Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Rejält minus för Glaabsbräu 2020

Bryggerier Posted on 2 mars 2021 17:51

Trots att 2020 började mycket bra slutade det i moll för Sydhessens äldsta bryggeri. Vid årsskiftet redovisade Glaabsbräu ett tapp på trettio procent under coronapandemins första år.

I mitten av mars 2020 visade försäljningssiffrorna bara plustecken och översteg de förväntningar som satts av ledningen för Glaabsbräu, som grundades i Seligenstadt 1744. Den omfattande nedstängningen av det tyska samhället ledde dock till trettioprocentiga förluster, som inte kunde vägas upp av det faktum att försäljningen av flasköl i butik ökade med 26 procent. Situationen har lett till att hela personalen för tillfället är korttidspermitterad, med undantag av ledningen, bryggmästaren och två lärlingar.

Bryggmästare Julian Menner och bryggeriägare Robert Glaab har inte korttidspermitterats (foto: Die Freien Brauer).

Att Glaabsbräus flaskölsförsäljning ändå gick bra under fjolåret beror i minst på att bryggeriet, tiderna till trots, höll fast vid sina planer att släppa ett antal nya produkter på marknaden. De alkoholfria varianterna av Glaabsbräu Helles, Hefeweizen och Sommerradler togs mycket väl emot, liksom säsongsöl som den likaledes alkoholfria Winterradler samt hantverksölen Glaab’s Stöffche och Glaab’s Eisbrecher, som snabbt sålde slut.

De bryggerianställdas humör hölls säkerligen också uppe av att Glaabsbräu under året vann ett antal priser för sina öl. Vid World Beer Awards vann man guld för den hessiska specialiteten Glaab’s Grie Soss och silver för Glaabsbräu Pilsener. Den senare fick även guld av den ideella jordbruksorganisationen DLG och silver av Monde Selection. DLG belönade även Glaabsbräu Helles med guld, medan Glaab’s Vicky Loves Pale Ale och Glaabsbräu Hefeweizen Hell båda fick den högsta valören vid Frankfurt International Beer Trophy.



Östra Tysklands bästa veteöl

Utmärkelser Posted on 1 mars 2021 17:54

När man tänker på veteöl är kanske inte de östra delarna av Tyskland det första som dyker upp i huvudet. Det finns dock en hel del fin weissbier i de förbundsländer som en gång tillhörde DDR. Den östinriktade bloggen Ostkoster har listat fem av de bästa.

1. Bernstein-WeizenStörtebeker Braumanufaktur
Bryggeriet startade sin verksamhet 1827 i Stralsund i Mecklenburg-Vorpommern och var under DDR-tiden ett av de största med en årlig tillverkning på 100 000 hektoliter. Ölen får sin speciella karaktär av framför allt vattnet, som hämtas från tre djupa brunnar på bryggeriets område.

Störtebekers Bernstein-Weizen är omtyckt av många ölälskare (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

2. Einsiedler WeissbierEinsiedler Brauhaus
Maskintillverkaren och ölälskaren Emil Schwalbe grundade bryggeriet 1885 i distriktet Einsiedel i Chemnitz (mellan 1952 och 1990 Karl-Marx-Stadt). Från andra världskrigets slut och fram till 1961 var bryggeriet halvstatligt och 1972 exproprierades det helt. 1990 blev det ett aktiebolag och är i dag åter helt privatägt.

3. Altenburger WeissbierAltenburger Brauerei
Bryggeriet grundades 1871 och blev redan 1948 ett folkägt företag (Volkseigener Betrieb, VEB). 1968 anslöts det till Getränkekombinat Leipzig. Under DDR-tiden producerades ungefär 330 000 hektoliter öl och alkoholfria drycker, som var kända över hela Östtyskland. 1991 var bryggeriet nästan bankrutt, men räddades av bayerska Brauhaus Leikeim. Altenburgers weissbier utsågs i september 2020 till Tysklands bästa veteöl vid World Beer Awards.

Altenburgers weissbier utsågs till Tysklands bästa vid World Beer Awards 2020 (foto: Altenburger Brauerei).

4. Frankfurter HefeweizenFrankfurter Brauhaus
Här pratar vi alltså om Frankfurt an der Oder nära den polska gränsen. Bryggeriet har sedan 2003 tillhört de östtyska entreprenörerna Karsten Uhlmann och Mike Bernd Gärtner och deras företag TCB Beverages, som också äger Feldschlösschen i Dresden. Bryggeriet gör gärna en stor sak av att deras veteöl markant skiljer sig från de bayerska.

5. Berliner WeisseBrlo
Berlins bidrag på listan blir förstås stadens egen specialitet – berliner weisse. Ölstilen som var vanlig på Berlins uteställen till långt in på 1980-talet har i dag nästan försvunnit. Efter sammanslagningen av Berliner-Kindl och Schultheiss Brauerei var Berliner Kindl Weisse länge det enda veteöl som gjordes i den tyska huvudstaden. Nu börjar det dock dyka upp fler producenter, där hantverksbryggarna i Brlo har gjort ett av de bästa ölen i kategorin.

Bloggen Ostkoster drivs av journalisten Patrick Ziob. Han är född i Düsseldorf, men har i många år bott i östra Berlin och nu Sachsen. I bloggen skriver han om sin kärlek till östra Tyskland, om människorna, regionerna och de lokala produkterna från Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt, Sachsen och Thüringen.



Fraugrubers moderna lager i fasta sortimentet

Systembolaget Posted on 26 februari 2021 16:38

Den 1 mars är det dags för årets första nyhetssläpp i Systembolagets fasta sortiment. Ett tyskt öl har vi på menyn från ett modernt bryggeri i Bayern.

Förra året fick vi stifta bekantskap med inte mindre än tre öl från bayerska Fraugruber Craft Brewing, då i det tillfälliga sortimentet. Nästa öl från bryggeriet kommer dock finnas lite längre på hyllorna, då det släpps i Systembolagets fasta sortiment. Ölet heter kort och gott 24/7 och är en modern, välhumlad lager (ibland kallat india pale lager).

Fraugrubers moderna lager landar på systemhyllorna den 1 mars (foto: probier.tv).

Det rör sig om ett ofiltrerat, ljust lageröl som bryggts med humlesorterna Hersbrucker, Mittelfrüher, Simcoe och Mosaic. Det ger ett ljusgult, väl kolsyrat öl med en frisk smak av citrus, ljust bröd, grapefrukt och melon. Avslutningen är först sötaktig, men övergår snart i en ganska behaglig humlebeska med inslag av kex, citrongräs och viss kryddighet. Ett ganska lättdrucket och trevligt öl på det hela taget.

Bakom namnet Fraugruber döljer sig de två vännerna Matthias Gruber och Enzo Frauenschuh, som förenats i sin passion för kvalitet, passion och en drivkraft att ständig pröva nya saker. De två bryggarna producerar sedan 2017 sina öl i bayerska Gundelfingen an der Donau, i det som tidigare var Camba Bavarias upplevelsecentrum Camba Old Factory.

Fakta Fraugruber 24/7
Stil: India pale lager
Producent: Fraugruber Craft Brewing
Leverantör: Brill & Co AB
Alkoholhalt: 5,1 %
Förpackning: Burk, 33 cl
Pris: 24,90 kr (75,46 kr/l)

Till marssläppet har även tre gamla bekantskaper från Tyskland kvalat in från beställningssortimentet: König Ludwig Dunkel, Köstritzer Schwarzbier och Urban Chestnut Zwickel.



Hanscraft auktionerar ut öl på Ebay

Bryggerier Posted on 25 februari 2021 18:28

Som vi skrivit om många gånger har coronapandemin med tillhörande lockdown mer eller mindre omöjliggjort fatölsförsäljning i Tyskland. Nu tar hantverksbryggeriet Hanscraft ett nytt grepp för att göra sig av med överblivet öl och samtidigt göra gott för andra.

Till följd av coronakrisen och dess nedstängning av samhället, tvingas nu många tyska bryggerier hälla ut tusentals liter fatöl som håller på att bli för gammal. För många små och medelstora bryggerier är situationen minst sagt problematisk. Hantverksbryggeriet Hanscraft & Co i Stockstadt nära Aschaffenburg vill istället vända det hela till något positivt och göra något bra för barnen i regionen.

Hanscrafts vd Christian Hans Müller vill göra något bra för regionens barn (foto: Hanscraft & Co).

Bryggeriet har under många år stöttat organisationen Aschaffenburger Kinderträume och deras arbete med att hjälpa barn som är sjuka, har någon form av funktionsnedsättning eller på annat sätt har det svårt. Organisationen har dock fått färre bidrag på sistone. För att ge extra stöd kommer Hanscraft därför lägga ut ölfat med lång hållbarhetstid på auktionssajten Ebay. Ett nytt fat läggs ut varje dag måndag till fredag och alla vinster går till Kinderträume. Första auktionen startar den 26 februari och alla som är tillräckligt gamla för att få köpa öl kan lägga ett bud.



”Vaccin” på burk säljer slut på nolltid

Bryggerier Posted on 24 februari 2021 18:25

Förra året var riktigt dåligt för tyska bryggerier, inte minst på grund av coronapandemin. Ölbryggaren David Hertl i Bamberg har dock inte låtit sig nedslås av detta. Han har istället bryggt ett öl som säljer extra bra i coronatider.

De första 2 000 burkarna av Braumanufaktur Hertls ”vaccinöl” Impstoff sålde slut på tre timmar via bryggeriets onlineshop. Det lilla bryggeriet i Schlüsselfeld utanför Bamberg har funnits i tolv år, men det är första gången man gör ett öl som säljer slut så snabbt. Frankens just nu populäraste öl föddes i december förra året, då David Hertl och Dario Stieren från Munich Brew Mafia kom på idén att göra ett ”vaccin på burk”. Efter alla tråkiga coronanyheter, ville de två unga bryggarna göra något som fick folk att le lite.

Braumanufaktur Hertls vaccin på burk säljer snabbt slut (foto: News5/Merzbach).

Precis som med de riktiga coronavaccinerna är det just nu lite leveransproblem för den burkade varianten. David Hertl lovar dock att det ska finnas nytt öl tillgängligt under mars och april. De nya omgångarna kommer att ha en högre alkoholhalt än de två första, som landade på 6,0 respektive 7,5 procent. Nu utlovas åtminstone åtta procent av David Hertl, som har en förkärlek för att brygga starka öl; bland hans tidigare skapelser finns till exempel Frankonian Straight Whiskydoppelbock (10,6 procent) och Motoröl (8,5 procent).

Åttio procent av nästa omgång ölvaccin var förbokad redan i mitten av februari. Med tillverkningsomgången i april hoppas David Hertl kunna tillgodose efterfrågan fullt ut. Även om han inte kan garantera att ”vaccinet” hjälper mot coronaviruset, kan han ändå lova en bra berusningseffekt. Till nyhetssajten BR24 säger han skämtsamt att bryggmästaren rekommenderar en burk var fjärde timme.



Proteinöl får mer projektpengar

Nyheter Posted on 23 februari 2021 18:04

Startup-företaget Joybräu kan fortsätta utveckla sitt hälsosamma öl i minst tre år till. Detta eftersom tyska näringslivs- och energidepartementet går in och stöttar företaget och dess samarbetspartner med 450 000 euro.

Departementet vill stötta det innovativa sätt på vilket Joybräu och dess samarbetspartner vid Berlins tekniska universitet (TU Berlin) tar sig an uppgiften att skapa ett hälsosammare öl. Joybräu kombinerar det sociala i en after work med den stadigt växande hälsotrenden och den ökande efterfrågan på alkoholfri öl. Tillsammans med TU Berlin har man utvecklat världens första alkoholfria proteinöl, som tillför kroppen viktiga näringsämnen efter en lång arbetsdag eller ett träningspass.

Joybräus grundare Erik Dimter och Tristan Brümmer kan utveckla sina öl i minst tre år till (foto: Joybräu).

I centrum för Joybräus verksamhet står hela tiden kundernas behov och smakkrav, i kombination med de senaste vetenskapliga rönen kring näringsvärde och naturliga ingredienser. Målet är att göra proteinprodukter mer naturliga och mer multifunktionella, genom att öka mängden hälsofrämjande ingredienser och mikronäringsämnen samt att säkra patent och andra rättigheter kring detta.

Joybräu startades 2015 av Erik Dimter och Tristan Brümmer. Året efter slog man sig samman med TU Berlin för att skapa världens första funktionella alkoholfria öl. 2017 tecknade man också ett partneravtal med Privatbrauerei Bischoff i Winnweiler, Rheinland-Pfalz, där ölen bryggs. Joybräus öl innehåller bland annat proteiner och vitaminer som stärker immunförsvaret och gynnar muskeltillväxten.



Första alkoholfria från Berliner Kindl

Nyheter Posted on 22 februari 2021 17:43

Alkoholfria öl vinner alltmer mark i Tyskland. Nästa bryggeri att haka på trenden blir huvudstadens eget Berliner Kindl som lanserar en ny variant av sitt mest populära öl.

Under de senaste tio åren har produktionen av alkoholfri öl nästan fördubblats i Tyskland. I dagsläget finns det ungefär 700 alkoholfria ölsorter, som tillsammans står för cirka sju procent av den totala ölförsäljningen i landet. Det senaste tillskottet heter Berliner Kindl Jubiläums Pilsener Alkoholfrei – en alkoholfri variant av Berliner Kindls mest kända produkt.

Jubiläums Pilsener Alkoholfrei är det första alkoholfria ölet från Berliner Kindl (foto: Berliner-Kindl-Schultheiss).

De första backarna kommer att levereras i slutet av februari och innehålla tjugo halvlitersflaskor för handeln eller 24 stycken 33-centilitersflaskor för restaurangbranschen. I samband med försäljningsstarten drar bryggeriet också igång en intensiv marknadsföringskampanj i Berlin och Brandenburg samt via aktiviteter i sociala medier.

Berliner Kindl är ett ölmärke från Berliner-Kindl-Schultheiss-bryggeriet, som ingår i Radeberger Gruppe. Märket har sitt ursprung i Vereinsbrauerei Berliner Gastwirtte zu Berlin AG, som grundades 1872 i Rixdorf. 1910 ändrades namnet till Berliner Kindl Brauerei-Aktiengesellschaft. I dag är Berliner Kindl Jubiläums Pilsener bryggeriets mest kända produkt. I mars lanserar man även en ny berliner weisse med körsbär i form av Berliner Kindl Weisse Kirsche.



Riedenburger går mot strömmen

Bryggerier Posted on 19 februari 2021 16:29

För den tyska bryggerinäringen i stort innebar 2020 ett år av förluster och andra bekymmer. Men så var det inte för Riedenburger Brauhaus som istället redovisar en ökad försäljning.

När 2020 sammanfattas konstaterar Riedenburger Brauhaus att bryggeriets försäljning har ökat med elva procent jämfört med året innan. Den ökade efterfrågan på flasköl har till stor del vägt upp tappet på fatölssidan, men framför allt är det de alkoholfria ölen som drar upp resultatet. För Riedenburger ökade försäljningen av öl utan alkohol med femton procent under fjolåret. Allra bäst gick sorterna Ur-Helle, Dinkel-Radler och Dinkelmalz.

Maximilian och Michael Krieger ser tillbaka på ett bra år (foto: Daniela Haug/www.bayern.by).

Det finns dock öl med alkohol som går bra också; den historiskt intressanta sorten Emmerbier samt originalvarianten av Ur-Helle ökar båda sin försäljning. Med lanseringen av Riedenburger Natur-Radler har bryggeriet dessutom mött upp kundernas efterfrågan på ofiltrerade ölblandningar. Att försäljningen av ekologiska produkter stadigt ökar gynnar också Riedenburger, som redan 1994 slog om till helt ekologisk tillverkning. En annan framgångsfaktor är lanseringen av de mer enhetliga etiketter som pryder Riedenburgers flaskor sedan i mars 2020.

1756 var året då Wolfgang Antoni Krieger etablerade ett bryggeri i bayerska Riedenburg genom att köpa det lokala Eselbräu. Han var son till Mathias Krieger, som var ölbryggare i Deggendorf. I dag drivs bryggeriet av den åttonde generationen Krieger i form av Maximilian, som 2015 tog över vid sidan av sin pappa Michael. Bryggeriet har ett fyrtiotal anställda och tillverkar cirka 30 000 hektoliter öl per år. Export sker till sjutton länder, däribland Sverige, där det kanske mest kända av deras öl är Martha Krieger Spitzenpilsner.



« FöregåendeNästa »