Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Pengabrist stänger klassisk Münchenrestaurang

Ölställen Posted on 18 maj 2020 18:49

Under måndagen börjar Bayerns uteställen öppna igen efter att ha varit stängda i två månader. För de hårt pressade krögarna är det givetvis välkommet. Men för klassiska Paulaner im Tal verkar det vara försent.

Coronakrisen slår nu även mot Münchens klassiska restauranger. Bolaget som äger och driver traditionella Paulaner im Tal lämnade på fredagen den 15 maj in en konkursansökan till Münchens distriktsdomstol. I Süddeutsche Zeitung bekräftar krögaren Putzi Holenia det hela: ”Det stämmer, jag har inga gäster, jag har inga mer pengar”, säger han. Paulaner im Tal har funnits sedan 1524, men coronapandemins påtvingade nedstängning har gjort slut på företagets ekonomiska reserver.

Borden har stått tomma för länge på Paulaner im Tal som nu ansöker om konkurs (foto: Paulaner im Tal).

Putzi Holenia blev något av en kändiskrögare under 1980-talet, när han drev ölträdgården St.-Emmeramsmühle. För 24 år sedan tog han över Paulaner im Tal. Holenia medverkar även i TV-programmet ”Der Haferlgucker”, som sänds i lokalkanalen TV München, där han berättar om Münchens mat- och dryckestraditioner samt besöker andra restauranger i staden. Vad som nu händer med Paulaner im Tal är ännu oklart. ”Jag skulle vara Jesus om jag visste det. Vi ska ta tag i saken nu”, säger Holenia.



Coronakrisen slår hårt mot tyska bryggerier

Nyheter Posted on 14 maj 2020 17:41

Restauranger och andra uteställen har varit stängda i flera veckor, tusentals evenemang har ställts in och exporten har minskat kraftigt. Coronapandemin har fått dramatiska konsekvenser för den tyska bryggerinäringen visar en undersökning från branschorganisationen.

88 procent av alla tyska bryggerier har korttidspermitterat sin personal under coronakrisen. Det visar en undersökning gjord av det tyska bryggeriförbundet, Deutschen Brauer-Bund (DBB). Bryggerier med fler än trettio anställda har under årets fyra första månader tappat i genomsnitt 18 procent av ölförsäljningen och 22 procent av omsättningen. Bryggerier med färre än trettio anställda har tappat i genomsnitt 32 procent av ölfärsäljningen och 35 procent av omsättningen under samma tidsperiod.

Många tyska bryggerier upplever sin svåraste stund under coronakrisen (foto: Shutterstock).

Åttio procent av bryggerierna uppger att de har nytta av de statliga stöd som finns, även om de är långt ifrån tillräckliga. 56 procent har utnyttjat möjligheten att skjuta upp skatteinbetalningar och 53 procent har tagit del av stöd från federala eller delstatliga myndigheter. 24 procent menar att de har fått bra hjälp av olika stöd för att öka likviditeten samt överbryggningslån. Endast sexton procent anser dock att de stöd som ges är tillräckliga och två tredjedelar av bryggerierna vill ha mer statligt stöd.

Antalet bryggerier som får sin produktion påverkad av coronakrisen har ökat kraftig de senaste veckorna. Endast 31 procent uppger att krisen inte har någon effekt alls på produktionen, medan 28 procent svarar att de främst påverkas av bristen på tomflaskor. 21 procent uppger att de upplever flaskhalsar i logistiken. Sjutton procent av bryggerierna säger att de har konflikter med återförsäljarna, som exempelvis nekar bryggeriernas säljare tillträde eller som begränsar sitt sortiment till ett minimum. Personalbrist (fem procent) och flaskhalsar i råvaruförsörjningen (fyra procent) utgör mindre problem.

Undersökningen genomfördes mellan den 30 april och 6 maj. Närmare nittio bryggerier i olika storlekar tillfrågades om hur den pågående coronapandemin påverkar deras verksamheter. En tredjedel av bryggerierna har färre än trettio anställda, en tredjedel mellan trettio och sextio, femton procent har 60 till 100 anställda eller 100 till 300 anställda, medan övriga har mer än 300 anställda. I hela Tyskland finns det cirka 1 500 bryggerier, varav de flesta är små eller medelstora och familjeägda.



Mikkeller brygger kölsch hos Gaffel

Bryggerier Posted on 12 maj 2020 18:14

Efter fjolårets framgångsrika samarbete kring Viking Kölsch gör nu Mikkeller åter gemensam sak med Kölnbryggeriet Gaffel. Resultatet är en kölsch speciellt gjord för danskarna.

Mikkeller Kölsch är skapad under överseende av Mikkel Borg Bjergsø, grundare av det danska fantombryggeriet Mikkeller, och Reiner Radke, bryggmästare på  Privatbrauerei Gaffel. Det överjästa ölet är bryggt i enlighet med den så kallade kölsch-konventionen, Kölns egen renhetslag. Ölstilen kölsch är sedan 1998 skyddad av EU både vad gäller stil och geografiskt ursprung. Det betyder att ölstilen måste bryggas i Köln med omnejd för att få kallas kölsch.

Mikkeller Kölsch är bryggt i enlighet med kölsch-konventionen (foto: Privatbrauerei Gaffel).

Sedan 2006 har Mikkeller utvecklat mer än 2 000 olika ölsorter, som bryggts av samarbetsbryggerier över hela världen. Sedan några år tillbaka har danskarna även ett eget bryggeri i San Diego. Mikkeller säljer öl till femtio länder och har egna barer på tre kontinenter. Mikkeller Kölsch finns tillgängligt i 50- och 33-centlitersburkar samt på 30-litersfat. Det säljs i Mikkellers webbshop, i butik i Danmark och på Mikkellers barer världen över.

Fakta Mikkeller Kölsch
Alkoholstyrka: 4,9 %
Beska: 18 IBU
Malt: Pilsnermalt
Humle: Hallertau Tradition



Bayerska restauranger öppnar innan pingst

Nyheter Posted on 5 maj 2020 18:01

Bayerns ministerpresident Markus Söder presenterade under tisdagen en plan för ett stegvist återöppnande av hotell- och restaurangnäringen i förbundslandet. Restauranger och andra uteställen har varit helt stängda sedan den 21 mars på grund av coronapandemin.

Från och med den 18 maj kommer uteserveringar att vara öppna igen, men endast till klockan 20.00. Från den 25 maj kan även restaurangernas matsalar öppna, men endast med strikta restriktioner och som senast till klockan 22.00. Antalet gäster begränsas och det måste hållas goda avstånd mellan dem. Köks- och serveringspersonal måste bära munskydd. Gästerna måste ha munskydd på sig när de går in i restaurangen och när de går på toaletten. Från den 30 maj bör även hotell- och besöksnäringen kunna starta upp igen.

Om ett par veckor kan uteserveringarna öppna igen i Bayern (foto: muenchen.de).

I måndags meddelade myndigheterna i förbundslandet Niedersachsen att man kommer att öppna upp restaurangerna redan den 11 maj. Markus Söder har tidigare signalerat att de bayerska matställena inte skulle kunna öppna förrän till pingsthelgen (30 maj-1 juni). Han har dock fått påtryckningar från näringslivet om att inte vänta för länge med att lätta på restriktionerna. I Bayern har man även talat om regionala lösningar, det vill säga att om läget förändras kan olika regler komma att gälla i olika regioner.

Trots fortsatta restriktioner kommer tisdagens besked säkert som en lättnad för Bayerns restauranger och barer, som lidit stora förluster under nedstängningen. Under onsdagen kommer Markus Söder ha ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel om hur det fortsatta arbetet med att stoppa coronakrisen ska fortskrida. Hotell- och restaurangbranschen kan dock knappast förvänta sig några enhetliga lösningar, skriver branschtidningen Inside Getränke.



Fina tyskar till Systemet i maj

Systembolaget Posted on 4 maj 2020 18:29

Coronapandemin har tvingat Systembolaget att förändra släppen i det tillfälliga sortimentet. Ölen går inte att beställa och släppen sprids ut över flera dagar. Inte desto mindre kommer det nya öl på hyllorna i maj. Bland dessa finns en nyare tysk bekantskap och två trevliga återseenden.

För oss älskare av tyskt öl är den 6 maj det första datumet att lägga på minnet. Då släpps nämligen en bock från Franken lös – Schönbrunner Urbock från Lang-Bräu närmare bestämt. Det handlar om ett gyllengult, ljust öl med en påtaglig doft av malt, karamell och bröd. Smaken är kryddig med malt, frukt och viss sötma. Alkoholen slår igenom en aning i såväl doft som smak. Humlen framträder dock inte lika tydligt. Vid upphällning bildas en rejäl, vitaktig skumkrona.

Schönbrunner Urbock är först ut av tyskarna i maj (foto: pivnici.cz).

Lang-Bräu huserar i byn Schönbrunn i kommunen Wunsiedel i Oberfranken. Exakt när bryggeriet grundades är svårt att säga, eftersom mycket förstördes och försvann i andra världskrigets kaos. De äldsta skyltar och brevpapper som hittats pekar dock mot 1853. Då ägs bryggeriet av familjerna Zeitler, Rasp och Schmidt. Den första Lang äntrar scenen 1883 i form av Friedrich Gustav, som gifter sig med dottern till grundare Schmidt. 1978 blev dagens ägare Jürgen Hopf klar med sin bryggarexamen och tog över rörelsen. Han har gett bryggeriet en hel del medial uppmärksamhet, inte minst 2002 då man skapade sitt Erotikbier.

Fakta Lang-Bräu Schönbrunner Urbock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 18,1 %
Producent: Lang-Bräu OHG
Leverantör: Concealed Wines AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 50 000 st.

Den 19 maj är det dags för det första kära återseendet. Då släpps Ayingers Frühlingsbier, som vi senast fick stifta bekantskap med förra våren. I doften återfinns malt, jäst och en aning citrus. Smaken är liknande, med en lätt humlebeska och frisk kolsyra som rensar gommen. Avslutningen är torr med en lätt syrlighet som kittlar tungan. Sammanfattningsvis ett mycket drickbart öl som passar bra när solen börjar värma.

Den 19 maj får vi återuppta bekantskapen med Ayingers våröl (foto: Privatbrauerei Ayinger).

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Frühlingsbier
Stil: Kellerbier/zwickel
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Producent: Privatbrauerei Aying
Leverantör: Brill & Co
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 12 480 st.

Maj månads nyhetssläpp avrundas den 27 maj med en riktig höjdare, även denna från Privatbrauerei Ayinger. Ayinger Maibock är ett ljust bocköl och som sådant är det ett av de bästa i kategorin. I doften hittar vi malt, äppeljuice och päron. Smaken är brödig med inslag av hö, karamell, äpple och en viss blommighet. Alkoholen slår igenom en aning i både doft och smak, vilket är ganska typiskt för stilen.

Ett av de bästa ölen i sin kategori kommer till Sverige den 27 maj (foto: Privatbrauerei Ayinger).

Fakta Ayinger Maibock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt: 6,9 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Beska: 30 IBU
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 50 000 st.

Fotnot: Det går för tillfället inte att beställa öl ur det tillfälliga sortimentet, så gå gärna in på Systembolagets hemsida för att se vilka butiker som tar in respektive öl.



Bryggeri häller ut 15 000 liter öl

Bryggerier Posted on 30 april 2020 14:17

Brauerei Göller i bayerska Zeil am Main häller ut 15 000 liter fatöl. Ölet har inte gått att sälja på grund av coronapandemin.

Anledningen till att Brauerei Göller häller ut cirka 15 000 liter öl i avloppssystemet är att man vill erbjuda sina gäster färskt öl när restaurangerna öppnar igen. Förhoppningen är att detta ska kunna ske till pingsthelgen, även om det blir med särskilda villkor. Till radiostationen Bayerischer Rundfunk säger bryggeriägaren Franz Josef Göller att man länge funderat på vad man ska göra med all öl, men att slutsatsen är att man inte kan dricka upp allt själva.

För närvarande står Göllers ölträdgård tom, men förhoppningen är att den ska kunna öppna igen till pingsthelgen (foto: Brauerei Göller).

Värdet av det öl som hälls ut beräknas uppgå till cirka 15 000 euro. Femtiolitersfat säljs för närvarande inte eftersom alla restauranger är stängda och det inte arrangeras några festivaler eller andra evenemang. Franz Josef Göller säger att bryggeriet försökt sälja öl till privatpersoner i tiolitersfat via de lokala ölhandlarna, men uppger att det är svårt för en familj att på kort tid konsumera en sådan mängd själva. Brauerei Göllers öl har en hållbarhetstid på upp till tre månader.

Brauerei Göller har funnits sedan 1514 och är ett av de tio äldsta bryggerierna i Bayern. Sedan 1908 ägs bryggeriet av familjen Göller; Franz Josef Göller är själv tredje generationen. Bryggeriet har cirka fyrtio heltidsanställda. Den tillhörande restaurangen har ett trettiotal heltidsanställda, som nu är korttidspermitterade. På frågan om han är nära att ge upp svarar Franz Josef att det inte kommer på fråga. Det finns alltid sätt att klara sig, menar han.



Paulaner stöttar restauranger med ölfond

Bryggerier Posted on 28 april 2020 18:07

På grund av coronapandemin är alla restauranger stängda i Tyskland och i dagsläget är det ingen som vet när de öppnar igen. Paulaner tar nu ett initiativ för att underlätta för sina partnerföretag när omstarten väl sker.

För varje back öl som Paulaner Braugruppe säljer i butik under maj och juni kommer företaget skänka en liter öl gratis till sina partner inom restaurangbranschen. Detta gäller köp av öl med och utan alkohol samt ölblandningar. Redan i april stoppade Paulaner in en miljon liter öl i den nystartade ölfonden. Det innebär att Paulaners partnerföretag kommer att få dela på upp till fyra miljoner liter öl när de öppnar upp igen efter coronakrisen. Ölet kommer att fördelas proportionerligt utifrån förra årets försäljningssiffror.

Paulaner testar nya grepp för att hjälpa till i coronatider (foto: Sandra Steh).

Kampanjen innebär också att alla tyska ölälskare nu har möjlighet att stödja restaurangbranschen genom sina inköp. Flera av Paulaner Bragruppes ölmärken och dotterbolag deltar i kampanjen. Förutom Paulaner går det lika bra att köpa öl från Hacker-Pschorr, Fürstenberg, Chiemseer, Auer Bräu, Thurn und Taxis, Hoepfner och Schmucker. Kampanjen kommer att marknadsföras i butikerna, men även uppmärksammas i radioreklam, tidningsannonser och i sociala medier.

Paulaner Brauerei är ett av de klassiska och största bryggerierna i München. Bryggeriet startade 1634 och tillhör numera Paulaner Braugruppe. Det familjeägda bryggeriet sysselsätter ungefär 900 personer och exporterar sina öl till cirka åttio länder världen över.



Tyska humleodlare flyger in säsongsarbetare från Rumänien

Nyheter Posted on 24 april 2020 16:15

Tysklands humleodlare står inför en av de svåraste utmaningarna någonsin på grund av coronapandemin. Bristen på säsongsarbetare gör att årets skörd är i fara. Men hjälp är nu på väg.

Coronavirusets framfart har bland mycket annat medfört att flera länder helt stängt sina gränser eller kraftigt begränsat möjligheten att resa. Ett resultat av detta är att det i år fattas cirka 15 000 säsongsarbetare som kan hjälpa till i de tyska humleodlingarna. 10 000 av dessa behövs bara i den största odlingsregionen Hallertau, rapporterar branschtidningen Inside Getränke.

Tysklands humleodlare flyger in förstärkning från Rumänien (foto: badahos/Shutterstock).

I slutet av mars larmade tyska humleodlare om att årets humleskörd är i fara om inte säsongsarbetare från Polen och Rumänien kan komma in i landet. Flera andra jordbruksorganisationer gjorde samma sak. Tyska politiker reagerade snabbt och utfärdade ett särskilt tillstånd för 40 000 gästarbetare inom lantbruket att komma i april och ytterligare 40 000 i maj.

För att hindra spridningen av covid-19 gäller dock strikta regler. Utländska arbetare får inte som tidigare år passera gränsen i överfulla bussar, utan kommer istället flygas in. De kommer dessutom att arbeta i speciella karantänavdelningar på fälten. Den tyska humleodlarorganisationen tog snabbt initiativet och chartrar egna flygplan som tar gästarbetare från Rumänien till Tysklands humleodlingar.

Förra året anlitade tyska lantbrukare cirka 30 000 säsongsarbetare, som förutom att arbeta i humleodlingarna även hjälpte till med odling och skörd av sallad, sparris och andra jordbruksprodukter.



« FöregåendeNästa »