Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Spanskt-tyskt samarbete till Systembolaget

Systembolaget Posted on 7 december 2022 17:49

Systembolagets sista nyhetssläpp för i år står för dörren. Den 9 december kommer ett lageröl som spanska Naparbier tagit fram i samarbete med populära Bambergbryggeriet Mahrs Bräu.

Spanska hantverksbryggeriet Naparbier har dykt upp på Systembolaget med jämna mellanrum, då oftast med någon form av ipa eller pale ale. Nu har man dock bestämt sig för att göra en rejäl lager och vad passar då bättre än att ta hjälp av världsmästarna i ämnet – tyskarna? Och det är inte vilket bryggeri som helst som bidragit till denna brygd, utan det mycket omtyckta Mahrs Bräu i Bamberg.

Den 9 december landar ett spanskt-tyskt samarbetsöl på systemhyllorna (foto: Naparbier).

Med sig till Spanien har de tyska bryggarna haft humlesorterna Tettnanger, Hallertauer och Hersbrucker, vilket bäddar för en klassisk tysk touch. Det som kommit ut av samarbetet är ett ljust, mellanfylligt bocköl med doft av brödig malt, gräs, citrus, en aning humle och ett stänk honung. I smaken återfinns i sin tur bröd, honung och lätta karamelltoner, vilket avrundas med en mild beska. En på det hela taget lyckad tolkning av en av Tysklands paradölstilar.

Grunden till Mahrs Bräu i Bamberg är bryggeriet Zum Brenner, som omnämns för första gången 1670. Detta brukar också räknas som året för Mahrs grundande. 1895 tas bryggeriet över av familjen Michel, men det är först 1957 som det får sitt nuvarande namn. I dag drivs bryggeriet av Ingmar och Stephan Michel, tredje och fjärde generation bryggare i familjen.

Naparbier grundades 2009 i spanska Navarra av Juan Rodríguez, Josu Tañine, Txerra Aiastui och José Javier Rodríguez. De fyra arbetade för samma företag, som de dock blev uppsagda från på grund av nedskärningar. Istället startade de ett bryggeri, vars namn är en sammansättning av orden Napar (Navarra) och Bier (det tyska ordet för öl). Naparbier har genom åren samarbetat med många kända bryggerier.

Fakta Naparbier Mahrs Bräu Motte
Stil: Ljus bocköl/Starkare lager
Alkoholhalt: 6,9 %
Beska: 25 IBU
Producent: Naparbier
Leverantör: Original Brands Sthlm
Förpackning: Burk, 44 cl
Pris: 39,00 kr (88,64 kr/l)



Tysk ölförsäljning vände nedåt i oktober

Nyheter Posted on 5 december 2022 19:37

Den tyska ölförsäljningen uppgick till 6,3 miljoner hektoliter under oktober 2022. Det är en minskning med 3,4 procent jämfört med samma månad året innan. Sett till helåret ligger dock försäljningen med totalt 74,2 miljoner hektoliter på plus 2,8 procent jämfört med samma period 2021.

Går vi tillbaka till 2019, det vill säga året innan coronapandemin, kan vi dock konstatera att årets inhemska tyska ölförsäljning tappat cirka 3,5 miljoner hektoliter. Lägger man dessutom till årets dåliga exportsiffror uppgår tappet till närmare 4,3 miljoner hektoliter. Allt enligt siffror från den tyska statistikmyndigheten Destatis, som dock inte räknar in alkoholfria öl eller andra maltdrycker.

Den tyska ölförsäljningen minskade med 3,4 procent jämfört med samma månad i fjol.

Enligt samma siffror ökade dock exporten inom EU under oktober med två procent till totalt 511 019 hektoliter. Däremot sjönk exporten till länder utanför unionen med 1,9 procent under månaden och uppgick till 606 436 hektoliter. De största förlusterna stod dock ölblandningarna för. Jämfört med oktober 2021 minskade årets försäljning med 8,1 procent till 212 060 hektoliter. Sett till helåret ligger dock ölblandningsförsäljningen fortfarande på 0,8 procent plus med totalt 3,99 miljoner hektoliter.



Ölkiosken där du serverar dig själv

Ölställen Posted on 2 december 2022 15:43

I Dortmund finns det numera ett ölställe med självservering. Ölkiosken Bude116einhalb har installerat ett nytt fatölssystem där kunderna själva får välja mellan flera roterande hantverksöl.

Den populära ölkiosken Bude116einhalb på Saarlandstrasse i Dortmund låter nu kunderna själva hälla upp sin öl från sex olika kranar. Dessa kompletterar de tio som sedan tidigare finns bakom det lilla ölställets bardisk, där beställningar tas upp och serveras via en lucka i väggen, likt vilken korvkiosk som helst. Med den nya självserveringsanläggningen kan kiosken nu servera sexton olika ölsorter åt gången. I sortimentet finns alltid fyra öl från Dortmundbryggeriet Bergmann Brauerei, som kompletteras med roterande varianter av pilsner, ipa, exportöl, lager, dark ale, helles, porter, stout, witbier, suröl och andra exotiska brygder. Två eller tre fat per sort och sedan kopplas något annat på.

Innehavaren Nico Nahalewicz häller upp en öl från Bude116einhalbs nya självserveringsanläggning (foto: Katrin Figge).

Självserveringen är bara öppen när kiosken har öppet, övriga tider skyddas kranarna av tjocka plexiglasskivor. Kranarna hålls alltid rätt tempererade, så öl kan även hällas upp under vinterhalvåret. För att kunna köpa öl måste kunderna först ladda ett betalkort hos kioskpersonalen. Sedan väljer de vilket öl de vill dricka och sätter i kortet i maskinen. Ölen betalas per centiliter, så det går att ta sig små smakprover av olika sorter. Anläggningens görs rent och underhålls regelbundet och desinficeras utvändigt en gång i timmen, i enlighet med staden Dortmunds hygienföreskrifter.

Ölkiosken Bude116einhalb ägs och drivs av makarna Corinna and Nico Nahalewicz, som startade verksamheten 2018. Den förre detta ägaren till 1950-talsfastigheten drev tidigare en vanlig kioskrörelse i byggnaden, men ville lägga ner. På bara fem veckor hade paret Nahalewicz förvandlat den gamla byggnaden till Dortmunds hetaste ölställe. I dagsläget är detta den enda självserveringsanläggningen för öl inom en radie på fem mil runt Dortmund, men fler lär följa. I länder som USA och Nederländerna är företeelsen betydligt vanligare och med större utbud, ibland även vin.

Källa: Waz.de



Ölpåven Ludwig Narziss har avlidit

Nyheter Posted on 1 december 2022 18:43

Professor Ludwig Narziss avled efter en kort tids sjukdom vid 97 år års ålder den 29 november. Den högt aktade Narziss har även kallats ”Ölpåven”, ”Stormästaren av bryggeriteknik” och ”Bryggarkonstens storherre”.

Ludwig Narziss har beskrivits som en av världens främsta forskare och utbildare inom bryggarkonsten under 1900-talet. Han föddes i München 1925 och kom 1948 som student till Münchens tekniska universitets filial i Freising, ofta kallat ”Ölets Harvard”. Där tog han examen inom bryggerivetenskap och -teknik. Senare doktorerade han med en avhandling om kvaliteten på olika jäststammar. 1958 blev han bryggmästare på Löwenbräubryggeriet i München. Sex år senare var han dock tillbaka i Freising, där han forskade på olika bryggningsmetoder i Weihenstephans testbryggeri. Mellan 1968 och 1970 samt under 1990 var han även universitetets rektor.

”Ölpåven” Ludwig Narziss har avlidit vid 97 års ålder (foto: TUM).

Ludwig Narziss gick i pension 1992, men bodde fram till sin död kvar i Freising och var professor emeritus vid sitt älskade universitet. Under sin långa karriär skrev han hundratals uppsatser samt tre läroböcker, som fortfarande används som standardverk inom bryggeriutbildningarna. 2019 mottog Narziss den bayerska förtjänstorden för sina insatser för Bayern, öl och vetenskapen om ölbryggning. Bland hans övriga utmärkelser finns den bayerska ölorden (1979), den tyska federala förtjänstmedaljen (2007) samt staden Freisings gyllene medborgarmedalj (2018). Han var också hedersmedlem i en mängd föreningar och organisationer kopplade till öl och ölbryggning.

Källa: Getränke News



Brauerei Friedenfels lägger ner efter 136 år

Bryggerier Posted on 30 november 2022 18:12

Enligt bryggeriets egna uppgifter har det funnits i Friedenfels sedan 1886. Men till våren är det över. Det ekonomiska läget blev helt enkelt för tufft för Oberpfalzbryggeriet.

För två år sedan ersatte Johannes Freiherr von Gemmingen-Hornberg sin far som vd för Brauerei Friedenfels. Nu tvingas han ta det tunga beslutet att lägga ner verksamheten, som funnits på orten i 136 år. Bryggeriet är helt enkelt inte ekonomiskt lönsamt längre efter år med coronapandemi, stängningar av restauranger, förbud mot publika evenemang, inflation och ökade energikostnader. Vissa kostnader har ökat med 100 procent och detta går inte att kompensera för ens med högre ölpriser, säger bryggeriägaren till tz.de.

Brauerei Friedenfels tvingas lägga ner verksamheten efter 136 år (foto: Brauerei Friedenfels).

Det ska dock sägas att bryggeriet haft det tufft ekonomiskt och gjort förluster under flera årtionden. Ägarfamiljen har dock själva gått in med pengar, eftersom man känner en stark koppling till regionen. Nedläggningen sörjs även av andra företagare på orten. I sina sociala mediekanaler beklagar ägaren till Gasthof Weissenstein stängningen, som bland annat innebär att man förlorar en mångårig ölleverantör och partner. Nedläggningen innebär också att Brauerei Friedenfels 35 anställda nu förlorar sina jobb.



Pfungstädter: Medborgarinitiativ inte giltigt

Bryggerier Posted on 29 november 2022 19:25

Det medborgarinitiativ som startades för att rädda Pfungstädter Brauerei har ogiltigförklarats. Enligt Pfungstadts borgmästare Patrick Koch har insamlade namnunderskrifter lämnats in för sent. Samtidigt har planerna på ett nytt bryggeri lagts på is.

Det var i augusti som kampanjen ”Bryggande istället för byggande” (”Brauen statt Bauen”) startades av Reinhard Ahlheim med målet att på åtta veckor samla in 2 000 namnunderskrifter. Detta för att få till en folkomröstning för att rädda Pfungstädter Brauerei. Med cirka 4 600 insamlade namnunderskrifter överträffades målet med råge, men trots detta kommer Pfungstads stadsfullmäktige ändå inte hantera frågan vid sitt decembersammanträde. Det beror på att såväl jurister som andra experter slagit fast att underskrifterna lämnats in för sent enligt de regler som gäller, uppger Getränke Zeitung.

Det medborgarinitiativ som startats för att rädda Pfungstädter Brauerei har ogiltigförklarats (foto: Echo Online).

Det verkar dock råda delade meningar bland stadens styrande hur medborgarinitiativet ska bemötas. I slutändan är det politikerna som avgör vad som händer med bryggeriets tomt och vad som eventuellt byggs där. En majoritet tycks stödja planerna på att bygga bostäder på marken, medan borgmästare Koch uppger att han för egen del stödjer bryggeriets önskan att finnas kvar.

Bryggeriägaren Uwe Lauer vill också bevara bryggeriet på sin nuvarande plats, om inte annat av rent ekonomiska skäl. Han menar att kriget i Ukraina satt saken i ett annat läge och att det inte är ekonomiskt hållbart att inte utnyttja bryggeriets i dag fungerande utrustning och annan infrastruktur, inklusive existerande vattentäkter. Under rådande omständigheter har även det planerade bygget av ett nytt bryggeri i Pfungstadts industriområde lagts på is.



Warsteiner köper in sig i Rye River

Bryggerier Posted on 28 november 2022 19:27

Warsteiner Gruppe köper en minoritetspost i det irländska bryggeriet Rye River Brewing Company. Hantverksbryggeriet är baserat i Dublinförorten Celbridge och grundades 2013 av Tom Cronin.

Med vad som kallas en strategisk investering inleder de två bryggerierna en långsiktig relation för att uppnå nya mål. Till Getränke Zeitung säger Warsteiner Gruppes vd Helmut Hörz att detta bland annat omfattar marknadsföring av Warsteiners sortiment i Irland, men också en utökning av kapaciteten på Rye Rivers anläggning i Celbridge. Samtidigt kan Warsteiner utöka sitt sortiment mot den irländska detaljhandeln och restaurangsektorn.

Warsteiner och Rye River inleder en gemensam resa för att nå nya mål (foto: Berthold Linn/Die Wolff Werbeagentur).

Rye Rivers grundare och vd Tom Cronin ser liknande fördelar för sitt bryggeri. Med stöd av Warsteiner menar han att Rye River har bättre möjligheter att stärka sin position på andra europeiska och internationella marknader. Han ser också att man kan ta andelar genom den ökande efterfrågan i andra länder på ölstilar som stout, lager, irish ale och ipa, som tillhör bryggeriets specialiteter. I samband med affären kommer även Helmut Hörz att ta plats i Rye Rivers styrelse för att bättre kunna samordna och mäta uppsatta mål.



Ingen vört i tysk glögg enligt Münchendomstol

Nyheter Posted on 25 november 2022 15:59

Drycker som innehåller vin som blandats med vört från ölbryggning får inte marknadsföras som glühwein. Det slår distriktsdomstolen i München fast efter att ha behandlat en stämningsansökan från en vintillverkare.

Bakgrunden till ärendet är att Brauhaus Hartmannsdorf i Sachsen lagom till julhelgerna lanserat drycken Glühbo. Detta uppges vare ett glühwein, den tyska varianten av glögg, gjort med vört från bryggeriets bocköl. Enligt europeisk lagstiftning får glühwein dock endast innehålla vin, sötningsmedel och kryddor. Under domstolsförhandlingarna i München förklarade en vinexpert att vört från bocköl inte är en krydda, utan ”en vätska som blir kryddad” och därför inte får användas som ingrediens.

Glühbo får inte marknadsföras som glühwein enligt distriktsdomstolen i München (foto: uniquedrinks.de).

Av domstolens beslut framgår att Glühbo vilseleder konsumenterna, eftersom man genom att använda vört även tillsätter två procent vatten till det som enligt definition bara ska vara vin. Vatten får dock bara tillsättas i glühwein om det används som sötningsmedel eller krydda – och då i så liten mängd som möjligt. Domstolens beslut har dock ännu inte vunnit laga kraft, skriver Getränke News.



« FöregåendeNästa »