Josef Schmid.

Festivalgeneral Josef Schmid visar upp årets Oktoberfestaffisch (foto: muenchen.de/Leonie Liebich).

Förväntningarna var på topp i München när Oktoberfestchefen, tillika
borgmästaren, Josef Schmid presenterade det motiv som ska pryda årets
festivalaffisch. Det vinnande bidraget är bokstavligt talat himmelskt. Mot en
ljusblå bakgrund svävar typiska symboler för Oktoberfest bland molnen. Här finns ett pepparkakshjärta,
en kringla (Brezn), ett par weisswurst,
en rädisa, en tuba och – så klart – två ölsejdlar (Masskrugs). I förgrunden syns också ett pariserhjul, som representerar
det obligatoriska tivolit. Lämpligt nog har designen fått namnet ”För en
himmelsk Wiesn 2018!”

Mannen bakom årets vinnande
bidrag heter Dirk Lippmann, som är född 1974 och kommer från Osnabrück. Han kan
nu kvittera ut prissumman på 2 500 euro. Vinnaren är ett stort fan av
Oktoberfest och en gedigen München-älskare, vilket också bidragit till hans
inspiration. Att han dessutom har studerat grafisk design och arbetar på en
reklambyrå har säkert också varit till hjälp. Sitt vinnande motiv kommer han nu
inte bara kunna se på 10 000 affischer, utan också på internet, souvenirer
och den officiella festivalsejdeln.

Det vinnande bidraget innehåller de flesta symboler som hör Oktoberfest till (foto: muenchen.de).


1952 var året då
den första affischtävlingen
anordnades av staden München, som även arrangerar Oktoberfest. I år var det
andra gången som allmänheten kunde rösta via internet. Av 184 inskickade bidrag
valdes sextio ut för webbesökarna att rösta på. Totalt var det 10 833 personer
som röstade på nätet och tillsammans la 31 431 röster (det gick att rösta
på flera bidrag). De trettio främsta motiven gick sedan vidare till en jury,
som utsåg vinnaren. Årets Oktoberfest äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.



Rök och vete i små partier

Systembolaget Posted on 1 februari 2018 17:39

I februari bjuder Systembolaget på två släpp av öl i små partier och i båda dessa hittar vi tyska öl. Det blir dels en gammal rökig bekant och dels en efterlängtad vetehöjdare åt det starkare hållet.

Först ut, i morgon den 2 februari, hittar vi ett öl som även kom lagom till fastetiden förra året. Det handlar om det ofiltrerade rökölet Aecht Schlenkerla Fastenbier från Bamberg – ett öl som får 99 poäng på Ratebeer. Doft och smak domineras av den intensiva rökigheten, som för tankarna till charkuterier. Lite karamell kan anas i eftersmaken, tillsammans med en lätt humleton. I år släpper Systembolaget 10 000 flaskor av detta speciella öl.

Schlenkerlas rötter går att spåra till 1300-talet, även om det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna var Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det i dag. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial).

Fakta Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,5 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,50 kr (57,00 kr/l)

Aecht Schlenkerla Fastenbier träffade vi även på förra året (foto: Jaskankaljat).

Två veckor senare är det dags för en nykomling i form av Ayinger Weizenbock. Detta öl har mycket av det som ett bra veteöl ska ha. Vid upphällning framträder en gyllene, lätt bärnstensfärgad dryck med en rejäl skumkrona. I doften finns (så klart) vete, men även banan, citrus och ljust bröd. Smaken är lätt sötaktig och kryddig och har samma inslag som doften, fast kanske ännu fruktigare. Särskilt påtaglig är smaken av övermogen banan. 97 poäng på Ratebeer vittnar om den goda kvaliteten. Endast 3 888 flaskor kommer till Sverige, så det gäller att passa på.

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt – dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Weizenbock
Stil: Vetebock
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co AB
Alkoholhalt: 7,1 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 25,90 kr (78,48 kr/l)

Ayinger Weizenbock hamnar på systemhyllorna den 16 februari (foto: Privatbrauerei Ayinger).



Nyhetssvep 31 januari

Nyheter Posted on 31 januari 2018 14:46

Dinkelacker
femfaldigt prisade för hög kvalitet

Fem öl från det familjeägda
Stuttgart-bryggeriet Dinkelacker-Schwaben Bräu har belönats med guld av det tyska
hushållningssällskapet av Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG). Den ärofyllda kvalitetsutmärkelsen går till ölen Dinkelacker CD Pils,
Dinkelacker Kellerbier, Das Echte Märzen från varumärket Schwaben Bräu samt Hefeweizen och Kristallweizen
från varumärket Sanwald. Det är tionde året i rad som Sanwald Hefeweizen tilldelas en
guldmedalj. Varje år testar DLG kvaliteten
på cirka 800 öl, som på eget initiativ skickats in av ungefär 200 tyska bryggerier.
De öl som klarar de hårda testerna tilldelas guld, silver eller brons.

Fem av Dinkelackers öl har fått guld för sin höga kvalitet (foto: Dinkelacker-Schwaben Bräu).


Ny
film berättar humlens historia

Det tyska bryggarförbundet (Deutsche Brauer-Bund) och Förderkreis Forum Bier har gjort en film om humle,
som premiärvisades i samband med årets Grüne Woche i
Berlin. Filmen är producerad i samarbete med den Münchenbaserade byrån Explain It och
visar humlens historia och dess betydelse för bryggerinäringen. Den förklarar
också hur humle behandlas och bevaras i praktiken. I år kan den totala
odlingsarealen för humle komma att överstiga 20 000 hektar i Tyskland.
Bara under 2017 ökade den tyska humlearealen med cirka 1 000 hektar till
totalt 19 543 hektar, vilket motsvarar ungefär 27 000 fotbollsplaner.
Bayerska Hallertau är det största sammanhängande odlingsområdet i världen.

Filmen om humle finns att se på Youtube på
både tyska och engelska.

Humle är en historisk kulturväxt som nu fått en egen film (foto: altmuehlfranken.de).


Alpirsbacher
hyllar chefen med eget öl

När Alpirsbacher Klosterbrauereis ägare Carl
Glauner fyllde sextio fick han en alldeles särskild gåva av sina anställda,
nämligen ett öl med namnet Carl Glauner
Spezial Lager
. Öppnandet av det första fatet utgjorde starten för det stora
födelsedagskalaset i bryggeriets Braukeller tidigare i januari, dit 160 gäster
var inbjudna. Bakom ölet står bryggmästare Hans-Martin Walz, som bryggt det
enligt ett gammalt unikt recept. Det består av Tettnanger-humle, flera sorters
specialmalt och bryggeriets egen jäst. Efter en komplicerad bryggningsprocess,
har ölet fått mogna i bryggeriets källare. Totalt sexton hektoliter har bryggts
och fyllts på 4 600 flaskor och fat.

Hans-Martin Walz, Carl Glauner och vd Markus Schlör har slagit tappen ur
första tunnan med Carl Glauner Spezial Lager (foto: Alpirsbacher Klosterbräu).


Baywa
investerar i pelletsanläggning
Baywa AG investerar 2,7 miljoner euro fram till 2019 i sin humlepelletsanläggning
i Tettnang. Den största delen, två miljoner euro, kommer att gå till en
lupulinberikningsanläggning. I år kommer man också att bygga ett nytt kontor
och laboratorium för cirka 400 000 euro. Dessutom ska lagret moderniseras
med ett nytt hyllsystem för 250 000 euro. Humlepelletsanläggningen öppnades
i oktober 2015 och byggdes till en kostnad av fyra miljoner euro. I treskift
förvandlas här humleskörden från Tettnang och andra regioner till humlepellets
under en sexmånadersperiod. I mindre utsträckning gör man även balar av färska
humlekottar. Lupulinberikningsanläggningen ska vara i full drift från 2019. Här
framställs lupulinpulver, också känt som humlemjöl, som är som ett koncentrat
av smaker och bittra substanser.

Anläggningschef Anton Locher (t.v.) ser fram emot Baywas satsning (foto: Schwäbische Zeitung).


Rävbryggeri
ny ölpartner till stor folkfest

Mellan den 14 och 23 juli arrangeras den största
folkfesten vid Rhen i Düsseldorf. Nytt för i år är att Düsseldorf-bryggeriet Brauerei im Füchschen är ny partner och officiell ölleverantör till det stora
festtältet Schützenfestzelt. Med ett nytecknat treårsavtal ersätter Füchschen
därmed den tidigare partnern Diebels från Issum. Förutom att servera sina traditionella öl Alt och Pils, kommer Füchschen också att erbjuda alla andra drycker från
sitt sortiment till de cirka 2 000 gäster som får plats i tältet.
Bryggeriet har funnits sedan 1848 och sysselsätter i dag 110 personer. Förutom
flera typer av öl, gör man även olika fruktdrycker. Der größten Kirmes am Rhein är en av de tre största folkfesterna i Tyskland och arrangeras
traditionsenligt av föreningen St. Sebastianus
Schützenverein Düsseldorf 1316 e.V
. Ursprunget
till festen går att spåra ända tillbaka till 1435.

Bryggerichef Peter König är nöjd med Füchschens nya partnerskap
(foto: bild.de/Hojabr Riahi).



Prisas för interaktivt ölglas

Utmärkelser Posted on 30 januari 2018 17:41

Kölschbryggeriet
Gaffel och glastillverkaren Rastal vinner det ärofyllda Promotional Gift Award.
Priset går till ett glas som ger öldrickarna ett multimedialt mervärde.

Den tyska glastillverkaren Rastal har
tillsammans med Privatbrauerei
Gaffel
utvecklat ett kölschglas (Stange) som ger öldrickarna en visuell
upplevelse. Totalt 1 000 stycken 20-centilitersglas har försetts med en
QR-kod. Genom att scanna koden med sina mobiltelefoner, får öldrickarna via en
app upp ett filmklipp från Gaffels utomhusfestival Jeck i Sunnesching.

En mobiltelefon, en app och ett ölglas är vad som krävs (foto: Privatbrauerei Gaffel).


Glaset
har nu tilldelats
Promotional Gift Award 2018 i konkurrens med 229 andra bidrag. Priset har
delats ut varje år sedan 2013 av det Köln-baserade tidningsförlaget WA Media. Det går till särskilt kreativa marknadsföringsprodukter
i totalt åtta kategorier. Gaffel och Rastal vinner i år kategorin ”Best
practice”. Vinnarna utses av en femhövdad expertjury.

Rastal
är den första
glastillverkare som har
utvecklat glas med multimedia-funktioner. Den första testversionen av det
vinnande glaset släpptes förra sommaren. För att nå så många användare som
möjligt har Gaffel producerat en förklarande video, som har visats mer än 6 000
gånger. Klippet från festivalen Jeck har visats drygt 2 500 gånger.



Uppåt för ljus lager – neråt för veteöl

Utmärkelser Posted on 29 januari 2018 16:08

Presentationen av Ratebeers bästa öl från 2017 har nu kommit fram till listan baserad på stilkategori. Även i år kommer alla vinnande tyska bryggerier från Bayern. Däremot har det skett en del förändringar vad gäller placeringar.

Schneider Weisses Aventinus är Tysklands bästa veteöl, även om den fått lämna förstaplatsen på Ratebeers lista (foto: Schneider Weisse).

I kategorin ”Ljus lager” har Tyskland fått tre nya öl på topp 15-listan, vilket är två öl fler än förra året. I veteölskategorin, där dominansen tidigare var total, får dock de tyska bryggerierna se sig nerpetade, även om man kammar hem lika många topp 15-placeringar totalt sett. Flest utmärkelser fick (återigen) Schneider Weisse.

Stilkategori Bryggeri Ölnamn Pris Totalplacering
Ljus lager 1) Seinsheimer Kellerbräu Sasemer Danzbier Hell Guld 4 (ny)
Seinsheimer Kellerbräu Dunkles Kellerbier Guld 5 (ny)
Brauerei Heckel Vollbier Hell Brons 12 (ny)
Bock, stark lager 2) Schneider Weisse Aventinus Eisbock Guld 4 (2)
Ayinger Privatbrauerei Celebrator Doppelbock Guld 5 (1)
Weihenstephaner Korbinian Silver 9 (6)
Klosterbrauerei Andechs Andechser Doppelbock Dunkel Brons 14 (9)
Klosterbrauerei Andechs Andechser Bergbock Hell Brons 15 (ny)
Veteöl 3) Schneider Weisse Aventinus Guld 3 (1)
Schlossbrauerei Friedenfels Friedenfelser Hefe-Weizen Hell Guld 4 (ny)
Schneider Weisse Tap X Mein Cuvée Barrique Silver 8 (ny)
Weihenstephaner Hefeweissbier Silver 9 (2)
Ayinger Privatbrauerei Weizen-Bock Brons 11 (7)
Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse Brons 15 (3)
Mörk lager 4) Mahrs Bräu Sierra Nevada/Mahrs Oktoberfest Silver 6 (ny) *

1) Omfattar stilarna ljus lager, pilsner, tjeckisk pilsner, dortmunder/helles, zwickel/kellerbier/landbier samt premiumlager.
2) Omfattar stilarna malt liquor, mörk bock, dubbelbock, isbock, imperial pilsner/stark ljus lager samt ljus bock.
3) Omfattar stilarna hefeweizen, veteale, vetebock, witbier samt kristallweizen.
4) Omfattar stilarna dunkel, schwarzbier, amber lager/vienna, oktoberfest/märzen samt polotmavý.

* Bryggd i USA i samarbete med Sierra Nevada Brewing Company.



Här är Tysklands bästa ölställen

Ölställen Posted on 26 januari 2018 16:20

I går tittade vi på Ratebeers lista över 2017 års bästa tyska öl och
bryggerier. Nu går vi över till att se var man helst dricker dessa öl. Även
denna gång är listan uppdelad efter förbundsland.

Brlo Brwhouse rankas av Ratebeer som ett av de bästa ölställena i Berlin (foto: Brlo).

Förbundsland

Bryggeripub

Restaurang

Taproom

Ölbutik

Bar

Baden-Württemberg

*

*

*

*

Mon Petit
Café (Stuttgart)

Bayern

Brauerei Kundmüller (Viereth-Trunstadt)

Ayingers
Speis und Trank (München)

Kloster Andechs

Biervana (München)

Tap House Munich

Berlin

Stone
Brewing World Bistro

Das
Meisterstück

Brlo
Brwhouse

Hopfen
& Malz

Muted Horn

Brandenburg

Braumanufaktur Forsthaus Templin (Potsdam)

*

*

*

*

Hamburg

Alles Elbe

*

*

Beyond Beer

Galopper
des Jahres

Hessen

*

*

*

Maruhn (Darmstadt)

Naiv (Frankfurt)

Nordrhein-Westfalen

Braustelle
(Köln)

*

*

P&M
Getränke (Bonn)

Craftbeer
Corner Coeln

Sachsen

Gasthaus
und Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof (Leipzig)

*

*

*

*


Definitionen
mellan de olika
formerna av ölställen är något
flytande och ändras beroende på vem man pratar med. Vilka definitioner som
Ratebeer vill att användarna ska hålla sig till har jag inte hittat. Generellt kan man
säga att en bryggeripub är en pub med tillhörande bryggeri. De serverar ofta
både sina egna öl och öl från andra bryggerier samt mat och annan alkohol. Taproom
kan syfta på en lokal i anslutning till ett bryggeri där dess öl kan
provsmakas, men där det inte serveras mat. Men det kan också vara en pub som är
kopplad till ett mindre bryggeri, som i regel endast serverar sina egna
produkter (även om undantag finns) och som ibland (men inte alltid) brygger öl
på plats i mindre skala.



Förbundsländernas bästa öl och bryggerier

Utmärkelser Posted on 25 januari 2018 13:50

Ölsajten Ratebeer presenterar i dagarna traditionsenligt sina listor över de bästa ölen, bryggerierna och ölställena under 2017. Listorna baseras på de betyg som sajtens användare gett under året. Som vanligt betar jag av dem som är mest intressanta ur tysk synvinkel. Först ut är listan över de bästa ölen, bryggerierna och nya bryggerierna i varje region, eller i det här fallet förbundsland.

Braufactum är bäst i Hessen enligt Ratebeers användare (foto: Braufactum).

Förbundsland Bästa öl Bästa bryggeri Bästa nya bryggeri
Baden-Württemberg Emma Zapotopaz Braukollektiv *
Bayern Schönramer Barrel Aged Imperial Stout Kentucky Brauerei Aying Fraugruber
Brewing
Berlin Schneeeule/H.Ertie Weisse Geuze Yasmin Fuerst Wiacek Fuerst Wiacek
Brandenburg Labieratorium
Alte Welt Ale
Klosterbrauerei
Neuzelle
*
Bremen * Union Brauerei Bremen *
Hamburg Keherwieder
Imperial Black Prototyp
Buddelship
Brauerei
Überquell
Brauwerkstätten
Hessen Braufactum Yakeros Braufactum *
Mecklenburg-Vorpommern Störtebeker
Nordik Porter
Störtebeker
Braumanufaktur
*
Niedersachsen Mashsee Trainings
Lager
Einbecker
Brauhaus
Back- &
Brauhaus Brinker
Nordrhein-Westfalen Schumacher
1838er
Uerige
Obergärige Hausbrauerei
Finne
Brauerei
Rheinland-Pfalz Brauart/Freigeist
Apricot Fest
Kuehn Kunz
Rosen
Haardt Bier
Saarland * Saarfürst
Merziger Brauhaus
*
Sachsen Original
Ritterguts Gose
Ritterguts
Gose
*
Sachsen-Anhalt * Brewckau Brewckau
Schleswig-Holstein Wacken Beer Surtr Wacken
Brauerei
Wacken Brauerei
Thüringen Köstritzer
Meisterwerke Pale Ale
Köstritzer
Schwarzbierbrauerei
*

Fotnot: Med nya bryggerier menas de bryggerier som fick sina första betyg från Ratebeers användare under eller efter tredje kvartalet 2016.

Fetstil = Även bäst i hela Tyskland.



« FöregåendeNästa »