Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Han är Berlins nye ölprofessor

Nyheter Posted on 7 januari 2021 19:02

Brian Gibson är ny professor och chef på den brygg- och dryckestekniska avdelningen vid Berlins tekniska universitet. Han efterträder därmed professor Frank-Jürgen Methner, som ledde avdelningen mellan 2005 och 2019.

Irlandsfödde Brian Gibson har gjort internationell karriär som forskare inom området jäst och jäsning. 1995 började han studera växtvetenskap och mykologi vid University College i Dublin, där han även doktorerade 2004. Därifrån gick han vidare till Brookes University i Oxford och Nottinghams universitet, där han började studera bryggjäst och vetenskapen bakom jäsning. Nästa steg för Gibson var att 2009 bli vetenskaplig chef för bryggeristudier vid det tekniska forskningscentret VTT i Finland, en tjänst han hade till förra året. Han har dessutom undervisat vid Helsingfors universitet.

Brian Gibson är professor med specialintresse för jäst och jäsning (foto: Technische Universität Berlin).

Brian Gibson är särskilt intresserad av bryggjästens betydelse för ölens jäsning och kvalitet. Han har bland annat studerat hur man kan optimera jästcellerna genom hybridisering och adaptiv utveckling. Hans arbete har resulterat i flera praktiska lösningar, som i dag används inom bryggindustrin. Gibson har också studerat andra jästa drycker och livsmedel, som vin, cider, kombucha och surdeg. Han har skrivit eller medverkat i ett sextiotal vetenskapliga publikationer och har handlett en mängd avhandlingar och uppsatser på olika nivåer.

I sin roll som professor på Berlins tekniska universitet vill Brian Gibson modernisera utbildningen och särskilt fokusera på innovationer inom öl och andra drycker. Utifrån sina kunskaper om jäst och jäsning vill han också bidra till den pågående forskningen kring råvaror, processoptimering och ölkvalitet. Hans professorstjänst samfinansieras av testnings- och utbildningsinstitutet Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei (VLB). Det är en fristående organisation som samarbetar med Berlins tekniska universitet kring ölbryggningsvetenskap och som även har en nära relation till bryggerinäringen.



Giesinger Bräu medskapare av humlig gin med stark Münchenkoppling

Nyheter Posted on 5 januari 2021 11:01

Tillsammans med Munig Distillers har Giesinger Bräu skapat en gin smaksatt med humlesorterna Lemondrop och Hersbrucker. De första tusen flaskorna sålde slut i ett nafs, men fler är på gång.

Oväntade möten inom dryckesvärlden kan ibland leda till lyckade samarbeten. Vid en ginprovning i Giesinger Bräustüberl blev en gin från den Münchenbaserade tillverkaren Munig Distillers så pass uppskattad att gänget bakom Giesinger Bräu ville inleda ett samarbete. Resultatet blev Ginsinger Gin, en 43-procentig dryck med en distinkt smak från humlesorterna Lemondrop och Herbsrucker. Dessa valdes ut bland det femtontal humlevarianter som ölbryggarna föreslog. Förutom humle och enbär, har Ginsinger Gin fått smak av citronskal, koriander, olika sorters peppar samt violrot och kvanne.

Humlesorterna Lemondrop och Herbsrucker återfinns även i Giesingers öl Lemondrop Triple respektive Munique (foto: Giesinger Bräu).

Det är tydligt att de två samarbetspartnerna har ungefär samma filosofi när det gäller dryckeshantverk och lokal förankring. Alla flaskor är manuellt etiketterade, med såväl batch- som flasknummer skrivna för hand. Örterna är köpta av lokala återförsäljare i München, etiketterna trycks i Gröbenzell väster om staden och korkens läderdetaljer kommer från en liten tillverkare på Schleissheimerstrasse. Vattnet hämtas i sin tur från Giesinger Bräus egen brunn, medan själva ginen destilleras söder om den bayerska huvudstaden.

Giesinger Bräu grundades i München 2006 med målet att brygga typiska Münchenöl och andra specialiteter med traditionella bryggmetoder. Alla Giesingeröl innehåller endast lokala råvaror och är dessutom ofiltrerade och opastöriserade. Munig Distillers föddes 2018, när Jochen Zeyher och Thomas Kurzenberger började göra sin egen gin i Münchenstadsdelen Glockenbach. I centrum står kvalitet, passion, lokal förankring, tillverkning i små kvantiteter och en hantverksmässig karaktär.



Oettinger en av Tysklands bästa sociala arbetsgivare

Utmärkelser Posted on 4 januari 2021 11:21

För tredje gången har Oettinger Brauerei utsetts till en av de bästa sociala arbetsgivarna i Tyskland. Det visar en årlig undersökning gjord av tidningen Wirtschaftswoche och analysföretaget Service Value.

I undersökningen betygssattes 2 138 av de största tyska företagen efter en skala på ett till fem. Det som låg till grund för betygen var dock inte försäljningssiffror, marknadsandelar eller vinster, utan sådant som företagets sociala ansvar och åtaganden. De tusen bästa företagen tilldelades titeln ”Arbetsgivare med högst värde för det allmänna bästa”. Oettinger Brauerei kom här på en hedrande 141 plats med det högsta betyget ”mycket högt värde för det allmänna bästa”.

Oettinger har för tredje gången utsetts till en av Tysklands bästa sociala arbetsgivare (foto: Oettinger Brauerei).

Oettingers vd och delägare Pia Kollmar säger att hon är särskilt nöjd med att bryggeriet fått utmärkelsen flera gånger, eftersom det bekräftar att deras långsiktiga sociala arbete fungerar. Hon lyfter särskilt fram det utvecklingsprogram som startade 2014 för de anställda. Inom ramen för detta avsätts 2 500 euro per kvartal och bryggerianläggning, med vilka företaget belönar de anställdas engagemang i ideellt arbete. Pengarna går till de föreningar, projekt och organisationer som de anställda föreslår.

Vid sidan av detta satsar Oettinger också mycket på yrkesutbildningar. Grundtanken är att den som vill få kvalificerad personal i framtiden måste satsa på att utbilda dagens unga generation. Därför erbjuder bryggeriet praktiska utbildningar inom bland annat produktions- och kvalitetssäkring, logistik, underhåll samt försäljning. Att Oettingers utbildningar håller hög kvalitet bekräftades i början av 2020 av Schwabens industri- och handelskammare IHK.



Münchner Kindl återuppstår efter 115 år

Bryggerier Posted on 30 december 2020 11:23

Planerna har funnits ett tag, men nu är det klart att det åter kommer att bryggas Münchner Kindl i den bayerska huvudstaden. Under 2023 ska ett nytt bryggeri stå klart i stadsdelen Obergiesing i södra München. Redan nu går det dock att köpa öl som bär bryggeriets namn.

Det var för snart tre år sedan som entreprenören Dietrich Sailer presenterade idén att återstarta det klassiska bryggeriet Münchner Kindl. Efter flera turer och en ändrad detaljplan, står det nu klart att ett bryggeri med tillhörande restaurang kommer att byggas på Tegernseer Landstrasse 337 i stadsdelen Obergiesing. På platsen har det tidigare funnits en bensinstation, som byggdes av amerikansk militär 1971. Planen är att bryggeriet ska ha en kapacitet på 10 000-12 000 hektoliter per år och att det även ska fungera som en ”ölakademi”, där man även sprider kunskap om traditionell ölbryggning.

Bryggeribyggnaden ska stå klar 2023 och föra tankarna till gamla tiders industriarkitektur (foto: Münchner Kindl Brauerei).

Redan nu går det dock att köpa öl med namnet Münchner Kindl. I december 2020 lanserades nämligen den mörka dubbelbocken Vivator, som bryggts av det likaledes Münchenbaserade Haderner Bräu. Ölets alkoholstyrka ligger på 7,6 procent och det är det första öl som bär namnet Münchner Kindl på 115 år. I bryggeriets webbshop går ölet att beställa med tillhörande glas, men leveranser sker i dagsläget endast inom Tyskland.

Redan nu går det att köpa ölet Vivator, som dock bryggts av Haderner Bräu (foto: Münchner Kindl Brauerei).

Det ursprungliga Münchner Kindl-Bräu grundades 1880 och låg då på Rosenheimer Strasse i området Haidhausen. 1905 övertogs bryggeriet av Unionsbräu, som i sin tur togs över av Löwenbräu 1921. För cirka tre år sedan köpte Dietrich Sailer namnet Münchner Kindl från Löwenbräu, för att rädda det från att helt försvinna.



Augustiner Bräu får egen vindkraft

Nyheter Posted on 29 december 2020 11:17

Augustiner Bräu använder alltmer lokalproducerat i sin produktion. Förutom vatten, malt och humle kommer nu även elen från närområdet. Från och med 2021 kommer all ström som produceras av vindkraftverket i Fröttmaning gå till Münchens äldsta bryggeri.

Stadtwerke München (SWM) och Augustiner Bräu har tecknat ett långtidsavtal för leveranser av så kallad grön el. Det innebär att det klassiska bryggeriet, som grundades 1328, kommer att få all ström som produceras av det vindkraftverk som byggdes 1999 i Fröttmaning, inte långt från Allianz Arena i norra München. Utöver vatten, malt och humle kan alltså Augustiner nu också räkna in elektricitet som en lokalproducerad ”ingrediens” i sitt ölbryggande.

Från nästa år kommer vindkraftverket i Fröttmaning bara leverera el till Augustiner Bräu (foto: Nick Frank/SWM).

Vindkraftverket i Fröttmaning är knappt hundra meter högt och har blivit något av ett landmärke i München. Det genererar cirka 1,9 miljoner kilowattimmar el varje år, vilket motsvarar det årliga behovet hos 720 hushåll. Vid en vindstyrka på tretton meter per sekund kan vindkraftverket generera upp till 1,5 megawatt. Stadtwerke München ägs av staden München och erbjuder offentliga tjänster för staden och regionen. Företaget har bland annat byggt ett annat vindkraftverk norr om Allianz Arena, som är 150 meter högt och som mest generar 3,5 megawatt vid en vindstyrka på femton meter per sekund. Det har kapacitet att årligen producera el till 2 800 hushåll.



Coronatest såldes olagligt till bryggerier

Nyheter Posted on 28 december 2020 11:35

Myndigheterna i Köln återkallar två snabbtest för covid-19 som på olaglig väg har sålts till bryggerier över hela Tyskland. Även bensinstationer och livsmedelsaffärer med flera har erbjudits att köpa snabbtesten.

Det tyska bryggeriförbundet DBB går i en skrivelse ut till sina medlemmar och varnar dem för att köpa de två aktuella snabbtesten för covid-19. Testen säljs från Kölnförorten Frechen av ett företag som i början av förra veckan fick besök av myndigheterna. Enligt gällande lagstiftning får coronatest bara säljas direkt till medicinskt utbildade personer, som exempelvis företagsläkare, men företagen själva får inte köpa in dem.

Snabbtester för covid-19 får bara säljas till medicinskt utbildade personer (foto: Adobe Images).

Myndigheterna menar att det finns en överhängande risk för fel om lekmän hanterar snabbtesten, eftersom de i regel inte vet hur man på rätt sätt tar prover i näsan. På så sätt riskerar man att missa många smittade personer. Det finns också risk för fysiska skador på de personer som testas. Vid myndigheternas besök hos företaget i Frechen konfiskerades cirka 5 700 leveransadresser. Man kommer också att kontakta alla kända kunder via brev under de kommande dagarna. Enligt uppgifter till Getränke Zeitung har företaget kontaktat potentiella köpare över hela Tyskland via fax och på så sätt marknadsfört sina produkter.



Tysk ölstad växer fram i Kina

Nyheter Posted on 23 december 2020 15:14

I den kinesiska staden Neijiang i södra Sichuanprovinsen håller en ölstad av tysk modell på att ta form. Distriktsregeringen har tecknat ett avtal för ett projekt värt två miljarder dollar med företagen Kalenburg och Heimat, som båda har anknytning till Heidelberger Brauerei.

Den kinesiska ölstaden ska byggas på en 170 hektar stor yta och kommer bland annat att rymma ett bryggeri med kapacitet att producera tre miljoner hektoliter öl från Heidelberger Brauerei. Det kommer dessutom att finnas ett ölmuseum, ett torg med öltema, ett shoppingcenter och ett hotell. Allt kommer att byggas i en stil som påminner om kända byggnader i Heidelberg, som universitetet och kyrkan Heiliggeistkirche. Allt enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Nästa år börjar Heidelberger Brauereis öl bryggas i Kina (foto: heidelberg-marketing.de).

Under nästa år kommer två av Heidelberger Brauereis bryggmästare åka till Kina för att hjälpa sina nya samarbetspartner att börja brygga öl enligt bryggeriets gamla recept. Tysk öl är mycket populär i Kina och många kinesiska företag vill köpa eller börja brygga tyska ölmärken på licens i landet. Sedan flera år tillbaka bryggs exempelvis Schlossbrauerei Kaltenbergs öl på licens av två bryggerier i Peking och Shanghai. I mars 2019 köpte Kinas största detaljhandelskedja Dashang Group det 400 år gamla Schlossbrauerei Au-Hallertau och några månader senare tecknade Fürst Carl Schlossbrauerei i Ellingen ett avtal om licenstillverkning med 1308 Brewing Technology Co.

Heidelberger Brauerei är det äldsta och största bryggeriet i Heidelberg, som förutom att vara vår drottnings födelseort även är känt för sitt vackra slott och Tysklands äldsta universitet. Bryggeriet grundades 1753 i centrala Heidelberg, men flyttade 1999 till sin nuvarande plats i Pfaffengrund i stadens utkanter. 2005 köptes bryggeriet av dåvarande vd Michael Mack. Bryggeriet säljer cirka 37 000 hektoliter öl per år, varav sjuttio procent går till barer, restauranger och festivaler i närområdet. Export har hittills utgjort en mycket begränsad del av bryggeriets försäljning. Som många andra bryggerier i samma sits, har coronapandemin slagit hårt mot Heidelberger Brauerei, så en storaffär i Kina är säkert mer än välkommen.



Operett om öl resultatet av coronaisolering

Nyheter Posted on 22 december 2020 17:43

Coronapandemin håller tyska teatrar och operascener stängda. Tenoren och kompositören Daniel Behle sitter dock inte sysslolös. Han utnyttjar tiden i isolering till att skriva en operett om maktkampen inom bryggarvärlden.

I vanliga fall framför den Hamburgfödde tenoren Daniel Behle kända musikstycken på de största operascenerna. Coronapandemin har dock hållit honom borta från rampljuset och i stället har han fått ägna sin tid i hemmet i Basel åt att komponera. Resultatet är en operett som fått namnet ”Hopfen und Malz” och som handlar om en maktkamp i bryggerivärlden. Handlingen har Behle skrivit tillsammans med sin fru Carla, som hjälpt honom sålla bland alla idéer som dykt upp under processens gång. I centrum står två byar med tillhörande bryggerier, som tävlar om vem som gör det bästa ölet. Det hela kryddas givetvis med såväl intriger som torr humor och kärlekshistorier.

Daniel Behle har ägnat tiden i isolering åt att skriva en operett om öl (foto: Marco Borggreve).

Inspiration till musiken har 47-årige Behle fått från såväl Wagner som Verdi och Rammstein, kombinerat med lite äkta ”operettsmör” och ett brett urval av musikstilar. Ett fåtal utvalda har redan fått ett smakprov av slutresultatet. Daniel Behle har nämligen spelat in en demo med stycket i sin helhet, där lyssnarna får ta del av en helt virtuellt skapad orkester och alla roller sjungna av upphovsmannen själv. I framtiden är det inte omöjligt att en större publik kommer att få ta del av musikspelet. Behle har erbjudit stycket till såväl Gärtnerplatztheater i München som Volksoper i Wien och Dortmundoperan. Budet är sockrat med löftet om att Daniel Behle själv kommer att sjunga en av rollerna när föreställningen väl sätts upp. En två och en halv timme lång operett om öl blir ju förmodligen bäst om bryggmästaren själv är med.



« FöregåendeNästa »