Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggeriet: Troll’s Brauhaus

Bryggerier Posted on 24 augusti 2016 17:52

Tänk dig att bo på
ett hotell som även har ett eget bryggeri. I hansestaden Medebach i östra
Nordrhein-Westfalen kan du göra det!


Troll’s Brauhaus har ingen lång historia. Bryggeriet öppnade
i december 2011 i Medebachs gamla stadshus, där hansestadens politiska
angelägenheter tidigare avhandlades. Efter en omfattande renovering kunde
Michael Ricken därmed uppfylla sin dröm om att starta ett eget bryggeri med
tillhörande restaurang. Men inte nog med det – han ville även att gästerna skulle
ha någonstans att sova. Så den 18 december 2013 slog portarna upp för Troll’s
Brauhaus Hotel
, ett trestjärnigt hotell som även det ägs och drivs av familjen
Ricken. Bryggeriet gör i dagsläget tre fasta ”husöl” samt en del säsongsöl. Den
som besöker hotellet kan också passa på att ta en guidad tur i bryggeriet, som
erbjuder rundvandringar för bokade grupper om sex personer.

Fyra snabba frågor
till Andre Ricken i ägarfamiljen:

Har ni någon speciell
filosofi?

En trevlig restaurang med egenbryggt öl och väldigt bra tysk
mat.

Vad är speciellt med
era öl?

Smaken!

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vi har tre öl som vi gör året runt: Troll’s Hell, Troll’s Dunkel
och Troll’s Weizen. Några gånger om
året brygger vi ett fjärde öl, ett säsongsöl som en pale ale, maibock, julöl
eller något sådant.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vi planerar som bäst för kommande säsongsöl.

Troll’s Weizen tillhör bryggeriets ”husöl” (foto: Troll’s Brauhaus).


Husölen

Troll’s Hell
Stil: Dortmunder/Helles (ljus lager)
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Passar till: Sallader, fisk- och fågelrätter, ost

Troll’s Dunkel
Stil: Dunkel (mörk lager)
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Passar till: Soppa, fisk- och stekrätter, ost

Troll’s Weizen
Stil: Hefeweizen (ljust, ofiltrerat veteöl)
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Passar till: Sallader, fisk- och fågelrätter, desserter



Nyhetssvep 22 augusti

Nyheter Posted on 22 augusti 2016 17:56

Tyskarnas öldrickande minskar
105,9 liter på ett år, eller 0,29 liter dagligen. Så mycket öl drack genomsnittstysken 2015 enligt statistikportalen Statista, som har mätt tyskarnas ölkonsumtion sedan 1950. Siffrorna inkluderar alkoholfria sorter. Förra årets konsumtion är en minskning med en liter jämfört med 2014 och med närmare tio liter sedan 2005. 2015 blir därmed året med lägst ölkonsumtion sedan 1960, då snittet ”endast” låg på 94,7 liter per person. Toppnoteringen hittar vi 1980. Hela 145,9 liter öl hittade då ner i medeltyskens strupe. Trots de senaste årens minskning är Tyskland det land i Europa där det dricks näst mest öl per person – bara Tjeckien kommer före.


Genomsnittstysken dricker allt mindre öl (foto: aponet.de).

Barley wine från Bayern
Rhaner Biermanufaktur i bayerska Rhan kommer inom kort med ett barley wine kallat 1833 Rhaner Chateaubriand Barley Wine. Det överjästa ölet är bryggt med en speciell blandning av korn- och vetemalt samt ljus och mörk karamellmalt. Det som annars utmärker ölet är att det har jäst en andra gång med fransk vinjäst. Alkoholhalten är stadiga 12 procent och ölet har enligt bryggeriet en ”ölmaltig karaktär och en vinfruktig själ”. Det är uppkallat efter en incident 1833, då bryggarsonen tillika postmästaren Simon Bruckmayer på Hotel zur Post i Waldmünchen inrymmer den berömda diktaren och politikern René de Chateaubriand, när denne inte får fortsätta sin resa till Prag.


Barley wine med fransk vinjäst från Rhan (foto: Rhaner Biermanufaktur).

Brauvaria presenterar öl nummer fem och sex
Weidenbryggeriet Brauvaria utökar sin serie med öl i begränsad upplaga med #005 och #006. Den första heter Hopfenbrise och är ett kellerbier med endast en humlesort, Hersbrucker, som ger ölet en blommig och limeaktig arom. Till denna nytolkning av en urbayersk ölstil används råvaror som har passerat max två förbundsstatsgränser. Alkoholhalt 4,5 procent och stamvörtstyrka 11,7 procent. Om #006 vet vi inte mer än att det är ett veteöl som heter Mantler Weisse och att det endast säljs i samband med Mantler Bürgerfest.


Hopfenbrise är Brauvarias femte öl i begränsad upplaga (foto: Brauvaria).


Hantverksöl på festival i Bayreuth
Bayreuth brukar vanligen stå som värd för de Wagnerska festspelen. Den 17-18 september är det dock ölet som står i centrum. Under Craft Brauer Festival kommer tio bryggerier från Franken och Österrike att erbjuda smakprover på sina produkter. Det blir även öl- och mat-matchningar, musik, grillning och mycket mer. Bland utställarna märks Maisel & Friends, Pax Bräu, Bayreuther Brauhaus och Welde.


Maisel & Friends kommer till Bayreuth i september (foto: hopfenliebe.com).

Öppet hus hos Maxlrainer
Den 28 augusti klockan 11.00 öppnar bayerska Schlossbrauerei Maxlrainer sina dörrar för allmänheten. Under den populära Hopfazupfafestivalen finns det möjlighet att komma in bakom kulisserna och se hur ölbryggning går till. Dagen börjar dock redan klockan 10.00 med högmässa i det fria och Weisswurstfrühstück. Musik, dans, barnaktiviteter och mycket mer borgar för en fin dag för hela familjen.



Bästa tyskarna i ordinarie sortimentet

Systembolaget Posted on 19 augusti 2016 18:20

Systembolagets fasta sortiment innehåller ett par riktiga tyska höjdare, men också en hel del slätstruket. Den som vill prova hela bredden av vad Europas största ölland har att erbjuda, är hänvisad till beställningssortimentet eller det som ibland dyker upp i små partier. Eller så får man helt enkelt boka en resa söderut. Här listar jag fem favoriter i det ordinarie sortimentet.

Weihenstephaner Hefe Weissbier
Stil: Hefeweizen (ljust, ofiltrerat veteöl)
Producent: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,4 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 21,90 kr (43,80 kr/l)
Kommentar: Bästa tysken i ordinarie sortimentet och själva urtypen för en hefeweizen. Banan, citrus, kryddor, fyllighet – allt finns där. Nästan 99 poäng på Ratebeer, där ölet rankas som världens bästa hefeweizen.

Bästa tyska öl på Systembolaget (foto: theperfectlyhappyman.com).

Ayinger Celebrator
Stil: Dubbelbock
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co AB
Alkoholhalt: 6,7 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 22,90 kr (69,39 kr/l)
Kommentar: Får nästan full pott, 100 poäng, på Ratebeer och rankas där som den bästa dubbelbocken. Ett mycket mörkt öl med rostade aromer och smak av choklad, mörkt bröd, kryddor och farinsocker. Aningen torr avslutning. Till jul brukar den säljas som Ayinger Winterbock.

Ayinger Celebrator säljs även som Ayinger Winterbock (foto: Privatbrauerei Ayinger).

Hofbräu München Original
Stil: Helles/Dortmunder
Producent: Staatliches Hofbräuhaus München
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,1 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 18,90 kr (37,80 kr/l)
Kommentar: En klassisk bayersk helles – en ölstil som sällan får något stort erkännande, men som är svårslagen när den görs på rätt sätt. Guldgul färg med kraftig vit skumkrona, smak och doft av bröd, aprikos, apelsin och halm. Främsta utmanare är Commerzienrat Riegele Privat.

Hofbräu Original – en klassisk helles (foto: Hofbräu).

Augsburger Herrenpils
Stil: Pilsner
Producent: Brauhaus Riegele
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 4,7 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 13,90 kr (42,12 kr/l)
Kommentar: Pilsner av den tyska, torrare stilen. Konkurrerar närmast med supertorra Jever Pilsener. Toner av ljust bröd, apelsinskal, gräs och honung i smaken i kombination med en frisk maltdoft. ”Session”-aktig alkoholhalt.

Augsburger Herrenpils konkurrerar främst med Jever (foto: Systembolaget).

Gaffel Kölsch
Stil: Kölsch
Producent: Privatbrauerei Gaffel
Leverantör: TOMP Beer Wine & Spirits AB
Alkoholhalt: 4,8 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 16,90 kr (51,21 kr/l)
Kommentar: Enda representanten i hela sortimentet för denna unika ölstil, som endast får bryggas i Köln med omnejd. Ölet är överjäst, vilket gör det till en ale. Men efter jäsningen lagras den kallt som en lager. Det ger ett friskt och lättdrucket öl med viss karaktär. Viss kryddighet i kombination med ljust bröd, citrus och malt. Aningen syrlig eftersmak.

Kölsch får bara bryggas i Köln med omnejd (foto: Wikipedia).



Nyhetssvep 17 augusti

Nyheter Posted on 17 augusti 2016 17:36

Giesinger bygger ut med hjälp av folket
Det unga Münchenbryggeriet Giesinger Bräu behöver bygga ut sin bryggeripub. På önskelistan står bland annat en scen för musikframträdanden. För att kunna förverkliga planerna har man gått ut i en crowdfounding-kampanj med målet att samla in minst 20 000 euro innan den 22 september. Hittills har det kommit in närmare 17 000 euro från totalt 55 givare. Det ser gänget bakom Giesinger som tillräckligt för att kunna börja bygga. I oktober drar därför ombyggnaden igång med stort kalas.


Giesinger samlar in pengar till en ny scen (foto: Giesinger Bräu).

Premiär för omtalad stout
Efter många turer är Camba Bavarias mjölkstout – eller Sweet Stout – äntligen klar för servering. Premiären sker med en tap takeover på Cambas egna Tap-House i München i morgon den 18 augusti. Därmed är en tvåårig väntan och ett byråkratiskt debacle över, som bland annat tvingat Cambas bryggare att åka till Österrike för att kunna brygga sin stout. Läs mer i Nyhetssvep 20 juni.


Martin Simions arbete i Österrike har gett resultat (foto: Camba Bavaria).

Två nyheter från Rheinhessen
Lagom till att oktoberfestsäsongen drar igång, kommer Mainzbaserade Rheinhessen Bräu med årets Festbier. Det är en välbalanserad och bärnstensfärgad Märzen, med en alkoholhalt på 5,5 procent och en stamvörtstyrka på 13,5 procent. Ölet släpps till försäljning den 31 augusti och säljs så länge lagret räcker. Tidigare har bryggeriet presenterat ett nytt specialöl i form av Dunkles Weizenbier, det vill säga ett mörkt veteöl. Ölet är bryggt med Hallertauer Hüll Melon-humle samt Karamell amber- och Special X-malt. Alkoholhalt 4,8 procent och stamvörtstyrka 12,6 procent.


Rheinhessen utökar sitt sortiment med två öl (foto: Rheinhessen Bräu).

Humle i fokus under senasommaren
Juli till september är det högsäsong i Hallertau – världens största humleodlingsområde. Just nu pågår Hallertauer Hopfen- und Bierwochen, där det bjuds på ett varierat program kring humleodling och ölbryggning. Bland mycket annat erbjuder restaurangerna kreativa maträtter som tillagats med öl, ibland i kombination med ölprovning. På menyerna finns ofta den traditionella humleplockarrätten Hallertauer Hopfenzupfermahl – nudelsoppa som serveras tillsammans med fläskstek och potatissallad. Fram till dess att humleplockningen börjar om ett par veckor, finns det goda möjligheter att lära sig mer om ”det gröna guldet”.


Nu kretsar allt kring humle i Hallertau (foto: schleppe.at).

Ny sajt om förnuftigt drickande
Det tyska bryggarförbundet (Deutscher Brauer-Bund) har länge drivit kampanjen ”Bier bewusst geniessen”, som handlar om att öl ska avnjutas medvetet och ansvarsfullt. Nu lanserar förbundet kampanjens omgjorda internetsajt på www.bierbewusstgeniessen.de. Den nya sidan har gjorts tydligare och mer modern, och innehåller nu betydligt mer information och tips om hur man dricker öl på ett förnuftigt sätt.



Bryggeriet: Bayreuther Bierbrauerei

Bryggerier Posted on 15 augusti 2016 17:36

Bayreuth är kanske
mest känt för att det var här som tonsättaren Richard Wagner grundade sitt
Festspielhaus. Staden har också drabbats av många katastrofer, bland annat två
stora bränder, pest och flera krig. Men eftersom den ligger i Franken,
Tysklands bryggeritätaste område, bryggs det givetvis öl här också.


1857 är året då Hugo Bayerlein börjar brygga öl i Bayreuth,
efter att som 24-åring ha återvänt till sin hemstad från München. Tack vare
sina utmärkta kyl- och lagringsmöjligheter, kan bryggeriet snabbt leverera
färsk öl och blir därför väldigt populärt bland kunderna. Åren 1857-1858 går
utvecklingen snabbt och bryggeriet växer med nya byggnader och modern
utrustning. 1872 omvandlas bryggeriet till ett aktiebolag av Richard Wagners
beskyddare Friedrich von Feustel. I dag säljer det ännu familjeägda bryggeriet
sina öl under två namn: Bayreuther Bierbrauerei och Bayreuther Brauhaus. I
sortimentet finns klassiskt bayerska ölstilar som helles, pilsner och weissbier
samt fränkiska stilar som zwickel och landbier.

Fyra snabba frågor
till marknadskommunikatör Tobias Schütz:

Har ni någon speciell filosofi?
Vår filosofi baserar
sig på en lång tradition och vi har alltid sett oss som specialitetsbryggare –
långt före ”craft beer”-revolutionen.

Vad är speciellt med era öl?
Vi brygger
hantverksmässigt gjorda, genuint bayerska och fränkiska öl.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vi arbetar med två
olika serier med våra fränkiska specialiteter (Zwick’l, Landbier och Original) och våra genuint bayerska öl (Helles och Hefeweizen).

Vad har ni för planer för framtiden?
Just nu funderar vi
på ett nytt öl, men vi är inte vid den tidpunkten att vi kan berätta om det.

Även Landbier säljs på traditionell bygelflaska (foto: Wikipedia).


Öl i urval

Aktien Original 1857
Stil: Ljus lager
Alkoholhalt: 5,3 %
Övrigt: Bygger på
originalreceptet från 1857, då ölet fick mogna på ekfat i bryggeriets svala källare.

Aktien Zwick’l
Stil:
Zwickel/kellerbier
Alkoholhalt: 5,3 %
Övrigt: Bryggeriets
klassiker är ofiltrerat och säljs på traditionell bygelflaska.

Aktien Landbier
Stil: Fränkisk
dunkel
Alkoholhalt: 5,3 %
Övrigt: Bryggs med
utvald, rostad specialmalt, ljus kornmalt och friskt källvatten från Fichtelgebirge.

Aktien Pilsner
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Övrigt: En klassisk
pilsner med lite lagom beska.

Bayreuther Hell
Stil: Ljus lager
Alkoholhalt: 4,9 %
Övrigt: Bryggs under
namnet Bayreuther Brauhaus, som står för bayerskt hantverk.

Bayreuther Hefe-Weissbier
Stil: Ljust,
ofiltrerat veteöl
Alkoholhalt: 5,3 %
Övrigt: Traditionell
hefeweizen som bryggs under namnet Bayreuther Brauhaus.

Bayreuther Bockbier
Stil: Fränkiskt
bocköl
Alkoholhalt: 6,8 %
Övrigt: Ett
kraftigt, kryddigt och smakrikt öl, som bryggs under namnet Bayreuther
Brauhaus.



Smårökig lager till Systembolaget

Systembolaget Posted on 12 augusti 2016 18:38

Nästa fredag, den 19
augusti, är det åter dags för Systembolaget att släppa öl i små partier. Även
den här gången finns Tyskland representerat, nu i form av en ljus lager från en
av landets absoluta ölhuvudstäder.

Schlenkerla i Bamberg har anor från 1300-talet (foto: Schlenkerla).

Bamberg är hem för inte mindre än nio bryggerier fördelade
på cirka 70 000 invånare. Ett av dessa är Schlenkerla, som för många är
mest känt för sina rököl. Det som nu släpps på Systembolaget är deras Helles Lagerbier, som även den har lätt
rökiga toner. Detta trots att den inte är avsedd att vara ett rököl.

Schlenkerlas lageröl kokas
i samma kopparkärl och jäses med samma jäst som de historiska rökölen. Det är
detta som ger ölet sin lätta rökighet, trots att ingen rökmalt används i
bryggningen. Humlen som används är bayersk aromahumle från området runt
Nürnberg. För att mogna ordentligt, lagras ölet i urgamla grottor under
bryggeriet. På Ratebeer får det hela 80 i totalpoäng, vilket måste betraktas som högt för en lager. Totalt släpper Systembolaget 20 000 halvlitersflaskor, som
kostar 23,90 kronor styck.

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och
går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset
registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant
grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de
viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det
är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei
Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Schlenkerlas Helles Lagerbier släpps den 19 augusti (foto: Systembolaget).


Fakta Helles Schlenkerla
Lagerbier

Alkoholhalt:
4,3 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Beska: 30 IBU
Färg: Gul
Producent:
Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör:
Galatea AB
Jämförpris
på Systembolaget: 47,80 kr/l



Nyhetssvep 9 augusti

Nyheter Posted on 9 augusti 2016 17:43

Gurköl
från München

Att göra avsteg från Reinheitsgebot
i lagens hemstat Bayern är kanske som att svära i kyrkan. Men om man gör det
med en traditionell tysk ölstil då? Münchenbryggarna på Hopfmeister har i alla
fall slagit sig samman med Braumanufaktur Hertl i Schlüsselfeld och skapat en
ny gose. Men för att sätta en liten extra twist på denna gamla ölstil, som
innehåller såväl salt, som koriander och mjölksyra, har man även tillsatt gurka
från Franken. Denna blandning påminner kanske mer om en sallad än ett öl, och
för säkerhets skull kallar man det också för alkoholhaltig maltdryck.

Gurka och öl är grejen tycker gänget på Hopfmeister och Braumanufaktur Hertl (foto: Hopfmeister).


Kaffestout
med flera sädesslag från Gruthaus

Gruthaus-Brauerei i Münster har tagit fram en kaffestout
i samarbete med det lokala rosteriet Herr Hase Kaffeeröster. Imperial Cold Brew innehåller kallbryggt
Aramo-kaffe och har en alkoholhalt på 7 procent. Förutom rostad och orostad
kornmalt, innehåller det ofiltrerade och opastöriserade ölet även havre och
rostad rågmalt.

Kaffe och öl i skön kombination från Münster (foto: Gruthaus-Brauerei).

Geocacha
efter öl

Geocaching har blivit populärt bland dem som vill komma
ut i naturen med teknikens hjälp. I bayerska Erlangen blir det hela nu ännu mer
intressant. Där satsar nämligen Kitzmann Privatbrauerei på ölcaching. I samband
med speciella evenemang på orten, kommer bryggeriet att publicera en bild på en
ölback på sin Facebook-sida. Geocacharnas uppgift blir att lista ut var
någonstans i omgivningen bilden är tagen och bege sig dit. De två första som
tar en bild på sig själva på rätt plats får en back öl för besväret.

Geocaching blev plötsligt mycket mer intressant (foto: outdoorblogging.com).


Röd ale
i begränsad upplaga

Brauerei Püttner i Schlammersdorf, Oberbayern,
presenterar en Red Ale. Fruktiga
humlesorter kombineras med pale ale-malt i detta öl, som har en alkoholhalt på
5,6 procent. Ölet säljs i begränsad upplaga, och med varje såld back följer ett
jubileumsglas för Reinheitsgebot med.

Red Ale är det senaste från Schlammersdorf (foto: Brauerei Püttner).


Meinel satsar
på bilföraröl

Även den som kör bil ska kunna dricka bra öl. Det menar i
alla fall Meinel Bräu i bayerska Hof, som nu presenterar den alkoholfria IPA:n Le Chauffeur. Det utlovat både maltiga
och humliga ölet finns för närvarande bara att köpa direkt av bryggeriet.



Njut Berlinöl på bryggeriets egen servering

Ölställen Posted on 8 augusti 2016 17:51

Berlin är staden där
det händer saker. Det är inte minst sant när man pratar om öl och bryggerier.
Marknaden för hantverksöl blomstrar och många av bryggerierna säljer sin öl i egna
pubar och restauranger. Här är tio ställen där det går att dricka egenproducerat
öl i den tyska huvudstaden.

Brauhaus Lemke am
Schloss

Stadsdel:
Charlottenburg
Adress:
Luisenplatz 1
Ölspecialitet:
Bohemian Pilsner (3,30 euro för 30
cl), Berlin Pale Ale (3,30 euro för
30 cl).
Övrigt:
Oliver Lemke började brygga öl i Berlin 1999 och driver i dag två bryggeripubar
i staden (”huvudpuben” ligger vid Hackescher Markt).

Brauhaus Lemkes andra restaurang ligger i Charlottenburg (foto: pivnici.cz).


Pfefferbräu Schönhauser Allee

Stadsdel:
Prenzlauer Berg
Adress: Schönhauser
Allee 176
Ölspecialitet:
Har alltid ett ljust (Helles) och ett
mörkt öl (Dunkles), ett veteöl och
ett specialöl. För närvarade är det en belgiskinspirerad ale med apelsinskal
och koriander (3,70 euro för 30 cl).
Övrigt:
Enligt bryggmästare Thorsten Schoppe kan specialalen bli permanent. Ett annat
sommaröl är Saphire Ale (3,70 euro
för 30 cl) med den tyska humlesorten Saphir, vilket ger en ton av ananas och
citron.

Hops & Barley Wühlischstrasse
Stadsdel: Friedrichshain
Adress: Wühlischstrasse 22/23
Ölspecialitet: French Revenge (3,20 euro för 30 cl),
aromatisk ale med fransk humle.
Övrigt: Philipp Brokamp gillar att testa nya humlesorter
och erbjuder alltid fem öl och en egengjord cider. Planerar att göra en bayersk
Helles med humle från Bodensee.

Hops & Barley erbjuder även egengjord cider (foto: theculturetrip.com).


Lindenbräu Potsdamer Platz

Stadsdel: Tiergarten
Adress: Bellevuestrasse 3-5
Ölspecialitet: Ofiltrerat veteöl bryggt enligt bayersk
tradition (4,50 euro för 50 cl).
Övrigt: Baren är inrymd i lobbyn till Sony Center.
Erbjuder alltid fyra öl på fat (3,70 för 30 cl eller 11,50 euro för 1,5 liter).
Enligt restaurangchef Stephan Kühn kommer ett nytt hantverksöl i september.

Brauhaus
Spandau

Stadsdel: Spandau
Adress: Neuendorfer Strasse 1
Ölspecialitet: Helle
Havelbräu
(1,80 euro för 20 cl).
Övrigt: Erbjuder ett mörkt specialöl varje månad.
Spandaus enda bryggeri har varit i drift i snart 22 år.

Det enda bryggeriet i stadsdelen Spandau (foto: fotocommunity.de).


Georgbräu

Stadsdel: Mitte
Adress: Spreeufer 4
Ölspecialitet: En ljus och en mörk lager i pilsnerstil (2
euro för 20 cl eller 13 euro för 1,5 liter).
Övrigt: Ligger i pittoreska Nikolaiviertel. Serverar från
och med den 8 augusti en veteöl; bryggeriets första överjästa öl har bryggts i
2 000 liter.


Brauhaus
Südstern

Stadsdel: Kreuzberg
Adress: Hasenheide 69
Ölspecialitet: Hellen
Stern
och Dunklen Stern (1,80
euro för 20 cl eller 10,80 euro för 1,5 liter), Stern Weisse (4,20 euro för 50 cl).
Övrigt: Bryggeriet med ölträdgård har 180 platser inomhus
och 60 platser utomhus. Erbjuder guidade visningar och bryggarkurser.

Brauhaus Südstern har flera specialiteter (foto: top10berlin.de).


Schalander
Hausbrauerei

Stadsdel: Friedrichshain
Adress: Bänschestrasse 91
Ölspecialitet: Kaltgehopftes
(2,90 euro för 30 cl), sommarspecial är en ljus lager med smak av citron. Erbjuder
alltid en ljus pilsner och en mörk lager med Münchnermalt (2,60 euro för 30 cl)
samt ett traditionellt veteöl (3,60 euro för 50 cl).
Övrigt: Det går att köpa med sig öl i tvålitersflaska (11
euro) eller growler (14 euro).


Brauerei
Eschenbräu

Stadsdel: Wedding
Adress: Triftstrasse 67
Ölspecialitet: I augusti Böhmisch Dunkel och Amber
Rocket
(2,10 euro för 30 cl).
Övrigt: Har alltid fyra ofiltrerade öl, som byts ut varannan
till var tredje vecka beroende på säsong. Med Panke Gold och Red Wedding erbjuder
Martin Eschenbrenner öl med lokal prägel.

I Wedding hittar ni Eschenbräus ofiltrerade öl (foto: thrillist.com).


Schlossplatzbrauerei
Köpenick

Stadsdel: Köpenick
Adress: Grünstrasse 24
Ölspecialitet: Babylonische
Bier
(2,30 euro för 30 cl), med recept från år 1760 f.Kr. Har sex sorters
öl, inklusive säsongsspecialiteter som sommarens bärnstensfärgade veteöl och Maibock.
Övrigt: Är enligt bryggmästare Maximilian Rubbert
Tysklands minsta bryggeri och
inryms på endast två kvadratmeter.


Källor:
Berliner Morgenpost samt respektive bryggeri.



« FöregåendeNästa »