Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Här är förra årets bästa ölmärken i Tyskland

Utmärkelser Posted on 7 januari 2022 10:58

Den dryckesinriktade nyhetsplattformen About Drinks har låtit sina läsare rösta fram de mest framgångsrika varumärkena under 2021. Priser har delats ut i 27 kategorier, varav sex stycken handlar om öl.

För fjärde gången har About Drinks låtit sina läsare rösta fram dryckesbranschens mest framgångsrika varumärken. De 27 kategorierna omfattar allt från alkoholfria drycker till öl, mousserande vin, sprit och cider. Läsarna, som bland annat kommer från dryckesindustrin, dryckeshandeln, restaurang- och hotellbranschen med mera, har själva nominerat varumärken till omröstningen, som sedan pågick under fyra veckor.

Erdinger var förra årets mest framträdande veteölsmärke enligt About Drinks läsare (foto: Erdinger Weissbräu).

I varje kategori delades det ut guld-, silver- och bronsmedaljer. Här är vinnarna i ölkategorierna:

Inhemsk (tysk) öl
1. Krombacher
2. Astra
3. Becks

Utländsk öl
1. Heineken
2. Corona
3. Gösser

Alkoholfri öl

1. Becks
2. Krombacher
3. Erdinger

Kölsch
1. Früh
2. Gaffel
3. Dom

Ölblandningar
1. Gösser
2. Desperados
3. Krombacher Limobier

Hantverksöl/”Craft beer”
1. Störtebeker
2. Warsteiner
3. Brewdog

Veteöl
1. Erdinger
2. Paulaner
3. Franziskaner

Dessutom utsågs Joybräu till vinnare i specialkategorin ”Årets nykomling”. De har tillfört en ny dimension till ölbranschen med sina alkoholfria proteinöl, som framför allt vänder sig till idrottare.



Andechs häller ut tusentals liter öl

Bryggerier Posted on 6 januari 2022 10:49

Klosterbrauerei Andechs återkallar drygt 10 000 hektoliter öl från återförsäljarna eftersom förorenad malt använts vid tillverkningen. Någon direkt fara för öldrickarnas hälsa finns dock inte.

Klosterbrauerei Andechs förlorar miljontals euro efter att man använt förorenad malt i ölproduktionen. En dryg tiondel av den årliga produktionen måste hällas i avloppet eftersom rutinkontroller visar för höga halter av cancerframkallande substanser, nitrosaminer, i sorterna Export Dunkel och Doppelbock Dunkel. Bryggeriet har redan återkallat drygt 10 000 hektoliter öl som levererats till återförsäljare över hela Tyskland.

De förorenade proverna hittades i flaskor som såldes av en handlare i München. Proverna visar att gränsvärdet på 0,5 mikrogram per kilo av nitrosaminet NDMA överstigits. Någon omedelbar fara för öldrickarnas häls finns dock inte, men ölet är ändå olämpligt för konsumtion.

Andechs återkallar 10 000 hektoliter av Doppelbock Dunkel och Dunkel Export eftersom förorenad malt använts vid tillverkningen (foto: Klosterbrauerei Andechs).

Det är fortfarande oklart hur mycket Andechs förlorar på återkallandet, men med ett snittpris på arton euro per back hamnar slutnotan på cirka 1,8 miljoner euro. Till det kommer kostnaden för att förstöra den återkallade ölen, som inte ens får användas som gödningsmedel, utan måste hällas ut i avloppet.

Än har inget mälteri ställts till svars för skadan, även om det står helt klart att föroreningen skett i leverantörsledet. Nitrosaminer kan bara uppkomma under mältningen, om det korn som används inte får torka ordentligt. Eftersom substanserna är vattenlösliga, kan de föras vidare från malten till ölet under bryggningen.

Andechs köper i dagslägetmalt från sex olika mälterier i södra Tyskland och en ny leverans är på gång under veckan. Den som vill avnjuta en Doppelbock Dunkel eller Export Dunkel får dock vänta några veckor till, eftersom de två ölsorterna är kalljästa och måste lagras under extra lång tid.

Klosterbrauerei Andechs hittar vi ungefär fyra mil från München i södra Bayern. Munkar har bryggt öl på platsen sedan åtminstone 1458, då man fick bryggerirättigheter av Albrecht III. I början av 1800-talet var bryggeriverksamheten klostrets största intäktskälla. 1803 avkristnades dock klostret och kom senare att tillhöra den bayerska kungen Ludwig I. 1850 togs det dock över av benediktinerorden, som driver klostret än i dag. Årsproduktionen ligger på cirka 100 000 hektoliter.

Källa: Süddeutsche Zeitung



I Oberfranken välkomnas det nya året med stora mängder öl

Ölhistoria Posted on 5 januari 2022 10:56

Att dricka rejält med öl vid årsskiftet ger god hälsa under resten av året. Det tror man i alla fall i Oberfranken, där man enligt gammal tradition ska dricka sex liter öl under trettonhelgen.

Att “dricka styrka” (“Stärke antrinken”) är en flera århundranden gammal tradition i Oberfranken. Den innebär att man under trettonhelgen ska dricka tolv Seidla med öl för att undvika ohälsa och andra bekymmer under resten av året. En Seidla motsvarar en halvliter, så totalt handlar det alltså om sex liter öl som ska sköljas ner. Att det vanligtvis handlar om de lite starkare bockölen gör inte bedriften mindre anmärkningsvärd. Frågan är dock hur många som egentligen klarar av detta?

I Oberfranken är det en gammal tradition att under trettonhelgen skåla in det nya året i öl (foto: bayreuth.de).

”Jag har aldrig sett någon dricka tolv Seidla här”, säger Thomas Zimmer till nyhetssajten BR24. Han är föreståndare för Bayreuths äldsta bageri, som också serverar egenbrygd öl. Innan coronapandemin brukade hundratals personer mötas här under trettonhelgen för att ”dricka styrka”. Zimmer menar att detta med tolv Seidla snarare är ett marknadsföringsknep från vissa påhittiga bryggerier. Istället handlar Stärke antrinken om att träffas och skåla in det nya året med sina vänner, säger han.

Stärke antrinken firas huvudsakligen i Oberfranken och närliggande regioner. Traditionellt träffas folk hemma eller på krogen på trettondagsafton eller trettondagen för att ”dricka styrka”. Ursprunget till traditionen är lite oklart, men enligt Bayreuths turistbyrå skapades den troligen för cirka 200 år sedan. En av de mer sannolika teorierna säger att traditionen hänger ihop med den förkristna sedvänjan Rauhnächte (ungefär ”ruggiga nätter”), då andar och demoner troddes ställa till med ofog. Dessa nätter inföll under de tolv nätterna mellan den 25 december och 6 januari. Den traditionen har sina rötter i både germansk och keltisk kultur.



Bennobräu – en blandning av öl och vin

Nyheter Posted on 29 december 2021 17:59

Bryggare från Brauhaus Radebeul och vinmakare från vinodlarkooperativet Winzer Meissen lanserar nu en gemensam produkt. Bennobräu är drycken som är både öl och vin – en blandning som passar bra i dessa tider av hybridmöten och -evenemang.

Idén till Bennobräu föddes under ett seminarium på Brauhaus Radebeul i Sachsen. En av deltagarna var Henrik Schulz från det tillika sachsiska vinodlarkooperativet Winzer Meissen. Han tyckte att det skulle vara roligt att ta fram ett sachsiskt öl blandat med vin från samma region. Efter ett par månaders funderande och med hjälp av några liter vin lyckades han även få med Radebeul-bryggarna Matthew Burdic och Stefan Mitreuter på tåget. Efter en del testbryggande bestämde sig de två parterna för att använda ett vitt vin med hög syrahalt. Efter en veckas jäsning och tre veckors mognad i tanken kunde öl-vin-hybriden Bennobräu hällas på 75-centiliters champagneflaskor, som dock försetts med vanlig kronkapsyl.

Öl-vin-hybriden Bennobräu har tappats på 75-centilitersflaskor som försetts med kronkapsyl (foto: Meeco Communication Services/Brauhaus Radebeul).

Tanken var ursprungligen att endast 1 000 liter av hybriddrycken skulle tillverkas. Resultatet har dock blivit så lyckat att Winzer Meissen bestämt sig för att inlemma den i sitt ordinarie sortiment. Till sin karaktär påminner Bennobräu mycket om ett äldre, mousserande vin. Smakerna från såväl humlen som druvorna kommer också att skilja sig åt år från år. Enligt uppgift passar drycken bra som aperitif eller som ett spännande alternativ till champagne. Ölet säljs direkt från Brauhaus Radebeul och Winzer Meissen, men även av regionela Edeka– och Rewe-butiker så länge lagret räcker.

Fakta Bennobräu
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 14,5 %
Beska: 14 IBU
Färg: Halmgul
Serveringstemperatur: 7-10 grader C
Doft: Vitt vin, kvitten, päron
Smak: Frisk och angenäm syrlighet, mild humlearom

Källa: About Drinks



Veltins: ”2021 var som en jordbävning för bryggerierna”

Bryggerier Posted on 27 december 2021 11:19

De tyska bryggerierna har drabbats hårt av coronapandemin. 2021 blev ytterligare ett år i krisläge och det tycks inte finnas någon ljusning i sikte. Enligt Veltins vd Michael Huber finns det dock glimtar av hopp för framtiden.

Det är i en intervju med branschtidningen Getränke News som Veltins vd Michael Huber lägger ut texten om året som gått, men också blickar framåt mot 2022. Han menar att 2021 var som en jordbävning för den tyska bryggeriindustrin, med flera utbrott med svårförutsägbara följder. Han nämner här den månadslånga nedstängningen av restaurangnäringen och den följande kollapsen av fatölsmarknaden, men även de av olika anledningar snabbt stigande kostnaderna som drabbade alla bryggerier.

Veltins vd Michael Huber jämför 2021 med en jordbävning men ser ändå glimtar av ljus för framtiden (foto: Veltins/Volker Wiciok).

På frågan när han tror att det kommer att vända till det bättre igen, svarar Huber att det i dagsläget inte går att säga ens med den bästa viljan i världen. Osäkerheterna är helt enkelt för stora. Pandemins andra år har åter visat hur snabbt saker och ting kan ändras. Alla trodde att pandemin skulle vara över vid slutet av sommaren, ett hopp som dock snabbt släcktes. Konsumenternas köpvanor har också ändrats och bryggerinäringen har fått ställa om från fatölsförsäljning till att i större utsträckning få ut sina produkter via detaljhandel. En positiv sak från året är enligt Huber dock att de flesta visat varandra respekt och upprätthållit disciplinen. Branschen har kommit samman på ett bra sätt under krisen och samarbetet mellan bryggerierna och deras partner har fungerat fint.

Till sist får Michael Huber frågan om bryggerierna kan ta igen den förlorade försäljningen under 2022. Från Veltins sida kommer man i alla fall att fortsätta investera i marknaden, svarar han. Inställningen är klar: Veltins är försiktig optimistiska för framtiden, inte minst eftersom det finns tydliga tecken på att 2022 blir året då pandemin äntligen tar slut. Huber är dock trygg i att det går att sköta ett bryggeri på ett framgångsrikt sätt även under en kris, så länge man arbetar hårt för att vara nära sina kunder. Avslutningsvis tror han också att man kommer att kunna använda erfarenheterna från pandemin till att gå framåt.



Warsteiner lanserar bayersk helles

Nyheter Posted on 22 december 2021 18:19

Den ljusa ölstilen helles blir allt mer populär. Det tar Warsteiner nu fasta på och lanserar i slutet av februari 2022 sin egen version av bayrarnas favoritdryck. Man gör det dock under ett annat varumärke.

När Warsteiner i vinter lanserar en traditionell bayersk helles gör man det under namnet Oberbräu. Märket har tidigare använts av König Ludwig Schlossbrauerei, som sedan 2001 ingår i Warsteiner Gruppe. I början av november registrerade dock Warsteiner varumärket Oberbräu som sitt eget, för att på så sätt öppna upp möjligheten att lansera nya öl med en bayersk touch. König Ludwig Schlossbrauerei kommer dock fortfarande stå som ”avsändare” på etiketterna.

När Warsteiner lanserar en bayersk helles sker det under varumärket Oberbräu (foto: Warsteiner Gruppe).

Bayersk helles har bryggts under namnet Holzkirchner Oberbräu sedan 1605, men fram till nu har märket varit ganska okänt utanför sin egen region. Inför nylanseringen har den gamla etiketten uppdaterats och gjorts mer stilren. Den innehåller dock fortfarande flera karaktäristiska bayerska inslag, inte minst de blåvita rutorna som återfinns i Bayerns flagga. Med Oberbräu Helles hoppas Warsteiner kunna kapa åt sig en bit av det växande segmentet med klassisk helles och växa på den bayerska marknaden.

Warsteiner är ett av de största privatägda bryggerierna i Tyskland. Det grundades 1753 och ägs i dag av den nionde generationen. I Warsteiner Gruppe ingår även Herforder Brauerei, Privatbrauerei Frankenheim, Isenbeck, Weissenburg och Paderborner Brauerei. Man har även andelar i König Ludwig Schlossbrauerei. I dagsläget exporterar Warsteiner sina produkter till drygt femtio länder världen över.

Källa: Getränke News



Lammsbräu inviger världsunikt ekomälteri

Bryggerier Posted on 21 december 2021 18:15

I början av december invigde Neumarkter Lammsbräu sitt världsunika och helt ekologiska mälteri. Med den nya anläggningen kan bryggeriet kraftigt öka sin kapacitet och bädda för mer ekologisk sädesodling i regionen.

Det nya mälteriet har en kapacitet på 4 500 ton malt, som används i Oberpfalzbryggeriet Neumarkter Lammsbräus helt ekologiska ölproduktion. Invigningen har föregåtts av ett intensivt moderniseringsarbete av bryggeriets utrustning, som i vissa fall härstammar från 1950-talet. Genom att använda den senaste tekniken har bryggeriet redan fått ner uppvärmningskostnaderna med tjugo procent. När ett nytt värmeåtervinningssystem installeras nästa år kan ytterligare femton procent sparas.

Ägaren Johannes Ehrnsperger, maltmästare Matthias Ströbel och underhålls- och energichef Thomas Plank skålar för det nya mälteriet (foto: Neumarkter Lammsbräu).

Med sitt nya mälteri bidrar Neumarkter Lammsbräu även till att ytterligare 10 000 hektar jordbruksmark kan användas till ekologisk odling. Dessutom blir kvaliteten på malten bättre, vilket är en nog så viktig del av ölbryggningen. I dagsläget är det väldigt få tyska bryggerier som har egna mälterier. Genom att ha ett eget mälteri kan Lammsbräu ha direktkontakt med de lantbrukare som levererar råvaran till bryggeriet och har därmed större möjlighet att kontrollera kvaliteten. Man har också full kontroll över hur deras ekologiska öl kommer att smaka.

Invigningen av det nya mälteriet är bara den senaste delen i Lammsbräus arbete mot en mer modern och hållbar produktion. De senaste årens investeringar uppgår till tvåsiffriga miljonbelopp i euro och omfattar sedan tidigare ett nytt logistikcenter i Blomenhof samt utökad jäsnings- och lagringskapacitet med sexton nya tankar med en sammanlagd kapacitet på 16 000 hektoliter. Dessutom ska bryggeriet installera en resurssparande buteljeringsanläggning med kapacitet för 17 000 flaskor i timmen samt en ny flaskrengöringsmaskin.

Fotnot: Fram till mitten av 1800-talet var det vanligt att tyska bryggerier hade sina egna mälterier. I takt med den ökade industrialiseringen separerades dock denna verksamhet mer och mer från bryggerierna. I dag är det få bryggerier som har egna mälterier, istället köper man in malt från fristående mälterier och leverantörer. Lammsbräus anläggning är i dag den enda i världen där produktionen är helt ekologisk.

Källa: About Drinks



Weihenstephan tror på mer alkoholfritt

Bryggerier Posted on 20 december 2021 18:20

Årsskiften innebär ofta att man utvärderar året som gått och planerar för det som komma skall. Det gäller även världens äldsta bryggeri, som tror att trenden med alkoholfri öl kommer att vara fortsatt stark under 2022.

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan förutspår man att försäljningen av alkoholfri öl i olika stilar kommer att fortsätta öka under nästa år. Weihenstephan har inte varit sena att haka på denna trend och har successivt utvecklat sitt alkoholfria sortiment. I början av 2021 investerade man också i ett nytt avalkoholiseringssystem. Med det har man både fördubblat produktionen av alkoholfria ölsorter och förbättrat tillverkningsprocessen, vilket i sin tur gjort livet lite enklare för de anställda. Med den nya anläggningen står bryggeriet rustat för framtiden och en fortsatt ökad efterfrågan på alkoholfria öl. Dagens konsumenter dricker mindre alkohol, men är samtidigt beredda att betala mer för produkter av hög kvalitet. Det är en utveckling som Weihenstephan ser positivt på, säger bryggerichef Josef Schrädler i ett pressmeddelande.

Weihenstephans bryggerichef Josef Schrädler tror på mer alkoholfri öl under 2022 (foto: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan).

Bryggeriet i Weihenstephan grundades enligt de flesta år 1040 som ett klosterbryggeri drivet av benediktinmunkar. Klostrets ölbryggningstradition lär dock gå ända tillbaka till 700-talet. Sedan 1803 ägs bryggeriet av förbundslandet Bayern, men drivs som vilket kommersiellt bryggeri som helst. Dagens namn fick bryggeriet dock först 1921. Bakom bryggeriets historiska murar används den senaste bryggeritekniken och de senaste vetenskapliga rönen när Weihenstephan skapar sina uppskattade och ofta prisbelönta öl. Bryggeriet har i dag drygt 170 anställda. I sortimentet finns i dagsläget fjorton ölsorter, varav två är helt alkoholfria.

Källa: About Drinks



« FöregåendeNästa »