Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Tyska bryggerier kämpar fortsatt med höga kostnader

Nyheter Posted on 21 juni 2023 18:32

Den tyska bryggerinäringen är under tryck från detaljhandeln som vill sänka ölpriserna med argumentet att energi- och råvarupriserna sjunkit. Trots en viss lättnad kämpar dock Tysklands bryggerier fortsatt med höga kostnader på grund av pågående världskriser.

Priserna på energi har stabiliserats och flaskhalsarna i distributionen har lättat något på senare tid. Trots detta är det många tyska bryggerier som fortfarande tyngs ner av höga kostnader och det finns ingen anledning att blåsa faran över inför det andra halvåret, skriver det tyska bryggeriförbundet (DBB) i ett pressmeddelande. Den tyska bryggerinäringen lider fortfarande av de förluster som drabbade den under coronapandemin, då det inte gick att sälja fatöl under flera månader. Inte heller det faktum att vissa råvaror blivit billigare innebär att bryggeriernas kostnadsbörda lättats, eftersom priserna fortfarande ligger en bra bit över de nivåer som rådde innan krisen.

Tysklands bryggerier kämpar fortfarande med höga kostnader (foto: Akhiles/stock.adobe.com).

DBB vänder sig mot uttalanden från företrädare för vissa detaljhandlare, som Rewe och Edeka, som menar att kostnaderna för råvaror sjunkit så mycket att det motiverar kraftiga prissänkningar på öl. Enligt DBB behöver priserna istället höjas för att lätta på bryggeriernas kostnadstryck, men att detta inte låter sig göras. Enligt siffror från den tyska statistikmyndigheten Destatis har bryggeriernas produktionskostnader ökat med 7,3 procent sedan april 2022. Enligt uppskattningar från DBB kommer det ta flera år innan bryggerinäringen återhämtat sig från höga kostnader och generellt försämrad ekonomi och man manar detaljhandeln att bete sig som goda branschpartner i denna svåra situation.



Bayern ursprung till världens populäraste öltyp

Ölhistoria Posted on 20 juni 2023 17:48

Den ljusa lagern har kommit att dominera ölvärlden. Tyska forskare har nu spårat upp det bryggeri där det ljusa ölets framgångssaga en gång började – och det ligger i Bayern.

Under tusentals år drack människor bara överjäst mörk öl, men i dag uppgår dessa öls marknadsandel bara till cirka tio procent. Rollen som världens populäraste öltyp innehas numera istället av underjästa ljusa öl, som pilsner och den för Bayern typiska helles. Under- och överjästa öl bryggs med olika jästsorter och forskare vid Forschungszentrum Weihenstephan für Brau- und Lebensmittelqualität har nu hittat ursprunget till den jäst som banade väg för den ljusa lagern. Jästen användes med största sannolikhet först på Hofbräuhaus i München under den bayerske hertigens och kurfurstens Maximilian I regeringstid.

Enligt tyska forskare kan vi tacka Bayern och Hofbräuhaus München för den ljusa lagern (foto: Hofbräuhaus München).

Från början använde ölbryggare den vilda jästsorten Saccharomyces cerevisiae för att skapa överjästa öl (ale). På grund av jästens känslighet mot kyla kunde dessa dock bara bryggas vid varmt väder. Detta ändrades med den nya jästsorten S. pastorianus, som skapades genom en korsning mellan S. cerevisiae och en sort kallad S. eubayanus och som möjliggjorde bryggning av underjästa öl (lager) vid lägre temperaturer. Genom att studera jäst från många olika regioner i Centraleuropa samt Georgien, har forskarna i Weihenstephan lyckats ta reda på när och var denna korsbefruktning skedde. Enligt deras data hände det hela i början av 1600-talet, i den lilla byn Schwarzach i östra Bayern, när en stam S. eubayanus förorenade en sats öl som bryggts med S. cerevisiae.

Den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) från 1516 tillät bara bryggning av underjäst öl (lager), medan det i angränsande Böhmen även producerades överjäst veteöl med S. cerevisiae. Veteölet var också populärt i Bayern och importerades dit i stora mängder, vilket ogillades av stormännen i Bayern. 1548 gav därför den bayerske hertigen Wilhelm IV, känd som den Ståndaktige, specialtillstånd till baron Hans VI von Degenberg i Schwarzach att brygga och sälja veteöl i de områden som gränsade mot Böhmen.

Det var under Maximilian I:s regeringstid som den ljusa lagern föddes (foto: Residenz München).

När Maximilian I tog över bryggerirättigheterna i Schwarzach 1602 lät han sina bryggmästare ta med sig jästen från byns veteölsbryggeri till hovbryggeriet i München, där man började brygga överjästa öl i samma lokaler som de underjästa. Vid samma tid etablerade sig även bryggare från Harzbergen i München, som även de bryggde överjästa öl med S. cerevisiae. Detta gjorde att S. cerevisiae kom i kontakt med stammar av S. eubayanus, inklusive mer köldtåliga varianter som kommit från Oberpfalz eller Harz. På så sätt uppstod den nya jästsorten S. pastorianus, som gjorde att bryggarna på Hofbräuhaus snart lärde sig brygga starka, underjästa öl.

S. pastorianus stora fördel är att den jäser utmärkt även vid temperaturer under tio grader Celsius, vilket gör att den inte bara fungerar bra på vintern, utan även bidrar till en mer kontrollerad ölbryggning. Enligt forskarna var det just de tekniskt avancerade bryggerimetoder som användes i München som, tillsammans med bryggarnas vilja att dela med sig av sin kunskap (och jäst), gjorde att lagerölstilar som helles, pilsner och märzen kunde erövra världen.

Källa: Spektrum.de



Upplev ölkultur och bryggerihistoria på Bayerns ölmuseer

Ölhistoria Posted on 15 juni 2023 18:12

Bayern är till stor del förknippat med sitt öl och sin ”Gemütlichkeit”. Förbundslandet erbjuder också många möjligheter för den som vill djupdyka i den gyllene dryckens och dess ingrediensers historia.

Snart stundar semester för många och kanske blir det en tripp till Tyskland. Här är några tips på intressanta ölmuseer i Bayern för den som vill lära sig mer om förbundslandets öl och bryggerier.

Deutschen Hopfenmuseum, Wolnzach
Den som är intresserad av hur och var humle odlas, och dess resa från kotte till öl, beger sig med fördel till området Hallertau. Bland de enorma humleodlingarna finns det tyska humlemuseet, Deutschen Hopfenmuseum i Wolnzach, som är byggt med en humleodling som förebild. Här får besökarna en spännande inblick i humlens kulturhistoria fram till i dag.
Webbplats: www.hopfenmuseum.de

På Deutschen Hopfenmuseum handlar allt om humle (foto: landpixel.de).

Hopfen Bier Gut, Spalt
På museet Hopfen Bier Gut i Spalt handlar också mycket om humle. Under medeltiden upptäcktes att jorden i Mittelfranken lämpade sig mycket bättre för att odla humle än vin och sedan dess har ölet stått i fokus. Spannmålsmagasinet från 1457 i centrala Spalt är den mest imponerande, icke-kyrkliga, byggnaden i hela regionen. I dag inrymmer den ett 1 200 kvadratmeter stort museum, där besökarna kan se hur öl bryggs och få sig historien om stadens bryggerier till livs. Det interaktiva och moderna museet tilldelades det bayerska museipriset 2017.
Webbplats: hopfenbiergut.de

Humle och Spalts bryggerihistoria står i fokus på Hopfen Bier Gut (foto: Spalter Bier).

Bayerisches Brauereimuseum, Kulmbach
Vägen från kornmalt till färdigt öl illustreras tydligt på det bayerska bryggerimuseet i Kulmbacher Mönchshof. På 3 000 kvadratmeter får besökarna följa alla steg, från humle- och kornskörd, via odlare, mältare och bryggare, tills att det färdiga ölet hälls på fat eller flaska. Här avhandlas även andra ämnen, som öl som produkt, ölkultur genom historien och öl i annonser. Museet inrymmer dessutom ett litet bryggeri, där man får se hur ölbryggning går till rent praktiskt och på slutet även smaka det färdiga resultatet.
Webbplats: kulmbacher-moenchshof.de/bayerisches-brauereimuseum-kulmbach

På det bayerska bryggerimuseet avhandlas många ämnen som rör öl (foto: Bayerisches Brauereimuseum).

Bayreuther Katakomben, Bayreuth
I Bayreuths katakomber handlar det mindre om ölbryggning och mer om lagring. Besökarna får gå ner för en trappa till en fascinerande stenkällare. Innan de moderna kylmöjligheternas intåg på 1870-talet, var det de långa stenkorridorerna som utgjorde det bästa och kallaste stället att lagra stadens öl på. I dag har de historiska källarvalven förvandlats till utställningslokal för en flera sekler lång bryggerihistoria.
Webbplats: bayreuther-bier.de/willkommen-bei-freunden

I Bayreuth kan en tur i underjorden ge intressanta fakta om öllagring (foto: Bayreuther Bierbrauerei).

Fränkisches Freilandmuseum, Bad Windsheim
Detta friluftsmuseum i Mittelfranken har två historiska bryggerier som fortfarande används. Varje år runt det tyska ölets dag den 23 april drar man igång det äldsta bryggeriet i världen som fortfarande är i drift.
Webbplats: freilandmuseum.de

I Bad Windsheim finns världens äldsta bryggeri som fortfarande används (foto: bad-windsheim.de).

Många andra bayerska bryggerier har också egna bryggerier i olika storlekar där de visar upp sina verksamheter. På www.der-bierfinder.de går det att söka efter fler spännande ölupplevelser i Bayern.

Källa: Bayerisches Brauerbund



Sex tyska bryggerier bland världens största

Nyheter Posted on 13 juni 2023 18:14

Sex av världens fyrtio största bryggerikoncerner är tyska. Det visar den senaste ”Top 40 Breweries”, som är en del av humleföretaget Barth Haas rapport över öl- och humlemarknaden 2022/2023. Det innebär att ett tyskt bryggeri fått lämna listan sedan förra året.

Radeberger Gruppe behåller förstaplatsen som Tysklands största bryggerikoncern. Med en produktion på 10,2 miljoner hektoliter under 2022 är bryggeriet dessutom fortsatt kvar på plats 22 i världen. Tvåa bland de tyska bryggerikoncernerna är TCB Beverages, med märken som Frankfurter Brauhaus, Feldschlösschen och Gilde Brauerei, som landar på plats 24 i världen med 8,5 miljoner hektoliter producerad öl förra året. Trean Oettinger tappar en placering på världsrankingen, från plats 25 förra året till plats 26 i år. Förra året minskade gruppens produktion med 5,8 procent och hamnade på åtta miljoner hektoliter, rapporterar Getränke Zeitung.

Radeberger Gruppe behåller förstaplatsen som Tysklands största bryggerikoncern (foto: Radeberger Gruppe).

Två tyska bryggerier klättrar på listan, nämligen Krombacher Gruppe och Paulaner Gruppe, med en produktion på 5,8 respektive 5,7 miljoner hektoliter under 2022. Detta ger dem placeringarna 29 och 30 på världslistan, vilket är vardera ett pinnhål bättre än förra året. Bitburger Braugruppe behåller sin 33:e plats i världen och den som Tysklands sjätte största bryggeri, med en produktion på fem miljoner hektoliter i fjol. Ut från topp 40-listan åker därmed Veltins, som kom in på densamma så sent som 2021.

De fyrtio största bryggerikoncernernas produktion ökade med 4,1 procent under 2022 och landade på cirka 1,67 miljarder hektoliter. För nästan hälften av detta, eller närmare bestämt 46,5 procent, står dock bara två koncerner: AB Inbev och Heineken. Under förra året producerade de 518 respektive 256,9 miljoner hektoliter öl. Bland de största bryggerikoncernerna är det fortfarande många som är aktiva på den ryska marknaden. Heineken, Carlsberg och AB Inbev meddelade under våren 2022 att de skulle avsluta sina engagemang eller avyttra sina verksamheter i Ryssland till följd av landets invasion av Ukraina. Än har dock inga förändringar skett.

Världens tio största bryggerikoncerner 2022:

PlatsBryggeriLandProduktion 2022Förändring från 2021
1.AB InbevBelgien518,0 miljoner hl+ 1,8 %
2.HeinekenNederländerna256,9 miljoner hl+ 11,1 %
3.China Res. Snow BreweriesKina122,2 miljoner hl+ 8,9 %
4.CarlsbergDanmark102,4 miljoner hl+ 3,6 %
5.Molson CoorsUSA/Kanada82,3 miljoner hl– 2,1 %
6.Tsingtao Brewery GroupKina79,6 miljoner hl+ 4,7 %
7.Asahi GroupJapan59,3 miljoner hl+ 3,3 %
8.BGI/Groupe CastelFrankrike43,7 miljoner hl+ 9,2 %
9.YanjingKina37,7 miljoner hl+ 12,5 %
10.Efes GroupTurkiet34,0 miljoner hl– 10,3 %
Källa: Bart Haas



Joseph Pschorr: Münchens första storbryggare

Ölhistoria Posted on 12 juni 2023 18:05

Den som besöker festplatsen Theresienwiese i München kan inte undgå att se den stora Ruhmeshalle (”Hall of Fame”). Den uppfördes 1853 på order av den bayerske kungen Ludwig I för att uppmärksamma framstående bayrare. Bland byster av politiker, vetenskapsmän, konstnärer och uppfinnare finns också en ölbryggare – Joseph Pschorr. Han var en av de första att visa Münchenborna att det går att bygga ett storbryggeri bara viljan är stark nog.

Joseph Pschorr föddes den 2 juni 1770 på gården Stürzerhof i Kleinhadern, som i dag är en del av München. Vid femton års ålder lämnade Joseph gården för att bli bryggarlärling på Münchenbryggeriet Oberkandler Bräu. Efter att åter ha tillbringat några år på föräldrarnas gård, återvände han till bryggerivärlden 1793. Samma år gifte han sig med Maria Therese Hacker, dotter till Peter-Paul Hacker, som ägde Hackerbräu. Han erbjöd sin svärson att köpa verksamheten för 34 000 gulden. För att göra detta var Joseph Pschorr tvungen att skuldsätta sig rejält, men kunde 1797 ändå titulera sig bryggeriägare. Detta blev starten på en framgångssaga utan like.

Joseph Pschorr byggde upp det största bryggeriet i München (foto: Wikimedia Commons).

Runt år 1800 hade München bara 40 000 invånare, men historiska skeenden som den industriella revolutionen gjorde att staden växte lika snabbt som medborgarnas törst. Pschorrs öl var extra eftertraktad och snart hade bryggeriet svårt att möta efterfrågan. I början av 1800-talet dubblades bryggeriets storlek första gången och snart var Joseph Pschorr den viktigaste ölbryggaren i München. Som ordförande i Handwerksvierer, en organisation som tillät nya bryggare att etablera sig i staden, tog han 1808 in en ny medlem i form av Gabriel Sedlmayr (den äldre). Vad Joseph då inte visste var att familjen Sedlmayr med sitt Spatenbräu skulle bli hans värsta konkurrenter och bidra till hans bryggeris nedgång.

1808 köpte Pschorr en bit mark där han byggde en lagringskällare vars storlek aldrig tidigare skådats. Den täckte 4 000 kvadratmeter, hade en lagringskapacitet på 35 000 hektoliter och lär ha kostat 400 000 gulden att bygga. I folkmun fick byggnaden namnet ”Ölfästningen”. 1820 tog Pschorr över den konkursade Bauernhanslbräu, som han förvandlade till sitt andra bryggeri – Pschorrbrauerei. 1823 kunde Pschorrs två bryggerier producera 80 000 hektoliter öl, vilket var mest av alla i München.

Inte ens ett bakslag i form av en brand 1825, som ödelade bryggeriet på Hackerbräu, kunde stoppa Joseph. Han tog själv ledningen av släckningsarbetet och bidrog till att närliggande byggnader klarade sig. Skadorna uppgick till 80 000 gulden, men istället för att ta emot ekonomisk hjälp köpte Pschorr de närliggande husen, rev dem och byggde ett nytt bryggeri för 150 000 gulden. Bryggeriet byggdes i rekordfart och bara några veckor efter branden kunde verksamheten återupptas.

1898 fick Joseph Pschorr en byst i Ruhmeshalle vid Theresienwiese (foto: Wikimedia Commons).

Den 21 september 1834, vid 64 års ålder, överlät Joseph Pschorr bryggerierna till sina två yngsta söner. Georg Pschorr tog över Pschorrbrauerei medan Matthias Pschorr fick ansvaret för Hackerbräu. Genom lottning fick Matthias tillgång till den norra delen av ”Ölfästningen”, medan den södra gick till Georg. Joseph Pschorr kvarstod officiellt som chef över båda bryggerierna, men i realiteten hade sönerna fria händer.

Joseph Pschorr var gift fyra gånger och överlevde tre av sina fruar. Totalt fick han tjugo barn, som dock inte alla fick leva till vuxen ålder. Pschorr själv dog i München den 3 juni 1841, dagen efter sin 71-årsdag. Redan innan sin död hade han låtit bygga en monumental familjegrav på Münchens Alten Südlichen Friedhof. I sitt testamente gav han inte bara stora bonusar till sina anställda, han finansierade även barnhem, sjukhus, ett institut för blinda, en fond för fattiga och en kyrka. 1898 fattades så beslutet att placera en byst av den store bryggaren i Ruhmeshalle.

Joseph Pschorr ligger begravd på Münchens Alten Südlichen Friedhof (foto: Wikimedia Commons).

Joseph Pschorr behövde aldrig uppleva hur hans bryggerier hanns ikapp och passerades av såväl Spaten som Löwenbräu. Josephs söner fortsatte visserligen att expandera båda bryggerierna, men skonades inte från olyckor; 1878 brann hela ”Ölfästningen” ner. 1881 omvandlade Matthias Pschorrs son Hackerbräu till ett aktiebolag och 1922 gjorde brodern Georgs efterlevande detsamma med Pschorrbrauerei. 1972 slogs de två bryggerierna samman till Hacker-Pschorr Bräu AG, vilket senare uppgick i Schörghuber Gruppe, som i dag äger sjuttio procent av Paulaner Brauerei Gruppe, där Hacker-Pschorrs öl också bryggs. Resterande trettio procent av Paulaner ägs av Heineken.

Källa: Brauwelt



Lidls jubileumsöl kostar mindre än panten

Nyheter Posted on 8 juni 2023 17:34

I år är det femtio år sedan den första Lidl-butiken öppnade i Tyskland. Det firar man med ett rejält lågpris på såväl öl som energidryck. Denna vecka kan Lidls tyska kunder köpa pilsner för 22 eurocent styck.

I Tyskland säljs denna vecka 33-centilitersburkar med Lidls egenproducerade Perlenbacher Premium Pils med femtio procents jubileumsrabatt. Det innebär att priset för en burk öl för första gången är lägre än burkpanten, som är 25 eurocent. Det samma gäller 25 centiliter av lågpriskedjans energidryck Kong Strong, som säljs för 19 eurocent burken. Med tanke på att en burk kostar cirka tretton eurocent att köpa in och att paketering och frakt tillkommer, täcker priset knappast dryckernas produktionskostnad. Detta kanske till viss del vägs upp av att kunderna samtidigt kan köpa matchande shorts, tröjor och gymnastikskor för att uppmärksamma jubileet, skriver Getränke News.

Denna vecka kostar en burk Perlenbacher Pils 22 eurocent på Lidl i Tyskland (foto: Lidl).

Grunden till dagens Lidl är en livsmedelsgrossistfirma som startade 1930 i Ludwigshafen. Det var också i samma stad som den första Lidl-butiken öppnade 1973. Femton år senare fanns det 460 butiker i Tyskland och ytterligare ett år senare inleddes kedjans internationella expansion med en etablering i Frankrike. 2003 öppnade Lidl sin första butik i Sverige och i dagsläget finns kedjan på 204 platser från Trelleborg i söder till Boden i norr.



Celebrator bästa tysk i Frankfurttävling

Utmärkelser Posted on 7 juni 2023 18:03

För sjunde gången har det delats ut priser i Frankfurt International Beer Trophy. En jury med såväl proffs som amatörer testade totalt 700 öl i 58 kategorier. Tävlingens bästa tyska öl kommer från Aying.

Frankfurt International Trophy är den största internationella öltävlingen i Tyskland som har ölintresserade lekmän i juryn. Vid sidan av de kunniga amatörerna deltar dessutom flera experter i juryarbetet, som sommelierer och dryckestillverkare. Tillsammans har de i år bedömt öl från 23 länder och delat ut 202 medaljer i valörerna Grand gold, Gold och Silver.

Ayingers Celebrator blev bästa tyska öl i Frankfurt (foto: Brauerei Aying).

Pris för bästa tyska öl gick till den klassiska dubbelbocken Celebrator från alltid aktuella och populära Brauerei Aying. När det gäller det totala antalet medaljer återtog dessutom Tyskland tronen med 55 stycken. Förra årets vinnare Frankrike fick i år nöja sig med andraplatsen med 52 medaljer. Italien hamnade på tredje plats med 16 medaljer, följt av Spanien (15) och Tjeckien (13).

Följande tyska öl vann Grand gold i tävlingen:

KategoriÖlnamnBryggeri
Mörk & brown ale – Black IPABlack IPAOstermann Braumanufaktur
Lager – HellesWeiss Blau BavariaNetto Marken-Discount
Lager – Dunkel – DubbelbockCelebratorBrauerei Aying
Lager – Red & AmberVeldensteiner RotbierKaiser Bräu
Ale – Pale aleMeisterwerke Pale AleKöstritzer Schwarzbierbrauerei
Stout/Porter – Imperial stoutLaufer Imperial StoutSpitzbuckel Brauwerkstatt
Lager – ExportJahrhundert BierBrauerei Aying

Alla medaljörer hittar ni på https://www.frankfurt-trophy.com/en/results-beer-2023.

Frankfurt International Trophy äger rum varje år i Gesellschaftshaus Palmengarten, som ligger mitt i Frankfurt och har anor från 1870. Tävlingen var ursprungligen endast öppen för tyska öl, men sedan 2018 kan öl från hela världen ställa upp. Dessutom har tävlingen starka band till restaurangvärlden, som varje år representeras av en hedersordförande som ofta är stjärnkock. I år var det Markus Pape från vinhotellet och restaurangen Meisenheimer Hof i Meisenheim.



Rekordstor tysk ölexport till Ryssland

Nyheter Posted on 2 juni 2023 16:34

Aldrig tidigare har tyska bryggerier sålt så mycket öl till Ryssland under perioden januari till mars som under 2023.

Under första kvartalet i år exporterades närmare 550 000 hektoliter öl från Tyskland till Ryssland. Detta kan jämföras med samma period 2019, året innan coronapandemin, då den tyska ölexporten till Ryssland uppgick till 275 000 hektoliter. 2021 exporterades cirka 350 000 hektoliter och i fjol, året då Ryssland invaderade Ukraina, landade den tyska exporten på närmare 400 000 hektoliter första kvartalet. Exporten till Ryssland sjönk visserligen kraftigt i april 2022, men hade återhämtat sig igen till augusti. Detta rapporterar Inside Beer, som analyserat siffror från den tyska statistikmyndigheten Destatis.

Den tyska ölexporten till Ryssland slog nytt rekord under första kvartalet 2023 (foto: Ulleo/Pixabay).

Med årets resultat för första kvartalet stärker Ryssland sin position som tyska bryggeriers näst största exportmarknad. Före ligger bara Italien, som tog emot knappa 760 000 hektoliter öl från Tyskland under årets tre första månader. Ordentligt akterseglat på tredje plats med cirka 430 000 hektoliter återfinns Kina, som inte lyckats upprätthålla den höga importen av tysk öl från 2019.



« FöregåendeNästa »