Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Allt fler bryggerier i Tyskland

Nyheter Posted on 26 mars 2017 20:02

Tyskarna dricker allt mindre öl. Utbudet kan knappast vara problemet. Det har nämligen aldrig varit större.

Bryggerierna blir allt fler i Tyskland (foto: Deutsche Brauer-Bund).

Antalet bryggerier ökar i Tyskland. Förra året fanns det 1 408 bryggerier i landet, vilket är sexton fler än året innan. Så många bryggerier har inte funnits sedan Tyskland enades för snart 27 år sedan. Milstolpen 1 500 bryggerier kan passeras redan till år 2020, tror det tyska bryggarförbundet Deutsche Brauer-Bund. En stor del av ökningen förklaras med att det blir allt fler småbryggerier, som hakar på den spirande craft-trenden.

Hälften av de nya bryggerier som startade 2016 har sin hemvist i Hamburg och Schleswig-Holstein. I Nordrhein-Westfalen startades sex nya bryggerier. I Hessen och Rheinland-Pfalz med Saarland minskade dock antalet. Bayern tappade också två bryggerier, men förbundslandet är fortfarande ohotad etta med totalt 624 verksamma bryggerier. Baden-Württemberg har 195 och Nordrhein-Westfalen 132.

Trots detta drack tyskarna ”bara” 79 miljoner hektoliter öl förra året, vilket är den lägsta siffran någonsin. Den totala produktionen ligger dock på stadiga 95,8 miljoner hektoliter, inklusive alkoholfria sorter, vilket visar att bryggerierna ökar sin export. Tyskland är den fjärde största ölproducenten i världen efter Kina, USA och Brasilien.

Det bryggeri som producerar mest öl är Krombacher, följt av Oettinger, Bitburger och Veltins. Enligt det tyska bryggarförbundet står så kallade mikrobryggerier för knappt tusen hektoliter öl per år. Pilsner är fortfarande den absolut vanligaste ölstilen i Tyskland; mer än varannan såld öl är en pils.



Nyhetssvep 17 mars

Nyheter Posted on 17 mars 2017 16:58

Medaljregn
över Alpirsbacher

Alpirsbacher
Klosterbräu
belönas med fem medaljer för sin goda kvalitet av det tyska
hushållningssällskapet DLG.
Guld tilldelas Kloster Dunkel och Kloster Starkbier, silver går till Kloster Weisse och Alpirsbacher Pils och en bronspeng får Ambrosius. Detta gör bryggeriet från Schwarzwald till det mest
framgångsrika av totalt åttio hantverksbryggerier som kvalitetstestats av DLG. Tidigare
i år fick Alpirsbacher DLG:s Bundesehrenpreis, som delas ut till bryggerier som fem år i rad får minst tre
kvalitetsstämplar för att på ett hållbart sätt upprätthållit hög kvalitet.

Alpirsbachers vd Carl Glauner gläds åt framgångarna (foto: t-online.de).


Mer
plats för ölstuderande

I Gräfeling utanför München är det stora planer på
gång. Startskottet har gått för ”Doemens 2020”, ett bygge på en 5 000
kvadratmeter stor yta till ett värde av 3,3 miljoner euro. Doemens är en privat aktör som
har specialiserat sig på utbildning och konsultverksamhet inom bryggeri-,
dryckes- och livsmedelsbranschen. För att ge de studerande bättre möjligheter
att kombinera teori och praktik, måste det till mer utrymme för den tekniska
utrustningen och laboratorierna. En bit mark köptes därför i början av 2016 på
Lohenstrasse i Gräfeling. En preliminär byggplan ska vara klar till hösten, så
att de slutliga planerna kan slås fast under andra halvan av 2018.

Styrelseordförande Georg Schneider, Gräfelings borgmästare Uta Wüst och Doemens vd Werner Glossner
skålar för byggplanerna (foto: Die Freien Brauer).


Camba bjuder in till
öppet hus

Den 2 april öppnar Camba
Bavaria
och Braukon dörrarna till sin nya anläggning
i Seeon. Mellan klockan 11 och 18 bjuds alla intresserade in bakom kulisserna
för att se hur ölbryggningen går till. Det blir gratis guidningar genom
Braukons verkstad och genom bryggeriet. Dessutom går det att testa öl- och
matkombinationer och få tips från ölsommelierer. Det finns också möjlighet att
prova på drömjobbet som bryggare. Musikunderhållning, sysselsättning för barnen
och mycket mer därtill utlovas.

Dessa tankar och mycket mer går att se under det öppna huset (foto: Camba Bavaria).


Hantverksfestival i Stuttgart

För andra året i rad bjuder Kraftpaule in till Craft Beer Festival i
Stuttgart. Den 21 och 22 april fylls Im
Wizemann
med öl, mat och musik. Besökarna kan se fram emot ölspecialiteter från
lokala och internationella bryggerier, provningar med experter,
uppvisningsbryggning, livemusik och mycket mer. Endagsbiljetter finns att köpa
för tolv euro.

Förra årets festival var välbesökt och uppskattad (foto: Craft Beer Festival Stuttgart).


…liksom i Kiel

Den som hellre vill hålla sig i norra Tyskland den 21-22
april kan bege sig till Kiel. Under Kieler Craft
Beer Days
i Halle 400 finns det
stora möjligheter att utöka antalet provade öl. Vid sidan av ölseminarier,
levande musik och spännande ”streetfood” går det att prova sig igenom ett stort
urval hantverksöl. Inträdet kostar sex euro och smakproven går på en euro för
tio centiliter och tre euro för trettio centiliter. Provningsglas finns att
låna mot en pant på fem euro. Dessutom delas det ut pris till festivalens bästa
öl enligt besökarna.

Hamburgbryggeriet
Elbpaul och Dirk Paul kommer till Kiel (foto: hopfenhelden.de).



Berliner weisse – gammal ölstil som fått stort uppsving

Ölhistoria Posted on 15 mars 2017 18:42

Under 1800-talet fanns det 700 tyska bryggerier som gjorde Berliner weisse, varav ett femtiotal i Berlin. I slutet av 1900-talet fanns det bara två bryggerier kvar i huvudstaden och en handfull i hela Tyskland. Men på senare år har den udda stilen fått en renässans.

Berliner weisse är ett ofiltrerat, syrligt (eller surt) veteöl. Ofta används 25 till 50 procent vete i ölen och alkoholstyrkan ligger traditionellt på cirka tre procent. Syrligheten kommer sig av att jäsningen görs med en kombination av jäst och laktobaciller, som finns på kornmaltens skal. Det gör också att ölstilen passerar reglerna för den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). För att minska ölets surhet dricker berlinarna ofta sin Berliner weisse med ”schuss” eller med ”strippe”, vilket innebär att ölet blandas med söt saft respektive snaps.

Berliner Kindl Weisse ”mit schuss”, i det här fallet Waldmeister (foto: marions-kochbuch.de).

Ölets ursprung går att datera så långt tillbaka som till 1500-talet och de nordtyska varianterna av veteöl. Många ölkännare menar att stilen härstammar från Hamburg. En annan förklaring är att det var invandrade hugenotter som utvecklade ölet från Flanderns röda och bruna ales. Kung Friedrich Wilhelm I av Preussen lär ha uppmuntrat bryggning av ölstilen, eftersom den passade bra till landets klimat. 1809 lär Napoleons invaderande trupper ha utnämnt Berliner weisse till ”nordens champagne”.

Friedrich Wilhelm I uppmuntrade bryggning av Berliner weisse (foto: wikiwand.com).

De senaste åren har ölstilen fått ett rejält uppsving, såväl i Tyskland som i andra länder, inte minst Sverige. Berliner weisse har dock skyddad geografisk beteckning i EU; det är bara öl bryggda i Berlin som får kallas så. De varianter som bryggs på andra håll får därför andra, lätt liknande namn. Utomlands går det också att experimentera mer med ingredienserna än i Tyskland. De två stora tillverkarna i Berlin, Berliner Kindl och Schultheiss, ägs båda numera av Oetker-Gruppe. Berliner Kindl Weisse är i dag den kanske mest kända varianten.

Systembolaget hittar man i dag endast en tysk Berliner weisse. Brlos Berliner Weisse finns i beställningssortimentet och kan bara beställas i kollin om 24 flaskor á 28,40 kronor.

Brlos Berliner Weisse är den enda tyska Berliner weissen hos Systembolaget (foto: heldth.com).



Tyska bryggeriet som gör världens starkaste öl

Bryggerier Posted on 10 mars 2017 18:09

Att göra
världens starkaste öl har bland vissa bryggerier blivit en sport och kanske
något av ett PR-jippo. I sin jakt på styrka har vissa till och med gått så
långt att de fuskat. Det
nuvarande officiella världsrekordet innehas dock av en
tysk.

I bayerska
Gunzenhausen finns Schorschbräu, bryggeriet som gör världens officiellt starkaste öl. Ölet i fråga heter Schorschbock 57% finis coronat opus och har en fastställd alkoholhalt på 57,7 procent. Det
ger bryggeriet förstaplatsen på Ratebeers lista över de starkaste ölen. Men som
om det inte vore nog har Schorschbräu även andraplatsen på
listan med Schorschbock 43%, där siffran så klart anger alkoholhalten. Båda ölen är
så kallade isbockar (Eisbock), som
bryggs enligt en teknik som ofta används för att skapa öl med riktigt hög
alkoholhalt.

Världens starkaste öl – Schorschbock 57% (foto: askmen.com).


topp 50-listan
finns ytterligare två Schorsch-öl, på ”blygsamma” 31 respektive 30
procent. Deras Schorschbock 16
innehar dessutom rekordet för världens starkaste lageröl. Men även bryggeriets
mer ”normala” skapelser ligger i det högre alkoholspannet. Standardölen Schorschbock och Schorschweizen
klockar båda in på 13 procent, vilket är i topp för tyska bocköl.

Schorschweizen ligger på ”blygsamma” 13 procent ABV (foto: socialsta.com).

Trots att de
är extrema
, bryggs alla öl i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot). Den höga
alkoholhalten får man tack vare en speciell jäst, massor av malt och minst fyra
månaders lagring. Isbockarna framställs enligt den traditionella metoden, det
vill säga att man fryser ner ett redan starkt bocköl och sedan filtrerar bort
den is som bildas. Det som blir kvar är en isbock med massor av smak. Ölen i
sig blir väldigt mörka och har knappt någon kolsyra eller något skum. De
påminner kanske mer om likör, sherry eller whisky i karaktären.

Georg Tscheuschner experimenterar gärna med styrkan (foto: Schorschbräu).

Schorschbräu grundades 1996 av Georg ”Schorsch” Tscheuschner. Mitt under tider
av fallande ölkonsumtion och ökad ägarkoncentration, bestämde han sig för att
starta ett litet, specialiserat bryggeri. Målgruppen är kunder som uppskattar
handgjorda ölspecialiteter, långt ifrån standardiserade lågprisöl. Bryggeriet
har lyckats hitta en nisch där man stadigt expanderar, trots den stenhårda
konkurrensen i Tysklands bryggerivärld.


Fotnot: Det skotska
bryggeriet Brewmeister hade tidigare rekordet över världens starkaste öl;
Snake
Venom uppgavs ha en alkoholhalt på 67,5
procent. Bryggeriet har dock erkänt att de har fått upp alkoholhalten genom att
tillsätta ren alkohol.



Nyhetssvep 8 mars

Nyheter Posted on 8 mars 2017 18:05

Turistpris
till ölmuseum

Humle- och ölmuseet Hopfen Bier Gut
i fränkiska Spalt
får tillsammans med stadens turistbyrå tredje pris i
bilistorganisationen ADAC:s
årliga turismtävling. Enligt motiveringen tar det multimediabaserade museet med
besökarna på en underhållande och äventyrlig resa i humlens värld. Besökarna
får vandra bland kopparpannorna och uppleva bryggningsprocessen med alla sina
sinnen. Som avslutning kan man avnjuta det färdiga resultatet i baren. På plats
vid prisutdelningen fanns förutom representanter för museet och ADAC också
Spalts humle- och öldrottningar, liksom Frankens sjölandskapsdrottning.

Representanter för museet, ADAC samt diverse drottningar (foto: Hopfen Bier Gut).


Nytt
Berlinbryggeri visar framfötterna

Motel Beer är Berlins senaste bryggeritillskott. För
närvarande har de fyra ölsorter i sitt sortiment, varav det senaste
presenterades så sent som i förra veckan:

·
Motel
Shady Pines
, en IPA på 6,6 procent ABV som bryggs med slovensk,
amerikansk och tysk humle. Humlig med nyanser av mango, passionsfrukt, kryddor
och tall.
·
Motel
White Sands,
det nyaste ölet är en pale ale på 5,1 procent
ABV. Bryggs med amerikansk och slovensk humle och smakar lite som Shady Pines, fast med mer citrus.
·
Motel
Golden Lake
, en golden ale i brittisk stil på 4,7 procent ABV.
Kallhumlas med australiensisk humle. Smak av mandarin, kryddor och en blommig
doft av tysk och belgisk humle.
·
Motel
Lago Dorado
, baseras på Golden
Lake,
men med tillsatt kaffe från Guatemala. Det ger ölet lite mer djup och
sötma.

Bryggeriet startades av
en amerikan, en kanadensare och en nyzeeländare, som började med att sälja kaffe med tillsatt kväve (Nitro Coffee) som serveras
från fat.

Motel Beer har fyra öl i sitt sortiment (foto: Berlin Beer Academy).


Vårlig ölfest i Hamburg

Craft Beer Day är ett
evenemang som brukar återkomma med jämna mellanrum på Altes Mädchen
i Hamburg. Den 1 april är det dags igen, då Spring Beer
Day 2017
anordnas. Ett tjugotal bryggerier är anmälda med flera
vårinspirerade öl. Möjlighet finns att prova öl och samtidigt prata med kunniga
bryggare och andra ölfantaster. Mat, musik och workshops står också på
programmet, som fortfarande är under utveckling. Öppningstiderna är 12.00-23.00
och inträdet kostar fem euro. Proffsiga provningsglas finns att få mot betald pant.

Folkligt, festligt och fullsatt på Altes Mädchen i Hamburg (foto: yovite.com).


Fortsätt festivalbesökandet i Heilbronn

För den som inte får nog
av ölfestivaler finns ytterligare en chans den 7-8 april. I Süddeutsche Eisenbahnmuseum
i Heilbronn anordnas då Artbrau för tredje
gången. Cirka femton bryggerier dyker upp och med sig har de ett åttiotal olika
hantverksöl. Besökarna får möjlighet att såväl prova öl som att diskutera ölbryggning
med bryggarna själva. Ett stort urval ”streetfood” förgyller evenemanget, som
pågår mellan klockan 17.00 och 23.00 på fredagen och klockan 13.00 och 23.00
dagen efter. Bland de anmälda bryggerierna märks Schneider Weisse, Riedenburger och Welde.

Artbraus tidigare evenemang har varit välbesökta (foto: Artbrau).



Nyhetssvep 3 mars

Nyheter Posted on 3 mars 2017 16:36

Ingen
pilsner på fotboll i Köln

Från och med nästa säsong kommer det bara att serveras Gaffel KölschRheinenergiestadion,
hemmaarena för Bundesligalaget FC Köln. Inte ens på bortasektionen kommer det
gå att få en pilsner eller Helles. Avtalet
med Bitburger, som tidigare levererat de ölsorterna förlängs inte. Därmed blir
”getabockarnas” hemmaplan den enda kölsch-arenan i ligan. Samtidigt fördjupas det
samarbete som arenan och Privatbrauerei
Gaffel
inledde 2002. Brygghuset Gaffel am Dom har också
blivit Köln-fansens samlingspunkt innan matcherna.

Nästa säsong blir det bara kölsch på fotboll i Köln (foto: Imago/Norbert Schmidt).


Hantverksöl
i centrum i Norderstedt

Återupplivande av historiska ölstilar och upptäckande av nya
ölkreationer är vad som står i centrum under Craft Beer Day i Norderstedt den
25 mars. På plats i Kulturwerk am
See
finns tjugo bryggerier som låter dig testa sina nya och gamla skapelser. Bland
de anmälda utställarna finns Schneider
Weisse
, Ratsherrn Brauerei, Blockbräu och Mashsee. Inträdet kostar tre euro,
plus fem euro per provningsglas. Självklart finns det också mat att köpa för
den som vill grunda lite.

Schneider Weisse kommer till årets Craft Beer Day (foto: Kulturwerk am See).


…och får
egen arena på Hamburgmässa

Men redan den 17-21 mars finns det chans att utforska den tyska
kraftölsscenen. Under mässan Internorga
i Hamburg finns en särskild Craft Beer Arena, där ett trettiotal bryggerier från
både Tyskland och andra länder visar upp sig. Bland de tyska utställarna märks And Union, Braufactum, Brlo
och Crew Republic. Internorga är
Europas främsta fackmässa för verksamma inom hotell, restaurang, catering, bageri
och andra gastronomiska verksamheter.

På Craft Beer Arena samlas bryggerier från flera länder (foto: Internorga).


Stones
lilla j-vel till systemet

Den 17 mars kommer Little
Bastard Ale
från Stone
Brewing Berlin
till Systembolagets
små partier. Detta är ett aningen mer återhållsamt öl i förhållande till
bryggeriets mer kraftfulla skapelser. I det här fallet handlar det om en
amber ale på lättdruckna 4,7 procent. Färgen är ganska klart rödbrunaktig. I
doften hittar man karamell, kola och lite grapefrukt. Smaken går i samma stil, men
med ännu mer fruktiga humletoner. Totalt släpps 25 000 stycken
33-centilitersburkar för 23,90 kronor styck.

Berlinbryggd Little Bastard kommer till Sverige i mars (foto: beer-pedia.com).



Bästa mörka bockölen utsedda

Utmärkelser Posted on 28 februari 2017 18:26

Fastetid
är som bekant bockölstid – eller Starkbierzeit.
Lagom till årets säsong har öltidningen
Meiningers
Craft
utsett de
bästa mörka bockarna och dubbelbockarna.

Två dussin bocköl har testats och poängsatts utifrån olika
kriterier. Topp tio-listan blev som
följer:

95 poäng
Asam Bock
Bryggeri: Klosterbrauerei
Weltenburg
(Kelheim)
Alkoholhalt: 6,9 %
Stamvörtstyrka: 18,2 %
Systembolaget: Kan beställas i kollin
om 20 flaskor á 32,50 kr till utvalda butiker.
Kommentar: Maltig med lätt rostade aromer som ger en antydan om
kaffe i smaken. Weltenburgers starkaste öl är uppkallat efter dekoratören och arkitekten Cosmas Damian Asam (1686-1739).

Tysklands bästa mörka bocköl enligt Meiningers Craft (foto: Klosterbrauerei Weltenburg).

93 poäng
Schneeböckchen
Bryggeri: Schwarzbräu (Zusmarshausen)
Alkoholhalt: 8,1 %
Stamvörtstyrka: 19,5 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Dubbelbock bryggd med mörk bayersk malt och humle från
Hallertau. Mahognyfärgat öl med en kraftfull, fyllig och sammetslen smak.
Lagras kallt i sex veckor.

91 poäng
Wiethaler
Bockbier

Bryggeri: Brauerei Wiethaler (Lauf-Neunhof)
Alkoholhalt: 6,0 %
Stamvörtstyrka: Okänd
Systembolaget: Nej
Kommentar: Maltig och brödig smak med viss örtighet, låg sötma. Choklad
anas i eftersmaken. Bryggs under perioden februari-mars och november-januari.

90 poäng
Veldensteiner
Saphir Bock

Bryggeri: Kaiser
Bräu
(Neuhaus an der
Pegnitz)
Alkoholhalt: 7,8 %
Stamvörtstyrka: 18,3 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Kraftfull och sammetslen dubbelbock. Bryggs med
Saphir-humle från Hallertau, vilket ger ölet en fruktig smak som kompletterar
specialmaltens inslag av karamell, honung och vanilj.

89 poäng
Ator 20
Bryggeri: Riegele
Biermanufaktur
(Augsburg)
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 20,0 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Primärjäsningen sker kallt, liksom den långa
mognadsprocessen. Svartbrun färg med karamellaktiga och rostade aromer. Russinliknande
sötma i smaken.

Riegele Biermanufakturs specialöl får höga poäng (foto: craftbeer-shop.com


Doppel-Hirsch

Bryggeri: Privatbrauerei
Höss
(Sonthofen)
Alkoholhalt: 7,2 %
Stamvörtstyrka: 18,5 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Bryggs med minst 75 procent mörk malt. Smaken är
sötaktig med toner av karamell, melass och bakat äpple. Aningen vinös karaktär med
litet alkoholbett i eftersmaken.

Ur-Bock
Dunkel

Bryggeri: Einbecker
Brauhaus
(Einbeck)
Alkoholhalt: 6,5 %
Stamvörtstyrka: 16,2 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Gräs, karamell och banan i doften, kraftfull smak av
rostad malt. Viss alkoholton i eftersmaken. Bryggs enligt Einbeckers
originalreceptet med mörk malt.


88 poäng

Salvator
Bryggeri: Paulaner
Brauerei
(München)
Alkoholhalt: 7,9 %
Stamvörtstyrka: 18,3 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Brukar kallas dubbelbockens urfader, som i
princip bryggs efter samma recept som 1773. Söt och alkoholaktig doft. Smaken
är söt med inslag av karamell, malt, nötter och torkad frukt.

Dubbelbockens urfader bryggs nästan enligt samma recept som 1773 (foto: Paulaner Brauerei).

87 poäng
Floriani-Bock
Bryggeri: Brauerei
Krieger
(Landau/Isar)
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 18,8 %
Systembolaget: Nej
Kommentar: Massor av karamell och sötma i smaken med inslag av torkad
och konserverad frukt samt vissa kryddiga humletoner. Söt avslutning.

Celebrator (Winter Bock)
Bryggeri: Privatbrauerei
Aying
(Aying)
Alkoholhalt: 6,7 %
Stamvörtstyrka: 18,5 %
Systembolaget: Ordinarie
sortimentet
. Säljs på 33-centilitersflaskor för 23,20 kronor styck.
Kommentar: Får 100 poäng på Ratebeer och
brukar rankas som ett av Tysklands bästa öl alla kategorier. Ett mycket
mörkt öl med rostade aromer och smak av choklad, mörkt bröd, kryddor och
farinsocker. Aningen torr avslutning.

Celebrator får 100 poäng på Ratebeer men bara 87 här (foto: Privatbrauerei Aying).


Bocköl kallas också Starkbier

och är mycket riktigt starkare än den genomsnittliga ölen. Trots det har namnet
inget med alkoholstyrkan att göra. Istället handlar det om stamvörtstyrka. För
att kallas Starkbier ska ölet ha en stamvörtstyrka på minst 16 %, vilket
motsvarar vanligt bocköl. Dubbelbock har minst 18 % stamvörtstyrka och eisbock
minst 22 %. Alkoholstyrkan är klart högre än fem procent, men sällan över tio. Att
de kommit att kallas bocköl lär ha att göra med en bryggmästare från Einbeck,
som lockades till München för att brygga ölet där. Ölet var känt under namnet Ainpöckische Bier, vilket på bayersk
dialekt uttalades Oanpock som senare
blev Bockbier.



Nyhetssvep 26 februari

Nyheter Posted on 26 februari 2017 19:13

Strassenbräu
brygger klosteröl

Berlinbaserade Strassenbräu
ska brygga öl till Klosterland,
en organisation bestående av sexton kloster i Tyskland och Polen. Valet av
Berlinbryggarna skedde via en tävling, där Klosterland sökte efter bryggerier
som ville brygga deras nya öl. Fram till försommaren kommer Strassenbräu brygga
sju nya öl. Av dessa kommer sedan en expertjury välja ut tre stycken under en
ceremoni på ett av medlemsklostren. Den slutliga vinnaren utses genom en
offentlig provsmakning. Det vinnande ölet kommer sedan finnas till försäljning
hos de olika klostren, vid olika evenemang, online i Klosterlands webbshop samt
hos samarbetspartnern Manufactum. Strassenbräu
säger att de, precis som forna tiders munkar, kommer att experimentera med
gamla maltsorter, örter och frukter.

Strassenbräus Sebastian Pfister och Timo Thoennissen ska brygga klosteröl (foto: Meininger Craft).


Nytt öl för
att hylla Luther

Mer på det kyrkliga temat. För att uppmärksamma 500-årsminnet av
reformationen, har Giesinger Bräu gjort
gemensam sak med Münchens evangelisk-lutherska kyrka för att brygga ett bocköl.
Ölet är en hyllning till Martin Luther, som inte bara startade reformationen,
utan även gav oss citatet ”den som inte har öl, har inget att dricka”. Ölet har
namnet Innovator och beskrivs som en
kraftfull, mörk dubbelbock med en fyllig, maltig smak. Alkoholhalten ligger på
7,3 procent. Innovator bryggs i
begränsad mängd och finns tillgängligt i alla sjuttio protestantiska kyrkor i
och runt München, hos välsorterade ölhandlare och i flera ölstugor.

Bockölet Innovator hyllar Luther och reformationen (foto: Giesinger Bräu).


Nytt
bocköl till fastan

Fastetiden har inletts, vilket historiskt inneburit en ökad
konsumtion av bocköl. Starnberger
Brauhaus
i bayerska Berg vill dra sitt strå till stacken och introducerar
nu sin första bock. Seenator är en
traditionell dubbelbock på 7,5 procent. Det malttunga, mörka ölet är bryggt med
det bästa vattnet och helt i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot). Smakar enligt
bryggeriet själva bäst ur deras egna keramikkrus.

Seenator smakar bäst ur keramikkrus (foto: Starnberger Brauhaus).


Förslag
för en bättre Oktoberfest

Oktoberfestgeneralen Josef Schmid presenterade i dagarna tre
förslag, som han menar kommer göra ölfesten ännu bättre. Det första handlar om
att ett pristak på 10,70 euro för en liter öl (Mass) införs, vilket ska gälla till och med 2019. Schmid vill också
se över den avgift som bryggerierna betalar för att ha ett festtält under Oktoberfest. I dag betalar de en daglig
avgift för sina tält, som Schmid istället vill förvandla till en
omsättningshyra baserad på tältens totala försäljning. För det tredje vill han
förlänga Oktoberfest med en extra måndag, som i första hand ska ge Münchenborna
en chans att besöka Wiesn efter det
att de flesta turister har åkt hem. Förslagen läggs fram till Münchens
stadsfullmäktige, som sedan fattar det avgörande beslutet.

Tre förslag ska göra Oktoberfest ännu bättre (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).


Tyska bryggare
för alkoholfria graviditeter

Det tyska bryggarförbundet, Deutschen
Brauer-Bund e.V.
, har startat kampanjen Schwanger ohne alkohol (Gravid utan
alkohol). Syftet är att uppmärksamma de negativa effekterna av att dricka alkohol
under graviditeten. Kampanjen inleddes häromveckan med avtäckande av en informationsaffisch
vid Brandenburger Tor i Berlin. Nästan var femte gravid kvinna i Tyskland dricker
alkohol under graviditeten, trots att det ofödda barnet kan ta skada. Alkohol
motverkar den celldelning som är nödvändig för att barnet ska växa. Embryon är
särskilt känsliga mot alkohol under den period då de inre organen utvecklas.
Försiktighet behövs dock även efter tre månaders graviditet, eftersom alkoholen
kan göra så att organ och vävnader inte utvecklas normalt.

Ny kampanj uppmärksammar farorna med att dricka under graviditeten (foto: Deutschen Brauer-Bund e.V.).



« FöregåendeNästa »