Branschorganisationen Die Freien Brauer får tre nya medlemsbryggerier. Förra veckan beslutade de nuvarande medlemmarna att välkomna Erdinger Weissbräu och två andra familjeägda bryggerier till föreningen.
Bayerska Erdinger Weissbräu och Brauerei Aying samt Privatbrauerei Gessner från Thüringen kan nu titulera sig fria bryggerier. De tre familjeföretagen får dock vänta till september nästa år innan de blir fullvärdiga medlemmar. Att tillhöra ett nätverk som Die Freien Brauer är inte minst viktigt i dessa tider och de nya medlemmarna blir ett värdefullt tillskott för föreningen, säger organisationens vd Jürgen Keipp till Getränke News.
Stefan Kreisz är nöjd med Erdingers medlemskap i Die Freien Brauer (foto: Peter Bauersachs).
Även Stefan Kreisz, Erdingers chef för teknik, logistik, personal och inköp, är nöjd med bryggeriets medlemskap. Han menar att man inom ramen för ett starkt nätverk kan arbeta ännu mer framgångsrikt med att bevara värden som kvalitet, självständighet, ansvarsfullt ledarskap och koppling till hembygden. ”I slutändan handlar det om framtiden för våra öl som en kulturell tillgång och vår bryggartradition”, säger han.
Die Freien Brauer består av 44 oberoende familjebryggerier i Tyskland, Österrike och Luxemburg. Sedan 1969 har organisationen arbetat för att bevara ölkulturens mångfald i Europa. Fokus ligger främst på gemensamma inköp, erfarenhetsutbyte och gemensam utveckling av buteljerings- och logistiklösningar. Gemensamma utbildningar, seminarier, försäkringar och framtagande av marknadsföringsmetoder finns också på agendan. Varje år tränar medlemsbryggerierna dessutom upp cirka 200 lärlingar till olika arbeten inom bryggerinäringen.
Spridningen av coronaviruset har ökat markant i München sedan starten av Oktoberfest för en och halv vecka sedan. Enligt Robert Koch Institut har antalet bekräftade fall av covid-19 ökat med 77 procent i den bayerska huvudstaden. Detta är något som även sjukhusen märker av.
Under den första veckan med Oktoberfest har den så kallade sjudagarsincidensen i München ökat med närmare 77 procent till 424,9 coronafall per 100 000 invånare. Detta enligt tisdagens siffror från Robert Koch Institut. Det går i dagsläget inte att bevisa att ökningen har en direkt koppling till Oktoberfest, men motsvarande ökningar av coronafall har märkts av en dryg vecka efter starten av andra tyska folkfester under hösten.
Antalet konstaterade coronafall har ökat kraftigt sedan starten av Oktoberfest (foto: München Tourismus/Tommy Lösch).
Den snabba virusspridningen märks även på sjukhusen i München. Den 26 september låg 268 patienter inlagda med konstaterad covid-19 på stadens sjukhus, vilket är 48 fler än veckan innan. Av dessa patienter får 33 stycken intensivvård. Som jämförelse kan nämnas att 615 patienter i München behandlades för covid-19 under den tredje smittvågens topp i april 2021, skriver Süddeutsche Zeitung.
Sjudagarsincidensen har dock tappat lite i värde eftersom många fall inte registreras. Det beror på att många som smittas inte gör PCR-tester och alltså inte finns med i statistiken. Den trend som observeras i München kan också jämföras med Tyskland i stort. Förra veckan ökade antalet konstaterade coronafall med 43,1 procent i Bayern, medan motsvarande siffra för hela Tyskland var 29,4 procent. I rena tal motsvarar det 89 282 nya coronafall i tisdagens rapport, jämfört med 60 237 veckan innan. Antalet sjukhusinläggningar ökade under samma period med 49 procent över hela Tyskland, där i dagsläget cirka 10 000 personer ligger inlagda med konstaterad covid-19. Det är dock inte viruset som är primär orsak till alla dessa inläggningar.
Tysklands bästa hobbybryggare har korats för sjätte gången. Den här gången ägde tävlingen rum i München och för första gången hittar vi kvinnliga tävlande på de två första platserna.
Candy Sierks från Hamburg är Tysklands bästa hobbybryggare 2022. Hon tog hem förstaplatsen tillsammans med sin pappa Udo, som följde tävlingen via sin mobiltelefon från hemmet i Kanada. Tvåa i tävlingen, som avgjordes under dryckesbranschmässan Drinktec i München i mitten av september, kom Isis och Andy Luxenburger från Saarbrücken. De två tävlingsparen lyckades övertyga juryn om att de bryggt den bästa chokladstouten av totalt 200 medtävlare. På tredjeplats hamnade Jan Mordhorst från Seevetal, som blev tvåa i de tyska hobbybryggarmästerskapen så sent som 2019.
Candy Sierks från Hamburg är Tysklands bästa hobbybryggare 2022 (foto: Störtebeker Braumanufaktur).
Ett nytt inslag under årets tävling var att besökarna även kunde testa och rösta fram de bästa ölen bland tidigare års vinnande bidrag. I denna omröstning gick det bäst för ölet Hexenbräu, en milkshake-NEIPA av Markus Krenkler och Jan Mordhorst. Janes Borchard och David Senger från Göttingen respektive Patrick Hellwig och Michael Wenske från Magdeburg fick andra och tredje pris.
Såväl dotter och far Sierks som team Krenkler/Mordhorst kan nu se fram emot fina priser, som består av att brygga sina öl på riktiga bryggerier. Fyrtio backar av Sierks chokladstout kommer att bryggas hos Störtebeker Braumanufaktur i Stralsund i december. Ölet kommer också att finnas att köpa i mindre mängd från Störtebekers webbshop i mars 2023. För Krenkler och Mordhorst väntar en resa till Berlin i början av nästa år, då de får brygga sin Hexenbräu tillsammans med bryggmästaren Michael Lembke på Brlo.
Antalet hobbybryggare har ökat kraftigt i Tyskland under senare år; i dag brygger tiotusentals tyskar öl hemma. För att ge dessa en plattform och ett sammanhang skapades de tyska mästerskapen 2017 av Störtebeker Braumanufaktur. Årets tävlingstema var chokladstout på max sex procent alkohol.
Efter två års uppehåll är äntligenOktoberfest tillbaka. Festen pågår som bäst i München och kommer göra så i en dryg vecka till. Här är några smått otroliga siffror i ett försök att illustrera glädjen, folkmyllret – och galenskapen.
Vi börjar med besökarantalet, som överstiger invånarantalet i många länder. Mellan sex och sju miljoner besökare brukar hitta till Oktoberfest. Rekordet är från 1985 då 7,1 miljoner personer kom till Theresienwiese. En granskning av de bankomatuttag som gjordes i festområdet 2019 visar att folk kommer från när och fjärran. Av 100 besökare kommer i genomsnitt 62 från München med omnejd, åtta från övriga Bayern och nio från andra delar av Tyskland. Av de utländska besökarna kommer fyra från USA, fyra från Italien, tre från Österrike och tio från andra länder. Dessa passas upp av cirka 8 000 fast anställda samt ytterligare 5 000 personer med andra anställningsformer.
Efter två års uppehåll är Oktoberfest tillbaka och med den en hel del galenskaper (foto: München Tourismus/Tommy Lösch).
Med så många besökare är det lätt att förstå att Oktoberfest är en viktig inkomstkälla för staden München, som arrangerar kalaset. 2019 spenderade varje festivalbesökare i snitt 71,12 euro och den totala omsättningen uppgick till 448 miljoner euro. I detta inräknas dock inte hotellövernattningar, tågbiljetter, taxiresor med mera, som beräknas ha inbringat ytterligare 737 miljoner euro.
En stor del av pengarna spenderas på något ätbart. Senast det begav sig såldes till exempel 42 665 kilo brända mandlar. Det motsvarar den mängd som kan skördas från 21 hektar med mandelträd. Men kött är också populärt. För att stilla besökarnas hunger 2019 gick det åt 218 705 fläskkorvar samt kött från trettio kalvar, 125 oxar och 434 998 kycklingar (det är för övrigt fyra gånger så många kycklingar som samtidigt får plats i en av Bayerns största kycklinguppfödningar).
Grillad kyckling är en av de populäraste rätterna under Oktoberfest och det går åt närmare en halv miljon fjäderfän (foto: München Tourismus/Marden Smith).
All denna mat sköljs så klart ner med öl, det som i mångt och mycket kommit att stå i centrum av folkfesten. Under Oktoberfest 2019 serverades 7,85 miljoner liter öl. I ren alkohol motsvarar det 471 013 liter, vilket är tillräckligt för att fylla två jumbojetar eller 8 000 bilar – eller göra 600 000 elefanter berusade. All denna alkoholkonsumtion kräver dock sin tribut – 2019 behandlades 620 fall av alkoholförgiftning. Alkoholen var säkert även orsak till flera av de 469 polisarresteringar som skedde. Ett populärt stöldbyte är ölsejdlar. Hur många som faktiskt stjäls är okänt, men senast lyckades Oktoberfestanställda hindra 96 912 sejdlar från att lämna området i någons väska eller ficka.
En hel del saker försvinner av andra anledningar. 2019 hittades 4 143 borttappade föremål. Bland dessa fanns 660 plånböcker, 643 klädesplagg, 585 mobiltelefoner, 490 bankkort, 300 nycklar, 182 par glasögon, 130 väskor, 120 paraplyer, 75 smycken och klockor, åtta kameror och två vigselringar. Bland de mer udda föremålen fanns ett duschmunstycke i originalförpackning, en handdammsugare och en uppsättning löständer. Hur mycket av detta som hämtades ut eller slängdes är oklart. Vi vet dock att festen generade 897 ton restavfall, 579 ton mat- och benrester och 79 ton krossat glas, vilket är tillräckligt mycket för att tillverka 60 000 nya ölsejdlar.
Som vi rapporterat tidigare har tyska bryggerier svårt att få kolsyran att räcka till. Enligt det bayerska bryggeriförbundet finns det dock ingen risk att ölen tar slut i vinter. Nu vädjar därför förbundet till bayrarna att inte köpa mer öl än vanligt – annars riskerar tomglasen att ta slut.
Det bayerska bryggeriförbundet (BBB) avråder förbundslandets invånare från att hamstra öl på grund av bristen på kolsyra, vilken vi skrivit om tidigare. Enligt förbundets ordförande Georg Schneider kommer det att finnas tillräckligt med öl i vinter, åtminstone av de vanligaste sorterna. Hamstring bidrar dessutom bara till bryggeriernas problem, eftersom de då riskerar att stå utan tomflaskor att fylla ölen i, skriver nyhetssajten BR24.
Allt fler bayerska bryggerier känner av bristen på kolsyra, samtidigt som försäljarna i dagsläget bara kan erbjuda trettio procent av den normala mängden. För bryggerierna är kolsyra särskilt viktigt när man ska fylla ölflaskorna utan att det skummar. Men gasen är även viktig för andra företag inom livsmedelsbranschen, som bryggerierna måste ”slåss” om tillgången med. För att mildra den värsta bristen vill Bayerns ekonomiminister Hubert Aiwanger (Freie Wähler) använda koldioxid från cementindustrin som råvara för bryggerierna. Det finns även andra bayerska fabriker som släpper ut hundratusentals ton koldioxid genom sina skorstenar till ingen nytta, menar han.
Brist på kolsyra riskerar att stoppa produktionen i bayerska bryggerier. Den för öltillverkning helt nödvändiga gasen är minst sagt svår att få tag i. För att få lagren att räcka så länge som möjligt tvingas många bryggerier avstå från att tillverka läsk och helt fokusera på ölen.
Bryggerierna i Bayern upplever enorma leveransproblem av kolsyra. Många får bara en bråkdel av det de beställt och har därför svårt att planera sin verksamhet. Ett av bryggerierna som har problem är Brauerei Jacob i Bodenwöhr. Till nyhetssajten BR24 säger ägaren Fritz Jacob att man bara har kolsyra för att klara en eller två veckors produktion i stöten. Den leverantör man använt de senaste tjugo åren kan bara leverera kolsyra i mycket små mängder. Bryggeriet gör nu vad man kan för att hitta andra leverantörer i Tyskland och angränsande länder.
Kolsyra är en central del vid såväl buteljering som servering av den gyllene drycken (foto: Fotolia/Kzenon).
Kolsyra är en biprodukt vid gödseltillverkning. Att tillgången på kolsyra nu minskar beror på att tillverkare av gödsel tvingats minska sin produktion på grund av höga gaspriser. För bryggerierna är dock kolsyra livsviktigt. Den används till exempel till att fylla ölflaskor med utan att det skummar. Detta kan också göras med luft, men då blir ölets hållbarhet mycket sämre. Det bryggeri som inte kan fylla sitt öl på flaska kan så klart inte heller sälja något. Att bara producera fatöl är inte mycket bättre eftersom kolsyra ju används för att pumpa upp öl på krogar och restauranger.
Som ett sätt att spara på kolsyran har nu många bayerska bryggerier helt börjat fokusera på ölproduktion och minskat eller slutat med att tillverka exempelvis läskedrycker och mineralvatten. Till dessa bryggerier hör förutom Brauerei Jacob även Aktienbrauerei Kaufbeuren i Allgäu, som förmodligen också måste begränsa ölbryggningen till ett fåtal sorter. På Brauerei Riegele i Augsburg har man kolsyra för ytterligare några dagar. I förlängningen tror dock ägaren Sebastian Priller att kolsyrebristen kommer att leda till högre priser för kunderna.
På storbryggeriet Oettinger har man delvis löst problemet genom att använda så kallade återvinningsanläggningar på tre av sina fyra bryggerier. Den koldioxid som skapas i samband med ölens jäsning tas tillvara, processas och används sedan i buteljeringsprocessen. Denna metod kompenserar till viss till bristen på kolsyra och motverkar de värsta flaskhalsarna i produktionen. På Brauerei Maisel i Bayreuth har man ett liknande system, liksom på Tucher i Fürth, Spaten i München och Lammsbräu i Neumarkt. Metoden är dock energikrävande och ganska dyr.
Under kampanjnamnet ”Sichere Wiesn” får kvinnor som utsätts för våld eller sexuella trakasserier stöd under Oktoberfest. Men det går också att få hjälp om handväskan blir stulen eller om vännerna försvinner i folkvimlet.
I morgon (17 september) är det äntligen dags igen! Efter två år av inställda folkfester kommer Oktoberfest åter att slå upp portarna för besökare från när och fjärran. Men det som för många är årets höjdpunkt kan också vara ett evenemang där många kvinnor utsätts för våld eller på andra sätt känner sig utsatta. Av den anledningen kommer föreningen Imma tillsammans med kvinnoorganisationerna Amyna och Frauennotruf München för artonde gången att driva initiativet ”Sichere Wiesn” (”Säkrare Wiesn/Oktoberfest”) för att stödja utsatta kvinnor och flickor. När Oktoberfest senast arrangerades 2019 var det fler kvinnor än någonsin som utnyttjade tjänsten.
Genom initiativet ”Sichere Wiesn” ska kvinnor känna sig säkrare på Oktoberfest (foto: München Tourismus/A. Kupka).
Förutom att ha speciella lokaler och platser dit utsatta kvinnor kan söka sig, kommer det även att bedrivas direkt hjälp på plats, förebyggande insatser och informationskampanjer. Flygblad och affischer på både tyska och engelska har tryckts upp och kommer att finnas på skolor, hotell och andra offentliga platser. Materialet känns igen på sin logga, som föreställer två korsade händer i ett hjärta tillsammans med en kringla (bretzel) och en ros, skriver Süddeutsche Zeitung.
Allt material från kampanjen känns igen på sin distinkta logga (bild: Sichere Wiesn).
En förändring för i år är namnet på den plats dit kvinnor kan vända sig. Det som tidigare hette ”Security Point” kommer nu att ha namnet ”Safe Space” – ett begrepp som är internationellt väletablerat, inte minst i samband med sexuellt våld. Det är därför också lätt att förstå för besökare från andra länder. Safe Space kommer att finnas på sin vanliga plats vid servicecentret bakom festtältet Schottenhamel. Platsen är under Oktoberfest bemannad varje vardag mellan klockan 18.00 och 01.00 och från klockan 15.00 på helgdagarna. Hjälpen är gratis och besökarna får var anonyma.
I veckan presenterades vinnarna av årets European Beer Star vid en gala i München. 219 öl i 73 olika stilkategorier tilldelades guld-, silver- och bronsmedaljer av en expertjury. Allra bäst gick det för hemmanationen.
Vid årets European Beer Star fick tyska bryggerier ta emot 82 medaljer, fördelade på 32 guld, 27 silver och 23 brons. Näst bästa nation blev Italien med 35 medaljer (tio guld, nio silver och sexton brons), medan bryggerierna från USA kammade hem tredjeplatsen i medaljligan med åtta guld, åtta silver och nio brons.
Drygt 2 000 öl testades och betygsattes under årets European Beer Star (foto: Private Brauereien).
Bland de tyska bryggerierna sticker Camba Bavaria ut med två guld, tre silver och ett brons. Bland annat fick man pris för bästa mörka lager i böhmisk/tjeckisk stil. Även i veteölskategorierna visar tyskarna vilka som bestämmer. Av de 27 medaljer som delades ut till olika veteölsstilar gick 21 till Tyskland, varav tre vardera till Schneider Weisse och Schlossbrauerei Unterbaar. Klassiska Schlenkerla tog dubbla guld i kategorierna ”Rököl” och ”Stark rököl”. Löwenbrauerei Passau vann i sin tur pris för bästa öl i kategorin ”Tysk helles”, liksom ett brons i kategorin ”Tysk dunkel”. Pris för bäst pilsner i tysk stil gick till Familienbrauerei M. Ketterer i Hornberg i Schwarzwald.
Tävlingen European Beer Star har arrangerats av bryggarorganisationen Private Brauereien sedan 2004. Den har kommit att bli en av de viktigaste öltävlingarna i världen. Ölen bedöms av en jury bestående av 130 internationella experter, bryggmästare, dryckesjournalister och ölsommelierer från ett trettiotal länder. Under två dagar får de via blindtester bedöma ölens utseende, smak och doft. Till årets tävling anmäldes och testades 2 168 öl från fyrtio länder.
Alla vinnare av European Beer Star 2022 hittar ni här.
Bara Bier är bloggen för dig som gillar Tyskland i allmänhet och tysk öl i synnerhet. Här skriver vi om nya och gamla öl, traditionella och moderna bryggerier, tyska folkfester, lokal mat och mycket mer.
Följ oss även på Facebook och X! Där kan ni även skicka meddelanden.