Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bitburgers första nya ölstil på ett kvartssekel

Bryggerier Posted on 6 mars 2018 19:22

För första gången på 25 år lanserar Bitburger en ny ölstil i sitt sortiment. Vid sidan av den väl inarbetade Premium Pils kommer nu även en kellerbier att bryggas.

Bitburger Premium Kellerbier börjar säljas i hela Tyskland under mars. Genom att brygga en av de ölstilar som ökar mest i popularitet, hoppas Bitburger kunna hitta nya målgrupper för sina öl. ”Vi vet att intresset för mildare öl som Helles och keller- och landbier ökar. Som ett innovativt familjeföretag agerar vi alltid långsiktigt. Vår nya kellerbier är svar på en efterfrågan som ständigt ändras”, säger Axel Dahm, talesman för Bitburger Braugruppe, i ett pressmeddelande.

Under mars lanserar Bitburger både en kellerbier och en radler (foto: Bitburger Braugruppe).

Nytillskottet bryggs med pilsner-, münchner- och karamellmalt, vilket ger det ofiltrerade ölet en mild smak och en mörk, rödgul färg. Alkoholhalten ligger på 4,9 procent och stamvörtstyrkan på 11,8 procent. I samband med att Premium Kellerbier lanseras, kommer också ett nydesignat glas som matchar drycken. Det nya glaset är en modern tolkning av det klassiska Bitburgerglaset, som togs fram av tillverkaren Rastal redan 1964.

Bryggeriet meddelar i samma veva att man i mars även lanserar en ny ölmix i sydvästra Tyskland. Bitburg Radler naturtrüb är en blandning av fyrtio procent Premium Pilsner och sextio procent citronläsk. Alkoholhalten på 1,9 procent är som gjord för varma vår- och sommardagar.



Fängelse för Oktoberfesttjuvar

Oktoberfest Posted on 5 mars 2018 11:53

En
27-årig venezuelan boende i Italien och en 24-årig student från Colombia döms
till fängelse för att ha stulit från Oktoberfestbesökare. En särskild lag gör
straffet hårdare än normalt.

Lagens långa arm satte stopp för två tjuvar under Oktoberfest (foto: bild.de/Theo Klein).

Hur det två gärningsmännen träffats är det
ingen som vet. Det står i vilket fall klart att de gjort gemensam sak och rest
till Oktoberfest i München i syfte att stjäla från festivalens besökare.
Medan den ena distraherade offren, passade den andre på att länsa deras fickor
och väskor på pengar och mobiltelefoner. I första hand var det kvinnor som
drabbades. De två ficktjuvarna kan inte förvänta sig någon strafflindring.
Detta på grund av en särskild lag som säger att gärningsmän ska straffas
hårdare om de särskilt reser till München för att stjäla under Oktoberfest
eller stadens julmarknader. Den colombianske studenten hade dessutom en
fällkniv i fickan, vilket enligt lagen betraktas som stöld med vapen och också
bidrar till ett hårdare straff.

Innan
arresterandet hade en
polis från
Berlin lagt märke till de två männens märkliga beteende på festivalområdet.
Ingen av dem verkade vara på festhumör, trots att de var iklädda hattar formade
som ölsejdlar och jättelika blinkande glasögon. De höll mest uppsikt över
besökarna och nickade till varandra när de hittade lämpliga offer. Något av festivalutbudet hade dock kumpanerna
hunnit ta del av; när de arresterades på kvällen
den 23 september hade de nämligen 1,6 respektive 1,0 promille alkohol i blodet,
rapporterar Süddeutsche
Zeitung
. På grund av sitt tillstånd hade
de även glömt en väska med tre stulna telefoner på Goetheplatz. Till slut kunde
duon dock bara dömas för två stölder samt fyra stöldförsök. De får nu avnjuta gästfriheten i tyskt fängelse under ett år och
två månader respektive ett år och fem månader.



Münchens bästa traditionella ölställen

Ölställen Posted on 2 mars 2018 16:40

München – bara namnet andas öl, tradition och historia. Den bayerska huvudstaden är inte bara hemvist för en rad kända öl, det finns också gott om platser att avnjuta dem på. Glöm Hofbräuhaus, här är tio andra ställen för den som gillar det traditionella och genuina.

Augustiner Bräustuben
Adress: Landsberger Strasse 19
Öppettider: Dagligen 10.00-24.00
Öl: Hela Augustiner Bräus sortiment. Priser från 2,75 euro för en halvliter.
Kommentar: Det finns många Augustiner-restauranger i München, men mer bayerskt rustikt än i Bräustuben blir det nog inte. Gästerna sitter vid långbord och hamnar lätt i samtal med nya bekantskaper. Det finns gott om sittplatser, så det behövs sällan någon bordsreservation. Bland den genuina maten rekommenderas bratwurst med surkål eller schweinshaxe med knödel och vitkålssallad med fläsk.

Wirtshaus im Frauenhofer
Adress: Frauenhoferstrasse 9
Öppettider: Dagligen 16.30-1.00, 15 oktober-15 april: lördag 11.00-1.00, söndag 10.00-01.00
Öl: Spaten-Franziskaner-Bräu står för ölen och priserna ligger på cirka fyra euro för en halvliter.
Kommentar: En av de äldsta bayerska restaurangerna i München är inrymd i Frauenhofentheater i Isarvorstadt. Restaurangens historia går att spåra bakåt till 1774. På menyn finns bayerska klassiker som schweinsbraten, bratensülze (sylta) och pannkakssoppa (Pfannkuchensuppe). Om gästerna har tur spelar en folkmusikgrupp medan mat och öl intas från de gedigna träborden.

Weisses Bräuhaus im Tal
Adress: Tal 7
Öppettider: Dagligen 8.00-00.30
Öl: Det blir nästan inte bättre än så här, Schneider Weisses fulla sortiment med några av Tysklands bästa veteöl på dryckeslistan. Fatöl från 3,24 euro för 33 centiliter.
Kommentar: En sann Münchenklassiker. Inredningen ser ut som den gjorde för hundra år sedan, med paneler på väggarna och gedigna träbord. Maten följer samma tema och är något som många bayrares gammelfarmor skulle kunnat laga. Grillade tjurtestiklar och kalvhuvud är ett par av de mer exotiska inslagen på menyn, som också innehåller mer välbekanta rätter. Ett populärt ställe där det kan vara bra att boka bord i förväg.


Weisses Bräuhaus – en institution bland Münchens restauranger (foto: innenstadtwirte.de).

Osterwaldgarten
Adress: Keferstrasse 12
Öppettider: Dagligen 10.00-1.00
Öl: Utbudet kommer främst från Spaten-Franziskaner-Bräu. Halvliterpriset för en Helles är 3,20 euro.
Kommentar: Ligger i utkanten av den stora parken Englischer Garten och är lugnare än många andra ställen i närheten. På sommaren kan gästerna sitta i en vacker ölträdgård, vid sämre väder i ölhallen. Menyn är typiskt bayersk, men erbjuder också lättare och vegetariska alternativ. Särskilt populär är den rustika frukosten, som bland annat inkluderar hjortstek med stekt ägg på rostat schwarzbrot.

Gaststätte Grossmarkthalle
Adress: Kochelseestrasse 13
Öppettider: Måndag-fredag 7.00-16.00, lördag 7.00-13.00
Öl: Olika Paulaneröl på fat från 3,95 euro halvlitern.
Kommentar: Familjärt och jordnära. Serverar genuin bayersk mat, utan att göra en stor sak av dess bayerska ursprung. Tillverkar sin egen weisswurst, som lär vara den bästa i München. Öppettiderna är anpassade efter de som arbetar i Grossmarkthalle, en livsmedels- och blomstermarknad.

Gaststätte Grossmarkthalle lär göra Münchens bästa weisswurst (foto: Gaststätte Grossmarkthalle).

Ratskeller
Adress: Marienplatz 8
Öppettider: Dagligen 10.00-1.00, söndagar 10.00-24.00
Öl: Löwenbräu och Franziskaner på fat samt en rad flasköl. En halvliter Helles kostar 5,10 euro.
Kommentar: Ligger i Münchens rådhus, mitt i de ”värsta” turiststråken. Ändå är det få turister som hittar hit. Restaurangen består av en mängd rum i olika storlekar. Menyn är omfattande och varierande, men priserna visar att man befinner sig mitt i centrum.

Wirtshaus in der Au
Adress: Lilienstrasse 51
Öppettider: Måndag-fredag 17.00-24.00, lördag-söndag 10.00-24.00
Öl: Paulaner och andra öl från koncernen kommer ur kranarna, en halvliter ljus lager kostar 4,40 euro.
Kommentar: Inrymt i en vacker sekelskiftesbyggnad i stadsdelen Au. Här var bland annat skådespelaren Karl Valentin en ofta sedd gäst i början av 1900-talet. Menyn erbjuder många olika varianter av den gedigna bayerska maten. Bland höjdpunkterna finns tjurstek, stekt anka och paradrätten Knödeltrio.


Wirtshaus in der Au är inrymt i en vacker sekelskiftesbyggnad (foto: Wirtshaus in der Au).

Spatenhaus an der Oper
Adress: Residenzstrasse 12
Öppettider: Bottenvåningen 9.30-00.30, övervåningen 11.30-1.00
Öl: Spaten och Beck’s på fat samt flasköl från Löwenbräu och Franziskaner. För en halvliter Spaten Hell får man punga ut 4,90 euro.
Kommentar: Bayersk mat av högsta klass, även vad gäller priset. Du får gräva djupt i fickorna, men får också service därefter. All mat är mycket vällagad, från kalvfärsbiffarna till specialiteten tafelspitz. En idealisk plats för födelsedagar eller affärsluncher.

Donisl am Marienplatz
Adress: Weinstrasse 1
Öppettider: Dagligen 10.00-24.00
Öl: Sju olika varianter av Hacker-Pschorr och Paulaner på fat samt en rad flasköl. Priserna börjar på 4,65 euro för en halvliter.
Kommentar: Har en lång tradition och kan därför kallas en typisk Münchentaverna. Har dock fått något av turistfällestämpel på sig på grund av många besökare från andra delar av världen. Kallas ibland för en ölkatedral genom lokalernas kyrkoliknande utseende. Berömt för den klassiska kötträtten Münchner Siedeküche, där nötkött kokas med rotfrukter och kraftig buljong och serveras i soppskålar från en värmeplatta.


Donisls arkitektur har fått många att kalla stället för en ölkatedral (foto: total-munich.com).


Wirtshaus Hohenwart
Adress: Gietlstrasse 15
Öppettider: Måndag-fredag från 17.00, lördag-söndag från 11.30
Öl: Sedan 1896 levereras ölen från det familjeägda bryggeriet Maierbräu i Altomünster.
Kommentar: Ligger i Obergiesing, långt ifrån turiststråken. På menyn finns klassiska bayerska rätter som wienerschnitzel och en saftig stek med krispig yta. Vegetarianer kan med fördel prova brödknödelsallad eller sellerischnitzel. Som om detta inte är nog så finns det en kägelbana i lokalen.



Antalet tyska bryggerier fortsätter att öka

Nyheter Posted on 27 februari 2018 18:31

Vid årsskiftet
fanns det 1 492 bryggerier i Tyskland. Det är 82 fler än 2016 och drygt
150 fler än för fem år sedan. Det visar siffror från den tyska
bryggeriorganisationen
Deutsche Brauer-Bund.

Flest nya bryggerier har det blivit i Bayern,
som i fjol fick arton nya företag. Därefter kommer Hessen samt regionerna Niedersachsen
och Bremen med tio nya bryggerier. Deutsche
Brauer-Bund
tror att tillväxten kommer att fortsätta, särskilt i storstadsregionerna.
I regionen Berlin-Brandenburg har det till exempel blivit 26 nya bryggerier
sedan 2012. Bryggeriorganisationen tror också att antalet tyska bryggerier
kommer att spränga 1 500-vallen redan under första kvartalet i år.

Förra året blev det 82 nya bryggerier i Tyskland, som nu har 1 492 stycken (foto: diepresse.com).


En
bra bit över
hälften av alla tyska bryggerier
är i dag mindre hus- eller mikrobryggerier med en årlig produktion på max 1 000
hektoliter. Regionala och traditionella specialiteter som keller-, land- och
zwickelbier samt ljus lager (Helles)
är fortfarande de stilar som ökar mest. Samtidigt ökar också andelen
alkoholfria öl och ölblandningar. Pilsner är dock fortfarande den mest populära
ölstilen med en god bit över femtio procent av marknaden. Därefter kommer vete-
och exportölsvarianter, som båda ligger runt åtta procent.

Bayern
är det förbundsland
som har flest
bryggerier, 642 stycken. Tvåa kommer Baden-Württemberg med 204 (mot 195 år 2016)
och trea är Nordrhein-Westfalen med 140 (132). Förra året såldes ungefär 101
miljoner hektoliter öl i Tyskland. Av dessa var sju miljoner hektoliter
alkoholfria sorter. Tyskland behåller därmed med god marginal platsen som
Europas främsta bryggerination före Ryssland, Storbritannien, Polen och Spanien.
I ett globalt perspektiv är Tyskland världens femte största ölproducent. Kina har
här fortfarande förstaplatsen, före USA och Brasilien.



Radeberger accepterar böter i kartellmål

Nyheter Posted on 26 februari 2018 11:48

Tysklands största ölkoncern Radeberger Gruppe och dess förre vd Albert Christmann accepterar att betala 160 miljoner euro i böter. Detta efter att den tyska konkurrensmyndigheten 2014 dömt flera bryggerier för att ha ingått en kartell.

Radeberger Gruppe accepterar böterna för att slippa en tidskrävande och påfrestande rättegång för företaget och Albert Christmann, som numera är vd för hela Oetker Gruppe, där Radeberger ingår. När kartellmålet inleddes förnekade Christmann att han eller företaget var inblandade i en överenskommelse om ölpriser med andra bryggerier. Utredarna kunde dock lägga fram bevis som man sa visade att bryggerierna vid ett antal möten under 2006 och 2007 kommit överens om att höja priserna på flask- och fatöl.

Radeberger Braugruppe är Tysklands största ölkoncern (foto: handelsblatt.com).

I december 2013 och mars 2014 beslutade den tyska kartellmyndigheten, Bundeskartellamt, att böter om sammanlagt 338 miljoner euro skulle betalas av elva bryggerier, en branschorganisation och fjorton privatpersoner. För de sistnämnda uppgick bötessumman till 3,6 miljoner euro i enlighet med den lag som säger att enskilda individer bara kan tilldömas max en miljon euro i böter, skriver branschtidningen Inside Beer.

En handfull bryggerier, bland annat Bitburger, Krombacher, Veltins, Warsteiner och Privatbrauerei Barre begärde direkt förlikning med myndigheterna och accepterade böter på totalt 106,5 miljoner euro. Andra, som Carlsberg Deutschland, Radeberger, Gaffel, Erzquell, Bolten-Brauerei och Cölner Hofbräu Früh, bestred böteskraven och ska därmed genomgå rättegång.

Albert Christmann är numera vd för hela Oetker Gruppe, där Radeberger ingår (foto: rp-online.de).

Efter att Radeberger och Albert Christmann nu backat, verkar det dock som att det bara blir Carlsberg och dess förre vd Wolfgang Burghard som kommer att ställas inför rätta och krävas på 62 miljoner euro i böter. De mindre bryggerierna hoppas på en mildare behandling med motiveringen att de inte närvarade vid två av de möten där höjda ölpriser ska ha diskuterats.



Kultdrycken som går mot en renässans

Ölhistoria Posted on 23 februari 2018 16:43

En dryck som var populär på de tyska inneställena för
trettiotalet år sedan är på väg att göra comeback. Ingredienser: Öl, cola och
körsbärslikör.

Goass är inte bara det sydbayerska ordet för gethona, det är
också en del av namnet på en dryck som många trott, eller hoppats, fallit i
glömska. Goassmass, ibland Goassnmass eller bara Goass, är den unika dryck man får genom
att fylla en enliterssejdel (Mass)
med öl, cola och körsbärslikör. Varianter förekommer dock beroende på var man
är. I norra Bayern utgörs receptet i regel av en halvliter mörkt öl eller
weissbier samt en halvliter cola, toppat med ett snapsglas körsbärslikör eller
konjak. Whisky eller andra destillerade drycker förekommer också. I södra
Bayern lägger man gärna i två råa ägg och kallar det hela Gaggerle.

Även om recepten på Goassmass varierar så ska halva sejdeln innehålla öl (foto: DPA).


Varför
heter då Goassmass
som den gör? Namnet verkar i vilket fall inte ha något
med getter att göra. Istället får vi gå tillbaka till 1700-talets München och
de jesuitmunkar som bryggde en sötare och svagare variant av bocköl som man kallade
Gais, ibland också stavat Geiss. Det är alltså en etymologisk
motsvarighet till ordet Bock, som
inte heller har med djuret att göra, utan kommer från Ainpöckisch Bier efter dess ursprung i staden Einbeck (på
bayersk dialekt uttalat Oanpock som
senare blev Bockbier). Eftersom
bocköl är starkt var det måhända logiskt att namnge den svagare drycken efter
den kvinnliga geten.

Goassmass hade sin storhetstid under 1970- och
80-talet, då den gärna avnjöts på tyska diskotek eller vid ölhallarnas stambord.
I samband med alkoläskens intåg på 1990-talet och framväxten av andra
ölblandningar, minskade dock efterfrågan. Det går visserligen att hitta drycken
på en och annan München-restaurang, men det är först sedan kabaréartisten Thomas
Mayer, mer känd som Vogelmayer, satt igång ett återupplivningsförsök som det på allvar
börjat talas om den igen. Tillsammans med den kände krögaren Hubert Reisinger
har Mayer startat ett korståg för en Goassmass-renässans.
Reisinger har till och med sagt att han vill servera blandningen på den stora
folkfesten Gäubodenfest i Straubing, något som väckt viss uppståndelse bland dem
som minns – ibland med fasa – drycken från sin ungdom.



Två tyskar till systemet i mars

Systembolaget Posted on 22 februari 2018 16:20

Den 1 mars är det dags för årets första släpp i Systembolagets fasta sortiment. Två nya tyska öl dyker upp denna gång, bland annat ett
från ett hajpat Stralsund-bryggeri.

Störtebeker Braumanufaktur i hansestaden Stralsund har några
framgångsrika år bakom sig. Deras öl blir ofta prisade och för inte så länge
sedan vann de ett designpris för en av sina flaskor. Flera av
deras öl har hittat till systemhyllorna och nu kommer ytterligare ett. Störtebeker Kellerbier 1402 är ett
ofiltrerat lageröl som vunnit pris för bästa kellerbier vid World Beer Cup. Ölet är bryggt med pilsnermalt samt humlesorterna
Select, Smaragd, Perle och Mandarina Bavaria. I doften återfinns citrus, ljus
malt och kryddig humle. Smaken är åt det sötare hållet med inslag av vindruvor
med en torr, aningen metallisk eftersmak.

Störtebeker har sina rötter i Stralsundische Vereinsbrauerei, som
omnämns första gången 1862. Efter andra världskriget hamnade Stralsund i
Östtyskland, vilket fick förödande konsekvenser för ölets kvalitet. Efter
murens fall inleddes ett omstruktureringsarbete, som bland annat resulterade i
2011 års namnbyte till dagens Störtebeker Braumanufaktur. Namnet Störtebeker
kommer för övrigt från piraten Klaus Störtebeker, en sjörövare som fram till
sin död 1401 ledde sitt gäng vitaliebröderna när de terroriserade Hansan i
Östersjön.

Fakta Störtebeker Kellerbier 1402
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,1 %
Producent: Störtebeker Braumanufaktur
Leverantör: Heba Food & Beverages AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 16,90 kr (51,21 kr/l)

Störtebekers kellerbier har vunnit priser som bästa öl i sin stil (foto: Störtebeker Braumanufaktur).


Bryggeriet bakom den andra

nyheten träffade vi senast på i samband med oktoberölssläppet 2016. Då hittade
vi Brauerei Zoller-Hofs Festbier på hyllorna. Nu kommer de
tillbaka, den här gången med sin Spezial
Export
. Exportöl är en variant av den ljusa lager vi ibland känner som dortmunder. I denna stil är det
malten som står i centrum och Zoller-Hofs variant är inget undantag. Doften är
starkt präglad av en söt maltighet, men har även undertoner av tysk humle och lite
gräs. Även smaken är maltigt söt med aningar av citrus samt lite alkoholvärme i
avslutningen. Ett öl som i mångt och mycket är en typisk representant för
stilen.

Brauerei Zoller-Hof i
Sigmaringen, Baden-Württemberg, grundades 1845 av Carl Fidelis Graf. Tack vare
sitt läge kunde bryggeriet etablera goda kontakter med furstehuset
Hohenzollern, vilket antyds i namnet. I dag ägs bryggeriet av Claudia Sieben,
sjätte generationens bryggare i samma familj. De 45 anställda brygger numera
inte bara öl till den tyska marknaden, utan även till andra europeiska länder
samt Ryssland och Kina.

Fakta Zoller-Hof
Spezial Export

Alkoholhalt: 5,0 %
Producent: Brauerei
Zoller-Hof
Leverantör: Amka Vinimport AB
Förpackning: Flaska,
33 cl
Pris: 19,90 kr (60,30 kr/l)

Zoller-Hof Spezial Export är i många delar en typisk dortmunder export (foto: Systembolaget).


I samband med nyhetssläppet den 1
mars får också ett antal öl lämna systemhyllorna på grund av för dålig
försäljning. Ur tysk synvinkel handlar det om Fürstenberg Premium Pilsner, Karmeliten
Biobier
, Beck’s, Einbecker Ur-Bock Hell och Riedenburger Martha Krieger
Spitzenpilsner
.



Stabilt år för Bitburger

Bryggerier Posted on 20 februari 2018 18:58

Bitburger
Braugruppe har en stabil utveckling, trots att det är turbulenta tider för den
tyska ölbranschen. Försäljningen under 2017 uppgick till 786,6 miljoner euro,
vilket kan jämföras med 786 miljoner 2016.

Ser man till Bitburger Braugruppes försäljningsvolym
så minskade denna marginellt, från 7 miljoner hektoliter 2016 till 6,8 miljoner
hektoliter förra året. Inkomsterna för bryggerigruppens främsta märken, Bitburger Premium och König Pilsener, fortsätter dock att öka.
Bitburger är fortfarande det största fatölsmärket i Tyskland och är det öl som
säljs mest till restauranger och barer. Exporten överträffade förväntningarna
under 2017 och gick uppåt, trots vissa förändringar i sortimentet.

Bitburger Braugruppes försäljning ligger på en stabil nivå (foto: Bitburger Braugruppe).

Under 2018 tänker koncernen försöka
ta ytterligare marknadsandelar genom att utöka sortimentet för Bitburger-märket.
Under våren kommer flera nyheter presenteras, som enligt bryggerichefen Axel
Dahm kommer attrahera dem som älskar olika ölstilar. Han ser också en fortsatt
stor potential för bryggeriets alkoholfria produkter. Bitburger Pils 0,0 har fördubblat sina marknadsandelar de senaste
sex åren och försäljningen för övriga produkter i 0,0-serien ökar också.

I
dagarna meddelade även
Bitburger att
exportchefen Till Hedrich också tar över tjänsten som försäljningschef efter
Andreas Reimer, som lämnar företaget. Därmed samlar bryggeriet såväl den inhemska
handeln som exporten under samma chef.

Familjeägda
Bitburger Braugruppe är
en av de största bryggerigrupperna i Tyskland. Förutom
Bitburger och König Pilsener, ingår även märkena Königsbacher, Köstritzer,
Licher, Nette och Wernesgrüner i koncernen. Dessutom har man ett försäljningsavtal
med Benediktiner Weissbräu
i Ettal.



« FöregåendeNästa »