Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Einbecker rapporterar minskad försäljning

Bryggerier Posted on 14 april 2021 17:38

Einbecker Brauhaus försäljning minskade med 2,4 procent till cirka 526 000 hektoliter under 2020. Tack vare ökad försäljning i butik och buteljering för andra bryggerier ökade dock intäkterna med 1,1 procent till i runda slängar 31 miljoner euro.

Trots ökade intäkter sjönk Einbecker Brauhaus vinst för 2020 med fyrtio procent jämfört med året innan och landade på cirka 273 000 euro. Till stor del beror detta på minskad försäljning av fatöl i coronapandemins och nedstängningarnas spår. Från bryggeriets håll menar man dock att man, jämfört med många andra bryggerier, tog sig igenom det katastrofala 2020 ganska bra. På grund av de osäkra tiderna föreslår dock styrelsen att årsstämman för över rörelseresultatet på 422 000 euro till nästa räkenskapsår.

Einbeckers ölförsäljning minskade med 2,4 procent 2020 (foto: Michael Mehle).

Ölbryggning i Einbeck har anor från medeltiden, då det fanns 700 bryggmästare i staden och alla medborgare hade rätt att brygga öl. Einbecker själva anger 1378 som sitt startår. Det baseras på ett kvitto man hittat från den 28 april det året, då två ton Einbeckeröl såldes till staden Celle. Det är dock först 1794 som Einbecker Brauhaus grundas, som ett gemensamt brygghus i staden. Dagens aktiebolag bildades 1967 och man är i dag det enda bryggeriet i Einbeck.



Ayingers friska veteöl i tillfälligt sortiment

Systembolaget Posted on 12 april 2021 17:29

Den 27 april kommer det lite nytt i Systembolagets tillfälliga sortiment igen. Vänner av tysk kvalitetsöl har verkligen något att se fram emot denna gång.

Som vi lärt oss genom åren står det klassiska namnet Ayinger för hög kvalitet. Tisdagen den 27 april är det dags för nästa högtidsstund för alla älskare av tysk öl av bästa klass. Då släpper Systembolaget nämligen det ofiltrerade, ljusa och mångfaldigt prisbelönta veteölet Ayinger Bräuweisse.

I tisdagens nyhetssläpp vankas det en höjdare för alla älskare av tysk öl (foto: Ayinger).

Vana veteölsdrickare kommer att känna igen mycket i detta öl. Banan, ljust bröd och citrusfrukter präglar såväl doft som smak. Här finns även en märkbar sötma, kryddighet och den för stilen utmärkande jästkaraktären. Den påtagliga kolsyran bidrar till en champagneliknande känsla i munnen och ger ölet en uppiggande friskhet.

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Bräuweisse
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt:  5,1 %
Stamvörtstyrka: 11,8 %
Producent: Privatbrauerei Aying
Leverantör: Brill & Co
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 30 000 st.

Fotnot: Sedan inlägget publicerades första gången har släppet av detta öl flyttats. Datumet i texten är ändrat.



Veltins nybygge går som planerat

Bryggerier Posted on 9 april 2021 16:34

Veltins rustar för en tid efter pandemin och fortsätter att investera i sin huvudanläggning i Grevenstein. Bygget av en ny buteljeringsanläggning fortgår enligt plan och bidrar till en kraftigt förbättrad logistik för Sauerlandbryggeriet.

C. & A. Veltins investerar drygt 54 miljoner euro i en toppmodern buteljeringsanläggning för att på bästa sätt möta sina egna höga kvalitetskrav. Uppförandet av den byggnad som ska rymma anläggningen har pågått med full kraft över vintern och har föregåtts av omfattande sprängningsarbeten. Grund och stomme har dels byggts med så kallad glidformsgjutning och dels med klassiska gjutmetoder. Totalt kommer 15 000 kubikmeter betong att användas.

15 000 kubikmeter betong går åt till Veltins nya buteljeringsanläggning (foto: C. & A. Veltins).

Byggnaden kommer att uppföras i fyra faser och ska när den står klar rymma två nya buteljeringsanläggningar, som ska vara helt klara till Veltins jubileumsår 2024. Eftersom glidformsgjutning är en snabb och effektiv metod, ligger projektet än så länge i fas med tidplanen. Installationen av den första buteljeringsanläggningen beräknas börja i slutet av detta år. Under 2022 kommer den tas i bruk efter att ha anslutits till den existerande anläggningen. Därefter kommer installationen av den andra anläggningen att påbörjas, skriver Getränke Zeitung.

C. & A. Veltins är en av Tysklands största bryggerikoncerner. 2020 producerade man 2,94 miljoner hektoliter öl och omsatte cirka 342 miljoner euro. Under namnet Veltins marknadsför man bland annat flaggskeppet Veltins Pilsener samt ett flertal andra öl, ölblandningar, maltdrycker och alkoholfria drycker. Under märket Grevensteiner säljer man dessutom specialiteter som Original Landbier, Natur-Radler och Naturtrübes Helles. Produktsortimentet omfattar också ölblandningen V+ i fem olika smaker.



Trots osäkerheten: Oktoberfestbokningarna strömmar in

Oktoberfest Posted on 8 april 2021 17:53

Även om vi fortfarande inte vet om det blir någon Oktoberfest i år så kommer det in högvis med bordsreservationer till de populäraste festtälten. På hotellsidan går det dock lite trögare.

Staden München vill vänta till maj innan man ger besked om det blir någon Oktoberfest i år eller inte. Intresset för folkfesten verkar dock vara på topp. Till Süddeutsche Zeitung säger Peter Inselkammer, krögarnas talesman, att 95 procent av stamgästerna redan har reserverat platser vid sina favoritbord, precis om förra året vid den här tiden. Inselkammer själv bedömer dock chanserna att det blir en festival till 50/50.

Stamgästerna vill försäkra sig om en plats vid bordet om Oktoberfest blir av (foto: Bayerischer Brauerbund).

Viljan att boka hotellrum till festdagarna är dock inte lika stor. Hotellkedjor och online-resebyråer rapporterar att det är färre bokningar och sökningar än vanligt för övernattningsmöjligheter under Oktoberfest. Bland dessa finns hotellkedjan Motel One och resesajten Expedia, som menar att intresset är mer återhållet än under åren innan coronapandemin. Historiskt brukar dock bokningarna ta ordentlig fart först i slutet av maj eller början av juni.

Det är också ungefär då som världen kommer få veta om årets Oktoberfest blir av. Bayerns ministerpresident Marcus Söder (CSU) och Münchens borgmästare Dieter Reiter (SPD) sa i slutet av mars att de bedömer chanserna som små. Reiter sa att han inte skulle satsa sina pengar på att folkfesten blir av och fick medhåll av Söder, som menade att borgmästarens tveksamhet är befogad. Enligt Söder är dock inte det sista ordet sagt. Årets Oktoberfest är planerad att äga rum mellan den 18 september och 3 oktober.



Karlsbergs försäljning minskar i coronatider

Bryggerier Posted on 7 april 2021 17:53

Karlsberg Brauereis försäljning för 2020 uppgår till 112,9 miljoner euro – nästan tretton miljoner mindre jämfört med året innan. Förlusterna kunde dock hållas nere genom vissa besparingsåtgärder.

Genom att tidigt sätta in åtgärder för att sänka kostnaderna och öka produktionen har Karlsberg Brauerei lyckats hålla nere fjolårets förluster. Som för alla bryggerier har fatölsförsäljningen till gastronomisektorn minskat kraftigt. Detta vägs dock till viss del upp av att försäljningen via detalj- och dryckeshandeln har ökat.

Karlsbergs talesperson Christian Weber ser tillbaka på ett tufft år (foto: Karlsberg Brauerei).

Försäljningen av det strategiskt viktiga märket Mixery ökade sett till såväl volym som värde. Märket behåller därmed sin ställning som marknadsledare inom segmentet ölblandningar. Flaggskeppsmärket Karlsberg Urpils kunde också ta marknadsandelar på sina kärnmarknader tack vare en ökad försäljning inom detaljhandeln. På den positiva sidan finns också en lyckad integrering av märket Gründel’s, lanseringen av den alkoholfria ölblandningen Karlsberg Grapefruit samt en bra utveckling av bryggeriets läsksortiment.

Karlsberg Brauerei grundades 1878 i staden Homburg i Saarland, som då var en del av Bayern. Bryggeriet namngavs efter ett närliggande slott. Dagens ägare Richard Weber är barnbarnsbarn till bryggeriets grundare. Utanför Tyskland kallas bryggeriets öl för Karlsbräu, för att det inte ska blandas ihop med danska Carlsberg. Bland bryggeriets lokala märken finns Becker’s Pils, Zischke och Trierer Löwenbräu.



Ny vd för Brewdog Tyskland – som satsar stort

Bryggerier Posted on 6 april 2021 17:43

Adrian Klie är ny vd för Brewdog i Tyskland. I den rollen är han ansvarig för bryggeriets alla affärsområden inklusive produktion, försäljning, marknadsföring, personal och den strategiska inriktningen. Det sistnämnda omfattar bland annat en rejäl expansion på den tyska marknaden.

Innan han kom till Brewdog arbetade Adrian Klie i fyra år med livsmedelsföretaget Mars affärssegment Petcare, där han bland annat var ansvarig för företagets europeiska försäljning via e-handelsplattformen Amazon. Innan dess hade han även en viktig roll i att bygga upp den europeiska verksamheten för Mars kund Zooplus. Mellan 2012 och 2017 arbetade Adrian Klie för AB Inbev, bland annat som säljare inom segmentet gastronomi och detaljhandel. Sitt intresse för öl fick han vid sexton års ålder, då han höll guidade turer och hade diverse sommarjobb på Brauerei Allersheim.

Adrian Klie är ny vd för Brewdog i Tyskland (foto: Brewdog).

Samtidigt som man byter vd, meddelar Brewdog att man har för avsikt att öppna drygt tjugo nya barer i Tyskland och Österrike under de kommande tre åren. Under andra kvartalet i år öppnar man tre nya barer i Wiesbaden, Frankfurt am Main och Berlin tillsammans med partnerföretaget Bruton Capital. Brewdog har redan barer i Berlin och Hamburg och letar nu efter nya franchisetagare i regionerna bortom Berlin och Frankfurt am Main samt i Österrike. Bland kraven finns att partnerföretagen ska vara experter inom gastronomisektorn, ha ett starkt nätverk och en detaljerad kunskap om sin lokala marknad.

Brewdog planerar att öppna ett tjugotal nya barer i Tyskland och Österrike (foto: Brewdog).

Brewdog grundades 2007 och har varit etablerat i Tyskland sedan 2017, då deras första Berlinbar öppnade. Förutom bryggeriet i skotska Ellon har Brewdog även bryggerier i Columbus (USA), Brisbane (Australien) och i Berlin-stadsdelen Mariendorf, där man sedan förra året brygger sitt standardsortiment för den tyska marknaden: Punk IPA, Pale Ale, Elvis Juice, Kiezkeule och Zwickel Helles. I dag exporterar Brewdog öl till drygt sextio länder och driver ett hundratal barer världen över. Under året planerar man dessutom att öppna ytterligare fyrtio barer globalt, bland annat i Las Vegas och indiska Mumbai samt sitt första ölhotell i Europa.



Westheimer Brauerei tar fram ölwhisky

Bryggerier Posted on 1 april 2021 17:49

Efter att ha lagrats på franska vinfat i tre år är Westheimer Brauereis nya ölwhisky färdig för marknaden. Drycken innehåller lokala råvaror och framtagen med lokala amatördestillerare.

Tillsammans med några whiskyentusiaster från Bad Wünnenbergs hembygdsförening har Westheimer Brauerei tagit fram en singelmaltwhisky, som fått mogna i tre år på franska vinfat. Basen utgörs av bryggeriets bästa brygg- och specialmalt, som tillsammans med ekfaten ger den alkoholstinna drycken en unik karaktär. Faten har tidigare innehållet Bordeauxvin, vilket också märks i smaken. Den gyllene whiskyn sägs ha en rund kropp, med tydliga toner av trä och honung och en svag antydan av det röda vinet.

Westheimer Brauerei och den lokala hembygdsföreningen har tagit fram en ölwhisky tillsammans (foto: Westheimer Brauerei).

Enligt bryggmästare Jörg Tolzmann är hantverket och att skapa något av högsta kvalitet det som står i centrum för Westheimer. Man väljer alla ingredienser med omsorg och lägger ner mycket tid på sina traditionella bryggmetoder. Detta blev också familjen Klinke från hembygdsföreningen varse när de hjälpte till med destilleringen. Resultatet lär vara en på det hela taget smakfull, fatlagrad whisky med en alkoholhalt på fyrtio procent. Detta var tredje gången som Westheimer Brauerei och Bad Wünnenbergs hembygdsförening tog fram en whisky baserad på lokala råvaror, med syfte att lyfta fram och bevara det som den regionala kulturen erbjuder.



Tysk ölförsäljning fortsatt ner i februari

Nyheter Posted on 31 mars 2021 18:18

Tyska bryggerier och dryckeshandlare sålde cirka 5,2 miljoner hektoliter öl i februari. Det är en minskning med 19,1 procent jämfört med samma månad förra året. Nu ryter bryggeriförbundet ifrån och uppmanar politikerna att ta situationen på allvar.

Enligt färska siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis minskade ölförsäljningen i landet med 1,23 miljoner hektoliter i februari. Slår man samman årets två första månader är minskningen 23 procent eller 2,98 miljoner hektoliter jämfört med samma månader 2020. Siffrorna visar också att exporten till andra EU-länder sjönk med 26,6 procent till 403 647 hektoliter. Till länder utanför EU såldes det 4,4 procent eller 26 437 hektoliter mindre öl. Siffrorna inkluderar inte alkoholfri öl eller andra maltdrycker.

Den långvariga nedstängningen av det tyska samhället slår hårt mot bryggerierna (foto: Istockphoto/Danny Schöning).

Lika dystert ser det ut om man bryter ner siffrorna per förbundsland. Värst är det i Schleswig-Holstein/Hamburg, där februariförsäljningen är 46,2 procent lägre än samma månad i fjol. Hessen (-39,6 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (-27,8 procent), Nordrhein-Westfalen (-25 procent) och Baden-Württemberg (-21,4 procent) hör också till de hårdast drabbade. Det är bara Thüringen (-6,8 procent) och Mecklenburg-Vorpommern (-7,4 procent) som visar ensiffriga förlustprocenttal. Det enda som går bra är försäljningen av ölblandningar, som i februari ökade med 4,5 procent till 234 166 hektoliter.

Med anledning av de senaste förlustsiffrorna har det tyska bryggeriförbundet (DBB) gjort ett uttalande kring den tuffaste årsstarten i tysk ölhistoria. Där slår man fast att den långa nedstängningen av det tyska samhället har satt många bryggerier i en sits man aldrig tidigare varit i och att många inte vet vad mer de ska ta sig till. Företag som ägts av samma familj i sex, sju generationer, och som överlevt såväl världskrig som ekonomiska kriser, står nu på randen till konkurs på grund av coronaviruset.

Det tyska bryggeriförbundets vd Holger Eichele vädjar om statlig hjälp (foto: DBB/C H Lietzmann).

Få tyska branscher är så beroende av gastronomisektorn som bryggerinäringen och det är därför som de långa nedstängningarna slår så hårt. Bryggeriförbundet menar att utan snabb och effektiv statlig hjälp, kommer vi snart att få se en konkursvåg bland tyska bryggerier. Förbundet uttrycker också sin besvikelse över att såväl den federala som förbundsländernas regeringar har varit så saktfärdiga med att möta detta hot. Få bryggerier uppfyller kraven för att få de statliga stöd som finns, samtidigt som tiden för många håller på att löpa ut. Bryggeriförbundet ber därför om omedelbar hjälp från politiskt håll.



« FöregåendeNästa »